בית פורומים עצור כאן חושבים

ספרו של הרב שג"ר: "כלים שבורים"

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-17/1/2014 08:11 לינק ישיר 

ל"ר וא"מ
היהדות ההסטורית גרעינה הוא מחוייבות לצו ממשי משמים ולא לערכי אדם (בעיר הנידחת למשל)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/1/2014 09:45 לינק ישיר 

מם, נשברתי. כעת אני מבין שחידושך הנועז והמדהים הוא שיהודי לא מוסרי הוא יהודי לא מתוקן ושעלינו לתקן את המידות.
וואו!!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/1/2014 13:01 לינק ישיר 

הרב מיכי,

לו התורה היתה רק חידושים ופלפולים, לא היה ראוי לקרוא לה באמת תורה

תנו רבנן: שמונים תלמידים היו לו להלל הזקן, שלשים מהן ראויים שתשרה עליהם שכינה כמשה רבינו, שלשים מהן ראוים שתעמוד להם חמה כיהושע בן נון, עשרים בינוניים. שלושים הצליחו להגיע למעלת רבם הלל לתקן את מידותיהם למדת ענוה שהיתה במשה רבינו, שלושים הצליחו לתקן את מידותיהם לשמש את הלל ולהגות בתורה יומם ולילה כפי שיהושע שימש את משה, ועשרים בינוניים, העדיפו את תלמודה על שימושה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/1/2014 00:06 לינק ישיר 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/1/2014 14:36 לינק ישיר 

תלמיד טועה כתב:

תלמידטועה כתב:
ל"ר וא"מהיהדות ההסטורית גרעינה הוא מחוייבות לצו ממשי משמים ולא לערכי אדם (בעיר הנידחת למשל)

אני כשלעצמי אינני מכיר את "היהדות ההיסטורית". אינני יודע על אף אחד שקרא לעצמו היהדות ההיסטורית ומושג זה איננו ברור לי די צרכו, פרט לכך שהוא משמש בפועל לטעון טענות מהותניות בלי הצורך להראות מהיכן הן נשאבות. חז"ל אומרים שהעיר הנידחת רק משל היתה.
אתה מנגיד בין צו שמיימי לערכי האדם (אולי צו המצפון?). לוינס לא יקבל את החלוקה הזו. הוא מסכים איתך שהיהדות ההיסטורית גרעינה הוא מחוייבות לצו ממשי משמים, אך הוא חושב שלא רק שאין סתירה בין השתים, היהדות היא המחוייבות העמוקה למצפון ולאתיקה במובן הרחב ביותר האפשרי.
אני לא בטוח שגם חז"ל יסכימו לחלוקה המנוגדת. באופן עקרוני כולם חושבים שיש צו משמיים, אבל ברור אצל חז"ל שהצו גם מוסר לידינו את ההכרעה מה לעשות. אם אינני טועה הרמב"ן בפרשנותו לתורה מציע אפילו שאלוהים נתן טעמים לכאן ולכאן וההחלטה היתה מסורה בידי משה.
הפרדיגמה החושבת על ניגוד הדיכוטומי בין ערכי האדם לצו השמיימי היא מאוד מודרנית.
אינני יודע מתי היא הופיעה בפילוסופיה היהודית אך במסורת הפילוסופית הכללית מקורה אצל קרקגור במאה ה19 שהנגיד את הספירה האמונית לספירה המוסרית-קאנטיאנית. במסורת היהודית אני מניח שאפשר למצוא הופעות שלה עוד קודם לכן.
פרדיגמה מחשבה פרה מודרנית לרוב תבקש לזהות בין ההלכה ודרך החיים הנכונה לאדם מבחינה ערכית ומוסרית. הפרוייקט הרציונליסטי הוא כזה, ופרוייקט זה כולל את הפילוסופים בימיה"ב וכולל גם פילוסופים שאינם נתפסים כרציונליסטים מובהקים כמו ריה"ל. בפילוסופיה היהודית הפרה-מודרנית הצו השמיימי לרוב נתפס כמה שצריך לעשות במובן המוסרי של המילה. אצל הרמב"ם, למשל, הוא מהווה את תיקון הגוף, תיקון הנפש ותיקון החברה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/1/2014 18:05 לינק ישיר 

הרב מיכי,
ההגדרה של לוינס מדברת על המהות של היהדות, הוא מזהה (וגם אני הק' מצטרף) לזיהוי של היהדות עם הטוב/המוסר.
אתה מקשה האם כל אדם טוב הוא יהודי. התשובה היא לא, גם לשיטת לוינס.
ומדוע?
יש כאן בלבול בין הגדרת המהות להגדרת הגבולות. דוגמא מצוינת לכך היא הגדרת החיים. אם אשאל "מהם חיים" אפשר לתת לכך כל מיני תשובות, אבל זה ודאי שהגדרת החיים אינה "כל מי שמוחו פועל". זו הגדרת הקצה הפורמלית. יש מישהו שלחייו אין כמעט כל משמעות, אבל בכל זאת הוא נכנס להגדרת "חי", כי הוא עדיין בתוך הקטגוריה של חי ולא מת.
יהדות היא המוסר, אבל זה לא אומר שאין גבולות שמכניסים או מוציאים את האדם מההגדרה הזו. ההגדרה ההלכתית של "מי שנולד לאם יהודיה או התגייר כהלכה" היא הגדרת קצה פורמלית, כלומר, גם מי שמבחינה מהותית אין בו לחלוחית של יהדות, עדיין נחשב יהודי ולא גוי אם נולד לאם יהודיה או התגייר כהלכה.
וכן להיפך, יש אדם שמבחינת המהות של היהדות יש בו המון יהדות, כי הוא מאוד מוסרי, אבל מבחינה פורמלית הוא לא ביצע טקס מסוים שמכניס אותו לעם, ולכן הוא עדיין נחשב גוי.
יש מהות, והמהות היא התוכן הפנימי של הדבר, והיא יכולה להיות קיימת גם אצל מי שלא מוגדר באופן פורמלי. אבל ההלכה ששואלת מיהו יהודי עוסקת בהגדרת גבולות ולא בהגדרת המהות של היהדות.
נאמר כך: יש גוי שהוא מאוד יהודי (כי הוא מוסרי), אבל מבחינה פורמלית לא נכנס לקטגוריה ההלכתית, ויש יהודי שהוא מאוד גוי (כי הוא לא מוסרי) אבל מבחינה פורמלית הוא עדיין בקטגוריה ההלכתית של יהודי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/1/2014 18:39 לינק ישיר 

חזק
מדוע צריך שתי קטגוריות?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/1/2014 18:39 לינק ישיר 

אם כך, אז בפועל אתה לא מזהה מוסר עם יהדות, אם כי אתה מנמק זאת בדרך נפתלת למדיי (הבחנה בין מהות להגדרת קצה). אני חולק על כל הפלפול הזה, ובעיניי ההבחנה הזאת ריקה גם היא. אבל אני לא רואה טעם להתחיל לדון בה לפני שאבין מה היא רוצה לומר. מה המסקנות? האם יש משהו שאתה תחשוב או תעשה אחרת ממני?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/1/2014 21:05 לינק ישיר 

הרב מיכי,
א. אני לחלוטין מזהה מוסר עם יהדות, כשאנו מדברים על המהות של היהדות ולא על הגדרת הקצה הפורמלית שלה (שבזה עוסקת ההלכה). בדיוק כפי שאני מזהה (למשל) את היכולת לחוות עם המושג "חיים", למרות שגם צמח שאינו חווה כלום נכלל בהגדרה הפורמלית של "חיים".
ב. בחשיבה, הנה אני חושב הפוך ממך. כל ההסתכלות שלי על היהדות היא שונה משלך. במעשה, בכל שאלה שאין לה מענה הלכתי, אתייחס לגוי המוסרי (שהוא יהודי במהותו) כאל יהודי יותר מאשר היהודי הלא מוסרי (שהוא גוי במהותו. אני מכליל כמובן ויש רמות שונות ורבות).
הסיבה שיש לזה נפק"מ רק בתחומים לא הלכתיים נובעת מהמציאות שההלכה מתמקדת על ההגדרה הפורמלית, ולכן שם אין מקום להגדרות מהותיות.

בעל,
שתי הקטגוריות הללו (המהותית והפורמלית) נמצאות בכל תחום מחיינו. אי אפשר לברוח מזה. לדוגמא, זוג נשוי הוא שני בני אדם שיש ביניהם קשר נפשי מסוג מסוים (ניתן לקרוא לו אהבה). זו ההגדרה המהותית של הנישואין. אבל גם מי שקידש אישה על ידי שליח, והוא לא יודע מי האישה והיא לא יודעת מי בעלה, הוא והיא זוג נשוי מבחינה פורמלית, על פי ההלכה ומן הסתם גם על פי החוק.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/1/2014 09:57 לינק ישיר 

חזק
אתנ מנכס את המוסר ליהדות? גוי מוסרי הוא יהודי (לא פורמלי). זו אינה שחצנות? 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/1/2014 12:21 לינק ישיר 

תלמיד,
המילה "שחצנות" לא מפחידה אותי.
הניכוס של המוסר ליהדות נובע מההנחה שאלוהים = טוב מוחלט, ואם הוא נתן את התורה אז יהדות = מוסר.
זה שהרבה אנשים יכולים להיות קרובים לטוב המוחלט, ולא משנה באיזה עם וארץ הם נולדו, זו בודאי ברכה.
ישעיהו ב, ב-ד:
"והיה באחרית הימים נכון יהיה הר בית ה' בראש ההרים ונשא מגבעות, ונהרו אליו כל הגויים, והלכו עמים רבים ואמרו לכו ונעלה אל הר ה' אל בית אלוהי יעקב ויורנו מדרכיו ונלכה באורחותיו, כי מציון תצא תורה ודבר ה' מירושלים"
ומהי התורה שהגויים ילמדו? מהו דבר ה'?
"ושפט בין הגויים והוכיח לעמים רבים וכתתו חרבותם לאיתים וחניתותיהם למזמרות, לא ישא גוי אל גוי חרב ולא ילמדו עוד מלחמה". במילים אחרות: טוב, מוסר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/1/2014 13:29 לינק ישיר 

חזק
- באחרית הימים וגר זאב עם כבש ונמר עם גדי ירבץ.-יופי של עולם.עולם מוסרי.

אבל כיהודי קח עצה תהיה חזק ואמץ, תמיד תשתדל להיות הזאב והנמר.

ואם יכתתו חרבותם למזמרות- תשאיר בצד  בבוידם איזה חרב, ליתר בטחון

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/1/2014 20:38 לינק ישיר 

ירוחם, זכותך לא להאמין בנבואת ישעיהו.
אני מאמין בה.
אני מאמין שהטוב ינצח והעולם ייהפך למקום מוסרי שטוב לחיות בו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/1/2014 20:54 לינק ישיר 

חזק
זכותך, הרמב"ם אומר בימי המשיח עולם כמנהגו נוהג. התוספות אומרים- אין הנביא מתנבא על מה שיהיה- אלא על מה שראוי להיות.

בברית המועצות הקומוניסטים  אמרו כי החיים ברוסיה, זה כמו באחרית הימים-
 לצורך זה הקימו גן חיות, ובתוך כלוב שיכנו יחד נמר וגדי, והיה הדבר לפלא גדול,
יהודי סקרן שלא כל האמין לסיפור, שאל את אחד מעובדי גן החיות- איך זה פועל הנס הזה?
 הסביר העובד - כל יום אנחנו מכניסים לכלוב גדי חדש.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/1/2014 21:04 לינק ישיר 

הרמב"ם מסביר שנמר וגדי לא יהיה כפשוטו, וזה רק משל, אבל הוא מסכים שיהיה שלום ואחווה עולמיים.
את דברי התוספות איני מכיר, וכלפי מה הם אמורים.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > ספרו של הרב שג"ר: "כלים שבורים"
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 9 10 11 לדף הבא סך הכל 11 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.