|
|
| נשלח ב-25/5/2004 13:39 |
|
| |
מהסוף עד לסוף זה לא ממש הרבה...(בניגוד למהתחלה עד הסוף)
|
|
|
|
| נשלח ב-25/5/2004 15:42 |
|
| |
אזרח,
אנסה את כוחי...
באם נתייחס לשאלתך הבסיסית , נצטרך קודם להגדיר את משמעות "בתורה", אם מדובר בתורה שמעורבת עם 'תורת הקבלה' – אזי אפשר לומר שלכל שאלה יש תשובה – הקבלה כולה תשובות (פלא שכולם מפשילים שמלותיהם ורצים אליה?)
אם מדובר "בתורה" תושב"כ + תושב"ע – היא כולה שאלות, אל התשובות יגיע הצדיק/החכם בעצמו ומתוך שכלו
יושם לב: הצדיק הוא בהכרח חכם ולמדן – אך גם חוכמתו יש לה 'סוף'
זוהי גם התשובה, אותה קיבל משה שהגיע למדרגה הגבוהה ביותר מ'מין בני האדם' - ב'ניקרת הצור' על שאלתו: "הראני נא את כבודך" נאמר לו: "לא תוכל לראות פניי כי לא יראני אדם, וחי"
לפי הבנתי בגמרא שהבאת, מדובר במשל: האור שהוא השכל, צלם אלוקים שבאדם – שהרי אדם הראשון נברא שלם והכיר את ה' – או כמו שהרמב"ם מפרש במו"נ ח"ג פנ"ב : "כמו שאנחנו השגנוהו באור אשר השפיע עלינו, כן באור ההוא עצמו הוא משקיף עלינו..."
על פי הרמב"ם – "כי לא יראני האדם וחי" - באשר הוא יצור חי, זוהי המחיצה היחידה שהיתה למשה, שהאדם איננו יכול לסלקה גם בהגיעו לתכלית השלמות האנושית – בלשון חז"ל זוהי 'מחיצה בהירה' אעפ"כ היא מחיצה ומהווה גבול אחרון –
ו"ראית את אחורי ופני לא יראו" – משה הכיר את ה' מאחוריו –
ז"א – אפשר להכיר אדם מאחוריו, אע"פ שאין רואים את פניו – די לראות אחוריו של אדם, כדי לא לבוא לידי טעות ולהחליפו באדם אחר.
האדם הצדיק/החכם יכול להגיע לידי כך שיהיה מסוגל להכיר את אלוהים מאחוריו, *מה שהוא איננו* = אין סוף, שמתוך התורה הפוך בה והפוך בה, מתגלים לנו 'פרטים מדעיים' נוספים , ומתגלים רבדים/ עומקים שניתן לראותם רק בשכל הצרוף והמזוקק מכל דמיון – ורק הלמדן והחכם מגיע אליהם
"בתורה תמימה" - על פי מה שכתב רש"י בפרשת "בראשית", 'דבר שלא נגמר אינו במילואו וטובו (רש"י אומר זאת על יום הבריאה השני בו לא נאמר 'כי טוב'), כי כל דבר שלא נראה גמר ענינו ותכליתו, אינו יכול להיקרא טוב, אף על פי שתחילתו נראה טוב. ולפי זה, דבר הנראה לטוב בעיני אדם, אפשר רק לקרוא בשם "ישר" מה שנראה ישר לעיניים בשעתו אבל לא בשם "טוב", יען כי לתכלית שם טוב דרוש לדעת עתידות הדברים ותוצאותם, מה שאי אפשר לאדם לראות, ולכן אי אפשר לומר הטוב בעיני אדם, כי אם בעיני ה' הרואה לתכלית וקץ'
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-25/5/2004 16:05 |
|
| |
הועלו כאן כמה נושאים חשובים. אנסה להתייחס לשניהם מהם:
א. הקביעה: הפוך בה והפוך בה דכולי בה מבטאת לא רק את אחד מעקרונות אמונתנו, בנצחיות התורה שבעל פה האלקית, אלא גם מהווה תשתית והצדקה לכך שאנו תרים בתורה אחרי תשובה לכל שאלה הלכתית המתעוררת. שאם לא כן, אנה אנו באים?
האופן שבו ההלכות נלמדות מן התורה צריך בירור רב. ויש כאן ודאי שיטות ומתודות וגם מקום למחלוקות בתוך המחנה של לומדי התורה עצמו.
ניתן גם לשאול: עיקר זה, שהכל תלוי בו, האם הוא נלמד מסברה - או שהוא עצמו יש לו מקור?
ואם תמצי לומר, הריהו מבוסס על דרשה. "כי לא דבר ריק הוא מכם". ואנו דורשים: "אם ריק הוא - מכם הוא" שלא למדתם יפה.
והרי לפנינו הצדקה מעגלית פאר אקסלנס. דרשה שמצדיקה את עצם השימוש בדרשות כדי לעמוד על משמעותה של התורה...
אך האם זה פסול? אם דרשות הן מוצדקות, ודאי שזה לא פסול, אלא להפך...
ב. האזרח ק. היקר, תמהני על הראיה, או שמא לא זכיתי להבינה.
הגמרא שהבאת דורשת כי אדם הראשון היה מסוגל לראות באור שבו נברא העולם מסוף העולם (כלומר: קצה אחד) ועד סופו (הקצה השני).
האם זה דומה לנידון שלנו, כי לפי הרמב"ן ואחרים עימו התורה מכילה את כל החכמות והמדעים?
לכל היותר, ניתן לטעון כי המדרש הזה מלמד על איזו שהיא הבנה אינטואיטיבית, כלומר לא באמצעי הלימוד הרגילים, הדיסקורסיביים (כאשר דבר מוליך לדבר על ידי שלבי בינים). והבנה אינטואיטיבית זו יכולה לשמש גם כדי לדעת את מה שיודעים המדענים על ידי עבודתם בדרך עוקפת אך ישירה ומהירה יותר.
אם נאבה להסכים שזו משמעותו של המדרש ושאכן כך הם פני הדברים באמת.
אולם ודאי שיש לעיין במדרש לכשעצמו, מה משמעותו. אפשר כאן ואפשר באשכול נפרד. על כל פנים, איני סבור שהוא שייך לענייננו, לפחות לא באופן שהצטיירו לי דברי הרמב"ן מאז ומעולם, כהצהרה על כך שהתורה מאפשרת את ידיעת כל המדעים ברמה לא פחותה מזו של הפרופסור הגדול ביותר בתחום, כי כך נאה וכך יאה לה. אני מבין את האמונה שזה כך. זה ודאי מעניק לתורה מעמד מכובד מאד. אך העובדה שזה ייפה את כוח התורה אינו אומר שהיא מיועדת לכך... וכבר הגענו לנושא עתיק...
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-26/5/2004 21:34 |
|
| |
ר' מיימוני,
תמיהתך לא הבנתי.
אם קיימת הנחה שניתן לראות דברים שלא באמצעות הכתובים או שלא באמצעים הלוגיים הרגילים והנחה זו מבוססת על מקורות שאין חולק על תוקפם, מה בדיוק מונע ממך להאמין שניתן לראות באמצעות אותן כוחות כל דבר ?
|
|
|
|
| נשלח ב-26/5/2004 21:48 |
|
| |
האזרח היקר
פשוט מאד. שלא זה מה שטען הרמב"ן...
הרמב"ן, עד כמה שהבנתי - בדרשת על "תורת ה' תמימה" (אני כותב מהזיכרון, דבר רופף למדי...) - כותב שהתורה מכילה את כל המדעים והחכמות.
ואין כוונתו, עד כמה שהבנתיו, לכך שאדם שלומד תורה מפתח יכולות לדעת דברים בצורה ישירה, אינטואיטיבית, אפילו "מיסטית".
לא, הכוונה היא שהוא רואה - ומבין - ולומד - שהם חלק מהתורה, כפי שהגיאומטריה, למשל, היא חלק מן המתמטיקה בכלל. וכך כל החכמות הן כלולות בתורה והן רקחות וטבחות שלה. כולן ניתנו למשה בסיני, כולן נרמזו בתורה, כולן היו ידועות לשלמה החכם מכל אדם (גם השברים העשרוניים, גם לוח היסודות של מנדלייב, גם השאלה מה הם חלקי האלקטרון אם בכלל, ומה יש בחורים השחורים).
ואין כאן ידיעה ישירה, מה שמצטייר לי כעין אינטואיציה של הנומן (שהיא בלתי אפשרית בשיטת קנט), או, להבדיל, המעשה הבא מגמרא עירובין.
מעשה ברבן גמליאל, כמדומני, שהיה הולך בדרך עם תלמידו וגוי אחד. וראו חמץ. ואמר לתלמיד להרים את החמץ ולתיתו למבגאי. כלומר שזה שם הגוי. ועשה כן התלמיד ובירר אצל הגוי ומצא שאכן זה שמו. ואמרו בגמרא שמע מינה תלת. שניים בדינים, ואחד ברבן גמליאל עצמו, שכיוון ברוח הקודש.
(ולא שהניחו שהיה הגוי ידוע קודם לר"ג, או שהיה זה שם מצוי, או ששם לב לראשי התיבות שלו על המזוודה - בדיחה שנועדה להבהיר כיצד מבט חד של שרלוק הולמס יכול לגלות דברים שנסתרים מאחרים, וזו חכמה שנראית לאחרים כרוח הקודש).
זוהי רוח הקודש במובן שדיברנו עליו, עד כמה שהבנתי, ראיה ישירה ללא עיבוד נתונים. אלא שכאשר אומרים שהתורה מכילה את כל החכמות, תמיד הבנתי שלא לידיעה ישירה זו התכוונו. אך אולי טעיתי?
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-26/5/2004 22:24 |
|
| |
מיימוני,
השאלה באשכול לא התייחסה לרמב"ן (שכותב זאת גם בהקדמת פירושו לתורה), אלא לשאלה הכללית, האם הכל נמצא בתורה.
מ"מ, לעני"ד הגמ' הנ"ל וודאי היתה אחת ממקורותיו. אני חושב שגם הוא מתכוון לכוחות שמקורן בתורה ברוח מה שכתבתי.
יתרה מזו: אם כפרשנותך, הגמ' הזו מיותרת. מה צריך לאור אין סוף, אם ניתן למצוא הכל בתוך התורה? ומה הואיל הקב"ה בגניזתו?
ואם כבר, האם הקטע הבא מוכר לך ?
"הכלל, כל מה שהיה, הווה ויהיה הכל כלול בתורה, מבראשית עד לעיני כל ישראל, ולא הכללים בלבד, אלא אפילו פרטיו של כל מין ומין ושל כל אדם בפרט וכל שאירע לו מיום היולדו ועד סופו וכל גלגוליו וכל פרטיו ופרטי פרטיו, וכן של כל מין בהמה וחי'וכל בע"ח שבעולם וכל עשב וצומח ודומם וכל פרטי ופרטי פרטי'בכל מין ומין ואישי המינים עד לעולם, וכ"כ מ"ש באבות ומשה וישראל כולם הם בכל דור ודור כידוע"
|
|
|
|
| נשלח ב-3/1/2006 13:55 |
|
| |
הביטוי עצמו "ליכא מידי דלא רמיזא באורייתא" מופיע לראשונה אצל הנודע ביהודה מהו"ת או"ח סי' קכ"ו ד"ה ומה שתמה.אך במשמעות הדומה לזו של ר' יוחנן בתענית דהיינו שמה שרש"י פירש יש לו סמך מהתורה .
שמעתי בימי חלדי שיחה ממשגיח ליטאי שאמר את הביטוי בשם הגר"א במשמעות שהיא נושא האשכול שהכל רמוז בתורה .
מי מכיר ויודע שמועה כזו בשם הגר"א ?
|
|
|
|
| נשלח ב-3/1/2006 14:39 |
|
| |
אני חושב שלפני שעונים על שאלה זאת יש קודם לקבוע כללים שעל פיהם נוכל לבדוק את התשובות.
א. צריך שיהיה מידע מלא על כל התורה כדי לתת את התשובה.
ב. צריך גם לדעת באיזו צורה התורה כותבת מידע , האם בגימטריה או האם בצירוף אותיות או האם על פי דילוגים מסויימים.
לכן אני חושב שאין אף אחד מחברי הפורום שמתיימר לומר שהוא מכיר את כל הצורות של ההעברת הידע בתורה.
האם מישהוא מכם יכול לענות איפה מוזכר נוסחת עצרת בתורה ? (קיים בתורה)
על כן אני חושב שזו יומרת שוא לענות על שאלה זו על סמך רציונליות.
רק אם אנו מאמינים לדברי חז"ל שאחסתכל בתורה וברא עלמא ושכל מה שקיים בבריאה כבר היה במחשבת הבריאה אנו יכולים להסיק שהכל כתוב בתורה , אבל לנו חסר את העיניים לראות.
ידוע הכלל "לא ראיתי אינה ראיה" , וכןלינו בחזק סומין עד שהקב"ה יאיר את עיניינו.
מיימוני
<יש אומרים גם שהתורה מכילה את כל המדעים. זו למשל שיטת הרמב"ן. אך כמדומה שטעה רבנו הרמב"ן בזה (וכבר דנו בזה באשכולות אחרים). >
על סמך איזה מידע אתה אומר שהרמב"ן טעה?
האם אתה יודע שעל פי ספר יצירה (ומובא במסכת שבת) האותיות יכולת להתחלף ל רל"א צירופים שונים כלומר כב בריבוע , אם תיקח את כל הצירופים והדילוגים אני חושב שתגיע למסקנא שיתכן שהכל כתוב בתורה.
הרי כשתלמידו אבנר אמר לו שיצא לתרבות רעה כי לא האמין שהכל כתוב בתורה , התפלל הרמב"ן לאלוקים שיתן לו תשובה , והרמבן השיב לו איפה כתוב בתורה מה יהיה סופו.
אגב הגר"א בפרשת השבוע מוכיח מטעמי המקרא שיהודה הבן הרביעי דבר אם יוסף.
וַיִּגַּשׁ אֵלָיו יְהוּדָה, וַיֹּאמֶר בִּי אֲדֹנִי, יְדַבֶּר-נָא עַבְדְּךָ
יש את הטעמים קדמא ואזלא על ויגש אליו כלומר התקדם והלך על יהודה יש רביעי כלומר יהודה רביעי על ויאמר בי אדוני יש זרקא סגול כלומר זרק את שלושת אחיו
וזה מחזק את העינין למה אינכם יכולים לענות על שאלה זו.
קבל את האמת ממי שאומרו.
ניכרים דברי אמת
תוקן על ידי - דורש_אמת - 03/01/2006 14:43:23
תוקן על ידי - דורש_אמת - 03/01/2006 14:54:14
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-3/1/2006 14:56 |
|
| |
זה לשון הגר"א בספרא דצניעותא פ"ה:
הכלל כי כל מה שהיה והוה ויהיה עד עולם הכל כלול בתורה מבראשית עד לעיני כל ישראל, ולא הכללים בלבד אלא אפילו פרטיו של כל ענין ומין ושל כל אדם בפרט, וכל מה שאירע לו מיום הולדו ועד סופו וכל גלגוליו וכל פרטיו ופרטי פרטיו והן של כל מין בהמה וחיה וכל בעלי חיים שבעולם וכל עשב וצומח וכל פרטיהם ופרטי פרטיהם בכל מין ומין ואישי המינים עד לעולם ומה שיארע להם ושורשם וכו' וכל זה נכלל כולו בפרשת בראשית עד נח וכו' וכללו נכלל בפרשה הראשונה עד ברא אלוקים לעשות
העתק מספר בית ישי דרשות בהקדמה
דורש אמת
מעונין לנסות לפתור את החידה,
תסביר לי בבקשה מה זה "נוסחת עצרת"
לא צריך להוכיח מהטעמים שיהודה דיבר וגם לא שהוא הבן הרביעי ושמות הטעמים כמדומני שאינם שוים אפילו היום בין כל הקהילות,
אני ,אגב, שמעתי את הוורט הזה של הגר"א קצת אחרת
התקדם ואזל הרביעי -מדוע- מפני שזרק עצמו מלהיות מונח בסגולה =וחטאתי לאבי כל הימים
תוקן על ידי - ymy33655 - 03/01/2006 15:05:06
|
|
|
|
| נשלח ב-3/1/2006 16:51 |
|
| |
האם אפשר לבנות מכונה שעונה על השאלה אם יש אלוקים או לא?
התשובה היא, כמובן, כן. בונים שתי מכונות, האחת עונה תמיד "כן" והאחרת תמיד "לא". בין שתי אלה, בנינו מכונה שעונה על השאלה.
מה שלא ידוע, זה איך בונים מכונה שמחליטה מי מהמכונות האלה נותנת את התשובה הנכונה.
באותו אופן, המילה "נו" מכיל את כל התשובות האפשריות לכל השאלות האפשריות, משום שבאמצעות חזרות על שתי האותיות אפשר לבנות מספרים בינאריים בכל אורך.
מה שאין בתוך "נו", זה הוראות לייצור אותם מספרים בינאריים.
ומה שאין בתוך התורה, זה הוראות כיצד לדלג, להכפיל, לחבר, לגרוע, להצליב, לדפדף, לזורר ולחרטט עם הטקסט, כדי להגיע לכל התשובות האפשריות. את כל הקביעות המלומדות של דורש_אמת, אפשר להחיל גם על השיר "יונתן הקטן".
דורש אמת, כדאי שתתחיל לדרוש ביתר תקיפות.
תוקן על ידי - יבוסי - 03/01/2006 16:50:28
|
|
|
|
| נשלח ב-3/1/2006 17:17 |
|
| |
יבוסי
כנראה לא הסברתי את עצמי דיו.
א. אם תבדוק את כל האפשרויות תקבל תשובה מלאה על מה שאתה מבקש כמו הסיפור עם הרמב"ן.
ב. אתה שוב פעם מתייחס לענין שיש לך מושג איך לקרוא את התורה , אבל כשתתעמק בספרים שעוסקים בענין יהיו לך הפתעות כמה לנו כבני אנוש אין מושג מה כתוב בתורה.
ג. זה שאתה לא רואה את ההוראות איך לקרוא את התורה , לא מלמד כלום על העינין האם יש בתורה תשובה על הכל או לא , אתה רק יכול לומר שאתה לא רואה בתורה תשובה על הכל.
YMY
נוסחת עצרת.
שתי אבנים בונות שני בתים שלש בונות ששה בתים, ד' אבנים בונות כ"ד, חמש בונות מאה ועשרים בתים, שש אבנים שבע מאות ועשרים, שבע אבנים בונות חמשת אלפים וארבעים בתים.
לגבי הטעמים
אני לא הבאתי את הענין כהוכחה אלא כאפשרות איך לראות שבתורה נכתבו דברים.
איפה בתורה כתוב עצרת אין לי שום ענין להביא זאת , היות וכאן המטרה היא לא לקבל את עומק התורה אלא את הרציונליות , רק שמנסים בעזרת שאלות כאלו או אחרות למעט מכח התורה, ועל כן לא כאן המקום לתת את התשובה.
קבל את האמת ממי שאומרו.
ניכרים דברי אמת
תוקן על ידי - דורש_אמת - 03/01/2006 17:24:18
תוקן על ידי - דורש_אמת - 03/01/2006 17:30:15
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-4/1/2006 00:50 |
|
| |
דורש,
כתבת:
רק אם אנו מאמינים לדברי חז"ל שאחסתכל בתורה וברא עלמא ושכל מה שקיים בבריאה כבר היה במחשבת הבריאה אנו יכולים להסיק שהכל כתוב בתורה , אבל לנו חסר את העיניים לראות.
אפילו אם מקבלים את ההנחה הזו, אין בכך כדי ללמד שבתורה יש תשובה לכל שאלה. אפילו אם התורה היא, באיזה אופן מסתורי, תכנית האב של כל היקום, לא נובע מכך בכלל שכתוב בה מהלך התפתחות היקום מרגע היצירה. רוב הסיכויים, שכדי לדעת את מצבו של היקום ברגע מסויים לאחר ש"הסתכל באורייתא", תצטרך פשוט לחזור על כל התהליך ולהמתין אותו פרק זמן.
אשר לשאר דבריך, קודם כל למדתי מהם עד כמה חשוב להתנגד בתוקף להחלת "תכנית הליבה" על החינוך העצמאי. רק מערכת שמטפחת בורות בחשבון, יכולה לייצר אנשים שמתפעלים מהימצאות נוסחת (!) עצרת, עניין של כיתה ו' בערך, בתוך ספר היצירה.
שנית, הטענות שלך לגבי אופני הקריאה הלא ידועים, מזכירות את הסיפור על היהודי שאמר בתפילה את כל הא"ב, בתקווה שהיושב במרומים ירכיב כבר את המלים הנכונות. אין לי שום דבר נגד התחביב שלך, להפוך באותיות התורה עד שייקרה בדרכך איזה צירוף שמתייחס בצורה מעורפלת לנושא מוכר; רק היומרה שלך, לייחס לפעילות הזו יותר משמעות מאשר לפתרון סודוקו בעיתון, היא מגוחכת.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-4/1/2006 07:41 |
|
| |
יבוסי
<יכולה לייצר אנשים שמתפעלים מהימצאות נוסחת (!) עצרת, עניין של כיתה ו' בערך, בתוך ספר היצירה. >
או שלא הבנת את כוונתי או שאתה גס רוח.
לא התפעלתי משום דבר.
א. לא התכוונתי לומר שנוסחת עצרת היא בספר יצירה אלא עניתי מהי נוסחת עצרת, עיקר כוונתי היתה שגם בתורה מוצאים אותה , ויש לזה מקור ואת המקור לא הבאתי , בעצם את כל המתמטיקה מוצאים בתורה.
ב. במטמתיקה 4 יחידות קבלתי 90%.
ג. לעצם הענין כלפי התורה כנראה תוכנית הליבה השפיעה עליך לראות את התורה כמו עוד איזה חוכמה חיצונית.
אני ממש שמח שאין לך נגד התחביב אבל חבל שלא ראיתי את זה מאתמול ,כי ממש לא הצלחתי להרדם מעצם המחשבה מה יבוסי חושב על דעותי.
חן חן לך על זלזולך באינטלגנצית הזולת.
אנני יודע מה אתה תורם לחברה בחוכמתך , אבל אני תורם מחוכמתי לאחד הפרוייקטים החשובים במדינת ישראל.
קבל את האמת ממי שאומרו.
ניכרים דברי אמת
|
|
|
|
| נשלח ב-4/1/2006 19:54 |
|
| |
דורש, תמוה בעיני שאתה מכנה אותי "גס רוח" ומאשים אותי בזלזול באינטליגנציה של הזולת. חברי לעבודה דווקא נוהגים להביא אותי כדוגמא לאדם בעל נימוסים מוקפדים, שחולק כבוד לכל הבריות.
|
|
|
|
| נשלח ב-5/1/2006 08:39 |
|
| |
יבוסי
כנראה שבניק קל יותר להיות גס רוח.
קבל את האמת ממי שאומרו.
ניכרים דברי אמת
|