בית פורומים עצור כאן חושבים

חומרות חדשות לפסח. מחווה לאכיש מלך גת

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-28/3/2007 22:42 לינק ישיר 

מאיר
האמן לי אני מכיר ויודע את מה שאתה אומר. אבל בכל זאת אני שואל -איך קרא לזה הרב מיכי
הפיקציה. אנו מרגילים את עצמנו להגיד דברים שאין להם שום ערך מעשי. הרי גם אתה מסכים כי אם היהודי לא יגיד הפקר, לא יקרה כלום, ובאמירתו בעצם הוא לא משנה כלום. אז למה לדבר סתם? שהאדם ילמד כי בעצם לפעמים הוא מדבר סתם?

מודה ועוזב

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/3/2007 23:12 לינק ישיר 

אם רצונך להמחיש שביטול חמץ עיקרו בלב, הרי אתה ודאי צודק, מישהו חשב שביטול הוא מעשה?

-------
מאיר

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/3/2007 23:35 לינק ישיר 

מאייר
דוקא אם הביטול אין כל בעיה הגיונית, אדם אומר בפה מה שהוא חושב בלב, אין בעיה.
אבל איך אדם מפקיר. שאמירתו במילה ובמחשבה של הפקר, אין לזה כל ערך מעשי.

מודה ועוזב

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/3/2007 15:43 לינק ישיר 

החומה נסדקה
http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3382136,00.html

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/3/2007 16:15 לינק ישיר 

מתוך אתר הצופה:

אולי הייתי צריך לקצץ - אבל לא מלאני ליבי

בין מידע לפסיקה
07/07/2006

הרי ההלכה מאפשרת לאדם ששאל רב והפסיקה איננה נראית לו, לגשת לרב אחר, לומר לו כי כבר שאל את הרב פלוני והלה אסר, מה דעתו, האם יש מקום להתיר. אם האדם איננו יודע כי קיימת אפשרות אחרת, מדוע איפה יפנה לרב אחר?
פולמוס מי רשאי לפסוק

לא הייתי חוזר לנושא הקטניות אילולי מאמרו של הרב אלי אלטשולר 'עושר שמור לבעליו לרעתו' (הצופה, כ' סיוון). את הרב אלטשולר מכיר אני ומעריך אותו למרות שגילו כמחצית משלי. במאמרו הוא מציין כבדרך אגב, שגם שכאשר הוא מחמיר הוא מציין שיש גם דעות מקלות. אילו זו הייתה שיטת הפסיקה המקובלת, לא הייתי צריך לכתוב את מאמרי. אלא שלצערי השיטה המקובלת היא האיסור הגורף של החרדים מבית מדרשם של רבני הישוב הישן בירושלים

אנכי חי בארץ עוד מלפני מלחמת העולם השנייה וההכשר 'כשר לפסח לאוכלי קטניות בלבד' מאן דכר שמיה. החותמת הזו החלה להופיע אי שם בסוף שנות הששים (באם אינני טועה) ולצערי לא ראיתי את הרבנים מחוגו של הרב אלטשולר מתקוממים כנגדה.
למשל, הרב יהודה פריס שהוא ר''מ בכולל ישיבת ברכת משה מעלה-אדומים ודיין בבית הדין לגיור בירושלים פרסם מאמר ב'תחומין' (כרך יג' עמ' 163-180) על נושא הקטניות. סיכומו של המאמר הוא כדלקמן:
1. אין כל איסור בקטניות קלויות או חלוטות. נהגו איסור רק בקטניות מבושלות במים. יש עדיפות לקלות או לחלוט הקטניות לפני הפסח.
2. אין איסור בקטניות טריות שלא באו במגע עם מים. עדיף לבשלן בחליטה או לטגנם בשמן רותח.
3. עיקר לדינא להתיר אכילת כל שמן העשוי מקטניות (שמוכשר לפסח), ובפרט יש להקל בשמן סויה.
4. לא גזרו על קטניות שנתערבו והתבטלו ברוב. לכן מוצרי מזון (הכשרים לפסח) המכילים מעט קטניות, הבטלות ברוב, מותרים באכילה - בפרט אם מעורב בהם שמן קטניות בלבד.
5. מותר להאכיל קטניות לקטנים, וה''ה לחולים.
6. מותר לאכול תבשיל שבושל בכלי שבשלו בו קטניות בו ביום.
7. מותר להשהות קטניות בבית בפסח, וא''צ לחשוש שמא יתערבו, או שמא יאכלם בטעות.
8. אין מנהג אלא במינים שגזרו עליהם בלבד, ואין להחמיר במינים נוספים, כגון סויה.
הכרכים של 'תחומין' אינם מגיעים לידיעת הקהל הרחב. מדוע לא דאגו הרב אלטשולר ויתר הרבנים מחוגו, לפרסם סיכום זה לידיעת הקהל הרחב, אם לא כפסיקה אזי לפחות לידיעה? וכאשר אני כתבתי (ולא פסקתי!) משהו הרבה פחות מקיף, יצאו כנגדי בשצף קצף.

בתגובתו למאמרו של תאומים (הצופה, כ''ח אייר) כותב הרב אלטשולר 'עוד לא פגשתי אדם שלקח רצפט לתרופה מתוך מאמר באינטרנט'. קביעה זו נכונה לחלוטין אך הרב מתעלם מן העובדה שאותו אדם ייקח את המידע לרופא וידרוש אותה, ועל הרופא יהיה או לרשום לו אותה או לשכנעו כי התרופה אינה מתאימה לו.
שיטת הפסיקה הבריסקאית עברה מן העולם, לפחות במחננו (כך אני מקווה) ולכן לכל אדם אינטליגנטי חייבת להיות כל האינפורמציה כאשר ניגש הוא לרב. הרי ההלכה מאפשרת לאדם ששאל רב והפסיקה איננה נראית לו, לגשת לרב אחר, לומר לו כי כבר שאל את הרב פלוני והלה אסר, מה דעתו, האם יש מקום להתיר. באם האדם איננו יודע כי קיימת אפשרות אחרת, מדוע איפה יפנה לרב אחר?

אכן הרב אלטשולר נוהג בדיוק כך. אם כן מדוע בהלכות ההכשרים לפסח אין נוהגים כך?

הבוטנים השוקולד והתנור
הרב אלטשולר כתב כי כל הטקסטים במחשב נראה כדומים זה לזה אך כל בר דעת מבין שמשקלו היחסי של כל טקסט הוא שונה. הרב צודק! ולכן בחרתי בשני רבנים שעל 'משקלם' אין חולק (פרט לרב קוק זצ''ל שחרדי ירושלים חלקו עליו). נתחיל איפא ברב משה פיינשטיין בעל 'אגרות משה' הנימנה על גדולי הפוסקים של הדור הקודם. הרב, עוד בשנת תשכ''ו, כתב את פסקו בעניין שמן אגוזי האדמה (בוטנים בלשון העם). בפסק זה הזכיר גם את תפוחי האדמה אשר היו שרצו לאוסרם. בשני המקרים ציין הרב כי גם הבוטנים וגם תפוחי האדמה לא היו ידועים באירופה בזמן קבלת גזירת הקטניות ובלשון הרב:
''... אבל כיון שלא תיקנו בקבוץ חכמים לאכול דברים שיש חשש שיתערב בהן מיני דגן ודברים שעושין מהם קמח, אלא שהנהיגו שלא לאכול איזה מינים לא נאסרו אלא המינים שהנהיגו ולא שאר מינים שלא הנהיגו מפני שלא היו מצויין אז,...' (שו''ת אגרות משה או''ח חלק ג סימן סג ).
יתרה מזאת, הרב נשאל על שמן הבוטנים והוא ענה שאפילו את הבוטנים עצמם אפשר לאכול ובלשונו:
'' ולכן גם הפינאטס לא אסרו בהרבה מקומות עוד מכ''ש. ובמקום שליכא מנהג אין לאסור כי בדברים כאלו אין להחמיר כדאיתא בח''י. ולאלו שיש להם מנהג בייחוד שלא לאכול פינאט אסור גם בפינאט אבל מספק אין לאסור'.

באותה קטגוריה כמו תפוחי האדמה והבוטנים (שהופיעו רק לאחר גילוי אמריקה) נמצאים גם החמניות, הקנולה (Rapeseed) והתירס. הסויה אפילו הופיעה מסין מאות שנים מאוחר יותר. האם מישהו מן הרבנים הצעירים – בני גילו של הרב אלטשולר – יצא בפומבי כנגד האיסור הגורף של 'לאוכלי קטניות בלבד' מבלי לידע את הקהל הרחב שיש גם פסיקה אחרת? ובאשר למנהג, כתב מישהו (אינני זוכר מי זה היה) שכנראה לא למדתי את הפרק 'מקום שנהגו' במסכת פסחים.
ובכן, אין הנידון דומה לראיה. מסופר שם על בני ביישן שנהגו על עצמם חומרה מסוימת ובניהם התקשו בה ובקשו מר' יוחנן לבטלה ועל זאת ענה ר' יוחנן 'כבר קבלו אבותיכם עליהם'. כאן אין המקרה דומה. כפי שכבר ציינתי, הקביעה הגורפת של 'לאוכלי קטניות בלבד' הופיעה רק בשליש האחרון של המאה הקודמת. אני זוכר שאכלנו עוגות בוטנים בהכשר מלא לפסח וזה היה לפני שרוב הרבנויות ומחלקות הכשרות עברו לידי החרדים. במקרה זה המנהג אין לו דין של מנהג וכבר כתב היעב''ץ (שאילת יעבץ חלק ב סימן טו)
מה שנמנעו במדינות הללו ..... מעצמם ומאליהם נמנעו בחשבם שיש בו איסור. ומנהג בטעות אינו מנהג ומתירים אותו בפניהם אם נהגו מחמת שהיו סבורים שהוא אסור, ובאמת הוא מותר ולסייג לא קבלוהו מעולם' [בכדי למנוע פולמוס נוסף ומיותר, לא ציינתי את הנושא עליו כתב היעב''ץ והסתפקתי ב ...].

נוסף על כך, הקטניות (והפעם הכוונה לקטניות הנמצאות בגזירה) אינם חמץ ולכן בתערובת, כאשר הם אינם ניכרים והם במיעוט (ראה הרב פריס לעיל), מה עוד שהתערובת נעשתה לפני הפסח, אינם אוסרים את המוצר עצמו. למה איפה השוקולד והשוקולית (כדוגמא) בגלל הלציטין הם לאוכלי קטניות בלבד?

בהיותנו זוג צעיר עברנו לגור בראשון לציון. לפני הפסח הופיעו על לוחות המודעות הוראות לפסח וביניהם 'תנור אפיה אי אפשר להכשיר לפסח'. תנור אפיה לזוג צעיר בזמנו היה אך חלום ולכן הלכה זו לא הגיעה לידי מימוש.
כאשר במסגרת עבודתי נסעתי להשתלמות בחו''ל, גרנו בבית עם הרב וילנסקי. בהיותי הצעיר בבית, בקשני הרב שאעזור לו להכשיר את התנור לפסח. ואני לתומי הערתי לו 'אבל כבוד הרב, תנור אי אפשר להכשיר לפסח'. הרב, בכעין עלבון, החזיר לי 'אני שהייתי דיין במנצ'סטר, אותי אתה הולך ללמד הלכות פסח?' והרב לימדני איך לנקות את התנור.
לאחר שובנו ארצה, וכבר היה לנו תנור, הזמנתי את חמי וחמותי לפסח. כאשר חמותי, ממאה שערים בירושלים, ראתה שאני הולך לנקות את התנור, גם היא אמרה לי שתנור אי אפשר להכין לפסח אבל הסכימה שאם רב העיר יתיר (שגם הוא במקורו ממאה שערים) זה בסדר. הלכתי איפא לרב וסיפרתי לו את כל הסיפור מחו''ל. הוא שאלני איך אני מנקה את התנור וכשהסברתי לו אמר לי כי זה מותר. אלמלא הייתי בחו''ל ייתכן שעד היום לא הייתי יודע שניתן להכשיר תנור לפסח.
למה לא נאמר במודעות כי תנור לפסח הוא בעייתי ולכן כל אדם יעשה שאלת רב, ובמקום זאת פורסם איסור גורף של אי אפשר? זוהי המגמה שנגדה אני מתקומם.

לא פסקתי
בגלל תקלה של הרגע האחרון נאלצתי לקצר את המאמר בחצי ומתוך כך חסרו פרטים ודברים מסוימים אולי יצאו פחות בהירים. מה עוד שאת המאמר כתבתי ב'וורד' ואת כל ההדגשות עשיתי על ידי השחרה ולא הבאתי בחשבון כי ההשחרה תעלם בעיתון. גם דבר זה הקשה על העברת כוונותיי.
ודבר נוסף עליו העירני פרופסור נתן אביעזר, שלא הדגשתי את ההבדל בין פסיקתו של הרב קוק זצ''ל לבין פסיקתו של הרב פיינשטין זצ''ל. בעוד שההיתר של הרב קוק הוא לשמן (ובדומה גם למרגרינה) בלבד, וההיתר מבוסס על שיטת קבלת השמן ללא שימוש במים, הרי פסק הרב פיינשטיין, ביחס לצמחים שהגיעו לאירופה רק לאחר גילוי אמריקה, הוא מאפשר לא רק את השמן כי אם גם את הפרי עצמו.

ועתה למאמרו של הרב אלטשולר. קביעתו 'גם כתב עת רציני לא ירשה לאדם שכותב על נושא שאיננו בתחום מקצועיותו לפרסם תחת גגו מאמר כזה' פשוט איננה נכונה. כל מאמר המגיע לעיתון נשפט על פי תכנו ולא על פי מי שכתבו. אני מסכים לחלוטין עם דברי הרב אלטשולר שפסיקת הלכה היא מקצוע. הפסיקה תלויה, בין היתר, במקום, בזמן, באדם וכד'. אך נעלם מעיני הרב אלטשולר (וגם מהרב שטרן) שכלל לא פסקתי אלא הבאתי לידיעת הציבור את אשר פסקו אחרים וגדולים ואשר משום מה לא הביאו לידיעתם. כל הציטוטים הובאו עם ציון המקור כך שניתן היה לאמת כל שורה ושורה. המילה הקרובה ביותר (אם כי רחוקה עד מאד) ללשון פסיקה הייתה 'סבורני'. בשום מקום לא צוין שאני רב וגם לא התיימרתי להיות כזה, לכן כל אדם שיש לו רב (ולמי שאין לו, זה ממילא לא רלוונטי) לוקח את המאמר לרבו ושואל האם כותב המאמר צודק. כל הכוונה הייתה להביא את המידע לקהל הרחב ולכן פרסמתי בעיתון הצופה.

באשר לרב קליין, הרי הוא כותב 'הגרעינים נסחטים בלא שנשרו בצורה כלשהי במים' האם אין זה הדבר עליו סומך הרב קוק בהיתרו? הרב אלטשולר קובע כי שיש חוסר אחריות בכך שגם בסיכום לא הזכרתי כי שיטת הרב קוק מתבססת על אי השרייה קודמת במים. זהו כנראה אחד המקומות שנפלו קרבן לקיצוץ של הרגע האחרון. בעובדה צודק הרב אך לא בחוסר האחריות. ממילא כל השמנים מיוצרים כיום ללא השרייה מוקדמת (ראה הרב קליין לעיל) מה עוד ששמן השומשום לא קיים יותר היום וכל השמנים הקיימים בשוק ממילא נכנסים גם תחת ההיתר של הרב פיינשטין, לכן חוסר אזכור מחדש של אי ההשריה, מבחינה מעשית, לא מעלה ולא מוריד.

פרופ' בני ארד הוא פיזיקאי במרכז למחקר גרעיני בנחל שורק

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/3/2007 19:42 לינק ישיר 

http://bh.hevre.co.il/forum/topic.asp?topic_id=2176844&whichpage=1#R_2

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/3/2007 19:50 לינק ישיר 

נדמה לי שלא הזכירו כאן שהרב אלישיב אסר לעשן בפסח, בגלל העמילן שבנייר שנרטב ברוק.
(אני חושב שאסור לעשן כל השנה, משום שמירת הנפש, וחמירא סכנתא מאיסורא.)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/3/2007 21:24 לינק ישיר 

אני לא אעשן השנה בפסח, ואחמיר על עצמי גם כל השנה לא לעשן בפי שאני נהוג כל שנה.
אבל נדמה לי כי את האינפורמציה על דבק העמילן שואב הרב אלישיב מימי בחרותו. או של הרב אפרתי. אבל איך אומרים- אם אתה לא מחמיר אתה לא קיים! על מה ידברו?

מודה ועוזב

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/3/2007 23:41 לינק ישיר 

ירוחם,
הענין הוא שחמץ צריך ביטול ולא הפקרה (למעשה זו מחלוקת ראשונים) מכ"מ אפשר לומר שהאמירה מועילה לביטול, שהרי ביטול בלב מספיק, והאמירה אינה אלא לגילוי מילתא בעלמא.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/3/2007 15:44 לינק ישיר 

ירוחם, אז אל תגיד.  ראה בקטע מערוה"ש שהבאתי, שהוא מביא נוסח ללא "הפקר" ומעיר שבנוסח שבסידורים יש "הפקר" ואין בזה נפק"מ.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/3/2007 16:48 לינק ישיר 

.

הסבירו לי את השו"ת הבא:

"

שאלה:
‏בעלית ישנם מוצרי שוקולד כשר לפסח ובסוגרים כתוב "מכיל ‏ליפטית"
‏האים ליפטית זה מין קטניות? אם כן למה לא כותבים לאוכלי קטניות בלבד?
‏במשך השנה לא כתוב "מכיל ליפתית"

‏תשובה:
‏שלום רב:
‏נחלקו לגבי ליפתית האחרונים האם יש בזה גזירת קטניות. ומי שאינו מקפיד על שמן ‏כותנה גם יכול שלא להקפיד על ליפתית. רק מי שקיבל על עצמו איסור לאכול שמן כותנה ‏יאסר בליפתית. אם אין לך מנהג אתה יכול לאכול ליפתית.

הרב ש. יוסף וייצן

"

וכעת, שתי שאלות:

הראשונה: זרעי כותנה כלל אינם נאכלים, איך אפשר לאסור שמן כותנה?

השניה: אין שום קשר בין לפתית (=קנולה) לבין כותנה. מדוע הקישור שעושה הרב העונה כאן?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/3/2007 17:38 לינק ישיר 

מואדיב, מפיות נייר נאכלות?  מי שאמר לשמן לדלוק הוא האומר לחומץ לדלוק, ומי שאסר על המפית יכול לאסור גם על הכותנה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/3/2007 17:47 לינק ישיר 

מואדיב
איך אפשר בכלל לאסור כל שמן, ראה הרב קוק כל שמן יצורו אפשרי רק ביבש מוחלט. לו אםשרי היה ליצר שמן מחיטה למשל הדבר הי כשר לכל הדעות.

תשאל אותו -אולי הוא לא יודע שאין קשר

גם וגם
אני לא שואל עצמי- אני עם עצמי בדרך כלל מסתדר די טוב. השאלה שלי היתה על כל אלו שכן אומרים את זה, מכיון שזה כתוב. אם אין נפק"מ למה כתבו את זה? זה לט מפריע לך?

מודה ועוזב

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/4/2007 20:49 לינק ישיר 

אם, באופן היפוטתי,
יכניס עכבר לביתי ספגטי
אחרי שהבית צוחצח ומורק
והחמץ מכל פינה סולק...
המצב אמנם הזוי ומוזר:
נכנס עכבר ובפיו כיכר
ויצאה כיכר בפי עכבר.
היינו האי דעל והיינו האי דנפק
או דילמא עכברא קמא חמץ זרק?
תבעי--למאי נפקא מינה?
ואימא: אי נימא עכבר אחרינא--
אז את הבית מחדש יש לבדוק
זה מאוד רציני, נא לא לצחוק).(
הראציונאל מאחורי זה הבירור--
עכברא קמא השאיר בבית פירור.
ואם נאמר שהם אותו דבר...
אם נכנס עכבר בצבע צחור
ויצא עכבר בגוון שחור
הרי בודאי יש לחזור ולבדוק בכל חור!
אך אם השחור חטף מהלבן (חוצפה!)
אז החמץ שנכנס הוא החמץ שיצא
והבית בדיקה אינו טעון
ואכנס לחג כשנקי המצפון.
אך מי שבקי בזואולוגיה ובדרכי החיות
יאמר כי עכברים לא משחקים בחמץ מסירות.
את הבית לבדוק מחדש צריך
ולחפש בנרות את החמץ הפריך.
ואם אכן כך הדבר, תיקשי להו--
נכנס עכבר ויצאה חולדה--מהו?
הרי גלוי וידוע לכל מדען וספקן
שחולדה תחטוף חמץ מעכבר מסכן וקטן!
אבל אם בעכבר לא התעללה
וחמץ אחר החולדה נטלה--
העכבר בביתי עודנו מסתובב
ועמו את החמץ מן החוץ הוא סוחב!
מקרה זה אמנם מצער
אך ביתי לפסח איננו כשר.
אך חולדה היא אכזרית מטבעה
ותנצל כל עכבר בו תפגע
ורוב הסיכויים שאם העכבר הוא פצפון
החולדה תטרוף גם אותו בשמחה וששון.
ובמקרה זה נשאלת השאלה--
האם יוצאת כיכר
בפי עכבר
בפי חולדה
או שמא כשהגיחה עליו החולדה
השמיט העכבר את החמץ מרוב בעתה?
השעה כבר מאוחרת ואפתח את הדלתות
לתשבי שיישב קושיות ובעיות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/4/2007 21:39 לינק ישיר 

.

ירוחם:

אינני מתיימר להיות שופט בבית הדין השרעי ( קאצ'י הוא שופט. קרי דומה ל'קאדי', כמו במלה רמצ'אן), כפי שאינני מתיימר להיות פוסק הלכות לפי השריעה (מופתי, הוא הקובע פתוה= פסק הלכה, דעת תורה).

אך לפחות, אני יודע להבחין בין שריעה לבין סונה, בין קאצ'י לבין מפתי, בין הקוראן לבין החדית'.

שוב אני שב ואומר, כי כל שאמרתי, לפי מיטב זכרוני הדולף אמרתי. עוד הוספתי כי יש המחמירים על עצמם בבל יראה ובבל יהיה בבעלותם, אך לא כל מחמיר, הוא-הוא בעל הדין.

אלמלא מורא המקרר שטרם ניקיתי עלי, הייתי נכנס לאחד מאתרי השו"ת בערבית, ואם לא הייתי מוצא תשובה, הייתי מעלה לשם שאלה וממתין (הניק שלי קביל ביותר בערבית...) .

צום קל לכל הבכורים

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > חומרות חדשות לפסח. מחווה לאכיש מלך גת
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 5 6 7 ... 16 17 18 לדף הבא סך הכל 18 דפים.

bholext