הכתב האשורי בו כותבים הסת"ם בודאי אינו כתב האשוריים מממלכת אשור.
הכתב העברי הקדום היה כתב לבונאי.
ע"פ התלמוד אשור מלשון מאושר.
הארכיולוגים וההסטוריונים עד היום לא מצאו כתב האשורי שלנו בשום מקום פרט למקורות היהודיים. (עד כפי שידי יד כהה משגת).
האם ניתן להסיק עפ"ז שחכמים החליטו לשנות את צורת האותיות (כמובן לא לדעה ששכחום וחזרו ויסדום), וא"כ לשם מה, רק מטעמי קוסמיטיקה ? או מפני שהוא קריא יותר ?
נשלח ב-6/5/2004 23:53
ראשית המקור בתלמוד:
אמר מר זוטרא ואיתימא מר עוקבא בתחלה ניתנה תורה לישראל בכתב עברי ולשון הקודש חזרה וניתנה להם בימי עזרא בכתב אשורית ולשון ארמי ביררו להן לישראל כתב אשורית ולשון הקודש והניחו להדיוטות כתב עברית ולשון ארמי מאן הדיוטות אמר רב חסדא כותאי מאי כתב עברית אמר רב חסדא כתב ליבונאה תניא רבי יוסי אומר ראוי היה עזרא שתינתן תורה על ידו לישראל אילמלא <לא> קדמו משה במשה הוא אומר (שמות יט) ומשה עלה אל האלהים בעזרא הוא אומר (עזרא ז) הוא עזרא עלה מבבל מה עלייה האמור כאן תורה אף עלייה האמור להלן תורה במשה הוא אומר (דברים ד) ואותי צוה ה' בעת ההיא ללמד אתכם חקים ומשפטים בעזרא הוא אומר (עזרא ז) כי עזרא הכין לבבו לדרוש את תורת ה' <אלהיו> ולעשות וללמד בישראל חוק ומשפט ואף על פי שלא ניתנה תורה על ידו נשתנה על ידו הכתב שנאמר
דף כב, א גמרא (עזרא ד) וכתב הנשתוון כתוב ארמית ומתורגם ארמית וכתיב (דנייאל ה) לא כהלין כתבא למיקרא ופשרא להודעא למלכא וכתיב (דברים יז) וכתב את משנה התורה הזאת כתב הראוי להשתנות למה נקרא אשורית שעלה עמהם מאשור תניא רבי אומר בתחלה בכתב זה ניתנה תורה לישראל כיון שחטאו נהפך להן לרועץ כיון שחזרו בהן החזירו להם שנאמר (זכריה ט) שובו לביצרון אסירי התקוה גם היום מגיד משנה אשיב לך למה נקרא שמה אשורית שמאושרת בכתב רשב"א אומר משום ר' אליעזר בן פרטא שאמר משום רבי אלעזר המודעי כתב זה לא נשתנה כל עיקר שנאמר (שמות כז) ווי העמודים מה עמודים לא נשתנו אף ווים לא נשתנו ואומר (אסתר ח) ואל היהודים ככתבם וכלשונם מה לשונם לא נשתנה אף כתבם לא נשתנה אלא מה אני מקיים את משנה התורה הזאת לשתי תורות אחת שיוצאה ונכנסת עמו ואחת שמונחת לו בבית גנזיו. (בבלי, סנהדרין כא ע"ב - כב ע"א)
כך שכבר בגמרא יש דעות שונות לגבי השאלה האם הכתב אכן השתנה, או לא.
וכ אציין שכמדומני שר"י אלבו בעל ספר העיקרים לומד מכאן שאכן מצווה יכולה להשתנות.
אגב, האם בדקת באנצ' המקראית ? זכור לי שיש שם ערך מפורט מאוד לגבי צורות הכתב השונות.
נשלח ב-7/5/2004 00:02
לפי הרמב"ם הכוונה ב"מאושרת בכתב" היא אכן ריאלית-קוסמטית.
מתוך פירושו למסכת ידיים פ"ד מ"ה: "והוא אמרם אשורי שהוא מאושר שבכתב לפי שאין אותותיו מתחלפות ולא יארעו בו ספקות כלל מפני שאין אותותיו דומות ואין אות מתחברת לחברתה במשפט כתיבתו. ואין כן שאר מיני הכתב".
נשלח ב-7/5/2004 01:11
רב צעיר (טשרנוביץ ?)
סליחה שהתחלתי את הנושא מן האמצע, הנחתי בדעתי שהכל יודעים.
כוונתי לשאול האם כתב זה נלקח מהיכן שהוא (כמו שאמרו בירושלמי שמות חודשים העלו עמם מבבל ואף שמות מלאכים וכו'), או שהם המציאו מעצמם הכתב הזה עפ"י נביאים או עפ"י גראפיקאים.
וכן יתכן שישנם מימצאים שלא ידוע לי עליהם שאכן כתב אשורי נמצא גם במקורות אחרים ?
נשלח ב-7/5/2004 01:16
אין לי כרגע את המקורות לפני, אבל עד כמה שזכור לי הכתב האשורי שלנו מאוד דומה לכתב היתדות האשורי העתיק. כך שמסתבר שהכתב הליבונאי עבר "שידרוג" בזמן גלות בבל, והתוצאה היא הכתב שלנו.
הכתב האשורי שלנו הוא למעשה הכתב הליבונאי, שהרי יש ביניהם דמיון רב מאוד. רק שצורת כתיבת האותיות הושפעה מהסגנון של כתב היתדות. כוונתי לשימוש בקווים ישרים וזוויות חדות, בניגוד לצורת הכתיבה המשורבטת של הכתב העתיק.
נשלח ב-7/5/2004 06:28
רב צעיר
ישנם למעלה מעשרה כתבים (או צורת אלפאבתיו"ת) המזוהים עם הכתב הלבונאי
ומכולם ביחד תצליח לימצוא איזה שהוא מחנה משותף עם הכתב האשורי, וברור שיש כאן עבודה אינטנסיבית ולא התהוות. ואף לדבריך יש להבין מדוע ומתי ועל פי מי הוחלט על שינוי מהותי כזה.
נשלח ב-7/5/2004 08:30
נראה שאין מנוס מלומר שהכתב מוסדה (מן הסת"ם קרוב 300 לפני חורבן בית שני) על בסיס כתב או קובץ מושגי כתב / גרפיקאי קיים. ואפשר שאשורי היה נקרא.
שימו לב : בכתב "מגילות ים המלח" המופיע שם כבר נכרת השפעת הכתב האשורי.
(ד"א, הכתב שהכניס שם "הלבן" הוא כתב חצי קולמוס או "נוס אלם" שאינו אלא כתב משיטא של האיזור הים תיכוני, ונראה כאחד מהכתבים שנמצאו בגניזה הקהירית).
ישנה תופעה מענינת בכתב האשורי, שנמצאו כתבים שנכתבו בכתב האשורי אבל שם ה' נכתב שם בכתב לבונאי.
ויתכן בזה שני הסברים:
א) או שהכתב האשורי היה נחשב לכתב חול ע"כ לא רצו לכתוב שם ה' בכתב האשורי.
ב) או להפך שהכתב הלבונאי היה כתב של חול ובזמן שלא רצו לכתוב שם ה' בקדושת ה' השאירו את שם ה' בכתב לבונאי כדי שלא יהיה קדוש. (רמ"מ כשר כתב ע"כ מאמר).
נשלח ב-8/5/2004 20:34
הרשבא
בעניין מגילות ים המלח, נראה לי שההסבר הנכון הוא שהם אכן לא רצו לכתוב את שם ה' בכתב קודש, וזאת משום שיש מגילות בהם שם השם לא נכתב בכלל אלא מצויין רק 4 נקודות.