בית פורומים עצור כאן חושבים

האם יש הגיון בבחירה לשמור תורה ומצוות ?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-18/4/2004 17:41 לינק ישיר 

רוח ,
"מי יתן איפוא ויוחקו מיליך" ...

ויותר מכך שנזכה לראות בהתממשותם .

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/4/2004 17:53 לינק ישיר 

רוח דרומית

הרשה לי לחלוק שוב על הניתוח ההיסטורי שלך . לענ"ד כאשר ניתנות לאנשים כמה אלטרנטיבות שהם יכולים לבחור ביניהם (כמו להיות דתי או להיות חילוני) , הרי שאי אפשר לדעת מראש מה הם יבחרו . כאשר יש מצב של פתיחות לאפשרויות שונות הרי שבאופן בלתי נמנע יתקיים גיוון ואנשים שונים יעשו בחירה שונה . כשאר הבחירה של אנשים אינה מגוונת זה מעיד רק על כך שאין להם באמת בחירה .

בזמנים שבהם היה קל לחצות את הקוים ושהתקיימו אלטרנטיבות אטרקטיביות היתה עזיבה רבה יותר של הדת . בזמנים שהיה הסתגרות ודחייה מפני העולם החיצוני לא היה עזיבה כזאת.

היהדות של בעלי התוספות או של הש"ך והט"ז לא היתה שונה באופן מהותי מזו שלנו , והאנשים האלה קיבלו באופן טבעי את אורח החיים היהודי בלי הרבה התחבטויות . בספרד שהיהודים חשופים בה להשכלה ולתרבות הערבית היה מצב שונה בגלל החשיפה הזאת .

וכבר אמרו חז"ל : לאו עכברא גנב אלא חורא גנב . הבעיה היא לא היצר הרע אלא החור - הקלות היחסית שבה ניתן בימינו לאמץ אורח חיים אחר .

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/4/2004 18:03 לינק ישיר 

יש מן האנכרוניזם בניסיון להתחקות אחר משבר הדתות במאות האחרונות.

אנו אין לנו אלא המציאות שבפנינו.

במציאות הזו, בני אדם רבים חיים ללא כל תודעת א-ל בחייהם ואין כל סיבה שהמצב הזה ישתנה, כיוון שהעולם כפי שהוא מתנהל בפנינו הוא עולם מחולן.

חרף זאת, עדיין יש ציבור גדול שחי חיי תורה ומצליח לשמר את עצמו כציבור כזה ולהעמיד דורות של שומרי מצוות.

האם יש בכך הגיון?

יש הגיון בכך שאדם שגדל בתוך התורה חפץ להמשיך לחיות בה ולגדל על פיה את ילדיו.

יש הגיון בכך שאדם שאין בחייו כל זיקה לאלמנטים דתיים, לא חפץ בהם.

מעבר להגיון יש יוצאים מהכלל בשני הצדדים.

האם לדעתכם יש מוצא מהמצב הזה?

לדעת רבים בציבור הדתי והחרדי, זה רק עניין של זמן עד שכולם יחזרו בתשובה שלימה.

לדעת כמה חפצי שינוי אולטרה חילוניים עוד מאה שנה לא יהיו אנשים דתיים.

בפועל, המציאות דהאידנא כנראה תישאר על כנה עוד מאות שנים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/4/2004 18:13 לינק ישיר 

ממללא

אני בהחלט מסכים לאופן בו אתה מנתח את המצב דהאידנא, למרות הקושי הנפשי שכרוך בכך. וכדאמרי אינשי: "האמת כואבת".

אולם, אני עדיין חושב שהנסיון שלנו לעשות רציונליזציה של הדת הוא מוצדק, ואין בו שום פסול. אני חושב שתופעה זו לא מיוחדת דווקא לאנשים דתיים, אלא שמדובר על תכונה כלל אנושית.

כלומר אע"פ שהאדם מונע מכוח הרצון שלו, עדיין יש לו צורך נפשי לעשות הצדקה רציונלית של הבחירות שלו. לדעתי אי אפשרי, וגם אין צורך כלל, להתעלם מהצרכים הנפשיים שלנו, לרבות צורך זה. ולכן אם אנו חשים באמת שעלינו לנמק את הבחירה שלנו להיות דתיים, אסור לנו להתעלם מצורך זה.

דבר זה תקף לא רק לציבור הדתי, אלא גם לציבור החילוני. ראה בעצמך את הספרות העברית החדשה, כגון עמוס עוז וא"ב יהושוע, או את הגיגיהם של אנשי הרוח כגון יוסי שריד, ותבין שתכונה זו, הווה אומר הנסיון לתת הצדקה רציונלית להכרעות הרצוניות שלנו, הינו משותך לכל הצדדים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/4/2004 18:27 לינק ישיר 

ממללא ,
אני משער שאתה יודע שאני חולק אליך .

קודם כל בגלל שהיהדות היא לא דת שבה יש לא-ל תפקיד מרכזי הרבה יותר מאשר לאדם , ובמובנים לא מועטים אפילו להפך .
לכן אם כדברי רו"ד , תוקם כאן חברה אמיתית וצודקת יותר , עפ"י התורה , גם אנשים שלא מוצאים ענין ברוחניות ואלוקות בחיי היום יום , ימצאו ענין בחיים עפ"י תורת ישראל .
ולטעמי (כפי שאתה כבר יודע.) זה עתיד לקרות בעשרות השנים הקרובות .
שנזכה .

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/4/2004 19:46 לינק ישיר 

אישציפ
אכן, שנזכה.

מצו"נ,
אני מקבל את דבריך. כל מה שאני מנסה לומר זה שאופן תפישת ההלכה בימינו שונה מהותית ממה שהיה בימי בית שני וגם בימי הביניים ושהמצב הנוכחי של היהדות הוא לא מחוייב המציאות, והאחריות עליו היא עלינו.

שים לב למשפט בדבריך: <היהדות של בעלי התוספות או של הש"ך והט"ז לא היתה שונה באופן מהותי מזו שלנו>.
אבל הסביבה כן השתנתה הרי. וגם קמה מדינה באמצע.

תוקן על ידי - רוח_דרומית - 18/04/2004 19:47:45

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/4/2004 02:03 לינק ישיר 

הערה לגבי מושג 'הרצון'.
מושג הבחירה הרצונית כשהיא קטגוריאלית, קרי באה בהלימה עם קטגוריית על מוסרית, התאימה לתקופתו של קאנט.
אני רוצה להוסיף בזהירות רבה, ולא כדי לפתוח דיון בנושא עדין אלא כדי להעיר, שבפסיכופתולוגיה מקובל לזהות צרכים (ולא רצון אחד), מול מציאות.
לעניין יש גם שורשים בפילוסופיה האידיאליסטית הגרמנית.
ארתור שופנהאואר, מממשיכיו/מפרשיו של עמנואל קאנט, דיבר על "העולם כרצון וכאידיאה".
ספרו המרכזי הזה של שופנהאואר אמנם נחשב כספר פילוסופיה לכל דבר, אבל ניתן בהחלט לזהות במה שהוא מכנה 'רצון' והמפגש הפאטאלי שלו עם המציאות העויינת אותו, כמשהו הרבה יותר ארכאי, ומכאן הדרך לליבידו של זיגמונד פרויד ומלאני קליין - סלולה.
אם לא מדובר ברצון אלא בצורך כל הטיפול בבעיה משתנה. לא מדובר עוד בהחלטה ערכית מול הכרה תבונית, אלא בדרכים שונות להשלכה ותרגום של מאוויים.
זה, ביחס לשאלה, טורף את הקלפים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/2/2007 14:18 לינק ישיר 

נשלח ב-17/12/2003 16:50

אמש התראיין אחד מזוכי המיליונים בפיס.
בין שאר דבריו הדגיש כי הוא מאמין שבזכות סעודות עניים שעשה זכה לאושר ועושר הזה
וכאן צריך ביאור, האם אנחנו שומרי מצוות
בכדי ש......... או כי..........
לי יש תשובה ברורה כי כך צווינו
הכדי ש.... הוא דבר הצ"ע.
בכדי שנקבל שכר?
בכדי שנהיה טובים מוסרים?
בכדי שניהיה מקובלים בחברה?
הבכדי ש......... הוא אין סופי
מכיון שאחרי בכדי אחד יבוא בכדי שני ושלישי ורבעי.........
בכדי שנקבל שכר בכדי שעם השכר נרבה בצדקה
בכדי שיתכפרו עוונותינו ונזכה בפיס בכדי ש..נרבה בצדקה וחוזר חלילה.
יתכן וזו דרך לגיטימית סולם יעקב העולה שלב שלב יורד שלב שלב ושב ועולה עולים יורדים ועולים דרך זו לכאורה נראית סזיפית
אני שומר מצוות "כי" כך צוויתי נראה מתכון חלק יותר להכנה.

מה דעתכם?

השכן:

התורה מבטיחה שכר גשמי לשומרי המצוות, ולהיפך:

דברים פרק יא:
(יג) וְהָיָה אִם שָׁמֹעַ תִּשְׁמְעוּ אֶל מִצְוֹתַי אֲשֶׁר אָנֹכִי מְצַוֶּה אֶתְכֶם הַיּוֹם לְאַהֲבָה אֶת יְהֹוָה אֱלֹהֵיכֶם וּלְעָבְדוֹ בְּכָל לְבַבְכֶם וּבְכָל נַפְשְׁכֶם:
(יד) וְנָתַתִּי מְטַר אַרְצְכֶם בְּעִתּוֹ יוֹרֶה וּמַלְקוֹשׁ וְאָסַפְתָּ דְגָנֶךָ וְתִירשְׁךָ וְיִצְהָרֶךָ:
(טו) וְנָתַתִּי עֵשֶׂב בְּשָׂדְךָ לִבְהֶמְתֶּךָ וְאָכַלְתָּ וְשָׂבָעְתָּ:
(טז) הִשָּׁמְרוּ לָכֶם פֶּן יִפְתֶּה לְבַבְכֶם וְסַרְתֶּם וַעֲבַדְתֶּם אֱלֹהִים אֲחֵרִים וְהִשְׁתַּחֲוִיתֶם לָהֶם:
(יז) וְחָרָה אַף יְהֹוָה בָּכֶם וְעָצַר אֶת הַשָּׁמַיִם וְלֹא יִהְיֶה מָטָר וְהָאֲדָמָה לֹא תִתֵּן אֶת יְבוּלָהּ וַאֲבַדְתֶּם מְהֵרָה מֵעַל הָאָרֶץ הַטֹּבָה אֲשֶׁר יְהֹוָה נֹתֵן לָכֶם:

אוי לשכן ואוי לשכנו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/2/2007 14:24 לינק ישיר 

חבצל_ת:

קצת מאכזב, שכן. האם התקווה לשכר גשמי היא סיבה לקיום מצוות? אתמהה.

הפסוקים שהבאת, ממילא, אינם מוכיחים את הנקודה, שכן שם מדובר על שכר על אהבת ה', ועונש על עבודת אלוהים אחרים. כלומר, זה אינו "תפריט" או "מחירון" מלא. גם במקומות אחרים מוזכר שכרן של מצוות, דא עקא שהאינפורמציה אינה מלאה...

וממילא סוגית צדיק ורע לו תביא אותנו, באורח בלתי נמנע, אל מול שוקת שבורה.

וזה עוד לפני שעברנו לדון בעולם הבא...

ממללא:

למעשה, יש פה שתי שאלות שונות גם אם דומות:

א. למה אנחנו שומרים מצוות? (או אולי, מה מטרתנו בשמירת המצוות?).

ב. מה גורם לאדם לשמור מצוות?

אין הכרח שהתשובה לשתי השאלות תהיה זהה. במקרים רבים, הפחד מהשכר והעונש הוא תשובה רק לאחת מהשאלות ולא לשניה. כל אחד והמבנה הפסיכו-דתי שלו. ודוק.

מיימוני:

חלמיש וכולם

עלינו להבדיל בין רצוי למצוי.
כפי שכתב ממללא, אדם מגיע לשמירת מצוות מנימוקים שונים, לא דווקא שכליים. אדם גם נולד בתור תינוק...

וכבר איחל אחד מגדולי התנאים לתלמידיו, שיהיה מורא שמים עליהם כמורא בשר ודם, שאדם נרתע ואינו עובר עבירה אם חושב שרואים אותו.

אם יש כאן מקום עיון, הרי זה בשעה שאדם גדל, מתבגר, מחכים.
מה אז מקומה של אהבת השכר ויראת העונש?
האם יראת העונש הכרחית בכל הרמות, או שמוטב לוותר עליה, כטענת טוהר האמת באשכול אחר?
האם היא חיונית, כדברי ר' ישראל מסלנט, ולא עוד אלא עיקר ביהדות, כפי שנוהגים לטעון היום בעולם החרדי שלנו?
או שמא אינה אלא לילדים ולחלק הילדותי שבכל מבוגר, כפי שניתן להבין מדברי הרמב"ם ולא רק לשיטתו?

זו נראית השאלה האמיתית.
זו ועוד אחרת:
כיצד עלינו להתייחס לאירועים שבהם בולט הצד של השכר ועונש במובן הגשמי. האם עלינו לזלזל בו, להרחיקו - או להעלותו על נס.

אני מעלה זאת, בינתיים, כנקודה למחשבה, אך אזכיר שלי ובוודאי לכל אחד מאיתנו יש חוויות מיוחדות בחייו שבהן הוא חווה תחושה של שכר ועונש, והן מחזקות אותו באמונתו ובחייו, ובהן דומה כאילו הקב"ה מציץ עליו מן החרכים.
(וכבר דן בזה, מזוית אחרת, וטו באשכול על ההשגחה הפרטית).

שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/2/2007 14:27 לינק ישיר 

אריק123:

הרמב"ם בפירוש המשניות מסביר שצדוק ובייתוס טעו בדברי אנטיגנוס איש סוכו שאין לעבוד את הרב על מנת לקבל פרס והסיקו מדבריו שאין כלל שכר ועונש.
יש לי את הרושם שחלק מהמכריזים השכם והערב שיש לשמור את המצוות רק מפני שהן אמת וששכר מצווה מצווה ותו ליכא, שהם נכנסים לאותה קטגוריה.

שרוול:

לענ"ד נראה לי שיש ללמד זכות על המליונר הטרי.

שמא קיים את מצוות סעודת עניים מתוך כוונה לקיים את המצווה בלבד, ושלא על מנת לקבל שכר. אלא עתה, משקיבל שכר, נפקחו עיניו לראות שאכן יש שכר וודאי שכר זה קשור לקיום המצוות. יוצא אם כן שמלכתחילה כוונתו היתה לשם קיום המצווה ואילו בדיעבד הבין שהשפע החדש לו זכה הגיע בשל קיום אותה מצווה לשמה.

ממללא:

בהמשך לדברי אריק, אני רוצה לחדד נקודה נוספת, בעניין האמונה 'לשמה':

1. יש אמונה 'לשמה' שהיא בעצם מצוקת המאמין, שאינו מסוגל (פילוסופית, קיומית וכיו"ב) להאמין בשכר ועונש, ומסיבות אחרות ממשיך לשמור מצוות.

דומני שניתן לייחס סוג אמונה כזה לליבוביץ' ודעימיה.

2. יש אמונה לשמה שאינה נבנית על חורבות האמונה הפשוטה, אלא התנשאות של המאמין מעל האמונה הפשוטה.

אולי כדוגמא לכך אפשר להביא את הסיפור על הגר"א שקנה לולב מאשה זקנה ובתמורה 'נתן' לה את חלקו בעוה"ב.

אני מסופק אם הכינוי של אמונת הלשמה מס' 1 כ'אמונה לשמה' אינו חוטא לאמת. שהרי אדם כזה לא מתגבר על אמונה שלא לשמה. היא פשוט לא אפשרית בתודעה שלו ומהווה אמונת הבל.

מאידך, אני מסופק אם אדם שכן מאמין בשכר ועונש, עוה"ב וכיו"ב אכן מסוגל להגיע לדרגה של אמונה לשמה. כלומר קיום מתוך התעלמות מהשכר והעונש. האמת שאני גם מסופק אם יש בכלל נפקא מינה למעיישה בין סוגי האמונות לאדם כזה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/2/2007 20:33 לינק ישיר 

מעבר לכל הדיון יש כאן שאלה פשוטה מאד. בשונה מה"מצוות" המוסריות רגילה שהאדם הסביר לא נתקל ב"נסיונות" וקשיים רצופים המפריעים לו לעמוד במוסריותו (בהחלט יש נסיבות חריגות שרוב האנשים לא עומדים בהן למרבה הצער) הרי שאת מצוות היהדות המורכבות מאלפי פרטים על כל צעד ושעל, קשה לקיים באופן האורטודוקסי השמרני, ללא מניע רב עוצמה כשכר ועונש או למצער אמונה עמוקה שמדובר באמת מוחלטת. שלא לדבר על כך שמעצבי המצוות לדורותיהם האמינו באמונה שלימה שמדובר בתורה מן השמים וכל מה שתלמיד ותיק עתיד לחדש נאמר למשה מסיני.
הליבוביצים למיניהם באמת קיימו, בדרך כלל, מסגרת של קיום מצוות לייט.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > האם יש הגיון בבחירה לשמור תורה ומצוות ?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 סך הכל 3 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.