בית פורומים עצור כאן חושבים

חומרות חדשות לפסח. מחווה לאכיש מלך גת

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-26/3/2007 13:01 לינק ישיר 

ירוחם,

אם איני טועה (ואשמח אם יתקנוני), ההגדרה ההלכתית לקטניות אינה חופפת להגדרה הבוטנית, ולא כל מה שמוגדר כ"קטניות" לעניין הפסח הוא אכן כזה מבחינה בוטנית. ע"פ מה מזהים? ע"פ ההלכה כמובן, וע"פ המסורת (וגם שתי אלה, כידוע, לא תמיד חופפות).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/3/2007 13:25 לינק ישיר 

אםשלום
לפי מיטב ידיעותי המועטות.. ההלכה אונרת שנוהגים לא לאכול קטניות בפסח. ואינה מפרטת את רשימת הקטניות, אלא קובעת ככלל. לאחר מכן באו כל מיני מחמירים על עצמם ועל זולתם וניסו לפעמים בלי הצלחה להכניס לקטגוריה של קטניות גם  דברים אחרים. כגון  הרב בעל מחבר ספר חיי אדם -הרב דנצינגר,שכתב כי תפוחי האדמה דרך גידולו הוא כמו קטניה ולכן אסר את אכילתה בפסח, הדבר לא התקבל על כל עם ישראל, וטענו כנגדו כי תפ"ע בפסח הוא חיי האדם, להזכירך שהמדובר היה באירופה לפני כמאה חמישים שנה ובלי תפ"ע, לא היה מה לאכול בפסח.
לעומת זאת הבוטנים שהן לא קטניות כן החמירו על עצמם  יהודים שלא חקרו נכונה את הענין.
 אם זכרוני אינו מטעני הרי הרב משה פיינשטיין התיר אכילתם של הבוטנים. וכן הרא"ה התיר שמן העשוי מקטניות.  אבל ככל הקטניות הן האסורות ולא דברים אחרים.

מודה ועוזב

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/3/2007 17:02 לינק ישיר 

מקובל להחשיב תירס כקטניות (אני מודע לכל התמיהות ע"ז ועל בוטנים וכו', אבל מנהג אבי בידי) ואע"פ שהחשש שהתירס שנדבק במפית קטנה. הרי כבר כתב האריז"ל שיש להחמיר בכל החומרות בפסח. נו פה בפורום אם האר"י כותב משהו זהו סיבה נוספת שלא לעשותו, אבל מבחינת אלו שמקבלים סמכותו ההנהגה להחמיר בזה סבירה.
<rant>
 זאת אומרת אפשר לחלוק על הנחות יסוד כמו סמכות הקבלה וכו' אבל לענ"ד זה לא הוגן להתלוצץ ממי שנוהג בצורה מסוימת מכיון שמקבל הקבלה כסמכות. והרי אפשר להתלוצץ ממי שלוקח ענף עם לימון ומנענע אותה לכל הרוחות, למסתכל מן הצד יש בשניהם אותה גיחוך וק"ל.
<rant/>

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/3/2007 17:14 לינק ישיר 

סאנישט
הויכוחים כאן הם לא להלכה או למעשה. אלה עיונית גרידה. וככזה מותרת אפילו מבחינה דתית.
האם אדם אינו רשאי לשאול את הרב או הדיין- מהיכן דנתנו?
לעניין התירס הקטניות נאסרו בזמנם בגלל איחסונם המשותף עם החיטה, ובכדי למנוע בלבול בין  אחד מחמשת מיני דגן לבין קטניות נאסרו הקטניות.
 וכן כל מה שיכל לגרום לבלבול כזה בתקופתם.
כלומר ממה שהיה נוהג לעשות קמח- גם נאסר לשימוש- כך התירס וכך חשבו גם על תפ"ע.
ולאו דווקה  רק בגלל קטניות.

מודה ועוזב

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/3/2007 22:30 לינק ישיר 

.

אמא שלום:

אין הגדרה בוטנית ל"קטניות". מדובר באסופה של דברים שאשכנזים אינם אוכלים בפסח, לפעמים בלי כל קשר, בוטני או אחר. את רוצה לנסות ולחדש לעולם המדע ולמצוא קשר בין סומסום לבין שעועית?

סאניטש:
כשמישהו אומר לי "מקובל להחשיב משהו כקטניות", מיד יודע אני כי כוונתו לדייק ולומר כי כך נהגו במשפחתו.
וכי יש צורך להזכיר כי בטרם גילוי אמריקה לא ידעו מהו תירס? למי שסובר כי מה שלא היה בגזירה אינו נאסר - תירס אינו בכלל, ולמי שסובר ההיפך - כי מה שאין מסורת לגביו שמותר נאסר - אוסר.

לגבי השימוש בקורנפלור בייצור המפיות, חוששני שכאן אנו נכנסים לגדר אחר לגמרי, ואודה למי שיפתור לי את השאלה האם נייר ראוי למאכל כלב.

ירוחם
איך אתה יכול לכתוב את התירס ותפוחי האדמה בתור דברים שנאסרו בתקופת הגזירה, כאשר עדיין לא היו ידועים בטרם הובאו מאמריקה?
והלוא רבני גרמניה, נגדם יצא הרב עמדין, לא רצו לאסור תפוחי אדמה בגלל שנגזר עליהם בעבר, אלא בגלל שהחליטו לקבוע שהם כקטניות, ובלי קשר לקמח.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/3/2007 22:45 לינק ישיר 

מואדיב,
שאלת "האם נייר ראוי למאכל כלב".
הכרתי בילדותי כלבה קטנה, שנהגה לאכול טישו משומש
(לשאלתכם השקטה: לאחר גריפת האף בקול גדול, היתה הכלבה מופיעה כברק ליד המצונן התורן. הלה היה זורק את הטישו באויר, והיא קולטתו ובולעתו בהנאה מרובה).
הרי שיש להקפיד שהטישו יהיה כשר לפסח, ומשום מעשה שהיה...

אוי לשכן
ואוי לשכנו

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-26/3/2007 23:05 לינק ישיר 

השכן,יכולת לסמוך על ילדי ישראל היקרים שמתרצים את חסרון שיעורי הבית שלהם בכך שהכלב אכל להם את המחברת...והוא ראיה ברורה שאין לסטות ממנה ועל זה נמנו ואמרו פוק וראה מאי עמה דבר.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-26/3/2007 23:15 לינק ישיר 

אבהו
"עוד אימצנו בשמחה את ההלכה שאבק אינו חמץ"
  מאין נטלת את הקולא הזאת?
אתה הרי מבטל את החמץ לאחר בדיקת חמץ ופעם נוספת לאחר שריפתו. לא כן?
אם כך אתה אומר בפירוש שכל החמץ הנותר "ליבטל ולהוי כעפרא דארעא".
וממה נפשך, אם חמץ יכול להחשב עפרא דארעא למה לא יחשב עפרא דארעא כחמץ?

טוב שכן קרוב מאח רחוק?

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-26/3/2007 23:32 לינק ישיר 

ואדיב
עם כל הכבוד אני לא אמרתי שהתירס  והתפ"א היו  בכלל הגזירה.(אגב האם אתהבטוח שהיתה בכלל גזירה? האם יש על זה משהו בכתובים. מי גזר? מתי גזרו? איפה גזרו? הרי צריך להיות איזה אסמכתא אם היתה גזירה לא? אני ואחרים נהיה אסירי תודה ומלאי פליאה אם תמצא גזירה כזו)
אמרתי שהחמירו והוסיפו לאיסור גם כל מה שעשו ממנו קמח. תירס תפ"א וכד" וכל זה בגלל הטעם שמיסודו אסרו את הקטניות. שלא יהיה בלבול בזיהוי.

מודה ועוזב

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/3/2007 07:23 לינק ישיר 

מואדיב,

אתה רציני, שאין הגדרה בוטנית ל"קטניות"? עכשיו אני נבוכה מבורותי .
להגדרה ה"הלכתית" - 'קטניות' זה כל מה שאשכנזים לא אוכלים בפסח - כיוונתי בדברי לירוחם לעיל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/3/2007 10:07 לינק ישיר 

.

לגבי קטניות:

כשנחפש במקגורותינו לדעת מהי קטנית, נלקט אזכורים רבים של קטנית או קטניות במשנה, בתוספתא ובגמרא. אין הגדרה מהן הקטניות, ודאי לא הגדרה בוטנית. אלא שמתוך הדיבור אודותן, ניתן ללמוד כמה דברים:
קטניות הם "זרעים" (זרעים מבחינה בוטנית). שכן יש לנו אזכורים של "הבורר קטניות" כמה וכמה פעמים.
מהקטניות - לפחות מחלקן - ניתן לטחון קמח ולעשות ממנו פת.

כל שאר הלימודים שלימדונו (בבית ספרי, כד הוינא טליא, לימדונו שקטניות הן כל דבר שהנאכל והנזרע - הינו הך הם. אלא שבכך היו נכנסים גם כל מיני הדגניים, והאורז, וכל הפקעות והשורשים מסוג תפוחי אדמה, גזר  וצנונים, וכן הלאה).

אין מחלוקת כי החמצה (חומוס), השעועית, האפונה, הפול וכו', הם קטניות. האם הם שייכים לאותה משפחה מבחינה בוטנית?

האפונה, החמצה  והעדשים, למשל, שייכים למשפחת הפרפרניים (PAPILIONACEAE), משפחה גדולה וענפה של צמחים, הכוללת בתוכה גם אספסת (אלפלפה) למשל, ולא שמעתי שאסור לאכול אספסת משום קטניות. מצד שני, הסומסום, שמקובל לאסרו גם כן בין הקטניות, כלל אינו שייך לאותה משפחה בוטנית, הוא אינו פרפרני אלא ממשפחת ה- Pedaliaceae.

ואת זאת אני אומר למרות שאבן שושן שבידי, קובע כי הקטניות הן Leguminosae , אלא שלעניות דעתי, כאן הוא נופל בפח של תרגום לא מדוייק. מקובל, פעמים רבות, לתרגם לאנגלית קטניות כ- legume , אולם הקבוצה הזו באנגלית מכילה גם פירות של עצים מסויימים, ועוד דברים רבים שאינם בכלל קטניות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/3/2007 10:21 לינק ישיר 

יש בידי הגדרה מילונית תקפה לקטניות. לדעתי, שימוש בהגדרה הזו יפתור להרבה מהמתלבטים פה את הבעיה ההלכתית שבה הם מצויים כעת, בעת גמר ההכנות לפסח:

"קטניות - מיני צמחים וזרעים שאשכנזים נוהגים שלא לאוכלם בפסח"

אוי לשכן
ואוי לשכנו

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-27/3/2007 10:30 לינק ישיר 

.

אגב חומרות, אני מזכיר לכל הגולשים בפורום לא לשכוח לבצע מחיקה של כל ה- cookies במחשב לפני חצות היום בערב החג.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/3/2007 10:54 לינק ישיר 

אמשלום
נראה לי שמואדיב ואת מסכימים. ודוקי בדבריו בין "קטניות" בהלכה לבין קטניות בבוטניקה.

אבהו
אם החלטת לאכול קטניות בפסח בגלל שאתה לא חושש (אם לתערובת ואם להחלפה), שיבושם לך, כל עוד אתה חושב שהטיעונים שלך מספיק חזקים. אך אינני מקבל את התירוץ של "אם זה היה מספיק טוב לר' יוסף קארו זה מספיק טוב בשבילי". אני מיוחס (מן הסתם. עברו הרבה דורות) לתנא הקדוש ר' יוסי הגלילי, ובכל זאת איני נוהג לטבול את השניצל שלי בחלב.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/3/2007 10:57 לינק ישיר 

מואדיב
מה הדין על מאמרים המחמיצים את הלב והמח, ששומרים במחשב.

מודה ועוזב

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > חומרות חדשות לפסח. מחווה לאכיש מלך גת
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 ... 16 17 18 לדף הבא סך הכל 18 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.