בית פורומים עצור כאן חושבים

מעמד האשה החרדית

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-29/8/2004 23:15 לינק ישיר 

אמשלום

עד עכשיו לא הצלחתי באמת להבין את גישתך, עכשיו הסברת לי אותה, ותודה על כך.

אמונתי בתורה כוללת את האמונה שהתורה הדריכה אותנו בכל תחומי החיים, איך להתייחס לדומם צומח חי ומדבר (ולא דברה אל חברה במצב נתון, הרי ה' הוציא את היהודים ממצרים כדי שישנו את דרכיהם מכל העמים וינהגו רק כרצונו, לכן מופרך אצלי מעיקרו לומר שאת עניין היחס בין נשים וגברים 'פיספסה' התורה, הרי התורה מתייחסת לכל תחומי החיים (ולזה יסכים גם מי שאינו מאמין כלל), ורק את זה השאירה לשפיטתנו? אא"כ תאמרי שהתורה השאירה זאת לדור דור ודורשיו, שכך היה רצון התורה שבדורות ראשונים תהיה האשה נתונה למרמס, ולא יתוקן העוול עד שיקום הפמיניזם? זוהי תורת אמת?

אם עקרונות הפמיניזם נכונות, והתנהגות שונה היא לא ישרה, ברור שה' היה אמור להודיע זאת, ולהזהיר עליה. או לחילופין היה מקדים את הפמיניזם בכמה אלפי שנים כדי שמיד בנתינתה יוכלו לפרשן אותה ע"פ חוקי השוויון.

לומר שאפשר לגלות 'התפתחות' בתורה בכיוון זה, ה"ז כפירה בעיקר, האם ניתן לומר כך על בורא העולם? הן 'לא איש קל ויתנחם'.

בעניין שהזכרת לגבי מה שאשה לא תקח שני בעלים, הכיוון של פרשנות זאת בהחלט מקובל עלי, אני טוען רק שבעולם הזה תפקיד הבעל יותר להיות מכריע בבית, ותפקידי האשה שונים וגם עדינים יותר, (כמו מה שאמנון יצחק אומר שבגלל שהאשה צריכה לחנך עליה להיות 'פנימה' כדי שלא יכהו רגשותיה הנצרכים לחינוך ילדים). ובעולם הבא? 'עליונים למטה ותחתונים למעלה'.

אגב, בדברך על עדיפות הגישה השניה, לא הזכרת את המילה 'אמת', אלא שהיא 'יהודית' יותר או מורכבת ומעניינת, אלו סיבות רגשיות וממש לא משכנעות, בעיני אין הם מהוות שום משקל כנגד הגישה שאין מול פניה אלא אמת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/8/2004 08:25 לינק ישיר 

שלמה,
אני שמחה שאתה חש כי אתה מבין אותי יותר, אם כי איני בטוחה שזה נכון.

אני אכן מאמינה כי התורה ניתנה לנו בכדי לפרש ולדרוש אותה בכל דור ודור. אני לא חושבת כי זהו חידוש שלי, אבל תקן אותי אם אני טועה.

אני חושבת (וגם זה אינו חידוש שלי, אלא של הרמב"ם, כמדומני) שהתורה דברה בלשונם של בני האדם בתקופתה - הם ניהלו חברתם באופן מסויים, ולכן ניתנו להם חוקים שהתמודדו עם האופן הזה, וניסו לתעל אותו למקום נכון, צודק ויהודי יותר (זה נכון, לעניין הפולחן, אבל גם לעניין הניהול החברתי).

טענתך לגבי "למה א-להים לא ברא את הפמיניזם בששת ימי בראשית" מוזרה ביותר. א-להים ברא אותנו (את כולנו) בצלמו, ונפח בנו מרוחו, ואלה נדמים לי כלים נפלאים ליצירה ולהתפתחות - מה נעשה עם הכלים הללו, נתון בידינו. א-להים, השאיר לנו את האפשרות ליצור בעולם ולתקנו - זו המשימה שלנו כבני וכבנות אדם.

לגבי הפרשנות המדוברת (על נישואי אשה לשני גברים), הרי שגם היא נובעת מהתמודדות עם הפמיניזם ועם השאלות שהוא מעלה - שאלות שלא הועלו במשך אלפי שנים, לא בגלל שא-להים לא רצה בהן, אלא מפני שבני האדם עדיין לא היו מוכנים ובשלים להעלותן. אני איני אוהבת את הפירוש שלך, ואיני מבינה היכן ה"אמת" שבו, יותר מאשר בפירושים אחרים, אבל זכותך המלאה לקבלו ולפתחו.

דברי על שתי האפשרויות, כפי שהקדמתי ואמרתי, הם פשטניים ביותר, ולכן גם לא מדוייקים לחלוטין. בכל מקרה, נימוקים רגשיים אינם פחות נכונים מנימוקים "רציונליים", ובוודאי אינם פחות משכנעים, לפחות לדידי. כמובן, שלשיטתך, תוכל תמיד לומר, כי זוהי הנשיות שמדברת מגרוני.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/8/2004 21:16 לינק ישיר 

אמשלום

את סבורה שמי שידע את גישתך בודאי יסכים לה, ולכן מי שלא מסכים לא הבין... אני בכל זאת חושב שהבנתי את הכיוון.

התורה ניתנה בלשון בני האדם וגם לפי ערכי החברה באותם ימים, ולהלן אדון בזה, נכון גם שהיא ניתנה לפרשנות, אבל, היעוד של הפרשנות הוא לקבוע מה רצתה התורה, וגם אם שבעים פנים לתורה ומחלוקות רבות בפירושה, המחלוקות הרי באו בגלל שכל אחד סבר אחרת בפירוש דברי התורה, אבל כולם הסכימו שדבר התורה אחד הוא, שאל"כ למה לחלוק? ועניין הע' פנים גם הוא בגלל שגוף הדברים אחד הוא, אלא שישנם רבדים עמוקים פחות ויותר בהבנתה, כשני הצדדים של המטבע.

אבל לומר שהתורה היא החומר ביד היוצר, וצורתה תשתנה כרצון היוצר, זה כמו (להבדיל, בכל זאת) לומר שכל ספר התורה לא מתאים לדור שלנו, וזה גם מתקבל יותר על הדעת - יחסית.

ועדיין עיקר טענתי היא שהתורה באה לתקן את החברה, וכמו הרבה שינויים שהיא דורשת, שינוי חשוב זה על אחת כו"כ, התורה בקשה לא לתעב אדומי, בעת שכלל ישראל ידעו שעשו זמם להכריתם מן העולם, רק על האשה הישראלית לא חסה התורה?

(המילה 'צודק ויהודי יותר' גם היא כפירה, העולם נברא בשביל אלו שיתנהגו בטוב ויעבדו את ה', ובזמן השיא כשה' מוסר את ההנהגה התכליתית ידאג רק לצודק 'יותר'? הרי התורה מוסרת את התכלית השלימה והראויה).

לא שאלתי למה לא נברא העולם מושלם, אמרתי שאם הפמיניזם נכון היתה הצריכה לפרש זאת - ואם תאמרי שזה מה שאת עושה - אני אומר שלא היה צריך להיווצר מצב שבו לא יפרשו נכונה את דבריו, אז אם לא לפרש אז לפחות לדאוג שהעולם יהיה מוכן מיד לפרשנות כזאת. (אחרי מה שאמרת שאז היה ה'רצוי' מסתפק בעולם 'צודק יותר', אין הקטע הזה רלוונטי כבר).

לגבי דין אונס למשל, לדעתי אכן התורה ניתנה דווקא בזמן שהפרשנות שהוזכרה כאן (הבת רכוש האב) היתה ברורה, אלא שלענ"ד אכן רצה הבורא שתינתן התורה בזמן אלו הערכים, כי באמת אלו הם הערכים הרצויים באמת, כך נברא העולם, ואכמ"ל, אם נגיע להבנה כלשהי משותפת העניין אשמח להסביר יותר. (זה בערך כמו שעיקר הדין כבית שמאי [אמת אמיתית]-מקביל לערכי דור קבלת התורה, והלכה למעשה [בדורותינו] כבית הלל - מקביל לערכי הדור הזה - שוויון לא מוחלט).

בעניין נישואי אשה לשני גברים, לא הבנתי כ"כ את כוונתך.

במובן מסוים נימוקים רגשיים צודקים אפי' יותר מנימוקים רציונאליים, אך לא על זה מדובר, לא הבאת נימוק רגשי לעצם הפרשנות, אלא סיבה רגשית לרצות בהסברים (רציונליים) כאלו ואחרים.

דרכי להאריך, אני מתנצל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/9/2004 13:32 לינק ישיר 

פמיניזם אורתודוכסי (מואדיב) -

http://www.hydepark.co.il/hydepark/topic.asp?topic_id=1093767

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/10/2004 00:29 לינק ישיר 

אני מניח שבפורום השכן שמותר להזכיר את שמו תהפוך כתבה זו לאשכול מעמיק בשאלה האם ישיבת איתרי היא ישיבה בעלת מוניטין.

_____________________________--

מדוע פרשה חנה קהת?

http://news.walla.co.il/?w=//608698

יו"ר הארגון "קולך", הנאבק בתופעת ההטרדות המיניות בחברה הדתית, פרשה לאחרונה מתפקידה. לדברי חברותיה, המתח שיוצרת פעילותה בחברה הדתית, גרם לה לשלם מחיר אישי כבד

ארגונה של קהת מאיים על הרבנים, הקוראים להחרים פרסומיו (צילום: רויטרס)מאוחר בלילה לפני ראש השנה, נסעה חנה קהת עם משפחתה לשכונה החרדית הר נוף, לברך את הוריה לרגל השנה החדשה. הבית המה מאדם. אביה, הרב החרדי שלמה פישר, אחד מראשי ישיבת "איתרי" בירושלים, גר בימות החול בין כותלי הישיבה, מוקף במאות ספריו. בימי חמישי בלילה ובערבי חגים, עם שובו לדירתו, עולים אליו לרגל ילדיו, תלמידיו ויתר באי ביתו כדי לשוחח ולהתייעץ עמו עד לשעות הקטנות של הלילה. לקהת, היושבת ראש היוצאת של הארגון הפמיניסטי הדתי "קולך", הנסיעה הלילית מביתה בנוה דניאל שבגוש עציון, מעוז הציונות הדתית, לבית הוריה היא תמיד כעין מסע סמלי.

לפני יותר מעשרים שנה פרצה את גבולות העולם החרדי שבו גדלה והתחנכה ואימצה זהות דתית לאומית. אבל אף שבעיני החברה החרדית של אותה תקופה ההצטרפות ל"מזרחי" נחשבה כעין התפקרות, היא לא נודתה. אביה הבין לנפשה העצמאית והחקרנית, מספרת קהת. הציבור הדתי הלאומי ממילא לא היה זר לו, שכן הוא נחשב עד היום בקרב ציבור זה לאישיות רבנית נערצת. אבל משזוהתה כפמיניסטית, נושאת דגל המאבק בהטרדות המיניות בחברה הדתית, זכות אבות זו לא עמדה לה עוד - לא בחברה החרדית וגם לא בזו הדתית הלאומית.

לפני כחודש קיבלה את אות המתנדב בבית הנשיא על פעילותה ב"קולך". אבל האשה המזוהה ביותר עם "הפורום לנשים דתיות" (כשמו המלא של הארגון), ואחת ממייסדותיו, פרשה לפני כמה שבועות מתפקידה כיו"ר. קהת מסבירה זאת בעייפותה מהתמרון הבלתי פוסק בין גידול ששת ילדיה לבין קריירה עצמאית וניהול ארגון חברתי בהתנדבות מיום היווסדו. בימים אלה היא שוקדת על כתיבת הדוקטורט שלה בספרייה השלווה של מכון הרטמן בירושלים.

עם זאת, נוכח הסערה הגדולה בציבור הדתי והלחצים הכבדים שעמם התמודדה קהת בשנתיים האחרונות, בעקבות החשיפה של שתי פרשות של האשמות בהטרדות מיניות על ידי "קולך" - פרשת הרב שלמה אבינר והרב יצחק כהן, רב מדרשת בר-אילן - פרישתה מעוררת תהיות. האם ריפו את ידיה? "חנה שילמה מחיר אישי ומשפחתי כבד", אומרת אחת הפעילות הבכירות בארגון, "אפשר להבין שהתעייפה".

"קולך" מאיים על הממסד הרבני. ערב ראש השנה התפרסם בעיתונים "הצופה" ו"בשבע", ובדף פרשת השבוע "מעייני הישועה", פסק הלכה של הרב מרדכי אליהו הקורא להחרים את דפי פרשת השבוע הפופולריים של הארגון ולא להכניסם לבתי הכנסת. זהו השיא של אווירת עליהום ציבורית שכוונה בעיקר לקהת. "'קולך' יצר קול המטריד את המערכת הציונית הדתית", אומרת הפרופ' חנה ספראי ממכון הרטמן, המשקיפה מן הצד על הפעילות של הארגון. "הם לא אוהבים את חנה קהת. הם לא רגילים לקול אסרטיבי נשי".

קהת, שליוותה מקרוב את הנשים והשמיעה את זעקתן במאבק ציבורי, ספגה קיתונות של השמצות, איומים והטרדות. היא כונתה "רודפת רבנים". לדבריה, אף הופעלו לחצים מגבוה על מכללת אורות לבנות באלקנה, שבה היא מרצה בכירה, לפטרה. כדי להרגיע את הרוחות הודיעה השנה על צאתה לשנת שבתון. היא רוצה לשקול את צעדיה ולראות לאן מועדות פניה ופני "קולך".

קהת, בת 44, אשה כריזמטית המשדרת נעימות וחוסר כוחנות, נחשבת לאם הגדולה של ארגון "קולך". "היא ביטאה את כל המאוויים שלי ושל נשים רבות כאשה דתית פמיניסטית", אומרת יפה רוזנבלום, מהפעילות בארגון, "הזדהיתי עם הרדיקליות שלה". בציבור הרגיש לצווים חברתיים והנשמע לרבנים היא פועלת באומץ ממש, באופן שבו היא נוהגת להשמיע את עמדותיה ללא פחד מהממסד הרבני, אומרת היועצת המשפטית של "קולך", עו"ד רבקה שפירא. "היא אשה תורנית, למדנית", אומרת רוזנבלום. "אי אפשר לבטל אותה או לא להתחשב בה". הישגיה אינם במישור הציבורי בלבד. לפני שש שנים יזמה הקמת בית ספר לילדיה בצביון דתי פלורליסטי - בית הספר "ראשית" - ביישוב ראש צורים שבגוש עציון. רבע מתלמידיו הם ילדים חריגים. ברוח הפמיניזם הדתי גם הקימה עם חברותיה מניין נשים, הפועל בנוה דניאל בשבתות ובחגים במקביל לבית הכנסת.

"בחברה החרדית הייתי מוגבלת כאישה"

העולם של ילדותה, בשכונת מאה שערים, היה רחוק שנות אור מעולמה כיום. אמה היתה בת למשפחה אדוקה מהיישוב הישן. מוצאו של אביה ממשפחת רבנים באירופה. אביו, אהרן, בחר לרכוש השכלה חילונית אבל כעבור שנים אחדות חזר בתשובה והקצין מאוד. הוא עלה לישראל ואומץ על ידי הרב חיים זוננפלד, רבה של העדה החרדית. "סבי היה דמות ציורית", מספרת קהת. במאורעות תרפ"ט ירה מאחד הגגות במאה שערים בראש כנופיית מסתננים ערבים והרגו. כדי להתפרנס לימד שפות בגימנסיה ברחביה בלי להיפרד מבגד הזברה שלו, בסגנון מאה שערים.

הסב לימד בעצמו את ששת ילדיו. ארבעת בניו היו לרבנים; אביה של קהת הוא הסמכות הרוחנית העליונה ב"איתרי" רבת המוניטין. קהת מתארת אותו כאוטודידקט המשלב בהגותו פילוסופיה כללית ויהודית. לרב פישר השפעה על הזרם החרד"לניקי. רבנים בולטים בציונות הדתית, כמו הרב שג"ר (שמעון רוזנברג) והרב מנחם פרומן, היו בני בית בבית הוריה.

אמה של קהת גידלה את שמונת ילדיה ופירנסה את בעלה, שלמד תורה, בעבודתה כמנהלת בית ספר של חסידות קרלין. קהת למדה בבית הספר של אמה, שהלימודים בו התנהלו ביידיש. המשפחה סבלה מעוני, אף שכילדים היא ואחיה לא היו מודעים לכך, כי בסביבתם "תמיד היו עניים יותר".

תקופת הילדות היתה טראומטית. "גדלתי במקום חסר הגנה", היא אומרת. "הכל היה פרוץ: ילדות חרדיות היו חסרות קול ויכלו לפגוע בהן. מצוקתן לא נשמעה". מאחורי הבית היה העולם הגדול והאכזר, היא מספרת. "כילדים היינו נמצאים שעות בחוץ. באזורי הכנסייה האתיופית, ליד הבית, היו מסתובבים טיפוסים בעייתיים, נוער שוליים, שנטפלו לילדים". במבט לאחור, היא אומרת, ילדותה הפגועה היא אולי הסיבה להקמת "קולך". "כיום אני חושבת שבתת מודע שלי פעלתי ליצור תנועה שתגן על נשים ובנות ואולי תיצור עולם טוב יותר בשביל הבנות שלי".

את לימודי התיכון עשתה בסמינר בית יעקב, תקופה שהיא מתארת בסופרלטיבים, כי "הפסקתי לפחד". אז גם טיפחה רצון ללמוד ולהשכיל ואביה החל להביא לה מספרייתו בישיבה ספרי פילוסופיה והגות. אחרי הסמינר עברה ללמוד במכללת בית וגן המשתייכת לזרם דתי מודרני. שם השלימה תואר ראשון בחינוך ואף לימדה במקום. אחרי כן עברה ללמד במדרשת לינדנבאום לבנות. בשנים האחרונות היא מלמדת מחשבת ישראל ותנ"ך במכללת אורות באלקנה ובמכללת אפרתה בירושלים. בשלב מסוים שמה לב שאביה מנסה להכיר לה תלמידים מצטיינים מישיבת מרכז הרב. כך הבינה שהוא תומך בדרכה. בסופו של דבר התחתנה עם ברוך, רב המלמד בישיבת אור עציון.

קהת, היחידה ממשפחתה שעזבה את הקהילה החרדית, מתארת את המעבר לעולם הדתי כהחלטה מודעת. "היה בי רצון עז לבטא את עצמי מבחינה דתית ולהשכיל", היא מסבירה, "ובחברה החרדית הייתי מוגבלת כאשה". היא רואה עצמה ממשיכת הזרם הלמדני שעליו מתייחס אביה. בנושא המחקר שלה, תמורות באידיאה של תלמוד התורה בעידן המודרני, בחרה מתוך עניין אישי.

צורך לשבור את מיתוס החברה הדתית הטהורה

עם זאת, קהת מסתייגת ממה שמתרחש במדרשות. "יש אמנם דור צעיר של נשים שהן תלמידות חכמים, אך מנקודת מבט פמיניסטית עדיין אין פריצת דרך ממשית", היא אומרת, "מדרשות רבות רואות כתפקידן להחזיר את האשה למקום הראוי לה. עדיין בראש רוב המדרשות עומד גבר. זה דבר מעוות. ופירושו של דבר שאין הגדרה עצמית לנשים. העובדה שאת בתי באולפנה מלמד מורה רב קסם לא ראויה בעיני. שמעתי במו אוזני אמירה שיש משהו במתח האירוטי שמדרבן את הבנות. איך צעיר כריזמטי יכול להוות דגם לבת שלי? זו הבניה של זהות מדכאת, כשבמקום אשה קרייריסטית עומד בראשן של הצעירות גבר". היא גם סבורה שבמקום שגברים הם שמלמדים לימודי צניעות או אף דיני טהרה, הנערות נחשפות להטרדות מיניות.

ההכרה הפמיניסטית של קהת הבשילה בהדרגה. לפני יותר מעשר שנים לימדה במוסד שבו היתה הגמוניה גברית חזקה. "חשבתי על הבת שלי. לא הייתי רוצה שתלמד במקום לא שוויוני כזה". ב-1997 הקימה, עם חברות מהעבודה, את "קולך". לאחר הכינוס הראשון, שאליו באו כמאה נשים, החל הארגון לפרסם את דפי פרשת השבוע. במשפחתה החרדית של קהת היו תגובות מסויגות על פעילותה. "אבי חשש מהתהודה החברתית. הטריד אותו החשש שייפרצו גבולות ההלכה".

בארגון יש כיום יותר מאלף חברות. "הנשים כיום הן זירה נפרדת ייחודית", אומרת קהת. "יש להן נקודת ראות אחרת מאשר הממסד הדתי של הישיבות ובתי המדרש. מעמד האשה עלה על סדר היום של החברה הדתית".

ההחלטה לפעול בעניין ההטרדות המיניות היתה אחת האמיצות שקיבלו קהת והנהלת "קולך". "בדרך היה עלינו לא רק לשבור טאבו, אלא גם מיתוס: שהחברה הדתית טהורה יותר", אומרת קהת. התגובה בציבור הדתי היתה דה לגיטימציה של המתלוננות המשתייכות לזרם החרד"לי ושל "קולך", וניסיונות של רבנים לאסוף מבתי הכנסת את העלון של הארגון. "הרבנים פשוט פוחדים. הכוח הנשי הוא איום של ממש עליהם", היא אומרת.

היתה זו טראומה, מספרת קהת, לגלות ש-130 רבנים חתמו על מכתב חריף נגד המתלוננות על הרב אבינר. במשך תקופה ארוכה זרמו אל הארגון עדויות רבות ממתלוננות. "מכתב הרבנים היה פעולה משתיקה ומשתקת שחשבנו שיש לה אפקט לדורות. לגדל בנות בחברה כזו זה אסון". "קולך" החל לפעול משפטית וציבורית בעניין התלונות. בפרשה השנייה, בחשדות שיוחסו לרב כהן, אביה של קהת היה הרב היחיד שנקט עמדה ברורה. לאחר ששמע עדויות מפי המתלוננות, כתב מכתב חריף לאוניברסיטת בר-אילן ופסק שאיש כמוהו אסור שילמד נשים.

כמעט שנתיים לאחר שהחל המאבק, תקופה שבה סבלו המתלוננות נגד הרב אבינר מנידוי חברתי, אחת מהן התייאשה. השנייה מנהלת מאבק עיקש דרך המערכת המסורבלת והאטית של בתי הדין הרבניים. בנוגע לרב כהן הושגה פשרה והוא פרש מתפקידו.

בעקבות הפרשות, "קולך" שיתף פעולה עם יוזמה של עולם המדרשות ותנועת אמונה לגיבוש קוד אתי לרבנים בשאלת ההטרדות המיניות ולהכנסת תקנון למוסדות החינוך. גיבוש הקוד הוטל על ועדה שמשתתפים בה רבנים בולטים כמו הרב יעקב אריאל מרמת גן והרב אהרן ליכטנשטיין מישיבת הר עציון. על ניסוחו שקדה עו"ד שפירא, היועצת המשפטית של הארגון. "הכללנו בקוד את החוק הישראלי החדש בנושא הטרדות מיניות", מסבירה שפירא. "הקוד מנחה איך לנהוג כדי למנוע מצבים של הטרדה מינית, אך גם מחייב מוסדות, מחנכים ומורים להגיב לאחר אירוע באופן שמחויב בחוק". השלב הבא, לדבריה, הוא הכנסת התקנון.

פרסומתלקהת עדיין לא מונתה מחליפה, אבל ברור שעידן חדש נפתח בארגון. בעבר הכל התנהל מכוח אישיותה הכריזמטית. כיום "קולך" נמצא בשלב של התארגנות פורמלית ופתיחת סניפים. חמישה כאלה כבר יש. הזירה הנוכחית שלו היא החרפת המאבק למען עגונות ומסורבות גט. קהת אומרת שאינה יכולה שלא לחוש אופטימיות זהירה למראה הכנסים המלאים בנשים צעירות ודעתניות. "ייסדתי את 'קולך' במחשבה על ארבע בנותי. אני רוצה שיהיה להן כבוד עצמי ושלא יחוו את העלבון שבישיבה בעזרת נשים. נשים מוצלחות לא צריכות להרגיש סוג ב' דווקא בקהילה שלהן, במקום הכי יקר להן. להיות אשה דתית זה לא בהכרח להכין אוכל לשבת". היא סבורה שלא צריך להשלים עם המידור החברתי שהחברה המסורתית הדתית יצרה. במלים אחרות, צריך לפתוח את השער לנשים באשר הן.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/10/2004 02:12 לינק ישיר 

ממללא,
אני שמחה שהבאת את הלינק לכתבה החשובה, למרות שלדעתי לא כ"כ מתאימה לנושא האשכול (חנה קהת ופעילותה מזוהה מזה שנים עם הנשים הד"ל ולא החרדיות).

שני אי דיוקים שמצאתי בכתבה:
1. פרופ' חנה ספראי ממש לא "משקיפה מן הצד על הפעילות של הארגון" אלא פעילה בו ואף כותבת בעלון המתפרסם מידי שבוע.
ואולי זו הזדמנות מצויינת לתת לינק לעלון ולשמוע תגובות על הכתבות עצמן...
http://www.kolech.org/alon.php

2. ראש צורים הוא כמובן קיבוץ

(על נושא המאמר אולי אגיב בפעם אחרת...ערנית יותר)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/4/2005 22:45 לינק ישיר 

בס"ד
רבנו האר"י זלה"ה כתב:"כי הנשים שולטות בבעליהן מכיון שלא השתתפו בחטא העגל ".
לכן נשים כיום קבלו זכויות-יתר.ואחד הבעיות היא
שהגמרא אומרת שמי שאשתו משולת בו חייו אינם חייים.
ומהר"ל מפראג זצ"ל מסביר כי האיש הוא צורה והאשה היא חומר.
בודאי שהאיש חייב לנהוג כבוד באשתו והגמרא אומרת כבדו את נשותיכם בשביל ששתתעשרו.וגם האשה חייבת לנהוג כבוד בבעלה.
ואין לךכשרה בנשים אלא שעושה רצון בעלה.כמאמר חז"ל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/4/2005 03:07 לינק ישיר 

בס"ד
מצאתי דבר מעניין לרבנו הרמח"ל בספר דעת תבונות ח"ב שתיקון העולם הוא דווקא ע"י קרקע עולם שהם הנקבות.
לכן כיום הרבה נשים נמשכות ללימודים מעמיקים במחשבת-ישראל פנימיות-התורה והזהר.ובזה הבנתי מדוע מו"ר שליט"א
מלמד גם נשים בשיעורו והם שואלות שאלות חכמות אפילו עברו את הגברים בחכמת הלב.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/12/2009 06:20 לינק ישיר 

http://www.mouse.co.il/CM.articles_item,1050,209,43732,.aspx

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/12/2009 10:16 לינק ישיר 

אני הגבר

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/12/2009 10:42 לינק ישיר 

נא לשים לב בבקשה, למה- שהתורה מספרת לנו על מעמד האשה,

אדם וחוה- מי היה המסובב- ואת מי סובבו?

אברהם ושרה- מי היה הדומיננטי בבית?

יצחק ורבקה- את מי סובבו ומי קבע את התוצאות בבית?

יעקב ורחל,ולאה- את מי מכרו למשכב לילה ולמי שיקרו?

.משה וציפורה- כמה זמן היה משה ממשיך לחיות לולא ציפורה בברית?

לאשה יש את השכל לשלוט והבעל חושב שהוא השולט

האשה רדפה אחר בעלה עם מקל של מטאטא, המסכן ברח ונכנס מתחת השולחן, צעקה עליו האשה, צא מיד החוצה.
לא יעזור לך השיב האיש מתחת השולחן- בתורה  הקדושה כתוב והוא ימשול בך!

מודה ועוזב

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/12/2009 12:21 לינק ישיר 

http://matarbooks.co.il/index.php?book=1493&incat=0201&step=5

קישור לספר שקראתי לאחרונה בשם המוח הנשי.

הספר מסביר את הבדלים בין גברים לנשים בהתבסס על מחקרים מדעיים.

יתכן שהבנה זו של המיכניזם הפועל על גברים ונשים יכול אף להסביר חלקית את ההבדל שהתורה מיחסת לגברים ולנשים ביחס ללימוד תורה, עדות, ישיבה בבית דין וכד'.

נ.ב. גם אני פמניסט אולם הספר איפשר לי ראיה חדשה של מושגים מסויימים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/12/2009 12:36 לינק ישיר 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/12/2009 14:00 לינק ישיר 

ספרן,
תודה רבה על שהארת את עייני בכתבה על הספר.
יש לציין כי בניגוד לאמור בכתבה, הספר מציג את עצמו מבוסס על מחקרים מדעיים עם רשימת איזכורים נכבדה (שיתכן כמובן שניתן לפקפק בהם). מנגד הכתבה אינה מפריכה את האמור באופן מדעי אלא מדובר בביקורת  שבסיסה אי נוחות ממסקנות הכותבת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/12/2009 14:55 לינק ישיר 

שרפ
מחברת הספר פגעה בעיקרי האמונה.
כדאי לעיין גם ב 'הלוח החלק' לסטיבן פינקר.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > מעמד האשה החרדית
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 12 13 14 15 16 17 לדף הבא סך הכל 17 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.