רבע מיליון איש צפויים להגיע למירון
האמא של ההילולות
במוצאי-שבת תיפתח בקבר רבי שמעון בר-יוחאי במירון ההילולה השנתית של ל"ג בעומר * כרבע מיליון איש צפויים להגיע למקום * בינתיים הם מתחילים להתאסף, כדי לתפוס מקום טוב * משפחות שלמות כבר התמקמו באוהלים ובקרוואנים, ובפיהן בקשות: שהילד יתחתן, שהבת תיכנס להריון * הרוכלים ערוכים עם נרות, צמידי מזל ואפילו בקבוקי ערק מבורכים * "זה יותר טוב מנופש בצרפת", מסביר אחד המבקרים
יוסי מזרחי
בימים כתיקונם מברך רחמים יפרח, אחד הגבאים הוותיקים של קבר רבי שמעון בר-יוחאי, כמה עשרות מתפללים ביום. לרוב הוא יושב ליד אתר הדלקת הנרות, מחזיק בידו פנקס קבלות עבה וממתין למתפללים שזורמים לאיטם. אתמול, ארבעה ימים לפני פתיחת ההילולה השנתית של ל"ג בעומר בקבר, הספיק יפרח לברך כמה מאות מתפללים בקצב שלא היה מבייש רבנים גדולים: חמישים ברכות לשעה. אתר הקבר שבמירון נראה אתמול כמו מחנה פליטים גדול. עשרות אוהלים צבעוניים וקרוואנים, שהוסבו למטבחים, ניצבים על הגבעות שמסביב. מנגלים מציצים מכל פינה, עדר של עזים, כבשים ועגלים כבר ממתין במכלאות שליד המשחטה, וריחות הקוסקוס והמופלטה, שעושה קאמבק לאחר המימונה, נישאים באוויר. כולם נערכים לקראת ההילולה שתיערך במוצאי-שבת, באים לתפוס מקום.
בעלי הדוכנים לא מתכוונים לפספס את ההזדמנות האדירה, וגם הם נפרשים מבעוד מועד, עם קמיעות, נרות, חוטים אדומים, חמסות והאטרקציה החדשה: בקבוק ערק "הצדיק" שאמור להפוך את הצרכנים לבעלי מזל, מלאי בריאות אושר וכמובן ברי-זיווג. המחירים נעים בין שלושה שקלים לנרות מיוחדים, עשרה שקלים לחמסה או לבקבוק ערק ו-15 שקלים לצמידי המזל בצבע תכלת. התעשייה הגדולה שהשתלטה על ההילולה המסורתית מגלגלת, להערכת רבני אתר הקבר, כמה מאות אלפי שקלים בשנה.
"השני אחרי הכותל"
ההילולה, שתיערך במירון במוצאי-שבת, נועדה לציין את יום פטירתו של רבי שמעון בר-יוחאי (רשב"י), מי שנחשב על-פי המסורת כמחברו של ספר הזוהר וכאבי תורת הקבלה. הרשב"י נקבר לפני כאלפיים שנה במירון לצד בנו, רבי אלעזר, ובמהלך השנים הפך המקום לאבן שואבת למתפללים, ולחולים ורווקים שמחפשים ברכה. לדברי הרב ישראל דרעי, מנהל המקומות הקדושים במחוז הצפון, מדובר באתר השני בחשיבותו ליהדות לאחר הכותל המערבי. ספר המבקרים די מאשש את הטענה הזו. כמעט מיליון איש פוקדים מדי שנה את קבר הרשב"י, רובם מגיעים בראש חודש או בתקופת ההילולה. אגב, גם חברי-כנסת ושרים לא מעטים עוברים בשערי האתר, חלקם בגלוי, אחרים מעדיפים שלא למשוך תשומת-לב.
ההמונים מתחילים לנהור למירון, לקראת ההילולה, כבר לאחר פסח. בשבוע האחרון הגיעו לקבר כעשרת אלפים איש, ולהערכת המשטרה רבע מיליון איש צפויים להגיע לטקס המסורתי במוצאי-שבת, ומאתיים אלף אחרים יגיעו ביומיים שלאחר מכן.
"אנשים הגיעו לפה, ועם הזמן ראו שיש נסים בעולם הזה, כך מעמדו של הרשב"י רק הלך והתחזק", מסביר חיים בן-שמעון, מנהל אתר הקבר. בןשמעון נמצא במקום 16 שנה, ולטענתו מספר המבקרים רק הולך וגובר עם השנים. לדבריו, כשהמצב הכלכלי הופך קשה יותר והמצוקה גוברת - מספר המבקרים קופץ פלאים.
מתנחלים בקבר
ברוב ימות השנה המתפללים מגיעים ועוזבים, אך בשנים האחרונות קבעו כמה מאות אנשים את מגוריהם בקבר. רובם הקימו אוהלים והתנחלו ללא כוונה לעזוב. "יש לנו פה כמה שכונות. שכונת הגרושים, שכונה אחרת של סרבני גט ואחרים שסתם בורחים מהמשטרה או מתשלום מזונות. גם כמות התמהונים עלתה, כי יש כאן אוכל בחינם ומקום לישון. האמת היא שהגיע הזמן שיעשו לזה סוף, כי הם הורסים את השם הטוב של הקבר ושל הדת", מתנצל בן-שמעון. לדבריו, רוב הבקשות של המתפללים הם לפרנסה טובה ולבריאות. "את תחום הזיווג השארנו לרבי יונתן בן-עוזיאל מעמוקה, זו המומחיות שלו", מספר בן-שמעון בחיוך, "למרות שגם פה היו כמה נסים. אני אישית בירכתי אשה שבמשך שש שנים לא הצליחה להרות, ולאחר שנה היא חזרה לפה כשהיא בהריון. האטרקציה החדשה שלנו היא קיבוצניקים שמגיעים ומבקשים כל מיני דברים".
ביום ההילולה משתלטים על רחבת הקבר חסידי בויאן, תולדות אהרון וקרלין. עשרות אלפים מהם, בלבוש חרדי אופייני, רוקדים ומקפצים יחדיו מסביב לרב. בינתיים, בימים שקודמים להילולה, דווקא החילונים או הדתיים-לייט מפגינים נוכחות במקום. לקראת מוצאי-שבת יגיעו גם מבקרים יהודים מלוס-אנג' לס, ממרוקו ומבלגיה ברכבת אווירית, והפזמון שיישמע מכל עבר יאמר "בר-יוחאי נמשחת אשרך, שמן ששון מחבריך". בהילולה עצמה יתקיים גם טקס ה"חלקה": גזיזה ראשונה של שערות הילדים בני השלוש.
מקיימים נדרים
בין אלה שפוקדים את הקבר יש את ה"קבועים", אלה שמגיעים כל שנה כשבועיים לפני ההילולה, פורשים אוהל ו"מתנחלים". אחת מהם היא משפחת ביטון מטירת-הכרמל. אבי המשפחה, יצחק, עלה לישראל ממרוקו בשנת48'. בתו , יפה, סיפרה אתמול כי "להורים שלי נולדו שבע בנות ברציפות. אבא כמעט השתגע, הוא רצה בן. בפעם הראשונה שהוא הגיע לקבר הצדיק, הוא ביקש בן זכר ונדר נדר להגיע כל שנה אם יזכה לבן. רק בשנת59' נולד הבן הראשון, וקראו לו שמעון, על-שם הצדיק". יפה , חילונית בת 54 ומובטלת, הגיעה כמעט כל שנה מחייה לקבר. תחילה כילדה המתלווה להוריה, ולאחר מכן עם משפחתה. היא מציגה לראווה את האוהל הצבעוני, מעוטר בתמונות הרשב"י, שייבא אביה במיוחד ממרוקו. "אני זוכרת שהייתי מפסידה שבועיים לימודים ועובדת פה כמו חמור כילדה", היא מספרת. "עכשיו יש לנו מים, חשמל וגז, אז השהות פה נוחה יותר".
רוב המשפחות מתחילות להתנחל במקום כמה ימים לאחר המימונה, הכל כדי לתפוס מקום טוב ליד הקבר של הצדיק. למשפחות הוותיקות מחכות כבר מכולות מיוחדות במושבי הסביבה, ובעזרת משאיות ענק ומנופים הן מעבירות את המכולות ליעדן.
בסוף ההילולה מאפסנים, עד ההילולה הבאה. ההוצאה הכספית עבור המכולה בלבד מוערכת בכמה אלפי דולרים, אך לדבריהם "הכל משתלם".
" בערב ההילולה יש אנרגיות טובות מסביב, יש הרגשה של התעלות רוחנית, מדורה ענקית במרכז, וכולם מסביב מוחאים כפיים", היא מתארת. הערב היא ועשרות מבני משפחתה יחגגו גם הילולה פרטית: הולדת נין למשפחת ביטון.
לצד האוהל הענק של משפחת ביטון נמצא אוהל לא פחות מסורתי ומרהיב של משפחת דנינו מפתחתקווה.
"אשתי, פיבי, חלתה בסרטן לפני 26 שנים. היא עלתה לצדיק ונשארה כאן יומיים לפני שחזרה לבית-החולים. היא התפללה ונדרנו נדר שאם היא מבריאה, אז כל המשפחה מגיעה לכל הילולה. אחרי הטיפול הרפואי היא הבריאה ומאז אנחנו כאן" מספר האב, שמעון דנינו, שלבוש בגלבייה ירוקה.
ואכן, לפני שבועיים הם התייצבו על ילדיהם ונכדיהם, כשאיתם משאית ומנוף להעברת הקרוואן, שהפך לסמל סטטוס בשכונת האוהלים. המצרך המבוקש ביותר, אחרי הקרוואן, הוא בלון גז ואולי גם גנרטור. "כל שנה אנחנו מתכננים את החופש השנתי לתקופת ההילולה כדי שנחגוג כאן", מספר החתן, צ'רלי איפרגן. "בשבילי זה יותר טוב מנופש בצרפת, אנשים זורקים שם אלפי דולרים ואני כאן. עכשיו ביקשתי מהצדיק בן זכר, ושנה הבאה שתפגוש אותי אני מאמין שתראה את התינוק על הידיים שלי, בעזרת השם".
האם פיבי, שבזכותה החלה המסורת המשפחתית, תופסת תוף ביד ופוצחת בשיר. תוך כדי שירה היא מזכירה לכולם, "זה הנדר שלי, אני קיבלתי בריאות ואני מרגישה מחויבת לבוא למירון".
לקראת השחיטה
בקצה שכונת האוהלים ניצבת המשחטה, כשמסביבה ממתינים בשקט עשרות עזים, עגלים וכבשים לקראת שחיטה. כבר אתמול החלו השוחטים בעבודה כאשר מסביבם מתקבצים עשרות נערים, כשהם מציצים בשוחטים שמקיזים את הדם. תוך דקות הופך עגל גדול לכמה חתיכות בשר. ליד ארון הנרות עומדת אישה עם כיסוי ראש, מחזיקה ילדה על הידיים ומתפללת ממושכות. "הגעתי הבוקר בהסעה מיוחדת שיצאה מאשקלון כדי לבקש כמה דברים מהרב", היא אומרת. שמה אסתר מכלוף, והיא בת 43. " יש לי שישה ילדים, והבת הבכורה יוצאת עם חבר כבר שלוש שנים. ביקשתי שתתחתן, הגיע הזמן. בשנה הבאה היא תהיה נשואה ואני אולי אהפוך לסבתא", היא אומרת ונושאת מבט לעבר הקבר שעליו משתטחות כמה נשים. בשנה שעברה ביקרה מכלוף בקבר וכעבור יומיים התברר לה שהיא בהריון. עכשיו היא מבקשת שזה יהיה ההריון האחרון. "שאלוהים ייתן ילדים למי שאין, אני גמרתי עם לידות", היא מסבירה.
לצדה עומדת מרים בן-שושן, בת 48 מכרמיאל. גם אצלה הילד הגדול בן 30 ועוד לא חושב להתחתן. "אני מבקשת מהצדיק שהילד ימצא עבודה ויתחתן, אבל יש לי גם בקשות כלליות כמו שלום ובריאות לכל עם ישראל", היא מספרת.
3,600 שוטרים יאבטחו
ההילולה במירון הוא אמנם מקור שמחה למבקרים הרבים, אך גם מקור לדאגה עבור כוחות הביטחון וההצלה. "מבצע מירון", כך מגדירים במרחב הגליל במשטרה את מערך האבטחה הענק שהוקם, וכבר החל לפעול בימים האחרונים, באזור צפת וצומת שבע עד להרי מירון. 3,600 שוטרים ישתתפו באבטחת מאות אלפי החוגגים שיגיעו להילולה. כבישים נחסמו, ונקודות בידוק רבות הוקמו. "מדובר במשימת אבטחה ענקית", אומר תנ"צ דב לוצקי, מפקד מרחב הגליל. "קיבלנו תגבור ממשמר הגבול ומהמחוז הצפוני ונאפשר לכולם לחגוג. אין לנו התרעות ספציפיות, אך הדריכות היא רבה, כמו בכל הארץ". גם צוותי מגן-דוד-אדום החלו בהיערכות. מד"א ייפרס בשלוש נקודות עיקריות, ויפעיל מוקד שליטה מיוחד בהר מירון, למעשה הוא יפעיל שלוש מרפאות. המרפאה באתר הקבר תתוגבר בצוותי חילוץ וב-80 מגישי עזרה ראשונה, חובשים ופראמדיקים, וכן בשתי ניידות טיפול נמרץ ובשמונה אמבולנסים. "אנחנו ממליצים לחוגגים להרבות בשתייה, להימנע מלהתהלך בשמש ללא כיסוי ראש, ולהיזהר ממוקדי האש", אמר מנהל מד"א ירדן, אלי פרץ. ארגון ההצלה, שפועל בריכוזי קהל חרדיים, יפעיל גם הוא 80 מתנדבים שתפקידם יהיה חילוץ חוגגים מאזור הקבר והעברתם לצוותי מד"א. "יש לנו כוחות פרושים בשטח והם ייתנו מענה לכל אירוע של חילוץ או של צורך בעזרה ראשונה", אמר הרב נחמן קליין, מנהל הצלה גליל.
 |
|
|