בית פורומים עצור כאן חושבים

סידור ארץ ישראל

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-9/5/2004 10:13 לינק ישיר 

.

ב"ת:

אשמח לענות על השאלה, אך לצערי, לא הצלחתי להבין אודות מה אני אמור לחוות את דעתי.

אנא, הסבר לי שוב את שאלתך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/5/2004 10:23 לינק ישיר 

"אתה מסכים שעלינו לבצע שינויים מסוימים בהלכה בחלקם כדי לאחד את העם?"

לדוג':נוסח תפילה אחיד שיחליף את נוסח האשכנזים הספרדים התימנים האיטלקים ועוד ועוד?
לדוג':אותו דבר כמו הסעיף הקודם רק עם ספר הלכה/שו"ע?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/5/2004 10:37 לינק ישיר 

.

לשאלה קצרה, תשובה קצרה: לא .

הרעיון גם לא טוב, וגם לא ישים.

חומר למחפשים חומר רקע:

האם חיילי צה"ל מתפללים לפי "הנוסח האחיד" (למעשה - נוסח ספרד) שקבע הרב גורן כנוסח אחיד לחיילי צה"ל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/5/2004 10:47 לינק ישיר 

למה לדעתך זה לא רעיון טוב?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/5/2004 10:54 לינק ישיר 

.

הרעיון אינו טוב, משום שכדי לחזור ל"נוסח א"י הקדום" , צריך להיות קיים נוסח כזה, דבר שכלל אינני בטוח בו.

אם היה קיים מנהג א"י הקדום - דבר שכלל אינני בטוח בקיומו - איננו יודעים מהו.

אינני בטוח בקיומו, משום שעדויות רבות לפנינו על קיום מנהגים רבים ושונים במקביל בא"י.

לענ"ד, מנהגים רבים ושונים שנראים לנו כאילו נולדו ונוצרו בגולה, יכולים להיות שרידים של מנהגים שונים קדומים יותר.

ועוד:
למנהג שפשט והונהג דורות רבים בקרב אנשי קהילה או קהילות, יש כבר ערך משל עצמו. ביטולו, יש בו גם מחיר שאינו רצוי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/5/2004 11:14 לינק ישיר 

נניח כפי שאתה אומר שאכן לא היה קיים נוסח כזה,האם לא ראוי שניצור נוסח אחיד?

ומה לגבי הסעיף השני:
לדוג':אותו דבר כמו הסעיף הקודם רק עם ספר הלכה/שו"ע?

הערה חשובה-אני לא נכנס כעת לשאלות טכניות(מי יעשה את זה?מתי?איך וכיצד?)אלא מדבר על הרעיון בכללותו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/5/2004 11:22 לינק ישיר 

גם בן גוריון וגם הרב גורן נכשלו בשיטת כור ההיתוך.
אולי הזמן יעשה את שלו.
למי שמכיר הרי בציבור הד"לי יש הרבה יותר נישואין בין עדתיים מאשר בציבור החרדי ואולי גם זה קשור לנושא.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/5/2004 11:55 לינק ישיר 

אני רוצה לשאול מי לדעתכם ממשיך יותר את דרכו של החפץ חיים.

החפץ חיים פסק להניח תפילין בחול המועד, אסר להתגלח במכונת גילוח כאיסור מן התורה, ולא נהג לאכול קטניות בפסח כמנהג המקום שבו חי(עיין פסחים פרק מקום שנהגו).

אדם ראשון- מתגלח במכונת גילוח, לא מניח תפילין בחול המועד, ולא אוכל קיטניות בפסח.

אדם שני- לא מתגלח במכונת גילוח, מניח תפילין בחול המועד, אוכל קיטניות בפסח כמנהג העיקרי בארץ.

לדעתי, האדם השני ממשיך את החפץ חיים בשלושת הדברים שמניתי.
והאדם הראשון מרמה את עצמו שהוא נוהג כחפץ חיים, אך האמת שלפי החפץ חיים הוא עובר כל יום על חמישה לאוין של השחתת זקן, מבטל בחול המועד מצוות תפילין(לפי הח"ח) ועושה מחלוקת במנהג שהוא נוהג שלא ככתוב בפסחים פרק מקום שנהגו

לא יפה להכניס לפה שלי דברים שלא אמרתי ואני לא חושב אותם כדי לאפשר התחמקות מדיון אמיתי על ידי זלזולים מרושעים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/5/2004 15:56 לינק ישיר 

מואדיב -

בנוסף,
לענ"ד, ריבוי הגוונים אינו מסתיר את המשותף, ויש בו ברכה מרובה. לכן, ברמה העקרונית, אין לי שום בעיה עם "תוספת" עדה חדשה על העדות הקיימות - "עדת א"י".

הרצון "לאחד" את העם, מזכיר לי תמיד את ה"שפה אחת ודברים אחדים", ואיני רואה בו חיוביות (חוצמזה - ברור לי מי יהיו אלה שיידחקו מחוץ לאותו "איחוד" אם וכאשר יתקיים, וברור לי גם, שיהיו ההגדרות המאחדות אשר יהיו, אני לא אזכה להימנות בתוכן...).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/5/2004 16:30 לינק ישיר 

.

יאיר ובבא-תור:

המציאות מראה כי החזון שלכם, דמיוני.

קחו לדוגמא את הציבור "הסרוג". בישובים קהילתיים, במושבים, בקיבוצים ובשכונות עירוניות רבות, קיימים כיום מנייני תפילה שאינם על טהרת המוצא העדתי האחיד. ברבים מהם מתפללים לא רק "זוגות מעורבים" , אלא גם אחרים ממוצא עדתי שונה, שהמכנה המשותף שלהם אחר. הם בוגרי מוסדות לימודיים מאותו הזרם, ישיבות הסדר/מוסדות אחרים, וחשים כי המכנה המשותף ביניהם רקב על המפריד.

בכל ימות השנה, הם מתפללים לפי נוסח שנקבע או שנתגבש, לעתים זהו נוסח ספציפי, לעיתים סינתיזה שנוצרה אד הוק. במושב קשת ברמת הגולן, למשל, כבר שנים רבות שנוהגים להגביה את ספר התורה פעמיים, לפני הקריאה ולאחריה, כפי שפסק שם בשנות המושב הראשונות רבו הראשון של המושב.

דא עקא, ברוב מקומות אלו, שלכאורא מניחים את המצע ליישום חזונכם, בחגים מצטיירת תמונה שונה לגמרי. בני עדות "המיעוט" בקהילה, נודדים לבתי כנסת אחרים, נוסעים לבקר את ההורים, וכד'. תימנים שהתפללו כל השנה בקהילתם, נודדים לבית כנסת המתפלל בנוסח מקומם, חסידים מבית חסידי צועדים מרחק רב לשטיבל של בית אבא, ושאינם אומרים "ויצמח פורקניה" , מחפשים להם מקום המזכיר במשהו את מנגינות בית אבא.

אני מכיר יותר מזוג אחד, שבימים הנוראים, הבעל והאשה - במקום להתווכח על מקום התפילה, מתפצלים בבוקר השכם, ונפגשים שוב בבית לאחר שכל אחד מהם התפלל בנוסח שהיה שגור על פיו בשנות ילדותו - גם כאלו שרוב שנותיהם כמתפללים כבר עברו עליהם כזוג נשוי.

מי יסכים להתפלל בנוסח אחיד מאולץ ומלאכותי?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/5/2004 16:30 לינק ישיר 

ובכן, נוסח א"י חייב לכלול את הדברים הבאים:
פיוטים, פיוטים ועוד פעם פיוטים.
קדושה בשבתות ומועדים בלבד.
שאותך לבדך ביראה נעבוד במקום המחזיר שכינתו לציון (מה יאמרו תלמידי הרב זילברמן שאתה נסמך עליו?)
עושה השלום במקום המברך את עמו ישראל בשלום.
צור ישראל וגואלו במקום גאל ישראל.
שמונה עשרה במקום תשע עשרה.
(ע"פ נוסח בני רומי) אשר כלה מעשיו בליל שבת במקום אשר בדברו מעריב ערבים.
בימים נוראים לא לשנות את החתימה להמלך הקדוש.
לא לומר בימים נוראים זכרנו, מי כמוך, ובן תן פחדך וכו'.
עשרת הדברות בכל יום (!)

וכדי שלא למנות סתם, אפנה את המעיין לספרו של עזרא פליישר תפלה ומנהגי תפילה ארץ ישראלים בתקופת הגניזה.

המעיין בספרו זה של פליישר ובספרים נוספים, ילמד שהפיוטים היו מתחלפים ומתחדשים. אני ממתין איפה לקרובה הראשונה מפרי עטם של מחדשי הסדור.

תוקן על ידי - אריק123 - 09/05/2004 16:36:40

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/5/2004 18:41 לינק ישיר 

אריק, יפה על הידע. אולי תהיה שותף עמנו?

הסידור יצור אחדות גם במידה שלא כולם יתפללו בו.
הפירוד היום נוצר מהתחושה (הלא נכונה) שאני צריך להתפלל בנוסח מסוים ושכני צריך להתפלל בנוסח אחר. לא היה דבר כזה בכל ההסטוריה. (מסיבה זו כל ישוב צריך להתחלק לכמה מניינים).

וכך כל נושא הלכתי מתברר על פי עדתיות ולא מתוך שותפות של החכמים השונים.

לעומת זה נוסח ארץ ישראל ימשוך הרבה אנשים (בעזרת ה' ובלי נדר אשתדל לפרסמו באינטרנט בקרוב) וישפיע על ההשקפה גם של אלו שיעדיפו להתפלל בנוסח שלהם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/5/2004 23:31 לינק ישיר 

יאיר

מה שאתה לא מבין הוא, שאף אחד לא יריגיש מחובר לנוסח שאתה חיברת. ומה שתיצור זה מקסימום חוג מצומצם של אנשים שהנוסח הספציפי שלך או הרעיון ימצא חן בעיניהם. והם ירגישו שהוא לא מידי מלאכותי עבורם.

אני באופן עקרוני מאוד בעד להחליף את הנוסח המנוון שלנו בסגנון התפילה הארצישראלי של ימי הביניים, הקטעים מהגניזה והחלקים שנשתקעו בתוך הסידור שלנו מנוסחאות א"י הם היפים ביותר ומעוררי תחושות עזות של קרבה והתעלות, אם כי הרמב"ם תוקף את הפיוטים הנ"ל בצורה מאוד קשה, וגם זו נקודה למחשבה. כנ"ל גם ה"אבן עזרא" שמביע את סלידתו מהסגנון,

אבל שוב המבחן הוא בריאליות של הרעיון שלך, ומה לומר אין לזה סיכוי.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-10/5/2004 09:02 לינק ישיר 

יאיר,
הבהרתי את דעתי שאני חושש מאנשים שכביכול יודעים את הכל ובסופו של דבר בזים למסורת אבות ונהיים שמרנים יותר גרועים מקודמיהם (ועיין במספר חוגים בדורנו ובדוק האם כדברי כן הוא). אני מאמין באבולוציה של הדברים האלו. לדוגמא אני כבר שומע מחברים שמעינים בפיוטים של הקליר ומאד נהנים, למרות ההתקפות המשכיליות עליו, ולא אתפלא אם במשך הזמן תפילות טל וגשם יחזרו למקומם הטבעי.
אני מוכן בשמחה לעזור בנושא מחקרי, אולם לא מעבר לכך. וכבר צינתי שנסיוני למדני שהיכן שהמתפללים למדנים ואומרים את הפיוטים כאמתתם, לדוגמא:
הבוחן ובודק גנזי נסתרות
וכל מאמינים שהוא בוחן כליות

הגואל ממוות ופודה משחת
וכל מאמינים שהוא גואל חזק

יש אולי ידיעת תפילה אך אין תפילה, אולם במקומות שמתפללים כמסורת אבותינו המעוקמת והמהופכת וכו' יש יותר מקום למצוא תפילה.

אני פוגש יותר ויותר אנשים שגדלו על ברכי התפילה הדתית לאומית שהיתה אמורה יותר לפנות לאנשים בני זמננו, סדר, קיצור, הברב ספרדית, תפילה לשלום המדיה, שירה מודרנית יותר, אין הוספות ומי שברך וכו' וכו' שחוזרים להתפלל במנינים חסידיים, כנראה שאין תחליף מלאכותי למסרות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/5/2004 16:21 לינק ישיר 

אמשלום

"הרצון "לאחד" את העם, מזכיר לי תמיד את ה"שפה אחת ודברים אחדים", ואיני רואה בו חיוביות (חוצמזה - ברור לי מי יהיו אלה שיידחקו מחוץ לאותו "איחוד" אם וכאשר יתקיים, וברור לי גם, שיהיו ההגדרות המאחדות אשר יהיו, אני לא אזכה להימנות בתוכן...)"

לי נראה שהסיבה האמיתית/העיקרית שלך להתנגדות היא הסיבה השנייה שציינת:
"ברור לי מי יהיו אלה שיידחקו מחוץ לאותו "איחוד" אם וכאשר יתקיים, וברור לי גם, שיהיו ההגדרות המאחדות אשר יהיו, אני לא אזכה להימנות בתוכן"

(חוץ מזה שלי לא ברור " שיהיו ההגדרות המאחדות אשר יהיו, את לא תזכי להימנות בתוכן" לדעתי בך ושכמותך צריך לנהוג ב"שמאל דוחה וימין מקרבת" ולא לדחות לגמרי ח"ו)

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > סידור ארץ ישראל
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 6 לדף הבא סך הכל 6 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.