בית פורומים עצור כאן חושבים

האם קם מתחרה לעולם הישיבות החרדיות

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-10/5/2004 08:46 לינק ישיר 

לרב פיק יש דוקטורט והוא מלמד היסטוריה בטורו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/5/2004 10:00 לינק ישיר 

א. הרב סולוביצ'יק אכן התנגד ללימוד מדעי היהדות. העובדה שגם בישיבה יוניברסיטי עסקו בכך, אין פירושו של דבר שהרב תמך בכך. דומני שהוא אף התעמת על כך עם פרופ' מאיר שמחה פלדבלום שהיה ראש המחלקה לתלמוד שם.

אין להשליך על תלמידי הרב סולוביצ'יק מדעתו. גם הרב ליכטנשטיין חתנו ותלמידו הוא מתנגד מובהק למדעי היהדות, וכמה מתלמידיו לרבות אחד מבניו עוסקים בזה.

הרב פיק אכן מלמד ב'כולל' בשיטת בריסק. ואולם במקביל הוא מפרסם מאמרים מחקריים בעלון של המחלקה לתלמוד,למשל.

כמו כן חלק מתלמידיו המובהקים של הגרי"ד היו מוגדרים בישראל כחרדים לכל דבר. אחד מנכדיו אף משמש כר"מ בישיבה חרדית וטוען שהוא ממשיך דרך סבו.

ב. פרופ' שמא פרידמן, מחשובי החוקרים בבר אילן, הוא איש התנועה הקונסרבטיבית.

ג. יש איזה יהודי שאיני יודע את שמו אשר בזמנו עמד בראש המחלקה לשפות קלאסיות בבר אילן והוא חסיד חב"ד כמדומני.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/5/2004 16:51 לינק ישיר 

ממדבש,
כנראה שזה נפוץ באמריקה יותר מאשר בארץ.
אולם רוב השמות שעלו כאן הם בוגרי YU, ואיני בטוח שהם בגדר חרדים. יותר שייכים למודרן אורתודוקס. ייתכן שזה כולל גם את הרב פיק. אגב, הדוקטורט שלו באנגלית?
על כל פנים, למותר לציין שיש לא מעט רבנים שיש להם גם תואר דוקטור. חרדים - כמדומני מעט מאוד (אף כי בהחלט אפשרי).

אמשלום,
אם עוד לא הבנת, כמדומני שאת טועה בשתיים. ראשית, אני טוען שאוהד אזרחי עצמו לא יאמר שהוא אורתודוקסי, והסברתי כבר למה. תקני אותי אם יש לך *מידע מוצק* אחרת, אבל אני מעריך שגם בויארין לא יאמר שהוא כפוף להלכה האורתודוקסית.
אבל אפילו אם היו אומרים, יש גבול לכל תעלול. אדם לא יכול לצאת בריש גלי נגד ההלכה המקובלת, לחלל שבת ולעבור על איסורים אחרים, ולהמשיך לטעון שהוא אורתודוקסי.
אדם לא יכול לבוא בטענות חמורות כנגד חז"ל ולעסוק באופן פרובוקטיבי בתכנים מיניים בדברי חז"ל ולהמשיך לטעון שהוא אורתודוקסי.
לדעתי זה לא הולך יחד, וכמובן את יכולה לחלוק.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/5/2004 17:02 לינק ישיר 

עפר ואפר,

א. לא טענתי שאזרחי אורתודוכס. טענתי שהוא אינו קונסרבטיבי וגם אינו מגדיר עצמו ככזה. לענ"ד קיימות בעולם עוד אפשרויות, מלבד השתיים האלה, ואיני יודעת במה בוחר אזרחי. למען האמת, זה גם לא מאוד מעניין אותי.

ב. בויארין הוא אחד מחשובי חוקרי התלמוד בימינו, ואיני חושבת שהוא פרובוקטור. ניתן וראוי לחלוק על מחקריו אבל אין שום צורך לייחס מחלוקת כזו לעמדתו הדתית והאמונית או ליחסו להלכה.

ממללא,
איני בטוחה שפרופ' שמא פרידמן הוא איש התנועה הקונסרבטיבית, למרות שהוא מלמד במכון שכטר למדעי היהדות (בית המדרש הקונסרבטיבי).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/5/2004 17:06 לינק ישיר 

עפר ואפר,

ביודעי ומכירי קאמינא, הרב פיק הוא, מבחינה סוציולוגית, חרדי לכל דבר. כמובן, ככל מי שנחשף לעולם האקדמיה (או לאיזה שהוא מקור מידע לא מצונזר) תפיסת המציאות שלו ודעותיו ההשקפתיות אינן עולות בקנה אחד עם המקובל בבית המדרש הבני-ברקי בו הוא מתפלל (בצוותא עם, למשל, ר' שלמה קנייבסקי).

עבודת הדוקטורט (ושאר חיבוריו) של הרב שלמה פיק:
http://aleph.biu.ac.il:4500/ALEPH/HEB/BAR/BAR/BAR/FIND-ACC/0047249

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/5/2004 11:54 לינק ישיר 

אמשלום,
לגבי אזרחי: אני בטוח שהוא לא ישים על עצמו שום חותמת. אני כמעט בטוח שהוא יאמר שמבין התנועות הממוסדות הקרובה אליו ביותר היא הקונסרבטיבית. בטח לא האורתודוקסית. אפשר להתבלבל, כי חל אצלו שינוי לפני כחמש שנים, סמוך לפני שעזב את בת עין, אף כי גם קודם ניתן היה לראות את הניצנים.
לגבי בויארין: שימי לב שאת מתחילה את הדיון מכך שהוא "מחשובי חוקרי התלמוד". זה מה שגורם לך לטעון שהוא אורתודוקסי. זה פשוט לא רלוונטי, אף כי אני חולק גם על זה. מי שכותב שטויות פרובוקטיביות (לדעתי) גם אינו יכול להיות חוקר חשוב.
על כל פנים, ודאי שניתן ללמוד ממחקריו של האדם על דעותיו וממילא ניתן ללמוד מהם גם על שיוכו. העובדה שלמד והתחנך ב-JTS מצטרפת לזה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/5/2004 12:37 לינק ישיר 

לפחות על-פי הקודים המוצהרים של הציבור החרדי בישראל כיום, הרי שלימודים באוניברסיטה, ובמיוחד לימודים גבוהים במדעי הרוח והיהדות הם פסולים מלכתחילה ושומר נפשו ירחק מהם.

על כן, לכאורה, אדם שלמד באוניברסיטה לא יכול להיקרא יהודי חרדי גם אם הוא חובש מגבעת או מתגורר בבני ברק.

ואולם, מצד שני, אנשים כאלו לעיתים מרגישים נוח יותר דווקא בחברה החרדית. החברה החרדית מצדה, אוהבת לחבק את הבנים האובדים שרמסו לכאורה את אחד מעקרונות היסוד שלה וכך יכולה לנפנף בהם אל מול מתנגדיה, בבחינת: תראו מה קורה ליהודי חרדי שהולך לאוניברסיטה - הוא ישר הופך להיות ויינרוט!

כך, יהודי כמו ויינרוט שהצהיר פעם בעיתונות החילונית שהוא מצביע למפלגת מפ"מ ושדעתו כדעת ליבוביץ' שאין להיסטוריה משמעות דתית (בתגובה לשאלת הכתבת אם תאונת דרכים קשה שעבר סדקה את אמונתו) - ייחשב כחרדי.

מאידך, אברכים מישיבות מרכז הרב או הר המור שלמדו בת"ת בשיטת הרב זילברמן ובישיבה קטנה לאל לימודי חול, ולא הלכו לצבא יחשבו מיזרוחניקים, למרות שהם בעצם מגלמים את עקרונות החברה החרדית.

אותו ניתוח ניתן לעשות בין מודרן אורתדוכס לבין לא-אורתדוכסים. יש איזה קו גבול שמוציא את האדם מהאורתודוכסיה (אני לא מדבר על הוצאה בפועל, כמובן, אלא על כך שאין משמעות להצהרת אדם על עצמו כעל אורתודוכס).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/5/2004 16:04 לינק ישיר 

הלל זיידמן בספרו אישים שהכרתי, כותב תאוריה מענינת לגבי הסכמתם של ראשי הישיבות שבתחלה התנגדו להכנסת מוסר לישיבות ולבסוף הסכימו כמו בישיבת טלז'

הוא טוען שהכנסת המוסר נבעה מזה שהם נוכחו לדעת שהצעירים באותה תקופה חיפשו אידאולגיות סוציאליות שדגלו בצדק ובשוויון,
בהכנסת לימוד המוסר לישיבות הם ראו דרך ללמד את עקרונות היושר הסוציאלי על פי התורה והיהדות
מה שחדש בדברים אלו שבלימוד המוסר הם לא ראו רק כדרך לחזק את יהדותם של התלמידים אלא גם כאפשרות להוציא את היצר הסוציאלי של אותה התקופה בדרך מותרת (זה מזכיר את שיטת הרמבם לגבי קורבנות)

השאלה העולה מזה לימינו היא, האם היום מסוגלים ראשי הישיבות להכניס בלימודים בישיבה תכנים ודרכים בשביל לענות על אידאולגיות ושיטות שרווחות בציבור הכללי ??

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/5/2004 18:40 לינק ישיר 

שמעתי מפרופסור שהוא גם תלמיד חכם חשוב שלמד בישיבות חרדיות שאם יצאת והצלחת בגדול יתגאו בך ואם הצלחת פחןת לא יסתכלו לכיוון שלך.

יוני,
נראה לי שהיום המוטו בישיבות הוא להגיד שהכל בחוץ הוא הבל הבלים, והוכח היסטורת שכל האידיאות נפלו ואין לנו שיור רק התורה הזאת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/5/2004 11:50 לינק ישיר 

יוני, ודאי שראשי הישיבות מסוגלים. השאלה היא אם הם רוצים. השאלה הנוספת היא אם אותם אידיאלים ראויים מנקודת מבט יהודית-חרדית.

למשל:

מעמד האשה.

היחס לגוי.

היחס לחילונים (ול'חילונים מסוג מיזרחי' כפי שראיתי פעם בלקט איגרות של אחד מגדולי הדור הקודם).

עבודה - ערך, צורך או רעה חולה.

חתירה לאמת וחיפוש עצמי.

ועוד כהנה וכהנה.

כמובן, שאיני טוען שערכים אלו משקפים את הציבור החילוני והמערבי. אני בהחלט מבין את היד הקלה על ההדק שפוסלת כל מה שמחוץ לבית המדרש בהתחשב ברוחות הפריצות והשטחיות השולטות בכיפה. ואולם, צדה השני של אותה מציאות הם למשל האידיאלים שחלקם מניתי למעלה, והבריחה מהתמודדות מולם אינה כה פשוטה בעיני.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/5/2004 15:27 לינק ישיר 

ממללא

כוונתי היתה לתחום שמכונה "המהפכה החסידית"

שזה שילוב של גישות חדשות בלימוד התורה

כמו

פילוספיה של ההלכה

שימוש בפסיכולגיה ותורת הנפש להבנת סוגיות הנוגעות לאדם ,וכו חקר (אופי) של בעלי המימרא בתלמוד ומפרשיו

שיטות הלימוד

שילוב של רעיונות מהחסידות בדיון התלמודי ( עין תורתם של הרב שג"ר - ישיבת עותניאל ועוד)

לדעתי מענה חרדי שישלב לימודים ברוח זו מתוך היהדות ( כמו שעשו לגבי המוסר) יהיה מענה לצרכים שיש להרבה חברה צעירים שאוהבים מצד אחד מיסטיקה ומצד השני גם שכלתנות

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/5/2004 16:11 לינק ישיר 

יוני,

ראשית, מה לחסידות ולפילוסופיה של ההלכה?

לגופו של עניין, איני חושב שיש סיכוי לשינוי כזה בתוך עולם הישיבות הליטאיות. המגמות האלו אולי מבצבצות בכמה ישיבות סרוגות, אך כדי שיהיו ממשיות לא די בישיבה פה או ישיבה שם אלא זרם יותר מהותי.

לגבי הכיוונים שמנית:

1. הלכה ופילוסופיה - אני חושב שמי שהחל לעצב כייון כזה הוא הרב מיכאל אברהם מישיבת ההסדר בירוחם בספרו 'שתי עגלות וכדור פורח'. איני יודע אם הוא מתמיד בדרך זו גם בשיעוריו השוטפים. כדאי לברר בישיבה.

2. מחשבת ההלכה - הרב סולוביצ'יק התייחס לכך במאמריו ויישם זאת בשיעוריו. איני יודע אם יש לכך המשכיות בארץ כיום (אולי אצל חתנו הר"א ליכטנשטין בישיבת הר עציון).

3. תורת הנפש ולימוד גמרא - אני יודע שהרב שג"ר אותו ציינת בהחלט מלמד בשיטה הזו גם כשהוא מלמד סוגיות בגמרא-עיון, ולא על חשבון הלמדנות הישיבתית. כך הוא בישיבתו ישיבת שי"ח באפרת.

4. חסידות וגמרא - אני חושב שלפחות בישיבות חב"ד מאוד מקפידים על החיבור הזה, בעקבות רבותיהם (וידוע הביאור החסידי בסוגיית שור שנגח את הפרה). מה קורה בישיבות חסידיות אחרות - למיטב ידיעתי הדגם הזה לא אומץ שם ובטח לא בישיבות ליטאיות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/5/2004 16:45 לינק ישיר 

חסידות ופילוסופיה של ההלכה -האם יש קשר ?

ראה הלינק המצורף

http://www.hydepark.co.il/hydepark/topic.asp?topic_id=924676

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/5/2004 21:35 לינק ישיר 

לכאורה יש כמה חילוקים רציניים בין מחקר ללימוד והם:
1.ישיבות זה מקום ליוצרים.מחדשים בתורה.האקדמיה היא מיפוי המידע הקדום.איסוף שיטות.(ככה בהכללה)
2.בישיבות יעסקו תמיד בפרשנות התלמוד עצמה ולא בניתוח הסגנון שלה ועוד תחומים מסביב.התוכן הלימודי הוא שונה.
3.כל הצורה של הישיבות היא של הערכה לחומר ואהבה ואמונה עמוקים.ושאיפות רציניות לדעת ולהבין."כי הם חינו".

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/5/2004 01:05 לינק ישיר 

"חסידות וגמרא - אני חושב שלפחות בישיבות חב"ד מאוד מקפידים על החיבור הזה, בעקבות רבותיהם (וידוע הביאור החסידי בסוגיית שור שנגח את הפרה). מה קורה בישיבות חסידיות אחרות - למיטב ידיעתי הדגם הזה לא אומץ שם ובטח לא בישיבות ליטאיות"

אין בחב"ד סדר לימוד כזה. בחב"ד לומדים שלש שעות ביום תיאוסופה של חסידות חב"ד וכל היום גמרא כרגיל בכל ישיבה ליטאית. אין שילוב או מיזוג בין השתיים. מגיד שיעור בנגלה לעולם לא ישלב חסידות ומגיד שיעור חסידות לא ישלב נגלה.

נכון שרבי מליובאוויטש הי' נוהג לעשות כך שכאשר דן בענין הלכתי הרי אחרי בירור הלומדות היו משלבו בחסידות אך זה לא נהפך לקו ישיבתי.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > האם קם מתחרה לעולם הישיבות החרדיות
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 6 לדף הבא סך הכל 6 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.