|
|
| נשלח ב-22/4/2007 09:33 |
|
| |
זילבר,
הרי את זה כתבתי כבר לעיל, שיש מצב ששם שמים מתקדש במתעסק, ולעושה אין קיום מצווה. זה בהחלט יכול להיות המצב כאן (אם אתה חושב שיש במיתתם מצב של הקידוש השם. אני לא בטוח גם בזה).
לפי כמה דוברים כאן נראה שגם הצפרדעים יש להן קיום מצווה, ונגד זה יצאתי.
|
|
|
|
| נשלח ב-22/4/2007 09:35 |
|
| |
זילבר,
בגמרא בפסחים נג: כתוב להדיא שצפרדעין אין מצווין על קידוש ה'. וזה בדיוק היה הק"ו של חנניה מישאל ועזריה.
זה שאדם שאינו מאמין אינו מקיים מצוות קידוש ה' אינו סותר שעל ידו מתקיים קידוש ה'. מותם של חיילים שאינם מאמינים אינו קיום מצווה בפועל. אבל על ידם נעשה קידוש שם שמיים. ואפשר להביא דוגמאות רבות, הרלוונטיות לחילוק פשוט זה, אלא שמשנים מפני דרכי שלום.
|
| נשלח ב-22/4/2007 09:40 |
|
| |
בוקי,
מקרה בריסקער הוא אכן מקרה בוחן מעניין. אני מזמין אותך לראות שוב מה קרה שם. אבל שוב, טיעונים וקריאה קפדנית הם כנראה לא השטח שלך.
אמשלום,
ברוכה הבאה ל'חצר'. יש כבר חסיד/ה אחד/ת. מי הבא?
ויטאל,
דומני שהגענו להסכמה.
ולסיום בקשו מקורות, אז אביא שנים: ר' משה פיינשטין כותב שברכתו של מי שאינו מאמין אינה ברכה. והרמב"ם סופ"ח ממלכים כותב שמי שמקיים שבע מצוות בני נוח מאומד הדעת ולא מתוך שהקב"ה נתן תורה בסיני הוא מחכמי האומות אך לא מחסידיהם. כלומר זה מעשה נכוטן אך חסר ערך דתי (של קיום מצווה). כמה מפרשים כותבים להדיא (ראו שם במפתח לפרנקל), וכך הוא הפשט, שהדברים נוגעים גם ליהודים.
ועל כל זה אומר: למה לי קרא, סברא (פשוטה) היא.
אבל אין טעם לפתוח כאן דיון על העניין, שכן זה לא נושא האשכול. דומני שזה כבר נדון.
|
|
| נשלח ב-22/4/2007 10:30 |
|
| |
[מיכי,
אל תמהר לשמוח -
אני מוכנה להכנס לחצר (כלשהי) רק בתנאי שיוסרו שם הגדרות והמחיצות, ויותר לי לכהן כרבה (בכל ניקוד שתחפוץ ), לפחות ברמה העקרונית..]
.
|
|
|
|
| נשלח ב-22/4/2007 22:03 |
|
| |
מיכי
אשמח אם תביא את מאמרך להישג ידי.
ואם לא נראה לך שלא ראוי לומר תהילים - אני בשלי ואתה בשלך.
ובקשר לרצון ה' נראה לי שכדאי לפתוח אשכול חדש שידון בקשר שבין ההיגיון האנושי והנהגות בני אדם וכדומה - לבין רצון ה' וההלכה.
תוקן על ידי מיכההמרשתי ב- 22/04/2007 22:01:55
|
|
|
|
| נשלח ב-22/4/2007 23:30 |
|
| |
מיכי
חזרתי מאזכרה לנופלים . רעיי והרבה הרבה מהם ש לא הכרתי , נזכרתי במה שכתבת
ושמחתי על זה -כי החזנים והרבנים כולם כאחד בכל האזכרות בארץ. קראו לכל הנופלים
הקדושים והטהורים שנפלו על הגנת הארץ וגומ" שמחתי שלא אתה הוא הקובע והמחליט מי הוא קדוש ומי הוא טהור. שמחתי עם הרבה דמעות, ולא דמעות של שמחה.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-22/4/2007 23:47 |
|
| |
וראה זה פלא, גם אני הק' משתתף בכל שנה באזכרות לעשרות מחבריי ועוד אחרים, ובסוד אגלה לך שגם לי לפעמים יורדות דמעות. אני רק לא מערב סנטימנטים עם שיפוט, וזה כל ההבדל. ולגבי סמכותם ההלכתית של החזנים הצבאיים שליט"א תובב"א, את הדיון הזה באמת נותיר לפעם אחרת...
אגב, יש בנותן טעם להוסיף שרק כעת סיימתי לראות תכנית טלוויזיה 'במבט שני' על ארבעה מהנופלים במלחמה האחרונה. משום מה בחרו ארבעה דתיים (ואולי לא במקרה). מה שראיתי היה ארבעה מקדשי שם השם במלוא מובן המילה. אנשים בשיעור קומה שקשה לי להבין אותו. ממש ראוי להערצה.
|
|
| נשלח ב-23/4/2007 01:51 |
|
| |
על במותינו חללים/ הראי"ה קוק
הרב מיכי, בוקי,
ראו בדברי הרב כיצד הוא מודע באופן מלא לשני הצדדים, שכל אחד מכם מביע רק אחד מהם : כבעל הלכה הוא מביא את דברי הרמ"א : "יש אומרים שמומר שנהרג בידי נכרים מתאבלים עליו". כבעל אגדה הוא פוסק "שמיים וארץ יחדיו יענו קדוש".
הלכתית הוא לא דן בשאלה אם קיימו מצוות קידוש ה',אצ"ל שלא, אלא בשאלת ההספד.הסברה המובאת בש"ך להתאבל על הנהרג בידי נכרי שמיתתו כפרתו כיוון שלא נהרג כדין-ע"י שמיים, ולא כיוון שקידש את ה' שזו אינה סברה הלכתית. אבל השיקול של הרב לסמוך על הי"א הוא שבמובן הערכי והמהותי הם קדושים, והרב מרשה לעצמו לפסוק עפ"י שיקול "אגדי" במקום מחלוקת. אגב , קשה לי על הש"ך: לפי סברתו צ"ל שלשיטת הי"א הוא הדין לנהרג ע"י רוצח ישראל שמתאבלים עליו.
מעניין שהרב קוק לא השתמש בסברה של תינוקות שנשבו, ואנוסים ע"י רוח הזמן, שהביא במקומות אחרים. אולי בגלל שהיו דור ראשון לכפירה, ואולי הרב קוק שינה את דעתו אח"כ להקל לפי סברת תינוק"ש.
בכל אופן, נראה לי שכל הדיון על הספד דווקא ואין בעיה בעמידה בצפירה או אמירת תהילים לעילוי נשמת.
תוקן על ידי nmzilber ב- 23/04/2007 1:52:57
|
|
|
|
| נשלח ב-23/4/2007 19:26 |
|
| |
ירוחם, דומני שהויכוח מוצה. אני לא זכיתי לראות את כל גדולי ישראל שטוענים שהנופלים (כולל הכופרים שביניהם, וכנראה גם הגויים) קיימו מצוות קידוש השם, ואשמח לראות מקורות ברורים. אמנם, כפי שכבר כתבתי, גם אם יאמר זאת יהושע בן נון (והוא לא יאמר) לא צייתי ליה.
'קדושים וטהורים' זה אכן ביטוי שאני לא הייתי אומר אותו מחוץ לקונטכסט הדתי, אבל אני לא מערער עליו כאן. ניתן לראות בהם טהורים מוסרית, אזרחית, אנושית וכדו', ויש המשתמשים בביטויים אלה בהקשרים רחבים יותר. זו בעיקרה שאלה סמנטית. אני מדבר על שאלה הלכתית, כלומר על קיום של מצוות קידוש השם (בגברא. לא שהשם התקדש על ידם במתעסק).
בינתיים רק אני הבאתי מקורות ואתה ממשיך בשלך בראיות מופרכות מחזנים. אז כנראה ניוותר כל אחד בשלו. לא ניסיתי להסתמך על בינתי, אלא לשכנע אותך שזה נכון. אני לא טוען כבעל סמכות אלא כאדם שטוען טענה (טריביאלית), וגם הבאתי ראיות. ואילו אתה בלי סברא ובלי מקור מאשים אותי שאני מדבר ללא ראיות ונשען על סמכותי (מהי בדיוק?). איך כותב נישטאיך? עולם הפוך ראיתי.
מעבר לכך, לסיום אני רק רוצה להבהיר שאכן אני רואה בטענה הזו שלך (ולא בכולן, גם לא אלו שאני לא מסכים להן, והיו לא מעט כאלה) הבל, אבל אין כאן כל התייחסות אליך כאדם (כפי שניסה לראות בזה בוקי), ואני לא חושב שיש מקום להיפגע מזה. באמת כך זה נראה לי, והנלענ"ד כתבתי.
|
|
|
| נשלח ב-23/4/2007 20:43 |
|
| |
מיכי, מה זה קיום מצוות קידוש השם? כל נופל גם אם הוא מאמין אינו מקיים (הרי הוא נרצח ) בפועל את "מצוות קידוש השם" אלא מתקיים בו קידוש השם. אני איני בקי בהלכות אלו ואיני יודע מדוע נקבע שכל מי שנופל כיהודי,או בגלל היותו יהודי, נקרא קדוש שנפל על קידוש השם. אבל אם זו ההנחה הרי כל מי שנפל כך גם אם לא היתה לו כוונה כזו הרי הוא בכלל.
ומצינו בכמה מקומות שיש קיום מצוה גם בלא עשייה.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/4/2007 13:39 |
|
| |
אם אין אני לי לא אני לי כלומר נישט איך לי.
http://hydepark.hevre.co.il/hydepark/topic.asp?topic_id=1835966
איש ציפור איז זה אין לך? הרי שם זה המקור והאמת לכל.
השאלה המעניית אם תקרא שם גם בהמשך, אם לא היו שם כמה קלי דעת שעררו על המקור ?
זה ממש מענין
גם מענינת הכתיבה הפרוידיאנית- אפילו יאמר זאת יהושע בן נון לא ציית ליה.-
יהושע בן נון הלוחם הגדול הראשון אשר ניהל את המלחמות הראשונות של עם ישראל לוחם ומשחרר וכובש את ארץ כנען לבני ישראל. במיוחד לו לא ציית ליה
|
|
|
|
| נשלח ב-24/4/2007 13:44 |
|
| |
[ירוחם,
דוקא ממך הייתי מצפה להבין את מי שטוען שיש אמירה שאינה הגיונית או נכונה בעיניו, גם אם אמרו אותה גדולי ישראל...
(אבל מה אני מבינה, הרי הוכרזתי כבר כחסידה. אז אמשיך לעמוד לי פה על רגל אחת ולתהות על השיטה המעניינת לדיון כאן - הטחת עלבונות אישיים, במקום שיחה ולימוד...)]
|
|
|
|
| נשלח ב-24/4/2007 15:08 |
|
| |
מיכי התיחס רק לעניין הכוונה, אך יש לדון גם בפן האובייקטיבי.
כבר כתב הציץ אליעזר שחייל שקפץ על רימון להציל את חבריו אינו מתחייב בנפשו אף לדעת הרמב"ם שאסור למסור את הנפש על דבר מלבד ג' עברות. הסיבה לכך שמסירות הנפש במלחמה אינה קשורה לקידוש השם ופטור ד"וחי בהם". אנו נלחמים על א"י מפני שאין הדעת נותנת שפטור "וחי בהם" מחייב אותנו לברוח מכל יריה של אויבנו. כך היא דרכו של עולם מאז, שעם שולח חיילים לחרף נפשם למען קיומו, וכל חייל מסכן נפשו למען העם ומסכן אותה למען חברו כשם שחברו מסכן את עצמו למענו.
לכן רשאי חייל לסכן עצמו למען חברו, שכן "וחי בהם" הוא פטור פרטי לחיוב מסירת הנפש של קידוש השם ולא מסירת נפש מחיוב אנושי או הלכתי אחר.
עכת"ד לעניות זיכרוני.
נמצא ששוב אין לחלק בין החייל הדתי והחילוני לעניין זה. אידי ואידי לא מסרו נפשייהו על קדושת השם כי אם על שלום האומה (שהוא דבר גדול בפ"ע, אך עדיין עניין אחר). אגב, לפי"ז גם גיבורי דוד לא מסרו נפשם על קדושת השם.
ומ"ש בכל מקום שמי שנהרג על היותו יהודי, לא מיירי במאבק טריטוריאלי, אלא באופן השכיח שהגוי שב מאידו והתנפל על מי שבחזותו נראה מעדת רוצחי ישו. (ה' אל תכסה דמם!)
לפיכך הריגה על קידוש השם במאבק טריטוריאלי יהיה רק באופנים הבאים:
1. הגוי רוצה לבטל את מצוות ישוב א"י שלא להנאת עצמו אלא לשם עקירת דת ישראל או רוממות דתו. היהודי יוצא לקרב מודע לכך ומוכן למסור נפשו על כך.
2. יתכן שמלחמה כנגד השמדה פיזית של כל [שונאיהם של] ישראל שפיר מיקרי מלחמה על קידוש השם, שכן הכחדת עם ה' חלילה לא גרע משמד.
א"כ מאבק בתנועה לאומית כאש"ף או סכסוך טריטוריאלי עם מדינה שכנה וכיו"ב להנאת עצמם מיקרי.
משא"כ במלחמה האחרונה בה החיזבאללה בא לשחרר "אדמה מוסלמית" דהיינו לעקור את יסוד הזיקה היהודית לא"י שלא להנאת עצמו אלא לנצחון דתו, אותם חיילים שבאו להגן על א"י משום מצוות ישובה - נהרגו על קידוש השם הנורא ית' וית'.
כמו"כ י"ל במלחמת השחרור וששת הימים שהיתה כנגד השמדה פיזית ולא רק עצמאות מדינית, י"ל כסעיף 2.
|
|
| נשלח ב-24/4/2007 15:25 |
|
| |
אםשלום
אני בהחלט מסכים שלא כל אמירה של גדולי ישראל צריכים לקבל.
אבל כשאני אומר אמרתי ואומר זאת לא, אומר שזו היא ההלכה. ואראה את דברי בתור שכאלה.
חסידה לא היתי מכנה אותך, על החסידה הרי נאמר --למה שמה חסידה? שהיא עושה חסד עם חברותיה,
ואת לדעתי עושה חסד בכתיבתך,וכנראה עם הרבה דברים אחרים גם, לא רק לחברותיך.
לא הטחתי עלבונות אישים, לא כיניתי את דבריו דברי הבל או שטויות, כפי שהוא כינה את דברי,(מענין שאז לא יצאת להגנתי) האמת שלולאי כותבים אחרים מהפורום באישי וכאן, לא היו מפנים את תשומת ליבי לעלבון ולפגיע לא היתי נעלב. לא תמיד אני מאפשר לעצמי את התענוגות הללו.
האם זה נראה לך תקין שעל אף שהרבה מהכותבים, בקשו את המקורות של דבריו, הוא חזר על עצמו שכבר- כתבתי את המקורות. -
הנושא שבו מדובר הוא נושא רגיש במיוחד, כי מדובר כאן על אנשים שיש להם קרובים ומכרים כאן
ולכן שלמרות שאין לנהל דיונים ער רגשות. אבל יש לנהלם לעיתים ברגישות.
סיפר לי חייל דתי. כי את חייו במלחמה הציל חייל רוסי- שעוד לא הספיק להיות מהול. והחייל הרוסי נהרג תוך כדי הצלתו.
אז אפשר להיות אדיש ולשתוק.
לב העברי
האם אתה חושב שאם ח"ו הערבים יצליחו במזימותם ישאר פה בארץ שריד ופליט??? ראה מה שהם עשו ועושים לאחיהם בעירק באלגיריה בסודן . האם יש לך אפילו ספק ספיקא? שזו מלחמת מצווה של קיום עם ישראל ממש._________________
תוקן על ידי ירוחםשם ב- 24/04/2007 15:24:42
תוקן על ידי ירוחםשם ב- 24/04/2007 15:31:31
מודה ועוזב
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-24/4/2007 15:31 |
|
| |
ירוחם,
תודה אבל השאלה העיקרית שלי היתה על הנחת היסוד המבוססת על החידוש המופלא שמי שלא מאמין לא שייכים בו מצוות.
האם למישהו יש מקורות לדבר? למקרה שזה לא ברור אני מתכווין למקורות
מחז"ל או מפוסקי הלכה מקובלים.
|
|