|
|
| נשלח ב-30/1/2005 16:23 |
|
| |
דגים,
קושיא ישנה אינה מפסיקה הלהיות קושיה בגלל חוק ההתישנות אלא מפני שתרצו אותה.
את התרוץ של רא"ו קשה לקבל, כי הלא היו לא מעט נזירים נוצרים מתוחכמים שפרשו מהבלי העולם הזה אפ' יותר מרא"ו, וכנ"ל בודהיסטים, הינדוהיסטים וכו' ובכ"ז הגיעו למסקנות שונות. השיטה להדגיר כל מי שחוב לא כמוך כשבוי רק ביד תאוותיו אינה מכובדת במחילה. האם תאמר שפלוני שבוי ביד קנאותו ולכן הוא אנטי ציוני?
|
|
|
|
| נשלח ב-30/1/2005 17:56 |
|
| |
רב צעיר,
שמא קראת את דבריי מקופיא בעלמא.
ההגיון שלי אומר, שהקירוב ההיסטורי של התנאים והאמוראים אל כתבי הקודש, לעומת הריחוק של חוקרי בה"מ, נותן עדיפות ברורה לראשונים. ומה גם שהראשונים קיבלו את כתבי הקודש בצורה הרבה יותר מקיפה ואיכפתית אל חייהם.
על כן, כאשר ישנן שאלות או תשובות "פשוטות" כל כך בספרי בה"מ, ובכל זאת לא עלו אפילו במחשבה אצל הראשונים - סביר להניח שהיתה להם סיבה מוצקת מאד על מנת להתמודד בדרכם הקשה והסבוכה שלהם ולא לנסות ולפתור את הבעיה בדרך הקלילה של בה"מ.
כאן אני מגיע לשלב האמונה הערכית.
כאשר אני רואה את אבי החכם נאבק כל חייו על דבר מה, לא אניח ברגל גסה שטעה בדבר פשוט. עאכו"כ כאשר לא מדובר באבי בלבד, אלא בדורות שלמים, ועכו"כ כאשר מדובר בספר שהם עצמם העבירו אליי במסירות נפש מדור לדור.
וכאן החילוק בין גדולי האומה לבין חוקרי בה"מ: גדולי האומה מתייחסים לכתבי הקודש כאל כתבי קודש, באחריות ובהבנה של גדלות הראשונים, ולעומתם חוקרי בה"מ מתייחסים לדורות הקדומים כאל פרימיטיבים ומבטלים את כל הערכיות של כתבי הקודש, ומבחינתם כתבי הקודש שהועברו במסירות נפש מדור לדור שקולים כנגד קלף כלשהו המתגלה בחפירה.
הב קצת כבוד, חביבי הצעיר, לדורות אבותיך, ואל תבוז כי זקנה אמך.
שמא לרעיון זה בדיוק נתכוונו חז"ל באומרם, שאני מינות דמשכא, וכשמוצאים פתרון קליל המתאים את עצמו לאופי האדם, הרבה יותר קל להאמין בו ולדחות את אמונת אבותיך. צא וראה את הפיחות הערכי בכל תחום מוסרי כמעט, בארץ ובעולם, וחינגת השחיטה של "פרות קדושות" בכל אתר ואתר.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-30/1/2005 20:24 |
|
| |
לאריק
האם אין אפשרות לדון בנקודה כזו ביישוב הדעת ובניחותא, ולא לעבור מיד ללשון התקפה והשמצות. לא בכלל ש הם לא חושבים כמוני, לכן אני חושד בהם בהיסחפות אחרי התאוות. אדרבה להיפך, כל עוד לא יוכח בוודאות שהאיש שאנו דנים עליו הוא אדם שעבד על מדותיו ועל יצריו, והוא נקי הדעת, נחשוד בו, שהוא מוטה ע"י מנגנון היצרים הגופניים. וזה כל האדם. האדמו"ר מגור בעל האמרי אמת פירש, הוי דן את כל האדם לכף זכות, כאשר אתה דן את כל האדם, את כולו, על כל צדדיו וסיבותיו, אז תוכל למצוא בו זכות! לעניננו להיפך, צריך שכל האדם יהא נקי ומזוכך, וגם אצל אחינו בני ישראל לא יימצאו רבים כאלו. אולם יש צידוק רב בהשערתו של רא"ו שלא יימצאו בגויים רבים כל כך מסוג זה. ואם שמעת על כמה נזירים בודהיסטים, עדיין מהבל ימעט. על הנוצרים, כידוע נאסר על כמריהם להנשא, ועל כן אמרו שברומא היה בית קברות מיוחד לתינוקות שנולדו ממה שלא יתכן שיוולדו.
סיפור מאלף מבחינה היסטורית. היה בירושלים הדוצנט אפרים קופפר ע"ה, תלמיד מובהק של הגאון רבי מאיר אריק, מגדולי הפוסקים, שנתפס לקומוניזם, והיה ממיסדי המפלגה הקומוניסטית הפולנית, ואעפ"כ לא פסק פומיה מגירסיה. לאחר שעזב את עבודתו במכון ההיסטורי היהודי בוורשא, ועלה לארץ, עבד במכון לתצלומי כתבי יד עבריים, כמומחה לספרות רבנית, ואף הוציא לאור כמה ראשונים עם הערות למדניות ומחקריות (מהם רש"י האמיתי למו"ק, פסקים של חכמי וינא ועוד), וכתב כמה וכמה מאמרים בעניינים תורנים והיסטוריים. בהיותו בורשה, גילה בכתב יד תשובה להר"ש מורטירה, רבה הראשון של הקהילה היהודית הספרדית כשנוסדה באמשטרדם (וראש ביה"ד שהחרים את שפינוזה), וביקש לפרסמה בעתון של האקדמיה הפולנית למדעים. עניינה של התשובה היה, שהיו כמרים בדרגות שונות בכנסיה הנוצרית בספרד שרצו לקבל קידום, מינויים שהיו מתקבלים מרומא. כדי להשיג זאת היו יהודים מתווכים באמשטרדם, שידעו כיצד להפעיל את האמצעים הידועים ולהשיג ברומא דרגות כמורה כקרדינלים ובישופים וארכי בישופים וכיו"ב. נשאל הרב שאלה ע"י המתווכים האם מותר להם לעשות זאת שהרי הם מספקים ממון לע"ז. השיב להם הרב, שלאור מה שכולנו יודעים את הנעשה ברומא, ניתן להיות סמוכים ובטוחים ששום פרוטה מהכסף שישולם לא יגיע למטרות פולחן ומוסדות פולחן, אלא הכול ילך כרגיל לניאוף ולזילילה וסביאה ושאר שחיתויות.
שח לי א' קופפר, שבאחד הימים כשהיה עסוק בהכנת המאמר לפירסום כאמור, בא לבקרו הקרדינאל, ראש הכנסיה הנוצרית הפולנית, והתחנן לו שלא יפרסם את התשובה הזו (נקל להבין איזה כבוד זה הוסיף לתיאור ההוללות ברומא). והשבתי לו, כך קופפר, ההחלטה לא בידי, זה נתון בידי מוסדות המפלגה (בהברה הפולנית שלו אמר מלה זו עם מ צרוייה פ שוואית ל צרוייה), ומה שהמפלגה תחליט זה יהיה. והמאמר פורסם. לידיעת מי שאינם קוראים פולנית, המאמר הזה פורסם שוב בקובץ על תולדות יהודי הולנד.
רבותי, אני יודע שבקרב הצבור הנאור והמשכיל יש לעומת הספקנות המרובה בכל דבר יהודי, אימון גדול והתלהבות מכל הזיה והבלותא נוצרית/הודית/טיבטית/בודהיסטית, בכל זאת אני מרשה לעצמי לנהוג דווקא בזה במלוא החומרה הביקורתית המדעית, ולא להאמין בנקיות הדעת והשכל של רוב המון הגויים.
אל תבוז כי זקנה אמך. לבי לבי לכל הפילוסופים שעומדת להם כעצם בגרון העובדה שהרמב"ם, הפילוסוף הגדול, איש השכל וסמל ההגיון הצרוף, הוא זה שחיבר את היד החזקה, ודקדק על כל קוצו של יוד בכל הלכה והלכה, עד למנהגים ודקדוקי מצוות למהדרין מן המהדרין. ובספרו מוה"נ לקראת סופו של הספר הרי הוא מתגלה כאחד הגדולים מן החסידים בעבודת ה', אהבתו ויראתו, כאשר הוא מתאר את השלמות והתכלית שבדביקות בקב"ה תמיד בכל עת ובכל מצב.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-30/1/2005 23:00 |
|
| |
דגים,
הסיפור על הרבי מלובביץ והגניזה החראסונית , מה הוא מלמדנו לדעתך ?
|
|
|
|
| נשלח ב-30/1/2005 23:30 |
|
| |
ומכיוון שיש לחשוד בכל אדם שהוא מוטה על ידי יצריו הגופניים , ובכלל זה בשר ודגים ומוציא לאור , והאמרי אמת וכל עדר חסידיו ורבותיו ורבות רבותיו , אין לנו על מי להישען אלא על מוחמד ואללה נביאו ובכך נינצל מן הספק ונזכה לדעת האמת.
|
|
|
|
| נשלח ב-31/1/2005 09:22 |
|
| |
יצחקומר!
הנני מלא התפעלות, האם רוה"ק נזרקה מפיך? שאלתך זו היתה כתובה בהודעתי האחרונה ונמלכתי למוחקה, כי לא רציתי לסבך את הדברים ע"י אנאלוגיות שונות האפשריות מהשוואה זו, ומצדדים אחדים שבה. עוד חזון למועד להאריך בפרשה גדולה זו,שמאלפת מבחינות רבות, והיא מופת הן לבחינות ספרותיות, הן לבירורי יחוס, הן להתעקשות והן לסברות לכאן ולכאן, כנגד עובדות מוצקות. אולם כל זה יתכן בתקופות סמוכות לנו, ועל ידי שימוש באמצעים שעומדים לרשותנו. מה שאין כן בתקופות קדומות. וזה הבדל גדול ומכריע בין מחקר בתקופות שבהן הנתונים והעובדות מאפשרות מחקר מבוסס ובין תקופות שכל ההתעסקות בהן היא ספקולציה על גבי ספקולציה, ומאפשרות כר נרחב לומר דבר והיפוכו בעת ובעונה אחת. לפלפולים כאלו היו קוראים 'גג על גג', היינו בית שאין לו יסודות ואף לא קומה ראשונה ושניה, אלא גג בלבד ועליו בונים גג נוסף! יש אפילו עיקרים היסטוריים גדולים שבנויים על פיענוח משוער של שפה בלתי ידועה, מתוך כתובות עתיקות מטושטשות שבורות וחסרות.
|
|
|
|
| נשלח ב-31/1/2005 10:25 |
|
| |
דגים
אתה עושה לעצמך מלאכה קלה כאשר אתה תוקף את התיאוריות של ביה"מ. בכך אתה מסיט את תשומת הלב מן הבעיות האמיתיות. כל תיאוריה פוזיטיבית שמנסה לעמוד על זהויות וכדו' באופן מפורט מוטלת בספק, בגלל מרחק הזמן וכו' וכמו שכתבת. אבל זה שאנחנו לא יודעים מי חיבר ומתי ואיך , לא אומר שכל תיאוריה יכולה להתקבל כאפשרית. ה"תיאוריה" המסורתית קשה להולמה מכמה וכמה סיבות, והקשיים האלה לא יתיישבו גם אם תפריך את כל הראיות להשערת המקורות.
ישנם כמה עובדות בולטות:
א. התורה מדברת על אירועים שקרו לאחר מותו של משה ולכן לפחות חלק ממנה לא נתחבר בתקופתו ובוודאי שלא על ידיו . זהו שיקול אלמנטרי התקף באופן אוניברסלי עבור כל סוגי הטכסטים שבעולם.
ב. מצד שני , אין לנו שום דבר שמדבר בזכות ההיפותזה שהיא נכתבה על ידי משה, לבד ממסורת מאוחרת מאד (ומי שהפליט כאן את דבר ההבל על קירבתם היחסית של חז"ל לטכסט , ליהוי ידוע לו שההבדל בין מרחק של 1000 שנה לבין לבין מרחק של 3000 הוא מזערי ביותר בעניינים כאלה (המרחקים נמדדים כאן לוגריתמית ולא ליניארית , כמובן ופשוט ליודעי חן)).
ג. ואם באנו להשתמש בסכינא חריפא לפסק קראי ולומר שאותם מקראות שתוכנם מעיד עליהם שלא נכתבו בזמנו של משה, הם בלבדם לא נתחברו על ידו, ניתן לשאול , אם כבר אז כבר.
ד. בנוגע למקורות , הדבר הבולט לעין הוא שהתורה מורכבת מפרשיות פרשיות שאין בהם מוקדם ומאוחר , שהיא מתעסקת בנושאים שונים שאין ביניהם קשר, שלפעמים היא מאריכה ולפעמים היא מקצרת . אין שום דבר שמחבר את כל זה לטכסט אחד לבד מהקלף. קשה מאוד לתאר שאדם יתיישב לכתוב ספר כזה מתחילה ועד סוף בהעלם אחד.
ה. הדבר הסביר ביותר בכגון זה, הוא לומר שלפני שהיה הטכסט הזה , היו טקסטים אחרים , של תולדות אדם, של קבצי חוקים ושל סיפורים וכו' וכו' ושהם נטמעו לתוך הטכסט הזה תוך שינוי מועט. טענה זו מתחזקת מעובדת קיומם של סתירות וכפילויות למכביר. גם כאן מדובר בשיקולים אלמנטריים התקפים באופן אוניברסלי.
ו. המחקרים מנסים לומר משהו חזק יותר. הם מנסים להשתמש בכל מיני רמזים כדי לזהות בצורה יותר מדויקת כיצד יש לחלק את המקורות השונים ולדעת מי חיבר אותם ומתי. מטבע הדברים , מדובר בעניינים ספקולטיביים שקשה יותר להוכיחם ולדעת בהם דבר ברור.
ז. אבל לסוגיה האמונית כלל לא חשוב אם יש משהו בתיאוריות המפורטות של חוקרי המקרא. אין זה משנה אם פסוק פלמוני נכתב על ידי P או J או אם בכלל היו P וJ . גם אם נישאר באפילה אודות החלוקה הנכונה ואודות זהות המחברים עדיין יישארו הקושיות האמורות , שיש ראיות מכריעות שלפחות חלק מהטכסט לא נכתב על ידי משה ושהוא לא טכסט אחיד. לכן כל התייחסות לכשלים בשיטותיהם של חוקרי המקרא, אם קיימים, הם בבחינת הסטת הדיון . זה שאין לנו תיאוריה מפורטת , אינו מונע מאתנו להיות משוכנעים בשני העובדות האלה. ולכן עליך ליישב את הראיות האלה ולא להתעסק עם תיאוריה פוזיטיבית כזו או אחרת.
ח. הטענות אודות חריפי המוחות שבמשך הדורות התעסקו עם שאלות אלה ולא הגיעו לאותם מסקנות היא מגוחכת לחלוטין. מי הם אותם חריפי המוחות שהעסיקו את מוחם בכך? יש הרבה ספרי דרוש ומעט מאד ספרי פשט , שניתן למנותם על כף היד. ואותם ספרי פשט אכן השאירו כמה דברים בצ"ע. לבד מזה שמה שרלוונטי אינו מה חשב פלוני , אלא מה אומרים הראיות.
ט. גם מה שכתב שרק בתחום הטכנולוגיה יכולים דברים להתחדש בימינו , הוא מגוחך לחלוטין. כיצד בדיוק אתה חושב שמתחדשים דברים בתחום הטכנולוגיה? חלק מזה אכן מבוסס על קיומם של מכשירים טכנולוגיים , אבל חלק חשוב מזה מבוסס על פריצות דרך בתחומים מחשבתיים טהורים.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-31/1/2005 11:44 |
|
| |
דגים,
הבה ונסכם, כל היהודים צמים ביום כפור (וגם בתענית אסתר) וכל המוסלמים אוכלים בהסתר ברמאדאן.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-31/1/2005 11:53 |
|
| |
מציץ ונפגע
אתחיל מהסוף. לא הבנת כוונתי. דברתי על תחום הגילויים וההמצאות הטכנולוגיות, התכוונתי לתחום שבו אכן נתגלו דברים ונתונים שלא היו ידועים לאיש לפני כן. גם בזה נשתברו הקולמוסים להבין כיצד לא עלו עליהם הקדמונים. אך זו לפחות עובדה, מתועדת באופן היסטורי, מתי איפה וכיצד נתגלו הגילויים הגדולים. מה שאין כן כאשר אנו דנים על נתונים המונחים לפנינו ובדיוק אותם נתונים היו מונחים לפני כל הקדמונים, אדירי הדעה, האם ניתן להעלות על הדעת שהם היו חלושי דעת, חסרי בינה ודעת, ולא הבינו מה שאתה מבין. ולא בבעלי דרוש מדובר אלא במוחות אדירים שאין ביכולתנו להשיג את גדולתם. ידועה אמרתו של, כמדומני, ר' יצה'לי פטרבורגר, שאמר מה לי עם דארווין ושיטתו, הוא לא ראה את ר' ישראל! אני שראיתי את ר' ישראל יודעני שלא יתכן שאדם מוצאו מקוף! ויש להזהיר, איני רוצה להגרר עכשיו לויכוח, מה יכול להיות או לא, אלא עצם המבט הנכון הזה. מי שזכה להכיר גדולי תורה אמיתיים, ונוכח בכוחותיהם השכליים, יודע את התחושה של התבטלות והתקטנות מפני עוצמה שכלית או ידע פינומינאלי. אין צורך לשום הטפה בעניין זה. מי שמערער על זה לא ראה אנשים גדולים. נקודה. ואל תאמרו לי יש מפורסמים של שקר, כ"ז אכניס לק"ו, וזה כבר אחרי סילוק האפשרות הזו. לא כולם הם מן ההמונים, יש ב"ה בעלי חוש ביקורתי ויודעים להבחין בין תכלת ובין קלא אילן ובין איסתירא בלגינא! וכבר כתב הרמב"ם, שאנו מכירים כל גאון וגאון לפי מה שכתב.
אמר לי ידיד גדול, שלדעתו היו בדור האחרון שני אישים בלבד שלא נכשלו והוטעו, במישור הצבורי, לשפוט דברים אשר לא כן, וזאת מפני שהם פשוט לא האמינו לאף אחד ולא סמכו על אחרים בלא העברה תחת שבט שכלם. לא היה אצלם מושג שמעתי מאיש נאמן וכיו"ב. בקיצור לא יכלו לעבוד עליהם. והם החזו"א והגרי"ז. זה אינו אומר שהם לא יכלו לטעות. אין אדם שמוגן מפני טעות. והחזו"א כותב בעצמו, כמדומה בויכוח עם רא"ח נאה, שהוא עצמו טועה תמיד, ואף לא היה מתבייש בזה אלמלא היה בזה משום פגיעה בכבוד התורה. והדברים פשוטים, כל מי שלומד, מעיין ומעמיק, עובר תמיד תהליך של טעיה ותיקון, הרי כל לימוד עניין הוא על ידי בדיקת האפשרויות השונות, פסילת הבלתי נכונים עד שמזדקרת הדעה והפירוש הנכון ביותר. נמצא שבשלבים המוקדמים אדם טועה. נכון שיש יצר נורא באדם לחשוב שהמשקל הראשון שלו יהיה הנכון, עד שזה עצמו עלול להוות שוחד שימנע ממנו להתרשם מהוכחות נוספות וחדשות. אך זו אשליה של טירונים. (וכתב על כך יפה יפה, הרא"א דסלר במכתב מאליהו).
האם אמנה כרוכל את כל גדולי הדורות, ענקי השכל והמחשבה, בכל קנה מידה, שהאמינו בה' ובמשה עבדו, ובזאת התורה, ואליהם נשווה את 'הדוקטורים והפרופסורים' שחשבו שביה"מ יש בה ממש? כאן זו דוגמה בדיוק למצב של עימות באותו מישור, ועם אותם טיעונים עצמם. האם החכמים שאמרו מה שאמרו על שמונה הפסוקים היו טפשים כל כך שלא הבינו, שאם אמרו שלא נכתבו ע"י משה, נמצא שלא כל התורה נכתבה בידי משה? הלא מחשבה כזו שייכת לשוכני מוסדות מסוימים. אין צורך אלא לעיין בסוגיא בב"ב, כדי לראות ששקלו את צדדי הדעות. לר"י יהושע כתבן, ור"ש טוען לא יתכן שאם כן היה ספר התורה פסול וחסר, אלא שהקב"ה אומר ומשה כותב בדמע. הרי שיטת הרב ברויאר מפורשת כאן. לא יתכן באופן רגיל וטבעי שאדם יכתוב על עצמו שהוא מת, ומה היה לאחר מותו (פרט כמובן לפרופ' בניהו, שמאמין בלהט שמהרי"י אלגאזי חתם על שטר ההתקשרות הידוע לאחר פטירתו, ראה מאמרו באסופות), ובהכרח לומר שהקב"ה הכתיב לו פסוקים אלו בדרך נבואה. ומה יש לך להוסיף לצדדי הדעות הללו? פרט לצעוק גם אני גימפל מסכים! יש לנו תורה ובה ישנו עיקר של נבואה, ויבוא גימפל ויודיע לנו שהחוקרים אינם מאמינים בנבואה, ברוך הבא ר' גימפל! יודע אני שאצל החוקרים מוכרחים לומר שהיו שני ישעיהו, מפני שלא יתכן שיש נבואה ולא יתכן שישעיהו הנביא ('הנביא') התנבא! האם לזה צריך להטיף כאן!
דעה אחת לגיטימית של תנא, שלא הושמטה ולא נמחקה מן התלמוד, סוברת שהפסוקים הללו לא נכתבו ע"י משה, ומטעמים של הגיון ופשט, ומסתבר שלדעתו אין עובדה זו פוסלת את ספר התורה. דעה אחרת של תנא אחר, סוברת שהקב"ה הכתיב למשה דברים בדרך של נבואה עתידית. הדעות נשמעו והונצחו בתוך התלמוד עצמו, והפכו הן עצמן להיות תושבע"פ. עם זאת להלכה, ס"ת שיחסרו בו פסוקים אלו יהיה פסול כדעת ר"ש, ראה רמב"ם ה' ס"ת פ"י וראה שו"ע יו"ד ה' כתיבת ס"ת ושאר כל הפוסקים.
היה מעשה, ופרופ' רא"ש רוזנטל המנוח, שהיה אולי גדול הדור מבחינת הפילולוגיה התלמודית, ת"ח חשוב מאוד, חוקר דגול ובעל חוש ביקורת מחודד וחריף ביותר, שלימד בסמינריון את הסוגיא של ביטול לגבי חמץ בפסח (ששים, או משהו, פסחים דף ל), והציע את הנוסחאות השונות לסוגיא שם, תוך ניתוח מקיף כדרכו ובשילוב עם דעות הגאונים, והמפרשים ראשונים ואחרונים. לפתע העיר, רבותי, ואם יקרה לכם דבר כזה של תערובת בחמץ, מה תעשו, תלכו להרב מן ההר (רב שכונת בית וגן, שבה גר הראש"ר) והוא יפסוק מה שיפסוק. יתכן שככל הנראה הוא אינו מכיר את כל הנסחאות השונות על פי כתבי היד והגאונים, ומה שניתן להסיק מהניתוח הספרותי של הסוגיא והראשונים, מ"מ ההלכה תהיה כפי שוא יאמר! עקרון זה של פעולת ההלכה הוא חשוב ביותר והוא מבוסס על פי כללי ההלכה ויסודותיה, ואכמ"ל. (אגב דומני שהוא היה אומר שהוא שמח מאוד שתחום עיסוקו הוא בתושבע"פ ולא בתחום המקרא, כי לפי תכונתו הביקורתית אינו יודע מה היה קורה לו. לפרופ' עצ"מ זה לא הפריע).
לקראת הפגישה הידועה של בן גוריון שבא אל החזו"א, היה הגרי"ז עצבני מאוד ובלתי רגוע. זה היה בימים של המאבק על שירות לאומי לבנות. הגרי"ז טען, בן גוריון אינו טיפש, ואם הוא הולך לחזו"א מן הסתם הוא צופה לרווח מכך. הגרי"ז פחד שמא החזו"א לא יהיה ער מספיק שלא לתת לבן גוריון איזו שהיא תואנה. עד כדי כך שהגרי"ז אירגן שרב אחר יכתוב מכתב לחזו"א כדי להזהירו (הדבר הוטל על הרב בענגיס, רב העדה החרדית שהסכים), שיעמוד על המשמר. השליח להביא את המכתב (היה קשה מאוד להשיג שליח לכך) היה הר"י גרוסמן שליט"א, והתנו עמו שלא ישאיר את המכתב ויבקשנו חזרה. השליח עשה שליחותו. החזו"א הסתכל במכתב והגיב, הם מניחים הנחות ומקשים קושיות! (פירוש: מניחים שבן גוריון אינו טיפש, וכי זו מנין להם?). אחר שאמר השליח שנצטוה לבקש את המכתב, שמח החזו"א שמחה גלויה. שאלו השליח מה הענין. אמר לו החזו"א כשראיתי את המכתב התחלתי להפך במחשבתי מה אעשה עמו, לזורקו או לקורעו א"א, כבוד התורה, להניחו א"א שמא יראהו מי שהוא מבאי הבית ושוב מה יהיה? עכשיו שאתה רוצה אותו, פתרת לי את מבוכתי.
אגב, בשנותיו החרונות היה הר"י סרנא ר"י חברון פעיל גם מבחינה פוליטית. ביום מסוים ביקש פגישה עם אבא אבן שר החוץ דאז (חניך קמברידג' ואדם משכיל מבחינה אירופאית, כנואם ובעל השכלה). כשחזר מן הפגישה היה נסער כולו, וכל אותו היום חזר שוב ושוב, איך יתכן שאדם יהיה שר החוץ ויהיה טיפש גדול כל כך. (לא היה זה חשד שווא, אבא אבן הפציפיסט היה כמובן נגד מה שאירע בתקרית קיבייה, אך נצטווה ע"י בן גוריון לנאום באו"ם ולהצדיק את המעשה. לאחר נאומו צלצל אליו בן גוריון ואמר לו, שמעתיך ושיכנעת אותי שהמעשה היה מוצדק!)
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-31/1/2005 12:38 |
|
| |
מציץ ונפגע,
בפתיחת דבריך הגדרת בדיוק את נקודת המוצא שלך.
אתה כותב: "זהו שיקול אלמנטרי התקף באופן אוניברסלי עבור כל סוגי הטכסטים שבעולם".
נכון מאד. ואילו באנו לבדוק את התורה ככל טקסט, כפי שעושים החוקרים, אכן נגיע למסקנות שעוקרות את כל התורה על פיה.
מחקר רגיל לא מקבל, ובצדק, אפשרות שאדם כותב על מותו בטרם מת, או על אירועים שיתרחשו אחריו, וכמו כן, מחקר רגיל לא מקבל אפשרות שטקסט ייכתב בצרה מוזרה ומבולבלת ועל כן מניח אוטומטית את כללי הכתיבה האנושיים.
יחי ההבדל "הקטן".
אנחנו מאמינים, לאור מסורת אבותינו מדור לדור (כולל אבותיך מן הסתם), אשר מסרו את חייהם ואת נפשם על האמונה הזו, כי התורה היא אלוקית, ונמסרה מאלוקים, ומכאן מתחיל ההבדל. לדידנו, יש להתעמק בתורת הא-ל ולהבין כל פיפס שבה, כולל הערמת תילי תילין של הלכות על כל קוץ. בעיניך, התנ"ך הוא טקסט ספרותי. יהיה לך אשר לך.
על כן אתה כותב, "קשה מאוד לתאר שאדם יתיישב לכתוב ספר כזה מתחילה ועד סוף בהעלם אחד".
מסכים איתך במאה אחוז.
אכן קראתי לא מעט קטעים של בה"מ, וברום התרשמתי מתופעה בולטת: ההתייחסות לתנ"ך כאל טקסט אנושי ותו לא. ברגע שאתה בוחר בדרך הזו, הרי שדרכך סלולה מראש לכיוון אחד (ואשר על כן יתכן שאין טעם בויכוח).
ועוד הערה קטנה: כאשר דיברתי על קירבת הראשונים לטקסטים
התכוונתי לא רק לקירבת הזמן, (שגם היא בעיני חשובה ובניגוד לסגנונך המזלזל, שכן אני מאמין ורואה את ירידת הדורות) - אלא לקירבת האופי, סגנון החיים, צורת הביטוי, ההתייחסות הערכית אל התורה, וכדומה, כאשר מדובר באלו שהתאמצו כל חייהם להבין את התורה מדור לדור, ולא רק התנאים אלא גם אלו שלפניהם שהעבירו להם את התורה בחרדת קודש.
אני מאמין שגם אתה וגם חוקרי בה"מ יסכימו שהתקופות הקדומות ואפילו ימי התנאים, היו קרובות יותר ברוחן אל תקופת בני ישראל היוצאים ממצרים, מאשר תקופתנו.
(אם תרשה לי לסנוט בך, אציין שאילו היו חוקרי בה"מ אחראים על התורה באותן דורות, לבטח לא היתה לנו כיום התורה, בוודאי לא בצורתה המלאה כפי שהיא למול עינינו כיום, ועל כן הייתי מצפה מחוקרי בה"מ לקצת יותר דרך ארץ, רק שזו ציפיית שווא מן הסתם).
(ועוד אגב: אינני יכול שלא לצטט את דברי הזוהר הידועים, שכותב כי המאמין שהתורה איננה אלא הפשט הריהו אפיקורוס ומבזה התורה, שכן אילו רצינו יכולנו לכתוב סיפורים יפים ומוצלחים ובנויים טוב יותר).
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-31/1/2005 12:45 |
|
| |
מו"ל
הכל טוב ויפה אך מהי הנקודה הארכימדית שלנו? מסורת אבות, הוכחות כלשהן?
|
|
|
|
| נשלח ב-31/1/2005 12:50 |
|
| |
מצו"נ
אוסיף על דבריך בנוגע למרחק בין חז"ל ובין תקופת המקרא ואציין, כי אם כבר אנו הולכים בגישה זו של "כל הקרוב קודם" אזי עלינו לזנוח את חז"ל ולבחור בפרשנותם של יוספוס פלאוויוס, פילון האלכסנדרוני, כת מדבר יהודה, מחברי הספרים החיצוניים ועוד ועוד.
הרי הם היו קרובים יותר למקרא מאשר חז"ל במרחק של לפחות כמה מאות שנים, וכמו כן אנו רואים שרובם היו נאמנים מאוד לשמירת התורה כפי שהם הבינו אותה (אני מתייחס בעיקר לאנשי מדבר יהודה ופילון), והנה כל מי שבקי ולוּ במקצת בספרות בית שני יראה שיש מרחק גדול בינם לבין חז"ל, אמנם בהרבה דברים יש דמיון ולפעמים אף זהות, אולם כאמור בהרבה מאוד תחומים אחרים יש מחלוקות גדולות מאוד, מדוע אם כן דווקא חז"ל הם בעינינו "מייצגי האמת" ואילו כל השאר הם בגדר של טועים ומטעים ?
(ואם הייתי במצב רוח משועשע הייתי אומר שעלינו לבחור דווקא בפרשנות בה"מ מדין "הלכתא כבתראי" ...).
אסכם את מה שנראה לי כעיקר הבעיתיות בנושא זה, אני חושב שהבעיה הגדולה בציבור הדתי היא חוסר המוכנות להפנים השקפת עולם ליברלית יותר, אינני מדבר על "איש הישר בעיניו יעשה", אלא על הנכונות לקבל גם דרכי חיים אשר הינם שונים משלנו.
כל עוד אנשים אוחזים בהשקפות עולם מצומצמות הם לעולם לא יוכלו לראות את המציאות במלוא מורכובה, שהרי זו משוואה פשוטה מאוד: אם יש רק אמת אחת הרי שבוודאי היא נמצאת אצלי, ואם כך אזי בוודאי שכל העולם טועה.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-31/1/2005 12:57 |
|
| |
תודה אריק.
עוד משהו ששכחתי לכתוב:
לא פחות ממה שמוזר בעיני מבקרי בה"מ הסגנון המבולבל והמעורבב והמשתנה של התורה, מוזרים בעיניי המון תיאורים מן התורה.
הרי העולם המחקרי טרם נוכח בקיומו של אלוקים, של מלאכים, של שדים, וגם לא ניסים, ועוד המוני תיאורים המופיעים בתנ"ך, כך שבקלות יכולני לבוא ולנתח את מחבר הטקסט מבחינה ספרותית/פסיכולוגית (ויש שאכן עושים את זה).
אבל אם אני מקבל את עובדות היות אלוקים, והיות מלאכים, ונביאים, וניסים, וכן הלאה, למרות ההתנגדות לשכל האנושי, הרי שייקל עלי מאד להסתדר גם עם "העיוותים הספרותיים" של התנ"ך.
מדוע החלטתי לקבל את התנ"ך כאמת? בוודאי לא מהסיבה המוסלמית לקבלת הקוראן ("ספר שלא ניתן לניסוח בידי אדם") וע"ע דברי הזוהר על הרמה הספרותית של התנ"ך. אבל לאחר שהחלטתי לקבל אותו כאמת, אין לי שום בעיה עם סגנון משובש, כל עוד אני מניח שהוא הגיע בנבואה וברוח הקודש.
ראיתי פעם מאמר מאת הרש"ר הירש זצ"ל, שמגדיר את הטקסט המקראי כרשימות קצרניות, מעין סיכומי הרצאות של סטודנטים. הגדרה נועזת, אך משתלבת להפליא עם גישת חז"ל שהתורה ניתנה בכוונה בצורה מסורבלת על מנת שנעמיק בה בכל כוחנו.
|
|
|
|
| נשלח ב-31/1/2005 13:16 |
|
| |
ידידי המוציא
אינני יודע כיצד אתה מצליח לשרבב את נושא מסירות הנפש של אבותינו לכל דיון. (ובאמת הגיע העת לשאול, האם ידוע לך על יהודי אחד שמסר את חייו על האמונה שהתורה נכתבה בידי משה , דומני שלאורך ההיסטוריה, יהודים נהרגו בדרך כלל בידי אנשים שהחזיקו באותה אמונה ).
יהא אשר יהא עם זה, הרשה לי שלא להסכים אתך שהויכוח נובע מהשאלה אם התורה היא אלוקית או אנושית. למשל, אינני חושב שאפילו הקב"ה נוהג לכתוב על אירועים שעוד לא קרו בלשון עבר כאילו כבר קרו. זה לא שזה בלתי אפשרי, אלא שנהוג שלעתיד מתייחסים בתור עתיד ולעבר בתור עבר. שכן אם נניח שהקב"ה משמש בדקדוק שונה מזה של בני אנוש, השד יודע לאן נגיע , שהרי יתכן שכאשר הקב"ה כתב לא תנאף הוא התכוון בעצם לומר , נאף ככל יכולתך. אני גם חושב שכאשר הקב"ה כותב ספר אחד , זה נראה כמו ספר אחד ולא כמו ליקוט של 10 ספרים .
תאר לעצמך שבידי עם ישראל היה במשך תקופה של כמה מאות שנים, רשימה של כל המלכים העתידים למלוך בממלכה השכנה . זה לדעתי לא מתקבל על הדעת. לא בגלל שאני כופר באפשרות שיהיה דבר כזה באופן נסי, אלא בגלל שזה משהו כל כך מוזר שהוא לפחות ראוי לציון.
מה שאתה טוען הוא פשוט בלתי מסתבר, ללא קשר לשאלה האם מדובר בטכסט אלוקי או אנושי. בדיוק כפי שגם אתה תסכים שזה בלתי מסתבר שאדם יצמיח כנפיים פתאום ויפרח באוויר, למרות אמונתך שהקב"ה מנהיג את העולם.
יישובים צריכים להתקבל על הדעת ועם ראיות צריך להתמודד. השימוש במילה "אלוקי" אינו מיישב קושיות באופן מאגי. שהרי אם לא כן , אפשר לוותר על חשיבה רציונלית מכל וכל.
וגם זה שאתה הופך את שאלת עריכת התורה לעניין של יסוד היסודות באמונה , אינו נכון לענ"ד וכבר פתחתי אשכול בזה מזמן.
בנוגע לדרך ארץ, סהדי במרומים , שקשה לי להבין את אורח מחשבתך. איזה חוסר דרך ארץ יש בכך שמישהו טוען שהתורה נכתבה ,נניח, 300 שנה אחרי מותו של משה ? כלפי מי יש כאן חוסר דרך ארץ? כלפי משה? כלפי הטכסט? (ממתי אדם מחויב בדרך ארץ כלפי עורות מתים ואותיות פורחות באוויר?). ואולי להפך, אם נניח שהתורה אכן נכתבה אחרי זמנו של משה , אולי יש בזה משום חוסר דרך ארץ כלפי המחבר האלמוני, בכך שמייחסים את ספרו למישהו אחר? בכל מקרה צריך קודם לברר כדי לדעת כלפי מי אנו מחויבים בדרך ארץ, לא?
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-1/2/2005 12:21 |
|
| |
ידידי המציץ,
דומני שאנו נוסעים על הילוך סרק וחבל על האנרגיה.
דומני שגם אתה מאמין בתבונתם של חז"ל והראשונים, ובכל זאת יש מקומות שהם מצאו לנכון לנקוט בפרשנויות סבוכות אודות טקסט התנ"ך (כמו דבריהם, לחד דעה, "משה כותב בדמע"), והכל מתוך אמונה חדה שהתורה היא טקסט אלוקי. הם לא היו מסוגלים אפילו לדמיין את שיטת הפרשנות של בה"מ, וכנראה שהיתה להם סיבה טובה מדוע.
נדמה לי שהחוקר הגדול הרמב"ם כבר כתב, "בכל התורה המצויה בידינו היא הנתונה למשה רבינו עליו השלום".
הבעיה שלי איננה עם ה-8 פסוקים או משהו דומה, אלא עם גישת בה"מ שבכל התורה נערכו עריכות, דבר המנוגד לחלוטין לגישת חז"ל והראשונים ורוב מוחלט של גדולי ישראל והיהדות האורטודוקסית עד לדורות האחרונים.
רוב מבקרי המקרא, ממילא אינם מקיימים את מצוות התנ"ך ואינם רואים בו ספר בעל מסר אלוקי, כך שאין להם מחוייבות לנהוג בו כבוד ולהתאמץ לתרץ את הקושיות עליו. אני מתחיל מהנקודה ההפוכה, למרות הקושי האנושי שבכך.
|
|
|
|
|