בית פורומים עצור כאן חושבים

לדעת בארץ דרכך: הסוציולוגיה של בעל תשובה

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-21/1/2004 13:27 לינק ישיר 

First, thanks to Mimony for sharing with us his insights.

I first encountered the said book, on a very boring Shavuot night, in the course of a very mediocre Shiur, during which I went to search for some interesting reading material…. And what of a treasure I found!!!

The book is an amazing document for it contains a rare insight (with very fine nuances) to the unavoidable gap between the deive and normative Charedi.

Written as a "Guide On How To Become A Real Authentic Charedi Ben Taire" it attempts to spell explicitly the cultural DNA and self definition/deion of charedim that otherwise appears just in an implicit form and as a subtext (and that notwithstanding the assertion of my non-chredi friends, is usually not accessible to people from the outer space!).

Hence the book is highly recommended to those interested in understanding current cultural trends in the chardi society.

However, if you wish to remain captured in the pathetic, dogmatic, anachronistic, and one-dimensional paradigms of Menachem Friedman (the father of the "Charedi Studies") then don't read the book. Van Leer Institute, would in any event, continue to publish the post-modern, but yet outdated, rubbish that is currently produce by the Chardologim.

I don't have the book in my possession, but hope to add some comments in the following days from my memory.

By the way, the said book is distributed in "kurs martzim" of Arachim.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/1/2004 19:55 לינק ישיר 

בגדול אני רואה את המוטיב של הספר, "אל תהיה יותר מטומטם מכל חרדי רגיל, תהיה רציונלי ובסס את עצמך בשיתוף רציונל מסויים, הדת אמורה להיטיב אתך נצל זאת!"

אדם שירש אוטו מאביו, איני בא אליו בטענות. אבל אדם שרוכש אוטו ורוכש אותו באופן בלתי מושלם, זו עיוולת, ושוב נמצא מטומטם יותר מהחרדי הנשאר במצבו הראשון, ואינו צריך את אותה רמת הצדקה כראוי לו, לחוזר בתשובה.

הייתי שמח אם הרב וולבה היה מפרט יותר מה זה השכל הישר הזה על בורא וכו'.

זו הערה כללית, עלי לעיין יותר ושוב בתוכן ולהתייחס יותר נקודתית, אם זאת הכוונה באשכול.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/1/2010 08:46 לינק ישיר 

אקדמאי כתב:
\שהרי הם כבר 'עומדים על הרגליים' למעלה מעשרים שנה... התסכול שלהם רב מאד, הם מוצאים את עצמם חושבים על נטישה לא פעם, אבל הילדים גדולים כבר... והשורשים החברתיים כבר השתרגו.
 בצר להם הם פותחים בשלב מחודש של חיפוש. החיפוש בגיל כזה מתמקד פנימה, הם לא מחפשים ממסד או אנשים שעולמם עולם של וודאות. הם הופכים לאינדבידואליסטים ומרירים. אני יודע על כמה מהם שאף חזרו לסמים קלים, לא תאמינו, בחוץ הכל כרגיל, מחתנים את הילדים וכו'.

אבל בפנים המשבר גדול, הסיקסטיז והסבנטיז חוזר אליהם בחלומותיהם, ובגדול.\

הוי אומר שהסוציולוגיה החרדית משפיעה עליהם בצורה אנושה, וגם נימוקיהם לחזרה בשאלה, דומים לחוזרים בשאלה החרדים מלידה...מניעים סוציולוגים כלכליים פסיכולוגים ותו לא ?

אלס איז סוציולוגיה ופסיכולוגיה בדגש על ה"אלס".....

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-27/1/2010 06:21 לינק ישיר 

שאלה לי, מה יעשה אדם אשר קרא את כל ספרי החכמה והגיע למסקנה שאכן היהדות היא צודקת וכתוצאה מכך הוא מבין את חשיבות שמירת תורה והמצוות ואף את העונשים המלווים באי קיומם ,אולם הוא רואה את בנו שגם הוא חכם אבל בדרך להגיע למסקנות מוטעות.כעת נעזוב את השאילה האם זה יעזור או לא ונתעסק בשאלה העקרונית ,האם יש  למנוע מהבן שלו לעיין בספרי פילוסופיא על מנת שלא יעזוב את הדת.(שאלה זו היא שאלה מוסרית שאינה קשורה דווקא לדת ,ניתן לתאר אדם שמאמין בלב שלם שההתנהגות כלפי הערבים היא מושחתת ופסולה מוסרית ואין לשרת בצבא וכעת הוא רואה את בנו קורא דעות הסבורים הפוך ואולי אף קיצוני לצד הימני שיש לדחוק בערבים עד שיצאו מכאן ,האם לא יעשה כל שביכולתו על מנת שבנו לא ינהג בצורה מושחתת לדעתו,ואף ימנע ממנו מלקרוא בדעות המצדדות בכך).אם התשובה תהיה, שעל מנת לפעול לפי צו מוסרי מותר למנוע מהבן לקרוא בדעות שיובילו להתנהגות לא מוסרית, האם זה לא יסביר גם את הוראות החכמים בדבר איסור קריאת פילוסופיא וכדומה,כעין דאגת אב כללי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/1/2010 07:31 לינק ישיר 

המסתפק
מדוע אתה מסתפק ?  ברור שזו הסיבה.
אבל סיבה זו נכונה רק כלפי האב, אך הבן אף פעם לא יכול לקבל סיבה כזו.

משל אם אני אלמד את בני דת מפונטזת, בת כמה מאות חוקים. החוק האחרון או הראשון יהיה "אסור לערער על כל זה".. זה בלתי מתקבל על הדעת. אין כאן טיעון אמיתי.

אני מניח שגם אבא נוצרי או מוסלמי וכו' וכו' לא ירצה שבנו יפרוק עול. היוצא מדברינו שאתה צודק לחלוטין אך לא הועלת מאומה, עדיין ישנם הרבה דעות וכבן אמשיך לשוטט לחפש ולהבין. וזה היסוד לפורום יושר אינטלקטואלי.

אגב, יש אמרה ידועה מאפלטון או אריסטו, אשחזר מזכרון את מהות האמרה: אם אתה נגד פילוסופיה, תצטרך לנמק טיעון פילוסופי מדוע אתה נגד...  בכל מקרה תצטרך לפילוסופיה, אזי כבר תשמש בה, לא נגדה..

יש גם מנוח ידוע "אמונה פשוטה"... הרי מונח זה טעון הסבר ! ושוב תכנס למערבולת פילוסופית אם כך מדוע להסביר פילוסופית אמונה פשוטה ? הבה נשתמש בשכלנו ונשכיל ללמוד וללמד.

תוקן על ידי מרכא_טפחא ב- 27/01/2010 07:37:03

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-27/1/2010 07:48 לינק ישיר 

או כפי שאמר ניטשה בקיצור, "לא להתפלסף, פירושו להמשיך ולהתפלסף"

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/1/2010 08:44 לינק ישיר 

כמובן שזהו האינטרס של האדם הפרטי ואף היא מחויב באופן מוסרי לחפש ולתור לפי מחשבותיו,לא באתי כי אם להתייחס לחובה המוסרית של האב ובמקרה שלנו של המנהיג (האב הכולל) לנסות למנוע זאת ממנו.ואם כן יש לנו סתירה מוסרית בין האנשים וכל אחד יאבק בתורו ומה לנו כי נלין

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/1/2010 08:57 לינק ישיר 

אתה לא נוגע כאן בשום נקודה.

ברור שאבא יחנך את בנו לאמונותיו בכל מחיר. הרי הוא מאמין בהם וכמובן זה גם חובה מוסרית לחנך.
ברור שהבן יחפש בכל מקרה את האמת האמיתית. [באם הוא אינו מפגר]

נשאלת השאלה, מה כואב לך כאן ?

אפשר לשאול את שאלתך מזווית אחרת, האם מבחינת היהדות יש משמעות לכפיית הדת. וכפייה זה גם תודעה חדגוונית מצומצמת.

לדעתי כפייה נכונה רק בחלק של סור מרע, שם אין פשרות בשום מצב, אין מה לדבר על להבין את האויב מבחינה זו.
אך לגבי עשה טוב, כאן קשה לי לקבל כפייה, כי אין בזה משמעות לדעתי האישית.

ולדעתי מבחינה חינוכית-טקטית גם כן לא כדאי לכפות על הנכנס בגדר עשה טוב, וזו הבעיה המרכזית בחברה החרדית, ובמילה אחת - התדמית.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-27/1/2010 09:29 לינק ישיר 

תגובתי הייתה ,לביקורת שהופנתה כנגד כותב הספר ובגדול לדעה החרדית הקלאסית, שאין להתבונן עמוק מדי בענייני אמונה אלא לקבל הדברים כפשטם,ובאתי להסביר את הרציונליות ואף הזכות העומדת מאחורי התביעה לאמונה התמימה ואף הבורה.השאלה היחידה היא האם זוהי אכן עמדה מוצדקת על מנת שאנשים לא יטעו למרות ההפסד של החינוך לבורות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/1/2010 09:48 לינק ישיר 

אתה חוזר על אותם דברים שאמרת לעיל.

כאבא אני אחראי לבני גם על חלק האמונה שהיא דבוקה למוסר.
כאבא אלמד את בני לאמונתי בלי או עם פילוסופיה.. עדיף בלי, ככה הוא יגדל בתבנית וברבוע שלי. אם הבן שלי מאמין שאפשר לחצות כביש סואן בעינים עצומות אתן לו ?

[לדעתי יש גבול לטיפשות, יהדות של טיפשים היא כמו עדר של שוורים שיכריחו אותם לקיים מצוות]

כבן, איני יכול לקבל את זה, אברר מחדש הכל, אסיק את מסקנותי והעבירם לבני.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-10/2/2014 14:19 לינק ישיר 

'מענה - הדרכה מאוזנת לבעלי תשובה'

http://www.maane.info/pages/

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/5/2016 09:17 לינק ישיר 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/5/2016 11:03 לינק ישיר 

ספרן
התכוונת לכותב?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/5/2016 13:21 לינק ישיר 

לא.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/5/2016 13:28 לינק ישיר 

אפשר להוסיף אותו.

אולי תיווצר בעיה של רקורסיה.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > לדעת בארץ דרכך: הסוציולוגיה של בעל תשובה
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 לדף הבא סך הכל 4 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.