בית פורומים עצור כאן חושבים

מותר לירות בחפים מפשע ?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-22/5/2004 22:16 לינק ישיר 

אישציפור ידידי

אתה טוען למעשה שאם פגיעה מכוונת בחפים מפשע עשויה לקדם את מטרות המלחמה הצודקת , אין לשלול שימוש באמצעים כאלה על הסף . אני רוצה לתת לך קצת חומר למחשבה .

התלונה המרכזית שיש לכולנו כלפי הפלסטינים הוא שהשימוש בנשק ההתאבדות למטרות פגיעה באזרחים הוא ברבריות ואכזריות שאין דוגמתם . אנו טוענים שבשום מצב ובשום תנאי אין להשתמש בנשק כזה .

הבה נסתכל , רגע , על המציאות מזווית הראייה שלהם . מבחינתם , אין להם שום יכולת לפגוע בצבא הישראלי , למעט 'הצלחות' בודדות שאין להם שום משמעות מבחינה צבאית . כלומר , אם הם יגבילו את עצמם לשימוש באמצעים לגיטימיים הרי שאין סיכוי שבעולם שיוכלו לקדם צבאית את עניינם אפילו במילימטר . ויתור על נשק הטרור פירושו , מבחינתם , ויתור על המאבק מכל וכל וכניעה מוחלטת .

הבה נפסיק לרגע לחשוב עליהם כעל ברברים . בא נניח שהם היו אנשים מתורבתים , אנשי משפחה טובים , אנשים רציונליים וגם ערכיים ומצפוניים . נניח שהם מעריכים את מצבם וחושבים באופן רציונלי איך לקדם את עניינם . נניח שמתקיים שם ויכוח ציבורי מסודר על הלגיטימיות של נשק ההתאבדות . התומכים בנשק הזה יכולים להפעיל הגיון דומה לשלך , אישציפ , ולהגיע למסקנה הבאה :

אנו מסכימים שבתנאים רגילים אסור לפגוע בחפים מפשע .יתר על כן , ברגע שיהיו לנו טנקים , מסוקים וצבא מודרני ומשוכלל , אנו מבטיחים שנפסיק לבזבז את הזמן על הריגת אזרחים . אבל כל עוד המצב הוא כפי שהינו ומכיוון שאנו משוכנעים בצדקת מטרתינו , הרי שאם להיות מציאותיים , אין לנו ברירה אחרת . מתוך צער וכאב עמוק אנו נאלצים לבחור בברירה שנכפתה עלינו אם חפצי חיים אנחנו . אין זה אומר שלא איכפת לנו ממותם של ילדים ישראליים ח"ו . אכפת לנו מהסבל שהמחלמה הזאת גורמת לא פחות מכל המצטדקים למיניהם המדברים כל הזמן על מוסריות נעלה כביכול . אבל לא בנו האשמה אלא במי שכפה עלינו את המחמה הזאת ושיעבד אותנו על אדמתינו . (כאן אפשר להוסיף עוד כהנה וכהנה , אבל די בזה לענייננו) .

עכשיו ענה לי בכנות , אישציפ , מה פגום בחשיבה הזאת לשיטתך ? מה הופך אותם לברברים ? כיצד אנו יכולים לדרוש מהם משהו שאיננו דורשים מעצמנו , בה בשעה שלגביהם מדובר בויתור הרבה יותר משמעותי ? בשלמא לשיטתי אמצעי ההתאבדות הינו בלתי לגיטימי ללא קשר לשאלה מהי המטרה שהיא באה לקדם , אבל לשיטתך ?

אני יודע שיש הטוענים שבאמת אין זה מענין כלל אם הפלסטינים הם מוסריים יותר או פחות מאתנו . יש חוק של הישרדות הכשירים והחזקים ועלינו לדאוג שזה יהיה אנחנו ולא הם . אין כאן כל עניין של מוסריות או צדק , מוטל עלינו רק להשתמש בכח שלנו כדי להיטיב לעצמנו ולשמוח על שהתמזל לנו להיות חזקים כל כך . אם זו העמדה שלך , אז יש כאן שאלה אחרת של שלטון המוסר והצדק גם ביחסים שבין עמים .

אבל , עד כמה שהבנתי , זו לא העמדה שלך .

אתה סבור שאנחנו לא רק חזקים יותר אלא גם צודקים יותר .

שמא אתה סבור שהצדק מעצם הגדרתו הוא מה שטוב ומועיל לנו ?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/5/2004 22:31 לינק ישיר 

מציץ ,
אני לא חושב שמטרה מקדשת את האמצעים .

וגם לא שמלחמה מהוה ערך .

ערך מהוה ערך . (טאוטולוגיה ...)
ברגע שניתן לממש ערך רק ע"י לחימה (או שזו הדרך הכי טובה כמסתכלים על מכלול הדברים) הרי שהיא האופציה המועדפת בעיני שבטווח הארוך משיגה גם כמה שפחות שפיכות דמים .( והסכמי ה"שלום" של אוסלו מוכיחים את דברי , היטב היטב היטב ויורת מכך בתי הקברות )
נ.ב. אני לא לגמרי בטוח שהבנתי למה כיוונת את דבריך בקשר לשוכני בתי הקברות שמודים לי . (האם זה היה ציני ? אם כן למה בדיוק התכונת ? [פשוט לא רוצה לענות לא לענין...] )

איקה ,
את בהחלט מדברת על כח המדמה ....
יעל הכירה היטב את סיסרא כאדם , ולכן הוא סמך עלים התארח באהלה , ושתה מחלבה (לפי חז"ל גם יותר מכך...) ובכ"ז היא הכירה בכך שמצוה עליה להורגו (כלומר זה הדבר היותר נעלה שהיא יכולה לעשות בסיטואציה הזו) , לא דמיונות על מפלצת גרמו לכך .

מענין לראות בהקשר הזה , בשירת דברוה את הכרת הנביאה (דהיינו דבורה) בכך שגם סיסרא היה בן אדם , שאמא שלו הצטערה וביכתה את מותו (עוד יותר מענין מזה הוא שלפי התלמוד הבבלי , לומדים מזה על תקיעות שופר, אבל זה לא מאד רלונטי כרגע) , ובכל זאת היא מסיימת את שירתה ב "כן יאבדו כל אויבך ה' ואהביו כצאת השמש בגברתו ותשקוט הארץ ארבעים שנה"
(רק עכשיו עולה לי תשובה לקושיא שהטרידה אותי שנים ...
לגבי מקומו המעט תמוה של ה"ותשקוט הארץ ארבעים שנה" בסוף השירה , והיא מאד קשורה לעניננו ... )
שבוע טוב , ובשורות טובות .

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/5/2004 22:50 לינק ישיר 

אישציפ

"ברגע שניתן לממש ערך רק ע"י לחימה (או שזו הדרך הכי טובה כמסתכלים על מכלול הדברים) הרי שהיא האופציה המועדפת בעיני שבטווח הארוך משיגה גם כמה שפחות שפיכות דמים ."

השאלה היא , איזה ערך חשוב מספיק בכדי להתיר איסור שפיכות דמים . בסופו של דבר ההיתר נגזר מהגנה עצמית . אין זה סתירה לכך שלפעמים יש ליזום מלחמות .

אם אתה סבור שיש עוד ערכים כאלה הבא דוגמה ונדון בזה .

לגבי ענין מאי חזית וכו' כמדומני שדנתי בזה כאן מזמן . אולי מאוחר יותר אביא לינק .

ההערה לגבי בתי הקברות היתה צינית . רציתי לומר שזה מיותר לחלוטין להצהיר הצהרות , לגנות , להזדעזע , למחות ולהודיע עד כמה אנו מצטערים ועד כמה אכפת לנו. זה לא יקים אף אחד לתחייה .

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/5/2004 23:09 לינק ישיר 

אישציפ,

כמה מאכזב, שוב לא הבנת את 'הראש שלי'

הכוח המדמה הוא לא דבר שלילי בכל מקרה - הכוח המדמה ניתן לאדם - שצריך לנצל את הפוטנציאל הטמון בו-

יעל הרגה את סיסרא, בידיעה שהיא הורגת בבחינת, 'הגנה עצמית' - והמדרש בדבר שירת דבורה – מחזקת את הגישה , בדבר הריגה רק כשאין ברירה –

השיר שלי - הוא לא דמיונות על מפלצת – הוא מדבר על סיטואציה מציאותית לו חשופים אזרחי מדינת ישראל יום יום, שעה שעה, וכל אדם יכול להיקלע אליו - ובמצב בו אדם אמור להגן על עצמו מפני 'פוגעים' הוא הופך להיות כחיה טורפת , ולא כבן תרבות.

תוקן על ידי - איקה - 22/05/2004 23:27:43

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/5/2004 23:23 לינק ישיר 

שתי הערות ,
1. (קשור לדבריך בתגובה הקודמת) הבעיה בטענה הפלסטינית היא קודם כל שהם לא צודקים הבעיה השניה היא , שלדידם המלחמה לא רק מתירה את הרצח (להבדיל מהשיטה שאני הבאתי שהיא רק דוחה אותו ) אלא הופכת את הרוצח ל"שאהיד" בגלל שהצליח לרצוח ... (ולא בגלל שקיים את הערך [עאלק ערך ...] עליו נלחם)

2. אתן לך כלל רחב מאוד , בקשר לערכים עליהם צריך להילחם .
רק על ערך אחד מותר להילחם והוא
ערך החיים מטרת המלחמה היא החיים אלא שלחיים יש ערך (להבנתי) מעבר להגדרה הרפואית-טכנית שגוף מסוים נושם וזורם בו דם ...
שבוע נפלא .

נ.ב. כתבתי את הדברים על הילדים הפלסטינים , כתגובה לטענה מתיפיפת (להבנתי) , כאילו רק מי שנותן נשק לאנשים שודאי ישתמשו בו כדי לרצוח , הוא זה שאכפת לו ממותם של ילדים . (אפילו יהו פלסטינים) לא כתבתי את הדברים ב"התנדבות" , ולכן לא חושב שהציניות מכוונת למקום הנכון .

תוקן על ידי - אישציפור - 22/05/2004 23:29:56

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/5/2004 23:25 לינק ישיר 

מציץ ואישציפ,

אין זה נכון שהערבים פוגעים בחפים מפשע.
הרי אותם אלה שאתם מכנים "חפים מפשע" ומנהלים דיון אם כן לגיטימי או לא לגיטימי להתפוצץ עליהם, הם פושעי מלחמה שיושבים על אדמות ששייכות לפי כל קנה מידה בינ"ל לאבותיהם של המתפוצצים. אז איפה בדיוק החפות מפשע כאן?
זהו האופן שבו הפלסטינאים רואים את פיגועי ההתאבדות.

ומצו"נ, לא מדובר פה בנשק עניים כנגד האפאצ'י והמרכבות של צה"ל. התעמולה הפלסטינאית מדברת מגרונך ר"ל. מדובר בתפישת עולם שמטרתה הסופית היא השמדה פיזית של יישוב יהודי עצמאי בא"י, והיא הייתה קיימת הרבה לפני צה"ל. פיגועי ההתאבדות הם ההתגלמות הנוכחית של תפישת העולם הזו.

מצד שני, אין גם צורך להתמם מצידנו ולהצטער כביכול על ההרג שלא במתכוון של 6 ה"חפים מפשע" ברפיח ומקרים דומים.
משום שאין בכלל חפים מפשע בסיפור הזה [ובטח שלא במקרה הזה]. משני הצדדים. העם הפלסטינאי הכריז מלחמה על העם היהודי-ישראלי [או להיפך זה לא ממש משנה איך מסתכלים על זה] והחזק ינצח. נקווה [ונעשה הכל] שזה יהיה אנחנו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/5/2004 23:35 לינק ישיר 

רו"ד

מי זה אנחנו ? האם חוק ההישרדות אומר שעלי לדאוג גם להישרדותו של מישהו אחר ? למה אסור לי , לפי זה , לדאוג רק להישרדות שלי עצמי ? מה מחייב אותי להזדהות עם מישהו בכלל ?

(והתעמולה הפלסטינית אינה מדברת מתוך גרוני , הבאתי את הטענה שלהם לעיונו של אישציפ בכדי לשמוע כיצד הוא דוחה אותה , לשיטתו . ככל שהבנתי , אתה בכלל לא דוחה אותה אלא טוען שכל הדיון בזה הוא לא רלוונטי. מותר לי לסבור שלא כמותך ועדיין לא להיות מואשם בהזדהות עם האויב ר"ל .

יתכן שלא קראת את כל האשכול , שכן משמע מדבריך שאתה חושב שיש כאן דיון האם ההתאבדות היא נשק לגיטימי , אם כך אז במחילה מכבודך קרא לפני שאתה מגיב והבא רק טיעונים רלוונטיים .)

תוקן על ידי - מציץ_ונפגע - 22/05/2004 23:50:00

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/5/2004 23:36 לינק ישיר 

שאלת האשכול היתה האם מותר לירות בחפים מפשע –

עכשיו הגענו לזה – שה"אישור" שמותר לנו לירות בהם – ניתן בגלל שהם התחילו ראשונים, והם אלה שהתחילו להתייחס ל"חפים מפשע" כאל "משתפי פעולה". מבחינתם 'אין צדיק חף מפשע'- ובמקום שאין אנשים תהיה גם אתה בהמה!

וזאת כל התורה על רגל אחת - החזק ינצח - הגבורה באה לידי ביטוי בכוח הפיזי

חה!

תוקן על ידי - איקה - 22/05/2004 23:47:56

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/5/2004 23:43 לינק ישיר 

איקה ,
לא מסכים איתך , שאדם חייב לצאת מגדרו האנושי כשהוא נלחם והורג .
אם כי נסיבתית זה הגיוני .

רו"ד ,
מסכים איתך שהמושג "חפים מפשע" לא רלונטי לעניננו . (מקוה שלא סילפתי את כוונתך)
אלא שאני לא חושב שדעת הקהילה הבין לאומית מאד רלונטית לשאלת המוסר .
שבוע טוב.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/5/2004 23:50 לינק ישיר 

מה פתאום שחייבים לצאת מהגדר האנושית כשנלחמים והורגים –

עניין של מה בכך, ואפילו ישנם כאלה שהפכו את זה לתחביב.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/5/2004 23:51 לינק ישיר 

איקה ,
לא קראת את האשכול ?
או שסתם יש לך בעיות בהבנת הנקרא ?
נו באמת ...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/5/2004 23:57 לינק ישיר 

רבי המציץ, אנסה להבהיר את כוונתי ולהסיר ממני בוקי סריקי שהטלת בי, חרף העובדה ששיירי הקיגעל שלא אכלתי היום עדיין מתגלגלים לאיטם בקרבי.

מעולם לא טענתי שמדיניות פוליטית אינה נגזרת מתפיסות יסוד מוסריות.

מה שכן טענתי הן הטענות הבאות, הא ותו לא:

א. הדרג המדיני מורכב ע"י שליחי הקונסנזוס הישראלי הרחב (כלומר, ליכוד-עבודה-שינוי, וחלק ממצביעי המפלגות האחרות - בסה"כ כ - 70-80% מהציבור). תפיסת העולם המוסרית של ציבור זה די דומה. ההבדלים באים לידי ביטוי בד"כ מתוך מאבק פוליטי (במובן הכסאולוגי של המילה) ולא ערכית.

על רוב ציבור זה מוסכמות נורמות המלחמה המקובלות בעולם המערבי ואשר נחצבו עלי אמנות בי"ל. ברור גם שמי שחורג מהן, יענש על-ידי העולם, וזאת, למרות שכידוע אנו עם לבדד ישכון ויש עלינו חוקי טבע אחרים...

ב. אין תפקידו של צה"ל לעסוק בהחלטות מוסריות ומדיניות. תפקידו להגשים את המטרות שהדרג המדיני מנחה לעשות. ברגע שכל חייל (ויהא אלוף פיקוד או מילואמניק זוטר) יתחיל לקבוע את דרכו עצמאית - יהא זה סופו של צה"ל. על כן, טענות מוסריות כנגד צה"ל יש להפנות לדרג המדיני שמנחה אותו (והכי יעיל לעשות זאת בקלפי).

לכן, באופן אישי אני מעדיף סרבנות מאשר אנרכיה פנימית. גם לחברי שטענו שיסרבו לפנות ישובים אם וכאשר (וזה כנראה יהיה בקרוב) לסרב להתגייס ולא להתנגד מבפנים.

ג. לוחמי צה"ל אשר בחזית הם טובי בנינו והערכיים שבהם. אין ספק שאחיזה בנשק שוחקת את האינסטינקט המוסרי הקמאי, ואולם עדיין, אנו רחוקים מלאבד צלם אנוש. טענה כאילו אין בצה"ל כל שיקול ערכי היא מסולפת ומתועבת. צה"ל מאבד אבידות רבות בגלל שיקוליו הערכיים.

ד. לא מקובלת עלי עשיית לינץ' בחיילים לאחר מעשה. לחימה רצופה בתקלות. מחלקן נפגע האוייב ומחלקן אנחנו (תאונות אימונים). זהו מחיר הלחימה הכפויה על הצבא ע"י הדרג המדיני. ברגע שיושב שדרן בגל"צ ביפ ומתחיל לנתח אירוע צבאי שאין לו שמץ של מושג מהו אירוע צבאי 'חי', בעיני זה לא לעניין, ובל נדון את חברינו טרם נגיע למקומם. וכן, זה כולל לא רק שדרני רדיו אלא גם חלק מהאזרחים. לא דמוקרטי אולי, אבל הוגן בעיני.

שבוע טוב ושקט לכל בית ישראל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/5/2004 00:03 לינק ישיר 

מצו"נ,

חלילה, וודאי שלא התכוונתי לטעון להזדהות עם האויב. בטח ובטח שלא אם הטענה על המתאבדים הייתה רק למען הוויכוח התיאורטי [אבל גם ככה לא התכוונתי לכך!!]
רציתי להצביע על כך שעולם המושגים שלנו ניזון מהתקשורת שמצידה מנוהלת עפ"י רוב בידי אנשים מגוון פוליטי ספציפי. וכך מבלי משים טענות פלסטינאיות מפומפמות לתוך הכרתינו והופכות לחלק מהלך המחשבה שלנו.
לדוגמא:
חוסל בכיר בחמאס? עכשיו יש לצפות לפיגוע [התקשורת יוצרת את הקשר ה"הגיוני" הזה].
אבל העניין הזה לא לפורום עכ"ח, וכתבתי זאת רק משום שזה בנפשנו.

לגבי ההזדהות: אתה בוודאי צודק שלא ניתן לתת סיבה רציונלית לכך.
אצלי ההזדהות עם גורל העם היהודי והיהודי-ציוני באה מעצמה. למרות שזה באמת מוזר, כי מושגים כמו "עם" ו"לאום" הם דמיוניים לחלוטין.
אולי זה נושא ששווה אשכול? על מניעי ההשתייכות של אדם לקבוצה מסויימת.

אישציפ,

תאמין לי שגם לדעתי הקהילה הבינ"ל לא רלוונטית לענייני מוסר. גם לא התכוונתי לזה. ניסיתי להראות את העמדה הפלסטינאית כפי שאני מבין אותה.

איקה,

אינני יודע מי התחיל ראשון. אני יודע שמתנהלת כרגע מלחמה של עם כנגד עם. על כל המשתמע מכך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/5/2004 00:09 לינק ישיר 

רו"ד ,
אוקיי .
אמנם אני חושב שגם אותם החוק הבינלאומי לא ממש מענין , אבל ... לא נראה לי שזה נושא ששווה לדון עליו . (זה לא מאוד רלונטי בעיני....)
שבוע טוב , בשורות טובות .

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/5/2004 01:27 לינק ישיר 

תלמידי מורי וחבירי ממללא .

[תאמין לי , אילו היית אוכל שיירי קוגל היית זוכה למדה גדולה יותר של אמונת חכמים , זה בדוק! ]

א. למרות שהדרג המדיני הוא שליח הקונסנזוס הישראלי הרחב , הרי שהקונסנזוס הרחב הזה עצמו נקבע בין השאר על ידי קיום דיון ציבורי (וככל שהוא יקבע יותר על ידי קיום דיון כזה ייטב) . פורומים אינטרנטיים הם אחד המדיומים לניהולם של דיונים ציבוריים .

למרות שאתה מדבר על קונסנזוס הרי שידוע לך ולי שיש , היו ויהיו חילוקי דעות רבים לגבי שימוש באמצעים מסויימים ולגבי זכויות אזרחי האויב בזמן מלחמה . חלק מהשאלות האלה (אם לא כולם ...) מוכרעים בבג"ץ , אבל עדיין יש לעמדה הציבורית חשיבות רבה . העמדות השונות לגבי הנושאים השנויים במחלוקת נובעים אכן במדה רבה מהערכה שונה של המציאות . אבל הם נובעים גם מעמדות מוסריות ועקרוניות שונות . ברור לי גם שנקיטת עמדה בשאלה הספציפית הנידונה באשכול זה אינה גוזרת עמדה חד משמעית לגבי כל השאלות הערכיות השנויות במחלוקת .

אחרי כל ההסתייגויות הנ"ל , אני עדיין סבור שחשוב לדון בעקרונות הנדונים כאן מתוך אי התעלמות מהעובדה שהנושא רחב ומורכב הרבה יותר .

ב. תפקידו של צה"ל , האופן שבו החלטות צריכות להתקבל ונושא הציות לא נדונו כאן . באופן כללי אני מקבל את עמדתך בנושא הזה . עם זאת , למרות שכאמור אין לי שום נסיון בנושא , הרי שההתרשמות שלי היא שאפילו לחייל הזוטר ביותר יש החלטות שהוא מקבל על דעת עצמו . אינני יודע אם מה שנידון ביני לבין אישציפ יש לו רלוונטיות לחייל הזוטר , אבל בהחלט יכול להיות שהוא רלוונטי לגבי מי שעומד בדרגה גבוהה יותר של פיקוד . כך או כך נראה לי שלערכים המוסריים (או להיעדרם) של החייל בשטח יש משמעות גם אחרי שהוא מקבל באופן מוחלט את סמכותם של הממונים עליו , שהרי הוא זה שמחזיק את הרובה.

ג. לא הכחשתי דברים אלה .

ד. אם יש לך טענות על עריכת לינץ' בצה"ל על ידי התקשורת , הרי שזה שוב נושא נפרד . גם בנושא זה אני מסכים שחשוב לזכור שאין לדון אדם עד שמגיעים למקומו . מצד שני , בצבא כמו בכל מערכת אדמיניסטרטיבית אחרת אסור לקבל באופן אוטומטי תירוצים על תאונות ויש לדרוש הסברים . אחרת יהיה גרוע מאד . ואולי זה במדה מסויימת מחיר שצריך לשלם .

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > מותר לירות בחפים מפשע ?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 6 7 לדף הבא סך הכל 7 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.