|
|
| נשלח ב-4/5/2005 23:25 |
|
| |
שלויימלע,
ראוי לזכור כי הגישה המחוזית שונה באורח מהותי מזו החילונית. לאנושות חשוב מאד לזכור את השואה ולהנציח אותה, והם מאמינים שבכך יצליחו למנוע שואה נוספת. הפקת לקחים, מה שנקרא.
היהדות החרדית של ימינו רואה באירועים היסטוריים משהו אחר לגמרי. הכל נקבע מלמעלה ואין טעם לדוש במאורעות העבר. אם לסבתא חשוב שנכדיה יידעו על השואה היא תתאמץ מאד להנחיל להם אותה. אם לא - לא, ומה בכך.
|
|
|
|
| נשלח ב-5/5/2005 08:59 |
|
| |
חצקל,
אני חולק עליך מכל וכל.
קודם כל, במחנה הכללי משנה לשנה פוחתים הקולות של 'לא עוד', איש אינו חי כיום בוודאות ציונית של מניעת שואה. מנגד, גם במחנה 'המחוזי' האמונה בדבר 'הכל נקבע מלמעלה' אינה נחשבת לפוטרת מלדעת את העבר!! טעות חמורה!! אדרבא, ישנו אתגר לדעת אותו על פי 'האמת' האלוהית שבו. או קיי, מקובל עלי. אבל גם את זה ממעטים לעשות. והלוואי שיעשו עשירית ממה שעושה בתחום זה החברה הד"לית.
התוצאה העצובה של חוסר מעש, פוגעת ברובד עמוק יותר, ואני קובל על כך שהולכת ונפערת תהום של העדר תחושת שיתוף גורל, אם אתה מבין על מה אני מדבר.
אם גם תוצאה עצובה זו נחשבת מקובלת בעיניך, וגם אותה תפטור ב'ומה בכך', אין לי מה להוסיף.
|
|
|
|
| נשלח ב-5/5/2005 09:37 |
|
| |
יצקל,
כתבת:
<היהדות החרדית של ימינו רואה באירועים היסטוריים משהו אחר לגמרי. הכל נקבע מלמעלה ואין טעם לדוש במאורעות העבר. >
הרי כל היהדות ובפרט החרדית היא איזכור העבר של יציאת מצרים, חורבן הבית, מסעי הצלב וכו', שלא לדבר על האידיאליזציה של העיירה, ואתה אומר שאין טעם לדוש במאורעות העבר.
מה שכן יש מן הצדק בדבריך הוא שלא משתדלים להפיק לקחים.
|
|
|
|
| נשלח ב-5/5/2005 11:13 |
|
| |
ללא תכנון מראש, נקלעתי הבוקר בעת הצפירה לשוק מחנה יהודה.
הצפירה בקושי נשמעה ברעש ובצעקות של השוק. עמדתי מול אחד הדוכנים, כאשר לפתע קשיש שעמד לצידי גער בי בקול מצווה: עמוד! עמדתי והבטתי בשעון, אכן, השעה 10 בדיוק.
מסביב נשמעו קולות: ששששש...... ששששש..... מסתבר שבשוק נהגו לאכוף את הצפירה, מכיון שאינה נשמעת כל כך. לאט לאט נדמו הקולות, והדומיה השתררה בשוק. זה היה רגע מרטיט, אני מוכרח לומר. אפילו הסבלים הערבים נאלמו דום, הפסיקו לדקה אחת את קללותיהם והביטו סביב. מרחוק נראה קשיש ירושלמי העוסק בשלו ונואם בקול באוזני חברו. שששש..... ששששש..... גערו בו הרוכלים סביב עד שגם הוא השתתק לבסוף. (ושמא נשא ק"ו בעצמו דלא גרע מערבי...)
הדרמה שבהפסקת השאון לדקה אחת, גרמה לי לחשוב דוקא על כוחה של קונסטיטוציה, או דת אזרחית, מה שתרצו. אם את זה לא יהיה לנו כאן, מה ישאר לנו? הייתי גאה ב'עמך' הפשוטים של השוק על קנאותם לרגע יקר זה, הקדוש בעניהם כמו ואולי יותר מתפילת עמידה בבית הכנסת. (יתכן וחלקם אפילו אינם יודעים זיכרון למה ולמי, ובמוחם מתבלבלים כל הימים הלאומיים זה בזה). אל יהי קל בעיניכם הישג זה, לרתום את סדר היום הציבורי של יום אחד לנושא ערכי מסויים, ובאמצעות התקשורת גם חלק נכבד של תשומת הלב הציבורית. ואם לא די באלה, אזי באה הדקה הזו הנאכפת בקדושה בידי העם שבשדות, ומלמדת על כוחו של דינא דמלכותא.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-5/5/2005 18:57 |
|
| |
שלויימלע,
מתוך דבריך אני נמצא למד כי אנו דנים בשני מישורים שונים. כך גם לגבי הטקסיות שבעמידת-דום בצפירה. אולי עלי להבהיר כי בוויכוחים 'עקרוניים' אני נוהג למשוך את הדיון לקצהו, ומנטרל זמנית את הממדים המעשיים שבו.
|
|
|
|
| נשלח ב-5/5/2005 19:12 |
|
| |
שלויימלע,
אין זה, לדעתי, כוחה של חוקה (או של המסגרת המדינית), אלא בטוי לרצונו הפשוט של העם. כתבתי כאן באשכולה של התבהרות שהמדינה היא הבטוי המאורגן של החברה, ומכאן - גם המסגרת המארגנת. במקרה הזה, המדינה קבעה את המסגרת של היום והטקסים, אבל היא עשתה זאת כבטוי לרצון אותנטי של הצבור לקבוע יום אבל ולשמור עליו; מובן, כי מרגע שקיים יום כזה והמדינה מפנה את אמצעיה לטיפוחו הרי תורם הדבר למעמדו. למרות זאת, זה לא היה פועל אילו הציבור לא היה מעונין לשמור על כך. דומה הדבר לאי-הנסיעה ברחובות ביום הכפורים. המדינה היא כאן רק הכלי ביד הציבור לקבוע את הפרטים הטכניים.
|
|
|
|
| נשלח ב-6/5/2005 03:21 |
|
| |
שלוימלע,
טוב ומעניין לקרוא אותך, כתמיד, גם כאשר אינני מסכים לגמרי.
כמה הערות:
א. מערכת החינוך החרדית נעשית יותר ויותר מודעת לצורך להנחיל את תודעת השואה, וראה ספרים כגון "חורבן יהדות אירופה". רמת הידיעות של בוגר ממוצע של מערכת החינוך החילונית או המזרוחניקית איננה גבוהה ביותר, להערכתי, ואינה עולה בהרבה על זו של בוגרי המערכת החרדית. ותו: מערכת החינוך (במובן הרחב) החרדית איננה פועלת רק בזירת המוסדות, אלא בכל הזירה; למעשה, כל כלי תקשורתי-ספרותי בחברה החרדית נתפס ככלי "חינוכי". וכאן, להערכתי, היהדות החרדית יוצאת מנצחת, ובגדול, בהנחלת השואה. שום מגזר איננו דש לעייפה את נושא השואה, ונוסטלגיית היהדות שלפני השואה, כמו החברה החרדית – הן (ובעיקר) בעיתונות, הן בספרות העממית, הן בדרשנות.
ב. אינני נוטה לעמדה החרדית בנושא הנצחת השואה, ובאופן בסיסי אני נוטה להסכים איתך ש"חסר משהו" בכך שהיהדות החרדית לא קיבלה עליה את הזכירה הקולקטיבית. אבל אני חייב להודות שכאשר אני רואה ושומע את הנאומים בטקסי הזכרון אני מרגיש לעתים צורך להימלט אל מחוזות התגובה החרדית, שלפחות איננה לוקה בקיטש ובשבלוניות, ובתור שכזו יש בה משהו סולידי ומכובד יותר. כוונתי בעיקר לדברים מן הנוסח שהשמיע ראש ממשלתנו ב"מצעד החיים". אינני שמאלני או יפה נפש, אבל הדיבורים המטומטמים האלה על צה"ל מושיענו, ועל כך שהיום כבר לא הייתה מתרחשת שואה בזכות מדינת ישראל החזקה והנפלאה וכו' וכו' – מבריחים אותי הלאה משם.
ג. בימים אלה שאני על אדמת ניכר, אני רואה עד כמה טקסי הזכירה הישראליים-הממלכתיים הם דלים, בעוצמתם החווייתית וגם החברתית, לעומת אלה של היהדות המסורתית. את חגי תשרי אתה מרגיש כאן, ועוד איך; חנוכה הוא כמעט חג לאומי אמריקאי; בפורים יש קרנבל תבעוני בבית הכנסת (שהיה, אגב, מלא עד אפס מקום בקריאת המגילה, ועשרות נאלצו להסתפק במקומות בעמידה); פסח – אין צורך להכביר מלים על עוצמתו של ליל הסדר, הטרי עדיין בפינו. ולעומתם, יום השואה – מאי עבידתיה? – יש כאן איזו הרצאה של איזה רב, איך ווייס. אין צפירה, אין שידורי טלוויזיה, אז לא מרגישים כלום. גם לא לקראת היום: אתמול זה כל כך לא היה בתודעה שלי, שרק ברגע האחרון נזכרתי שערב יום השואה, וביטלתי תוכניות ללכת לקונצרט. כל התודעה וההרגשה הן בארץ, ובארת דווקא, בגלל אווירת הרקע היזומה של המערכות השונות בארץ. זה הזכיר לי קצת את דברי הראב"ע על והרמב"ן בסוף דברים על "אלוקות מקומית", כביכול. תאר לעצמך שחס וחלילה ניאלץ לצאת שוב לגלות, מה יישאר מכל זה? כלום. טקסי זכירה וגיבוש תודעה לאומית שכל כולה נשענים על טקסים תלויי-רשות ועל טלוויזיה ועל צפירה מקומית, אין להם תוחלת, לצערי.
ולמרות הכל אני חושב שצריך לקיים אותם, וצר לי על היהדות החרדית שאיננה שותפה להם ועל דיבורים בנוסח ידידתנו התבהרות. למה? כי די, נמאס כבר מההתפלספות על כל דבר שאמור להיות סמל לאומי משותף. הרי שמל הוא בהכרח משהו קצת שרירותי, וקצת מחטיא את הנקוה האמיתית, בהיותו חיצוני. והרי על כל סמל ועל כל טקס אפשר להתווכח ולדרוש דרשות, וככה לא מגיעים לשותפות בסמלים, ונשארים בלא כלום. עדיף להיות שותף בחירוק שיניים לסמלים שאתה לא אוהב, מאשר לא להיות שותף להם, ולתרום בכך לשבירה נוספת של המרקם הלאומי הסדוק ממילא. (אבל ההשתתפות אינה צריכה להקהות את חוש הביקורת, ואיננה צריכה להעלים את חירוק השיניים).
סליחה שהארכתי (אין לי זמן, אבל נסחפתי).
אידך גיסא
תוקן על ידי - אידך_גיסא - 06/05/2005 3:24:35
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-6/5/2005 03:38 |
|
| |
אידך גיסא.
הערה (שלא מגובה במחקר .)- בילדותי לא היה כמעט בחברה החרדית דיבור או ספרות על השואה ,היה את 'שימקה' ואת ספרו של יונתן אייבשיץ , אה.. ואת ספרו של שיינפלד.
(ואת עיקר ידיעותי שאבתי ,רח"ל ,מהספרות החילונית )
הסיבה שהיום יש יותר מודעות וספרות אינה קשורה לצורך להנחיל את השואה אלא לצורך למכור (לא בשלילה) ספרים. יש היום מודעות לספרות חרדית וכמה כבר אפשר לכתוב על אדמורים וגדוילים?
הוי,עם השפנים עד מתי תהיו לשפנים?!
|
|
|
|
| נשלח ב-6/5/2005 05:13 |
|
| |
קעלמער,
אז איך תסביר את ההידרשות האינספית לנושא זה בעיתונות החרדית?
זכורני בימי חורפי, עת הייתי מנוי על יתד נאמן, שפעם אחת הם פרסמו מכתב למערכת של אחד הקוראים, שהתלונן על כך שבשבועות האחרונים לא הייתה אפילו תוספת-שבת אחת בלי התייחסות לשואה, וזה כבר מקלקל לו את העונג-שבת...
לדעתי זה משרת שני צרכים הרבה יותר עמוקים: את הנוסטלגיה לעולם שחרב; ובמקביל - את חידוד תחושת הצורך להתגייס לשיקום עולם התורה בארץ (צורך שהמודעות לו החלה להתרופף ככל ש"שעת החירום" שלאחר המלחמה הלכה והתרחקה).
אידך גיסא
|
|
|
|
| נשלח ב-6/5/2005 05:31 |
|
| |
אידך גיסא.
אני ראיתי זאת מאותו צורך למלא דפים ,חלק גדול של הכתבות גם נעשה להלחם באתוס הציוני , ולספר על הגבורה הדתית.
אני לא פוסל, כמובן, שכתוצאה מכך החלה המודעות לחלחל וזה הסיבה לשינוי ששמת לב אליו.
(אני לא חולק ,אני רק שם אצבעי על אפשרות אחרת.)
|
|
|
|
|
| נשלח ב-6/5/2005 11:57 |
|
| |
שלוימעלע
איקון ירוק גדוש על דבריך, ואולי על הסיפור אפילו יותר מהטענה - שטעונה בירור כדרך הפורום (זה לא אומר שאיני מסכים).
הדברים הבאים נועדו להיכתב באשכול של התבהרות. אבל מילא.
יש כאן כמה ענינים:
א. הצורך והרצון הראוי (לדעתי) לעשות סימן וזכר לשואה.
ב. העובדה המשפטית, הסוציולוגית, שהסימן שנקבע הוא יום השואה, כולל צפירה - וזה נעשה בידי המדינה שאמורה להיות מדינת יהודים, אבל היא אינה מחוייבת להלכה.
ג. הפסיכולוגיה והסוציולוגיה האנושית, שגורמת לכל אדם לחוש רטט של התפעמות באותו רגע של הצפירה. (אלא אם כן הוא חרדי, ואז יש לו מטענים - מוצדקים או לא - נגד זה).
ד. העובדה שלחרדים קשה להזדהות עם משהו שהמדינה קובעת מעצם היותו משהו שהמדינה קובעת. זה לא בהכרח מוצדק, למרות שיש לזה גם רקע הלכתי ותורני.
ה. העובדה שכל מעשה חיצוני ניתן להתפרש בדרכים שונות. אפשר לראות את הצפירה והעמידה בצפירה בתור רגע של התחברות והתמקדות בעובדה שכה הרבה נפטרו - וזה עושה רושם עוד יותר כאשר מדובר ביום חללי צה"ל - אלו שמתו כדי להגן עלינו.
אך אפשר לראות זאת כשיעור התעמלות כפוי.
ואיך קובעים מי צודק?
באחד מספריו הציע פרופסור שמואל הוגו ברגמן את האבחנה הנאה הבאה: חייזר כי ייקלע ליום שבו יש צפירת זכרון לא ידע מדוע עומדים. אותו דבר נכון, כמובן, לגבי תפילת 18 בבית כנסת (למי שרוצה, ואולי זה מוצדק ואולי לא, אפשר להוסיף "להבדיל"). כי ההתנהגות החיצונית היא רק חלק מהסיפור. מה שבלב, במחשבה, חשוב לא פחות ולמעשה יותר.
באשכולות על הצפירה מתערבבים רגשות סוערים, ובצדק, עם אבחנות פשוטות אלו. ואני מוצא את עצמי כמו הרב, שחושב שכולם צודקים, הטוען, הנטען, והרבנית.
לכולם יש צד אמיתי מאד. למעטים, למרבה הצער, יש אפשרות לראות את הצד השני. זה נכון בכל מקום, וגורם להרבה מחלוקות, אך כאן זה כואב במיוחד.
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-6/5/2005 18:27 |
|
| |
אידך,
1. כתבת: 'רמת הידיעות של בוגר ממוצע מן המערכת החרדית אינה נופלת מזה החילוני'. אם יש דבר כזה 'חילוני' בהקשר זה, נופלת גם נופלת, ולו בשל העובדה שהחרדי נזקק לספרות שכתב 'החילוני'. מלבד זאת, היא נופלת גם נופלת בהרבה מזו של בוגר המערכת הדתית-לאומית.
2. גם המערכת הכללית 'הלכה על כל הזירה', כל מונומנט לאומי בישראל משדר זכרון השואה, ובעוצמה רבה יותר מאשר ספרי 'חורבן יהדות אירופה'. שבאה ממניעים כלכליים, כפי שכתב קעלעמר. מלבד זאת, אני מציע להבחין בין ספרות שואה חרדית, לבין ספרות הנוסטלגיה 'קדם שואה'. מהסוג הראשון אין הרבה.
3. לדבריך, מחוזות התגובה החרדיים 'אינם לוקים בקיטש ושבלוניות'. - ברור! מי שאינו עושה - אינו טועה, אומר הפתגם.
4. טענה ג' - טענה רב-שך'ית מובהקת: מעט פסימיות מהולה בנוסטלגיה לקיום החגים העממי. מי השווה בכלל את יום השואה לשאר חגי ישראל? גם כאן בישראל חגי ישראל המסורתיים עוקפים בהליכה את יום השואה. אם בגולה הדוויה אין 'יום השואה' - בדיוק בשל כך היא גולה דוויה. (אם נעתיק את הפסימיות של הרב שך ליהדות אמריקה, אני לא בטוח שכאן בישראל נחגוג יום לזכרה...)
5. למרות ההתקדמות המעטה בשנים האחרונות, אין לנו עדיין 'ספרות שואה' חרדית, וגב' פרבשטיין עצמה מתריעה על כך. את עיקר ידיעותיו על השואה שואב הצעיר החרדי (כולל לבלרי 'יתד') אך ורק ממקורות חוץ-חרדיים (וכעדות קעלעמר). הדברים נכונים גם ביחס להיסטוריה של קהילות, רבנים ועוד, והיסטוריה יהודית בכלל, אבל זה כבר נושא לדיון אחר.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-8/5/2005 06:52 |
|
| |
שלוימלע אלופי,
אענה ראשון ראשון.
1. על מה אתה מלין? על כך שהחרדים אינם קוראים ספרות שואה או על כך שאינם כותבים אותה? אם אחרים כותבים, הם אינם יכולים לדעת אותה (ותיאורטית, אפילו טוב יותר מהדיוטות הסקטור שממנו באים הכותבים)?
2. אני מסכים, וכבר כתבתי שיש פגם ביחס החרדי לשואה. אלא שאת זה כתבתי בסיפא, ומשום מה יש נטייה להתייחס אל דברים כאלה כאל מס שפתיים שלצורכי איזון. ולא היא.
3. שוב, אני מסכים.
4. היותה של טענה 'רב-שך'ית' עדיין איננה ערובה מלאה להיותה מוטעית... אולי קצת הדגשתי יותר את "תחרות העוצמה", אבל לא זו אמורה הייתה להיות הנקודה המרכזית. הנקודה המרכזית היא: כל כוחו של יום השואה הוא בתיזמור התקשורתי-ממסדי. אין לו כח משל עצמו, לא ברמת היחיד ואך לא ברמת הקהילה. לדעתי זו חולשה.
5. לפני הכל: "לבלרי יתד"? שכחת ש"לבלרים" זה רק "ההם"? ולגוף העניין: האם הצורך למלא דפים הוא רק בעיתונות החרדית? ותו: מה זה משנה מה המניע, אם התוצאה היא הכנסת חומרים על השואה, והרחבת ידיעותיו של הקורא?
אידך גיסא
|
|
|
|
| נשלח ב-8/5/2005 07:19 |
|
| |
ווטו1
<"גם הרבנים החרדים שהעדיפו את צורך אזכור השואה מעל צורך הזהירות מחידושי פיוטים, צירפו את פיוטיהם לקינות תשעה באב [אך זה אולי כדי למעט בחידוש]">
רוב הרבנים החרדים העדיפו שלא להזכיר את השואה, כי הם לא ידעו איך להסבירה.
משיב חכמים אחור ודעתם יסכל.
http://www.hydepark.co.il/hydepark/topicarc.asp?topic_id=1037362
|
|
|
|
| נשלח ב-8/5/2005 07:20 |
|
| |
אידך.
הענין הוא, האם המשפט הזה שכתבת נכון?
"מערכת החינוך החרדית נעשית יותר ויותר מודעת לצורך להנחיל את תודעת השואה"
האם היא אכן מודעת?
והאם מאמרים ביתד מחלחלים אל השיח הציבורי?
ב20 שנות לימודי במוסדות חרדיים מעולם לא הוזכרה השואה בשום תוכן לימודי או חינוכי. אני כמעט בטוח שהמצב היום דומה.
אז יש מאמרים ביתד. יש גם המון מאמרים על טכנולוגיה. לא הייתי יוצא בהכרזה שמערכת החינך החרדית מודעת לטכנולוגיה ומנסה להנחילה .
|
|
|
|
|