בית פורומים עצור כאן חושבים

אחת ולתמיד: יש או אין?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-5/12/2003 17:13 לינק ישיר 

אלוהים הוא הסבר לוגי מקיף לכל הסובב אותנו ולמהות הקיום שלנו.
אבל דרכי הפעולה של בני האדם היא המצאה שלהם.
בואו ונניח לצורך הטיעון,שאכן אלוהים קיים והוא ברא את הכל.אך להבדיל מהאמונה הרווחת,אלוהים לא מבקש שום אמונה מברואיו ואינו מתגלה ושולח אותות אליהם בשום צורה.
כלומר,פשוט ברא את הכל ומניח לדברים לזרום ולהתפתח.סיבותיו?
"ניסתרות דרכי האל",לא?

כעת.מדוע הטיעון שהיהדות על שלל דרכיה היא האמת וכל שאר הדברים הם לא,תקף כאן?
אם קיבלתי את טיעון הבורא אך ללא כל המצוות והדברים,האם זה הסבר פחות חזק ופחות תקף מאלוהי השבת והקידוש?

אין לי בעיה עם אמונה באל בורא,יש לי בעיה עם דרכי המאמינים בו.

Der Dunklen Macht

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/12/2003 17:27 לינק ישיר 

בואו נניח שאלוהים הוא כל יודע.

על כן למה הוא ברא אותי... כדי שאני לא אאמין בו?

והוא שם את כל האותות להוכחתו רק בשביל שאני אמשיך לא להאמין בו?

הרי, כידוע, אם הק הוא כל יודע, אין שום בחירה חופשית.

מסקנה: ה' יצר אותי, בשביל שאני לא אאמין בו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/12/2003 21:59 לינק ישיר 

לכול הכותבים בפורום שלום.
רק כדי לישר את ההדורים, אני כרגע נמצא בלוס אנג'לס ועכשיו רק בוקר יום שישי השעה אצלי 11:50 בבוקר, אז אין חילול שבת.
דבר נוסף לפני שאתחיל, כנאה שיהיו הרבה שגיאות כתיב, זה נובע מדיסלקסיה, עמכם הסליחה.

ראשית אני רוצה לציין שברוב פעמים שיש דיון על העולם, הקיום ובמיוחד על אלוהים, כולם מועדים באותה נקודה, כמעט תמיד זווית הדיון היא כשבן האדם הוא במרכז הדיון, צר לי אבל התשובה אינה נמצאת רק שם, בדיון לפעמים צריך להוציא את האדם בכלל מהמשוואה כדי לגלות יותר פרטים על נפלאות הקיום ואלוהים ובכלל.

גרגור.
אתה ביקשת באחת ההודעות שלך תשובות הגיוניות, אך היגיון הינו דבר סובייקטיבי, יש כל כך הרבה סוגי אנשים וכל כך הרבה סוגי הגיונות.
ביקשת הוכחה שתוכל לאמת דרך חמשת חושיך, אומר לך שחמשת חושיך הינם הכלים הכי לא אמינים לאימות עובדות מכמה סיבות.
הראשונה: כשאתה מביט על משהו, בוא וניקח את המסך מחשב שלך לדוגמא, אתה רואה את המסך מחשב שלך בתוך המוח, התוצאה שמתהוות אצלך במוח היא אינטרפרטציה של גלי אור שנכנסים אל העין ושם עוברים ונקלטים על ידי תאי עצב מתאימים שמעבירים את המידע אל האזור הנכון במוח (התהליך הרבה יותר מורכב, קיצרתי), עכשיו מי אומר שהתהליך הנ"ל מתבצע נכון? אולי יש פגם, אולי יש מצב שמה שאתה רואה כמסך ומה שאני רואה כמסך אינם אותם דברים (ונניח שלשנינו יש את אותו מסך), לדוגמא נוספת, אבי הוא עיוור צבעים, אצלו העיוורון צבעים מתבטא בכל שהוא מבלבל בין ירוק לכחול ובין חום לסגול ועוד כמה צירופים, זה לא אומר שכל פעם שהוא רואה את הצבע ירוק זה מתפרש אצלו ככחול, לא, פעם זה ירוק ופעם זה כחול. זה רק מראה לך שאנחנו לא מכונות מושלמות, אנחנו לא כלי מידה לשום דבר בקיום הנ"ל.
השניה: אנחנו גם לא כלי מידה למציאות, במוח שלנו יש מנגנון הגנה הישרדותי שמונע מאתנו להגיע לעומס יתר מנטלי שיגרום לעומס יתר על המוח וכך המוח יפסיק לתחזק את הגוף, כגון פעילות לב סדירה וכו' מבחינת מנגנון ההישרדות, הקיום ההכרתי שלך הוא אופציונלי, כי גם שאתה לא שפוי אתה חי ויש סיכוי שתחזור לשגרה. ועל מה לעזאזל אני מדבר, על זה: בוא ונומר שאדם מסויים נוסע באוטובוס עם משפחתו, לא עלינו עולה לאוטובוס מחבל מתאבד ומפוצץ את האוטובוס על יושביו, רוב האנשים באוטובוס נהרגים במקום, חלקם בצורה יותר מזוויעה מהאחר, ואותו אדם שרד את הפצצה אבל הוא כרגע הוא מביט על חצי ראש של ילדו מונח לרגליו כאשר המוח נשפך החוצה ואת אישתו מבותרת לגורמים, האיש שכל עולנו חרב עליו ברגעים אלו עובר קריסה מנטלית קשה ממה שהוא היה מסוגל לעמוד בה, פה נכנס מנגנון חירום לפעולה שמעביר את האיש למצב קטטוני שבו הוא יוצר לאותו איש עולם מקביל בתוך מוחו ששם שום דבר רע לא קרה, ששם משפחתו עדין חיה, אז אני שואל אותך: "מי אנחנו שנחליט מה זו מציאות?" או יותר נכון לשאול "האם המציאות שאתה חי בה עכשיו היא אותה מציאות שהתחלת לחיות בה כשנולדת, או שמע אתה בעצם שבב מחשבה של איזה איש אחר שנמצא במצב קטטוני, אולי הוא בכלל האלוהים שלך כי הוא יצר אותך בהזייתו" וזה לא נגמר.
עוד דוגמא לחוסר האמינות שלנו להיות כלי מדידה של הקיום והמציאות, אנשים שסובלים מסכיזופרניה הזייתית, אלו אנשים ששומעים דברים שאחרים לא שומעים, רואים דברים שלא ממש קיימים וכו'
שלישית: קטועי גפיים, תופעה ידועה אצל קטועי אברים זה כאבי רפאים, זה כאשר אותו איש חווה כאב או גירוד במקום ששם הייתה פעם רגלו. עוד נקודה שבה להראות לך את העובדה שמה שאתה חווה זה בראש שלך.
מה שאני מנסה להראות לך זה שאי אפשר להוכיח את הקיום שלנו או את הקיום של אלוהים או כל דבר אחר, ניתן לצאת רק מנקודת הנחה שיש אחד, גם המתמטיקה כולה בנויה על הנחת המוצא שיש אחד שלם, ואז מתחילים לחשב אותו, ככה זה גם עם אלוהים, יוצאים מנקודת המוצא שיש אלוהים, שהוא זה שברא את העולם, אבל אז מתחילים לחשב אותו, לראות מיהו בשבילך.

אלוהים בהגדרה יבשה זה "כוח עליון" כל אחד מאתנו מגדיר את אותו כוח עליון כראות עיניו, כולל אנשים שלומדים באותו חדר, אצל האחד הוא ישות שמימים, אצל האחר הוא איש זקן שחי בעננים, ויש כאלו שמאמינים שהוא חי בתוכנו, ויש המאמינים שהוא באה לביקור, וכו' וכו' וכו'. השאלה האמיתית היא: "מי הוא או מה הוא האלוהים שלך???" וזה מה שאמור לעניין אותך, ולא מי הוא ומה הוא האלוהים של האחרים.

גם אני צריך להתחיל להתכונן לשבת, אז אחזור אחרי צאת השבת פה.
שבת שלום לכולם.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-6/12/2003 14:22 לינק ישיר 

לצל
יש לי רק הערה אחת, אם כי לא הסכמתי עם רוב מה שאמרת. אני לא איכנס לכל הפרטים כי אין לי זמן כרגע ולכן אגיד רק דבר אחד (שממנו נובע למעשה הכל):
אין דבר כזה הגיון סובייקטיבי או "הרבה סוגים של הגיונות". זו טעות ענקית בהבנה של המושג הגיון. חשיבה הגיונית היא חשיבה מדעית שמתבססת על הסקת מסקנות כתוצאה מבחינה ובדיקה של המציאות. המציאות היא אובייקטיבית, ויש רק מציאות אחת-A is A, כפי שאמר גרגור. מה שמשתנה ומטעה הוא אכן תפיסתנו את המציאות, ומכאן נובעת הטעות שלך. אתה מכיר בעובדה שכל אחד תופס את הדברים אחרת, פיזית ומנטלית כאחד, אבל מסיק מזה שיש כמה סוגים של "הגיונות". זה לא נכון. המציאות קיימת גם בלי קשר לתפיסה שלנו, והיא הייתה קיימת גם לולא היינו אנחנו קיימים(אם כי היא הייתה אז אחרת-אותה מציאות מינוס אנחנו). מה שמצחיק פה הוא שאתה אומר בתחילת דבריך שהטעות שכולם עושים היא שהם שמים את האדם במרכז הדיון ומסתכלים על הדברים מנקודת הראות המטעה שלו. ובכן, אתה ה"חוטא" העיקרי בטעות זו: קשה לך לראות שמעבר לנקודות ההשקפה הסובייקטיביות של כל אחד מאיתנו קיימת מציאות שאי אפשר להתווכח איתה, ושניתן בהחלט לבדוק ולהכיר אותה באמצעות כלים מדעיים, אפילו אם המסקנות שאנחנו מגיעים אליהן בעזרת כלים אלה הן לא תמיד נכונות ומדוייקות. אם תפוח ניתק מענף הוא תמיד ייפול כלפי מטה ולעולם לא יתחיל לרחף, אפילו אם לי אישית זה נראה ככה בגלל שאני משכנעת את עצמי, לקחתי משהו או לקיתי במחלת נפש. אותו אדם שנכנס למצב קטטוני ובטוח שמשפחתו עדיין בריאה ושלמה רואה את המציאות בצורה אחרת ממני, אבל עובדה זו אינה משנה את המצב המציאותי היבש והקונקרטי-שהמשפחה שלו איננה בחיים.
יש בהחלט מקום לדון במה נכון ומה לא נכון, ולא רק ב"מה דעתי ומה דעתך", כי נכון ולא נכון הם ערכים אמיתיים-הם נובעים מהמצב במציאות ה א ו ב י י ק ט י ב י ת ולא מהמצב במציאות האישית של כל אחד. לכן אני חושבת שאין בעצם טעם לדון בקיומו או אי-קיומו של האל, כי בתור בן אדם שחושב בצורה הגיונית (כלומר מתבסס על עובדות שאפשר להסיק על ידי כלים מדעיים אובייקטיביים) אני מודעת לעובדה שאנחנו פשוט לא יודעים עדיין מהו היקום, ולמה ואיך הוא קיים. מה שברור לי הוא שאלה שמאמינים באל ס פ צ י פ י, כלומר "אלוהי אברהם יצחק ויעקב", אלוהים כפי שהנוצרים תופסים אותו, אללה של המוסלמים או כל יישות אחרת של דת אחרת כלשהי, המתארת את אותו אל כבעל אישיות או רצונות מסויימים, כל אלה שמאמינים בדברים האלה לא מסתכלים על המציאות בצורה אובייקטיבית לא מסוננת אלא משליכים את משאלות ליבם ודימיונותיהם על המציאות. אני לא חושבת שלמי מאיתנו יש תשובה אמיתית ונכונה אובייקטיבית (שזו כאמור הצורה היחידה של "נכונות" כי אין דבר כזה "נכון בשבילי"), יש רק כאלה שחושבים שיש להם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/12/2003 14:41 לינק ישיר 

ואני רוצה רק להוסיף, כמובן בלי כל כוונה לפגוע באף אחד (אם כי ברור לי שאתה בטוחים בצדקתכם ולכן אין סיכוי שתיעלבו ממשהו שיש לי לומר בכל מקרה), שמאחר וכל אותם מאמינים אינם חושבים בצורה אובייקטיבית ואינם שמים להם למטרה לגלות את האמת, אין כל טעם בדיון זה מהסיבה הפשוטה שהוא דומה לדיון בין סינים לטורקים כשכל אחד דובר את שפתו. אנשים שלא משתמשים באותם כלי חשיבה אין להם כל דרך להגיע להבנה כלשהי. אם אני חושבת שהרגשות או החלומות שלי הם המדד והכלי האמין ביותר להבנת המציאות, ובהתבסס עליהם אני מגיעה למשל למסקנה שכדור הארץ הוא מרובע והירח עשוי מגבינה ירוקה, בעוד שאתה מסתמך על אמצעים מדעיים ומגיע למסקנות אחרות, אין שום דרך שנגיע להסכמה. הסכמה כזאת תגיע רק אחרי שאחד מאיתנו יקבל את אמצעי החשיבה של האחר. עד אז, יהיה זה שיח חרשים בלבד...
ומאותה סיבה, דרך אגב, אין סיכוי שנגיע, במצב הנתון כפי שהוא כרגע, להבנה אמיתית עם הפלשתינאים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/12/2003 17:43 לינק ישיר 

imtl

שני המשפטים הראשונים של הודעתך מבריקים!

(הפולמוס בהמשך רק קילקל!)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/12/2003 19:11 לינק ישיר 

לא נראה לי שיש בכלל מה להוסיף אחרי מה שVOOOOE אמרה...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/12/2003 19:33 לינק ישיר 

אז יכול להיות שדיויד יום היה חולה נפש, האמת, לא בדקתי. ובכל זאת כמה השגות:

א. אני בהחלט מסכים עם voooo שדיון כזה הוא דו שיח של חירשים. ואולם, החירשים נמצאים משני הצדדים ולא רק מהצד הדתי. באותה מידה שאדם דתי שבוי במערכת לוגית מסויימת ('חלומות' או נבואות או אינטואיציה או איך שנקרא לזה) אני יכול לטעון שאדם חילוני שבוי במערכת מסויימת שמונעת ממנו לבחון את האמת כלשעצמה. המערכת הזו היא הרצון להיות חופשי, היצר הרע, זה שמעודד אותי להפריך כל טיעון שעלול לחייב אותי למנוע ממנו את תאוותו.

ב. שורש הבלבול בדברי voooo הוא חוסר ההפרדה בין הלוגיקה לבין תחומי השגה אחרים. נכון ש a הוא a אובייקטיבית. ואולם, על מה בדיוק אפשר לומר שהוא ודאי ברמה של a הוא a? האם תבנית המדע שלנו היא כזאת? האם תבנית כלשהי למעט הלוגיקה והמתמטיקה שהם בסופו של דבר יציר ההכרה האנושית ולכן, ורק בגלל זה, בלתי ניתן להפריך את ההיסיקים הלוגיים שנובעים מהם...

ג. לא זו אף זו, האם בכלל ניתן לדבר על היגיון בדיון על ערכים? בסופו של דבר, השאלה אינה האם ניתן להוכיח את קיום הא-ל או לא, אלא מה המשמעות של קיום הא-ל לגבינו. מבחינתי המשמעות היא ערכית. במישור הערכי אני לא מכיר ערכים לוגיים. האם להרוג את האוייב במלחמה זה מעשה ראוי? האם הפלה היא מעשה ראוי? האם אכילת בשר חי היא מעשה ראוי? מהו בדיוק הקריטריון ההגיוני שמסווג מעשה כראוי?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/12/2003 19:48 לינק ישיר 

imtl

אפשר לשאול מה פירוש הנוסחאות שבחתימה שלך?
נראה מעניין.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/12/2003 19:55 לינק ישיר 

הרצון להיות חופשי הוא יצר רע?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/12/2003 20:17 לינק ישיר 

אם אין ערכים לוגיים, מה הסיבה לכך שאתה בוחר בפעולה מסויימת ולא באחרת?
היגיון פירושו ס י ב ה. בדיוק כמו שכל דבר ביקום פועל בדרך מסויימת כתוצאה מסיבות מסויימות, כך גם לפעולותיו של האדם יש סיבות. אנחנו פועלים בדרך כלשהי משום שהגענו לפני כן, בדרך מודעת או לא מודעת, למסקנה כלשהי. נכון שיש כאלה שפועלים גם בלי לחשוב באמת על מה שהם עושים, או שמגיעים למסקנות לא נכונות. אבל תמיד יש הנחת יסוד שעומדת מאחורי פעולה רצונית כלשהי.
הנחת היסוד הזו היא ערך מסויים.
אדם דתי יקיים מצוות כי בעיניו עבודת השם היא ערך.
אדם איקס יקרא ספרים כי בעיניו רכישת ידע היא ערך, וכן הלאה.
אני חושבת שעד כאן די ברור שאת מעשינו מנחים ערכים מסויימים, ושלפעולותינו יש סיבות.
כעת השאלה המעניינת היא: מהם אותם ערכים והאם הם נכונים או לא?
בוודאי תקפצו ותאמרו: רגע רגע, מה זאת אומרת "ערך נכון"? איך יכול להיות שערך מסויים הוא נכון ומי מחליט על כך?
התשובה היא שלא אני ולא אתם מחליטים. המציאות היא שמחליטה. אדם נבון והגיוני יפעל בדרך שמתאימה למציאות האובייקטיבית, אדם שהחליט לא להשתמש בשכלו אלא ברגשותיו, או שהעדיף לחקות את מה שעושים האחרים או להקשיב למה שלדעתם צריך לעשות, אדם כזה יפעל בהתאם למציאות סובייקטיבית, שלו או של מישהו אחר.
אם כן, יש ועוד איך ערכים הגיוניים ונכונים. יש ערכים אובייקטיביים. אני יכולה לפרט אותם אבל זה ארוך...
ובאשר לסעיף ב. של ממללא-לא אתייחס אליו כי לא הבנתי ממנו כלום.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/12/2003 20:30 לינק ישיר 

voooe,

הגיון וסיבתיות הם תחומים נפרדים לגמרי.

ההשערה ש"לכל דבר יש סיבה" היא משפט בעל טעם פסיכולוגי בלבד, לא לוגי. כיוון שמקיומו או אי-קיומו של מצב עניינים אין שום אפשרות לוגית להסיק על קיומו או אי-קיומו של מצב עניינים אחר. קיימת רק הכרחיות אחת: לוגית.

כמו שטעית בחוסר הבנה מוחלט של הסיבתיות, טעית לחלוטין בהבנת המניעים להתנהגות האדם. התנהגות האדם נגזרת מרצונו, אבל רצון זה איננו תלוי כלל בהנמקה רציונלית או בנתוני-עובדות. הרצון הוא ראשוני, הוא איננו נזקק להנחות או לנימוקים.

לכן, ערכים לעולם לא יכולים להיות נכונים או אמיתיים מבחינה אוביקטיבית. זו ההפרדה הידועה בין הקוגנטיבי לקונטאיבי [בין הרצון לבין ההכרה], או אם תרצה ההבדלה של הרמב"ם בין המפורסמות למושכלות.

צל,

אני מכיר מספר כוחות בפיזיקה בינהם הכוח האלקטרומגנטי החלש וכוח הגרביטציה. אף אחד מהם לא נראה לי "עליון" משום סיבה שהיא, בהגדרה יבשה ופורמלית ככל שתהיה.

אינני מבין לאן הספקנות שלך חותרת, הרי ברור שלשכל ולחושים יש מגבלות והטעויות. אולם זה תפקיד הפילוסופיה והמדע לחשוף את הטעויות במסע האינסופי על האמת שהיא לעצמה. תפקיד הדת היא לא לספק מידע, אלא לעבוד את האל.

תוקן על ידי - motech - 06/12/2003 20:32:56

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/12/2003 20:42 לינק ישיר 

vooooe,

א. רצון להיות חופשי מהגבלות על חיי המין, אוכל, עבודה ועוד - הגבלות שהדת מחייבת, הוא בהחלט יצר קמאי שמונע לדעתי דיון מנוטרל מ'תחושות' שכל כולו שכליות צרופה. בדיוק כמו שהדתי שבוי באוירת סעודת שבת המתקתקה בבית אבא בילדותו ולא מסוגל להתנתק ממנה גם אם לוגית יש לו בעיה איתה, החילוני שבוי באורח חייו החילוני ולא מסוגל להתנתק ממנו בנקל. כמובן שיש חריגים, ואולם אלו נמצאים בשני המחנות והם חריגים.

ב. 1+1=2 זו אמירה לוגית נכונה וכפויה על תודעתי. מאידך הטענה שהתפוח יפול לעץ, היא כזאת כל עוד לא יוכח אחרת. ההבדל בין הטענות, שהראשונה הינה טענה שאין לה משמעות מעבר למשמעות בתודעתו של האדם ואילו השניה היא טענה על 'המציאות' מחוץ לתודעה. כל מה שמוגדר כמדע אמפירי שייך לסוג הטיעון השני ועל כן הוא נכון כל עוד לא יכוח אחרת. טענות 'אמיתיות' הן או טענות מתמטיות או טענות לוגיות שמבוססות על כללי לוגיקה שנקבעים על ידי האדם ומבוססים על אקסיומות (למשל הגיאומטריה האוקלידית נכונה - כל עוד מקבלים כנתון את האקסיומה העומדת בבסיסה).

ג. יש להפריד בין הסיבה שבגינה אדם מיתמם לחשוב שהוא מכריע את הכרעותיו הערכיות, לבין מה שאכן גורם להכרעה. רוב בני האדם מיתממים לחשוב שהכרעתם הערכית מבוססת על ההגיון, וטומנים ראשם מפני סתירות רבות בטיעון הזה. אליבא דאמת, אין לי אלא לחזור שוב על דברי מוטק שהכרעה ערכית היא תולדה של רצון האדם, ורצון האדם, כפוי עליו ואין לו סיבה. נכון שזה קצת מיאש להבין את זה. הרבה יותר קל לדבוק במיתוסים תמימים...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/12/2003 20:48 לינק ישיר 

ובאשר ל'ערכים אובייקטיביים', אני באמת לא מבין את המושג הזה. האם יש איזו נורמה אנושית שאפשר להצביע עליה כערך מוחלט והגיוני?

קחי למשל את שאלת ההפלות. הרי מה שנראה בעיני האחד כרצח הוא בעיני האחר מימוש זכות האשה על גופה. איך אפשר להכריע 'לוגית' בין שני הטיעונים הערכיים הללו?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/12/2003 21:01 לינק ישיר 

מה זה רצון ראשוני? איך תוכל להסביר את העובדה שלכל אחד יש רצונות אחרים? האם נולדתי עם רצון מסויים? אם כן, איך יכול להיות שעכשיו אני רוצה דברים אחרים ממה שרציתי בגיל 5? האם זה לא כתוצאה מכך שהבנתי דברים מסויימים?
נכון שלא כל הפעולות שאנשים מבצעים הן רציונאליות, כי לא כל האנשים חושבים באופן רציונאלי או מנתחים בכלל את פעולותיהם ואת הסיבות להן. אבל זה לא סותר את העובדה שלפעולות אלה יש סיבות. בן אדם שלא עצר לחשוב על הערכים שלו ו"לסדר לעצמו דברים בראש" יפעל "על אוטומט", מונע על ידי דחפים, גחמות של הרגע, הוראות או נורמה, ופעולותיו אכן לא יהיו רציונליות. אבל מכאן להסיק שאין דבר כזה רצון רציונלי...?
רצון רציונלי, או ערך רציונלי, הוא בחירה במה שנכון. כלומר, בחירה במה שמקיים את חייך, הפיזיים והמנטליים, ותורם להם בדרך הטובה והשלמה ביותר. זהו הערך האובייקטיבי שאין להתווכח איתו: ערך החיים. והכוונה שלי בחיים איננה רק לקיום הפיזי גרידא, כי זה אפשרי גם בתנאים מסריחים, אלא גם ובעיקר לקיום המנטלי, כלומר לקיום של חיי א ד ם, להבדיל מחיים של חיה או צמח.
שוב, יש המון מה להגיד בנושא הזה אבל זה ייקח לי כמה דפים טובים... ואני גם יודעת שאין טעם...

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > אחת ולתמיד: יש או אין?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 ... 10 11 12 לדף הבא סך הכל 12 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.