בית פורומים עצור כאן חושבים

מוישי ותמונתו של הבאבא

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-29/4/2004 15:43 לינק ישיר 

אם כך, חבל שלא היתה מספיק ביקורת כזו - אז גם לנו היו היום פחות "אתרים קדושים"...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/4/2004 01:01 לינק ישיר 

בתור אופזיציונר מושבע, רציתי לשבור פה את ההסכמה מקיר לקיר.. להסביר שיש צדיקים ויש מופתים, אבל לנוכח קשקוש הקיר הזה שנראה כמו פארודיה על הבאביזם, שאפילו כותביה אינם מודעים לעוצמתה .. אפילו אני אומר אמן ...

ולנוכח כשרונו של מיימוני בספרות ההערכה על עיסוקו בתורה רק גוברת...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/4/2004 01:48 לינק ישיר 

באמת, לאן ווטו החביב נעלם היום?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/5/2004 13:12 לינק ישיר 

מוישי, נא אל תלעג כ"כ מהר, תתעמק ביד ותראה.

תוקן על ידי - נענעע - 02/05/2004 13:14:28

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/8/2007 15:28 לינק ישיר 

לידיעת הציבור: זה לא מוישי של התבהרות. זה חיקוי.

ביום ראשון, לא הלכתי לתלמוד תורה. אבא הגיע בשעה עשר עם טנדר, וכולנו עלינו עליו. אבא, אחי הגדול לייזר, אחי הקטן גרשון ואני.
שאלתי את אבא לאן נוסעים, והוא אמר שאנו נוסעים לראות את הגאון הגדול ראש ישיבת "פוניסוס".
בדרך אבא סיפר לנו שפעם היה חי לו גאון גדול במרכז הארץ בעיר המכונה "עיר התורה". הקים ישיבות כתב ספרים לימד תלמידים ואחר כך הוא מת. ומאז הוא מיום ליום נעשה הרבה יותר גדול ועוד יותר גדול. לא רק יום אחד בשנה, אלא כל השנה כולה עושים הילולא מזכרו ואנשים באים ותורמים כסף.
הוא אומנם לא העמיד שושלת של צאצאים, אבל היו לו כמה תלמידים ותלמידי תלמידים ממשיכי דרכו.
ביניהם הם, התלמידים, לא כל כך שררה אהבה. הם לא ראו עין בעין כל דבר. זה פנה בכה וזה פנה בכה. זה אמר דעתי היא 'דעת תורה' וזה אמר דעתי היא 'דעת תורה'.
אבל אתם יודעים ילדים יקרים וחביבים – אמר אבא – שבעים פנים לתורה ועמך כולם צדיקים.
היום, סיכם אבא, נבקר את ראש ישיבת פוניסוס, ואם נזכה, אולי יספיק לנו הזמן לבקר גם את הרב עדליה.
דעו לכם כי ראש ישיבת פוניסוס הוא גדול בתורה, יודע המון גמרא, תלמידיו רוקדים מסביבו כל היום לכבודו בשירה אדירה "מי הוא זה מלך הכבוד", ואנשים נכנסים אליו לחדרו ותורמים כסף ואחר כך מספרים לכולם בגאווה כי זכו להיות במחיצתו.
לעומתו הרב עדליה, אומנם לא פחות גדול בתורה ממנו ואולי אף יותר, אבל תלמידים מעט יש לו וסביבתו נעדרת הדר ופאר.
אימא ודינה אחותנו נופפו לנו לשלום בקנאה, ואפילו דמעות בצבצו בעיניהם על שזוכים אנו לחזות במו עינינו את גדולי הדור מכתיבי ההשקפה.

הגענו לעיר התורה. זו הייתה שכונה קטנה, ותכף מצאנו את הבית, כי כולם הסבירו לנו איך להגיע לשם. ליד הבית השתרך תור, ואנו עמדנו בסוף התור.
חיכינו וחיכינו. בינתיים מישהו ארגן מנין למנחה והתפללנו.
לבינתיים הוצאנו לנו סנדוויצ'ים שאימא הכינה לנו מראש. בגלל שלא היה מקום ליטול ידיים, אז היא הכינה לנו לחמניות מזונות, שהן כמו לחם רק אפשר לאכול בלי ליטול ידיים. גם לא צריך לברך ברכת המזון. אבא ואימא מאד אוהבים את הלחמניות האלו, כי הם אומרים שזה חוסך להם המון זמן.
אכלנו ושתינו וקיבלתי לקקן אדום. מאד שמחתי שנסענו לראש ישיבת פוניסוס וידעתי שהוא גדול בתורה.
בסוף הגיע התור שלנו. אבא נכנס בחרדת קודש כפוף כולו, ואני ואחיי השתרכנו מאחור.
היה שם אדם מבוגר מאוד, כפוף, עם זקן, ושפתו התחתונה רועדת.
אבא דיבר איתו מעט ואחר כך שם כסף בתוך קופת הצדקה שהייתה שם. היה שם גם אדם שאחראי על התור. ראיתי שאבא מניח לו מעטפה מקופלת ביד.
אני יצאתי למרפסת של הבית. עמדה שם אישה ערבייה ושטפה, וילד קטן ישב על המרפסת והסתכל החוצה. הוא היה שחום, ולא הייתה לו כיפה. אבל הוא נראה חמוד, והוא היה בגיל שלי.
למה אין לך כיפה, שאלתי.
לא צריך כיבה, ענה הילד.
מאד התפלאתי, אבל חשבתי שאולי הוא כמו החילונים.
קוראים לי מוישי, אמרתי.
אני קוראים לי מחמוד, אמר הילד.
הבנתי שהוא ערבי. לא ידעתי אם לברוח, אבל אבא ואחיי היו מאד קרובים, והוא באמת לא נראה מסוכן.
אימא שלי העוזרת, אמר מחמוד. הוא הצביע על האישה ששטפה את הרצפה.
למה באתם? שאל מחמוד. כמו כולם, לראות את הזקן?
כן, אמרתי. זה לא סתם זקן, זה הרב ראש הישיבה !
מחמוד חייך ואמר לי בשקט – אל תגיד לאף אחד, אבל אימא שלי צוחקת ואומרת שהוא בכלל מדבר כמו אבו עאמר עראפת.
זה לא עראפת, מחיתי. זה ראש ישיבת פוניסוס.
לא, התעקש מחמוד, הוא דומה לעראפת.
מאד כעסתי. ככה לא מדברים על גאון גדול ראש הישיבה.
רואים שהוא ערבי הילד הזה. רואים.
נכנסתי חזרה הביתה. אבא ואחי הגדול בדיוק גמרו להתפלל. הם אמרו תודה לעוזר של הרב והלכו.
לפני שיצאתי מהדלת הסתכלתי פעם אחרונה על הרב. האמת, הוא מדבר כמו אבו עמאר עראפת. כמו שהראו את הוידאו שלו במחשב של עטרה.
אבל אם זה היה עראפת, איך הוא יכול ללמוד גמרא? רק הראש ישיבה יכול לעשות את זה.
ועכשיו אולי יהיה חתן לעטרה.

אבא הביט בשעון ואמר יש לנו עוד מעט זמן לבקר גם את הרב עדליה. הוא לא אוהב שמבקרים אותו, אבל אמרו לי יודעי דבר, שהוא מוסר כעת שיעור תורה בבית כנסת קטן לכמה תלמידים. אם ישחק לנו המזל נוכל לראות אותו.
לקח לנו הרבה זמן עד שמצאנו את בית הכנסת הזה. לא רצינו להפריע, אז עלינו בשקט בשקט לעזרת הנשים. אבא הצביע על היהודי המבוגר בראש השולחן שמדבר בלחש, ואמר הנה זה הרב עדליה.
ניסינו להקשיב. היה קשה, אבל הצלחנו לשמוע אותו אומר 'יש שחושבים כי מה שכתוב בתורה שהעולם נברא לפני חמשת אלפים שבע מאות חמישים שנה, זהו כפשוטו' – והנה הוא לא מסיים את המשפט ושאר התלמידים שנראים ממש בני ישיבה רגילים עם הכיפה השחורה והבלורית המתנופפת החולצה הלבנה והפיאות העבות – כולם כולם מחייכים בהבנה ובגיחוך בחצי פה.
'ויש שחושבים כי קריעת ים סוף זה היה נס'. וכל התלמידים פחחחחח.
ואחד התלמידים הניח את אצבעו תחת עינו הימנית ואמר,  'כן כן, ואפילו יש שסוברים שהיו נביאים שבאמת החיו מתים' – ותוך כדי כך מתח את העור שתחת עינו כלפי מטה.
אבא היה לבן כסיד, הוא ניסה להסות אותנו שלא נשמע את הדברים, לבינתיים הרחשים אצלנו כבר העירו את תשומת ליבם של הלומדים ונאלצנו לשוב במהירות אל הטנדר.
בדרך חזרה הביתה, כולם היו בשקט. מין מועקה השתלטה גם על אבא. רק בסוף בסוף כשכמעט הגענו, הוא הפטיר ואמר, 'הוא לא מאמין בניסים'. 'הוא לא מאמין רק במה שהשכל שלו מבין'.
ואני נזכרתי בשכן שלנו הזקן, שאיננו עם זקן אך הוא עם מספר על היד, ותמיד אומר לאבא כי גם אם יש אלוקים, הוא עזב את העולם. הוא השאיר אותו להתנהל לבד.

כל ליצנות אסירא, חוץ מליצנותא דעבודה זרה.
[זהו מאמר חז"ל. לא בכל דבר הם צדקו. בזה הם דייקו].

ובכל זאת, מה הדבר מלמדנו?
דמיון חיצוני אינו אומר דבר, ואת כל אחד ניתן לדמות לכל דבר, ואם דומה הוא למלאך ה' צבאות, זה משהו שהוא מעבר לגלבייה לזקן ולרטט בשפה.
עוד למדנו, כי יש צורך להכיר מקרוב כל אדם שנחשב לגדול, ולא לזלזל בו בגסות בגלל הנחות מוקדמות מוטעות וחינוך שונה, כי להטיל רפש ניתן להטיל לכל הכיוונים, וייתכן מאוד שקוטנו עבה ממותנך.
עוד למדנו, כי אין הרבה הבדל בין אישה המדליקה נרות לכבודו של צדיק ורואה בטעות את דמותו בפיח שעל הקיר – לבין תלמיד המאמין בדברי רבו באמונה עיוורת, בעוד שרבו עצמו אומר לו כי אין בדבריו אלא הגיון ושכל שיש לבדוק את נכונותם בכל עת תמיד, ומה מקום יש להאמין בהם כתורה מסיני.

ועוד למדנו דבר חשוב מאוד,

שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/8/2007 17:55 לינק ישיר 

יהוקרן היקר

ברוך הבא אל הפורום!

אני מקוה שאין זו רק גיחה חד פעמית, כי ניכר שיש לך הרבה מה לתרום.

אני מרשה לעצמי להתייחס לסאטירה שלך כאל נושא לדיון, כי ודאי לכך הועדת אותו. לכן, כמו הסיפור שלי, למרות שהוא כתוב בצורה סיפורית והומוריסטית, הוא למעשה מעלה טענות. זה משל ויש לו נמשל, או נמשלים.

ואני מבקש להשוות בין המעשה שהבאתי אני, על תמונת הבאבא, לבין שני המעשים שהבאת אתה, על הרב מישיבת פ' ועל הרב עדליה. נתבונן במעשים ובמסקנות.

א. בין התמונה לבין האדם

המעשה שלי מספר על משפחה שמציגה תמונה שנוצרה כתוצאה ממחיקות של כתמי עשן בתור תמונה של באבא. ואכן, הציבור משתכנע ונוהר בהמוניו.

המעשה שלך מספר על תלמיד חכם קשיש או ישיש שאף הוא זוכה לפופולריות רבה וגם אליו נוהרים.

בשני המקרים, עומד ילד קטן מהצד ואומר: מה ההבדל בין הרב או הבאבא לבין מחבל ערבי מפורסם. מה זה קשיש ובעל זקן, אף זה. מה זה מדבר במבטא משונה, אף זה.

ראוי לדעתי להצביע על כך שהסיפור שלי מבטא ביקורת על המאמינים בתמונת הבאבא. האם הסיפור שלך בא לבטא ביקורת על מאמיני הרב או על הרב עצמו?

אם כוונתך לבקר את המאמינים אמונה עוורת, כלומר שאינם טורחים לעשות סדר בין אמונותיהם ולראות את הסתירות שבתוכן, אתה ודאי צודק. כלומר, אני מסכים לכל מה שכתבת.

אך אם כונתך למתוח ביקורת על רב בגלל מראהו החיצוני, לזאת איני מסכים. כפי שכתבת גם אתה בסוף סיפורך, צריך להכיר מישהו ולדעת על מה מותחים ביקורת ואם היא מוצדקת לפני שמפרסמים אותה. אחרת זו עלולה להיות הטלת בוץ, טעות ואולי אף עבירה.

מי שרוצה למתוח ביקורת על רב, או על באבא, צריך לדעת מה עושה, מה אומר, מה חושב ומה מאמין אותו אדם, כדי שיוכל לבסס את ביקורתו.

וראה מייד בהמשך.

ב. ראש ישיבת פ'

הסעיף הזה כלול בעצם בקודם. אולם הוא כה חשוב בעיני עד שאני מועיד לו סעיף בפני עצמו.

בסיפורך הבאת את דברי הילד הערבי, כלומר אותו ילד תמים שמסוגל גם לצעוק "המלך עירום", שמשוה בין הרב לבין אבו עמאר, הלא הוא ערפאת רודף היהודים.

והילד עצמו אומר: מה ההבדל בין זה לזה, רק שזה לומד גמרא וזה לא.

ואכן זה ההבדל!

לא ההבדל היחיד, בהחלט לא, אבל זה הבדל מהותי!

זה לומד תורה ומנסה לחפש את האמת, ואף רואה בכך מצוה, וזה - עוסק בדברים שונים לגמרי.

כמובן, מה שכתבתי צריך הבהרה, אלא שאני מרשה לעצמי להסתמך על כך שבודאי יש לנו הרבה הנחות יסוד משותפות ולכן אני מרשה לעצמי לא לטרוח ולמנותן, ורק אזכיר את מה שאמרו במדרש:

אפילו גוי ועוסק בתורה הרי הוא ככהן גדול.

אכן, לימוד תורה יוצר הבדל גדול מאד. הוא יכול להפוך ערפאת לראש ישיבה.

(בוודאי שלא כל מי שיושב וגורס דברי גמרא הופך בכך לאדם ראוי ומשובח. אבל ההבדל קיים).

ג.  על דמות הרב עדליה והנמשל

איני יודע מיהו ראש ישיבת פ' במשל שלך, וזה גם לא כל כך חשוב עבור המסר.

אבל אני משער כי הרב עדליה=הרב גדליה. כלומר מו"ר ע"ה. ואני ממשיך לכתוב מתוך הנחה זו, אם כי אולי אינה נכונה.

איך אתה מציג את הרב עדליה בסיפורך?

1. הוא כופר, (=מכחיש) בכך ש"מה שכתוב בתורה שהעולם נברא לפני חמשת אלפים שבע מאות חמישים שנה, זהו כפשוטו'.

2. הוא אומר:
"ויש שחושבים כי קריעת ים סוף זה היה נס" .

3. התלמיד שלו ממשיך אחריו:
'כן כן, ואפילו יש שסוברים שהיו נביאים שבאמת החיו מתים'

לא ברור לי אם הכוונה היא שהרב עצמו סבור כך, או שזה מה שקורה לתלמיד שממשיך בדרך רחוק יותר מרבו.

אולם למעשה, שלוש הטענות שייחסת לרב גדליה - ויכול היית ליחס גם לי - אינן חריגות, או שהן מוצגות בצורה לא הכי מדוייקת.

כפי שאמר פעם ר' נחמן מברסלב, כי מתנגדיו פשוט אינם יודעים מה הוא אומר, ולכן הם יוצאים נגדו.

I הטענה הראשונה, כי ספירת השנים שעולה מן הכתובים אינה ממצה את שנות ההיסטוריה האמיתיות, אינה חדשה, אינה דעת ר' גדליה לבדו, ובוודאי שאי קבלתה אינה יכולה להחשב לטעות. אדרבה, היא מתאימה למה שידוע לנו מן העולם שמסביב.

הטענה שטען ר' גדליה בזמנו, כי התורה מונה רק אירועים חשובים ומזכירה בני אדם חשובים ומדלגת על השאר, אכן דומה למה שכתבת.

הגע בעצמך. זה אחד הפתרונות האפשריים לסתירה בין המנין שעולה לכאורה מן התיאור ההיסטורי לכאורה שיש בחומש בראשית לבין המציאות המוכרת לנו. (יש גם פתרונות אחרים, כגון להניח שהעולם הוא בדיוק בן חמשת אלפים ומשהו שנה, והוא נברא עם כל ההטעיות בתוכו, כגון מאובנים, שרידים היסטוריים אחרים ועוד).

לפיכך, אם התכוונת לבקר את הרב עדליה/הרב גדליה על קבלתו אפשרות כזו, תמהני במה בדיוק מצאת בו פסול על כן.

II הטענה השניה כי "יש מאמינים שקריעת ים סוף היא נס" אינה מובנת לי כלל. לא אם אתה בא לייחס אותה לר' גדליה או לי או למישהו כאן בפורום.

אף אחד מאיתנו המנויים בפסקה הקודמת לא סבר שקריעת ים סוף לא היתה נס. ר' גדליה ולהבדיל אני - וכן רבים אחרים - כולנו סבורים כי קריעת ים סוף היא נס. אולם צריך לברר מה טיבו.

קדם לכולנו ר' יהודה הלוי שאמר כי יתכן שהנס היה שילוב של נסיבות "טבעיות", כלומר בהתאם לחוקי הטבע ולא מתוך דחייתם, והניסי שבדבר הוא זימון האירועים המופלא. בדיוק ברגע שעם ישראל ביקש לחצות את הים, אז באה הרוח הגדולה שייבשה את המים וכאילו חצתה את הים. בדיוק כאשר המצרים עמדו לרדת אחריהם ליבשה שנוצרה, חזרו המים והטביעו אותם. הכל טבעי - אבל התיאום הוא מופלא.

זו גישה ידועה בפילוסופיה היהודית הבינימית.

אולי בעיניך זו כפירה באחד מעיקרי האמונה של היהדות? יתכן שזו כפירה בעיקרי האמונה שמוצגים היום כיהדות, אבל זה לא בדיוק אותו דבר...

III הטענה של התלמיד כי "יש מאמינים שהנביאים החיו מתים" היא מוזרה. שוב, האם הנביא מחיה מתים? ה' מחיה מתים.

אני מניח שהכוונה היא לסתירת הפירוש של המחזה המפורסם של יחזקאל, שראה את חזון העצמות היבשות מתעוררות לחיים.

אך מה נעשה ואם זו כוונתך, לומר שהיה זה רק חלום ולא מציאות, כמדומה שכבר נחלקו בדבר אפילו בגמרא. ובוודאי שהפרשנים נחלקו בכך.

בדומה לכך, במעשים על אליהו ואלישע שהחיו נער מת, נחלקו הפרשנים. יש אומרים שמת ממש וה' החיה אותו לפי בקשת הנביא, ויש אומרים שרק התעלף והיה ממש על סף המוות.

וכי מי שסבור כי אותם נביאים רק ריפאו חולה במצב אנוש מפחית מערך הנס שעשה עבורם ה'? או שמא ר' גדליה מכחיש זאת?

אשר על כן תמה אני על ייחוס דעות אלו.

ואולי הייתי רגיש מדי, ואין כוונתך כלל ברב עדליה לר' גדליה, וממילא יכול עדליה שלך להאמין בכל האמונות המוזרות (או האפיקורסיות) מפני שאין הוא מייצג דעות שהובאו כאן או שסבר ר' גדליה? אם כן, אזי בזבזתי זמן על הניתוח הזה, ואני מתנצל בפניך שלא הבנתי את ההומור שלך.

ד. תלמידי הרב עדליה

איני יודע מי הם התלמידים של המשל. האם הכוונה לתלמידי ר' גדליה, או לכותבים בעצכ"ח, לפחות מראשוני הפורום, שחלקם היו מתלמידיו ע"ה.

אך כך תיארת אותם:

התלמידים, למרות שהם "נראים ממש בני ישיבה רגילים עם הכיפה השחורה והבלורית המתנופפת החולצה הלבנה והפיאות העבות" הרי באמת "כולם כולם מחייכים בהבנה ובגיחוך בחצי פה" למשמע ההצהרות של הרב המכחישות יסודות מקובלים.

והם גם עושים זאת בגסות. למשל על ידי הקול "פחחחחח", או מתיחת העור מתחת העין (?).

אכן, נראה שאלו הנהגות גסות. גם לדעתי. אני עצמי משתדל להיזהר לא להתבטא בכזו לשון, וכמדומה שגם אחרים בפורום מקפידים על זה, וכל שכן תלמידי ר' גדליה.

ד. "מה מבין השכל"

בתוך דבריך הבלעת ביקורת מפורסמת, שאמנם אני מעדיף לציין לאשכול אחר שהיה מיוחד לה. אלא שאיני זוכר אם היה כזה. ולכן אפשר שיהיה עלי לסכם דברי, שכבר חזרתי עליהם כמה פעמים, ובכל זאת הם ראויים לדעתי להתבוננות.

אביו של מוישי מותח ביקורת על "מאמיני השכל" ואומר:

"'הוא לא מאמין בניסים'. 'הוא לא מאמין [אלא] רק במה שהשכל שלו מבין'.

לצערי עלי להודות שגם בפורום הזה וגם בין תלמידי ר' גדליה אפשר שהיו כאלו שהאמינו בשכל בתור מכשיר לגילוי אמיתות. גם מכשיר שמסוגל לגלות דברים חדשים וגם מכשיר שמסוגל לזהות טעויות. באופן ודאי.

אני עצמי איני סבור כך.

כמובן, צריך להבהיר למה הכוונה ב"שכל". אולם למרות שאפשר לפקפק אם השכל שלנו מסוגל להוליד אמיתות (דרך אור התבונה או באופן דומה) עדיין יש דבר שכולנו סומכים עליו ומשתמשים בו. וגם אתה למעשה עושה כך.

חשיפת סתירות.

אנו יודעים מספיק על עצמנו כדי לדעת ששכלנו מסוגל לבצע את התפקיד בנאמנות.

למה הכוונה? אביא דוגמא פשוטה.

כאשר אדם מאמין ש:

I עכשו הטמפרטורה עולה על 40 מעלות צלסיוס.

II עכשו הטמפרטורה פחות מאפס מעלות צלסיוס.

(באותו מקום, באותה שעה וגו'. לא אטרח לכתוב את כל הפרטים שמוכיחים כי זו סתירה מניה וביה).

אזי, מישהו מהצד, שאפילו אינו יודע מה הטמפרטורה והיכן היא נמדדת, עדיין יודע שאחד המשפטים שקרי. שאותו אדם טועה במקום כלשהו.

מדוע? מפני שהבנת המשפטים מגלה שהם סותרים זה לזה. ולא יתכן ששניהם נכונים יחד.

זה תפקיד ששכלנו מבצע היטב.

לפעמים התגלית של סתירה מתרחשת כמעט במפתיע, בשוגג. אך ניתן להניח לשכל לבדוק דברים ביסודיות, ואז, אם רק נניח לו לסקור את כל האמונות שלנו, אנו עשויים (או עלולים?) לגלות שיש דברים שאנו מאמינים בהם, אך הם לא ייתכנו. לא בצוותא עם אמונות אחרות.

למשל: לא יתכן שהעולם יהיה קיים רק חמשת אלפי שנים ומשהו ועם זאת יהיו שרידי דינוזאורים עתיקים יותר (אם לא נניח שהעולם נברא איתם ביחד, כך שזו לא סתירה לוגית, אלא קושי שצריך לפתור. עם זאת, הקושי נחשף מתוך התבוננות שכלית. ואם נניח שהקב"ה לא ברא עולם שמטרתו להטעות את בני האדם שבו, אזי קשה לקבל את היישוב הזה ונשארנו עם סתירה).

לפיכך, אותו מכשיר ושמו שכל, שאביו של מוישי מותח עליו ביקורת מפני שהוא מוביל את האדם לכפירה, הוא הוא הכלי שה' נתן לאדם כדי שיתקרב לאמת, או לפחות יזהה שקרים. והרמב"ם החשיב אותו כל כך עד שקרא לו "מלאך המתווך בין האדם לבין האלקים".

צריך כמובן להיזהר שלא לייחס לטענות (=אמונות) דמיוניות מעמד של ודאות שכלית. ואכן, גם בזה אבי הרציונליסטים, הרמב"ם, קדם לנו, והזהיר כי צריך אדם להבדיל בין הדמיון לבין השכל.

אם כן, אנו יכולים להצטרף למילים של אביו של מוישי בלב שלם.

ה. מסקנות

למעשה, אני מסכים עם רוב מסקנותיך, אם לא כולן.

כך:

1. כתבת:

דמיון חיצוני אינו אומר דבר, ואת כל אחד ניתן לדמות לכל דבר, ואם דומה הוא למלאך ה' צבאות, זה משהו שהוא מעבר לגלבייה לזקן ולרטט בשפה.

נכון מאד!

2. כתבת:

יש צורך להכיר מקרוב כל אדם שנחשב לגדול, ולא לזלזל בו בגסות בגלל הנחות מוקדמות מוטעות וחינוך שונה, כי להטיל רפש ניתן להטיל לכל הכיוונים, וייתכן מאוד שקוטנו עבה ממותנך.

נכון מאד!

זה נכון לגבי ראשי ישיבת פ', לגבי הרב גדליה ע"ה, (ואולי גם לגבי באבות, מי יודע).

3. כתבת:

אין הרבה הבדל בין אישה המדליקה נרות לכבודו של צדיק ורואה בטעות את דמותו בפיח שעל הקיר – לבין תלמיד המאמין בדברי רבו באמונה עיוורת, בעוד שרבו עצמו אומר לו כי אין בדבריו אלא הגיון ושכל שיש לבדוק את נכונותם בכל עת תמיד, ומה מקום יש להאמין בהם כתורה מסיני.

בזה איני מסכים. לא לגמרי.

אני מסכים כי גם האשה וגם התלמיד יש להם אמונה עוורת. עוורת במובן שהם אינם מפעילים את השכל, המלאך שחנן אותם אלקים, כדי לבדוק סתירות ולהבדיל בין מה שהוא עשוי להיות אמיתי לבין מה שלא יוכל להיות כזה, עקב הסתירות.

וזה חבל מאד. ואם האשה אולי היא אנוסה, מה נאמר על התלמיד שאמור להיות פיקח ובר דעת? וכי רבו אינו מלמדו לבחון כל דבר ולהיזהר מסתירות?

אולם יש לקוות כי התלמיד קרוב יותר לפקיחת עינים כי הוא יושב ועוסק בתורה. והתורה מלמדת אותנו לא להיות כסילים, לא להאמין בשטויות, ולהיות נאמנים לאמת.

וכפי שיודע כל לומד גמרא, התעסקותה של הגמרא היא בבירור תקפות של טיעונים (סליחה שלא אבאר מונח לוגי חשוב זה) ובירור האמת עד כמה שזה ניתן.

וזה דגם שמשפיע על האדם ומשנה אותו גם אם אין הוא ער לכך שהוא משתנה ככל שהוא לומד.

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/8/2007 21:18 לינק ישיר 

מיימוני:

לא היה בדברי חלילה, דבר וחצי דבר כנגד גדולי העולם אליהם נרמז. עפר אני תחת כפות רגלם.

גם אינני נכנס לפרטי השקפת עולמם, כך שהסברך אודות שיטת רבנו גדליה, אינה נקודת העניין אליו כיוונתי. זכותו המלאה לחשוב כדעת תורה מה שהוא רואה לנכון ולחנך בדרך זו את תלמידיו.

כל מה שניסיתי לומר מעט בצורה פרובוקטיבית, היא צורת הצגת הדברים. כיצד דברים יכולים להתקבל. כיצד הם יכולים להתפרש. כיצד סטיגמות נדבקות ונוצרות. כיצד דעות קדומות משתלטות עלינו.

ואני מתכוון לכמה וכמה עניינים.

כשקראתי את דבריך, הרגשתי שזה היה גס ובוטה מידיי.

אתה התכוונת לתקוף [הייתי אומר כמעט בחרון אף] את תופעת האמונה העיוורת של אותה אישה בזוטי דברים שנראים בעיניך כדמיונות. אני כלל לא מתווכח איתך על כך, ואני יכול להסכים לביקורת העניינית על נקודה זו. אבל בביקורת שלך היו מעורבים גם המון שכבות נוספות, מהעל מודע ומהתת מודע, מחינוך מוקדם, מזרעי בוז קדמוניים שנטעו, מסטיגמות ומדעות קדומות.

השכבות הללו סיפרו אודות זלזול בוטה באדם שנחשב בעיני רבים כאדם קדוש וצדיק עליון, שכבר הלך זה מכבר לעולמו, וההשוואה [גם של תמונתו, או מה שנחשב לבבואתו] לשיך אחמד יאסין שדם עשרות או מאות או אלפי יהודים נוטף מכפות ידיו, בעיניי הייתה צורמת מבזה משפילה ולא במקום.

זהו שאני אומר שכל ביקורתי היא על עניין ההצגה והתדמית. [ההצגה שלך של הדברים, התדמית של המקובלים ככלל, התדמית של הבבא סאלי, התדמית של מורך ורבך, המראה החיצוני של הבבא סאלי, המראה החיצוני של הרב שך, הסטראוטיפ על הבבא סאלי, הסטראוטיפ על מורך ורבך, התדמית שלך עצמך, וגם הסטראוטיפ שלך עצמך. (לגבי מראה חיצוני שלך אין לי מושג)].

אם לא התכוונת לזלזל בצדיק אלא רק בתופעה, זה היה צריך להיעשות לגמרי אחרת. לגיטימי בעיניי שתתקוף את ההערצה, את ההדלקה, את האמונה באדם, את הדמיונות – אבל מדוע לזלזל כך באדם עצמו?

גם אם הייתה לך ביקורת על הצדיק עצמו, אני מניח כי לא על מראהו הייתה לך ביקורת. לבטח לא הפריעה לך הגלבייה אותה לבש, או שמא אני טועה וציפית שיחבוש צילינדר ופאראק – אז מדוע להיטפל לכך שמראהו דומה לשיך יאסין? הרי מראה של כל אחד יכול להתאים לכל אחד? אני מניח שכמה מחבריך הקרובים או אפילו אתה יכולים להיות דומים לשם דוגמא לנסראללה. מה זה אומר עליכם כבני אדם? כלום !

אם יש לך ביקורת עניינית אודות מעשה ספציפי או הנהגה כזו או אחרת של אותו צדיק, לדוגמא, אתה מתנגד בכל תוקף לתופעת המים הקדושים שאין מי שיכחיש שנהג בה בחייו – עליך לתקוף ולבקר את התופעה גופא ולא את האדם שאין חולק על כך, [או לכל הפחות אינך יודע ורק שמעת] שכל ימיו היו קודש צומות סיגופים ותעניות ותפילות למען הכלל. כשם שאיני חולק למשל על היות מורך ורבך ירא שמים, תלמיד חכם עצום, מקפיד על קלה כבחמורה, ועדיין אין זה מונע ממני לבקר דעות ופרשנויות שלו.

זה כאילו שבגלל התנגדותי לדעותיו של רב פלוני, הייתי אומר כי תלמידיו מביטים עליו בהערצה כאילו היה ערפאת והוא אפילו דומה לו בצורת דיבורו. – הרי זה עוול בל יכופר.

אם הייתה לך ביקורת גם על הצדיק, אני מניח כי היא נבעה מסטראוטיפים על מקובלים כותבי קמיעות לוחשי לחשים וכדומה, אזי יש לדעת כי גם אם ישנם אלף שקרנים ונוכלים ומתחזים, זה עדיין אינו אומר שאין בודד שהוא שונה מהם. ואם אכן יש לך ביקורת עניינית עליו עצמו מתוך ידיעה אישית, אדרבה שתף אותנו בכך .

אתה הרי היית צריך להיות רגיש לכך יותר מכל, גם כאמון על שיטת הרמב"ם שנפגע קשות מעניין תדמיתי, וגם כאמון על שיטת מורך ורבך רבי גדליה שהוא עצמו נפגע יותר מכול מעניין תדמיתי, וגם ובעיקר בגלל שאתה עצמך הרי לא אחת עדיין נפגע מעניין תדמיתי, שמדברים אליך כך בגלל שחושבים אותך לכך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/8/2007 00:17 לינק ישיר 

האם הבבא-סאלי היה תלמיד חכם?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/8/2007 01:20 לינק ישיר 

סנשו פנשה:

שאלתך היא בהקשר לביקורת הנ"ל או באה עניינית ובנפרד?

אם בהקשר להנ"ל - אזיי עפרא לפומי, נאמר שהוא לא היה תלמיד חכם, האם זוהי סיבה לדמותו לאחמד יאסין באיזו שהיא קונסטלצייה תהא איזה שתהא?

אם השאלה עניינית ובנפרד - לא כל כך יש לי מושג מעבר למה שמסופר אודותיו. ואני מניח שזה לא רחוק מהמציאות. הוא נולד במשפחה שאבותיה שירתו כרבני המקום או המחוז, ונראה לי שגם הוא שירת בתפקיד זה ואף בנו הבבא מאיר שהתגורר מאוחר יותר באשדוד ונחשב לצדיק עליון.
מתוקף תפקיד זה אני יכול להניח שהיה לו ידע בתורה ובהלכה למעשה.
 מן הסתם הוא למד בישיבה שהלימודים בה היו כצביון הלימוד בארצות המזרח. אני מניח כי היה לו גם ידע נרחב בקבלה אותה למד מאבותיו.
בכתובים לא הותיר דבר וחצי דבר ואף הקפיד על כך בחייו, בניגוד לכתבי סבו רבי יעקב שנדפסו והם בעלי אופי מעורב, יש אומנם שו"ת מסויים אך העיקר ע"פ הרמז והסוד כמדומני.

אך כידוע יש 'מארי תורה' 'מארי עובדין טובין' ו'מארי תפילה'.
יש מגדולי ישראל שהצטיינו ועיקר עבודתם בעולם הייתה בלימוד התורה. יש שהצטיינו בגמ"ח ויש שעיקר עניינם ומציאותם הייתה תפילה ועבודת הלב.
האם זה אומר שהזניחו ללחלוטין את שאר הדברים? לאו דווקא, רק שבזה הוו זהירין טפי.

האם רבי עקיבא עיקר עניינו היה תפילה? לא ! האם רבי שמעון בר יוחאי היה כזה? ממש לא ! שניהם ידועים והצטיינו בהיותם מארי תורה.

האם חוני המעגל עיקר הצטיינותו הייתה בתורה? לא ! מה עם אבא חלקייה? כמדומני גם לא. עיקר עניינם היה תפילה. שהיו מתחטאים לפני אביהם שבשמים כילד המתחטא לפני אביו.

כך גם הבבא סאלי - על שם כך כינויו 'בבא סאלי' [תרגום = האבא המתפלל] כי זה היה עיקר עניינו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/8/2007 14:56 לינק ישיר 

יהוקרן

אני שמח לגלות כי אנו מסכימים בביקורת שלנו על אמונות הבל.

אני מתנצל על שימוש לקוי שעשיתי באמנות הסאטירה כדי לפגוע בדמות של יהודי שהפך לסמל.

כוונתי כזו: אם יש לי ביקורת עליו, ראוי לומר אותה במפורש ולא להעביר אותה באופן סמוי. וכמובן - בדרך ארץ. כי מותר ללמוד, מותר לשאול ומותר לחלוק. וזו אף חובה. אבל הכל צריך להעשות לפי התורה.

אמנם, אני מציע להעביר את הדיון החשוב כשלעצמו בדמותו של הבאבא, זה ואחרים, מהדור שנחשב לדור של באבות שאינם שרלטנים, לאשכול אחר, ולא לערבב את האשכול הזה שעוסק באמונות הבל שנקשרות סביב אדמורים ובאבות (וגם רבנים אינם פטורים מזה...).

אולי האשכול הזה יתאים?

העבירה של הבאבא
http://www.hydepark.co.il/hydepark/topicarc.asp?topic_id=754128

אולם דבר אחד טוב יצא מן הדיון שלנו.

האשכול הבא דן בשאלה של עד כמה אפשר להרחיק לכת בהשוואה בין רבנים למי שאינם כאלו אלא להפך.

http://bh.hevre.co.il/forum/topic.asp?topic_id=2269516

סטפן קריין, הרב והשד.

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/8/2007 06:30 לינק ישיר 

האם אין כאן 'מגלה פנים בתורה'?
(אייקון מפויח)

האם לא מצינו דימויים קבלתיים של אלוקות בדמויות גשמיות (וכבר פותח אשכול זה האריך בעניין דימויים כאן)?
האם היחס בין בורא העולם לאדם, קטן מהיחס בין אדם שהוא רב לאדם שהוא רב מחבלים?

אני ח"ו לא בא להשוות וההבדל גדול. אבל לפעמים נזקקים לדימוי קיצוני כדי להבהיר את הדברים דוקא ע"י הדמיה בין טוב לרע כדי לראות שגם בדברים מובדלים ישנו בסיס דומה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/8/2007 06:12 לינק ישיר 

חבר'ה הייד פארק | האם ידוע מי קבור בקבר הצדיק?

קבר שמעון הצדיק-סיפור עצוב

http://me.sml.co.il/?p=113

תוקן על ידי נישטאיך ב- 31/08/2007 6:31:37

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/8/2007 06:18 לינק ישיר 

סנשו

<"האם הבבא-סאלי היה תלמיד חכם?">

כן, שמעתי שרבו היה חכם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/8/2007 07:51 לינק ישיר 

ממללא

נכון שיש עוולות בציבור הליטאי. מה זה קשור לנהירה אחר הבאבות? אין באבות וחצרות באבות שעושקים את מאמיניהם?
עוולות יש בכל מקום. נראה לי שמיימוני כתב על האמונה בדמות גשמית ודימויה לרוחנית שהיא פסולה מיסודה.

אמת שיש בציבור הליטאי ג"כ 'מופתים' אבל כבר מזמן רוב הציבור הליטאי נהפך בנושא זה לחסידי, ונראה לי שמיימוני מהמעטים ששומרים על שפיות ליטאית בנועם וללא טענת כוחות על טיבעיים.
אגב המויפת' לא נהיה מופת אלא בגלל מי שהתרשם ממעשה מסויים שהוא מופת. רוב הרבנים הליטאיים לא מתיימרים למופתים אלא מברכים, הבאבות מפיצים סגולות וקמעות ושאר מיני מיסטיקה.

האם קשר של חילונים לבאבות יש בו עניין? מבחינתם אין זה אלא ע"ז שהרי מאמינים בבאבא ולא בהקב"ה, גם אם יניחו תפילין כל יום וילכו בשבת לביה"כ.
האם זוהי 'זיקא ליהדות' כשעושים מעשים בגלל שהבאבא אמר בלי לדעת טעם ?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/8/2007 07:56 לינק ישיר 

זוהר,

האם אתה באמת מאמין שמי שמניח תפילין בכל יום (או מדליקה נרות בכל ער"ש) והולך לביכ"נ (בכל יום, או אפילו רק בשבת), עושה זאת בלא למצוא בזה טעם? ונניח כי האנשים האלה בחרו לעשות זאת בעקבות מפגש מפעים עם באבא, האם זה "לא שווה כלום" (או חמור מזה - ע"ז)?
זו נראית לי גישה שאינה רק מתנשאת, אלא בעיקר חסרת בסיס ומפוספסת לגמרי מבחינת הבנת האנושיות שבה.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > מוישי ותמונתו של הבאבא
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 לדף הבא סך הכל 3 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.