|
|
| נשלח ב-3/5/2004 11:33 |
|
| |
אידך גיסא,
האם ישנה סיבה משכנעת למה שלא ציינת גם למחקריו של בני בראון?
|
|
|
|
| נשלח ב-3/5/2004 12:44 |
|
| |
בדק,
לא הזכרתי את בני בראון ואת שי ווזנר כי הם כבר הוזכרו בתחילת האשכול, ואני באתי להוסיף על הראשונים.
אידך גיסא
|
|
|
|
| נשלח ב-4/5/2004 06:03 |
|
| |
אידך_גיסא
תודה
|
|
|
|
| נשלח ב-4/5/2004 17:09 |
|
| |
האם יש למישהו עותק של קונטרס ההשמטות "חזון האיש"ומוכן להעלותו ולזכות בו את הרבים או לפחות באישיהטקסט שלך כאן
|
|
|
|
| נשלח ב-4/5/2004 17:26 |
|
| |
אני מדמה את המחקר הישבתי והמחקר האקדמי לגשר הנבנה בו זמנית משתי קצוות והולך ומתקרב לידי מפגש.
באקדמיה "אין" לחקור מכילתות וספרי. ירושלמי וחקר הנהגות א"י גם הולך. והמאוחר בזמן ומאוד "אקדמי" הוא חקר תקופת הגאונים ותקופתה.
מעבר לתקופה זו מתחיל המחקר האקדמי להצטמצם רק לתקופת הראשונים הראשונה ורק לאזורים הפחות מוארים שבה. רמג"ה רש"י רמב"ם איטליה ואשכנז פלוס איזה זליגה למהר"ם מרוטנברג שמשום מה גם נחשב אין.
חקר הר"ק הריטב"א והנימוקי יוסף כבר לא נחשב.
מאידך. המחקר הישבתי, שללא ספק עשה צעדי ענק בעשורים האחרונים, בעיקר הודות למימון טוב יותר, וכח אדם אין סופי של אברכים המחפשים מכון. הלכו אחורה בזמן. מלהדפיס אחרונים עברו למהדורות מדעיות של שולחן ערוך, טור, רמב"ם וכיום כבר רוב הראשונים יוצאים על ידי מכוני מחקר חרדיים ברמת דיוק וסדר עבודה הקרובים לרמות הנהוגות באוניברסיטה.
וכאן מתחיל איזו שהיא חפיפה. חרדים יוצאי בה"ג מדעי - שזה כבר במילניום האקדמאי. ובאוניברסיטה ידפיסו מחקר שיטתי על הש"ך והט"ז, ר' יהונתן אייבשיץ והגאון מווילנא, ו"יפלשו" למילניום הישבתי.
ומלאה הארץ דעה.
|
|
|
|
| נשלח ב-4/5/2004 18:24 |
|
| |
אין ספק שהמחקר האקדמי הזניח תחומים חשובים בחקר ההלכה. אחרי אינספור מחקרים על הרמב"ם מביך לראות כמה חסרים מחקרים על עמודי הוראה אחרים.
אגב, הרב דוד בס כותב כיום עבודת מאסטר על הש"ך.
אידך גיסא
|
|
|
|
| נשלח ב-4/5/2004 20:23 |
|
| |
יוריקס,
מחקריהם של תא-שמע ומאיר בניהו מתעסקים בתקופות הראשונים המאוחרות, ולאו דוקא במקומות ה'פחות מוארים'.
אגב, רמי ריינר כותב דוקטורט על רבינו תם.
|
|
|
|
| נשלח ב-4/5/2004 20:53 |
|
| |
למה מוזכרים באשכול רק עבודות מחקר על אישים ולא על עקרונות ההלכה שגם הם רבים ונוגעים בדרך כלל בנושאי תשתית מענינים
|
|
|
|
| נשלח ב-4/5/2004 21:04 |
|
| |
אתה צודק. זה באמת הבדל מהותי בין מחקר אקדמי למחקר חרדי. למעט דמויות יוצאות דופן (כאמור: רש"י רמב"ם וכו') המחקר אוהב להתעסק אם אזורים. הפילוספיה בספרד. השפעות איטליה על אשכנז ובבל על ספרד וכד' למצוא כמובן את ההשפעות מהגויים בסביבתם (חלק שבדרך כלל מופרך לחלוטין) ופחות באישיות הספציפית.
לעומת זאת מכוני המחקר החרדיים ימנעו כמעט לעולם מחקר איזור או תקופה ויעדיפו להתמקד בחיבור או בבן האדם. (גם לזה יש קיצבה שכן חרדיים לעולם לא ידונו באישיותו של אמורא ויש להאריך)
|
|
|
|
| נשלח ב-4/5/2004 21:14 |
|
| |
יוריקס
אולי אני טועה,אבל האם בדבריך נשמעת ביקורת על עיסוקם
של החוקרים באקדמיה בנושאים "אינים" :
" מכילתות וספרי. ירושלמי וחקר הנהגות א"י גם הולך"
אדרבה על כל העולם היהודי להכיר להם טובה שפיתחו ונתנו תנופה אדירה לנושאים אלו שהוזנחו לצערנו הרב כמעט לגמרי!
והלוואי ישקיעו את מירב זמנם וכוחם בנושאים אלו!
לדוג'-איפה היינו לולא הגר"ש ליברמן זצ"ל שהאיר את עינינו בדברי הירושלמי והתוספתא???
|
|
|
|
|
| נשלח ב-4/5/2004 21:28 |
|
| |
הבאבא
לא רק שאינני מבקר את מחקר המכילתות וירושלמי אלא סבור אני שרק חוקרים מהאקדמיה יכלו לבצע עבודת פרך זו. ללא הידע האדיר בשפות שמיות וייונית ולטינית, ללא הכרה עמוקה עם הריאליה באותה תקופה, ללא יכולת בלשנית ופילולוגית לא יתכן היה להוציא מחקרים מדעיים על תחומים אלו ובזה ודאי אין תחליף לדוגמת הר"ש ליברמן.
אם זאת לא ברורה ההתעלמות הכמעט מוחלטת המלווה בזילזול בחקר תקופת וספרות יותר מאוחרת.
המכילתא, הירולשמי, וכד' הינם מחקר טהור. אין להם כמעט שום השפעה על ימינו. הם מלמדים אותנו איך פעם למדו, איך פעם פסקו ואיך פעם חיו. אין להם השפעה אמיתית על ההלכה והמחשבה היהודית מאז. הבבלי כבש הכל. לא יצר סינטזה. וכן הלאה.
לעומת זאת חקר ראשונים, חקר אחרונים יש בו מלבד המחקר האקדמי גם השפעות לצורה בה אנו רואים את ההלכה, בה אנו יוצרים את הפילוספיה היהודית.
|
|
|
|
| נשלח ב-4/5/2004 21:29 |
|
| |
גם עבודותיו של ליברמן המוכרות לי היטב עוסקות לרוב בהיבט הפילולוגי הסטורי ואינן מקיפות נושאי יסוד וגופי תורה בהיקף ובעומק
|
|
|
|
| נשלח ב-4/5/2004 21:33 |
|
| |
מר ספרן
אני מטיל ספק רב באמיתות דבריך
יוריקס
אני די נוטה להסכים איתך,שהתכונות שהזכרת חשובות מאוד ללימוד הירושלמי,אבל אני לא מסכים לגמרי כי ישתמע מזה הבנה ולימוד זכות לזניחת התלמוד הירושלמי עד היום.
לגבי החלק השני אני לא מסכים איתך בכלל!!!
תוקן על ידי - הבאבא_תור - 04/05/2004 21:46:16
|
|
|
|
| נשלח ב-4/5/2004 21:43 |
|
| |
לצערי אין לי אלא לחזר ולקבוע את הדברים אולי תוכל להצביע על נושא אחד בהלכה או בהגות שיש אצלובירור של כל הנושא מתחילה ועד סוף
|
|
|
|
| נשלח ב-4/5/2004 23:58 |
|
| |
אגב, האם מוכר לך מאמרו של גדליהו אלון על הגרש"ל(מחקרים בתולדות ישראל סוף ח"ב)
|
|
|
|
|