בית פורומים עצור כאן חושבים

בנפול אויבך אל תשמח

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-10/7/2005 22:09 לינק ישיר 

אמשלום,

ר"מ מייצג את הנשיות?

לא היה לי ספק שלא אשכנע אותך. אבל דרכי בגמרא נראית לי פשוטה יותר, מה לעשות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/7/2005 22:15 לינק ישיר 

פרעתוני,

א. אילו הייתי לומדת בתלמוד רק דברים הקשורים בנשים, הייתי מסיימת את הש"ס בשעתיים.

ב. השורש פ.ש.ט מתאים לעמדתך רק כחלק מן המשפט: "רחוק מן הפשט כמרחק מזרח ממערב".
מצד שני, אני בעד דרשנות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/7/2005 22:17 לינק ישיר 

אמשלום,

א. התכוונתי בעצם לאחר. בגלל הרימון.
ב. את יודעת מה ההבדל בין פשט לדרש.

(לטוב/ת הציבור/ה: פשט זה מה שאני אומר/ת, דרש זה מה שאת/ה אומר/ת.)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/7/2005 22:20 לינק ישיר 

פרעתוני,

מה לעשות, ובמקרה הנ"ל הפשט הוא באמת מה שאני אומרת.

ובכל מקרה - כל הדיון הזה היה שווה רק בשביל הלוכסנים/ות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/7/2005 22:26 לינק ישיר 

השלב/ה הבא/ה:

לארגן לתור/ה "מהפכ/ת עזר/א II":

"בראש/ית ברא/ה אלה/ים א/ת השמ/ים וא/ת הארצ/ה...".

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/7/2005 22:37 לינק ישיר 

הפרעתוני,

האם באמת אינך מסוגל לנהל דיון ענייני בפרשנות הגמרא, מבלי לעבור ללגלוג אישי, שאינו ממין האשכול?
האם באמת טענותיך כה קלושות, שאינך מסוגל לתקוף את הטענות שנגדן, ולכן אתה פונה להתקפה כנגד הטוענ/ת אותן?
תמהתני.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/7/2005 22:40 לינק ישיר 

אני מתנצל, אמשלום.

לא כתבתי זאת במטרה ללגלג, חלילה, אלא סתם בתור מילתא דבדיחותא, כמין הקצנה של דברייך ברוח טובה.

אבל כידוע, פעמים הרבה פוגע אדם בבלי דעת.

קבלי נא התנצלותי. [אייקון כורע על ברכיו]
----
[האייקון קם, לבקשת אמשלום מלמטה. ]

תוקן על ידי - הפרעתוני - 10/07/2005 22:48:09

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/7/2005 22:43 לינק ישיר 

קיבלתי.

[אמור לאייקון שלך שיקום. הוא מביך אותי.]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/11/2005 13:13 לינק ישיר 

תגובה לדברי הפרעתוני מהעמוד הקודם:

""בנפול אויבך" נראה בפשט מדבר על אויב אישי, יהודי או גוי, ולא על רשע כלפי שמיא" - מובן ש"אויבך" הוא אויב אישי, השאלה היא מה לעשות אם "במקרה" האויב האישי שלנו הוא גם רשע (ומכיוון שאנחנו צדיקים, "ברור" שכל אויב אישי שלנו הוא גם רשע....): מניין לך שהפסוק "באבוד רשעים רינה" חזק יותר - אולי הפסוק "בנפול אויבך אל תשמח" חזק יותר?

"למה "רע בעיני ה'"?" - כמה סיבות:
* ה' מעדיף שהאדם יחזור בתשובה, כמו שנאמר בספר יחזקאל: " כי לא אחפוץ במות רשע, כי אם בשובו מדרכו וחיה ". לכן, מי ששמח בנפילת אויבו, גם אם הוא רשע, מראה שרצונו הפוך מרצון ה'.
* אדם ששמח בנפילת אויבו מראה בכך על גישה לא נכונה לחיים - כאילו כל הכוח להרע לו נמצא בידי האויב שלו, וברגע שהאויב נופל - הוא בטוח. ע"פ התורה, יש לזכור, שהאויב הוא רק "שבט מוסר" ביד ה' - ה' משתמש בו כדי ליסר אותנו, אבל הכוח לא נמצא בידו אלא ביד ה'.
* אדם ששמח בנפילת אויבו, עלול לפתח מידות רעות של נקמה ואכזריות, המשחיתות את נפשו ומרחיקות אותו מייעודו (כדברי רמב"ם שציטטה ריב).

"ולמה ש"ישיב מעליו אפו"?" - אולי משום שהשמחה-לאיד פוגעת בו ומצערת אותו כל-כך, עד שה' "מנכה" צער זה מעונשו, ולכן עונשו קטן יותר (וכמו שאמר דוד כששמעי בן גרא קילל אותו: "אולי יראה ה' בעניי, והשיב לי טובה תחת קללתו היום הזה").

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-1/11/2005 13:23 לינק ישיר 

פרעתוני

חזק, אהבתי !!!!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/11/2005 13:31 לינק ישיר 

אראל,

א. מכיון ש"בנפול אויבך" מתייחס לאדם סתם, ואילו "באבוד רשעים רינה" מתייחס דווקא לרשעים, הרי שהפרשנות שלי מקיימת את שניהם בקלות והפרשנות שלך לא.

ב. הקב"ה בעצמו שש על מפלת הרשעים: "כאשר ששתי להיטיב אתכם כן אשיש להרע לכם"; וכן בניו הולכים בדרכיו: "ישמח צדיק כי חזה נקם, פעמיו ירחץ בדם הרשע". ומסתבר ששמחה במפלת אויב ה', מראה שבאמת כבודו של ה' חשוב לי. ואם אינני שמח, ייתכן שאין זה מצדיקות יתר, אלא להיפך, מכך שלא באמת חשוב לי כבוד ה'.

ג. אמנם האויב הוא "שבט מוסר", אבל האויב הוא גם אדם רע לשמים ורע לבריות. סילוק מעקשים ומכשולים כאלה מן העולם, הוא חיובי. אמנם, כמובן איננו חפצים במות הרשע כי אם בשובו, אבל במקרה שהוא לא שב - טוב מותו מחייו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/11/2005 13:40 לינק ישיר 

אתה מפרש "בנפול אויבך אל תשמח" - רק כאשר אויבך אינו רשע;
באותו אופן יכולת לפרש "באבוד רשעים רינה" - רק כאשר הרשעים אינם אויביך האישיים (ייתכן שיש דין מיוחד באויב אישי, כדי שהאדם יכוף את יצרו, מעין מה שאמרו חז"ל על "חמור שונאך").

אולם לפי הפירוש שלי אין צורך ב"אוקימתא" לאף אחד מן הפסוקים, כי:
א. יש הבדל בין שמחה (בלב) לבין רינה וששון (שהם מעשים חיצוניים - ע' מלבי"ם);
ב. יש הבדל בין נפילה וכישלון (בדרך הטבע) לבין נקם (במשפט) - הצדיק שמח כשהוא רואה שנעשה משפט צדק ברשעים, אך לא כשהם סתם נופלים ונכשלים בדרך הטבע (ולכן, יש לשמוח בכך שסדאם חוסיין נלכד והובא למשפט צדק, אך אין לשמוח בכך שיאסר ערפאת מת מוות טבעי).

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-2/11/2005 14:16 לינק ישיר 

א. החלוקה בין "שמחה" ל"ששון" ברורה למלבי"ם אך לא לי.
ב. חשבתי שהכל מהקב"ה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/11/2005 21:35 לינק ישיר 

א. מהפסוק שהבאת יש ראיות לשיטת מלבי"ם: הפסוק "כן ישיש ה' עליכם להאביד אתכם ולהשמיד אתכם" נמצא בפרשה שכולה עוסקת במעשים חיצוניים, "דבר הלמד מעניינו" שגם הששון מציין פעולה חיצונית (לדעתי הכוונה שה' יביא את הקללות במהירות וב"התלהבות"). בנוסף לכך, בדברי הנביאים ובמדרשים די ברור שה' התאבל כשנחרב המקדש, ולא שמח.

ב. עד כמה שזכור לי, התנ"ך מבחין בין צרות שה' מביא בעצמו, לבין צרות שבאות בדרך הטבע כאשר ה' מסתיר את פניו.
ועוד: גם אם החכמים יודעים שהכל מה', יש חשיבות גם לכך שהאנשים הפשוטים רואים את הצדק נעשה, וכמו שנאמר בפסוק הבא "ויאמר אדם אך פרי לצדיק, אך יש אלהים שופטים בארץ".

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-29/12/2005 08:28 לינק ישיר 

רעיון חדש:

"ישמח צדיק כי חזה נקם" מתייחס לצדיק - האדם שעיקר מהותו היא עשיית הצדק: כשהוא רואה שנעשה דין צדק ברשעים, הוא לא חושב יותר מדי, השמחה שלו מתפרצת כי זה עיקר עניינו בחיים.

"בנפול אויבך אל תשמח" מתייחס לחכם (הפסוק נמצא בספר משלי - ספר החכמה), כי החכם צריך לחשוב על כך שיכלה להיות אפשרות טובה יותר - אילו האויב הרשע היה חוזר בתשובה, זוהי האפשרות העדיפה בעיני ה' (ע"פ ספר יחזקאל), ולכן כשהחכם שמח בנפילה, הדבר רע בעיני ה'.

("ֻבאבוד רשעים רינה" מתייחס להודיה לה' ולא לשמחת הלב).

אראל בן דב סגל
http://tora.us.fm/erelsgl

תוקן על ידי - אראלסגל - 29/12/2005 8:29:04

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > בנפול אויבך אל תשמח
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 לדף הבא סך הכל 5 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.