בית פורומים עצור כאן חושבים

מנהג מכירת החמץ התמוה

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-3/4/2009 11:48 לינק ישיר 

ווטו: לשאלת יענטע, מנהג מכירת חמץ לגוי, מועיל או מזיק 11/4/2003

"צדיקים ילכו בו ופושעים יכשלו בו".

ראשית המנהג נובע מסיפור המובא בתוספתא [אוסף ברייתות, היינו משניות "חיצוניות" שלא כללן רבי במשנתו] שהיו תנאים בדרך בספינה וחששו שלא יספיקו לבער את חמצם, לכן מכרו אותו לגוי וחושבני שמוזכר שם גם שרמזו על אפשרות לקנייה בחזרה, אבל בהחלט לא כתנאי מובן מאליו.

ייתכן שלא היה נוח לחכמים שדבר זה ייהפך למנהג קבוע, כי יש בזה גם מכשול בביעור חמץ וגם חילול השם.

המכירה הרצינית היא רק למי שעושה כל מאמץ לבער וחושש שנשאר לו איזה שהוא חמץ בלתי מבוער ובלתי בטל מאליו [עכ"פ כשימצאנו].

יפה היו עושים לו היו משערים את ערך החמץ הנמכר עבור המוכר לשיקנהו מחדש כך שיוכל לשקול אם היה מבערו בלב שלם לולא המכירה.

מפאת הבעיתיות שבמכירה רצינית, הוציא ת"ח מקורי [הרב ברנד מערד/עמנואל] קונטרס מענין בנושא בשם "מכירת חמץ".

יהוסף:

להבנתי מנהג מכירת חמץ משריש כמה השקפות מעוותות עד היסוד.

א' היושר מתעוות. אדם מוכר בשעה ששניהם יודעים שזו "מכירה דתית" מה שאני משער שהגוי בספינת החכמים שהביא ווטו לא ידע.

ב' יושר תורני. אם התורה אמרה וההלכה חייבה את ההשתדלות הנורמלית מה הם ה"נערווין" [=עצבים] האלו לחשוש מעבר לחשש ההלכה והרי כבר אמרו על כך בירושלמי ובבלי יבמות "והכסיל בחושך הולך" ואמרוהו גם על המחמיר כשמאי והלל וכ"ש כאן?

ג' יושר הגיוני. ההגיון הרי אומר וקובע מעל לכל ספק, שאדם שמחזיק בבליעות אינו מחזיק בחמץ, אדם שניקה את הבית ושלל כל חמץ ואף ביטל כבר אינו מחזיק שום חמץ כחמץ - לא מבוטל, אלא כל חמץ שאולי יש אצלו כעפרא דארעא הוא ופשוט שאין עוברים עליו בפסח וגם אין בו בעיה של חמץ שעבר עליו הפסח.

נמצא כי המכירה מנהג שטות היפך רוח התורה וההגיון וגם צדיקים שילכו בה יכשלו בה כי חילול ד' יש כאן ואין צריך לפנים אחר העיון בפנים העניין ובתוכן המכירה.

וידעו כל עמי הארץ כי מי שלא ימכור תבוא אליו הברכה ואור ימלא ביתו ושכלו והוא שלא יעשה הדברים כמצוות אנשים מלומדה ולא יתחלל עוד שם השם בעשיית החמץ כמין חומר נפץ ומצוות ד' כמניות בבורסה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/4/2009 11:53 לינק ישיר 

אקדמאי: 27/3/2004

חלפה שנה.
שימו לב לחידושים.

אני קורא במקומון חרדי את ההודעה הבאה:

הידעת?
על ידי מכירת חמץ ניתן להציל עשרות יהודים מלעבור על 13,789,440 לאווין.
(החשבון: 7 ימים, כפול 24 שעות, כפול 1080 חלקי שעה, כפול 76 רגעים)

1. קבל מאיתנו טופס מכירת חמץ.
2. צלצל לכל יהודי שאתה מכיר, שקיים חשש שלא ימכור את החמץ שברשותו.
3. בקש ממנו את שמו, משפחתו, וכתובתו המדוייקת.
4. מסור לנו בחזרה את הטפסים עד יום חמישי י' בניסן.

זכור! השנה אי"ה נדאג שכל יהודי ימכור את החמץ שברשותו.

ועד הרבנים העולמי למכירת חמץ, ת"ד 3111.... וכו'

האם צפו מחוללי התקנה את ההתפתחות הזו?
איזו צורה רצינית יש למכירה זו?
האם יש כאן באמת זיכוי הרבים?
מה עם מנין הלאוין הפשטני, מקובל עליכם?

מציץ_ונפגע:

חידוש עצום ! בשעה ניתן לעבור לא פחות ולא יותר מ1080 כפול 76 לאוין!

אבל אנחנו הרי סופרים רק ששים שניות לששים דקות .

והאם לא ניתן לעבור על לאו ברציפות ?

מיימוני:

אקדמאי

אני שותף לביקורתך, אבל:

א. מכירת חמץ באמת מצילה יהודים מאיסור.

ב. עשית מצוה אחת, אפילו באופן הזה - באופן אבסורדי, אולי דווקא באופן הזה - כמו הנחת תפילין בשוק אצל חב"ד - יכולה לקרב אדם למצוות.

יש מקום נרחב לדון בפעילות כזו, למשל בספירת המצוות שלה, ולא תמיד לשבח, ואולי זה נושא לאשכול נפרד.

בעצם היה לך אשכול כזה, אנו סטיקרים בני מאמינים. לינקזצר? על הגישה העממית למצוות - אם כי גישה שהחפץ חיים השריש ברבים מספריו. שוב נושא חדש!

שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו

אקדמאי:

מיימוני,
הזכרתני נשכחות.

דומני שזה לא היה אשכול אלא הודעה. בכל זאת אנסה לחפש אצלי.

מציץ,
כותבי המודעה מציינים שחשבון הרגעים נערך לא על פי השעון שלנו, אלא על פי חלוקתו של הרמב"ם בהלכות קידוש החודש. (הקב"ה כידוע רמבמיסט...)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/4/2009 11:57 לינק ישיר 

מואדיב:
.

מכאן הוכחה דתית לסופיסטים היוונים.

ממה נפשך:

אם פרק הזמן הקצר ביותר הוא 'רגע' , כהגדרתו על ידי הרמב"ם.

משך זמן זה הוא 'נקודתי' ואיננו רציף, ולכן עברה הנעברת, נעברת רק את מספר הרגעים שנעברה.

וכעת נסב לטובתנו את הדוגמה הסופיסטית:

נניח שאני רואה את חמור שונאי רובץ תחת משאו, ושונאי - רובץ לידו.

ובידי חץ וקשת, ואני, במקום לעזוב עמו, מחליט להעזיבו מן עלמא הדין.

והרינו יורה חץ אל בעליו של חמור שונאי.

הקו בין הקשת שלי לבין בעליו של חמור שונאי, מורכב מהרבה מאד נקודות, ככל קו הנדסי.

בכל נקודה ונקודה, נמצא החץ במשך רגע אחד, ובנקודה זו הוא עומד.

כלומר, במשך אינספור נקודות בדידות, החץ עומד במקומו באויר - וכלל לא נע.

ואם כך הוא, הרי שהחץ כלל איננו נמצא בתנועה, משום שהוא רק נמצא כל הזמן במנוחה, כל פעם בנקודה אחרת.

אני אשם שבעליו של חמור שונאי נמצא מתבוסס בדמו וחץ נעוץ בחזהו ?!

אידך_גיסא:

אקדמאי,
אני מסכים עם מיימוני. רוח המסחור והפופולריזציה איננה לטעמי, וגם אנכי הק' משתעשע מ"בוכהלטריית העבירות", אבל אם זו הדרך להציל יהודים מעבירה - למה לא? שיהנו גם הם.

ולגוף הנושא: הרב רוזן פרסם לפני כמה שנים מאמר ב'אקדמות' ובו הוא כותב על מושג ההערמה. לדבריו, יש כאן חכמה מרשימה: ההלכה משאירה פתח למקרים שצריך אבל יודעת לומר שלא להשתמש בו אם לא צריך באמת. ואם צריך באמת - טוב ויפה שלא כל הדברים חתוכים. אדרבא, זו מחכמתה העמוקה ומתחכומה של התורה. ועוד יש להאריך בדבר.

אבל רגע, יש מישהו שחושב שבאמת אפשר להסתדר בלי מכירת חמץ?

אידך גיסא

asher177:

אידך גיסא

עיין בהודעתו של "יהוסף" בתחילת האשכול ותראה איך אפשר להסתדר בלי המכירה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/4/2009 12:00 לינק ישיר 

מציץ_ונפגע:

לגבי ה'בוכהאלטעריי' של העבירות , לגבי כלאים מצאנו שבכדי להתחייב פעמים צריך לשהות בכדי שיפשוט וילבש . אולי יש בשביל כל עבירה הגדרה מדוייקת כיצד לחלק לכמה עבירות (ונפק"מ לענין מלקות וקרבן וכו') .

אידך_גיסא:

מציץ,
ברור שהזמן של דקה, וכן של שניה, הוא זמן הסכמי חילוני, וכל הקשקוש הזה הוא עורבא פרח.
למיטב ידיעתי הזמן המינימלי בהלכה הוא הזמן של "תוך כדי דיבור", היינו, הזמן הלוקח לאמירת "שלום עליך מורי ורבי". אצל סתם בני אדם - בערך שתי שניות (מדדתי!); אצל בחורי ישיבות ליטאיות - בערך שתי עשיריות שניה. והרי לך מחלוקת בשיעורים...

אידך גיסא

מציץ_ונפגע:

אידך

ברור כדבריך שחלוקת השעה היא שרירותית .

הענין הוא שבכל מיני הקשרים מצאנו שחז"ל התעסקו בבוכהאלטריי של מספר העבירות (לגבי מלקות וקרבן). לגבי כל מיני איסורים בתורה מצאנו חלוקה בגופים , חלוקה בשמות ,חלוקה בזמן וחלוקה בהעלמות כדי לחלק למספר עבירות . השאלה היא האם יש קריטריון שלפיו נוכל לקבוע גם לגבי איסורים שלא נתפרש בהם כלום מה מחלקם לשנים מבחינת הזמן ?

לכאורה נראה שבהתאם להגיון לגבי כלאים שזה בכדי שיפשוט וילבש , אפשר לומר שגם בכל איסור החלוקה בזמן הוא לפי כמות הזמן שלוקח לעבור האיסור מחדש . לגבי כל איסור יש לדון מהי אותו אקט שבאמצעותו עוברים האיסור מחדש . אולי בנד"ד הגדר הוא 'בכדי שיבער' או משהו כזה . מצד שני יש לדון שכל זה לא שייך לגבי איסור כמו תשביתו מכיוון שהיא נעברת בהימנעות ממעשה .

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/4/2009 14:19 לינק ישיר 

רק ילמדוני רבותי, איך אפשר למכור משהו של מישהו אחר*?

[אני יודע איך, אני עורך דין. אני מתכוון לשאול - האם מעלה מישהו בדעתו שזו מכירה?]

* האשכול המקורי הוא מ-2004, אבל דומני שראיתי משהו דומה לא מכבר

אוי לשכן
ואוי לשכנו

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-4/4/2009 13:56 לינק ישיר 

השכן

מדין זכות היא לו,

חשבתי מדוע לא ימכרו את החמץ של הרשומים בספר הטלפונים? והחלטתי שאת זאת הם כבר עשו, אלא שהם מחפשים שמות אנשים שאין להם טלפונים, או בעלי מספר חסוי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/4/2009 21:54 לינק ישיר 

נישט,

איך מוכרים משהו של מישהו אחר? וכי חבין לאדם שלא בפניו?  אבל אם אפשר למכור את החמץ לאחר בלי שהבעלים מסכים - הפקעת את כל התורה כולה. אדרבה, ימכור הרב הראשי את חמצם של כל ישראל [כולל בעלי הטלפונים החסויים] למוחמד אבו-משו [אחרי שבירר היטב שאינו אחמד בן-שרה], וחלאס. למה צריך להטריח בעלי בתים בערב פסח לרב השכונתי? בהזדמנות, אם נכון הדבר לפניו, ימכור גם את כל החמורים [כדי שנחסוך פדיון פטר חמור], את כל היבול [כדי שנחסוך מעשרות] ואם נשאר לאבו-משו כמה פרוטות - שימכור לו גם את הרבנות עצמה.

תוקן על ידי השכן ב- 04/04/2009 21:52:28

אוי לשכן
ואוי לשכנו

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-5/4/2009 16:06 לינק ישיר 

השכן

כשעניתי על שאלתך "מדין זכין", המשכת לשאול וכמובן אתה צודק, אני גם לא מבין איך מכירת חמץ "עובדת" מהבחינה ההלכתית או המשפטית, כאשר המוכר יודע שהוא לא מוכר, והקונה יודע שהוא לא קונה.

אני רק יודע מהמקורות הבאים ודומיהם, ואיני יודע מה יהיה באם האדם יאמר "אני לא רוצה טובות", האם נאמר "האמת היא שהוא כן רוצה אלא שיצרו תקפו", כדברי הרמב"ם הידועים בדין "מכין אותו"?

שו"ת מנחת שלמה תנינא (ב - ג) סימן קז ד"ה ברם אי

" ... ועיין בשערי תשובה או"ח סי' תל"ד ובשד"ח מערכת חמץ ומצה סי' ט' או"ב ובפת"ש יו"ד סי' ש"כ שהאריכו מאד במכירת חמץ ובהמה מבכרת שלא מדעת הבעלים מדין זכין לאדם שלא בפניו, גם ראיתי בחת"ס חאה"ע סי' א' שכתב, וכן הלכה רווחת למכור חמצו של חברו בשעה חמישית מטעם זכין לאדם שלא בפניו אע"פ דהוי זכיה ממנו לאחר והדבר פשוט ומובן עכ"ל".

אנציקלופדיה תלמודית כרך יב, זכין לאדם שלא בפניו [טור קלה]

"אף על פי שאין אדם מוכר דבר-שאינו-שלו*, כתבו אחרונים שבמקום שזכות הוא למוכר יכול אחר למכור את שלו שלא מדעתו, מטעם זכין לאדם שלא בפניו, כגון אם היתה לו פרה מעוברת שלא ביכרה, שבזמן הזה מצוה להקנות לגוי קודם שתלד כדי לפטור את העובר מן הבכורה138, יכול אחר למכרה לגוי, לפי שזכות היא לבעלים שלא יצטרך לטפל בבכור139. וכן אם יש לו [טור קנ] חמץ בביתו בערב פסח, שאם לא יבערנו או ימכרנו לנכרי יאסר בהנאה140, כתבו אחרונים שאם אין האיש בביתו יכול אחר למכור חמצו שלא מדעתו, מטעם זכין לאדם שלא בפניו141, וכל שכן במכירת חמץ הנהוגה בזמננו שאינה אלא להפקיע איסור חמץ וידוע שהנכרי יחזירנו אחר הפסח142, שאין בעל החמץ מקפיד כלל למי ימכור ובכמה ימכור143. ואין לומר שרוצה לקיים המצוה בעצמו, שמכירת חמץ אינה מצוה ואינה אלא להנצל מחובת בעור חמץ, וכל שכן אם ידוע שהבעלים לא יחושו לבערו, שבודאי נוח לו בכך144. ואפילו לדעת האחרונים שכתבו שאין אומרים זכין מאדם שלא בפניו145, מכל מקום כיון שבעל החפץ מקבל תמורתו אין זה זכין מאדם אלא זכין לאדם46''.

תוקן על ידי נישטאיך ב- 05/04/2009 16:19:52

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/4/2009 18:59 לינק ישיר 

כאן מתאים לך יותר מתמיד להוסיף, "עולם הפוך אני רואה"

[וישר כח על מציאת המקורות לכל ענין ולכל סוגיה!]

אוי לשכן
ואוי לשכנו

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-6/4/2009 06:08 לינק ישיר 

"
הידעת?
על ידי מכירת חמץ ניתן להציל עשרות יהודים מלעבור על 13,789,440 לאווין.
(החשבון: 7 ימים, כפול 24 שעות, כפול 1080 חלקי שעה, כפול 76 רגעים)

"

הם לא חישבו את כמות החמץ. האם עוברים על כל כזית? או על כל כלשהוא? וכמה זה כלשהוא? בקיצור, כמה לאוין שלמין וחצאי שיעורין יש בחשבוננו?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/4/2009 08:12 לינק ישיר 

ולמה שבעה ימים? מה עם ערב פסח?

אוי לשכן
ואוי לשכנו

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-6/4/2009 08:42 לינק ישיר 

בערב פסח אין לאו. אלא עשה דתשביתו בלבד.
אבל האמת שהם חישבו את הכל ע"י מעת לעת, ואין זה נכון כי ליל התקדש חג וליל מוצאי החג השביעי אינם מתחילים באותה שעה ע"פ שעון. וע"י זה נוספים כמה וכמה לאוין לאומללנו.
אבל בעיקר הדבר יש לשאול, מי קבע שדווקא על 76*1080 / 1 משעה מתחייבים בלאו שלם?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/4/2009 01:25 לינק ישיר 

אשכולו של דונאט: האם מכירת החמץ מפקיעה את הביטול

אוי לשכן
ואוי לשכנו

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-14/4/2009 13:01 לינק ישיר 

מכירת חמץ לגוי - ישראבלוף או היתר ראוי? (יהודה צבי שטמפפר)
http://news.walla.co.il/?w=/2971/1464863

בברכה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/4/2009 01:34 לינק ישיר 

תמונות קשות לצפיה של מזי הרעב ל...חמץ

http://bhol.co.il/forum/topic.asp?cat_id=4&topic_id=2609600&forum_id=771

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > מנהג מכירת החמץ התמוה
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 לדף הבא סך הכל 4 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.