בית פורומים עצור כאן חושבים

כמה בעלי חיים יכלו להכנס לתיבת נח?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-30/3/2004 01:33 לינק ישיר 

מציץ

אתייחס לשתי נקודות בדבריך, והתירוץ מפאת קוצר זמן - ועכשו גם עייפות - ידוע.

א. יש הבדל בין מקובל למקובל. מסורת שנתחדשה, או שהיא מנוגדת למה שמכנים "שכל" או "שכל ישר" היא ענין אחד. מסורת עתיקת יומין היא ענין אחר.

כפי שלא היית מערער על ייחוס האיליאדה והאודיסיאה להומרוס, מדוע שתערער על ייחוס המקרא למשה רבנו?

השווה זאת למסורת על תרי"ג מצוות.

אם תבחן את הנושא, תראה כי המסורת על כך מופיעה - באופן גלוי, כתוב - בתקופה מאוחרת.

והמחלוקת לגבי המספר מקשות להניח שאכן זה המספר המדוייק וזו הלכה למשה מסיני, כפי שיש אומרים.

אבל המסורת על התורה כנמסרת בידי משה אינה כה חדשה. והיא נראית לנו מתוך הכתובים ("זכרו תורת משה עבדי"). כמובן, ניתן לדחות כל דוגמא בנפרד. אבל מדוע לעשות זאת?

ב. בקשר להצטברות הראיות בפרשת המבול.

מה אעשה, אך בשעה שאני קורא את הפרשה איני מרגיש בחסרון מבחינה ספרותית. וזה דבר קובע.

יתכן שתמצא דוגמאות בפרשיות אחרות, שבהן מורגש קושי. ואז עלינו לבחור בין הגהה לבין נסיון לפרשנות מעמיקה יותר.

אזהרה מתודולוגית: ידם של המבקרים קלה מאד על ההדק של אקדח המקורות.

אבל מדוע שאתאמץ לשכנעך?

אני מהרהר בקול רם: מה שכתבתי הוא מה שנראה לי אמיתי. אם אתה סבור אחרת, בהצלחה.

מגיל צעיר האמנתי כי האמת ניתנת תמיד לבירור, ומגיל מבוגר יותר, כי גם אם האמת אינה ניתנת לבירור, לפחות ניתן תמיד להגיע להסכמה על ידי עיון משותף.

אבל המציאות היא שזה לא כך. ניחא. אם אתה סבור שאתה קרוב יותר לאמת, ברור שזו הדרך שאתה צריך לילך בה.

לפחות אנו מבינים זה את טעמו של זה, ומסוגלים לנהל דיאלוג. זה הרבה מאד...

שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/3/2004 02:58 לינק ישיר 

מיימוני יקר

האם אני מזהה נימה של ייאוש ?

א.אפרש שיחתי . ההתרשמות שלי מקריאת דבריך בהזדמנויות שונות היא שאתה סבור שהדעות הקונסיסטנטיות עם האמונה המקובלת הם בגדר 'ברירת מחדל' וכל עוד שלא ימצאו סתירות מפורשות אנו רשאים לקבלם כאמתיים .

גישה זו אינה מקובלת עלי כלל .

אם מדברים על השאלה מי חבר את ספר התורה הרי שעמדת בררת המחדל היא שזהות המחבר נעלם מאיתנו . לא נוכל לקבוע שום עמדה לפני שנשקול את הראיות שמצביעים לכיוונים שונים . וכך הדבר לגבי כל השאלות הנכנסות תחת הכותרת של 'אמונה ומדע' . אין שום עדיפות לדעות התואמות את האמונה על פני דעות אחרות . עמדת ברירת המחדל היא תמיד אי ידיעה .

לגבי טיעון המסורת , אם אתה מתכוון לטעון שהמסורת היא הקובעת את ברירת המחדל הרי שאני דוחה את הטיעון הזה בגלל האמור למעלה . אם אתה מתכוון לטעון שהמסורת מהווה ראיה הרי שאני דוחה אותה בגלל שאין שום אינדיקציה לכך שמסורת כזאת התקיימה לפני אלף שנה אחרי תקופת משה .

הבאת את הפסוק 'זכרו תורת משה וכו' . כבר הערתי למעלה שלא ברור כלל האם המלה 'תורה' במקרא פירושו אותו טקסט המוכר לנו בשם הזה . נראה לי סביר יותר שאין הוראת מלה זו טקסט אלא גוף של חוקים או משהו דומה . אולי יש לתרגם את הפסוק הנ"ל: remember the teachings of moses .

לבד מהעובדה שהפסוק הנ"ל נכתב לכל המוקדם בתחילת זמן בית שני (בתקופתו של מלאכי) ויש תימוכין לכך שהוא נכתב אפילו מאוחר יותר . וכן לגבי ההתיחסות בספר יהושע שיש סברא שנכתב ביחד עם הספרים הבאים אחריו (שופטים שמואל ומלכים) סמוך לחורבן בית ראשון כ900 שנה אחרי תקופתו של משה . אינני יודע מדוע מסורת כזאת תקפה בהרבה מהמסורת הקיימת לגבי הזוהר .

וכל זה כאשר לעומת המסורת הזאת יש לנו הוכחות למכביר שמקשות מאד על ייחוס התורה למשה . כמובן שאפשר ליישב את הקשיים , אין קושי ליישב שום דבר . השאלה היא מדוע להתעקש על כך ? לדוגמה שמונת הפסוקים האחרונים המתארים את מותו של משה . איזה סבה יש לאימוץ הגישה המינימליסטית הטוענת שרק הפסוקים האלה הוכנסו שלא בידי משה בגלל שאין לנו תירוץ אחר ?

שאלת לגבי ייחוס האיליאדה והאודיסיאה להומרוס . אז קודם כל כמדומני שגם לגבי זה יש כל מיני ספיקות ויש שאכן מערערים על כך . שנית , אותו טיעון הייתי מפנה כלפיך . ככל הנראה אתה מתכוון לטעון שיש איזושהי הפליה לרעה בקשר ליהדות ושיש שאיפה לערער בכל מחיר על יסודותיה .

אבל לי נראה דוקא הפוך . נניח שחוקר רוצה לגשת לחקר המזרח הקדום מתוך עניין במזרח הקדום ולא מתוך עניין אמוני או פולמוסי כלשהו . מתוך מגוון הכלים העומדים לרשותו יש גם את המקרא . איזה משקל הוא צריך להעניק למקרא במאמציו לברר את העובדות ?

מה שאני טוען הוא שכאשר אנו ניגשים לבירור המציאות אנו צריכים לנהוג כמו אותו חוקר .אסור שהעובדה שיש לנו ענין אמוני-דתי בשאלות האלה תשפיע על אופן הערכתינו את המציאות .

אם נחזור לחוקר , נראה לי שגם אם הוא לא יקבל את גישת ביקורת המקרא הרי שיתייחס לתנ"ך כספר המערב מיתוסים עם עובדות מציאותיות שלא ברור מתי בדיוק חובר ושלכן יש להתייחס מאד בזהירות למסופר בה ולא לבנות עליה יותר מדאי בלי תימוכין חיצוניים וכדומה . זה נראה לי הגישה הרצינית והאחראית .

ב.קשה לי להאמין שאתה לא מרגיש שום קושי בסיפור המבול . בחיידר היה ראשי מסתחרר כל שנה מחדש במאמץ לעקוב אחרי האקרובטיקה הפרשנית של רש"י עם הארבעים יום והחמשים ומאת יום והיונה והעורב וכו' וכו'

אבל למה זה אלך סחור סחור ? יש לדון לגופם של דברים ואי"ה כאשר ירחיב ה' לי אגיב באשכול על המבול ותורת התעודות .

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/3/2004 03:07 לינק ישיר 

מציץ

שוב, רק שתי נקודות.

א. המשל של החוקר הוא יפה מאד וקיבלתיו. בערבון מוגבל.
אני בעד "מעשה דקארט בכל יום". אבל אני גם מחלק את האמונות שלי לרמות. חלק מידיעותינו או האמנותינו מתבססות על המסורת. זה לא הטוב ביותר, אבל זה מה שיש.

התורה, בעיני, היא טקסט בעל מעמד מועדף. מקודש. אני יכול להצדיק זאת בנימוקים שונים שאינם מסתמכים על ההיסטוריות של הטקסט, כך שאין זה מעגלי. (ויתכן שמעגליות אינה חסרון. ראה בספר היפה של שתי עגלות וכדור פורח, שהוזכר כאן לאחרונה).

לכן, איני נמצא במעמדו של אותו חוקר. אילו הייתי כמוהו, אכן הייתי מתייחס ביתר ספקנות לתורה.

אך אוסיף עוד נקודה: אילו הייתי חוקר, הבודק את הפולקלור של עם כלשהו, הייתי מתייחס ברצינות לטקסטים שלהם. הייתי מפשפש בתוך המסורות שלהם, ומשתדל לדלות את הנקודות המשמעותיות. תיאולוגיה, מוסר, משפט - וידיעות היסטוריות.
אילו הייתי מחפש לברר את ההיסטוריה העתיקה של האדם באותו מקום, הייתי מתייחס ברצינות לפולקלור הזה ונותן לו מעמד מועדף - מפני שזה המקור הטוב ביותר שקיים לגבי העבר. טוב יותר מארכיאולוגיה.
ולא הייתי מתעלל בפולקלור הזה ומבצע בו ניתוח למקורות על פי שיקולים ספרותיים, בלשניים או אחרים כדוגמתם. זה היה בזבוז זמן, שגם היה מביא להערכתי לזריקתי מהאקדמיה.

סוף משל.

ב. האם הקושי בלוח הזמנים הוא מפני שרש"י מנסה להתאים את החשבון הלא חד משמעי מהפסוקים עם סדר הזמנים מהגמרא של רבי אליעזר או רבי יהושע - או מקשיים פנימיים בטקסט?

שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/3/2004 06:26 לינק ישיר 

מיימוני,
חקר ההיסטוריה העתיקה של האדם, הוא גם (ואולי בעיקר, עבור מי שאינם בהכרח עוסקים בארכיאולוגיה) חקר המחשבה והתרבות. מה שאתה מכנה "התעללות" בטקסטים העתיקים, קרי: ניתוח ספרותי, לשוני וכו', הוא כלי למחקר כזה.
בסופו של דבר, על כל אישה להחליט מה משמעותי יותר עבורה - הבגדים שלבש משה, הדרך בה בישלה שרה, או הרעיונות הדתיים וההבנה האמונית שלהם (או של מי שכתב עבורנו את סיפוריהם). המשמעותיות רלוונטית, כמובן, גם לדרך בה ננהל את חיינו שלנו - כיצד נעבוד את א-להים, כיצד נקיים את המצוות, כיצד נתייחס זו אל זו וכו'.
האם מידותיה של תיבת נוח, או הבנה מדוקדקת של כלי הכתיבה ששימשו את משה, הינם משמעותיים עבורי באופנים הנ"ל? אם כן, עלי לעסוק בהם ולנסות לרדת לסופם. אם לא, אז אולי לא.

מציץ,
תודה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/3/2004 09:26 לינק ישיר 

אמשלום

כנראה לא הבהרתי את עצמי.

איני מתנגד לניתוח בכלים ספרותיים.

אני מתנגד להתעללות שמתחזה לניתוח.

ואני סבור שמה שנעשה בבה"מ הוא התעללות ולא ניתוח.

סברתי שניתן להכריע בדבר בשיקול הדעת ועל פי דוגמאות, אך אפשר שחברי רואים משהו שנעלם ממני, כי לדעתי מבקרי המקרא - וההולכים בדרכם - טועים במתודולוגיה שלהם, ורואים הוכחות במקום שיש לכל היותר שאלות שפתרונן עשוי להימצא באופן אחר.

שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/3/2004 18:01 לינק ישיר 

אולי אפשר ליישב את המדרש המפתיע של חז"ל על כך שספר בראשית היה מצוי עוד לפני מתן תורה כך:

מתן תורה יצר רק את המעמד המחייב את כלל ישראל בתורה. אבל אין זה שולל את האפשרות שחלקים מהתורה היו כתובים עוד לפני כן. כמו ש7-מצוות בני נוח ואיסור אכילת גיד הנשה והמילה היו קיימות לפני מתן תורה אבל מעמדן המחייב את ישראל כיום הינו אך ורק מאז מתן תורה.

אבל אני אינני מבין מדוע אנשים מוטרדים כל כך מזמן כתיבת התורה ומחברה.
נניח שמחר יתברר שהתורה נערכה לפני 2700 שנה בידי המלך יאשיהו.
אז מה? התורה היא עדיין אותה תורה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/3/2004 19:45 לינק ישיר 

http://www.hydepark.co.il/hydepark/topicarc.asp?whichpage=2&topic_id=376102

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/3/2004 12:45 לינק ישיר 

הערות קצרות:

למציץ,

1. "זכרו תורת משה עבדי" מתפרש יפה לפי פשטו, כתורה שנתן משה ומוכרת לעם בימי מלאכי. כל פירוש אחר הוא התמוה. מה זה משנה (לדיוננו) אם אפשר לפרש "תורה" כאוסף חוקים או כל דבר אחר? העם הכיר "תורה" שניתנה בידי "משה". לי יש מסמך הקרוי "תורה" שהמסורת משייכת אותו ל"משה". יש לך משהו יותר טוב?

2. אכן נראה מתוכו, שספר יהושע לא נכתב בתקופתו. אבל כריכתו יחד עם הספרים שלפניו (דברים) ואחריו (שופטים ושמואל) אינה מקובלת. אמנם יש הרבה מן המשותף ליהושע ושופטים, ויש סברה שמחבריהם השתמשו באותם מקורות. אבל חוץ מהפתיחה, המלאכותית משהו, של ספר שופטים, אין קישור ישיר. שמואל ומלכים אכן נחזים להיות ספר אחד שחולק באופן מלאכותי, להקל על המעיין.

למיימוני,

הקושי הרציני בסיפור המבול (כבר הבאתיו פעם - לינקזעצער?), שקשה להסבירו בלי פינגער-מאכן (פילפול המלווה בעבודת אצבעות), הוא מספר החיות הטהורות. כמה היו? שבעה-שבעה או שנים-שנים?

אוי לשכן ואוי לשכנו

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-31/3/2004 12:55 לינק ישיר 

השכן

בדרך זאת אתה יכול להביא הוכחה טריוויאלית יותר(אבל גם חזקה יותר) לכך שהיה מקובל שמשה נתן תורה לעם ישראל שהרי מקראות מלאים דיבר הכתוב 'וידבר ה' אל משה לאמר' .

אבל כמובן שזה כשלעצמו לא אומר שמשה כתב את מה שדיבר ה' אתו . יכול להיות שמישהו אחר כתב את מה שה' דיבר למשה ובכל זאת יקרא ה'תורה' שבספר בשם 'תורת משה' בגלל העובדה שמדובר בחוקים ומשפטים שניתנו בידי משה ולא בגלל שהדיווח על כך נכתב בידי משה . אינני מבין על סמך מה ניתן לומר שזה רחוק יותר מ'הפשט' ממה שאתה אומר (האם יש לך איזושהי גישה ישירה ל'פשט' שאין לי ?) .

תוקן על ידי - מציץ_ונפגע - 31/03/2004 12:59:38

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/3/2004 14:18 לינק ישיר 

מציץ,

איני מתכוון להוכיח כלום. התייחסתי לדבריך ביחס לפסוק במלאכי.

כששבתורה כתוב "וידבר ה' אל משה", הפשט אינו שמשה כתב זאת (ושמא אף ההיפך, וכבר הוזכר בפורומנו). הכוונה היא שה' דיבר אל משה. אמת או לא? נו, כבר הדיון פרוש על פני הפורום.

אבל ההסתכלות על הפסוק במלאכי שונה היא. מתוך הנחה שמדובר בספר שחובר על-ידי איש בשם מלאכי, שכותב את מה שהוא מכנה "משא דבר ה'" ("כותב" - גם תלמידיו או לבלריו במשמע, ואינו לענין כאן), הרי, שמלאכי מכיר מושג שנקרא "תורת משה".

שאלתי לקוראי הקטע ההיא:

כיצד יש לפרש "תורת משה"?

תשובתי:

ספר שהיה מוכר בזמנו של מלאכי כ"תורה" שנתן "משה".

שאלה נוספת:

מהו אותו ספר?

תשובתי:

בהעדר כל הוכחה לסתור, הספר שקרוי היום "תורת משה".

אוי לשכן ואוי לשכנו

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-31/3/2004 14:31 לינק ישיר 

אבל רבש"ע מנין לך שפירוש המלה 'תורה' הוא ספר ? כמדומני שכמעט בכל מקום שבו המלה הזאת מוזכרת בתנ"ך גם אתה תודה שהפירוש הוא לא ספר.

הפירוש הפשוט בעיני הוא שצמד המלים 'תורת משה' מתייחסים לאותם דברים שעליהם נאמר 'וידבר ה' אל משה לאמר' שעליהם היה מדווח בזמנו של מלאכי ולא לטקסט שדיווח על כך .

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/3/2004 14:32 לינק ישיר 

השכן

זו בדיוק הנקודה.

חלק מחברינו האהובים אימצו להם את חוש הביקורת, לדעתי, במידה יתרה. אמנם גם אני דוגל ב"מעשה דקארט בכל יום", אך גם אנו יודעים להבדיל בין אמונות היסטוריות למתמטיות. וכלל גדול הוא במחקר ההיסטוריה "כבדהו וחשדהו". חשדהו רב יש כאן. כבדהו - לא ראיתי. כפי שכתב מציץ, שום אמונה היסטורית אינה אמינה בעיניו, ואם כן, על מה יש לנו להישען? על תיאוריות פסיכולוגיות או הגליניות על טבע התקדמות תפיסת האל במזרח הקדום?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/3/2004 14:53 לינק ישיר 

מיימוני

אתה שואל : על מה יש לנו להישען ?

על כך אני עונה: מי אמר שצריך להיות לנו משהו להישען עליו ?

האם אתה יודע מה מספר הדגים בים , או כמה אנשים חיו מאז ראשית ההיסטוריה , או אלו ממלכות היו ואינם ? האם יש סבה להניח שנדע אי פעם ?

סביר מאוד שלעולם לא נדע מי חיבר את חמשת חומשי התורה . זאת לא ביקורתיות יתירה ולא ספקנות , זאת הכרה פשוטה בעובדה שהידע שבידינו על הנושא הזה הוא דל מאד . וכל עוד זה המצב אין מקום להניח הנחות ולומר שום דבר חוץ מ'איני יודע' .

כמובן שבהיסטוריה אי אפשר להשיג את הוודאות שבמתמטיקה ועדיין יש טעם לעסוק בה . אבל כדי לדעת צריך להסתמך על ראיות ולא על משאלות לב . לפעמים יש להסתפק בראיות חלשות וכך לקבל דרגה נמוכה של וודאות . אבל ראיות צריך . ולמיטב שיפוטי הראיות מצביעות לכיוון ההפוך מזה שאתה רוצה .

על כף אחת יש לנו מסורת שאיננו יודעים מתי היא נוצרה ואיזה אמינות יש לייחס לה (ואל נשכח שאותה מסורת מיחסת את חיבור ספר שמואל לשמואל שזה בלתי הגיוני לחלוטין שהרי מחצית מספר שמואל עוסק באירועים שהתרחשו אחרי מותו) .

על הכף השנייה יש לנו טקסט מלא באנאכרוניזמים שמתאר את מותו של משה , את המלכים שמלכו בארץ אדום עד מלוך מלך בישראל , מדבר בהמון מקומות בסגנון של מי שיושב בארץ ישראל ומתאר אירועים של ימים רחוקים וכו' וכו'

האם זה ביקורתיות יתר לדחות את המסורת העומדת על כרעי תרנגולת מול ראיות שכאלו ? למה ?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/3/2004 14:59 לינק ישיר 

מציץ,

מהצירוף הנפוץ במקרא "ספר התורה" אני בא לכלל השערה, ש"תורה" היינו "ספר התורה". השערות מחודשות על תורת משה שאינה כלולה בספר - מנין לך? ובכלל - מהם הדברים האלו? כיצד קיבלם מלאכי, אם לא בספר? השערות תלושות לא תחלפנה מקורות ברורים, ואפילו לא מסורת רציפה.

מיימוני,

כלל ידוע אצל כותבים הוא, שביפסקה א' משערים השערה, בפיסקה ב' מתייחסים אליה כהנחה בעלת ביסוס, ובפיסקה ג' הריהי עובדה בלתי ניתנת להפרכה. ברצות ה' אפנה למאמר מענין של סטפן גולד בענין זה - איני סמוך לספרייתי כעת.

<הערה: הדברים נכתבו לפני התגובה האחרונה של מציץ>

אוי לשכן ואוי לשכנו

תוקן על ידי - השכן - 31/03/2004 15:00:41

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-31/3/2004 15:08 לינק ישיר 

מיימוני, האם לדעתך 'מידת חוש הביקורת' הנה עניין לאימוץ, ברצותו האדם מסיר אותה מליבו וברצותו מאמץ אותה אל חיקו?

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > כמה בעלי חיים יכלו להכנס לתיבת נח?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 6 7 לדף הבא סך הכל 7 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.