|
|
| נשלח ב-16/4/2007 11:35 |
|
| |
מיימוני:
מצאתי היקרה
ברוכה הבאה אל הפורום!
העלית שאלה חשובה מאד, שקשורה לכל המציאות החרדית במדינת ישראל המודרנית.
הבה נתבונן מעט בנתונים.
יש צפירה שתוקנה על ידי משרדי הממשלה כסימן להתעוררות. בשעה זו כל אדם אמור להפסיק כל עיסוק, לעמוד ולא לשבת ולא ללכת, אלא להתפנות מעיסוקיו כדי להרהר בנופלים או בנספים. ההתחברות הזו בעלת משמעות רבה עבורנו.
אולם החרדים, לפי הדיווחים בתקשורת, אינם מקפידים לעמוד. מדוע?
יש לכך כמה וכמה סיבות, אבל לעולם אין זה נובע מזלזול מכוון חלילה.
א. יש לעם ישראל דרכים שהיו מקובלות במסורת במשך מאות ואולי אלפי שנים לציין קשר עם נפטרים, הרוגים על קידוש השם, ואנשים שמסרו נפשם כדי להציל חיי אחרים.
אחת הדרכים האלו היא לומר קדיש. דרך אחרת היא ללמוד טקסט קבוע, מה שמכנים "לעילוי נשמת". דרך שלישית היא לתקן יום צום כדוגמת צום גדליה.
בעוונותינו, עם ישראל טרם התאגד במידה כזו שיש לנו מרכז של חכמים המסוגלים לתקן תקנות שיהיה להן תוקף כדוגמת התקנות של חז"ל. לכן הנושא של זכר לנופלים נותר ללא תקנה ממקור סמכות גבוה. והוא נותר בידי ההמון לעשות כרצונם.
לפיכך, בני הדעת שבינינו מקפידים לציין את הרגע הזה של הצפירה בהתייחדות עם זכר הנופלים במובן של תפילה לזכרם, הרהורי תשובה, או לימוד ואמירת תהלים.
זוהי הדרך ה"קלאסית" היהודית לציין את זכר הנפטרים.
אולם בשעה שחרדי נמצא ברחוב, הוא יקפיד לעמוד כדי להימנע מחילול השם, כדי שלא יאמרו: ראו כיצד הוא מזלזל בזכר הנופלים. הרי יהודים המה, ועוד שיש להם זכות עצומה, שמסרו את עצמם להצילנו, אם מדובר בחיילי צה"ל.
ב. יש לציבור החרדי באשר הוא חרדי הסתייגות מתקנות מיוחדות שהמדינה מתקנת. איני בא לומר כרגע אם זה טוב או רע. מן הסתם היה ראוי שהחרדים יטלו חלק פעיל יותר במדינה. בוודאי היה ראוי שהמדינה תתאמץ יותר להתאים את עצמה לכללי התורה וההלכה, ובלי זה לא יתאפשר לרבים מאיתנו ליטול חלק פעיל כאשר היינו רוצים.
אולם המצב אינו אידיאלי. המדינה רחוקה מהנהגות תורניות ואינה מתחשבת בהן מספיק, לפחות בעיני מי שלומד הלכה ויודע מה היא מחייבת ומדוע (וזה ראוי לבאר וללמוד!)
לכן נוצר ריחוק. וכתוצאה מהריחוק הזה, רבים מרגישים ניכור מתקנות של המדינה. יש להם גם חשש, שנובע מסיבות היסטוריות, פן המדינה תנסה להתערב בחינוך ילדינו ותזיק לו. מה שמתחיל בתור בקשה ראויה, לציין זכר לנופלים, עלול להביא בעקבותיו התערבויות אחרות שאינן ראויות והן אף מסוכנות.
ייתכן שמי שאינו מכיר את ההיסטוריה הרגישה של הציבור החרדי יתקשה להבין חשש כזה ויחשוב שזה חשד שווא. ולכן, ראוי להאריך ולבאר זאת אם תרצי.
לפיכך, יש כאלו שמסתייגים מללמד את ילדיהם על ימים אלו, כי הם חשים, בצדק או לא בצדק, שיש כאן נסיון לכפות תקנות בשעה שהסמכות לתקן תקנות צריכה להיות מסורה בידי חכמי התורה בלבד.
ג. יש כאלו שחוששים כי תקנת הצפירה דומה לדברים שנוהגים בין הגויים. ומצאנו שחכמים תיקנו לאסור הליכה בדרכי הגויים בנסיבות מסויימות. ולפי זה יהיה אסור לעמוד בצפירה.
לפיכך, עם כל הרצון הטוב להתחבר לצער הכבד על הנפטרים, תהיה מניעה הלכתית לעשות זאת בדרך שנוהגים אומות העולם.
יש על כך דיון מורכב מאד בין חכמים. למעשה, דעתי האישית היא שאין כאן את האיסור הזה, אבל ברור שמי שחושב, אפילו בטעות, כי יש כזה איסור, אינו יכול להרשות לעצמו לעמוד. לא מחמת זלזול, אלא מפני שלדעתו אסור לעשות כמעשי הגויים באבלם.
מכל מה שכתבתי אפשר להבין:
ראוי לכל חרדי לעמוד במקומו בשעה שיש צפירה.
ובוודאי שראוי לכל אדם לחשוב באותה עת על הנופלים והנספים. בין להתפלל עבורם (אם זה מועיל), ובין להתחזק ולהרהר בתשובה. או, אם אינו מסוגל לזה, ללמוד משנה או לומר פרק תהלים בכוונה ככל האפשר.
עלי להוסיף, לצערי ולבושתי, כי מה שכתבתי בראשית דברי לא היה מדוייק לגמרי. תיארתי את האידיאל ולא תמיד את המציאות שאינה זהה לחלוטין לתקוותינו.
אדם חרדי אינו אמור לזלזל בשעת הצפירה. אולם יש בינינו, כמו בכל ציבור, אנשים מרמות ואיכויות שונות. יש כאלו שאינם בני דעת כל כך, וכפי שהם מזלזלים במצוות שונות, הם גם מזלזלים בצפירה ובמה שהיא מסמלת. זה לא נובע מרשעות אלא מחוסר דעת. חוסר תשומת לב.
קל לשפוט כאלו אנשים לשלילה. אבל צריך לזכור שלא כולנו חכמים ולא כולנו מבינים את כל התורה כולה.
ולמעשה, אם נבדוק את עצמנו, כולנו לוקים בזה במידה כזו או אחרת. אין צדיק בארץ אשר יעשה טוב ולא יחטא לעולם. אבל כל אחד צריך לשאוף לתקן כל מה שבידו, ולהתעלות.
אצל אלו, כפי שהם נכשלים לפעמים בעוד דברים, גם בזה הם נכשלים. ובכך הם מאפשרים למי שאינו אוהב חרדים לתקוף את הציבור החרדי בשלהם. והם גם מעוררים אצל אנשים ישרים, כמוך, תמיהה גדולה כיצד יתכן שהציבור החרדי, שאמור לחנך את ילדיו לקדושה ולטוב ולהיות דוגמא טובה בכל דבר, דווקא בנושא רגיש זה מוצאים אצלנו זלזול. וחבל מאד.
אבל ראוי לדעת כי כל ציבור מורכב מרמות שונות של בני אדם. ויש להסתכל לא תמיד על המצוי, כי המצוי משקף גם את הפחות מוצלחים, אלא על האידיאל והכלל. והכלל הוא מה שכתבתי לעיל באותיות מודגשות.
אני מקווה שעניתי על שאלתך. ואם לא, אנא כתבי שוב.
|
|
|
| נשלח ב-16/4/2007 11:36 |
|
| |
mdabraham:
הנביא שליט"א,
אינני חושב שיש מקום לתקן. חלק מהנופלים בפעולות טרור נפלו בגלל שסיכנו את עצמם (כמו בהתנחלות וכדו'). הרי כל נופל טרור בארץ מסכן את עצמו במידת מה בעצם העובדה שהוא תושב. אותם אלו שעשו זאת מפני מודעותם הדתית שייכת לגביהם הקטגוריה של קידוה"ש.
אך הרוב מאלו (=הנופלים במלחמות ובהגנה) ואלו (הנספים בטרור) לא נפלו על קידוש השם, וכמושנ"ת.
המקובל הזה שכל מי שמת בגלל יהדותו הוא מת על קידוש השם, זוהי איוולת דמגוגית. בפרט כאשר המת כלל אינו מאמין בקב"ה, ולכן אינו יכול ואינו רוצה לקדש את שמו. למעשה בד"כ הדברים נאמרים דווקא כלפי כאלה, כי אין משהו אחר לומר עליהם (במובן הדתי).
אכן זוהי איוולת מקובלת. אז מה? לדעתי זה נעשה מקובל הרבה יותר מעת שנוצר צורך פוליטי ותרבותי באמירות כאלה: מחד, כדי ליצור את התמונה של מדינת ישראל כמדינה יהודית (כסא ה' בעולם). ומאידך, מפאת הצורך באפולוגטיקה כלפי החוץ החילוני, כדי שלא להתייחס אחרת לנופלים דתיים ושאינם כאלו. אבל צרכים, חשובים ככל שיהיו, אינם מהות.
מיימוני,
סובלנות כשלך החריבה את בית מקדשנו. במחיכ"ת, ברמת הצדקה כזו כבר יש אפילו מימד של שקר. מה אתה לא מכיר את כל אלו שמתלוצצים על הטקסים הללו, ואינם מזדהים במאומה? או את אלו שמסבירים לך בטוטו"ד שהמתים מתו בגלל הציונות, הם יצרו את הבעיה והם מתו על ניסיון (כושל) לפתור אותה. הרי אומרים זאת בשם החזו"א. אלו לא מיעוט שולי אלא בהחלט חלק מההרד-קור. כאמור, אני יכול להבין מאיפה זה בא, אף שזה מרגיז אותי, אבל להכחיש זאת הרי זה כמכחיש המוחש.
אמנם ברור שמי שלב אדם לו, אינו מזלזל בכאב של משפחה ספציפית שאיבדה אדם יקר, תהא הסיבה אשר תהא. מי שעושה זאת הוא באמת מיעוט לא מייצג, אם בכלל יש כאלה. אבל היחס לטקסים הממלכתיים והמשמעות הלאומית של האבל הוא יחס מזלזל, וזה חלק מהאידיאולוגיה. זו אינה שאלה של אופן ההנצחה וחוקות הגוי (צפירה או אמירת תהילים). הרי אלו שטויות במיץ, שכן כבר כתבו שאין זה מקובל במדינות העולם לעשות טקס של צפירה בנסיבות כאלה, ולמעשה כנראה אנחנו המצאנו זאת (כך לפחות קראתי, ואני לא מניח שאלו האומרים זאת עשו מחקר מעמיק יותר). בודאי שזה לא מנהג נפוץ ואופייני אצל גויים. וגם אם זה היה מנהג גויים, אז מה? גם למנות ראש ממשלה זה מנהג גוי, וגם להתאבל על חיילים שנפלו זה מנהג גוי, וגם ללבוש מכנסיים. כל זה אינה אלא אפולוגטיקה רדודה בעלמא.
הטענות הללו טובות כלפי משמיצים מבחוץ שאינם מכירים באמת את המצב, כדחייה בקש ותו לא מידי.
יש כאן התנגדות לציונות, ולתנועה הלאומית היהודית בכלל, וזה הכל (לגיטימי, אף כי מוטעה לטעמי). כל השאר זה בובקעס.
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-16/4/2007 12:58 |
|
| |
הרב מיכי
צער גדול היה לי כשקראתי את מה שכתבת על הרוגי ארץ ישראל
בבא בתרא דף י: שמעתי שהיו אומרים: הרוגי מלכות - אין כל בריה יכולה לעמוד במחיצתן. מאן נינהו? אילימא ר"ע וחבריו, משום הרוגי מלכות ותו לא? פשיטא, בלאו הכי נמי! אלא הרוגי לוד.
שמעתי שהיו אומרים: הרוגי מלכות - אין כל בריה יכולה לעמוד במחיצתן. מאן נינהו? אילימא ר"ע וחבריו, משום הרוגי מלכות ותו לא? פשיטא, בלאו הכי נמי! אלא הרוגי לוד. . תענית דף יח עמוד :
אמרו: כשבקש טוריינוס להרוג את לולינוס ופפוס אחיו בלודקיא, אמר להם: אם מעמו של חנניה מישאל ועזריה אתם - יבא אלהיכם ויציל אתכם מידי כדרך שהציל את חנניה מישאל ועזריה מיד נבוכדנצר. אמרו לו: חנניה מישאל ועזריה צדיקים גמורין היו, וראויין היו ליעשות להם נס, ונבוכדנצר מלך הגון היה, וראוי לעשות נס על ידו. ואותו רשע הדיוט הוא, ואינו ראוי לעשות נס על יד
|
|
| נשלח ב-16/4/2007 13:12 |
|
| |
בעניין הצפירה, כתב הרב יעקב אריאל בספרו "מאהלי תורה" כי בדק ומצא שבשום מדינה בעולם לא נהוגה צפירה לזכר הנופלים והוא חידוש ישראלי, כך שאין שאלה של מנהג הגויים
|
|
|
|
| נשלח ב-16/4/2007 14:05 |
|
| |
מיכי,
תזכה למצוות.
[למרות שבט' באב הדיסקוטקים סגורים מתוקף חוק המדינה. אבל זה באמת פרט שולי.]
|
|
|
|
| נשלח ב-16/4/2007 15:12 |
|
| |
אמשלום,
גם החנויות סגורות בשבת מתוקף חוק. וגם המפעלים. אבל כמובן הרבה מהם לא. כידוע, יש חוקים שאותם לא אוכפים (שלטון החוק מיועד למטרות אחרות). אבל גם זה פרט שולי.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/4/2007 16:03 |
|
| |
מיכי
כנראה לא הסברתי עצמי היטב.
א. בוודאי שיש כאלו שמזלזלים ביודעין בצפירה וביום השואה. שנינו מסכימים לזה. השאלה היא מה ההיקף מבחינה סטטיסטית והאם יש לראותם כמייצגים את הציבור החרדי.
הגע בעצמך: מספרים שכמה סטמרים נטורי קרתא (אולי יש הבדל ואיני מבחין בו) נסעו לאיראן לשמוח עם שונאי ישראל שם. האם נכון יהיה להוציא מכאן מסקנה נגד כל חסידי סטמר?
ב. כאשר מציגים דבר כאידיאולוגיה, מעבירים אותו מן ה"מצוי" אל ה"ראוי". אך שוב אני שואל: מי הם אלו שנלחמים בצפירה כענין אידיאולוגי?
בדרך כלל אלו ההמון, דלת העם הרוחנית. אמנם נכון הוא שיש ביניהם גם אנשים שנחשבים לרבנים בעיני הציבור. אך אלו דווקא יישמרו לא להגיע למצב שבו ייאלצו לא לעמוד בפומבי ובכך לגרום לעוגמת נפש. אמנם הם יתבטאו בציבור בדרשותיהם נגד הצפירה.
אולם יש לשים לב כי למרות שאני חלוק עליהם, אני סבור כי הם עושים זאת תוך שימוש במתודולוגיות שאמורות להיות למדניות, לא פחות ממה שהאדמור הראשון מסטמר התיימר להשתמש במתודולוגיה למדנית כדי לכתוב את "פסקיו" נגד הציונות. ולגביו לפחות יש לשער כי עשה זאת לפי דעתו לשם שמים.
ג. זו הפעם השניה או השלישית שמזהירים אותי כי ענווה יתרה סופה להחריב את המקדש. וכיון שאני לא תמיד מבין מהר, או בכלל, לא ברור לי מה הקשר בין כתיבה לאדם פרטי במטרה לעמוד איתו על האמת, כשהוא עצמו מעוניין באמת,לבין התיייחסות לכלל.
אילו הייתי צריך למלא את מקומו של ר' זכריה בן אבקולס, אפשר שלא הייתי מורה להרוג את המלשין, אך בוודאי הייתי מתיר שיקרב הקרבן הפסול משום כבוד מלכות, שהרי אין כאן "ייהרג ובל יעבור". יתכן גם שהיה מקום לאמדן שמדובר ברודף שלא ינוח ולא ישקוט עד שימצא עלילה נגד ישראל, ואז יש לשקול אפילו להרגו. אולם רחוק ממני לנהוג כאותו בן ימי התנאים שנכשל במה שכינו "ענוותנות מרובה".
בסופו של חשבון, נראה לי שחשוב להבין ולהסביר כך:
א. הראוי הוא לכבד את הצפירה ויותר מכך את הרעיון שמאחוריה. ולמען האמת, רעיון נאה הוא. להבטיח שיש רגע אחד ארוך שבו כל תושבי המקום מתאגדים במחשבה על נושא שיש להקדיש לו אולי אפילו יותר זמן: זכר המתים, הנצחת זכרם, תפילה למענם, לדעת להחשיב מה שמסרו נפשם עליו.
אילולא היו החילונים הוגים את הרעיון הזה, ואילו היינו זוכים שהיתה לנו מנהיגות אחדותית כפי שהיתה אמורה הסנהדרין לפעול, היה מקום להעלות רעיון כזה על ידי חכמי התורה.
ב. יש אנשים המשתייכים לדלת העם, וכיון שגדלו על הרעיון שלהיות חרדי פירושו להיות נגד המדינה - רעיון שמקורו במה שמכנים "סיבות היסטוריות" - הם ייאבקו נגדו ואפילו יתגאו בזה ש"דווקא איני עומד". ולכן יש להבין את הדברים על הרקע שלהם, ולדעת שאין הם מייצגים את האידיאל החרדי בטהרתו.
ג. יש גם אנשים בציבור שלנו שילמדו את הנושא ויגיעו למסקנות שונות משלי ושלך (אני מניח שאני רשאי לראות אותנו כשוים ביחס לרעיון הצפירה. ואולי לא?) על כל פנים, חלקם יעשו זאת דווקא מפני שישקיעו בדבר למדנות. לא כל למדנות מגיעה לאמת, וכנראה שלהם אינה מצליחה לעשות זאת. אבל זה עדיין נסיון להשתמש בדרך ההלכה כדי להכריע. ואצלם לא נמצא את ההתהדרות המגוחכת והמקוממת ב"דווקא לא עמדתי". הם יצאו נגד הרעיון, אבל לא ינסו להתגרות בסביבה.
ולגבי המקור ההיסטורי - בשעתו היה אשכול ארוך בנושא בח"ח, ואולי יותר מפעם אחת. באחד האשכולות ההם, מישהו טרח ושירטט את ההיסטוריה של הרעיון של הצפירה, והראה כי קדמו לו דגמים דומים במספר מדינות. אבל איני יודע למצוא את המקור הזה, וגם לא בדקתי אחריו. כאשר אדם מתיימר לעיין בספרי היסטוריה ולהציג מקומות, יש נטיה להאמין לו שלא יזייף. וכך אני זוכר רק את המסקנה הזו. שאין זו "דרך הגויים לעבודה זרה" אבל זו תקנה שכן נהגה במדינות מסויימות בהקשר דומה.
|
|
|
| נשלח ב-16/4/2007 16:59 |
|
| |
מיימוני
האידאל החרדי בטהרתו מהו? היכן הוא כתוב אם הוא כתוב? ניתן לעיין בו?
אם לנתח את דבריך כאגדה הייתי אומר כך: אכן, אתה במקומו של רבי זכריה היית מוותר על האידאל (קרבן בע"מ) לפני הטלת האחריות על העבריין, אני הייתי נוהג להיפך. אתה מעדיף לסנגר על אוחזי דיעה שאינה נכונה בעיניך גם במחיר של עיוות נתוני השטח על תוצאותיו.
וכתיבה בפורום דומה יותר להוראה מאשר לשיחה אישית.
מקוה שהבנתי אותך היטב.
------- מאיר
|
|
|
|
| נשלח ב-16/4/2007 18:47 |
|
| |
מאיר
א. האידיאל החרדי בטהרתו כתוב על לוח ליבם של תלמידי חכמים (פרפרזה על החזו"א).
ב. יש הבדל בין לתבוע אחריות מעבריין, כולל הענשה, לבין הוצאתו להורג. זה צעד קיצוני. ואם לא מגיע לו למות, אז האם הקרבת קרבן שפסולו בדוק העינים ולכן זה מום פחות חשוב - אינה עדיפה?
נדמה לי שאפילו לגבי מום זה נקבע כי אם עלו לא ירדו, אבל כבר זמן מה לא עסקתי בקודשים ואיני זוכר.
ג. כתיבה בפורום ומענה לשאלה של אדם שאינו מכיר את החרדיות ואת היהדות כוללת שני דברים לדעתי. ראשית, יש בה באמת מן המשותף עם הוראה לרבים, כי רבים קוראים את הדברים. אבל יש כאן את הפן של אדם שמבקש אמת, ומי שמבקש אמת צריך לעזור לו. אסור לשקר, חלילה, אבל צריך להעמיד דברים בפרופורציות. (וסבורני שראוי להתרחק מהשקר עד הקצה האחרון גם בשעה שהוא אינו מזיק, וקל וחומר כשהוא מזיק).
|
|
| נשלח ב-16/4/2007 19:30 |
|
| |
סדנא דארעא חד הוא....
גם אלו שאמונים בד"כ על החופש של הפרט לבחור לו אופני הזדהות ולא להיכבל לסמלים שרירותיים, הופכים להיות צייתנים אדוקים כשמדובר בסמלים שקבעה המדינה, ואפילו מחטטים אצל השכן לראות אם הוא עומד בצפירה או לא (חיטוט כל כך בני ברקי...).
מאידך, אלו שאמונים על ציות לכל רסיס של חומרה חדשה מבלי לבחון את התועלת שבה, כל כך נהנים לרמוס נורמה מקודשת, להסביר שזכותם להיות יהודים, אופס, להזדהות עם הקרבנות בדרך שלהם, ושאין כל תועלת בצפירה או בדגל...
מיימוני,
הדוגמא שהבאת מסטמר מצוינת. סטמר מתנגדת לציונות ולמדינה, אבל גם מתנגדת לשיתופי פעולה ורעות עם אוייבי יהודים. לאור זאת, אותה חבורת פרו-אש"פ ואיראן מנודה רשמית מהחסידות ומבתי מדרשותיה ויש להם אפילו בית כנסת שלהם בלבד. לכן הם באמת לא מעידים על כלל חסידי סטמר. בקיצור, החברה החרדית יודעת מצויין איך לטפל בעשבים שוטים, כשהיא באמת חושבת שהם שוטים.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/4/2007 21:01 |
|
| |
זכרון תרועה מנהג גויים?
|
|
|
|
| נשלח ב-16/4/2007 22:15 |
|
| |
מיימוני
(אם עלו לא ירדו הוא רק בפסולו בקודש, מום מעיקרא אינו כן. עברין המסכסך בין עם למל כובש מיתה אינה עונש חמור עבורו. לוח ליבם של תלמידי חכמים, מי הם והיכן הוא)
------- מאיר
|
|
|
|
| נשלח ב-22/4/2007 03:28 |
|
| |
רבותיי ועמיתי
שבתי לדף הדיונים וראיתיו גדוש וסוער - חלק מהסערה נראית לי מיותרת:
בוקי ודעימיה, תפסיקו כבר להיעלב מהרב מיכי מדובר בדיון ענייני שבמהותו הוא "מוחצן" זהו הרעיון של המלה הכתובה להחצין מחשבות ועוד כמה דברים הרב מיכי הביע את רגשותיו בנושא החללים יותר מפעם אחת ואין זה מן הדיון כלל!,
הרב מיכי, בבקשה תנדב מקור או שניים עבור הדורשים זאת למרות שעניות דעתי היא שהקומן סנס -השכל הישר מורה על אמיתות דבריך
לא לכולנו יש צהר תחת ידינו (אני מודה אין לי! כשיזדמן לי הממון אשמח להיות מנוי) ולעתים ספריה ראויה רחוקה (האם ניתן לקרא את כל צהר באתר דיליה?)
לעניין וידוי תהלים ודיבורים אישיים בזמן צפירה,
ברור כשמש שאין כאן עשה ולא תעשה למעט מקרים ביזאריים ותמוהים ממש
צידודי בעמדת מיכה הייתה לעניין עדיפות וקוהרנטיות הגיונית
כלומר להערכתי הנטייה לומר תהלים לעתים משמשת כעלה תאנה, מעין הכשר דתי למעשה אזרחי-אנושי-חולי בשעה שאפולגטיקה כזו הינה חסרת טעם - עם זאת אינני בוחן כליות ולב וייתכן שישנם עוד אנשים שמוצאים בקפיטלי התהלים קשר לזכרון היקרים שנפלו על הגנתנו - אם מישהו נמצא במקום הזה אכן אין בעיני עדיפות למחשבה שקטה דווקא
אך אם אלו ניסיונות לגרוף זכויות או למצוא צידוקים לעמידה הרי זה בחינת כל המוסיף גורע ויתר כחסר דמי ויעשה איש הישר בעיניו ואנו אין לנו עסק בנסתרות כוונותו אלא בדיון הגיוני גרידא (whatever that means)
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-22/4/2007 07:13 |
|
| |
["הערצתך אליו הם מן המפורסמות" - גדול!!! מזמן לא צחקתי כך. יישר כוחך בוקי, על אבחנה כה נאה וכה מדויקת. היא באמת מעמידה את כל שאר דבריך באור חדש... ]
|
|
|
|
| נשלח ב-22/4/2007 08:34 |
|
| |
הרב מלמד: יש לערוך ימי זיכרון מסוג אחר
בשבועון הדתי 'בשבע' נשאל רב הישוב הר ברכה, הרב אליעזר מלמד, על יום הזיכרון והצפירה לזכר החללים. הרב נשאל לגבי הצפירה האם אין במנהג זה שהועתק מהגויים משום האיסור ללכת בדרכי הגויים, שנאמר (ויקרא יח, ג): "ובחוקותיהם לא תלכו".
הרב מלמד סבור כי דעת הפוסקים, רובם ככולם, שהאיסור ללכת בחוקות הגויים הוא רק כאשר ישנו אחד משני התנאים: או שיש במנהג הגויים משום פריצת הצניעות והענווה, או שהוא מנהג ללא שום טעם ותועלת, וברור שהוא נעשה משום אמונה תפלה של הגויים (מהרי"ק שורש פח, ריב"ש קנח). וכן דעת רבי יוסף קארו והרמ"א (ב"י ורמ"א יו"ד קע"ח, א'). וכיוון שיש טעם במנהג, שעל ידי הצפירה והדומיה מתייחדים כולם יחד באותה השעה עם אותו הזיכרון, אין בזה משום מנהג גויים.
|
|
|
|
|