|
|
| נשלח ב-10/5/2004 09:06 |
|
| |
השאלה הנשאלת איך כתב יכל להשכח הרי כל עם ישראל קראו בתורה כל שבוע וכתבו תפילין ומזוזות והורו הלכות מהתורה אז איך קורה שכתב נשכח ואם כתב "נשכח" בהחלט יכול להיות שיחד עם הכתב החדש הוסיפו וגרעו חלקים מהטכסט הקדום כי אין מי שידע לבדוק את אמינות הטכסט
|
|
|
|
| נשלח ב-10/5/2004 12:32 |
|
| |
לומד_מכולם:
זה בדיוק העניין של התקופה הפרסית. היתה זו תקופה שהתורה נשכחה על-ידי כמעט כל העם, כך שלא שאפילו לא ידעו על קיומו של חג סוכות.
מכל מקום, יש לשאול מאיזו סיבה החליט עזרא הסופר או אנשי הכנסת הגדולה באותה עת לשנות את הכתב? אין לכך שום סיבה הגיונית, ולכן אני נוטה לחשוב שהכתב מעולם לא השתנה. היה הרבה יותר הגיוני לשנות את הכתב לכתב עברי קדום או כתב יווני, על-מנת להקל על העם.
יש לציין שאכן נמצא טקסט קדוש כתוב מתקופת בית ראשון שבו הכתב היה כתב עברי קדום. מדובר בקמיע נחשת, שעליו מופיע ברכת הכהנים כפי שהיא כתובה בתורה. מכל מקום, אין מדובר בראיה מוחלטת מכיוון שלא מדובר על מנהג רשמי הלכתי של אותה תקופה, ולדעתי לא היה זה לרוח הנביאים. זאת מכיוון שגם קבורה בקבר חצוב אפיינה אוכלוסיה אליטיסטית בעם שהושפעה מתרבות זרה.
אפשר לומר שאותם אנשים שהסתובבו עם קמיעות כאלו:
א) לא ראו חשיבות בסוג הכתב.
ב) חשבו שמותר לכתוב ברכות מהתורה על קמיע רק בכתב חול.
יש לציין ששם ה' מופיע פעמים רבות על אוסטרקונים (מכתבים או טיוטות שנכתבו על שברי חרס).
|
|
|
|
| נשלח ב-11/5/2004 17:47 |
|
| |
אז לסיכום, כנראה לא ידוע לחברים כאן, אודות הכתב והשפה של תעודות ייב שהצגתי כאן קודם, והם מתקופת בניית בית המקדש השני.
ועדיין איני יודע אם זהו הכתב האשורי המקורי, שעליו נבנה הכתב האשורי היהודי.
|
|
|
|
| נשלח ב-11/5/2004 18:12 |
|
| |
הערה קטנה בעניין סגנון של כתב - משורבט או בעל זוויות חדות וקווים ישרים: סוגי כתב התפתחו בהתאם לטכנולגיית הכתיבה שהיתה באותו איזור. במקום בו שיטת הכתיבה היתה חקיקה באבן, התפתחו צורות כתב המבוססות על קווי ישרים וזוויות חדות; במקום בו השתמשו בקולמוס, הרבה יותר טבעי היה להשתמש בקווים מתמשכים ומחברים אותיות, שאינם דווקא ישרים וזוויותיהם מעוגלות יותר.
זוהי, אגב, גם הסיבה לכך שהשפות השמיות נכתבות מימין לשמאל, בעוד היוונית והלטינית נכתבות משמאל לימין. את השפות השמיות החלו לכתוב בתקופה ובמקום בהם אופן הכתיבה היה חקיקה. טבעי לחקוק מימין לשמאל: אתה מחזיק את הפטיש ביד ימין, את האזמל בשמאל, ומתקדם שמאלה. לעומת זאת, הכתב היווני התפתח מאוחר יותר, כאשר הקולמוס והדיו כבר הפכו לשיטת כתיבה נפוצה. לכתוב בקולמוס קל יותר משמאל לימין, מאחר שאינך מורח את הדיו שבה כתבת זה עתה.
|
|
|
|
| נשלח ב-12/5/2004 03:25 |
|
| |
הלבן
תודה רבה על המאמץ, ומה ההוכחה על תאריך השטרות, מנין לך שזה מלפני אלפים שנה, ולא מאלף שנה.
|
|
|
|
| נשלח ב-12/5/2004 09:36 |
|
| |
הרשבא
האגרות האלו מתוארכים לשנותיהם של מלכי פרס (שנת כך וכך לדריוש וכו'). אם אין אתה חושד שהם מזוייפים מכל וכל אז ברור מתוך האגרות שהם נכתבו בתחילת זמן בית שני .
האם אתה חושש כאן לזיופא ? אז השאלה מי זייף ובאיזה אינטרס ? האם היה זיוף לפני אלף שנה במטרה לגרום לנו לחשוב שמדובר באגרות מלפני אלפיים שלוש מאות שנה או שמא מדובר בזיוף מודרני ?
|
|
|
|
| נשלח ב-12/5/2004 09:46 |
|
| |
דרך אגב , הלבן , כיצד מיוצגים המספרים 20 , 25 וכו' ? באמצעות מלים , ספרות או אותיות ?
|
|
|
|
| נשלח ב-12/5/2004 09:49 |
|
| |
אה , אני רואה עכשיו בעצמי.
מענין מתי התחיל הנוהג לציין מספרים באמצעות אותיות הא"ב ?
|
|
|
|
|
| נשלח ב-12/5/2004 15:31 |
|
| |
א) אתה בטוח שאין שום תיארוך לדריוש ? זכור לי דבר כזה , אבל יתכן שהזכרון מטעה .
ג) מענין , לי היה נדמה משום מה שאני רואה 'כ' לסיון' , 'כ"ד לאדר' ו'כ"ד למרחשון' .
|
|
|
|
| נשלח ב-12/5/2004 19:41 |
|
| |
.
דומני שאין עוררין על כך שהממצאים מייב אינם מזוייפים.
ומשהו קטן נוסף:
מהמדרש בגמרא האומר כי 'ס' ו'ם' (מם סופית) שבלוחות הברית, בנס עמדו, אנו רואים שבעל המדרש סבר כי בכתב אשורי נכתבו לוחות הברית, שכן בכתב הכנעני העתיק, לא היתה אף אות סגורה הדורשת ריחוף באויר.
|
|
|
|
| נשלח ב-12/5/2004 19:57 |
|
| |
רק להבהרה : לא נתכוונתי להעלות חשש מזוייף לגבי האגרות , אמרתי שלשיטת הרשב"א שטוען שהאגרות נכתבו זמן רב אחר חוב"ש נצטרך לומר שיש כאן זיוף , שכן האגרות עצמם מעידים על עצמם שנכתבו בזמן דריוש או ארתחששתא .
|
|
|
|
| נשלח ב-12/5/2004 20:21 |
|
| |
גם אני לא נתכוונתי לחשש מזויף מתוכו,
לא ידעתי שנכתב תאריך על השטרות, וחשבתי שההוכחה רק מכח מה שנכתבו על פפירוס.
|
|
|
|
|