|
|
| נשלח ב-25/2/2004 09:26 |
|
| |
בוגי- בזאת הצדק עמך. ידוע לי על משפחות אורתודוכסיות בהן הבעלים מתפללים בביכנ"ס אורת' ובנות זוגם בביכנ"ס רפורמי.
אמשלום- הייתי שמחה לקרוא את השגותייך בנוגע לריטואלים הדתיים, ובעניין השני- האנשים שמשכילים להסתגל לתנאי חייהם מאושרים יותר מן המתמרדים, גם אם הרואיים פחות.
נקודה נוספת שהוזכרה כאן, היא הגדרת אמצעי המניעה כמאפיין של שחרור האשה, אולם בתרבויות הקדומות בהן הנשים משלו, וסגדו לאלות נשיות כמו האלה קובבה היוונית והאלה קאלי ההודית- קידשו את הפוריות, והנשים השליטות החזיקו בגברים כאמצעים להוכחת כוחן ופוריותן.
לעניות דעתי, ראיה כזו נובעת מהאמונה, שהאשה מסוגלת להגשים את כעצמה ולהשתחרר רק כאשר תתפקד בהצלחה כגבר.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/2/2004 09:52 |
|
| |
לא ניתן לומר שחור-לבן מהו מעמדה של האשה החרדית. מעמדה של כל אשה תלוי מאד באופי שלה ושל בן זוגה ובהרבה נתונים מהסביבה. החרדיות היא אחת מהנתונים והיא מתפצלת לפי החוג החרדי המסוים. עם כל המגבלות, יכולה אשה כמו אסתר יונגרייז לצאת מהאולטרא-חרדיות 
|
|
|
|
| נשלח ב-25/2/2004 10:20 |
|
| |
אמשלום ושחרית,
עצם ההפרדה בין המינים היא עניין הלכתי, ואני רואה עצמי מחוייב להלכה. ההפרדה בין המינים בשעת תפילה, שמסמלת ביהדות התרוממות רוח ועבודת ה', די הגיונית בעיני, ואיני חושב שעלי להרחיב בכך.
התפיסה של האשה כשפחת הגבר, אינה, לענ"ד, חיוב הלכתי.
אף אני כגבר דתי הייתי שמח לו לנשים היה מעמד בציבוריות ובטקסיות הדתית. כיוון שהדבר לא יתאפשר תוך ביטול גדרות ההלכה והפיכת עבודת ה' לשוק בשר, הפיתרון הוא בהקמת מנייני נשים.
ואולם, מנייני נשים ייבנו על בסיס ציבור נשי שיתחזק אותם במסירות. למשל, ע"י ניהול תפילות 3 פעמים ביום (כן, כן).
דעתי על גברים שכל מאווייהם להיות חזנים ולא לעבוד את ה' ולהשתדל לחיות לפי ההלכה, אינה שונה מדעתי על נשים כאלו. אני מכיר לא מעט מקומות שאף גברים כאלו לא יוכלו לעבור בהם לפני התיבה.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/2/2004 13:27 |
|
| |
לא, לא.
אל תספרו אותי,
אני לא מצטרפת.
ברוך הוא פטרני.
אשריי. שציווני כרצונו.
תחזירו רק את מה שגזלתם,,,תלמוד תורה הוא גם שלנו. זכותנו וחובתנו.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/2/2004 14:52 |
|
| |
אמי, את טוענת שנשים משתתפות בטקסים דתיים מתוך דחף חברתי, ולא רליגיוזי (שהוא הדחף הראוי). האם טענתך שהדחף הדתי של נשים שונה מזה של גברים? אם כן - מנין סברה זו? אם לא - מדוע אין לך ביקורת דומה על גברים המשתתפים בטקסים דתיים (אם אכן אין לך, כאן הנחתי דבר שאפשר שהוא משולל בסיס)?
לעניין אמצעי המניעה ושחרור האישה: אין ספק שיש קשר, מאחר שלנשים שליטה רבה יותר במספר הילדים שהן יולדות, ובעיתוי הלידה. אין לזלזל בכך. אולם, מעבר לרעיון שאת מעלה (שאשה מגיעה ל"שחרור" - המרכאות שלי אבל גם שלך, אני חושבת - כאשר היא מתפקדת כמו גבר), שאני חולקת עליו מאד (מה רע בתפקוד כמו אישה? לי זה מתאים כבר שנים!), יש מקום לסברה שאמצעי המניעה וזמינותם יצרו לחץ קשה על נשים בחברות מסויימות לקיים יחסי מין גם כשאין הן חפצות בכך, שכן החשש להריון בלתי רצוי מופחת. מבלי להכביר מילים, זה בהחלט החליף דיכוי מסוג אחד בדיכוי מסוג אחר.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/2/2004 16:09 |
|
| |
אממי,
טוב לראותך!
לא אנזוף בך על כך שאת מנתחת את המניעים והכוונות של נשים ממגזרים אחרים, כי נראה לי שאני בעצמי קצת חטאתי בכך באשכול זה, ומי ייתן שהימנעותי תהיה כפרתי...
אבל לגופו של עניין, מההכרות שלי עם נשים לא אורתודוכסיות, כמו גם עם נשים אורתודוכסיות, כמו גם עם גברים ממגזרים שונים ואפילו עם אנשים לא יהודים (תאמיני או לא..), אין לי אלא לחזור על מה שנאמר כבר, שאין סיבה אחת או מוטיבציה מקובעת לצורך של אנשים בתפילה בציבור.
אבל אני מודה שקצת חייכתי כשקראתי את דברייך, כי לא אחת עליי להיאבק עם הסטודנטים והסטודנטיות שלי, שחלק אינם מבינים מדוע יש צורך בתפילת הציבור, כי הם מרגישים הרבה יותר רוחניים וקרובים לא-להים אם הם מתפללים בעצמם על ראש הר או בחיק הטבע... אני מנסה להסביר את חשיבותו של בית הכנסת ושל המניין והם בשלהם... מה תגידי על זה?
ממללא, אני מבינה את הנקודה שלך אבל ממשיכה לא להסכים - חיים יהודיים מלאים אינם מלגת מצטיינים.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/2/2004 16:26 |
|
| |
אמנם לא אני נשאלתי שחרית, אבל אם התפילה בציבור היא צורך, אז מה ההבדל באמת בין בית כנסת לבין ראש ההר בחיק הטבע?
צורך הוא עניין סובייקטיבי, ולכל אדם צרכים שונים.
המכנה המשותף הוא הרבה יותר מאשר צורך.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/2/2004 16:37 |
|
| |
איקה,
ממתי תלמוד תורה הוא חובתך? כתב הרמב"ם בסוף פרק א מהלכות תלמוד תורה:
אישה שלמדה תורה, יש לה שכר; אבל אינו כשכר האיש, מפני שלא נצטווית, וכל העושה דבר שאינו מצווה עליו, אין שכרו כשכר המצווה שעשה אלא פחות ממנו. ואף על פי שיש לה שכר, ציוו חכמים שלא ילמד אדם את בתו תורה: מפני שרוב הנשים, אין דעתן מכוונת להתלמד, והן מוציאין דברי תורה לדברי הבאי, לפי ענייות דעתן.
אמרו חכמים, כל המלמד את בתו תורה, כאילו לימדה תפלות. במה דברים אמורים, בתורה שבעל פה. אבל תורה שבכתב, לא ילמד אותה לכתחילה; ואם לימדה, אינו כמלמדה תפלות
|
|
|
|
| נשלח ב-25/2/2004 16:45 |
|
| |
חבצלת- אינני חושבת שיש הבדל בין הדחף הרליגיוזי של גברים ונשים, אינני חושבת שגברים חרדיים מתפללים בציבור מתוך דחף כזה, ולבסוף- אינני מבקרת אף אחד .
ושחרית- לא התכוונתי לרבנים ולרבות לעתיד (או בהווה), אלא לצאן מרעיתם...
|
|
|
|
| נשלח ב-25/2/2004 16:51 |
|
| |
אריק,
סברא פשוטה,
אותו הרמב"ם אותו אתה מצטט קובע, שהנביא חייב בשלוש מעלות הכרחיות כדי להגיע לנבואה, ביניהם: 'חכם' -החכם מגיע לחוכמתו, קרי: להשגת כל המעלות השכליות, על ידי תלמוד תורה.
וברוך השם, התורה לא העלימה את קיומן של שבע הנביאות שקמו להם לעם ישראל.
מכאן שתלמוד תורה הוא גם נחלת הנשים.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/2/2004 17:02 |
|
| |
כדי ליישב את הסתירה בין דברי לדבריך עלינו להגיע למסקנות הבאות:
1) כדי להיות נביא מספיק ללמוד תורה שבכתב, שהרי לימוד תורה שבע"פ לנשים הוא תפלות. וזו מוכח גם מנבואת אומות העולם, כי הרי הרמב"ם סובר שגם גוי יכול להתנבא והרי אסור ללמד תורה לגוי.
2) אם אשה רוצה להתנבא עליה לנקוט יוזמה יותר מגבר שרוצה להתנבא, כי את הגבר חובה למד תורה ואת האשה אם אביה למדה תורה שבכתב אינו כמלמדה תפלות.
3) ובכל זאת - כמה שנקצין אשה זכותה ללמוד תורה, גבר חייב ללמוד תורה.
זה מה שעולה מדברי הרמב"ם.
תוקן על ידי - אריק123 - 25/02/2004 17:05:19
|
|
|
|
|
| נשלח ב-25/2/2004 17:06 |
|
| |
אריק,
לבטח תשמח לשמוע כי יהודי בשם ישעיהו ליבוביץ' טוען (בספר 'שיחות על פרקי נבואה') כי לדעת הרמב"ם יש להבחין בין השליחות הנבואית, בה זכו נביאי התנ"ך, לבין מעלות הנבואה, שאין לנו כל ידיעה אם הם זכו בה.
כך שלשיטתו, ראייתה של איקה אינה ראייה.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/2/2004 17:09 |
|
| |
ממללא (וגם אמשלום),
לא קראתי את כל התגובות לדבריך. אז רק לגבי עזרת הנשים החרדית- שם אומרים בדיוק את אותם הדברים ואפילו בצורה נלהבת יותר, מתוך שכנוע עצמי עמוק.
אישציפ ויהוסף וחבצלת,
המבדקים שהצעתם לבחינת מעמדן של הנשים בחברה החרדית מעולים לבדיקת רווחתן של חיות המחמד- אם לא מכים אותם, אם טוב להם, אם הם יודעים את מקומם, אם הם לא בורחים..
כל זה לא אומר כלום לגבי ההתייחסות המעמדית.
זה כבר נאמר כאן, אבל אומר שוב- אפילו אושר הוא לא המדד. למה שמי שחונכה על זה שתפקידה הוא לתמוך בבעלה לא תהיה מאושרת כשהיא מיישמת את זה?! ותקראו שוב את מה ששחרית הסבירה לעניין הידע.
ואישציפ שדיבר על "לבחור": אם עדיין לא הבנת, אספר לך מתישהו איזה מסלול נוראי תעבור מי שתבחר לבחור אם בדרך לא דרך היא התוודעה לזה שישנה איזו בחירה.
שחרית,
לגבי הניתוח שלך על מצב הנשים החרדיות.
לגבי הציבור הד"ל- שם המצב כבר הרבה יותר טוב. אבל אל תחפשי את השוני בעזרות הנשים. חפשי אותו בהתכנסויות הנפרדות של הנשים, של אלו שקלטו שהן עומדות בזכות עצמן, שהן יכולות לבנות עולם רוחני שאינו תלוי בגברים, שיש לו את הייחודיות שלו.
רוצה לבוא איתי לקריאת מגילה נשית בפורים? (רוצה לקרוא? )
בהקשר של מעמד האישה (וברוב ההקשרים) נדמה לי שקשה מאוד לדבר על "הציבור הדתי לאומי" כמקשה אחת, כי יש שם חלק גדול מאוד שחושב בהקשר הזה בצורה דומה מאוד לחרדים, אבל יש שם בהחלט קבוצה גדולה מאוד שלא תמצאי כמותה אצל החרדים שכבר עשתה כבר דרך ארוכה מאוד לשיפור המצב ותעשה עוד הרבה: הנושא באופן כללי נמצא בתוך השיח הציבורי וההלכתי, הרבה רבנים תומכים בו, מכוונים אותו, מתייחסים אליו, ספרים חדשים נכתבים, המודעות הולכת וגדלה.. מדובר בתהליך משמעותי שאי אפשר שלא לראות אותו. נכון שכמו ברוב (כל?) המהפכות, גם כאן יש את אלו שתופסים טרמפ על העגלה הנוסעת ומנצלים אותה לטובתם. הרבה שטויות נכתבות, הרבה טעיות נעשות, אבל התהליך הוא תהליך חיובי, הוא נתמך על ידי דמויות מרכזיות ומוערכות וקורים דברים עצומים!
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-25/2/2004 17:10 |
|
| |
אני מאד שמח לשמוע את זה אך מעניין אותי לדעת היכן הביסוס לזה ברמב"ם. כמיטב זכרוני הרמב"ם קובע קטגורית שאי אפשר שסכל יתנבא ומה לי נבואה לעצמו ומה לי נבואה לאחרים. לפי זה נבואה של סכל היא כמעט בגדר נס.
ועוד, אותו ישעיהו קבע שהנביאים לא החזירו ולו נפש אחת למוטב, א"כ הקב"ה עביד ניסא למגנא?
|
|
|
|
| נשלח ב-25/2/2004 17:15 |
|
| |
תמיד_לומדת, ניכרים דברי אמת
אריק, זה נושא לאשכול חדש בעניין 'הנביא בעיני הרמב"ם', אבל דורש ממני קצת הכנה מוקדמת. אני אנסה לגלגל משהו בקרוב. בינתיים תסתפק ב'לדידך דסברת...' שסיפקתי לך.
|
|
|
|
|