|
|
| נשלח ב-11/4/2004 17:03 |
|
| |
ממלא.
בעניין מה שכתבת לעיל:
ראיתי לפני זמן רב בראשונים (דומני במאירי) דעה שמזקיקה אישיות מסויימת על מנת להניח תפילין וממנה השתמע שבמקומות מסויימים נהגו שרק בעלי צורה קיימו את המצווה.
זכור לי שבמנהגי מהרי"ל מובא שמנהג בחורים לא נשואים לא להניח תפילין משום הרהורי עבירה. (מדובר כמובן על בחורים מעל גיל 13).
כמו כן, הסמ"ג מעיד שבדורו היו הרבה אנשים שלא היו זהירים במצוות ציצית והנחת תפילין.
|
|
|
|
| נשלח ב-11/4/2004 17:45 |
|
| |
מיימוני הרי מקיל במחלוקת הפוסקים, ובקדמת דנא בזמן הראשונים לא הניחו תפילין בכלל כמבואר בתוספות ובהרבה ראשונים.
למה "מחמיר" כאן? והלא הרבה ראשונים שלא הושפעו כלל מקבלה סבורים שאין להניח? אלא אין זה דין בתפילין אלא דין בקבלה, מכיון שריח קבלה נודפת הימנה הוא מקפיד מאד בכך.
אשרי הדור שצדיק זה שרוי בתוכו ולאורו נלך ובמנהגיו נתנהג
מיימני, המאמר הוא מאמרו של יעקב כ"ץ הלכה וקבלה
לפועל נוהגים כך האשכנזים הלא חסידים באר"י בגלל פסקו של הגר"א, והלא העולים האשכנזים הפרושים באר"י יכלו לנהוג כפי הגר"א במקרה שזה תאם למנהג הספרדים.
|
|
|
|
| נשלח ב-12/4/2004 20:58 |
|
| |
מסתברא היקר וירא השמים
דייקת, כרגיל, בכל דבריך, או ברובם.
תודה על ההפניה למאמרו של כץ. אני מקווה לסכמו - כפי שתיכננתי עוד לפני כמה חול-המועדים.
באשר לשיטתי, איני דוגל בהחמרה או בהקלה, אלא בבירור עניני של ההלכה. ואני מתנגד לחומרות באופן עקרוני, כי הן נגד שורת הדין, ודייך במה שאסרה תורה. ולא עוד, אלא שחסה תורה על ממונם של ישראל וקל וחומר לישראל עצמם.
בשאלת התפילין בחול המועד, אני סבור ששורת הדין מראה שמניחים תפילין בחול המועד מעיקר הדין, כפי שאשתדל להראות באשכול מיוחד לזה, בעז"ה.
אך כיון שאני גם מתנגד לקו שלפיו יש "לפסוק לפי הקבלה", יש לי בהחלט שביעות רצון מזה שפסק ההלכה עולה שלא כדעת המקובלים - שאינה נראית לי אותנטית מן המקורות, והלא זה ויכוח ישן בינינו.
אשמח מאד אם תוכיח לי את קדמות הקבלה לפי המקורות שבידינו. ובחפץ לב אשא את שיפולי גלימתך אחריך כאשר תאבה או כל דבר אחר כדי לקבל בהכנעה את תורתך - לאחר שתסביר לי את מה שקשה לי מבחינה היסטורית ופילוסופית.
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
|
|
|
|
| נשלח ב-12/4/2004 21:06 |
|
| |
מימוני
1. אם אתה מחפש מאמרים בנושא חדירת הקבלה להלכה, הייתי מפנה אותך למאמריו של ישראל תא-שמע בנושא זה.
2. לא הבנתי מדוע בנידון דידן אתה משוכנע שמדובר בהכרח על השפעה קבלית, אמנם הבית יוסף מביא את הנאמר בזוהר שיר השירים, אולם יש חבל של ראשונים שלא שמעו על הזהר ואעפ"כ פסקו שאין להניח תפילין בחוה"מ ?
תוקן על ידי - רב_צעיר - 12/04/2004 21:45:29
|
|
|
|
| נשלח ב-13/4/2004 09:43 |
|
| |
אשריכם ישראל.
אשריכם ישראל שיש לכם כזה יצר הרע להניח תפילין.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-13/4/2004 13:44 |
|
| |
בבחינת " לא הניחו ישראל תפילין אלא כדאי שיתירו להם את המחלוקות בפרהסיה ..."
אה , ואיסרו חג שמח לכם .
|
|
|
|
| נשלח ב-13/4/2004 13:51 |
|
| |
אישציפור
וכמה גדולה אהבת הקבלה עד כדי שמקבלים על עצמם מצווה ולו רק כדי לא להיחשב כאוהדי הקבלה.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/4/2004 17:50 |
|
| |
מיימוני
ידוע הכלל ש:"כל הלכה שהיא רופפת בבית דין ואין את יודע מה טיבה צא וראה היאך הציבור נוהג ונהוג"
א"כ לפי כלל זה אין להניח תפילין בחול המועד שהרי כמעט כל הציבור לא מניח תפילין בחול המועד והמנהג הכריע את ההלכה,א"כ מדוע אתה סבור שצריך להניח תפילין בחול המועד?
שמא אתה סבור שכיון שנטיית הציבור לא להניח תפילין היא בהשפעת הזוהר ראוי לבטל מנהג זה?
|
|
|
|
| נשלח ב-15/4/2004 09:02 |
|
| |
זה לשון ראבי"ה
רואה אני שהגאון לא מנה [ברכות דתפילין] לא לפניהן ולא לאחריהן דבני מערבא דמברכי בתר דסלקי תפילייהו, ותינח לאחריהן לא מנה שרק בני מערבא היו רגילים בכך ואנן בתר בני בבל גרירין, וכן יש לומר בציצית לאחריו, אבל לפניו לא ידעינן למה לא מנאם. [ואפשר] משום שלא החזיקו בהם מפני [הרמאין], כדאיתא בירושלמי דמכילתין, וגבי ציצית נמי נדרש באגדה על כנפי בגדיהם לדרתם לדרתם חסר כתיב וכו'(.הראבי"ה ח"א - מסכת ברכות (א - קמז) סימן קמו)
הראבי"ה מעלה אפשרות לטעם השמטת ברכות תפילין מפני "שלא החזיקו בהם" וכן לגבי ציצית .
|
|
|
|
| נשלח ב-15/4/2004 09:07 |
|
| |
מוטי
מה הקשר לנושא האשכול?
האם אתה מדבר על הברכה של "לשמור חוקיו"?
לפי מה שהבנתי מי שרוצה יכול לברך את הברכה הזאת.
ראיתי שהראבי"ה כותב שאביו נהג לברך את הברכה הזאת,אולם נראה שאין דעתו נוחה ממנהג זה.
תוקן על ידי - הבאבא_תור - 15/04/2004 9:11:01
|
|
|
|
| נשלח ב-15/4/2004 09:13 |
|
| |
זה למי שהעיר לגבי המנהג הכללי של הנחת תפילין שיש שטענו שלא היה נפוץ.
העניין כאן מהראבי"ה שהוא מעלה אפשרות לכך שהגאון השמיט את ברכת התפילן מהנוסח.היות ולא החזיקו בזה.כלומר שההשערה בדבר חוסר התפוצה של הנחת תפילין ע"פ מה שכתב המאירי הנ"ל.ובכלל.יש לה כר נרחב.נ"ב יש לזה רמז גם ברש"י בפ"ק דקדושין לגבי "מצוות הגוף" שרש"י נותן דוגמא דווקא לגבי תפילין.(כך שמעתי ויעוין בסמ"ג)
לגבי עצם השאלה שבראש האשכול-אני מסכים איתך שהנכון לא להניח תפילין בחול המועד.אף אלו שאינם חוששים לקבלה.
למימוני-אי אפשר שלא להתפעל מעוז רוחך להניח תפילין בחול המועד.כאן בארץ ישראל.נגד כל הפוסקים בזמנינו(לפחות הידועים לי) כמה חבל שהפעם עוז רוח זה.אינו במקומו.
|
|
|
|
| נשלח ב-30/3/2005 05:58 |
|
| |
המאמר בנוי על שתי הנחות יסוד.
1-אין יותר צודק מהרמב"ם.
2-הקבלה היא אלילית.
יותר משרצה בעל המאמר להשמיענו את הלכת התפילין בחול המועד,חפץ הוא להשמיענו את הנחות היסוד הללו.
|
|
|
|
| נשלח ב-30/3/2005 12:11 |
|
| |
המאמר בנוי על הנחת היסוד שהדין הקבלי סותר את הדין ההלכתי.
עזוב את שאר הנחות היסודות שמצאת, יש לך השגות עניניות על הנאמר שלפי ההלכה יש להניח תפילין בחול המועד ?
|
|
|
|
|