|
|
| נשלח ב-4/7/2004 12:59 |
|
| |
נו, חבצלת, זה קו החזית? זה קצת כמו המאבקים על זה שגם נשים תוכלנה לזחול מתחת טנקים שקועים בבוץ ברמת הגולן ולחזק שם איזה בורג. לא שזה רע שתהיה להן האפשרות הזאת, אבל לעשות מזה את העניין? אם מחר כל השגחת הכשרות במסעדות בארץ תהיה בידי נשים, זה יקדם במשהו את מעמדן, או אולי דווקא ידחוף אותן לפינה של "אישה - למטבח"?
|
|
|
|
| נשלח ב-4/7/2004 14:03 |
|
| |
כמובן שאתה צודק במישור העקרוני, גו"ג, הבעייה היא בהתייחסות לנשים כמשגיחות כשרות כפי שהיא מצטיירת בסיפור הזה, שהיא, חייבים להודות, די ריאליסטית.
ואפילו זו לא הבעייה הכי גדולה, גם בזה אני מסכימה איתך..
|
|
|
|
| נשלח ב-4/7/2004 17:55 |
|
| |
מאמר של עדי שרון, היום ב-NRG (לשעבר אתר מעריב):
בכנס רבנים, כשהוזכרה תנועת הנשים הפמיניסטית האורתודוכסית, התפרץ אחד הדוברים כלפי טוענת רבנית, ואמר לה: "שבעים פנים לתורה ולא שבעים ואחד". המשפט הזה מבטא יותר מכל את התסכול הרב שחשים רבנים אורתודוכסיים במפגש המאיים כל כך עם זרם הנשים הלמדניות, אשר אינן מוכנות עוד לשתוק ולהסכים למה שהיה מקובל ביחס ההלכה כלפיהן. משמעו של המשפט שיצא מפיו של הרב: מותר שתהיה שונות בתוך הפרשנות והדרשנות ההלכתיות ובלבד שנשים לא תבטאנה פרשנות משל עצמן. הן לא היו חלק מן השיח של "שבעים הפנים" שבהן נדרשה תורה בכל הדורות וגם לא תהיינה!
דוגמאות רבות לפסיקות מנוגדות זו לזו מצויות בכל התלמוד והשו"תים וזו דרכו של השיח ההלכתי היהודי לדורותיו. נזכיר למשל דוגמאות המאפיינות את השוני בין הפסיקות ואת המחלוקות בעולם התורני והנוגעות לעניינים רלוונטיים מאד בימים טרופים אלה. למשל: מה דעת תורה על פינוי ישובים? איפה כתובה דעת התורה הזאת? או, מהי דעת תורה על מצוות יישוב הארץ? כך שאלות הקשורות בגיור ובגיור לחומרה, בשמיטה, בצניעות ובעוד נושאים רבים ומגוונים.
לא כאן המקום לדון בשוני המהותי והעקרוני שבין התשובות וההלכות שפוסקים רבנים שונים, אך ברור כי המחלוקות ביניהם מייצגות לעיתים עמדות קיצוניות ומנוגדות. אז בכל זאת מי קובע מה "האמת"? אם נפעל על פי הכלל של "עשה לך רב" כי אז, כל רב והפסיקה שלו, והאמת שלו הנובעת מזווית הראייה האישית, התורנית, המוסרית והחברתית שלו. ידוע כי גם בעבר השפיעו תנאים חברתיים ומוסריים על פסיקות תורניות. כן ברור וידוע כי פסיקות הלכתיות מייצגות גם את עמדת הפוסק, ולא רק "מצב אובייקטיבי" כביכול שהיה במציאות.
הנשים האורתודוכסיות מבקשות היום לצרף את קולן, את דעתן, את פרשנותן על המציאות אשר בה הן פעילות, נוכחות, שותפות ויוזמות. אי אפשר לומר עליהן כי הן הקול הפרשני ה"שבעים ואחד", אשר לו, דווקא לו ורק לו, לא יימצא מקום בתוך כל הפרשנויות הלגיטימיות. (שלא לדבר על כך שהמספר "שבעים" הוא מספר מופשט המסמל את ההרבה ולא מונה בדיוק שבעים אופציות).
ובכלל מי יהין היום לסלק אותנו מתוך הדת והחיים, מתוך המציאות וההקשרים התרבותיים שלה. אנו לא ניתן שזה יקרה. אנו משולבות לפני ולפנים גם בחיי המעשה כמו גם בחיים התורניים. אנו לומדות כל מקצוע ודעתניות בכל נושא ותחום ושותפות מלאות בפרנסת הבית ובכלכלת הילדים. בעמל רב ובידע אנו רוכשות לנו מקום ממשי בתוך השיח ולא נוותר עליו. אנו גם מגדלות ומחנכות את ילדינו לעול תורה ומצוות במציאות מורכבת.
ביכולתנו לקרוא וללמוד בכל ספר. נכון, גם בין הנקה לבישול. הכל נגיש ומצוי בבית המדרש, בספריה או במחשב הביתי. אנו יכולות לטעון את טענותינו בעצמנו בפני הרב, רצוי בטלפון, מטעמי צניעות… אנו יכולות להתווכח עימו, להביא "תקדימים" מן ההלכה, לערוך השוואות ענייניות, לסתור טענות שאינן רלוונטיות, ואף לשכנע בוויכוח. את זווית הראיה שלנו – רק אנחנו יכולות וחייבות לראות ולהראות. והיא עודה כמוסה ונסתרת יותר מידי. עדיין איננו מעזות ומצליחות לגלותה, וכאשר נזכה להפיצה, תהיה זו תרומתנו לעולם הרוח והמעשה היהודיים.
ובסוף, מה יאמר לנו הרב בסוף הדיון-וויכוח-עימות? "אבל בכל זאת, (למרות הצדק בדברייך ולמרות שמבחינה הלכתית אין איסור על מה שאת מציעה/ מבקשת), מטעמי רפורמה אינני ממליץ/ מתיר! כי באמת, מי יודע לאן נגיע, אם כל יום מתפרסם דף חדש של "קולך" ובו כתובים כל מיני רעיונות חדשים-מסוכנים…" ככה באמת אמר לי הרב שלי.
כבוד הרב, אנחנו רוצות להיות בתוך הקונצנזוס. אנחנו רוצות לקבל את "ההלכה", הניסיון שלנו לשנות הוא מבפנים ורק בגדר מה שממש לא מוצדק על פי הקריטריונים ההלכתיים עצמם. איננו רוצות לזעזע ולשבור את המסגרת. איננו רוצות לנתץ את השיטה. אנחנו לא רוצות שתחששו מן השילוב. תודו שהחיים השתנו והם שיוויוניים יותר. אנחנו שותפות שלכם, הכי נאמנות, בדברים החשובים ביותר לכם וגם לנו. קבלו אותנו כשותפות ועזרו לנו לתקן את העוולות. בשבילנו, בשבילכם, למען חברה טובה ומוסרית יותר. ה"הלכה" חייבת להתחשב בנו, בנסיבות החיים המשתנות, ביחס המוסרי הנובע מעומק ליבה של התפיסה התורנית. יחס המגיע לכל אדם, וגם לנשים. זו ההלכה שלנו. זהו דבר האלוקים שאנו חשות ומרגישות. דבר האלוקים שאוהב אותנו ושומע את קולנו. אל תעוותו אותו.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-9/9/2005 00:46 |
|
| |
כל הזמן דיברתם על רווקות. מה עם גרושות ?
יש ענין לטבול או לא ? בהנחה שהיא תקיים יחסים בכל מקרה.
וגם שמעתי שגרושה מטמאת את המקווה לנשואות אם היא טובלת אף שלכאורה הכל נעשה בצורה כשרה.
ידוע לכל שרוב הגרושות/ גרושים אינם עומדים בפיתוי כי המצב אצלם חמור יותר כיון שהיו מורגלים בבחינת פת בסלו. רבים הופכים לבועלי נידות ורבות גם הן מוותרות על החוסר נעימות בטבילה. בקיצור מה ההלכה אומרת על גרושות/ים
|
|
|
|
|
| נשלח ב-9/9/2005 01:22 |
|
| |
וגם שמעתי שגרושה מטמאת את המקווה לנשואות אם היא טובלת אף שלכאורה הכל נעשה בצורה כשרה.
מישהו יודע מקור?
|
|
|
|
| נשלח ב-9/9/2005 01:32 |
|
| |
רק לענין האחרון בלבד -
אדם אינו יכול לטמא מקווה. שום דבר לא יכול לטמא מקווה, מפני שהמקווה מטהר בעצמו.
מסתבר לי שמה שנאמר כאן שהוא "שמועה" הוא לשון של הפחדה כדי למנוע ממי שאינו נשוי להשתמש במקווה, ובכך, אולי, להרחיק אותו מן העבירה.
זה ממש מעורר את השאלה האם לגלות את הסוד? בכל זאת, אני סבור שלהטעות את הבריות גרוע יותר...
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
|
|
|
|
| נשלח ב-22/8/2007 21:20 |
|
| |
תלמיד כתב בתחילת האשכול:
"גם קיום יחסים מלאים , ללא טבילה במקווה ,תוך שימוש בגומי למניעה אינו חיוב כרת אלא לאו של קריבה (ויש דעות מקילות עוד יותר שאין כלל לאו)"
לא ראיתי תגובה לדבריו. על פניו זה מופרך ומגוחך, ואם הדברים לא יצאו מת"ח גדול כתיבתם באינטרנט היא שערוריה. גם אם כתוב בחוקה שהפורום אינו מיועד לפסיקת הלכה.
|
| נשלח ב-23/8/2007 01:00 |
|
| |
זילבר
תלמיד 'פירסם' את ההיתר שלו בכמה מקומות ולא רק בעצור וכמה פעמים הטלתי (והיתלתי) ספק על ההיתר שלו אבל אני לא חושב שיש סיבה שלא יתפרסמו דבריו. גם אם ניתן היה למדוד שתלמיד הוא ת"ח קטן יותר מאלה שמופיעים ברשימות השערים היומיים הגדויליים בעיתונות הנוגעת בדבר, אין להפלות את דעתו, כמו שחכמי התלמוד לא הסתירו את דעות המשתתפים בדיונים שלהם גם אם היו קיצוניות ולא מקובלות.
(תלוי לך פעמון של היידפרק שמצלצל כל אימת שיש הודעה בגוון מיני בעצור?)
|
|
|
|
| נשלח ב-23/8/2007 02:55 |
|
| |
עם כל הכבוד הרשת קצת יותר פומבית מבית המדרש התלמודי ובתחום שבו כל נער סוקר את הרשת ואולי גם את כתבי העת הרלונטיים בחיפוש היתרים למיניהם צריך זהירות. יש גם הבדל בין דיונים שמתקיימים בציבור בכל מקרה כמו טבילת רווקות להמצאות חדשות כמו ההיתר הביזארי של תלמיד .
תוקן על ידי nmzilber ב- 23/08/2007 2:59:48
|
|
|
|
| נשלח ב-23/8/2007 06:49 |
|
| |
[זילבר,
אתה מכיר הרבה נערים שמחפשים חומר בנושא מין וכו' ויגיעו כך לעצכ"ח? נו, אולי יש בזה נחמה פורתא.
לגבי המקרה הספציפי -
אם תלמיד חושב שדבריו נכונים ומבוססים, מדוע שלא יכתוב אותם כאן? אולי יש לו אינטרס שאנשים יראו וילמדו מהם? אם אתה חושב אחרת אז כתוב.
לגבי הענין העקרוני -
הטיעון - "זה לא ראוי לכתיבה בפורום, מטעמי פומביות", כבר נידון כאן פעמים רבות (יש אפילו מקרים בהם העליתיו אני, אם כי צריך לדייק שלא עניין הפומביות העסיק אותי), ובכל פעם היתה ידם של המחזיקים בו על התחתונה. מה שאנשים רוצים לדבר עליו יימצא להם ברשת. אתה ואני ואחרים נצטרך ללמוד להתמודד עם זה.
בוגי,
ולמרות הכל, לא כל מה שעובר בראש חייבים להוציא אל המקלדת, ובודאי לא לשלוח לכאן. לא כי זה אסור. סתם, כי זה לא ראוי. ולפעמים מה שנראה כחידוד על חשבון אחרים, הוא בעצם חשיפת הערווה העצמית ברבים.]
תוקן על ידי אמשלום ב- 23/08/2007 6:51:38
|
|
|
|
| נשלח ב-23/8/2007 08:05 |
|
| |
זילבר
אתה מזכיר לי את האדם בסיפור התלמודי שכאשר בנו פרפר בין חיים למוות הוא דאג לטהרת הסכין הקדוש שבו הוא נרצח.
אולי ראוי דוקא לעזור לנער בצורכו הלגיטימי ולפרוע לו קצת את הסדר המיני שתכננו לו בראשו בפרט אם יש היתר (לדעת תלמיד), כך שלא יצטרך לחפש היתרים 'למיניהם'?
אמשלום
ולפעמים מה שנראה כחשיפת הערוה העצמית ברבים, הוא בעצם חידוד על חשבון אחרים. בכל אופן זו הבעיה של הכותב. אולי התכונת לנימוק אחר לטענתך 'סתם, כי זה לא ראוי' בלי להביא אותו.
|
|
|
|
| נשלח ב-23/8/2007 08:08 |
|
| |
[בוגי,
התכוונתי בדיוק למה שכתבתי.]
|
| נשלח ב-23/8/2007 11:26 |
|
| |
התכונת שאת נגד חשיפת הערוה הוירטואלית העצמית ברבים כי זה לא ראוי?! וכי רק במצעד ירושלמי זה ראוי?
|
|
|
|
| נשלח ב-23/8/2007 13:00 |
|
| |
זילבר
מה דעתך האם גם זה מופרך?
אדם שוכב עם אשה שלא כדרכה. ובא חברו של אותו אדם ובא אל האשה כדרכה, ואומר לה הרי את מקודשת לי בביאה זו, האם היא מקודשת?
|
|
|