| נשלח ב-4/5/2004 20:59 |
|
| |
"גדולים שלנו" - האפשר בלי?
כיום יש ב"ה ציבור גדול מאוד, המונה אלפים וכנראה רבבות של חרדים, אשר רואים את עצמם ברמה זו או אחרת כחרדים ו/או ככת הקרובה ביותר לחרדים, ואשר כופרים בעיקר יתד נאמן, ומאמנים ו/או נוהגים בתחומים שונים של כפי המקובל ו/או נדרש אצל החרד התיקני.
אלה כמעט ואינם מסווגים את עצמם, מתקשים ו/או מסרבים לכך. כמעט לעולם מסווגים הם על ידי אחרים בהתאם למצבם- שבאבניקים, חרדים לייאט, מודערנס, ישובנקים וכו'
אין דעותיהם שוות ואין מניעיהם דומים, אבל רבים הם, ובעיקר - בלתי מאוגדים.
אין להם עיתון, אין להם מפגש, אין להם במה, ובעיקר - אין להם כבוד עצמי.
היוכלו חלקים בגוף הזה ליצור משנה אידאולוגית, הגדרת זהות עצמית, ונבדלת? היוכלו להכריז על עצמאותם?
ולעניין האשכול הזה - האם יוכלו ליצור את האמור לעיל, תוך עמידה על עקרונותיהם בלא לבחור להם או למצוא להם, או להקים מתוכם "גדול" שלהם?
רק לשם המשל ניקח לדוגמא את העיתונות החרדית החדשה שפרחה בשנים האחרונות. משפחה, בקהילה, השבוע וכד' רובם ככולם אינם כותבים ברוח יתד נאמן והמודיע. רבים מהכותבים אף יוגדרו על ידי חרדיים אמתיים כחלק מכת הפורשים המנויה לעיל (כמבון שאין לכותבים ולעתונות האמורה דבר וחצי דבר אם מה שמנסים לייצור בפורום מכובד זה - אין זה אלא דוגמא)
ואף על פי כן - בדבר אחד נכנעים הם לחלוטין להנחיות של משגיחי יתד נאמן - כינויי גדולים.
כולם כאחד אימצו להם את הדירוגים המטומטמים הנקבעים אחת לכמה זמן על ידי נתי גרוסמן וחבריו. מרן לזה, הגאון הגדול לזה, הרה"ג לההוא, ולזה אין לכנות אלא ר'
יטען הטוען אין זה אלא מס שפתיים על מנת לאפשר לי לכתוב את אשר עם לבבי ולזכות להכשר. אבל יש בזה מילכוד גדול.
אם לזה קראתי מרן ולזה הגאון הגדול, בהגדרה קבלת את עצמך. אם הוא מרן והוא סבור כי אין ללמוד מדעים, אין לצפות בטלוויזיה, אין לשוטט באינטרנט, אין לדבר על רפורמים וחטאת נעורים, ואין "התפתחות הלכה" - למה אתה בכל זאת עושה זאת?
זה יוצר מצב אוטומטי של אפולוגטיקה בציבור עליו אנו מדברים. החל מתירוצים שנאמני ביתו מוסרים לו מידע מסולף בכלה בה - הלוואי והייתי אברך כולל - עתה שלא זכיתי וכו..שקרים משקרים שונים.
חלק מהכרזת העצמאות הינה השתחררות מגדולים המוכתרים על ידי חוגים אחרים. ובגלוי.
הצהרה בהירה חד משמעית - כבודם של המרנים שלכם במקומם מונח. הם תלמידי חכמים גדולים. צדיקים ויראי שמים. אבל אין הם המנהיגים שלי. השקפתם איננה מקובלת עלי ולכן אינני פועל על פיה. בדיוק כמו שהאדמו"ר מגור איננו מחייב בטיפה בים אברך ליטאי, ולא חשוב מה גודלו בתורה, ולהיפך, כך גם אין דעתם פסיקתם מחייבת אותנו.
השאלה היא האם לשם כך חייב להיות "גדול" חילופי. אין אני נשמע לפלוני אבל אני הולך בדרכו של אלמוני?
הדרך להמנע מכך היא אחת משניים:
או להכריז שנסמכים על רבנים שאינם בחיים - מפיהם ומפי כתבם.
או להכריז, שבעניינים של השקפה אין למושג גדול או מנהיג כל משמעות מחייבת. אין עניינם אלא בתחומים הלכתיים גרידא.
המעניין לציין כי החוגים הראדיקליאים ביותר בציבור הדתי בעניין פעולה ללא הכוונה רבנית, או ליתר דיוק, בחירת רבנים על העמדה שנקבע מראש על ידי הבעלי בתים, הינם הקיצוניים ביותר. נטורי קרתא, בריסק וכד' אין הם מחוייבים לרבנים של היום.
מכל מקום יום העצמאות של הבלתי מוגדרים יבוא רק ביום שיכריזו בגלוי את אשר חושבים בליבם. אין מרנים. ובודאי לא שלכם!
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-4/5/2004 21:08 |
|
| |
ראשית ,
, על השאיפה לעצמאות .
שנית ,
אני חושב שכל עוד לא תהיה אלטרנטיבה חיובית לקבוצה שאתה מכנה , לא תהיה לה עצמאות של ממש .
להיות מוגדרים על בסיס "לא כמוכם" משמר תמיד את התלות בקבוצה האחרת .
מה האלטרנטיבה החיובית שמגדירה את הקבוצה הזו?
|
|
|
|
| נשלח ב-4/5/2004 21:17 |
|
| |
אכן צריך לקבוע אג'נדה. מכנה משותף. יכול מאוד להיות שעצם הצורך בהגדרה עצמאית מנוגד לאידאולוגיה העצמאית. אבל ודאי שהמטרות שונות. רב לא כמוהם רוצים להוסיף עוד משהו לרובד הישבתי (שאני מעדיף מונח זה על פני החרדי, כמשותף באשר רוצים בכל זאת לשמר משהו מאותה ישיבתיות)
לצערי אניח שרובם רוצים תורה ועולם הזה. חלק רוצים תורה ועבודה (בבחינת פרנסה - לא עבודת כפיים). יש שרואים תורה וארץ ישראל.
הייתי רוצה לקוות שהמכנה המשותף הרחב ביותר לכותבים כאן הוא תורה ומדע. או יותר נכון - ישיבתיות ומדע.
פה המקום להוסיף שניסוי זה מעולם לא הצליח. יחידים עשו ועלתה בידם. רבים לא.
לא ישיבת הרב ריינס. לא ישיבתו הראשונה של הסבא מקלם. לא ישיבות תחכמוני. לא בית המדרש לרבנים למינהם ולא בגרמניה. לא ישיבת רבינו יצחק אלחנן בארה"ב. לא הישיבות התיכוניות או ההסדר בארץ.
באף אחד מהם לא הצליחו לשמר חברת לומדים לימי הנעורים בו הלהט הידע ה"לומדות" ישוו לישיבות חרדיות וישלבו לתוכם גישה וידע מדעי פלוס השכלה כללית רחבה ומעולה.
אין זה אומר שזה לא יתכן. צריך כנראה לבנות את זה אחרת.
|
|
|
|
| נשלח ב-4/5/2004 21:32 |
|
| |
נראה לי שעצם הגדרת החיים ככפופים לבית המדרש , ולא עומדים בפני עצמם .
היא זו שלא מאפשרת ולא תאפשר עצמאות כזו .
רק אחרי "יציאת מצרים" שייך לדבר על מתן תורה. וד"ל.
אממממ,
אחרי הרהור , חשבתי שראוי להסביר יותר את כוונת דברי .
כשכתבתי "כפופים לבית המדרש" לא התכונתי חלילה , למרידה בתורה וכד' .
אלא למרידה בממסד , ובנורמות חשיבה מוטעות שנוצרו בו.
כדי לעשות את זה , צריך לצאת החוצה ולעמת את מה שלמדנו עם המציאות .
אם עושים את זה לאט בתבונה מתוך ענוה , הרבה פעמים מגלים שלתורה ולחז"ל יש הרבה יותר מה לומר לנו , ממה שהממסד הישיבתי חינך אותנו לחשוב .
וזה פתח לקבלת תורה מחודשת .
אני מניח שרבים מהיחידים כאן עברו מהלכים כאלו ,
אני חושב שגם כציבור הדברים נוצרים באותו אופן
פחות או יותר . (והפורום מוכיח ...)
תוקן על ידי - אישציפור - 04/05/2004 21:51:11
|
|
|
|
| נשלח ב-4/5/2004 21:47 |
|
| |
צריך לחלק את כל ה"מרדנים" לצורך הענין שעליו אתה מדבר לשתי קבוצות עיקריות
האחד כולל את כל המודרנים למיניהם לשנוהגים בפתיחות אבל מצפונם ואמונתם הפנימית (אפילו שביום יום הם אינם נשמעים לה) היא ברוח ישראל סבא וכמו שחונכו בילדותם בחיידר
הקבוצה השניה הם אנשים שבבגרותם החליפו או שינו את האידאולגיה שלהם , ובחרו לעצמם דעות פתוחות יותר וגם בעומדם ב"נעילה" ביום כיפור הם מאמינים בצדקת השקפותים
ככל שהקבוצה הראשונה תהיה הרוב השולט (כמו היום) אין לדעתי סיכוי ליצירת חברה עצמאית (דוגמת פא"י)
רק אידאולוגים עושים מהפכות
אנשים שמחפשים בפתיחות רק רווחה חומרית לא מענין אותם מהפכות
|
|
|
|
| נשלח ב-4/5/2004 21:56 |
|
| |
יוני ,
מסכים איתך .
יתירה מזו אני חושב שאם רוצים לשנות צריך להבהיר ברורות שלא ה"חפיפניקיות" היא מה שמוביל את השינוי , אלא להפך .
(ויותר מכך לבקר , את ה"חפיפניקיות" של הלימוד הישיבתי הרגיל , שהרבה מדי פעמים פוסח על שתי הסעיפים ...)
ערב טוב .
|
|
|
|
| נשלח ב-4/5/2004 22:20 |
|
| |
יוני
אכן נאמץ את ההגדרה היפה - בנעילה ביום כיפור נכריז
אנו מאמינים בני מאמינים שיתרון החכמה על הכסילות כיתרון האור על החושך
אנו מאמינים בני מאמינים (או לעיתים מאמינים ובניניו יאמינו) שבין לדעת ללא לדעת בין לשאול ללא לשאול תמיד הקודם עדיף.
עד שיעיד עליו יודע תעלומות שגם אם לא יתחתן, לא יולדו לו ילדים, ירד מנכסיו ויגורש מהארץ, וגם עם הגר"ח קנייבסקי יבטיח לו אחרת, לא יתלה לעולם בזה, ולא יסור מדרכו.
רק אז יש תקוה.
|
|
|
|
| נשלח ב-4/5/2004 22:34 |
|
| |
הבעי' היא שה"גדול" שלכם המיימוני, מפחד מפני צילו ועוטה מסיכת הניק, כי אין לו האומץ הדרוש להיות מנהיג
|
|
|
|
|
| נשלח ב-4/5/2004 22:50 |
|
| |
מסתברא,
לפי זה יוצא אתה ה"נביא" שלנו , משחת אותו כבר ל"גדול" ?(מי זה ה"אנחנו" הזה לא ממש ברור לי אבל שיהיה...)
המלצה שלי רד מהסגנון הזה , אם יש לך מה
לומר תאמר , אין לך , השתיקה תהיה נאה.
בברכה .
|
|
|
|
| נשלח ב-4/5/2004 23:06 |
|
| |
יוריקס
אני חושב כי ישיבת רבינו יצחק אלחנן הצליחה יחסית.
|
|
|
|
| נשלח ב-4/5/2004 23:27 |
|
| |
ממדש
תלוי מה זה הצלחה. היא האבן והפינה ממנה הוקמו דורות של האוטודורכסיה המודרנית בארה"ב. בלעדיה פניה היו אחרים לגמרי. אבל האם הצמיחה המוני תלמידי חכמים ולומדים? סבורני שלא.
רוב בוגריה אינם יכולים ללמוד דף גמרא לבד. ורוב מוחלט אינם יכולים לקרוא א שטיקלע "קצוס". זה לא המדד היחידי אבל זו דוגמא לחוסר הישיבתיות שנוצרה, למרות שכראשי ישיבה כיהנו בה גדולים שאין להם תחרות בכל ישיבה אחרת בעולם.
|
|
|
|
| נשלח ב-5/5/2004 01:50 |
|
| |
יוריקס
אני חושב שאתה נופל בבור שממנו אתה מנסה להימלט.
אותו ציבור שעליו אתה מדבר ,נאמר אנשי "תורה וחכמה" (ההגדרה "מדע" הינה דוגמאטית מידי לטעמי) , אינם יכולים להיות חלק מציבור בעל השקפות חקוקות בסלע ובעל עיקרים קבועים.
המאפיין החשוב ביותר של אנשים מסוג זה הוא העובדה שהם נמצאים במשא ומתן תמידי עם עצמם ועם הסביבה ביחס לאמונותיהם. אולם אין זה אומר שהם אינם מקבלים על עצמם שום ערכים או דמויות מנחות .
הם יכולים להזדהות עם עמדות שונות מזרמים שונים וליצור לעצמם השקפת עולם הטרוגנית.
השקפת עולם קולקטיוית , איננה חיבת להיות בעלת קביעות נחרצות ומוחלטות, אלא צריכה להיות יותר כמעין שותפות ביחס לאותה מתודה.
גדרים ועיקרים רק יוצרים קבוצה נוספת שאיננה סבלנית וערה דיה כלפי תופעות החורגות מתחום מסגרתה.
ועל כן מכנה משותף אמיתי צריך להיות מבוסס יותר על גישה מאשר על רעיונות.
אין אמיתות מוחלטות אלא ישנו סולם עדיפות רעיוני ששלביו השונים מחליפים את מקומם תדיר , בהתאם לקונסטלציות השונות.
בעיה נוספת בגיבוש ציבור בעל הגדרה עצמית ברורה - היא העובדה שמעצם הגדרתו זהו אוסף של יחידים שאינם מקבלים על עצמם את מרותה האידיאולוגית של החברה , אלא רואים בעצמם הם כפוסקים אחרונים בעינינים השקפתיים שונים.
ועל כן זהו איננו רשות הרבים אלא הרבה רשויות יחיד.
לכן נראה לי שלא ניתן לדבר על
ייסוד מגזר חדש בעל המאפינים שהוזכרו , אלא רק על התהוות של מגזר , שגבולותיו הרעיוניים הם אפורים דיים על מנת שיוכל לכלול בתוכו את כל הקרוב אליו.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-5/5/2004 01:55 |
|
| |
ואגב , כתבת:
"אנו מאמינים בני מאמינים (או לעיתים מאמינים ובניניו יאמינו) שבין לדעת ללא לדעת בין לשאול ללא לשאול תמיד הקודם עדיף."
אני הייתי לוקח את המילה "תמיד" בחזרה.
ישנם מצבים ואנשים שעדיף להם לא לשאול או לא לדעת, משום שהם לא יוכלו להתמודד עם התשובה.
הכל לפי האדם והזמן .
|
|
|
|
| נשלח ב-5/5/2004 02:26 |
|
| |
האסופי
אמנם יוריקס חי וקיים ויכול לפרש את דבריו.
אך אני הבנתי אותו שכוונתו לומר שהוא יבקש את האמת בכל מחיר. כל מחיר אישי.
זה לא קל. ואיני יודע אם ניתן לקיים זאת. אך השאיפה, אפילו האידיאליסטית והתיאורטית, עדיין מעוררת הערכה.
ועדיין לא דנתי בשאלה מה היחס בין דרישה מופלאה זו לבין מה שהתורה מלמדת אותנו. אינטואיטיבית, זה נראה היינו הך, לפחות לאלו שדורשים "דע את אלקי אביך ועבדהו" (אך לא לאלו שכמו ר' נחמן מזהירים מפני רדיפת הידיעה).
מסתברא יקירי
איני יכול להרשות לעצמי לחשוף את זהותי, מסיבה פשוטה מאד.
מה היית עושה אילו היית יודע את שמי וכתובתי, באיזה בית כנסת אני מתפלל והיכן אני לומד, באיזה בית ספר לומדות בנותי ובאיזה תלמוד תורה לומדים בני, וממה מתפרנסת אשתי, ואיזה תפקיד אני ממלא, אם בכלל?
האם לא היית ממהר להתריע בפני כל אחד ואחד שיש כאן מישהו שצריך להעמיד במקום, מפני שהוא מפיץ אפיקורסות בפורום באינטרנט?
אם חשדתי אותך לחינם, עמך הסליחה והמחילה.
אך גם אם היית עושה כן כלפי, הייתי דן אותך לכף זכות שכוונתך לשם שמים.
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
|
|
|
|
| נשלח ב-5/5/2004 03:39 |
|
| |
מיימוני
כל העולם כולו גשר צר מאוד.... והעיקר לא לפחד כלל....
-----------------------
לעצם הענין
אני לא רואה צוך בהקמת מגזר כזה או אחר
אני מסתכל בבוז עמוק על האנשים שמה שמעסיק אותם זה באיזה תואר לכנות כל בן אדם, אנשים שמדרגים אנשים אחרים לפי הפוליטיקה הפנים מחנתית, תאמינו לי אני כבר מעריך את פיני גרשון יותר מאת נתי גרוסמן. ואני לא אוהב ספורט.
אני לא רואה כל סיבה מדוע להילחם בתופעה התינוקית הזאת, אני עובר ליד ומשתדל לא להתלכלך.
|
|
|
|
| נשלח ב-5/5/2004 07:08 |
|
| |
מימוני,
ברור, שזה מה שיקרה לך, אבל זה קרה לכל אלו שרצו להוביל תנועה ולשנות את היהדות. אף אחד לא הסתתר מאחורי ניק.
אך ישעי' לייבוויץ לא פחד, הרב קוק לא פחד, הרב זילבר מן לא פחד,
בכלל אלו שהם עצמאים ומקוריים וידענים מדוע מחפשים "ציבור" ו"קהילה", הרי כל קהילה ממעטת את הדמות ואת הקומה? כל ציבור הוא המוני, וההמון שואף לחד צדדיות וחד משמעיות? הזיווג הנכון בין תורה ומדע מעולם אינו דרך הרבים, כי דרך הרבים יש לה צביון מסויים, ובהכרח מוטה לצד מסויים, אם היא דרך המדע, המדע יגבש את הרוב הצועדים בדרך, אם היא תורה ושמרנות, התורה והשמרנות בהכרח יתן את הטון. האדם האמיתי השואף דעת ודת, אינו זקוק למיגבלות חברה הוא זקוק לחברים, אינו צריך עדה הוא צריך כמה ידידים. הוא איש האמונה הבודד.
אך מי שהולך ל"הציל" את כלל ישראל מע"ז, אכן זקוק לקהילה ולציבור, אך אי אפשר מאחורי ניק.
תוקן על ידי - מסתברא - 05/05/2004 7:10:57
|
|
|
|
|