כשלמדתי בנעוריי את התלמוד ביגיעה, התפעלתי ביותר מהגאונות של חכמיו ומפרשיו ובפרט מבעלי התוספות איך שחישבנו יחד ובהצטלבות המון דעות וציורים ועם כל זה לא ניתן לתפוס אותם בטעות.
כיום שחזרתי ללמוד, בין היתר, חלקים מהתלמוד, אני נוכח שאמנם היו מאומנים ביותר אלא שגאונותם היתה גאונות מתמטית-אלג'ברית ולא מבחינת הסברה ההגיונית!
אני שואל את החברים שאינם דבוקים בדעות החרדיות הקדומות, מה הם זיהו בנידון?
נשלח ב-13/5/2004 00:57
הם היו גאונים אבל הידע המדעי שלהם היה דל, כמו כל בני תקופתם.
כלומר הם למדו והתעמקו וחקרו והבינו היטב את כל האינפורמציה שהיתה להם.
נשלח ב-13/5/2004 01:18
בוגי
יש לנו מחלוקת במציאות.
דברי הפרשנים מיוסדים על סברה. אפשר שזו סברה לא מודעת שיש לחשוף אותה, ואפשר שזו סברה מודעת להם, אלא שלא טרחו לבארה באריכות.
והלמדן המובהק - חבל שלא נשארת ללמוד יותר - יודע כיצד ניתן לחשוף את הסברות, והוא עיקר גדול בלימוד.
אולי עוד תחזור?
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
נשלח ב-13/5/2004 02:24
מיימוני
לא הבנתי. הפרשנים מתבססים על סברה? הם מתבססים על אפולוגטיקה! בודאי שלרוב אפשר למצוא סברה שתסביר את שהם חישבנו, אבל לא על זה התבססו. הבסיס הוא "הברגה" בלעכ"ח!
דוקא יש לי מחשבה לפתוח אשכול ללימוד התלמוד שורה שורה תוך הצבעה על היכול להתבסס לגמרי על הסברה ועל החייב להתבסס על אפולוגטיקה!
נשלח ב-13/5/2004 09:23
בוגי,
אני מבין שהנך מתיימר [לאו דווקא בנימה שלילית] לפתוח בנושא "ביקורת התלמוד", אך לכך לא די במשפטים כלליים מתארים, אלא בכניסה לפרטי פרטים ולנתחם כפי מחשבתך "ללימוד התלמוד שורה שורה"! אדרבה נזכה ונחיה ונראה ויתקדש שם שמים המדברים אלינו באמצעות שכליאל מחד ותורתיאל מאידך, כלשונך .
נשלח ב-13/5/2004 09:57
ראשית, אני חושב שההתייחסות לבעלי התוספות כאל אישיות אחת מועד לכישלון מלכתחילה, גם אם אפשר לדבר על מגמה לימודית שרווחה במקומם ובתקופתם ומן הסתם רובם ככולם הושפעו ממנה. כדאי לך לעיין בספרו רב הכמות והאיכות של א' א' אורבך על בעלי התוספות ולעמוד על ההבדלים.
לגופו של עניין, אני מסכים איתך שאולי המוטיב של פרשנות בעלי התוספות הוא ניסיון ליצור הרמוניזציה בין סוגיות שונות בתלמוד, באופן, שלעיתים נראה מלאכותי ללומד, ואולם, תמיד קיימת האפשרות שהלומד לא הבין את הדברים כל צרכם (ולא מדובר בכניעה 'חרדית' אלא בהערכה ריאלית). אני לא מבין במה הדבר גורע מ'חכמתם'. הם ראו חשיבות בהרמוניזציה של התלמוד והשקיעו בכך את מירב כוחותיהם (לגבי מה שהביאם לראות בכך את מירב החשיבות - יש דעות שונות מבית ומחוץ, ואכמ"ל).
באותה מידה היו ראשונים וגאונים אחרים שדרך הפרשנות הכתובה שלהם לתלמוד הייתה שונה (וגם זה במידה רבה עניין של גאוגרפיה).
נשלח ב-13/5/2004 10:27
ועוד הערונת,
שאלת בכותרת האשכול: גאונות ובורות בכפיפה אחת - שייך?
גאונות היא תכונה מולדת. בורות היא היפוכה של ההשכלה שהיא תכונה נרכשת. על כן, ודאי שיתכן קיומם באדם אחד.
גם יכולת האדם להשכיל היא מוגבלת ועל כן תיתכן השכלה רחבה בתחום מסויים ובורות מוחלטת בתחום אחר.
נשלח ב-13/5/2004 13:33
בוגי
אני חושב שאני מבין בדיוק למה אתה מתכוון, ולכן אני רוצה להדגיש שלפי הלוגיקה משפט יכול להיות תקף לוגית אע"פ שהוא שקרי, וכן משפט יכול להיות אמיתי אע"פ שהוא לא תקף מבחינה לוגית. במילים אחרות, "שקרי" ו "לא תקף לוגית" הם שני מושגים שאינם קשורים זה לזה כלל.
לדוגמה, אם נטען ש:
1. לכל בעלי החיים יש כנפיים.
2. כל מי שיש לו כנפיים מסוגל לעוף.
3. מסקנה: כל בעלי החיים מסוגלים לעוף.
מבחינה לוגית המסקנה אכן תקפה, אם A=B וגם B=C אזי אכן A=C. אין שום טעות לוגית בחישוב שלנו ולכן משפט 3 הוא תקף לוגית.
אולם, ברור שהמשפט הוא שקרי לחלוטין, שהרי משפט 1 אינו נכון, לא לכל בעלי החיים יש כנפיים. וכמו כן משפט 2 אינו נכון, שהרי יש בעלי חיים עם כנפיים שלא מסוגלים לעוף, כגון תרנגולות. כך שאנו רואים שייתכן שהמסקנה תהא לוגית, אע"פ שהיא שקרית.
הוא הדין בסוגיות התלמוד. כאשר תדייק תראה שכל מה שחז"ל אומרים הוא אכן תקף מבחינה לוגית, אבל לא תמיד הוא מציאותי. למשל, יכול להיות מצב בו חכם פלוני אומר הלכה X. ועליו מקשה הגמרא שהרי במשנה נאמר בדיוק ההפך, שההלכה היא Y ?
על כך משיב החכם שאין שום קושיה משום שהמשנה מדברת בסיטואציה מסויימת שבה ההלכה היא אכן Y, אבל במצב רגיל ההלכה היא אכן X, ולכן אין שום טעות בדבריו.
כאמור, מבחינה לוגית המשפט הוא תקף לחלוטין. דא עקא והרבה פעמים הוא לגמרי לא מציאותי, כמו למשל שהגמרא טוענת שהמשנה מדברת בסיטואציה לא מציאותית לחלוטין, שאין זה מסתבר כלל שעורך המשנה התכוון לכך, כמו למשל שמדובר דווקא על אדם חרש באוזן אחד ועיוור בשני עיניו שעומד ערום על רגל אחד כשהוא נמצא על אי בודד והשעה היא 12 בצהריים בדיוק, והוא בדיוק מכר את כל נכסיו לגויים, וכיו"ב.
הטעות שלנו נובעת מכך שאנחנו חושבים שחז"ל היו "חוקרים", כמו שכיום יש חוקרי תלמוד באוניברסיטה. עלינו להבין שחז"ל היו יותר משפטנים מאשר חוקרים. כאשר הם, למשל, למדו את המשנה הם פחות היו טרודים בשאלה "למה באמת התכוון עורך המשנה", אלא מה שיותר עניין אותם היה ההלכה למעשה בזמנם. ולכן מבחינתם העיקר היה שדרך לימודם תהא תקפה מבחינה לוגית, אע"פ שבהחלט ייתכן שהמסקנות שלהם לו יהיו תואמות למה שאכן עורך המשנה התכוון במקור.
נשלח ב-13/5/2004 13:51
רב"צ,
מפורש כדבריך,ב"קדמת העמק" לפירושו של הנצי"ב לשאילתות.זהו גם יסוד פירושו של הגר"א על "חיסורי מחסרא",מובא ,כמדומה,בהקדמת "בינת מקרא" לתלמידו, ר"מ מאיליה.
נשלח ב-13/5/2004 13:54
רב"צ
נשלח ב-13/5/2004 17:08
.
ממללא ורב"צ, אף אנוכי זוקף אצבע ירוקה לתשובותיכם
(אצבע לכל אחד)
נשלח ב-13/5/2004 18:46
בוגי,
אמנם סגנון הכותרת אינו בדיוק לטעמי, אך אפנה אותך להקדמת ספרו של הרב עמיאל המידות לחקר ההלכה, ובמיוחד על ההבדל בין ספרדים לאשכנזים.
נשלח ב-14/5/2004 12:44
תודה למשיבים!
רב"צ, התכונתי אמנם למה שכתבת אבל עם תוספת והיא שנדמה שלא רק שלא התעניינו במה שהתורה רוצה מהבן אדם, אלא שבכלל לא היה להם מושג מכך. הכונה שלי אינה לשם התרסה אלא לשם הסקה שאין להתבסס על סמכות בנושא שהיא רק יודעת לחשבן בו ולא להבין את משמעותו. אם תודה לזה תהיה לך בעיה בטענתך שמיסטר בוגיעלון לא יכול לקבוע!
נשלח ב-14/5/2004 16:48
בוגי
אתה תמיד מבקש הוכחה מכל אחד שטוען שחז"ל וקדמוננו היו חכמים יותר. ראוי שכאשר אתה טוען שהיו חכמים פחות שתביא הוכחה, לא??
נשלח ב-14/5/2004 17:44
מנלן
הטענה שלך צודקת אבל לא במקרה הזה!
1. רק שאלתי, כי זו תיאוריה שעדיין לא אומתה.
2. התחלתי להשתתף במסכת דכלה של יהוסף גם כדי לנתח את השאלה הזו בעיניים מבוגרות. נקוה שנראה שם.
נשלח ב-14/5/2004 18:25
בוגי
בוודאי שחז"ל התעניינו מאוד במה שהתורה רוצה, ברם הבנתם הייתה - וזוהי למעשה נקודת המחלוקת שלנו עם הקראים\צדוקים וכיו"ב- שהתורה רוצה שחכמים עצמם יבינו בכל דור מהו רצון ה'. במילים אחרות, המושג תורה, לפי תפיסתה של היהדות הפרושית, לא כולל אך ורק את אותו טקסט שאנו קוראים לו "חמישה חומשי תורה", אלא כולל את הכרעתם של חכמי כל דור. דבר זה כתוב בתורה, שנוי ברמב"ם ומשולש אצל ישעיהו ליבוביץ':
בית דין הגדול שבירושלים--הם עיקר תורה שבעל פה, והם עמוד ההוראה, ומהם חוק ומשפט יוצא לכל ישראל, ועליהם הבטיחה תורה: שנאמר "על פי התורה אשר יורוך, ועל המשפט אשר יאמרו לך--תעשה" (דברים יז,יא), זו מצות עשה. וכל המאמין במשה רבנו ובתורתו--חייב לסמוך מעשה הדת אליהם, ולהישען עליהן.
כל מי שאינו עושה בהוראתן--עובר בלא תעשה, שנאמר "לא תסור, מכל הדבר אשר יגידו לך" (ראה דברים יז,יא). ואין לוקין על לאו זה, מפני שניתן לאזהרת מיתת בית דין: שכל חכם שמורה על דבריהם--מיתתו בחנק, שנאמר "והאיש אשר יעשה בזדון, לבלתי שמוע . . ." (דברים יז,יב).
אחד דברים שלמדו אותן מפי שמועה, והם תורה שבעל פה, ואחד דברים שלמדו אותן מפי דעתן באחת מן המידות שהתורה נדרשת בהן ונראה בעיניהם שהדין בדבר זה כך הוא, ואחד דברים שעשו אותן סייג לתורה ולפי מה שהשעה צריכה, והם הגזירות והתקנות והמנהגות--בכל אחד ואחד משלושה דברים אלו, מצות עשה לשמוע להן, והעובר על כל אחת מהן, עובר בלא תעשה.
הרי הוא אומר "על פי התורה אשר יורוך" (דברים יז,יא), אלו הגזירות והתקנות והמנהגות שיורו בהם לרבים כדי לחזק הדת ולתקן העולם; "ועל המשפט אשר יאמרו לך--תעשה" (שם), אלו דברים שלמדו אותן מן הדין באחת מן המידות שהתורה נדרשת בהם; "מכל הדבר אשר יגידו לך" (ראה שם), זו הקבלה שקיבלו איש מפי איש. (הלכות ממרים פרק א הלכות א-ד)
ומשולש אצל ליבוביץ':
תורה שבעל פה היא יצירה אנושית מצד אחד, ומצד שני אנחנו מקבלים אותה כתורה אלוהית, אותה תורה שאנחנו בעצמנו יצרנו ... שהתורה שבעל פה איננה פירוש של התורה שניתנה בסיני, אלא שהיא יצירה אנושית. (על עולם ומלואו עמ' 99)