|
|
| נשלח ב-3/2/2004 01:18 |
|
| |
האם מותר לומר שהיו גם רבנים "גדולים" שהאמינו בשטויות...
נדמה לי שלפעמים עצם מציאת מקור שמתייחס באופן חיובי לדבר, כבר גורם לאנשים לחשוב שזה טוב.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/2/2004 01:33 |
|
| |
שלום
תחילה עליי להודיע שזו השערתי האישית.וייתכן מאד שאני טועה.
איך מעלים אמונות הבל?
ובכן כשחכם מחכמי ישראל רואה שצאן מרעיתו אדוקים בהזיות ואמונות של הבל.ואין לו דרך לנתקם מהם לרוב התמדתם באמונות הרעות.אם נמצא פתח כלשהוא כדי לנתקם ולהעבירם אל העיקר האמיתי.כך יעשה.כל זמן שלא יפגע בתורה עצמה.שלא יחשב לו כמצווה הבאה בעבירה.
השערתי היא כי ראו חכמי ישראל שהיהודים במקומם אדוקים באמונות הללו.שאין בהם סרך איסור אמיתי.אלא הם מכלל הדברים המתדמים אולי לדרכי האמורי.נהגו בחכמה.ו"העלוהו" לישראל על ידי שיוך אותה האמונה בדרך כלשהיא ליסודות הדת.כך שהגם שמבחינת ה"חפצא" לא השתנה דבר.והחמסה היא אותה "חמסה" והקרפיון הוא אותו קרפיון.אבל מבחינת התוכן הפנימי הנסוך באותו "חפצא" חל שינוי מהותי.המקושר למאמרי חז"ל ולכלל האמונה המקובלת מדורי דורות.
וכיון שכל אלו הדברים תלויים בכוונת עושיהם.(שהרי אף עבודה זרה תלויה ועומדת בפרטי דינים מחולקים הנתלים בכוונה)הרי שהמחשבה המתוקנת מעלה את הקמיע רצוף ההזיות אל משהו בעל זיקה לאמונת חז"ל.
עם כל השערתי זו אינני מתעלם מן ההסבר הפשוט יותר שאכן אותם חכמים האמינו בסגולת החפצא (כחפצא עצמית) להגן מפני עין הרע.אלא שהשערתי זו מיישבת גם לדעת אותם חכמים שלא האמינו בזה אך לא מיחו.או שהיא סניף לקולא.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-3/2/2004 11:23 |
|
| |
מוטי,
<"איך מעלים אמונות הבל?">
מעשה ביזמים, שפנו למשרד המסחר והתעשיה, בבקשה ל"מענק מחקר ופיתוח", לפיתוח שיטה להפיכת גללי בקר לחמאה, פקיד הממשלה שהתלהב מהרעיון, העניק ליזמים שהתחייבו לסיים את מחקרם תוך 12 חודשים, סכום כסף גדול.
לקראת סוף השנה, כשפנה אליהם הפקיד, לברר את קצב התקדמותם, ובאם הם עומדים בלוח הזמנים, הם השיבו לו: "מצטערים, נתקלנו בבעיות לא צפויות, ואנו זקוקים לעוד זמן, ועוד תקציבים", כמובן שהם קיבלו את שניהם, וכך היה פעם אחר פעם, עוד בעיות, עוד תקציבים ועוד זמן, עד שביום אחד הם מודיעים לפקיד בשמחה: "הצלחנו לפתור את כל הבעיות, נשארה רק בעיה אחת קטנה.
כאשר שאל אותם הפקיד, "מהי הבעיה הקטנה"? הם השיבו לו: "החמאה מסריחה כמו [מה שבאה ממנו]".
גם בעניננו, לא חפצא ולא גברא, יהפכו אמונת שבטים ברבריים לאמונה יהודית.
היא אמונה מסריחה.
תיקון לשון לפי כללי הפורום.
תוקן על ידי - מיימוני - 03/02/2004 13:12:25
|
|
|
|
| נשלח ב-3/2/2004 12:35 |
|
| |
אין עליך נישטאיך, אין.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/2/2004 13:11 |
|
| |
חז"ל מביאים קמיעים להגנה מפני עין הרע.
כמה גדולים דברי חכמים(סנהדרין) שאמרו
(בגיטין) " כל המלגלג על דברי חכמים נידון בצואה רותחת".וזהו עפ"י מאי דאיתא בב"מ (לג)וכאמרם "במידה שאדם מודד-בה מודדין לו"
אין לך מלגלג על חכמים יותר מהמדמה אמונתם כבמשל הזה.והרי אתה כמי שברח מן הפח של ספק דספק אמונת שווא שאין בה איסור ונפלת בתהום עמוקה של ביטחון עצמי מופרז.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/2/2004 13:15 |
|
| |
מוטי7, נישטאיך וכולם
הרעיון של מוטי נראה לי נכון. הלא כך מתפרשת עבודת הקרבנות לפי הרמב"ם, וכבר אמרו: מוטב יאכלו שחוטות ואל יאכלו נבילות.
כאשר התורה אינה יכולה לעקור נוהג, היא מפרשת אותו מחדש.
אמנם, השאלה היא אם באמת הפתרון כאן הוא לשבץ את האמונה הטפלה והרעה במסגרת פרשנית = או לנסות לעקרה לגמרי.
והריני שותף לרגשותיו הקשים של נישטאיך בענין זה.
אני גם מסכים, למרבה הצער, עם מוטי שחושד שהיו מגדולי ישראל שהאמינו בשטויות כאלו.
אני רק יכול ללמד זכות שבנסיבות הנתונות, זה לא היה דבר חריג להאמין בדברים כאלו. להפך.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/2/2004 13:32 |
|
| |
מוטי,
הרמב"ם נפל בתהום עמוקה של ביטחון עצמי מופרז?
אני ממליצה לך כהמלצת הרמב"ם לאחד מתלמידיו ששאל אותו על האמונות הטפלות,:
"- כל זה הסר אותה מלבך, ונקה דעתך ממנה, ורחץ שכלך, כמו שרוחצים הבגדים המטונפים מטינופם. לפי שהם דברים שאין בהם ממש ואינם אמת אצל החכמים השלמים, ואפילו לשאינם מאמינים בתורה – כל שכן למקבלי התורה, והפסד דבר זה מבואר מאוד בטענות שכליות אמיתיות,,"
(איגרת פתח תקווה)
מיימוני,
במחילה ממך, אפשר יהיה לחשוב שהשאלה שלך נשאלת בפורום "אוהלה של תורה"? צחוק אתה עושה לנו? יש אמת שקר ועוד משהו ביניהם?
ואם גדולי ישראל האמינו בשטויות האלה, זה מצדיק הסכמה איתם?
להזכירך מה אומר רבנו הרמב"ם:
"ואפילו טובים וחסידים מאנשי תורתינו חושבים שהם דברים נכונים אלא שהם אסורים מטעם התורה בלבד, ואינם יודעים שהם דברים בטלים ושקריים שהזהירה התורה עליהם כדרך שהזהירה על השקר,,"
תוקן על ידי - איקה - 03/02/2004 14:13:39
|
|
|
|
| נשלח ב-3/2/2004 13:41 |
|
| |
לדעת הרמב"ם השולל עניינים אלו.מוטב לנו להניח שמה שחז"ל האמינו בו היה משהו שכלי עם טעמים הגלויים לנו או הנסתרים מעיננו.לדעתי זו הדרך הנכונה לפני שנאמר שאליבא דהרמב"ם "כמה מגדולי ישראל האמינו בשטויות" ואני מתכוין בפרט על חז"ל בעלי התלמוד.הגם שנכון לומר כך אליבא דדעת הרמב"ם על שאר הגדולים.אם כי לפעמים עלינו להניח שפשוט חלקו עליו.וייחסו משמעות אמיתית לעניינים אלו.
כמובן שלשיטת החולקים על הרמב"ם והנה הינם מכלל "גדולי ישראל" שהאמינו סברו וקיבלו את העניינים הסגוליים הללו כפשוטם.אין לנו מה להיכנס לדחוקים ופרשנויות בין לגבי חז"ל ובין לשאר חכמי כל דור ודור.
לפעמים מוטב שלא להתבצר בדיעה מן הדיעות השנויות במחלוקת אם מחמת אותו ביצרון תבוא לחרף ולגדף את אלו שאינם סבורים כמוך.בפרט על חכמי ישראל .ובפרט מן הפרט על חז"ל מעבירי המסורה המקובלת מדור דור.והחכם עיניו בראשו לשקול במאזני יושר שכר מצוה (כעניין דחיית הקמיעין אליבא דהרמב"ם)לעומת הפסדה (אם תביאך ללגלג על חכמי ישראל)
דומני שהרמב"ם עצמו היה מעדיף שיאמין אדם באמונת שווא שאין בה איסור ואינה אלא הבאי מאשר שידחה את השווא וכתוצאה מכך יבוא להמעיט בערך חכמים.
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-3/2/2004 14:55 |
|
| |
יעוין שו"ת הרשב"א סימן קכז וסימן תתכ"ה הוב"ד בשו"ת אדמת קודש ח"א חיו"ד סימן ח.שכל מה שלא נאסר בתלמוד משום דרכי האמורי אין כח בידינו לאוסרן.שאין אנו יודעין בענייני הסגולות.יעו"ש.
והדיעה היותר מחמירה היא דעת רבנו יונה שהובאה בבית יוסף או"ח סימן שא שרבינו יונה היה חושש בכל קמיע שאינו מומחה משום דרכי האמורי.יעו"ש כמה זהירות נקט "חושש".וכל שכן שלא אמר שיש בזה עבודה זרה.
כמו שכתבתי לעיל אילו היה לקמיע דין עבו"ז לא היה מביאו הרמב"ם כמה וכמה פעמים בחיבורו.אם כקלף אם כמתכת.
(ובשו"ת הרשב"א ח"א סימן תיג כתב הרשב"א שהרמב"ן עשה קמיע עם צורת אריה שנכתב בשעה פלונית ביום פלונית משום רפואה.ועיין בהגהות הב"י מה שהביא משכנה"ג על הלכות ע"ז.)
|
|
|
|
| נשלח ב-3/2/2004 14:56 |
|
| |
מוטי,
אתה כנראה מתבלבל בין הרמב"ם, הידוע כרבי משה בן מיימון שעליו נאמר: ,ממשה עד משה לא קם כמשה", "הפטיש החזק", "הנשר הגדול", "עמוד ימני", ובין איזה רמב"ם דמיוני שיצר דמיונך הפרוע
כנראה שאינך מפנים את העובדה שהרמב"ם אומר בפירוש שהאמונה בקמיעות היא אסורה מן התורה. כך במשנה תורה, וכך ביתר חיבוריו. הרמב"ם לא עסק בכבודם של חכמים ולא פחד לבקר או לחלוק עליהם, ויכלה הדיו ולא יכלו הדוגמאות שאפשר להביא כדי להוכיח זאת.
ואם מדובר בהעדפותיו של הרמב"ם, אז הוא העדיף את כבוד התורה על כבוד החכמים. והעדיף שיאמין האדם בה' לבדו, והוא האמת, ולכן הוא 'מצוי אמת, ואין מצוי אמת מלבדו כמותו'!!! וכל השאר הוא שקר ובכללן האמונות הטפלות הם איסור מן התורה, והוא הרי אומר ש"חכמים" ידעו שזה איסור מן התורה, אך חשבו אותם לנכונים,ושהם אינם דברי שקר ,,, והוא יוצא נגדם ומלגלג עליהם ללא פחד ומורא ואינו ירא מקללתם : "שיידון בצואה רותחת" וכל זה למה? מפני ששמר על כבודה של תורה , וכתוצאה מאמונות טפלות אלו יבואו בני האדם להמעיט בערך התורה!
תוקן על ידי - איקה - 03/02/2004 15:36:49
|
|
|
|
| נשלח ב-3/2/2004 15:31 |
|
| |
איקה
דבריי הם ברורים
מה שאינני מפנים היא את העובדה שחז"ל טעו ועשו איסורין של עבו"ז.אני מקווה שכל עוד רוחי באפי לא אפנים עובדה זו.
במקרה דנן אני מעדיף-אחר אלף מחילות מכבודך ובלי ציניות-לומר שאינך מבינה את הרמב"ם לאשורו.מאשר לומר שלדעת הרמב"ם חז"ל טעו בעבודה זרה.
האם ראית מה שכותב הרמב"ם על חכמי התורה בפירוש המשנה? האם את מסתייעת בנבכי לבבך מאותה אגרת לחכמי מרסיליא?[דייקי טוב בטיעוניו טרם יאמר "אפשר שנתעלם"..]
ניצבות בפנינו מספר אפשרויות-העיקריות הן:
א-חז"ל עבדו עבו"ז
ב-הרמב"ם טעה
ג-לא הבנתי את חז"ל
ד-לא הבנתי את הרמב"ם
ה- הרמב"ם וחז"ל צדקו
ו -הרמב"ם וחז"ל טעו.
אם עקבת היטב אחרי מה שכתבתי.הרי שלפי ההסבר שלי.אפשרות ה היא המתקבלת.
משום מה את מעדיפה את ההנחה הזוועתית שחז"ל שגו בעבודה זרה .ומי לימדנו מהי עבודה זרה אם לא חז"ל עצמם?
לכן חובה עלינו מפאת השכל הישר ליישב דבריו עם דברי חז"ל.וכל פירוש בדברי הרמב"ם שממנו יימשך כאילו חז"ל נסרכו אחר עבו"ז והדומה לה.מייד נדע שהוא טעות בהבנתינו.נתלה החיסרון בנו ולא בהם.
אני שוב מזכיר כי כל זה הוא אליבא דהרמב"ם בלבד.אכן לפי דעת החולקים עליו.אין אנו זקוקים לכל זה.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-3/2/2004 15:39 |
|
| |
מימוני יקר-
כתבת:
"אני גם מסכים, למרבה הצער, עם מוטי שחושד שהיו מגדולי ישראל שהאמינו בשטויות כאלו"
להוציא עצמי מן החשד (ראה הקדמת שו"ת חות יאיר)
להבהיר-אני לא חושד באף אחד בטח ובטח לא בגדולי ישראל.ולא החלטתי שזה שטויות.
כל מה שכתבתי הוא כפי הנראה לענ"ד אליבא דהרמב"ם.אני לא מכניס את ראשי העבש בין ההרים.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/2/2004 15:49 |
|
| |
מוטי,
אולי "חברנו מנשה" יוכל לעזור לך להבין מהי עבודה זרה אצל חז"ל?
ואולי הרמב"ם יוכל ללמד אותך שעבודה זרה לא רחוקה מאף חכם אפילו לא מגדול החכמים נביא ה' שלמה המלך!
ואם אתה רוצה ליישב סתירות בין החכמים כגון הרמב"ם והרמב"ן אז אין ספק, אתה מבין את הרמב"ם הרבה יותר טוב ממני.
משאירה לך את זכות המילה האחרונה וכל טוב.
תוקן על ידי - איקה - 03/02/2004 16:12:56
|
|
|
|
| נשלח ב-3/2/2004 16:01 |
|
| |
איקה-
רב המרחק בין הידיעה שמלכי ישראל עבדו עבודה זרה.לבין החלטת שכלנו הפרטי שחז"ל עצמם עבדו עבו"ז.כרחוק מזרח ממערב.
ואפילו על הנאמר בהם במקרא כפשוטו שכשלו בזה מצאו חז"ל להליץ יושר בעדם.[גמרא סנהדרין לגבי מנשה וגמרא שבת לגבי שלמה]
דומני שבהסבירי את הרמב"ם באור שלא יציג את חז"ל כאילו ח"ו עבדו עבו"ז או סרכותיה-נהגתי כמנהג חז"ל עצמם שאת רמזת לדבריהם.וכפי שכתב הרמב"ם שעלינו להידמות לחכמים.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/2/2004 19:18 |
|
| |
מוריי ורבותיי היקרים:
יש לי בעיה עקרונית עם הטענה, שאסור לעשות משהו (למשל, להשתמש בקמיע) רק בגלל שהוא טיפשי או לא-נכון או "אמונה תפלה".
כי לפי זה, אם אוסרים להשתמש בקמיעות מכיוון שהם לא עוזרים, צריך גם לאסור על כל שימוש בתרופה שלא הוכחה מדעית, או על כל מעשה שאין בו תועלת מוכחת, וזה לא שמענו.
ואם מתירים להשתמש בתרופה כי היא עובדת, אז אי אפשר לאסור על שימוש בקמיעות, כי המשתמשים בהם מאמינים שהם עובדים, ויש להם גם הוכחות (מדעיות יותר או פחות).
הרי, הידע המדעי שלנו משתנה כל הזמן. הרבה דברים שבימינו הם מקובלים (כגון תרופות וטיפולים רפואיים שונים), בוודאי היו נראים לאדם לפני 100 שנה כמעשה כשפים. באותו אופן, ייתכן שדברים שנראים לנו היום טיפשיים, ייראו בעתיד הגיוניים.
לא מסתבר שהאיסור של עבודה זרה, שהוא איסור שכל התורה תלויה בו, יהיה תלוי בידע המדעי שבידינו!
נראה לי שצריך למצוא הגדרה טובה יותר.
רוב האיסורים של התורה בקשר לעבודה זרה, מדגישים את הצורה החיצונית, למשל (שמות כ): "לֹא-תַעֲשֶׂה לְךָ פֶסֶל, וְכָל-תְּמוּנָה, אֲשֶׁר בַּשָּׁמַיִם מִמַּעַל, וַאֲשֶׁר בָּאָרֶץ מִתָּחַת, וַאֲשֶׁר בַּמַּיִם מִתַּחַת לָאָרֶץ", (דברים ד16-18): "פֶּן-תַּשְׁחִתוּן, וַעֲשִׂיתֶם לָכֶם פֶּסֶל תְּמוּנַת כָּל-סָמֶל: תַּבְנִית זָכָר, אוֹ נְקֵבָה. יז תַּבְנִית, כָּל-בְּהֵמָה אֲשֶׁר בָּאָרֶץ; תַּבְנִית כָּל-צִפּוֹר כָּנָף, אֲשֶׁר תָּעוּף בַּשָּׁמָיִם. תַּבְנִית כָּל-רֹמֵשׂ בָּאֲדָמָה; תַּבְנִית כָּל-דָּגָה אֲשֶׁר-בַּמַּיִם מִתַּחַת לָאָרֶץ".
לכן, נראה לי שההגדרה ל"קמיע" שאסור להשתמש בו (אם בכלל) צריכה להיות: "כל חפץ, שהתועלת שמייחסים לו נובעת מצורתו החיצונית בלבד".
זה מתאים גם לדברי הנביא ישעיהו (מד19): "וְלֹא-יָשִׁיב אֶל-לִבּוֹ, וְלֹא דַעַת וְלֹא-תְבוּנָה לֵאמֹר, חֶצְיוֹ שָׂרַפְתִּי בְמוֹ-אֵשׁ וְאַף אָפִיתִי עַל-גֶּחָלָיו לֶחֶם, אֶצְלֶה בָשָׂר וְאֹכֵל; וְיִתְרוֹ לְתוֹעֵבָה אֶעֱשֶׂה, לְבוּל עֵץ אֶסְגּוֹד": הנביא מדגיש, שמבחינת החומר - אין שום הבדל בין העצים שמשמשים להסקה לבין העצים שמשמשים לעשיית פסלים, ההבדל היחיד הוא בצורה החיצונית.
לפי זה, צריך להבחין בין קמיעות כגון דג או חמסה, שהתועלת שמייחסים להם תלויה בצורתם החיצונית, לבין קמיעות כגון "קריסטלים" למיניהם, שהתועלת שמייחסים להם תלויה בחומר שממנו הם עשויים.
נראה לי שההגדרה הזאת עשויה לעזור לפתור כמה מחלוקות, אבל אני לא מספיק בקי במקורות כדי לדעת בוודאות.
ע' גם בשאלה הבאה (מתוך שו"ת מורשת):http://moreshet.co.il/shut/shut2.asp?id=10991
תוקן על ידי - אראלסגל - 03/02/2004 19:21:30
 |
|
|
|
|
|