| נשלח ב-16/9/2007 18:11 |
|
| |
אמשלום:
שנרב,
להבנתי, חז"ל "השתמשו" בטקס ההשקיה כעונש לאישה שכבר ברור כי היא אשמה, מבחינת דיני הראיות שלהם (כי היו שני עדים לקינוי ולפחות עד אחד לסתירה). זה לא פשט המקרא. חז"ל (או לפחות ר' יהושע ובית הלל) לא ראו חיוב בהשקיה ואיפשרו לבעל ולאשתו להימנע מן הטקס ולהתגרש. אני מבינה את התיאורים האיומים של מהלך הטקס החז"לי כעוד ניסיון להשפיע על בני הזוג להימנע ממנו ולא להגיע אליו (ומי שבכ"ז מחליט/ה "ללכת עד הסוף" אולי גם ראוי לה/ו להיענש על עזות הפנים...). במקרא האופציה הזו, כביכול, לא קיימת. מי שמקנא (חש רגש של קנאה = "עבר עליו רוח קנאה", ולא "מזהיר אותה בפני שני עדים" כמו אצל חז"ל) חייב להביא את אשתו אל הכהן, ולכן אין שם מימד של הענשה אלא של בחינה (שברירת המחדל שלה, כאמור, היא לא פגיעה פיזית).
[אני משתמשת בניסוח רב-מגדרי, כיוון שאני חושבת שהטקס המשפיל והמזעזע שנערך לאישה פוגע עמוקות גם בבעלה ומשפיל גם אותו (לא רק מהיותה "שלו", אלא גם בכך שהוא חושף ברבים את מערכת היחסים הקלוקלת בביתם, את כשלונו כבעל וכמאהב ואת גבריותו הלקויה).]
בעלבעמיו:
אמשלום
את בטוחה שזה משפיל את הבעל או שאדרבא?
שנרב_נ:
אמשלום,
אני חושב שאת משליכה אורח חשיבה מודרני (ואפילו רק של חלק מן הציבור המודרני) על עולם שלא ממש הכיר אותו.
הרי המשנה עצמה אומרת כי מטרת הטכס היא "וניווסרו כל הנשים ולא תעשינה כזמתכנה", ואם זה לא מספיק, הנה הרמב"ם, שהיה קצת יותר קרוב מנטלית לחז"ל, במורה נבוכים:
ומפני שההאשמות בניאוף והחשדות המתייחסים אליו מרובים מאוד באשר לאשה, נצטווינו על דיני השֹוטה. פרשה זאת מחייבת כל אשה נשׂואה לשמור את עצמה שמירה מרבית ולהיזהר תכלית הזהירות פן יחלה לב בעלה בגללה. מחשש אימת מי שֹוטה. מפני שאפילו היתה חפה מפשע ובטוחה בעצמה - רוב בני-אדם היו פודים עצמם בכל רכושם מן המעשׂה אשר ייעשה בה, יתרה מזאת, מעדיפים את המוות על אותה חרפה גדולה, חשׂיפת ראש האשה, פריעת שׂערה, קריעת בגדיה עד שייחשׂף החזה והולכתה סביב בכל המקדש בנוכחות הציבור, נשים וגברים, ובנוכחות בית-דין הגדול. החשש מפני זה מונע פגעים גדולים המשבשים את סדריהם של כמה בתים.
מצד שני את צודקת בהעלותך את נושא הגירושין. בחז"ל האלטרנטיבה להשקיה היא גירושין, וההבדל הוא שאם הבעל מגרש הוא צריך לשלם את הכתובה, משא"כ אם האשה מודה שאז הוא פטור מן הכתובה. כך המשנה אומרת שאם האשה הודתה, או סרבה לשתות את המים, אזי "שוברת כתובתה ויוצאת".
אבל כתובה לאו דאורייתא, ואם כן יש קושיה גדולה על הטכס כפי שהוא נמצא בתורה: למה לא לגרש, במקום כל הבלגן הזה? יתכבד הבעל ויחליט אם אשתו במצבה הנוכחי מוצאת חן בעיניו - ואז ישאר אתה, או לא - ואז יגרש. איזו מטרה משרת הטכס? זה באמת לא ברור לי.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-16/9/2007 18:12 |
|
| |
אמשלום:
שנרב,
אני לא מבינה איך הקטע מהרמב"ם סותר את שאמרתי אני. אני מסכימה איתו לגמרי.
ברור לי שאם היו הנשים והגברים המגיעים אל הכהן חושבים כמוני על הטקס, הם לא היו אותו עורכים אותו לכתחילה. מצד שני, אני לא בטוחה שמה שהתורה הכתובה חושפת בפני (ובפניך) היה גלוי לכולם (ועיין במחלוקת בן עזאי ור"א לגבי "המלמד את בתי תורה" בדיוק בהקשר זה...).
אני חושבת שאתה מדגיש נכון את ההבדל בין המקרא לחז"ל - אופצית הגירושין נמצאת אצל חז"ל אבל לא בתורה (לא בהקשר מי הסוטה, בכ"א). מהכרות עם העולם (ואני לא חושבת שמשהו השתנה בזה, לצערי, מאז ימי התורה) סביר שלא אפשרות הגירושין עמדה בראשו של מי שרוח הקנאה עברה עליו, אלא אפשרות האלימות ואולי אפילו הרצח. הטקס התורני (כולל הליכה הממושכת אל בית המקדש, הוצאת הדברים אל מחוץ לכתלי הבת הפרטי וכו') נראה לי כהליך סובלימטיבי לאלימות, שהיא התגובה המיידית והאינסטינקטיבית ביותר (לפחות ע"פ ה"טבע"). מקרה דומה הוא הבן הסורר והמורה, שגם בו נדרשת סובלימציה לאלימות ההורים (ויש דמיון רב בין יחסי הורים וילדים במקרא ליחסי בעל ואשתו, לפחות מבחינת ההיררכיה והשליטה), ע"י הליכה אל זקני העיר, הוצאה לפומבי את "סודות" הבית (ואפילו שיתוף שני ההורים - נקודה שחז"ל הדגישו עד כדי אבסורד).
כאשר חז"ל מעלים את אופצית הגירושין דוקא בהקשר הזה, הם מוסיפים עוד שלב לסולם הסובלימציה ומאפשרים למעורבים בעניין "לרדת מהעץ". שוב, עם כל הכאב שהטקס החז"לי מעורר בי (עד כדי כאב פיזי ממש), אני חושבת שראוי להבינו ככזה שבא להרתיע מפני קיומו לכתחילה.
כעת אני מבין יותר את טענתך, ועדיין:
א. איך ניתן לומר על הבן הסורר שזו "סובלימציה לאלימות ההורים" אם בכל מקרה הורגים אותו? מה הוא הרויח מפניית ההורים לזקני העיר ? (אא"כ תאמרי שעצם החשיפה והבירור מקטינים את הסבירות לביצוע העונש).
[במאמר מוסגר, נראה לי שיש קשר בין בן סורר, אשה סוטה (לשונית = סרה, כמו סוטה מן הדרך) וזקן ממרא]
ב. להבדיל מדיני גואל הדם ועיר מקלט, בעניין סוטה למיטב זכרוני לא בתורה ולא בחז"ל נזכרת האפשרות של רציחת האשה על ידי הבעל. אף על פי שהיום שומעים הרבה על רצח בגלל כבוד המשפחה וכדומה, האם אכן זהו נוהג כל כך עתיק?
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-16/9/2007 18:13 |
|
| |
שנרב,
א. בדיוק. אני חושבת שהחובה לפרסם את הבעיות של המשפחה (ויש בזה השפלה גם להורים), והצורך להביא את הבן הסורר אל פני הקהילה (בית הדין, שאמור להחליט האם הוא עונה על הקריטריונים, ובודאי בודק וחוקר גם את התנהגות ההורים וכו') בהחלט מרתיעים. אפילו עצם התמשכותו של התהליך, מחייב סוג של שיקול דעת (כפוי) על ההורים ואמור לעצור את היד המוכנה להכות, טרם מעופה (וכל זה נכון גם לגבי הבעל המקנא).
[אגב, גם הראיות או העדים שדורשים חז"ל הם חלק ממהלך כזה, למרות שברור כי להם יש גם אג'נדות שאינן קשורות דוקא לכאן, כמו ניסיון עקרוני לדייק ולהגדיר חוקים, קריטריונים חוקיים וכד'.]
ב. האם אתה חושב שמשהו השתנה לרעה במעמדן של נשים? או אולי ביכולת (או ברצון) של הקהילה לפקח על מה שקורה בבית פנימה? אם כבר, סביר לי שהמצב רק משתפר (אם כי לא מספיק, ככל הנראה).
|
| נשלח ב-22/7/2008 09:39 |
|
| |
כמה_אמיתות: יחס התורה לסוטה
שלום לחברי הפורום
הייתי רוצה לשמוע את דעתכם על גישת התורה\משה לענין סוטה.
הבנתי היא שהגישה היא הרתעתית - לשמור על מבנה המשפחה השלם, אבל למה לא מוזכר דבר כזה גם לגבר?
האם זה בגלל שבזמן כתיבת התורה אישה לא יכלה לטעון ממילא או שיש פה דבר עקרוני יותר?
הכוונה כמובן לזמן בית המקדש ולאישה שבעלה קינא לה - אשמח מאוד לתגובות.
ירוחםשמ:
לפי דין התורה- אשה שזינתה ושכבה עם אחר. דינה מות. והיא אסורה יותר לבעלה,
לעומת זאת אין איסור על גבר לשכב עם אחרת, הוא כמובן יכול להתחתן עם הרבה נשים- לפי התורה, שהיתה מקובלת בזמן הבית. ובזמן ההוא.
המבנה של המשפחה השלם, אינה רלונטית כאן לעניננו, היא רלונטית לערכי המוסר, הנלמד, אבל לא מפורש.
כמובן שזו שאלה בפני עצמה- הפליה לכאורה?
אבל לא על זה באתי לדון - באתי לדון על איש שקינא לאישתו, ללא שום הוכחות היא מביא את אשתו למצב מביש של עמידה ב"טקס" מים מעוררים.
מה הטעם? למה האישה לא יכולה לקנאות לבעלה אם אישה נשואה?
|
|
|
|
| נשלח ב-22/7/2008 09:43 |
|
| |
ירוחםשמ:
זה לא מדויק, תורת הקנאות,- זה לא מצב שאדם קנאי מטבעו בלי כל הוכחות, מתחשק לו לקנאות והוא מקנא.
האשה מוזהרת שוב ושוב ביחס להתנהגותה, ו אם אכן התנהגותה נילוזה, אמנם אין הוכחה מוחצת של- מכחול בשפופרת- (שאז היא מוצאת להורג).- אלא חשד סביר , ולכן יש את הטכס של האשה הסוטה,- אם אי אפשר להגיע לאמת מוחלטת,בצורה טבעית, האמת תתגלה בצורה מאגית.
האשה אכן יכולה לקנא לבעלה, שהוא שוכב עם אשת איש, והיא יכולה גם לפעול בנידון, ולגלות את ערוותו ברבים, ואם היא תביא גם עדים למעשה, בעלה לא יזכה לפרבילגיה של אשה סוטה אלא יוצאה להורג, בלי שהות.
ירוחם, מכחול בשפופרת לא נפסק להלכה. מספיק שיהיו כדרך המנאפים.
מואדיב:
.
ורק יש להעיר, שאם הבעל עצמו רועה בשדות זרים, גם אם אשתו אכן עשתה מעשה שלא יעשה, המים המרים לא יפעלו את פעולתם לגביה.
ירוחםשמ:
הפרעתוני
הגמרא דנה בדיוק על הזמן המדויק, שצריך למכחול עד השפופרת. ואם הזמן הוא פחות מהאפשרות הזו, היא לא נקראת סוטה.
דרך המנאפות אפשרית גם בזמן קצר יותר.
אכן המטרה היא שמירה על מבנה המשפחה.... דהיינו מבנה המשפחה הפטרארכי
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-22/7/2008 09:47 |
|
| |
מורה_נבוך:
ירוחם
הגמ' דנה על זמן הסתירה.
והדין שכדרך המנאפים מספיק הוא משום שמניחים שהגיעו למכחול בשפופרת.
לעצם השאלה.
אם בעלה של אשה שכב עם אשה נשואה אין בכך פגיעה בנישואי אשתו אלא בנישואי האשה ששכב עמה. למה שאשתו תוכל לקנא לו?
ירוחםשמ:
מורה נבוך
הגמרא אומרת- בהמשך- נשיקה ולא כלום היא, במקום אחר אומרת הגמרא, וכי מכיון שמעכה בין דדיה פסלה? כל אלו דרך מנאפים,
הסתירה צריכה להיות זמן אפשרי- של מכחול בשפופרת והעראה לתוכה.
אם בעלה של אשה שכב עם אשה נשואה אין בכך פגיעה בנישואי אשתו אלא בנישואי האשה ששכב עמה. למה שאשתו תוכל לקנא לו?
אתה לא יכול להבין את האשה שמקנא לבעלה, אם הוא שוכב עם אשה אחרת, נשואה או לא נשואה?
הגמרא אומרת- אין אשה מקנא אלא בירך חברתה
משכיל_זוהר:
כמה אמיתות
מכיון שאין שום איסור לאשה לקיים יחסים עם בעלה שבוגד בה (בין עם פנויה בין עם נשואה ),ממילא אי"ז עינינה של האשה להתערב בעבירות של בעלה ,אם זה פוגע בה רגשית שתפנה לפסיכולוג,התורה באה לברר את ענין הסוטה בשביל למנוע טומאה של אישה שאסורה לבעלה,ולא משום שלום בית.
כמה_אמיתות:
תודה רבה על התגובות
א. קינוא הגבר לא מצריך הוכחות כלל - והתנהגות נילוזה אין בה דבר רע - במיוחד שהתנהגות נילוזה זה דבר מאוד מאוד לא ברור, לפי חלק מהשיטות מספיק שראו אותם מדברים במצב מסוים.
לאומת זאת בלי להכנס להלכות אישות - גם אם הגבר הולך ועושה כרצונו (נגיעה, חיבוק ונישוק) אין לאישה שום כלי להתמודד בקינוא שכזה - בזמן שלגבר, כפי שהסברתי, זה פשוט מאוד.
ב. כל הנושא ה"מאגי" הזה לא כ"כ ברור - כי אי אפשר לדעת מה בדיוק היה שם:
1. אין חומר בטבע שפעולתו היא כזו - אפילו לפעמים. ובטוחני שלא נוצר יש מאין חומר כזה.
2. קשה להסביר את הנושא בלי לומר שהיה שם איזה הוקוס פוקוס - שאני לא מאוד מקבל, כי קשה להוכיח זאת למשכיל - במיוחד שאין שום דרך לבדוק זאת, כי פעם זה עובד - ופעם לא.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-22/7/2008 10:14 |
|
| |
נושא ב. כבר נדון בשישה דפים הקודמים - עמכם הסליחה.
|
|
|
|
| נשלח ב-18/7/2013 23:05 |
|
| |
הכלי יקר בפרשת סוטה מגמד את המאגיה אם כי עדיין זה לא טבעי, פירושו הוא שמים קדושים אינם יכולים לצאת ממקום שנעשתה ממנו עבירה ולכן על פי טבע כשאין הפסולת מסוגל לצאת מהגוף הוא גורם לקריסת מערכות,
|
|
|
|
| נשלח ב-18/7/2013 23:41 |
|
| |
מה רע בקצת מאגיה? אדם שמקדש אשה לא משתעבד לבעול רק אותה. היא משתעבדת להיבעל רק לו. לכן האשה מקודשת לאיש ולא להיפך. עמ''ס קידושין ובתוס' שם[ב:] בעל יכול גם לשאת אשה נוספת ואשה לא יכולה לשאת בעל נוסף, מן הסתם מסיבה זהה. נוכל אולי לפרש שטעם הדבר כיון שהמעשה מתבצע בגוף האשה ודו''ק. המצב שונה רק בזמן רבינו גרשום שחולל את המהפכה הגדולה במעמד האשה כפי שמוזכר בפוסקים בהל' פסחים.
|
|
|
|
| נשלח ב-18/7/2013 23:44 |
|
| |
רציו
??באמת שלא הבנתי,
האמת היא שיש פירכא לדבריו של הכלי יקר שהרי המים של האשה גם גורמים לאותו מיתה של הבועל ללא שישתה,
|
|
|
|
| נשלח ב-19/7/2013 01:26 |
|
| |
| ביליצר כתב: |  | רציו
??באמת שלא הבנתי,
האמת היא שיש פירכא לדבריו של הכלי יקר שהרי המים של האשה גם גורמים לאותו מיתה של הבועל ללא שישתה,
|
|
מאגי סימפסון
|
|
|
|
|