| נשלח ב-31/12/2003 13:06 |
|
| |
מה הזוהר חושב על המשנה והגמרא ?
מבחר קטעים(בעיני-מזעזעים)מהזוהר על המשנה והתלמוד.(המקור מספר מלחמות השם פרקים סז-סט)
*ההערות בסוגריים המרובעות לקוחים מהספר מלחמות השם.
"ד"א ונהר יוצא מעדן בודאי לעילא בעץ חיים תמן לית קליפין נוכראין הה"ד (תהלים ה') לא יגורך רע אבל בעץ דלתתא אית קליפין נוכראין ודאי ואיהו נטוע בגנתא דעדן דזעיר אפין דאיהו חנוך מטטרון דג"ע דלעילא דקב"ה לית תמן ערטומא למיהוי תמן נפתל ועקש. ובגין דא ונהר יוצא וגו' ויכילנא למימר במטטרון יוצא מעדן מעדון דיליה. להשקות את הגן גן דיליה פרדס (תיקון כ"ד) דיליה דתמן עאלו בן עזאי ובן זומא ואלישע. וקליפין דיליה מסטרא דא טו"ב ומסטרא דא ר"ע ודא אסור והתר כשר ופסול טומאה וטהרה. קם חד סבא ואמר ר' ר' הכי הוא ודאי. אבל עץ חיים לא אתקרי איהו אלא הכי הוא רזא דמלה וייצר חד יצירה דטוב וחד יצירה דרע דא איהו עץ הדעת טוב ורע. עץ דא אדם זעירא מסטרא דחיים מניה ומסטרא דמותא מניה תמן ב' יצירות דיליה דאנון אסור והתר ועליה אתמר וייצר יי' אלקים את האדם עפר מן האדמה ויפח באפיו נשמת חיים דא שכינתא עלאה. עדן תיובתא ועלה אתמר ועץ החיים בתוך הגן דא עמודא דאמצעיתא הד"ן שכינתא תתאה תלת קטירין אנון נשמתא רוחא נפשא לגביה ובהון ויהי האדם לנפש חיה דאיהו מפיו ממש אתקרי לשכינתא דאיהי נשמת חיים. מיד דאמר מלין אלין סליק לעילא. א"ר שמעון חברייא בודאי מלאכא הוה ובודאי סמיך אית לנא מכל אתר"
[הן עתה אערוך לך ידידי הקורא דברי הפילסוף הנז' המבזה ילמוד המשנה והתלמוד, ומזלזל בשקלא ומריא דרבנן בתלמוד שהם לפי דעתו מהסטרא אחרא הנקרא מצרים (פועל הרע) שמעבידם ומטריחם בכמה קושיות ופירוקם כאשר יבין המשכיל בדבריו איך הוא משביח את הרמזים שלו בפסוק ונהר יוצא מעדן (זוהר בראשית דך כ"ו וכ"ז) בשם סבא דסבין (עתיק) שנגלה לר' אלעזר וחביריו. ור' אלעזר סיפר זה לאביו ר' שמעון שאמר להם סבא דסבין שאותן ארבעה שנכנסו לפרדס. השלשה מהם שלא למדו הסודות שלו שהם מאבני שיש טהור שהם מאבא וברתא והם מלוחות ראשונות שנשתברו, רק למדו משנה ותלמוד שהם מלוחות שניות שיש בהם טוב ורע והוא התר ואסור, לפיכך נסתכנו, אבל ר' עקיבא למד הסודות שהם ענייני רבוי האלוהות שהוא מרמזם באותיות שם הוי'ה ב"ה ושהסודות המבוארים בדבריו הם מאבני שיש טהור שכולו טוב והם ממדרגת לוחות ראשונות שנשתברו ואין בהם תערובת רע, ולפיכך נכנס בשלום ויצא בשלום, אבל המשנה והתלמוד ושאר מדרשי רז"ל הם מעורבים מטוב ורע]
"וימררו את חייהם וגו' וימררו במרירו דמרה ולגבי אברין קדישין דגופא דאנון מסטרא דטוב עלייהו אתמר (שמות ט"ו) ויבואו מרתה ולא יכלו לשתות מים ממרה וגו' כגוונא דא אמרו מארי מתניתין וימררו את חייהם בעבודה קשה בקושיא. בחומר בקל וחומר. ובלבנים בלבון הלכתא. ובכל עבודה בשדה דא ברייתא. את כל עבודתם וגו' דא משנה"
[ ועוד חזר שם לדרוש בגנות המשנה והתלמוד בשם מארי מתניתין וז"ל וימררו את חייהם (המצרים שהם הקליפות) בעבודה קשה, דא קושיא, בחומר, בקל וחומר, ובלבנים, בליבון הלכתא, ובכל עבודה בשדה, דא בהייתא, את כל עבודתם אשר עבדו בפרך, דא משנה]
"אם תייבין בתיובתא אתמר בהון (שם) ויורהו יי' עץ ודא עץ חיים וביה וימתקו המים ודא משה משיח דאתמר ביה (שם י"ז) ומטה האלקים בידו מט"ה דא מטטרון מסטריה חיים ומסטריה מיתה כד אתהפך למטה איהו עזר מסטרא דטוב. כד אתהפך לחויא איהו כנגדו מיד (שם ד') וינס משה מפניו וקב"ה מסר ליה בידא דמשה ואיהו אורייתא דבע"פ דביה אסור והתר"
[ וקב"ה מסר ליה בידיה דמשה ואיהו אוריתא דבעל פה דביה איסור והתר (פי' המק"ם כי תורה שבע"פ היא במטטרון ששם טוב ורע שהם איסור והתר) הנך רואה בעיניך ידידי את דברי החובר מחבר הזהר איך הוא מכיון ליתן דופי במשנת חכמים ותלמודם המקובל בידם איש מפי איש ממשה רבינו ע"ה. וליחס את המשנה למטטרון שיש בו טוב ורע. ולא מפי הגבורה ניתנה אלא מטטרון. והטוב שבה הוא התר טהור כשר, ורע שבה אסור וטמא ופסול. וחשב את העסק בה לעון אשר חטא.]
" ובג"ד אמר קב"ה לא טוב היות האדם לבדו אעשה לו עזר כנגדו דא משנה אתתא דההוא נער ואיהו (נ"א ואיהי) שפחה דשכינתא ואי זכו ישראל איהי עזר לון בגלותא מסטרא דהתר טהור כשר ואי לאו איהי כנגדו מסטרא דטמא פסול אסור. טהור התר כשר איהו יצר הטוב. פסול טמא אסור איהו יצר הרע. ואתתא דאית לה דם טוהר ודם נדה מסטרא דמשנה איהי שויא ליה ולאו איהי בת זוגיה יחודא דיליה דלית יחודא עד דערב רב יתמחון מעלמא ובג"ד (לעיל כ"ו ע"ב) אתקבר משה לבר מארעא קדישא וקבורתא דיליה משנה איהי ולא ידע גבר ית קבורתיה עד יומא הדין קבורתא דיליה משנה דשלטא על מטרוניתא דאיהי קבלה למשה ומלכא ומטרוניתא
מתפרשא מבעלה בגין דא (משלי ל') תחת שלש רגזה ארץ וכו' תחת עבד כי ימלוך דא איהו עבדא ידיעא ושפחה דא משנה ונבל כי ישבע לחם דא ערב רב עם נבל ולא חכם,
[
ואמר שאלו זכו ישראל היה משה נותן להם משנה שאין בה אסור וטמא ופסול, אלא הכל טהור ומותר וכשר, ועל שנתן להם משה רבינו המשנה הזאת שיש בה איסור והתר, טמא וטהור, פסול וכשר, נענש להקבר בחוצה לארץ, ולא ידע איש את קבורתו, כלומר סבת עונש קבורתו, וסבת עונש קבורתו שם, משנה זו שנתן לישראל]
וממשיך ואומר. "ויצר ה' אלקים מן האדמה כל חית השדה וכל עוף השמים ווי לעלמא דאנון אטימין לבא וסתימין עיינין דלא מסתכלין ברזי דאורייתא ולא ידעין דודאי חית השדה ועוף השמים אינון עמי הארץ ואפילו באלין דאנון נפש חיה לא אשתכח עזר בהון (בגלותא) לשכינתא בגלותא ולא למשה דאיהו עמה דבכל זמנא דגלת שכינתא לא זז מנה"
(אפשר לעיין בזה פה-http://chabadlibrary.org/books/sifrey_yesod/zohar/bereyshis/bereyshis_2.htm)
מה הוא חושב על חכמי המשנה והתלמוד?
"פקודא בתר דא לדון בדיני חגבים,דאתמר דגים וחגבים אינן טעונין שחיטה,אלא אסיפתם היא המתרת אותם,הכי מארי מתנינתין,אינו צריכין שחיטה,אלא דאתמר בהון ויגוע ויאסף אל עמיו,מה נוני ימא חיותן בימא אוף תלמידי חכמים מארי מתנינתין חיותיהו באוריתא ואי אתפרשן מנה מיד מתים,תניניא דמתניתין,דבא אתרבו תניני ימא,ואי אינון דביבשתא יפלון למיא,ולא ידעין לשטטא אינון מייתיןאבל אדם דאינון מארי קבלה אנון לעלא מכולהו,בהו אתמר "וירדו בדגת הים ובעוף השמים" דאנון מארי מתניתין "
ועוד ממשיך ואומר:
"פתח רעיא מהימנא ואמר,סבא סבא,אית סלע ואית סלע ,אית אבן ואית אבן,אית אבן דשמא דיקוק
עלה אתמר ואבנא די מחת לצלמא הות לטור רב,
ואית אבן דאיהי אבן משכית דלית תמן נביעו דמיא דחכמתא ולא דיבור.
אלא אבן דאיהי סלע דמשה עלה אתמר "ודברתם אל בסלע ונתן מימיו"דאיהי בת קול ולא תליא בה אלא דיבור ופיוסא,
אבל שפחה,סלע אחרא,דאתקריאת משנה,נוקבא דעבד נער,עלה אתמר "בדברים לא יוסר עבד אלא דמחאן ומתברין מינה כמה פסקות ולקטין לון,ואתקרון לקוטות, ועל דמלקטי לון אתקראי לקוטות,בלא נביעו דחכמה וקבלה"
(רעיא מהימנא,כי תצא דף רע"ט)
תוקן על ידי - בן_יוסף - 31/12/2003 13:31:23
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-31/12/2003 13:09 |
|
| |
הערות:
*לפי מה שנאמר בזוהר כנ"ל הסיבה שלא נכנס משה רבינו לארץ היתה שנתן לבני ישראל את המשנה שיש בה איסור והתר, טמא וטהור, פסול וכשר.
לעומת זאת נאמר בגמרא(בבלי,פ"ו ע"ב)
"שני פרנסים טובים עמדו להם לישראל משה ודוד משה אמר יכתב סורחני שנאמר (במדבר כ) יען לא האמנתם בי להקדישני דוד אמר אל יכתב סורחני שנאמר אשרי נשוי פשע כסוי חטאה משל דמשה ודוד למה הדבר דומה לשתי נשים שלקו בבית דין אחת קלקלה ואחת אכלה פגי שביעית אמרה להן אותה שאכלה פגי שביעית בבקשה מכם הודיעו על מה היא לוקה שלא יאמרו על מה שזו לוקה זו לוקה הביאו פגי שביעית ותלו בצוארה והיו מכריזין לפניה ואומרין על עסקי שביעית היא לוקה"
*האם כשהזוהר קורא למשנה "אבן משכית" הוא מכוון לפסוק:"ואבן משכית לא תתנו בארצכם להשתחות עליה"?
*לפי הזוהר השמשנה היא בבחינת שפחה(לעומת הקבלה)
לעומת זאת נאמר במדרש רבה פרשת קרח:"ששים המה מלכות אלו ששים מסכתות ושמנים פלגשים אלו שמנים בתי מדרשות שהיו בירושלים כנגד פתחיה, ועלמות אין מספר זו משנה החיצונה"
*ולסיום,הגמרא (בבלי מסכת סנהדרין דף צ"ט ע"א)
אומרת:"דבר ה' בזה רבי נתן אומר כל מי שאינו משגיח על המשנה"
ורש"י מפרש:" זה שעושה כמו שאינה עיקר"
"יהיו לרצון אמרי פי והגיון לבי לפניך השם צורי וגואלי"
תוקן על ידי - בן_יוסף - 31/12/2003 13:33:17
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-31/12/2003 21:40 |
|
| |
בן יוסף ,
כיון שהזוהר רואה במשה את האדם היותר מעולה בעולם (עיין למשל בזוהר סוף פרשת שמות ויש עוד הרבה ברע"מ) , ורואה את לימוד התורה כערך עליון ,ואת לומדי התורה כנמצאים בדרגה מעל הנביאים , ועוד שחלק גדול בזהור מתייחס לנשמת משה רבינו ונקרא רעיא מהימנא (כל הדברים האלו , הם כמובן לשיטת הזוהר , אליו אנו מתייחסים , ולכן השאלה האם זו אכן נשמת משה , ומה משמעות ה"לימוד" הזה מנשמתו, לא ממש רלונטים ) קשה לאמר שהזוהר מתנגד למשנה כשלעצמה , וביחוד שהוא לוקח משניות ומפרש אותם בכל מיני דרכים .
נראה פשוט לפרש , שהביקורת היא על ניתוק המשנה מתכניה הערכים-רוחנים-מוסרים , להם נראה שהזוהר קורא בשם "קבלה" .
ולכן משה לא נכנס לארץ (לפי הזוהר) כיון שלא הצליח להראות לישראל שהמשנה היא פועל יוצא של החכמה האלקית , ונראה היה להם שהמשנה היא ספר חוקים משפטי גרידא , וממילא לא התקדש שם ה' ע"י .
כל זה כמובן לקיחת דברים על דרך המטאפורה , ונתינת משמעות ל"סלע" ול"מים" היוצאים ממנו , דברים שנעשים גם במדרשי חז"ל לעיתים .
מובן שאפשר לחלוק על שיטת הזוהר , אבל רצוי קודם להבין מה הוא מנסה לאמר .
לי נראה , שרוח הדברים שם היא מה שאני כתבתי . (בקירוב טוב)
ערב טוב .
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-1/1/2004 08:59 |
|
| |
אישציפור שלום
כמה הערות:
"ורואה את לימוד התורה כערך עליון"
ליתר דיוק צריך לומר שהוא רואה רק בלימוד ה"סוד"ערך עליון.
לפי הציטוטים הנ"ל נראה בעליל שהוא לא רואה כך את העיסוק בשאר חלקי התורה.
הוא מתאר את העיסוק במשנה כעבודת הפרך של בנ"י במצריים.הוא משווה את המשנה לשפחה ולאבן משכית,
כלימוד בדרגה נחותה ו"פחות שווה",
בניגוד לתורת הסוד שהזוהר משבח אותה ואת העוסקים בה בתארי כבוד ושבח מפליגים.
"ואת לומדי התורה כנמצאים בדרגה מעל הנביאים "
עוד פעם,צריך לדייק ולומר את לומדי הסוד/הקבלה!
את אלה שלא לומדים את תורת הסוד(ועוסקים בשאר חלקי התורה)משווה הזוהר לחית השדה ולעוף השמיים(בניגוד לעוסקים בתורת הסוד שהם במעלת אדם)
מבחינת הזוהר מי שלא עוסק בתורת הסוד הוא בדרגה של עם הארץ.
"אבל אדם דאינון מארי קבלה אנון לעלא מכולהו בהו אתמר "וירדו בדגת הים ובעוף השמים" דאנון מארי מתניתין"
" ועוף השמים אינון עמי הארץ "
"כל הדברים האלו , הם כמובן לשיטת הזוהר , אליו אנו מתייחסים , ולכן השאלה האם זו אכן נשמת משה , ומה משמעות ה"לימוד" הזה מנשמתו, לא ממש רלונטים"
אכן,זה לא רלונטי.מסכים איתך.
"קשה לאמר שהזוהר מתנגד למשנה כשלעצמה , וביחוד שהוא לוקח משניות ומפרש אותם בכל מיני דרכים"
זה לא בדיוק מה שטענתי.לא טענתי שהוא מתנגד לעיסוק במשנה.ציטטתי קטעים שמהם עולה בברור
שהעיסוק מבחינת הזוהר במשנה ובגמרא זאת דרגה נמוכה ושפלה מאוד(יחסית ללימוד הסודות)
הזוהר מנסה לעשות דלגיטימציה לעיסוק במשנה וגמרא ולהוזיל את ערכה.
לצערנו הרב.נראה שהוא הצליח בכך.
הנה קטע מתוך ספר מלחמות שבו הוא מתיחס לננקודה הזאת.
" הנך רואה בעיניך ידידי את דברי החובר מחבר הזהר איך הוא מכיון ליתן דופי במשנת חכמים ותלמודם המקובל בידם איש מפי איש ממשה רבינו ע"ה"
" וחשב את העסק בה לעון אשר חטא. אשר אם ישובו ישראל בתשובה ויעזו המשנה, ויתעסקו בסודות שערך לפניהם ברבוי האלוהות הקדושים לו פועלי הטוב, וגם בידיעת הקליפות אלהים אחרים טמאים םועלי הרע ימתקו להם המים המרים המאררים. כי אז לא ידעו עוד להבדיל בין טמא לטהור ובין קדש לחול,כאשר מצאנו ראינו האנשים העוסקים כל ימיהם בסודות הנזכרים ואינם משגיחים במשנה ותלמוד ופוסקים, שאינם יודעים כלל להבדיל בין הטמא ובין הטהור, כשר ופסול, אסור ומותר, ולא ידעו במה יכשלו, כי מוחם מלא מלי דחסידותא דאית בהו אפיקרותא, עבודת הפרצופים וכפירות שונים אשר לא צוה ה', ומוחין דקטנות ומוחין דגדלות, וזווגים וטפין הנוזלים מן הפרצופים הזכרים לרחם נשיהם ופילגשיהם, עד אפס מקום במוחם לנוח שם אסור ומותר. להבדיל בין הטמא ובין הטהור, ובין דבר הנאכל לדבר שאסור לאכלו אשר על זה נצטוינו בתורה"
כמה נכון!כמה עצוב שזה נכון!!!(אני מכיר אישית כאלה שהנאמר נכון מאוד לגביהם)
"מתכניה הערכים-רוחנים-מוסרים , להם נראה שהזוהר קורא בשם "קבלה""
איפה מצאת שמבחינת הזוהר הערכיים המוסרים רוחניים הם נקראים קבלה?
הפירוש שלך(?)מאוד מעניין.(למרות שאני לא מאמין שלזה התכוון הזוהר שקרא למשנה אבן משכית)כלומר אתה אומר שהקבלה היא התגלות הערכים המוסריים הרוחנים שנסתרים במשנה?
אתה יכול להשתמש בהגדרה הזאת כל פעם שהמונח תורת הסוד/הקבלה מופיע ולפרש לפיה?
לדוגמא.לפי ההגדרה הזאת איך תפרש מארי קבלה,מארי מתניתין?
בוקר טוב
תוקן על ידי - בן_יוסף - 01/01/2004 9:02:54
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-1/1/2004 10:31 |
|
| |
בן יוסף, יש"כ.
אישציפור, כתבת:
'הביקורת היא על ניתוק המשנה מתכניה הערכים-רוחנים-מוסרים , להם נראה שהזוהר קורא בשם "קבלה" .'
המשא ומתן ההלכתי הוא הוא ממהותה ושורשה של המשנה.
לכן כשמלגלגים על המשא ומתן הזה, למעשה הורסים את היסוד עליו בנויה התושב"ע כפי שאנו מכירים אותה.
ומכאן מתגלה הניסיון של מחבר הזהר לעקור את יסודות דת ישראל הבנויים על קרקע מוצקה של דעת ותבונה ומשא ומתן הלכתי המוביל לליבון ההלכה, ולבנות אותה מחדש על המיסטיקה ההפכפכה שהוא ניסה למכור.
דבר מעניין, על מאמר הזהר: "כגונא דא אמרו מארי מתניתין וימררו את חייהם: בעבודה קשה בקושיא בחומר בק"ו ובלבנים בלבון הלכתא ובכל עבודה בשדה דא ברייתא את כל עבודתם דא משנה" כותב מחבר פירוש הסולם: "כי בעוונותיהם גרמו שנאחזה הס"א בכל חלקי התורה שלהם. וז"ש חז"ל לא זכה נעשית לו התורה סם מיתה [יומא ע"ב]" [אפשר לקרוא כאן, אבל מדובר בקובץ גדול http://www.kabbalah.info/PDF/images/zohar/b02_bereshit_1.gif ]
מה נגיד ומה נאמר על דברי הסולם האלה.
תוקן על ידי - רוח_דרומית - 01/01/2004 10:34:38
|
|
|
|
| נשלח ב-1/1/2004 15:48 |
|
| |
רוח , לא הבנתי מה הבעיה בדברי הסולם ?
האם לדעתך עיסוק בטכניקה של התורה , הוא העיקר והמהות , או שהוא הכרח ?
בן יוסף ,
מארי קבלה - אנשים היודעים את חכמת התורה .
מארי משנה - אנשים שיודעים רק את הפן הטכני הלכתי בתורה . (גם הגמרא בסוטה רואה בתנאים מבלי עולם , ונחלקת בענינים האלו בכמה מקומות , כך שהניסיון לנתק בין משמעויות המשנה והגמרא , לאלו של הזוהר נשמע לי לא הכי הוגן
[ או שנובע מבורות/חוסר הבנה ???] )
בנוגע לחשיבות המשנה וההלכה עפ"י הזוהר , הזוהר מתאר את הארבע שנכנסו לפרדס , בהקבלה לארבע הנהרות שיוצאים מעדן , ואומר שאותו שנכנס בשלום ויצא בשלום הוא פישון , ומפרשו
כ פי שונה הלכות .
(כתבת הרבה דברים , ואני לא זוכר הכל , אולי אגיב עוד בהמשך)
|
|
|
|
| נשלח ב-1/1/2004 16:12 |
|
| |
טוב עכשיו באופן קצת יותר מסודר .
1. ברוב המקומות הזוהר כותב דעסקין באוריתא סתם . ולא בקבלה , ונראה לי שכוונתו לעסוק ופרש את התורה והמצוות עפ"י חכמת הקבלה . (בלי תורה ומצוות , א"א לקרוא לזה אוריתא כלל , לענ"ד)
2. בנוגע למשל מעבודת הפרך .
לימוד הלכה הוא אכן קשה , ודורש עיסוק רב גם בפנים חומרים , הלא כן ??? (מכיר את המושג עמל התורה?) דומני שהזהר מקונן על כך שזה עיקר העיסוק בתורה , ולא העיסוק בחכמה .
3. נכון , הזוהר רואה אמנם את העיסוק בקבלה כחשוב יותר מהצד הטכני הלכתי בתורה . אבל לפי ההנחות שתיארתי למעלה אני לא בטוח שצריך להתנגד לזה .
4. דלגיטמציה ??? הגזמת .
הפחתת ערך בהחלט כן . (ועיין למעלה)
5. לטענתי הקבלה (אליבא דהזהר) הם הערכים שמסתתרים בתורה , למצער בזמני הגלות , נוצר אילוץ לפתח עולם הלכתי בלתי תלוי ומנותק מרצון ה' , יען כי פסקה הנבואה , כחלק מהסתרת הפנים, ואין לדעת עוד מה רצון ה' . ולכך הוקמה מערכת (ובצדק !!!) של "אין לו להקב"ה בעולמו אלא ד' אמות של הלכה" ובא הזוהר וטוען שבתורה מסתתרת חכמה עמוקה , שחשובה עוד יותר מההלכה שעל פניה נראית טכנית גרידא .
זהו בערך הנושא דורש חפירת יסודות עמוקה יותר , על משמעות התורה והתפתחותה במשך הדורות , ולכן אבקש , להיזהר בדברי , ולבררם לאט לאט , לא כל מה שנראה שאליו אני מתכוין , אני אמנם מתכוין אליו . (לומד מניסיונות העבר ...)
יום נעים . (רץ למנחה)
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-1/1/2004 16:24 |
|
| |
אישציפ,
לא הבנתי איך לא הבנת. נעבור על זה שוב:
"כי בעוונותיהם גרמו שנאחזה הס"א בכל חלקי התורה שלהם. וז"ש חז"ל 'לא זכה נעשה לו התורה סם מיתה' "
עוונותיהם = העוונות של חז"ל
התורה שלהם = התורה של חז"ל [!!! שים לב שהוא אומר "שלהם" ולא "שלו", כאילו זוהי אינה תורתו!]
שנאחזה בה הס"א = כלומר שהמשא ומתן ההלכתי הוא תולדה של הסטרא אחרא.
אני לא חושב שזה משנה אם הטכניקה של התורה היא מהות או הכרח. זה נראה לי דבר שנתון לטעמו האישי של כל פרט.
בכל מקרה אבל, הטכניקה הזאת היא היסוד ההיסטורי של התורה שאנו מכירים היום. ומי שמקעקע את היסוד, מקעקע את התורה עצמה.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/1/2004 23:54 |
|
| |
רוח ,
את סותרת את עצמך .
הוא מדבר על תורתם של "מארי מתניתין" , את חז"ל הוא עצמו מצטט , ואם אין זו תורתו , מדוע
יצטט אותם ???
מעבר לזה ראוי שתדעי שרוב (אולי אפילו כל) חכמי הקבלה רואים את עצמם ממשיכים ישירים של חז"ל , ומפרשים את דבריהם לפי מה שהם קוראים הקבלה .
כך שהטענה שלך די חסרת יסוד .
(ולא שעצם נושא הקבלה לא מצריך בירור ...או שאני מסכים עם כל דבר שהמכונים מקובלים אמרו .)
שבת שלום .
|
|
|
|
| נשלח ב-2/1/2004 06:14 |
|
| |
אם מאמינים בקבלה אז כל הקושיות הללו שטותים. ואם לא מאמינים, אז חבל על הזמן.
דהרי לדעת הרמב"ם והפיליסופים, העיסוק בפילסופיא הוא יותר חשוב מלימוד המשנה וכל הגמרא (שהרי הוא הוא "הדבר גדול" והוויות דאביי ורבא "דבר קטן"), ולמה על הרמב"ם לא מקשים? לפי שבזה מאמינים, אז תאמינו בקבלה וגם שם לא יקשה.
תוקן על ידי - באראפארקער - 02/01/2004 6:20:01
|
|
|
|
| נשלח ב-2/1/2004 07:50 |
|
| |
אישציפ [ד"א, אני הוא ולא היא]
ראשית, הפירוש הנ"ל אינו מחייב איש מלבד את בעל הסולם, והוא לא בהכרח משקף את דעתו האמיתית של מחבר הזהר, למרות שסביר מאד שכן. בכל מקרה אבל, זאת דוגמא טובה לאנשים שמגיעים למצב אותו ציטט בן יוסף לעיל: "אינם יודעים כלל להבדיל בין הטמא ובין הטהור, כשר ופסול, אסור ומותר, ולא ידעו במה יכשלו, כי מוחם מלא מלי דחסידותא דאית בהו אפיקרותא, עבודת הפרצופים וכפירות שונים אשר לא צוה ה', ומוחין דקטנות ומוחין דגדלות, וזווגים וטפין הנוזלים מן הפרצופים הזכרים לרחם נשיהם ופילגשיהם, עד אפס מקום במוחם לנוח שם אסור ומותר...".
יפה שהוא מצטט את חז"ל. פחות יפה שהוא מכנה את מסקנותיהם שמחייבות את כלל ישראל כ"תורתם" ולא כ"תורתו", וטוען שתורתם כאחוזה בסטרא אחרא.
זה שהמקובלים רואים עצמם כממשיכי דרך של חז"ל ייתכן מאד. אולי משום כך הם נטלו לעצמם סמכות לשנות ממנהגם ודרכם.
לא הסברת לי אבל איך התורה שאנו מחזיקים בידינו כיום הייתה באה לעולם ללא המשא ומתן ההלכתי שהוא לדעתו של מחבר הזהר תולדה של חטא.
בורו,
אני מסכים שהרמב"ם לא ראה את המצוות בלבד כתכלית העליונה של האדם.
אבל הרמב"ם גם לא העמיס עליהן יותר ממה שיש בהן. הרמב"ם ראה במצוות מכשיר ואמצעי לתיקון הפרט והחברה. לא יותר ולא פחות.
בלי הורדת שפע וזיווגים עליונים שנוצרים אם מקיימים מצוות, ובלי קצרים בעולם הספירות שנוצרים אם חוטאים וכל מיני המצאות שבדאו מלבם המקובלים. לעומתם הרמב"ם הבין [או לפחות התאמץ להבין] את מהות המצוות כהוייתן.
להשתלמות שכלית נוספת הרמב"ם חשב שעל האדם לעסוק בנוסף לעולם התורה גם במדעי האלוהות. אפשר להסכים, אפשר לא להסכים, אבל זוהי דעתו. הוא לא התבייש לכתוב את הדברים במפורש במשנה תורה, אבל גם לא החליט לפברק חיבור ולייחס אותו לרשב"י כדי שיקבלו את דעתו זו.
לגבי המשא ומתן ההלכתי, שמחבר הזהר ויותר ממנו בעל פירוש הסולם ראו בו תולדה של החטא:
גם הרמב"ם לא מצא הכרח גדול בלימוד המשא ומתן עצמו ע"י כל שכבות העם.
אבל ראה איזה הבדל עצום בין המסקנות: הרמב"ם שינס את מתניו ונשען על הצור ברוך הוא, והעמיד לישראל את חיבורו הגדול, שהוא מעשה החסד הגדול ביותר שאדם בודד עשה עם עם ישראל כדי שידעו באופן ברור ופשוט את האסור והמותר, הטמא והטהור.
לעומת זאת מחבר הזהר, שהתמרמר על הלימוד "היבש" של ההלכה, הלך וכתב חיבור שמטמטם ומזהם את מוחותיהם של ישראל, מרחיקם מתורתם וממי שנתן להם את תורתו, ומשכיחם את האסור והמותר.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-2/1/2004 10:53 |
|
| |
אישציפור שלום
תראה,החלוקה שלך בין הצד היבש/הפורמלי של ההלכה
לעקרונות הערכיים והמוסריים הנלמדים ממנה מצא
חן בעיניי(למרות שאני לא בטוח שאנחנו מכוונים לאותו דבר)
איפה מצאת(מקור)שהזוהר באמרו קבלה מתכוון
לעקרונות הערכיים והמוסריים שבתורה?
(ואני חשבתי שתורת הסוד משמעה עשר ספירות
ניצוצות קדושה יחודים וכוונות עליונות...)
"כך שהניסיון לנתק בין משמעויות המשנה והגמרא , לאלו של הזוהר נשמע לי לא הכי הוגן"
לא הבנתי מה ניסית לומר במשפט זה.אנא הסבר בשפה ברורה כדי שאדע מה לענות.
" דומני שהזהר מקונן על כך שזה עיקר העיסוק בתורה , ולא העיסוק בחכמה "(אני מניח שבחכמה התכונת לקבלה)
גם אם נניח שהקבלה היום היא תורת הסוד האמיתית.אני לא מבין על מה הזוהר מתלונן(כמדומך)הרי זה המצב שצריך להיות.שרוב העוסקים בתורה יעסקו במשנה בגמרא בהלכה ורק מיעוט קטן יעסוק בתורת הסוד.
דלגיטימציה?כן.אני סובר שהזוהר עושה דלגיטימציה למשנה ולגמרא(נראה בברור מהציטוטים הנ"ל).אתה סבור שלא(למרות שנראה לי שקשה לך להודות בזה)
גם אם נניח שלא התכוון לכך(כמו שאתה סובר)
הרי שזאת התוצאה בפועל,הזוהר עשה/יצר דלגיטמציה לעיסוק במשנה ובגמרא.
"לטענתי הקבלה (אליבא דהזהר) הם הערכים שמסתתרים בתורה , למצער בזמני הגלות , נוצר אילוץ לפתח עולם הלכתי בלתי תלוי ומנותק מרצון ה' , יען כי פסקה הנבואה , כחלק מהסתרת הפנים, ואין לדעת עוד מה רצון ה'"
אתה מתכוון שהקבלה היא גילוי רצון ה' האמיתי?
ורק עקב הירידה לגלות נוצר אילוץ לפתח עולם הלכתי בלתי תלוי ומנותק מרצון ה',שזה התלמוד?
האם אתה מתכוון שהתושבע"פ אינה בהכרח מגלה את רצון ה' האמיתי,ורק בגלל הנסיבות אנו נאלצים במקרה של סתירה בין הקבלה לגמרא ללכת אחרי הוראות הגמרא?
באראפארקער
תניח שאני כו מאמין בקבלה.ועדיין קשה לי מהנאמר לעיל.יש לך תשובה?
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-2/1/2004 11:46 |
|
| |
רוח ,
לפי איך שאני מסביר הוא לא חולק כלל על חז"ל ,
אלא על אותם שלומדים את המשנה כטקסט חסר טעם ופשר , וסבורים שזה עיקר ה"מה ה' מבקש ממך" , בלי להבין טעם ומגמת הדברים .
ולכן מי שלומד את דברי חז"ל והמשא ומתן ההלכתי באופן נכון .(דהינו מתוך הבנת החכמה שבהם) הוא הצודק , אבל בעצם דברי חז"ל ודאי אין פסול , יתירה מזו לטעמו , הם כיוונו לדברים האלו ממש , אלא שמפני חטאי ישראל (שחלקם הם אותם "למדנים" שתארתי למעלה) נאלצו לכתוב את הדברים באופן כזה , שיכולים להתפרש גם לכיוונים שלילים , לפי שמשותף בהם טוב ורע , במקום לכתבם כהוויתם , משם יש רק חיים .
דומני שהדיון חורג לענינים הרבה יותר רחבים ,
על עצם משמעות התורה , כתיבת תורה שבע"פ , תכני התורה וכו'.
שבת שלום .
|
|
|
|
|
| נשלח ב-2/1/2004 12:37 |
|
| |
בן יוסף,
1. אין לי מקור ספציפי לזה .
אבל כיון שאני מניח (עפ"י מה שקיבלתי מגדולי החכמים של כל הדורות בכל מקצועות התורה , דוגמת הרמח"ל והגר"א , ועוד רבים רבים) שהזהר והקבלה הם חלק מהתורה , אני נוקט בכלל שדברי ד"ת עשירים במקום אחד ועניים במקום אחר , ומחפש התאמה עקרונית בין מקורות , ולא סתירה , ולכן אם הגמרא אומרת שהתנאים מבלי עולם , ועוד דברים בסגנון הזה , והזהר אומר דברים על אותו דרך אני מניח שהכונה היא לאותו ענין פחות או יותר . (אפשר ללמוד את הקטעים האלו מהזהר באופן איטי , ולהראות איך דברים מתאימים למילים , אבל מטבע הדברים לא אוכל לעשות את זה בכתב ...) ומכאן באה גם המחשבה שלי , שיש ניסיון לעשות דלגיטמציה לזהר , שהיא זו שגורמת לפרש את דבריו באופן מסוים , שלא עולה בקנה אחד עם דברי חז"ל , מה שנראה לא הכי הגון בעיני . (אם לא היתה כונה כזו , ומדובר בטעות בעלמא , קבל את התנצלותי)
2. לגבי התוצאות ההסטוריות של ספר הזהר , הפן שאתה אומר ודאי קיים , אבל יש גם פנים אחרות ,
לדון מה גובר על מה אין כח בידי , ודומני שזה גם לא הענין , אני למדתי דברים מסוימים בתורה בעזרת הזהר , ולכן נוהג בו כבוד , לגבי הכרעה בשאלות , אני לא רואה בזהר ספר הלכה , ולכן אין דבריו מחייבים אותי , בשאלות מחשבתיות , אני מכריע לפי דברים בהם הזהר המקרא וחז"ל עולים בקנה אחד , כשיש מחלוקת , אני מרשה לעצמי להשאיר את הדברים פתוחים בבחינת עד שיבוא אליהו . (שאלות במחשבה אף פעם לא הרגו אף אחד , ולהבנתי הבסיס שבדברי חז"ל מספיק רחב כדי לבסס השקפת עולם מוצקה , המחלוקות הם בעיקר בניואנסים למיטב הבנתי)
3. הטענה הבסיסית היא ש"הסתר הפנים" גרם לכך שאין אפשרות ליחס ישיר בין ישראל לקב"ה (דהיינו נבואה , אורים ותומים וכד') וכל מה שנותר כעדות ליחס המיוחד בין הקב"ה וישראל הוא התורה , התוצאה של זה היא ניתוק בין והמחשבה ,
יען כי להלכה יש כח פוליטי , והיא נמצאת בעולם העובדות , ולכן ההלכה הלכה בכיוונים מסוימים ,
ואילו המחשבה נמצאת במקום חופשי יותר , ולכן אפשר לפתח אותה לכל מיני כיוונים , כל עוד לא התנתקת מהמסגרת הקיומית של העולם המציאותי של התורה , דהיינו עולם ההלכה . אלא שזה דיון שדורש עיון מעמיק הרבה יותר , ותמה אני אם ראוי ואפשר לעשותו בכתב , אם כי אפשר לנסות .
שבת שלום .
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-3/1/2004 22:28 |
|
| |
אישציפור, שבוע טוב!
כמדומני שההסבר שלך לא מחובר לטקסט.
לא מדובר פה על מי שלומד את המשנה, אלא על מי שחיבר את המשנה.
ואם יש לך ספקות לגבי כוונתו של בעל הסולם, אז הוא תרגם מארי מתניתין = בעלי המשנה.
שוב אשאל, האם ללא המשא המתן ההלכתי שבעיני הזהר [לפי פירוש הסולם, אבל גם ללא פירוש הסולם מתקבלת מסקנה חמורה לגבי יחסו של הזהר לשקלא וטריא] הוא תולדה של חטא והתערות של הסטרא אחרא, הייתה מתקבלת התורה המוצגת בפנינו היום, בעלת אותם ערכי היסוד [לא בשמיים היא וכו']?
|
|
|
|
| נשלח ב-3/1/2004 22:53 |
|
| |
אם לא היה חטא ,
התורה שבידינו היתה נראית לגמרי אחרת ....
בנוגע לפרשנות הזהר , אני עומד על דעתי , דומני שאתה מתעקש בגלל דעה מסוימת שיש לך , ולא בגלל עובדות , של ממש .
את המילה "בעל" אפשר (ולדעתי מתבקש) לפרש כמו שאני אומר , יתירה מזו הזהר מביא את ר"ע כדוגמא למי שכן לומד נכון , והרי כל התורה שבע"פ [כולל המשנה] היא אליבא דר"ע , ואם אכן המשנה כ"כ מגונה בעיניו איך זה שהדוגמא ל"אדם
השלם" מובאת דוקא מר' עקיבא ???? (ועוד מה שהבאתי למעלה , שהזהר מגדיר את אותו ש"נכנס בשלום ויצא בשלום" כמי שפיו שונה הלכות , כך שההסבר שלך ממש לא מתאפשר עפ"י זה )
מעבר לזה שאלת ה"לא בשמים היא" מהווה אכן שאלה גדולה , שמצריכה עיון בפ"ע ולא ממש ברור שהיא העקרון המרכזי בהלכה . (אלא חידוש מפליג , שבא להוציא ממחשבה אחרת , וגם בזה יש מה להאריך)
שבוע טוב .
|
|
|
|
|