בית פורומים עצור כאן חושבים

פרשת סוטה , האם זו מאגיה ?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-1/6/2014 10:39 לינק ישיר 

מקרא כתב:
טקס אשה סוטה ומשפט האל

שאנו באים להבין מהי הטקס הזה, אנו חייבים להבין את השיטה החברתית שלהם.

וכבר חז"ל הבינו את פשטות הדברים. והנה  (במדבר רבה (וילנא) פרשת נשא פרשה ט )

ולכך כתיב בסוטה בעת ששוכבת עם אחר ומעלה בו מעל ב' מעילות הללו למה אחת שהיא משקרת בהקב"ה והשנית שהיא משקרת בבעלה כיצד משקרת בבעלה (?) שהיא אומרת על הממזר שהוא בנו ואינו בנו והוא יורש את נכסיו כיצד משקרת בהקב"ה שהקב"ה אמר שהממזרים לא יקחו חלק בארץ אלא בן שהוא מיוחס אחר אביו והיא אומרת על הממזר שהוא בן בעלה ונותנת לו חלק בארץ מהו ומעלה בו אמר הקדוש ברוך הוא בבעליך את יכולה לשקר בי אין את יכולה לשקר שאני רואה את הכל שכן כתיב (זכריה ד) עיני ה' המה משוטטות בכל הארץ ואומר (משלי טו) עיני ה' צופות רעים וטובים לא כשאת סבורה להנחיל הממזר שלך נכסי בעליך אני מכיר הממזר ואני טורדו מן העולם כההיא דאמר ר' חנינא אחת לששים ולשבעים שנה הקדוש ברוך הוא מביא דבר גדול בעולם ומכלה מהם את הממזרים ונוטל עמהם כשרים שלא לפרסם את החטאים.

האלוהים בחז"ל הזה משקפת את השיטה החברתית היהודית. והיות שהשיטה הבסיסית היית הקן המשפחה האישית ולכן חלקו את הארץ דווקא לפי הגבר כלומר רק הבנים יורשים והבנות באות לנחלת בעליהם.
זה הסדר החברתית שיכולה לשמור על הקן המשפחתי של כל אחד.
ולכן יש כאן בעיה שאם הבעל חושד שהילד לא שלו ?! אז יש כאן "מעל" ומעלה בו מעל.
מהי המעל ? בדיוק זה שהנחלה תעבור לממזר והאבא מפסיד את נצחיותו האישית לשם כך בשביל נצחויותו האישית הוא מכניס את עצמו לכלא במסגרת המשפחה ובשביל זה הוא צריך בכלל את הארץ ואת הטבע.

מכאן גם תבינו מה פירוש בחז"ל הזה לעיל שאומר בהמשך שכל שבעים שנה האלוהים כביכול מכלה את הממזרים. כי שהילדים שייכים לחברה ולא למשפחה הם מבחינת ממזרים שבקלי קלות מקריבים אותם למען המולך. והנה אנו רואים את המחזוריות של כל שבעים שנה מלחמות עולם.

תוקן על ידי עצכח ב- 01/06/2014 11:03:25

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/6/2015 12:22 לינק ישיר 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/6/2015 01:11 לינק ישיר 

[בודאי כבר הומלץ כאן באשכול, אבל אין לי כוח לעבור על הכל שוב כדי לבדוק...

ישי רוזן צבי, הטקס שלא היה: מקדש, מדרש ומגדר במסכת סוטה (מאגנס, 2008). ]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/6/2015 04:41 לינק ישיר 

לחץ "עמודים מהספר"

תוקן על ידי נישטאיך ב- 17/06/2015 04:59:41

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/6/2015 13:42 לינק ישיר 

לגבי ישי רוזן-צבי ו"הטקס שלא היה" – התעמקתי בזה לפני איזה חודש (בפרשת נשא), וששתי על התיזה שלו כמוצא שלל רב – והלוואי והוא היה צודק ואכן כל הטקס הזה הוא המצאה ספרותית בבחינת דרוש וקבל שכר.*

אבל אז גיליתי שפרופ' מאיר בר-אילן כתב ביקורת מפורטת על הספר ובשורה התחתונה יש להודות בצער שמדובר בעורבא פרח, בבחינת "התיזה שלא היתה"...
בקצרצרה, בר-אילן טוען 2 טענות:

א) זו דוגמה קלאסית ואולי קיצונית של "לא ראינו אינה ראיה" – לא ניתן להוכיח אם היה או לא היה טקס עפ"י ניתוח טקסט בלבד (=זה לא השערת התעודות כאן, כן?...)

ב) ישנם שלושה מקורות לא-הלכתיים ובלתי-תלויים בחז"ל המשיחים לפי תומם אודות הטקס – לא יעלה על הדעת כמעט שכולם בדיה ספרותית:
1. "מעשה בכרכמית שפחה משוחררת שהיתה בירושלם והשקוה שמעיה ואבטליון". 2. "אף היא עשתה טבלה של זהב שפרשת סוטה כתובה עליה". 3. "משרבו המנאפים פסקו המים המרים , ורבן יוחנן בן זכאי הפסיקן" 

* במחשבה שנייה אני כבר לא יודע מה עדיף לחשוב – שחז"ל היו מיזוגניים ובדו מליבם פרטי-פרטים לטקס המקראי, או שבעצם לא היתה להם ברירה, מעשים שהיו כך היו, והם רק תיעדו את ההלכות הנובעות מהם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/6/2015 15:01 לינק ישיר 

[אברם,

א. המלצה על קריאת ספר אינה בהכרח הסכמה עם כל מילה הנאמרת בו... אני תמיד בעד מחלוקת בהקשרים כגון דא - הידע והתובנות שלנו היו נשארים חנוטים וקפואים ללא מחלוקת.

ב. לא קראתי את המאמר של פרופ' בר אילן, אז אני מגיבה רק למה שאתה כתבת.
שלושת המקורות שהבאת אינם עונים על ההגדרה שלך של "לא-הלכתיים ובלתי תלויים המשיחים לפי תומם אודות הטקס". המקור הראשון הוא ממשנה העוסקת בין היתר בהשקיית הסוטה (כיצד זה "בלתי תלוי" או "משיח לפי תומו"?), והוא אמנם "מעשה" אך תפקידו הוא הלכתי לגמרי (ואם לא כך, אתה מוזמן להגדיר את כל משנה עדויות כ"בלתי הלכתית"...). לימוד היסטורי פוזיטיבי (קרי: על מה שהיה במציאות) מטקסט כזה הוא לכל הפחות בעייתי, אם לא לגמרי בלתי אפשרי (האם היו אנשים בו"ד ששמם "שמעיה ואבטליון"? האם אתה יודע מתי הם חיו והיכן? האם אתה יודע פרטים לגביהם מתקופתם שלהם או רק ממרחק מאות שנים אח"כ בלבד? האם בלתי סביר להניח שסיפור על דמויות/אנשים מאוחר במאות שנים לזמנם הוא לכל הפחות משובץ וארוג בעמדות ותפיסות עולם של מספרי הסיפור? וכו' וכו'....). המקור השלישי גם הוא כלול בהערות הקודמות (איחור המקור עצמו לעומת התקופה אותה הוא מתאר, הבנת "סיפור" כ"עובדה היסטורית" וכו'). בנוסף, הוא חלק מרצף ספרותי במובהק (חזרות לשוניות, מקצב כמעט שירי וכו'), שניסיון להבין אותו כתיעוד היסטורי מדויק נראה לי טיפה מגוחך. המקור השני אינו אומר דבר על קיומו של הטקס, הוא רק מספר שהטקסט התורני ("פרשת סוטה") היה מוכר בתקופה כלשהי ושהמלכה הנדיבה ראתה בו משהו שראוי לתצוגה מוזהבת... 

ג. אם אני זוכרת נכון (קראתי מזמן...), רוזן צבי אינו טוען טענה היסטורית לגבי קיומו של הטקס, אלא טענה הלכתית-דתית. לשיטתו, אם הולכים אחר השיטה ההלכתית של המשנה (והתוספתא) בעניין הסוטה פשוט אי אפשר להגיע לכדי קיום של הטקס (כיוון שההלכה מגבילה באופן קיצוני את אפשרות הביצוע שלו ועוד קודם לכן את האפשרות להגיע לכדי ביצועו, אולי בדומה לגישת "שני עדים והתראה" שלמעשה מבטלת כמעט לחלוטין ביצוע של עונש מוות). טענה כזו בהחלט ובהחלט ניתן לעשות על בסיס הטקסטים (בלבד), כיוון שזו טענה על הטקסטים... ]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/6/2015 16:44 לינק ישיר 

אז מדוע לא נאמר שסוטה לא הייתה ולא נבראה, כמו עיר הנידחת ובן סורר ומורה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/6/2015 18:53 לינק ישיר 

[בע"ב,

גם לא נאמר שעונש מוות לרוצח לא היה ולא נברא, למרות שסביר למדי שבמציאות של חז"ל זה לא התקיים מעולם...]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/6/2015 07:15 לינק ישיר 

אמשלום 

>ב. לא קראתי את המאמר של פרופ' בר אילן, אז אני מגיבה רק למה שאתה כתבת< 

קראי אותו כאן: 

https://faculty.biu.ac.il/~barilm/articles/publications/publications0114.pdf

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/7/2015 23:40 לינק ישיר 

אמשלום,
א. מנין שלא התקיימה הוצאה להורג בימי חז"ל. בוודאי שההנחה אינה יכולה לשמש כראיה.
ב. אם הטיעון הוא כי אין אפשרות שיתקיימו התנאים האמורים בפרשת סוטה, יפה שאל בעל מדוע הגמרא לא אמרה לא היה ולא נברא כמו בבן סורר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/7/2015 08:39 לינק ישיר 

במחילת כבודה, הולכת בשיטת הרוזן צבי, להכחיש תיאורים מפורשים, ולאחר מכן לטעון ש"אין מקור"...
והרי יהודה בן טבאי נשבע אראה בנחמה אם לא הרגתי עד זומם, ואותו שרכב על סוס בימי יוונים וסקלוהו, ועוד כאלו בתלמוד. וכן ישוע הנוצרי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/7/2015 10:17 לינק ישיר 

ואפילו הגמרא שאמשלום אמורה להסתמך עליה אומרת רק שסנהדרין ההורגת אחת לשבע (וי"א שבעים) שנה נקראת קטלנית. מכאן א. היו סנהדראות כאלו. ב. אחת לשמונה שנים היה מקובל להרוג.

יתכן, ברוך השב.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/7/2015 11:03 לינק ישיר 

אוצר המדרשים (אייזנשטיין) עשרת הדברות עמוד 461

כדתנן ר"ש בן שטח תלה שמונים נשים מכשפות באשקלון. כיון שעשה כן באו קרובים של המכשפות וכיוונו היום והשעה והעידו על בנו של ר"ש בן שטח שעבר עבירה שחייב בה סקילה, וחייבו ר"ש אביו סקילה אף על פי שהיה יודע בו שלא חטא מעולם, כיון שכיוונו עדותם הוציאוהו לסקילה, אמר להם בנו של ר"ש בן שטח, אם אני עברתי עבירה זו יהיו העדים נקיים וכל ישראל נקיים והמיתה תכפר עלי, ואם לאו כל עונותי מחולין לי והקולר תלוי בצואר העדים וכל ישראל יהיו נקיים. אמרו העדים היאך נשפך דם נקי, אמרו לו עדות שקר העדנו על שהרג אביו קרובותינו, אמר ר"ש כבר כתוב בתורה אם לא יגיד ונשא עונו כיון שהגיד שוב אינו חוזר ומגיד והרגוהו והיה קולר תלוי בצואר העדים. ולכך ישמור אדם את עצמו מלשון הרע וישמור מצרות נפשו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/7/2015 11:18 לינק ישיר 

אם בי"ד  הרגו בזמן חז"ל

סנהדרין עא. אני ראיתי וישבתי על קברו

מכות ה: אראה בנחמה אם לא הרגתי עד זומם 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/7/2015 01:36 לינק ישיר 

[לכל הפרשנים של דבריי,

בדברי שלא היו מיתות בי"ד במציאות של חז"ל הסתמכתי על ההיסטוריה הידועה לנו ולא על מקורות חז"ל.
לא לתנאים ולא לאמוראים הייתה ריבונות דתית-משפטית מספקת כדי לבצע עונשי מוות. הן תחת הרומאים בא"י, הן תחת הפרסיים (והססאנים) בבבל, עונשי מוות היו נתונים לבתי הדין של השלטונות ולא לבתי הדין היהודיים. 
כיצד ליישב זאת עם המקורות של "ראיתי וישבתי על קברו" וכו'? יבואו המנסים ליישב ויעסקו בכך, כיוון שלי אישית אין עניין בזה.]

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > פרשת סוטה , האם זו מאגיה ?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 6 7 8 9 לדף הבא סך הכל 9 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.