|
|
| נשלח ב-1/5/2006 09:07 |
|
| |
איד"ג, אני בטוח שלו היית מתבונן מן הצד של שכנינו היית סובר שבתהליכי הקמת המדינה שלנו הם גילו טפשות טבעית וסטנדרטית לגמרי, ואולי גם שהתהליכים העוברים עלינו עכשיו הם מן אללה. So what?
|
|
|
|
| נשלח ב-1/5/2006 09:15 |
|
| |
ברשותכם אחזור לעניין הסמכות לקבוע הלל בברכה - מיימוני כתב: "האם מותר יהיה לומר הלל עם ברכה? זה תלוי בשאלה אם יש כוח ביד הציבור או ביד הרבנים לתקן לעצמם הלל בנסיבות מוצדקות."
אך לאמיתו של דבר, אין זו תקנה חדשה שהציבור או רבני דורנו מתקנים לעצמם, אלא תקנת נביאים - נביאים תיקנו שעל כל צרה שנגאלים ממנה יאמרו הלל. כך נאמר בפסחים קי"ז, א: ...והלל זה מי אמרו? נביאים שביניהן תקנו להן לישראל, שיהו אומרין אותו על כל פרק ופרק ועל כל צרה וצרה שלא תבא עליהן, ולכשנגאלין אומרים אותו על גאולתן.
לפי"ז, זה כלל לא חידוש, אלא קיום של תקנה קדומה. אין הבדל עקרוני בין זה לבין קיום של כל תקנה אחרת. כמו שמכשירי עבודה מודרניים הם מוקצה למרות שלא היו בזמן התקנה, ולא נאמר שזו תקנה חדשה של רבני דורנו אלא שזה יישום של תקנת חז"ל במציאות המתחדשת, כך גם כאן.
מקורות נוספים:
רש"י מסכת פסחים דף קיז עמוד א: ועל כל צרה שלא תבא עליהם - לישנא מעליא הוא דנקט, כלומר שאם חס ושלום תבוא צרה עליהן ויושעו ממנה, אומרים אותו על גאולתן, כגון חנוכה.
חנוכה כמובן היה לאחר הנביאים, ובכל זאת זו תקנת נביאים! ובמקום אחר רש"י אף מוסיף יותר:
רש"י מסכת תענית דף כח עמוד ב: ...אבל הלל דחנוכה... דכיון דנביאים תיקנוהו שיהו אומרים אותו על כל פרק ופרק ועל כל צרה שלא תבא עליהן, כשנגאלין יהו אומרין אותו על גאולתן - כדאורייתא דמי. (עיי"ש הדיוק בגמ' שהביאו לכך.)
וברמב"ן מפורש, שזה גם לעתיד - השגות הרמב"ן לספר המצוות שורש א: ...הוא שירה לכל הפרקים והצרות ולגאולה העתידה מתקנת נביאים שביניהם
כמובן, מי שחושב שהקמת המדינה היא צרה ולא ישועה, לא יאמר בה הלל. אך אין הוא יכול לטעון כלפי זולתו שזו ברכה לבטלה ואין לזה שום בסיס (וכמובן, אין כוונתי כאן לדברי מיימוני), אלא להודות בכך שזה תלוי בהסתכלות על המציאות, ולומר שההסתכלות שלו אומרת שאין מקום להלל.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-1/5/2006 10:03 |
|
| |
אידך,
לא על חכמה וטפשות תפסתי אותך, כי אם על ייחוס "חכמה" להשם ו"טפשות" לנו. אני מצטרף לשאלתו של גם וגם, שמא להיפך?
בקיצור, מנין האבחנה שאתה ומיכי עורכים? אם השמים מעורבים בתהליך - אז גם היום. ואם לא (כדעת רי"ל זצ"ל) אז גם בהתנתקות לא. נורא פשוט, לא?
|
|
|
|
| נשלח ב-1/5/2006 11:19 |
|
| |
מה פירוש 'להיפך'? לייחס טפשות לה' וחכמה לנו??? דחילכ, גם על זה צריך להתווכח??
שאלת היחס בין הפעילות האנושית למעורבות האלוקית היא שאלה גדולה. איפה בדיוק עובר הגבול - לא לי לדעת. מה שברור הוא, שככל שמהלכים הם יותר בלתי-צפויים ויותר בלתי-שגרתיים (לטוב או למוטב מבחינת המקבלים) - תגבר הנטייה לייחס אותם לה', וככל שלהיפך - להיפך.
נראה לי כל כך פשוט, שאני לא מבין איפה מתחילה הבעייה.
וזה שה"בלתי צפוי" וה"בלתי רגיל" עשוי להיות שונה מנקודות המבט של אנשים שונים - הרי זה מובן מאליו. אינני שולל את זכותו של מישהו לייחס מעורבות אלוקית למאורעות שמבנקודת מבטו הם בלתי-צפויים או בלתי-שגרתיים, ויש מקום לכולם. ועם כל זה, אין לי את נקודת מבטי שלי, ובמקרה זה - נקודת מבטי חופפת לזו של רבים אחרים.
והוא הדין לגבי פרספקטיבת הזמן. אין לי את נקודת המבט שלי כאן ועכשיו. אם יום אחד יתגלה שטעיתי וכל מהלכי החרבת המדינה הובילו להצלתה ולפריחתה - אשמח לשנות את דעתי.
וגם זה נראה לי כל כך פשוט שאני לא מבין איפה מתחילה הבעייה.
אידך גיסא
|
|
|
|
| נשלח ב-1/5/2006 11:19 |
|
| |
כדי לומר הלל
די בחוויה של ישועת חירות ציבורית שהרי עצם ההלל הוא העומד על עצם החוויה - ודוק, זה גוף הדיון לענין הלל בפורים, 'עבדות לחרות' או 'אכתי עבדי אחשורוש'. כלומר, די ב'יציאה לחרות' של העם כדי לומר הלל - (ובפורים בפשטות היה נס בדרך הטבע - למרות שיש שניסו לפרש בניגוד לגמרא שהיה יוצא מגדר הטבע)
לולי דמסתפינא הייתי מציע שעוד יותר משמשמעות ההלל היא ייחוס המעשה שעבר לקב"ה, אולי אין הוא אלא בירור לאדם את אופן ההתיחסות מכאן ולהבא למציאות ההיסטורית. כלומר שזו יכולה לשמש עבורו אם ימקם את עולמו הדתי ביחס אליה, כבסיס לאפשרות גילוי שמו של הקב"ה בקרב עמו.
ונמצא שההודאה היא עצם הביטוי של הכרתו כי מציאות זו טובה עבורו, כדרך שאדם מודה בברכתו על הנאתו מתפוח, אלא שגוף ההודאה נעשה ע"י אמירתו כי אף זו מעשה ה' כדרך שאדם אומר "בורא פרי' הרי הוא אומר 'הים ראה וינוס'. ומשמעות ההודאה הוא כיוון מבטו כיצד להשתמש ולחיות במציאות מכאן ולהבא, ולאמור יובן היטב דברי להלן לאראל.
אראל עיין רשב"ם פסחים קיז, 'הלל זה מי אמרו..שעמדו על הים' וראה שם שאמרוהו על הים לאחר שעברו וקודם שטבעו המצרים ואמרו 'לא לנו ה' לא לנו'. (איני דן בהיסטוריה אלא בתפישה של חכמי התלמוד את אופן אמירת ההלל)
ודוק היטב, מחד אמרו הלל ומאידך פסוקי תחינה. הרי שניתן לעדן את גישתך ומחד לומר הלל ומאידך תחינה שבתוך הלל, שאינה אלא בקשה על העתיד נוכח המצב שאינו מושלם. ודוק היטב, שהרי עקרונית ניתן לומר שמפני דרגתם הלא מושלמת זיכם תחילה רק במעבר והיה אפשר שימשיכו המצרים לרדוף בהם ולזנבם גם במדבר, אלא שהוסיפו וביקשו והכירו במגרעותם מחד ובתשועת ה' מאידך, וזכו שסוס ורוכבו רמה בים, ושוב יצאו ואמרו שירת גאולים.
מעתה, נלמד לגבינו שנודה ונהלל על מה שזיכנו ונצעק בתוך הלל ונתחנן על מה שלא זכינו, עד שנזכה לומר שירת גאולים.
התיקונים נבעו מהתפתחות הרעיון, עם הקוראים סליחה.
תוקן על ידי - כמתעסק - 01/05/2006 11:27:31
תוקן על ידי - כמתעסק - 01/05/2006 11:38:06
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-1/5/2006 12:18 |
|
| |
למנהל משנה. התיקון תוקן שיהיה. אבל המנהל משנה לא יעשה משפט? אבל ברשותך שאלה מדוע מותר לכנות ציבור שלם בדלות? ואסור לי לרמוז בראשי תיבות מודגשים? דלות זו מילת כבוד?
מודה ועוזב
|
|
|
|
| נשלח ב-1/5/2006 12:24 |
|
| |
הדיון כאן מזכיר לי את מה שכותב מוהר"ר דאמב , שמשה דיין צריך להיות אדם מנומס מאד , לשמוע את איטשע מייער גונב ממנו את הניצחון ומייחסה לנסים ולהחריש (עת נסיון שם שם).
|
|
|
|
| נשלח ב-1/5/2006 14:23 |
|
| |
אידך, יפה שענית לי ב'נטיות' לייחס לה' את הבלתי צפוי. אם כך התשובה ברורה.
מבחינה פילוסופית כמובן ששום דבר אינו פשוט כאן, וטרם ענית על שאלתי המרכזית: עם מסויים החליט להתיישב בחבל ארץ מסוים, ולאחר כמה עשרות שנים החליט ליסוג ממנו. כיצד המעשה הראשון הופך למעשה השם יותר מן השני?
תוקן על ידי - שלויימלע - 01/05/2006 14:26:23
|
|
|
|
| נשלח ב-1/5/2006 16:44 |
|
| |
כדי ליישב חבל ארץ מדברי, להפריח אותו ולהביא אליו מאות אלפים שמבשך דורות רבים חיו בארצות אחרות - צריך הרבה יותר כוחות מיוחדים ויכולות המנצחות "כנגד כל הסיכויים". כדי ליסוג לא צריך כלום. כל אידיוט יכול.
אידך גיסא
|
|
|
|
| נשלח ב-1/5/2006 16:54 |
|
| |
א"ג סאטמר יאמרו לך שצריך כוחות של השטן.

|
|
|
|
| נשלח ב-1/5/2006 18:32 |
|
| |
א"ג
על זה הדרך , כדי שאוסף פלאחים ימחץ בפני כוח קולוניאליסטי שבא מהמערב , לא צריך כלום , רק קצת נחשלות , אבל כדי שאותו אוסף פלאחים יוכל להחזיק מעמד מול הרעבה והפצצות ללא כוח צבאי כנגד כל הסיכויים , זה נס שלמעלה מדרך הטבע. או, השתלטות על אירופה כנגד כל הסיכויים בסדרת מלחמות בזק , זה למעלה מן הטבע , אבל לאבד את אירופה , את זה כל אידיוט יודע. ולחילופין תבוסה במלחמה של עמים תבוסתניים, מול כוח רענן ותוקפני , זו תוצאה טבעית של מדיניות פיוס קצרת רואי , אבל גיוס כל הכוחות בשעת החושך הנורא ביותר והתגברות על הרוע כנגד כל הסיכויים , זה בלתי אפשרי ללא סיוע מלמעלה.
ההיסטוריה מלאה בסיפורים על עמים צעירים ורעננים שעלו על הבמה וכבשו כיבושים אדירים ואז התחילו בתהליך של שקיעה איטית , כך היה עם המוסלמים , כך היה עם הרומאים, עם המונגולים, עם העותומאנים,עם המתיישבים באמריקה וכן עם עוד עמים רבים. כנראה שכל עם מסוגל מדי פעם להוציא מעצמו כוחות כבירים ולזכות בתהילה. ואם תאמר שרגעי התהילה הם תמיד תוצאה של התערבות מלמעלה , בניגוד לזמני השקיעה , הרי יש בכך חוסר קונסיסטנטיות , שכן בדרך כלל כאשר זה קם זה נופל ושקיעתו של זה היא תהילתו של זה.
כדי להציל את הקונסיסטנטיות של מה שאתה אומר , נצטרך לומר אחד מהשניים:
א. כל העמים מסוגלים להצליח מדי פעם הצלחות מדהימות , מה שאין כן העם היהודי שהוא עם של אדיוטים ולא יוצלחים , אם הוא מצליח במשהו , זהו סימן ברור להתערבות מלמעלה.
או לחילופין, ב. השאלה האם אירוע כלשהו הוא פרי התערבות עליונה , היא עניין סובייקטיבי לחלוטין. לשון אחרת , ממילא כל העניין לא נועד אלא כמו שהרחיב מוהר"ר דאמב בקונטרסו הנ"ל , אלא כדי לעטוף את המדינה בהילה של קדושה , שאם מלמעלה מסכימים עם המדינה , מי אנחנו אנשים קטנים שנוכל לבקר אותה (וכמו שרמז אריק , שהצלחת המדינה היא קושיה עצומה על שיטת סאטמר) , או לחילופין לתת לחרדים פתחון פה שחלק הממית עצמו באהלה של תורה (שבזכות זה מתערבים מלמעלה לטובתנו) כחלק היוצא לקרב. אי לכך יש לתת לכוהני הדת של כל עם ולשון לקחת את החלק שלהם בניצחון.
תוקן על ידי - מציץ_ונפגע - 01/05/2006 18:34:53
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-1/5/2006 19:31 |
|
| |
מציץ,
קושיא מוזרה. וכי אמרתי שבהיסטוריה של עמים אחרים אין הקב"ה מתערב?? עיני אינה צרה בהם... ואדרבא, גם הם צריכים לנהוג בהלל והודאה על תקופות הפריחה שלהם, וגם בזה אינני שולל את זכויותיהם!
אז היכן נגמרת העשייה האנושית ומתחילה ההתערבות האלוקית? לא יודע, וכבר כתבתי זאת, אבל אין לי להאמין שההיסטוריה היא שילוב של שניהם, בדרגה כלשהי. אני חוזר וטוען, כי ההגיון התיאולוגי מחייב, שבמקום שבו דרושות יכולות גבוהות יותר, ניטה יותר לחפש את ההתערבות האלוקית, ובמקום שבו מספיקות יכולות אנושיות נמוכות יותר - ניטה יותר להגביר את המימד האנושי (ובצדק דייק שלויימלע שכתבתי "ניטה לראות" ושאר לשונות סובייקטיביות, כי באמת אין לי שום קריטריון "אובייקטיבי" לזיהוי התערבויות אלוקיות!). מכל מקום, אם יש מושג של נס, שבו ההתערבות האלוקית גלויה לגמרי, ויש טבע, שבו ההתערבות האלוקית נסתרת לגמרי - יש גם גווני אפור, וכנ"ל.
כשלעצמי, אין לי בעייה תיאולוגית להניח שגם בטעויות, בשטויות ובמעשים עקומים יש התערבות אלקית, במיוחד אם הם באים מצד ההנהגה ("לב מלכים ושרים" וגו', "ויכבד" וגו'), או מצד הקולקטיב. בכל אופן, את זה מסוגלים אנשים לעשות היטב גם בלי ההתערבות הזאת (ואכן, אם מדובר במקרה דנן בשליחות אלוקית, אין לי אלא לשאול מדוע הנושאים האחריות מבצעים אותה בכזה "הידור מצווה").
אידך גיסא
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-1/5/2006 19:51 |
|
| |
איד"ג
פספסת את עיקר הנקודה שלי (כנראה לא הדגשתי אותה מספיק). בדרך כלל ניצחון והצלחה לצד אחד מהווה כשלון לצד השני. אם יש בך נטייה לראות בכשלונות משהו אנושי רגיל בעוד הצלחות נוטות יותר לכיוון העל טבעי , הרי נמצאת אוחז בחבל משני קצוותיו , שבו אותו אירוע הוא בו זמנית התערבות מלמעלה ופרי כשלון אנושי רגיל.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/5/2006 02:12 |
|
| |
ואני אוסיף:
אם הסכמת שהכל סובייקטיבי, ממילא הכל רק ענין של סמנטיקה. המונחים 'כשלון אנושי' מכאן ו'התערבות אלוקית' מכאן אינם אלא הבדלי תחושות. שאותן נוכל גם לכנות X או Y או כל מה שנרצה.
מייציץ, נגעת בנקודה חשובה. בכל רגע בעולם מתקיימים זה מול זה אלוהי המנצחים מול אלוהי המנוצחים. ולפעמים זה אותו אחד, וידוע שבזמן מלחה"ע הראשונה בה שירתו יהודים רבים בשני הצבאות המנוגדים, נפסק להלכה שעל שניהם להתפלל לנצחון הצד שלהם. כנראה איד"ג סבירא ליה כמאן דאמר "להצלחה - אבות רבים (איש איש בשם אלוהיו) והכשלון - יתום". (אם כי ישנה עדיין בעיה קטנה... שכידוע ה' שלנו הוא גם אבי יתומים...)
תוקן על ידי - שלויימלע - 02/05/2006 2:28:39
|
|
|
|
| נשלח ב-2/5/2006 10:10 |
|
| |
מציץ ושלויימלע
לא פספסתי, אלא עניתי, ואף שניתי: גם הצד הנכשל יכול לראות בכשלונו תוצאה של התערבות אלוקית, ואין לי כל בעייה בזה, ואדרבא, גם זה נכון (וגם כאן, הדבר מורגש במיוחד אם כשלונו מתאפיין בהרבה גורמים שקשה להסבירם בדרך הרגילה). אבל מה רצית, שנקבע ימי הלל והודאה על הכשלונות והאסונות? עוד לא באנו למדרגה של הודאה ראויה על הנצחונות וההצלחות, ואתה דורש את מה שגם צדיקים גמורים לא משיגים?
אשר לסובייקטיביות: לא ניתנה תורה למלאכי השרת, וברור שבני אדם, מכח מוגבלותם, רואים יותר את ההתערבות האלוקית באירועים חריגים מאשר בשיגרה (וכבר ביכה על כך החזו"א באמונה ובטחון, פרק א). אכן, מדי פרוס עלינו חודש אדר אנו שומעים כי המסר של פורים הוא שגם על הישועות ה"טבעיות" כביכול צריך להודות ולהלל וכו', וגם זה נכון, אבל גם פורים היה בבחינת אירוע חריג, ומצד שני לא מצינו שקבעו יום הלל והודאה מיוחד על כך שהשמש זרחה הבוקר ושהדוור הביא את הדואר. על הדברים הרגילים אנו מודים בתפילות הרגילות, וכנראה דיינו בכך. בסקאלה הזאת, ברור למדי שהקמת המדינה, הצלת שארית הפלטה והצלת הישוב בארץ - קרובות יותר ל"נס פורים" מאשר זריחת השמש והגעת הדוור.
אידך גיסא
 |
|
|
|
|
|