בית פורומים עצור כאן חושבים

האם נוכל לקבל את מסקנות בקורת המקרא ?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-30/3/2004 15:05 לינק ישיר 

מיימוני, איני מסוגל להשיב על שאלתך. זו אמונתי ואין לי יכולת להגדירה.

וכמה מלים על צחוק הגורל:

באשכול זה נעשה נסיון לבחון את השאלה: האם ניתן 'לקבל' את מסקנות בה"מ ולהישאר יהודי, למצער במובן האורתדוכסי של המונח.

משום מה, הפך האשכול לדיון באמונתו של ליבוביץ'.

למיטב ידיעתי, ליבוביץ' לא היה חוקר מקרא. ההתייחסות היחידה שלו למאטריה הזו הזכורה לי, היא בספר שיחותיו על פרשת השבוע, שם, באחת מפרשיות ספר דברים הוא מנסה להוכיח את קדמותו של ספר דברים...

חוץ מליבוביץ', יש שורה ארוכה של הוגי דעות יהודיים מודרניים שהאופן שבו ניסחו את אמונתם, לא מחייב דחייה של בה"מ. כריכתם בחדא מחתא בצוותא עם ליבוביץ' אינה עניינית.

כך למשל, הוזכר כאן א' י' השל. ספרו המרכזי בו הוא מגולל את השקפתו האמונית נקרא 'א-להים מבקש את האדם' (יצא לאחרונה בהוצ' מאגנס). כפי שאפשר ללמוד משם הספר, תפיסת האמונה שלו רחוקה מזו של ליבוביץ'. אף בספר גופו הוא משתלח בתפיסות עולם המרחיקות את הא-ל מהעולם.

הוזכרו כאן גם רוזנצוייג, הרמן כהן - שתפיסת המוסר שלו בודאי אינה תפיסת ליבוביץ' ואף הרב סולוביצ'יק בהתבטאותו בריש 'איש האמונה'. אפשר להוסיף עוד ועוד (אליעזר גולדמן, יעקב לוינגר וכו').

אז זה אולי יותר קל לבטל את כולם ולהתעמר בליבוביץ' שאין אדם שלא יכול למצוא חיש מהר כמה סיבות להתעמר בו. אבל דומני שבכך הדיון מתפספס.

גילוי נאות: הכותב לא למד מעולם אצל ליבוביץ' או 'תלמידיו', קנה את מעט התורה שיש בו מאנשים אחרים, טובים וראויים לכו"ע, ועדיין מוכיר לליבוביץ' מקום ברוחו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/3/2004 15:31 לינק ישיר 

ממללא,
כתבת שיש בפנינו ארבע אפשרויות.
אנסה להתיחס לכל אחת מהן.
א. לבטל את ההוכחה (כדרכם של מחזירים בתשובה פופולאריים שביטלו את האבולוציה והמפץ הגדול).
ואם יוכח שאין ח"ו רבש"ע מה תעשה

ב. לחדול לקיים את הסדר (שזו לכאורה האופציה ההגיונית לפי הצגת הדברים המיתממת שלך).
מדוע שבן אדם לא יהיה עקבי? אם דניאל וירמיה שובחו שהם לא שבחו את הקב"ה בשבחים שלא הבינו אותם בזמנם (יומא סט ע"ב) מדוע שלא תלך בדרכם?

ג. אופציית ההדחקה: לא לחשוב על זה, להשיב בשאלה ולהחזיר תמיד את הכדור למגרש האחר.

אם לא תהיה לי ברירה אחליט מה האפשרות הפחות גרועה
ד. להגיד שאם הוכח שהוא לא התרחש, אז כנראה משל היה (שזו שיטת הרמב"ם אליבא דמיימוני באשכול המבול ואף שיטתך בעניין בריאה בששה ימים).
גם זה מפלט של הרגע האחרון

המדהים הוא שיש פה נסיון לבסס את התו"מ גם ללא א-לוהים, כי מסופקני אם יש לך הוכחה חזקה יותר לקיומו של א-לוהים שנתן תורה מאשר ליציאת מצרים. לדעתי, זו חובה דתית שאינה פחותה מחישוב תקופות ומזלות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/3/2004 15:32 לינק ישיר 

אריק,

למה לא להתעמר ברמב"ם? בליבוביץ' יותר פשוט?

מה נאמר בנושא "היה, או משל היה" על ידי ליבוביץ' שלא נאמר על ידי הרמב"ם קודם לכן?

תקליטור חינם לכל המחדש לי!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/3/2004 15:37 לינק ישיר 

ממללא

באופן עקרוני אני מסכים עם מה שכתבת לעיל. אולם בנוגע לגבי דעתו של ליבוביץ' על חקר המקרא, אזי הייתי ממליץ לך לקרוא את ספר המכתבים שלו ("רציתי לשאול אותך פרופ' ליבוביץ"), שם הוא נשאל לגבי דבריו בנושא ספר דברים, והאם משתמע מכך שהוא דוחה את מסקנות בה"מ ?

על כך הוא משיב, שכמובן שידוע לו שבה"מ הרבה יותר מורכבת מכך, ושלא ניתן לדחות אותה על סמך "קושיה" אחת. כמו כן הוא יודע שיש לבה"מ תשובות גם לקושיה זו (ראה, למשל, אנצ' מקראית ערך דברים"), אחר כך הוא כותב שבה"מ היא שיטת מחקר מדעית, ואם אדם חוקר נושא מסויים ומגיע למסקנות מסויימות, אזי אין שום אפשרות שהוא ידחה מסקנות אלו הואיל והן "כפויות" עליו והוא אנוס לקבל אותן.

מכלל דבריו אני מבין שהוא דווקא כן מקבל את בה"מ, אם כי כמובן שלשיטתו אין לכך משמעות אמונית כלשהי, ואכמ"ל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/3/2004 16:01 לינק ישיר 

"כי מסופקני אם יש לך הוכחה חזקה יותר לקיומו של א-לוהים שנתן תורה מאשר ליציאת מצרים" ?! ערבך ערבא צריך!

אריק יקר , אתה חייב להבין שלפחות חלק מאיתנו נמצא כבר בשלב שבו הוא סבור שאין בסיס אפיסטמי מספק שיצדיק את ההאמנה באותם אמונות שאתה רואם כאושיות הדת .

עד עתה לא נדונה כאן השאלה אם עמדה זו נכונה או לא . אם רצונך לדון בשאלה הזאת ולטעון שיש תשתית ראייתית חזקה מספיק לקבלת אותם אמונות עליך להביא ראיות לכך .התקפות על חוסר ההגיון שבליבוביציאניזם אינם עוזרים בהקשר הזה.

אבל הדיון כאן אינו בזה , אלא בשאלה מהם ההשלכות האמוניות של קבלת העמדה הנ"ל .

אתה טוען , בעצם , שאלה שמחזיקים בעמדה הנ"ל חייבים , כדי להיות עקביים עם עצמם , לזרוק את הכיפה ולצאת בשאלה .

יתכן שהצדק אתך .

אבל אתה מנסה לתאר את הליבוביציאניזם כאיזה נסיון להסוות עמדה כופרנית במעטה של 'לשמה' . כאילו יש לליבוביציאניזם מניעים נסתרים בלתי לגיטימיים שיש לחשוף אותם.

אבל האמת היא בדיוק ההיפך - בעוד ההגיון הפשטני שלך מביא למסקנה הבלתי נמנעת שאנשים דתיים הם בעצם אנשים טועים ומוטב להם לזנוח את הדת , באה הליבוביציאניזם ומספקת דרך שלישית המאפשרת מוצא אחר מהמבוך האמוני שאנשים שאינם נוקטים באיסטרטגיית בת היענה נקלעים אליה . מהו , לדעתך , המניע לכך ? מה זה המאזוכיזם הזה ?

אינני רוצה להישמע דמגוגי אבל במסגרת ההנחות שמאחורי הדיון כאן , אתה הוא זה שמצדד ביציאה בשאלה . מובן מאליו שזה לא צריך להטריד אותך . אבל אני סמוך ובטוח שברגע שנשים את הכל על השולחן ונדון ברצינות בשאלות ההיסטוריות והמדעיות הרלוונטיות לאמונה יתברר שקו ההגנה שעליו אתה משליך את כל יהבך פרוץ לחלוטין .

תוקן על ידי - מציץ_ונפגע - 30/03/2004 16:04:04

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/3/2004 17:27 לינק ישיר 

איקה,
היהדות היא לא רמב"ם
הרמב"ם הוא לא רק לייבוביץ
הרמב"ם היה תלמיד חכם ולכן חייבים בכבודו.

מציץ,
אני רק טוען שהעמדה שאצתה מציג אינה הגיונית יותר, אלא א"כ אתה מאמין מפני שזה אבסורד.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/3/2004 18:53 לינק ישיר 

שאלתי בחיטים, ענו לי בשעורים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/3/2004 19:00 לינק ישיר 

אריק

אני חושב שמה שמצו"נ ניסה להגיד לך, הוא שאין שום קשר בין שאלת מציאותו של האל, ובין שאלות כגון: האם הייתה יציאת מצרים ? האם העולם נוצר לפני 6.000 שנה ? וכיוצא בזה.

שאלת מציאות האל היא שאלה פילוסופית מובהקת, ואילו השאלות מהסוג השני הם שאלות מדעיות. אחד ההגדרות הטובות למושג "שאלה פילוסופית" היא: "כל שאלה שלא ניתן לפתור אותה באופן רציונלי".

לעומת זאת, שאלות מדעיות הן שאלות שדווקא כן אפשר להשיב עליהן על ידי שימוש בשכל האנושי, וברגע שאדם חוקר שאלה מסוג זה ומגיע למסקנה מסויימת, הרי מסקנה זו כפויה עליו והוא אנוס לקבל אותה. אלא אם כן כמובן הוא פשוט מעדיף להתחמק מהנושא.

לדוגמה, שאלה כמו "כיצד נוצר המין האנושי ?" היא שאלה מדעית ולא שאלה פילוסופית. אנחנו יכולים להשתמש בשכל שלנו כדי לחקור את הנושא בצורה מדעית ולהגיע למסקנה מסויימת. אם המדענים הגיעו על פי הממצאים שלהם למסקנה שהאדם נוצר על ידי תהליך האבולוציה, הרי שאנו אנוסים לקבל את המסקנה הזאת. (בהנחה שאנו מבינים את הטענות שלהם ולא מוצאים בהם שום סתירה)

כמובן שתמיד יתכן שאחרי המשך החקירה הם יגיעו למסקנות אחרות, אולם בכל זאת כל עוד המצב אינו כך, הרי אנו נאלצים לקבל את הממצאים שלהם.

לעומת זאת, שאלה כמו "האם יש משמעות לקיום המין האנושי ?" היא שאלה פילוסופית, ואין לה שום קשר לתחום המדע. כאן טועים הרבה מדענים כשהם חושבים שאפשר לענות על שאלה זו (בשלילה כמובן) מתוך שהם מסתמכים על השאלה הקודמת.

סיכומו של דבר, הפילוסופיה והמדע עוסקים בשני מישורים שונים לחלוטין. לפיכך, כאשר אנו מנסים לענות על שאלות כמו מהו גיל העולם ? האם היה מבול בזמנו של נח ? וכדומה, עלינו להתייחס לשאלות אלה כאל שאלות מדעיות ולהשתמש בשכל שהאל חנן אותנו. אסור לנו להתעלם מעובדות שלא ניתן להפריך אותן.

אולם, כאשר אנו מתעסקים בשאלה "האם אלוהים קיים ?", עלינו להבין שמדובר על שאלה פילוסופית שאף "קביעה מדעית" לא יכולה להשפיע עליה. לפיכך, גם אם אנחנו חוקרים נושאים כמו: כיצד נכתבה התורה, האם סיפור המבול באמת התרחש וכיו"ב, עדיין אין זאת אומרת שעלינו לכפור במציאות האל, הואיל ומדובר על תחום אחר לחלוטין.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/3/2004 08:00 לינק ישיר 

רב צעיר,
בדיוק את הדיכוטומיה הזו איני מקבל. אף אחד מאתנו לא פוסק בשאלות ערכיות במנותק מהמציאות.
רבותינו הראשונים, שמשכילי פורום זה חושבים ללכת לאורם עסקו הרבה בהוכחות למציאותו של הא-ל ולא חשבו שזו החלטה ערכית בלבד ומאידך לא חשבו שאם חלילה יוכח אחרת אין לזה משמעות. לדוגמא ראה דבריו של הרמב"ם על קדמות העולם שהוא מצהיר שאינו מוכן לקבל את שיטת אריסטו בקדמות אבל מוכן להתפשר עם שיטת אפלטון. כמובן שמיד יזנקו עלי שזה חלק מההסתר של הרמב"ם, אבל גם כאן המוציא מחברו עליו הראיה.
ודיינו בפסוקים ברבים שתולים שמירת מצוות בעובדה של יציאת מצרים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/3/2004 09:25 לינק ישיר 

רב צעיר,
אתה עונה כאן לשאלה הלא נכונה. המחוייבות למצוות אינה נובעת רק מקיומו של האל, אלא גם ממערכת הנחות ביחס לרצונו הבא לידי ביטוי בתורה; בעוד ששאלת קיומו של האל אינה ניתנת להכרעה בכלים מדעיים, שאלת מקור התורה נידונה גם נידונה בהם. לכן, מה שאתה צריך להראות איננו שהאל יישאר קיים גם אם יוכח שהתורה היא יצירה אנושית, אלא שהתורה תישאר מחייבת גם אם יוכח שהיא יצירה אנושית.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/3/2004 09:49 לינק ישיר 

גם וגם:

השאלה שאתה שואל היא אכן שאלה חשובה, והאמת היא שכבר חשבתי עליה מזמן, וניסיתי להתמודד איתה. לדעתי, ברגע שאדם כן מאמין בקיומו של אלוהים, אזי בהכרח נובע מכך החוב המוסרי שיש לו כלפי האל. לפיכך, האמונה באלוהים בהכרח גוררת אחריה קבלת עול מלכות שמים.

לדוגמה, אם אדם כלשהו נותן לי משהו, נניח כסף של צדקה, אזי אני מחוייב מוסרית לגמול לו בחזרה על החסד שהוא עשה עמי. הוא הדין לגבי אלוהים. אם אני מאמין שאלוהים יצר את העולם, ושהוא ה"בוס הגדול", אזי באופן טבעי אני מחוייב להכנע לפניו, ולהקדיש לו את כל חיי.

אני יודע היטב שישנם לא מעט אנשים שטוענים שהם מאמינים בקיומו של אלוהים, אולם הם לא מרגישים שום מחויבות לקיים מצוות. אולם, לדעתי אדם כזה אינו באמת מאמין באלוהים, או שעל כל פנים הוא כן מאמין אבל מתעלם מהחוב המוסרי שיש לו כלפיו.

כמובן, שכאן שואל הבן החכם: "נניח שאנו מקבלים את מציאות האל, ואת החוב המוסרי של האדם לעבוד את האל, מה גורם לנו להיות דווקא יהודים, ולא נוצרים מוסלמים וכדומה ?"

על כך יש כמה תשובות:
1. ליהדות יש תפיסת אלוהות מזוככת יותר משאר הדתות, ולפיכך היא יותר "תבונית" מהן.
2. היהדות מחייבת את האדם לקבל על עצמו עול תורה מצוות בכל תחומי החיים, ולפיכך היא יותר "אמיתית" ומחייבת משאר הדתות.
3. אדם שנולד יהודי באופן טבעי מרגיש קשר נפשי חזק ועמוק לעם שלו, מדוע אם כן עליו לינטוש את דתו וללכת לרעות בשדות זרים ?

*

אריק:

אני יודע היטב שהראשונים עסקו הרבה בנסיונות להוכיח בצורה רציונלית את קיומו של האל, כמו למשל הרמב"ם, רבינו בחיי, הרלב"ג ואחרים.
כמו כן אני מבין שאתה מכיר את הפרשנויות השונות לגבי דעת הרמב"ם בנושא, כך שאין צורך שניכנס לנושא מורכב זה.

אולם, חשוב לי לציין שעולם הפילוסופיה התפתח הרבה מימי הביניים ועד זמנינו. כידוע, אחרי ביקורת התבונה של עמנואל קאנט כבר לא עוסקים יותר בנסיון להוכיח את קיומו, או אי-קיומו, של אלוהים.

יתר על כן, הרמב"ם הסתמך הרבה מאוד על תפיסת העולם ה"מדעית" של אריסטו כדי לבסס את ההוכחות לקיום האל. כיום לעומת זאת, מושגים כמו "המניע שאינו מונע", "הסיבה הראשונית", "השכל הפועל" וכיו"ב הינם דברים שאבד עליהם הכלח, ולכן לא ניתן עוד להתבסס על הראיות של הרמב"ם כדי לקיים את האמונה באלוהים.

אני בהחלט חושב שאנו כן צריכים ללכת בעקבות הראשונים שעסקו בפילוסופיה ולשלב אמונה ותבונה יחד. אולם, לדעתי איננו יכולים להיות אנאכרוניסטיים ולהשתמש בפילוסופיה של ימי הביניים, אלא עלינו להשתמש בכלים של הפילוסופיה המודרנית.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/3/2004 10:19 לינק ישיר 

כמה הערות בפתחו של יום,

א. אריק - אני מסכים איתך שלעובדות יש השפעה על בחירה בערכים. ואולם, הטענה שלי היא שעובדות דומות משפיעות בצורה שונה על הכרעתם הערכית של אנשים שונים. האם מקבלת סיפור יציאת מצרים נובעת בהכרח קבלת עול תורה ומצוות? (פרטים אצל דור המדבר).

ב. רב צעיר - אני לא מקבל את החלוקה שלך בין מדע לפילסופיה. חקר המקרא יכול לערער אמונות ואולם אין בכוחו להפריך אותן לגמרי. אדרבה, לדעתי לעולם לא ניתן יהיה להפריך את מעמד הר סיני למשל (אריק, אתה יכול לנשום לרווחה ולהמשיך לקיים מצוות). מאידך, הוכחות מדעיות יש בפנינו למכביר והן אכן כפויות עלינו (אם כי תמיד ניתן יהיה להוכיח אחרת).

אף שאלת: יש או אין א-להים, שונה מהשאלה 'מה משמעות החיים?. אכן, מושג הא-להים של ליבוביץ', שמשמעותו היחידה היא מתן משמעות לחיים, הוא אכן פילוסופי מובהק, ואולם האמנם זוהי המשמעות היחידה של המושג בחשיבה האנושית? האם זהו הא-להים שעליו דיבר איינשטיין, למשל?

ג. רב"צ, לענ"ד ההצדקות שאתה נותן לעבודת הא-ל ודווקא באופן מסויים מאוד לא משכנעות, אלא את המשוכנעים (ובכך הן לא שונות מהצדקות אחרות דחוקות). האם למשל, אתה כל כך בטוח שמושג הא-ל ביהדות יותר מזוכך מבאיסלאם?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/3/2004 11:04 לינק ישיר 

ממללא:

במידה והדבר לא הובן, ברור שכוונתי לא הייתה ל"הוכחות" במובן המקובל של המילה (כמו למשל במדעים המדויקים), אלא יותר להסברים מדוע אנחנו בוחרים להמשיך ולהיות יהודים.

לדעתי, אנחנו נכנסים כאן לתחום שלא קשור דווקא לדת, אלא לכל תחום ההכרעה של האדם. כלומר, האם האדם קודם כל חושב בצורה רציונלית מה עליו לעשות, ואחר כך עושה כך. או שמא האדם קודם בוחר בבחירה מסויימת, ואחר כך עושה רציונליזציה מדוע הוא בחר בה ?

אם אנו נוקטים באפשרות השניה (ואני מניח ששנינו נוקטים בה), אזי למעשה אין מה לטעון כנגד ה"ראיות" שלי לבחירה ביהדות, שהרי באותה מידה אתה יכול, למשל, לשאול חילוני שאלות כגון: מדוע אתה בוחר להיות נאמן למדינת ישראל, ולא בוחר לחיות בארה"ב ? מדוע אתה מתעניין דווקא במדע ולא בספרות ? וכיו"ב.

ברור לך שכל אדם שתשאל אותו את השאלות הנ"ל, יתן לך הסברים רציונליים לבחירה שלו. למשל: "אני בוחר ללמוד מדע ולא ספרות, משום שהמדע יותר חשוב למין האנושי". אולם אתה יכול להקשות עליו: וכי לספרות אין תועלת ? או: וכי לכל עיסוק מדעי יש תועלת למין האנושי, הרי יש מחקרים רבים שהינם חסרים כל תועלת מעשית.

אם אתה טוען שההכרעה הרצונית קודמת לרציונליזציה, אזי אין שום הבדל בין ה"הסברים" הרציונליים לשאלות מסוג זה, ובין ההסברים שלי מדוע עלי לבחור ביהדות. במילים אחרות, התפיסה שלי של היהדות היא קיומית ולא אידאליסטית, ולפיכך היא איננה מבוססת על הוכחות כלשהן, אלא אדרבה: ההכוחות מבוססות עליה.

אצטט כאן סיפור קצר: כידוע אנסאלם היה זה שגילה את ה"מופת האונטולוגי" למציאות האלוהים. המסורת אומרת שהוא התפלל שעות בכל כוחו כדי שאלוהים יגלה לו הוכחה לוגית לקיומו, ואכן הוא זכה ותפילתו נענתה.

על סיפור זה צחק קירקגור ואמר: אם אתה עומד בתפילה לפני האלוהים, איזה עוד הוכחה חזקה יותר אתה צריך לכך שהוא קיים ?

*

על כל פנים, כמדומני שדווקא התייחסתי לטענה שלך שה"הוכחות" שלי משכנעות את מי שממילא משוכנע, בכך שציינתי את הסיבה השלישית, היינו הקשר הנפשי העמוק שיש לאדם יהודי לגבי המסורת היהודית שלו. ברור שזוהי "הוכחה" סובייקטיבית, משום שרק מי שכבר מרגיש כך יקבל על עצמו לשמור תורה ומצוות.

*

לגבי האיסלם, אני מסכים שתפיסת האלוהות של האיסלם לא נופלת מזו של היהדות, ולכן ציינתי את הסיבה ה-1 וה-3.

*

על כל פנים, לא הבנתי מדבריך האם אתה חולק עלי רק במה שכתבתי לגבי הבחירה הספציפית ביהדות; או גם לגבי מה שציינתי לגבי הקשר בין האמונה במציאות האל, ובין ההכרה בחוב המוסרי שיש לאדם לעבוד אותו ?

*

לא זכיתי להבין מדוע אתה מתנגד לחלוקה בין מדע לפילוסופיה ? האם לדעתך המדע יכול לענות על שאלות כגון: מהי משמעות החיים ? האם אלוהים קיים ? האם יש הכרח לאדם שיתנהג בצורה מוסרית ?
אני אישית חושב שכל השאלות האלו נמצאות הרחק מחוץ לחקירה המדעית.

תוקן על ידי - רב_צעיר - 31/03/2004 11:09:50

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/3/2004 15:32 לינק ישיר 

רב"צ,

א. לחלק הראשון של דבריך אני בהחלט מסכים (במיוחד לנימה הסולביצ'יקאית בסופו).

ב. אינני מקבל את הטיעון שלך שהכרה בקיום הא-ל גוררת מוטיביציה לקיום מצוות. בכל הכרת טוב שאדם מכיר לרעהו המטיב לו, מצוי גרעין של תועלת למיטיב במעשה הנובע מהכרת הטוב. בקיום המצוות, אין כל הטבה שכזו (אא"כ תהפך למקובל). האם אתה מעלה על דעתך עשיית מעשה חסר כל פשר ותועלת כהכרת טוב?

ג. ברור שאיני חולק על עצם ההבחנה בין שאלות פילוסופיות לשאלות מדעיות. אני חולק על הסיווג שלך את שאלת מציאות הא-ל כשאלה פילוסופית השקולה לשאלות משמעות הקיום.

מושג הא-ל כפי שאתה תופס אותו מהווה שאלה פילוסופית. ואולם, האם שאלת הא-ל כמניע ראשון של המציאות היא שאלה שהמדע לא יכול להתמודד איתה? אדרבה, דורות של מדענים סברו שכן וניסו להתמודד איתה בכלים מדעיים. העובדה שכיום אין ראיות למושג כזה בתפיסת המציאות המדעית, אין פירוש שלשאלה אין כל תוקף מדעי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/3/2004 17:25 לינק ישיר 

1. אינני מסכים לכך שהכרה במציאות האל איננה גוררת בהכרח הכרה בחוב המוסרי שיש לאדם כלפיו. לדעתי מי שטוען כך פשוט מתעלם מן המובן מאליו (כמובן שאינני מתכוון אליך, אלא ל"מאמינים שבלב"). כאשר אדם מכיר באמת בכך שאלוהים קיים, אזי בהכרח הדבר אמור לעורר בו מהפך נפשי עמוק מאוד שמשנה את כל תפיסת עולמו מתפיסה אגוצנטרית לתפיסה תאוצנטרית. אם אדם מאמין שאלוהים קיים, אזי בהכרח אלוהים נמצא במכרז העולם (במובן הערכי כמובן), ולפיכך לא ייתכן שלתפיסה זו לא תהיה השלכה ישירה לגבי אורח החיים שהאדם מנהל.

2. בעניין שאלת מציאות האל כשאלה מדעית, אני מניח ששנינו מסכימים על כך שעל כל פנים כיום המדע לא מתעסק בשאלה זו, ויתירה מזאת: למדע אין שום התיימרות לענות על שאלות של "תכלית" ו"סיבה", שאלות שנמצאות מחוץ לעיסוק המדעי של ימינו. אינני יודע מה יהיה בעתיד הרחוק, אולם מה שברור הוא שכיום שאלה זו אינה נחשבת לשאלה מדעית.

כפי שציינתי לעיל, הרמב"ם בזמנו קיבל את תפיסת העולם המדעית של אריסטו כאמת שלא ניתנת לעירעור, לפיכך הוא היה יכול להשתמש בה כדי "להוכיח" את מציאות האל. אולם, אילו הרמב"ם היה חי בזמנינו מסופני אם הוא היה נוקט באותה מתודה.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > האם נוכל לקבל את מסקנות בקורת המקרא ?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 14 15 16 ... 23 24 25 לדף הבא סך הכל 25 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.