בית פורומים עצור כאן חושבים

גאונות עם בורות בכפיפה אחת, שייך?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-3/6/2004 13:10 לינק ישיר 

איקה

אולי משהו לא בסדר אצלי, אבל משום מה אינני מבין כלל מה את מנסה לטעון (ומה בכלל הקשר לדיון שלנו סביב הכח המדמה - מלבד הפגיעה האישית בי ?)

על כל פנים, כבר ציינתי שכך הבינו את דבריו של הרמב"ם הרבה ממפרשיו, שם טוב כותב כך במפורש, והנרבוני מעיד שבין כל לומדי המורה נבוכים שלטת הדעה שלכך הוא אכן התכוון (אם כי דווקא הנרבוני עצמו לא מקבל פירוש זה), וגם במחקר החדיש סבורים כך חוקרים כגון י' לוינגר בספרו 'הרמב"ם כפילוסוף ופוסק' ובלידשטיין בספרו 'סמכות ומרי' (שניהם אגב דתיים).

ובאשר לחוסר ההבנה שלך מדוע דווקא בימינו אפשרי לגלות 'סודות' כאלה. ראשית אציין שגם פרשני הרמב"ם לכל אורך הדורות השתמשו בטענה זו, כלומר שדברים מסויימים שנחשבו ל'סוד' בזמנו של הרמב"ם, הינם כעת (כלומר, בזמנם) דברים ידועים ומפורסמים ולכן אין עוד שום איסור לגלות אותם ברבים. כמדומני שכיום הוא הדין לגבי המושג 'התפתחות ההלכה' שאכן ניתן לומר עליו 'זיל קרי בי רב (בי אקדמי"א?) הוא'.

יתר על כן, כיום דווקא יותר קל לנו לקבל את מושג 'התפתחות ההלכה' מאשר לקבל את הדוֹגמה של ההלכה הסטטית. מושגים כגון 'התפתחות היסטורית' הינם מקובלים כיום בכל תחום מחקר, ובנוסף יש לנו כיום הרבה מאוד ראיות אמפיריות למצב בתחום ההלכה בימי בית שני למשל (כגון, יוספוס, פילון, כתבי כת מדבר יהודה ועוד) שכולם מלמדים אותנו שאכן חלה התפתחות היסטורית בתחום ההלכה היהודית.

לפיכך, דווקא הנסיון להסתיר עובדה זו, ולהמשיך ולדגול בדוגמה של ההלכה הסטטית נראה פתטי למדי, ואין צורך לציין שלאדם משכיל קשה מאוד לקבל דברים אלה. לכן, מסתבר שגם הרמב"ם (בהנחה שהוא אכן סבר כפרשנות זו) אילו היה חי היום לא היה מתנגד לפרסום 'סוד' זה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/6/2004 18:22 לינק ישיר 

אוי לי ווי לי , מהמבלבלים בין פוליטיקה דתית לבין מעשה מרכבה ...

שה' ישמור .

לעתם הענין , התפתחות תורה שבע"פ היא אכן "זיל קרי ביה רב" , השאלה היא אם כל בר בי רב הוא זה הממונה על יצירת התפתחות כזו . (גם עקרונית , וכ"ש מעשית) לי נראה שלא ...
מה דעתך/ם ?

הודעת רב_צעיר בשם מנהלי_משנה [סליחה אישציפ על הפלישה!]

אישציפ

במידה והדברים היו מכוונים אלי, אינני מבין כלל וכלל מהי תמיהתך. אם פרשני הרמב"ם לאורך כל הדורות היו מודעים לכך שיש 'התפתחות היסטורית' אצל ההמונים, ומה שפעם היה דבר סודי שיש להסתירו, כעת יכול להיות דבר שאותו מגלים בפומבי. מה לי 'מעשה מרכבה' ומה לי 'התפתחות ההלכה' ?

אנא נמק, פרט והסבר.

תוקן על ידי - מנהלי_משנה - 03/06/2004 20:25:43

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/6/2004 13:29 לינק ישיר 

ההבדל הוא שהם שני ענינים שונים ...
זה הכל .

והצרת על זה שבגלל מה שחושבים ההמונים מבלבלים בין שני הדברים ...
בכל מקרה זו היתה רק אמירה הצהרתית מצידי .(סוג של מחאה)
השאלה העיקרית אליך (מבחינתי) היא מי בכלל מופקד על שינוי/עדכון ההלכה , והאם לדעתך אפשר/ראוי/רצוי לשנות את ההלכה בדרך של "בית משפט שדה" (בסגנון המהפכה הצרפתית וכד')
לדעתי לא . (למעט אולי אי אילו הוראות שעה נקודתיות ביותר)
מה אתה אומר ?
שבת שלום.

מה דעתך ?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/6/2004 13:41 לינק ישיר 

אישציפ'

1. לומר ש: "ההבדל הוא שהם שני דברים שונים" הוא בעצם לא לומר כלום. אם יש לך הסבר למהות החילוק בין גילוי סודות התורה שנוגעים למטאפיזיקה ("מעשה מרכבה","מעשה בראשית"), ובין גילוי סודות התורה שנוגעים להיסטוריה האמיתי של הדת - אשמח לשמוע אותו. אבל בינתיים לא ראיתי בדבריך שום חילוק מהותי.

2. כל הדיון שלי כאן בנוגע להתפתחות ההלכה הוא תאורטי בלבד. כלומר אני דן אך ורק בשאלה 'מהי המציאות ההיסטורית של ההלכה', ואינני נכנס כרגע לשאלות האקטואליות שעומדות על הפרק.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/6/2004 13:48 לינק ישיר 

איש ציפ,

יש 'סודות' שהם 'מעשי מרכבה'- וישארו, מעשי מרכבה = הפרד"ס,שדבריו של הרמב"ם בהלכות יסודי תורה תקפים לגביהם.'סודות' התורה שישארו בגדר 'סוד',בצורת חידות, ומשלים, לעולם. אלא, אם האדם יגיע אליהם בכוחות עצמו ויבינם.

יש כאלה שאינם מבחינים בין מה שנקרא, התפתחות ההלכה או התפתחות היסטורית, ואו התפתחות טכנולוגית,ומערבבים הכל יחד. כאילו האדם של היום,הוא אדם יותר "מפותח" ופתוח לקליטת גילוי ה'סודות'

ועוד טוענים בשמו של הרמב"ם, על דבר שלא מצא נכון לגלות אפילו לבנו- שהיה חכם גדול בתורה, שאם היו שואלים את הרמב"ם על אותו הסוד בימינו - היה נענה ברצון ומגלה אותו.

שבת שלום

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/6/2004 14:16 לינק ישיר 

רבצי ,
1. אדרבה תסביר לי אתה , מה הקשר בכלל בין "מעשה בראשית/מרכבה" להתפתחות ההלכה .
הלכה מעיקרא מיועדת לכלל ישראל , ועוסקת בענינים מעשים הנוגעים לאיך ראוי האדם/החברה/העם להתנהג , לפי התורה .
מעשה בראשית ומרכבה , הם הדרכים בהם הקב"ה מנהל/ברא את עולמו (ידוע שבענין זה יש מחלוקות שלימות , ואין לי ענין להיכנס אליהן באשכול הזה ), אנא הסבר מה הקשר בין הדברים כלל .
2. טוב אם זה רק תאורטי , אז תסביר מה ה"תועלת התאורטית שלך" (מה שנקרא בלשון למדנית מה הנ"מ שיוצאת) , מהזכרת הענין של התפתחות ההלכה , בהקשר הזה .

איקה ,
גם אני סבור כמוך ...
שבת שלום .

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/6/2004 14:31 לינק ישיר 

אש"צ,

לא כ"כ עקבתי אחר הדיון כאן, אך בראותי את הודעתך האחרונה המתיחסת נקודתית לנתק הקיים כביכול בין הבנת הווה [מעשה מרכבה ובראשית] להליכות היום יום, אמרתי אגיבה אך לנקודה זאת!

אם נבין שההלכה היא סך הכל ביטוי דבר השם בתורתו הבא לכוין את האדם לדבר הווה במציאות, הרי בסופו של דבר שני התחומים חד הם.

כל הלכה והלכה אמורה להורות איך יתאים האדם את עצמו למציאות [כד' הרש"ר שלא כלשונו: "שלב עצמך בהרמונית המציאות מתוך בחירה כמו ששאר צבאות שמים וארץ עושים ללא בחירה"]. ידיעת המציאות על עקרונותיה למען התאמת האדם אליה, היינו מעשה מרכבה ובראשית והדברים ארוכים וערוכים!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/6/2004 14:45 לינק ישיר 

וטוו ,
מסכים איתך עקרונית .

אבל זה נוגע לבית המדרש ולחכמים . (ועיננו הרואות שההלכה לפחות באלף השנים האחרונות לא התנהגה כך בדר"כ )

הדבר שאתה אומר , הוא עצמו , שיבת התורה למקומה , וקודם שזה יקרה צריכים הדברים להתברר .
משמעות התפתחות ההלכה , אל מול התפתחות החשיבה האנושית , הטכנולוגיה וכד'.
ו...עוד חזון למועד .
שבת שלום .

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/6/2004 15:20 לינק ישיר 

אישציפ

העניין הוא כך, לפי דעת הרמב"ם יש דברים מסויימים ש'ההמון' לא אמור לדעת אותם. לא רק שדברים אלה לא יועילו להם, אלא שהם אף יזיקו להם מאוד [ראה משלו המפורסם בעניין האכלת תינוק בבשר ויין]. הרמב"ם ציין במפורש שהוא לא מגלה את כל הסודות שלו, ושיש דברים שהוא מסתיר מפני ההמון. ברם, פרשני הרמב"ם הקלאסיים כבר כתבו בזמנם שדברים מסויימים יכולים להשתנות במהלך הדורות, ומה שפעם היה נחשב ל'סוד' שיש להסתיר אותו, הוא כעת דברים גלויים וידועים שאין שוב שום טעם להסתיר אותם.
[וראה בהרחבה במאמרו של י' לוינגר בקובץ 'המקרא ואנחנו']

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/6/2004 15:48 לינק ישיר 

כמה הערות:

העניין הוא כך, לא מגלים 'מעשי מרכבה' = סודות. נקודה, לא להמון, ולא לחכמים. משלו על הבשר והיין, הוא לימוד והבנת כל ההקדמות הנדרשות- כולל הקדמותיו למשנה, עניין לקיחת הדברים בהדרגה, "לא שהאמת תבוא בדרך המקרה"!

מו"נ נכתב ל'תלמידו' - כשהרמב"ם יודע בדיוק עם מי יש לו 'עסק' - ולפרד"ס נכנסו גדולי תורה, ונכשלו.

הרמב"ם ציין במפורש שהוא לא מגלה סודות מפני שזה עיקרון תורני.

הרמב"ם , כותב שיש דברים העלולים להשתנות, ואינו מתעלם מהתפתחות טכנולוגית, או מההתפתחות המדעית, שבעקבותיו ובהתאם אליה – תתפתח ההלכה – וזה לא סוד.

תוקן על ידי - איקה - 04/06/2004 16:17:56

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/6/2004 22:49 לינק ישיר 

"מורה נבוכים" פל"ג חלק ב'

(משל הבשר והיין)

"ראוי לחנך את הקטנים כפי יכולת השגתם, ומי שנראה שלם ההבנה מעותד לדרגה נעלה, דרגת העיון ההוכחתי והלמידויות השכליות האמיתיות יש להרימו לאט לאט עד אשר יגיע לשלמותו, או על ידי מעורר אשר יעריהו מעצמו, אבל אם יקדים במדע האלוקי לא רק שיגרום בילבולים בדעותיו אלא אף כפירה מוחלטת, והרי הוא דומה לדעתי כמי שמזין את הנער היונק בלחם חיטה בשר ושתיית יין שהוא ימיתהו בלי ספק, לא מפני שהם מאכלים רעים ובלתי טבעים לאדם, אלא בשל חולשת הניזון בהם מכדי לעכלם כדי שתושג בהם התועלת....."

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > גאונות עם בורות בכפיפה אחת, שייך?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 סך הכל 4 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.