|
|
| נשלח ב-10/6/2009 12:46 |
|
| |
"מה שכתבתי על מלקות- רק כאקט חינוכי לילדים,- ילד צריך ללמוד כי יש גמול כואב, על מעשה רע, לילד אין את השכל לפחד מגמול אחר "-
----------------------------------------
גמול כואב הוא רק כאב פיזי? לילד אין מספיק שכל לפחד שימנעו ממנו ממתקים, בילוי בלונה פארק וכו' וכו' האם כל אלה אינם גמול מספיק כואב לילד על מעשה רע?
חברה בריאה ומתוקנת צריכה לעשות כל שביכולתה למגר את התופעה של הטיעון שלילד אין מספיק שכל לפחד מגמול אחר -
|
| נשלח ב-10/6/2009 13:02 |
|
| |
צבוני
השאלה של איזון - ענישה קשה על מנת ליצור הרתעה, מול הסיכוי שהנענש הוא חף מפשע או שהעונש הוא בלתי מידתי ואכזרי - היא שאלה עתיקה. לכל אדם יש דעה שונה לגבי מידת החומרה בה יש לטפל בפושעים העלולים לפגוע בו, מול הסיכוי שבנו, למשל, יתפס בפשע ויענש בחומרה יתירה, יותר ממה שמגיע לו.
לדוגמא: כל אדם מסכים שכריתת יד לגנב תכחיד כמעט לחלוטין את הגניבה. מדוע, אם כן, לא להחיל זאת? משום שמחר הבן של כל אחד מאיתנו עלול להיתפס בגניבה ולהוותר ללא יד.
לדעתי, המצב בחברה הנוכחית אינו כה קשה על מנת להחיל עונשים פיזיים אלימים ו/או עינויים בחדרי חקירות. נתון זה יכול להשתנות, אך נכון להיום האיזון בעיניי סביר.
עם זאת, יש להתמקד בהגברת האכיפה, שתיצור הרתעה נוספת, ובשיקום אסירים.
|
|
|
|
| נשלח ב-10/6/2009 13:09 |
|
| |
אמבר
מה דעתך על עונש חינוכי- גופני- לילדים?
|
|
| נשלח ב-10/6/2009 13:21 |
|
| |
ירוחם
דעתי, שזה צריך להיות מוצא אחרון ממש. במרבית המקרים זה פשוט לא נחוץ.
אם מבססים סמכות מגיל צעיר, במקרים מסויימים מבט עיניים מספיק, ומילת אזהרה - על אחת כמה וכמה.
בשביל הילד שלי, מספיק שאני מזהירה אותו ש'אם תעשה כך אמא תכעס' והוא נרתע. בן זוגי, לעומת זאת, לא שולל ענישה פיזית, אבל משום מה הסטירה אף פעם לא גורמת לילד לשנות את התנהגותו אלא ההיפך - להתמרד.
אני לא חושבת שכל הורה שמכה את ילדו לעיתים הוא הורה מתעלל (כל עוד זה נעשה בצורה לא אכזרית ולא מכאיבה מידי), אני פשוט חושבת שאפשר להשיג את אותן תוצאות באמצעים טובים יותר.
|
|
|
|
| נשלח ב-10/6/2009 14:17 |
|
| |
אמבר
לדוגמא: כל אדם מסכים שכריתת יד לגנב תכחיד כמעט לחלוטין את הגניבה. מדוע, אם כן, לא להחיל זאת? משום שמחר הבן של כל אחד מאיתנו עלול להיתפס בגניבה ולהוותר ללא יד.
התשובה לשאלה צריכה להיות ברמת העיקרון - ותלויה בשאלה מה מטרת הענישה הרתעה או נקמה- כריתת ידו של הגנב באה כנקמת החברה נגד הפושעים שפגעו בה, ויש שיאמרו שמעשה הנקמה עצמו הוא פשע , לכן יש גישה אחרת לפיה אין הענישה באה כנקמה על מה שכבר נעשה, אלא באה לצורך הרתעה, למען ישמעו וייראו, וכדי שהפושע לא יחזור על הפגיעה שפגע - אם בהרחקתו מהחברה להבטחת שלום הציבור - או אם מתוך המגמה לתקן את האדם הפוגע.
|
| נשלח ב-10/6/2009 14:29 |
|
| |
נאחז בקש
בין אם מטרת הענישה היא הרתעה ובין אם היא נקמה, ענישה בלתי מידתית עלולה לפגוע בכל אחד מאיתנו, בין אם אתה או אני נידרדר לפשע ובין אם זה קרובינו או ילדינו. לכן אין קשר, בעיניי, למטרת הענישה, אלא יותר לחישוב הסיכון-סיכוי שעושה כל יחיד בבואו לדון בשאלה זאת.
הדמוקרטיה נתנה כלי לאזרחים - באמצעות נציגיהם בכנסת - לשנות את חומרת הענישה בהתאם למצב הפשיעה, ולכן חוקים ותיקוני חוקים מסוג זה נחקקים השכם והערב. כאשר תופעות כמו אונס, למשל, מתגברות, יש לחץ על נבחרי ציבור להציע החמרת הענישה. לפיכך, אני מאמינה כי האיזון הקיים כיום מייצג את רצון רוב הציבור.
ובלי קשר לנושא - ענישה צריכה בעיניי להתמקד בהרתעה יותר מאשר בנקמה, שהיא צורך רגשי גרידא ולטעמי אפילו ילדותי.
|
|
|
|
| נשלח ב-10/6/2009 14:33 |
|
| |
אמבר,
בשביל הילד שלי, מספיק שאני מזהירה אותו ש'אם תעשה כך אמא תכעס' והוא נרתע. בן זוגי, לעומת זאת, לא שולל ענישה פיזית, אבל משום מה הסטירה אף פעם לא גורמת לילד לשנות את התנהגותו אלא ההיפך - להתמרד.
אני לא חושבת שכל הורה שמכה את ילדו לעיתים הוא הורה מתעלל (כל עוד זה נעשה בצורה לא אכזרית ולא מכאיבה מידי), אני פשוט חושבת שאפשר להשיג את אותן תוצאות באמצעים טובים יותר.
בדברייך אלו את סותרת את עצמך, את מעידה כי את משיגה תוצאה טובה בלי ענישה פיזית , לעומת בן זוגך ש אינו שולל ענישה פיזית על אף שהסטירה אף פעם לא גורמת לילד לשנות את התנהגותו אלא ההיפך - להתמרד - אם כן, התוצאות בשני המקרים הם לא אותן התוצאות - ולא מסתדר לי איך אפשר להשיג את אותן התוצאות אם בדוגמא שנתת הענישה הפיזית לא הועילה במאומה אלא ההיפך -
|
| נשלח ב-10/6/2009 15:03 |
|
| |
אמבר,
ההתייחסות שלי היתה לתשובתך מדוע אין להחיל כריתת יד לגנב - כתבתי שהתשובה לשאלה צריכה להיות ברמת העיקרון - כלומר: כל עוד במדינתינו הדמוקטית מערכת המשפט מבוססת על גישה לפיה אין הענישה באה כנקמה,לא יתכן להחיל עונש כריתת יד לגנב - זה הכל.
|
| נשלח ב-10/6/2009 15:19 |
|
| |
הנימוק שניתן כאן נגד ענישה אלימה רק בגלל שקרובינו היקרים יתפסו פעם בפשע הוא מזעזע ומקומם (ואולי יותר גרוע-מטופש)
כאשר אנחנו מסכימים על חוקים אנחנו כחברה חייבים לבחון אותם באובייקטיביות עניינית.לשאול את עצמינו האם אנחנו רוצים לחיות בחברה שבה אנשים יספרו לנו שנתנו מכות לילדיהם ואנחנו נגיב באדישות או בהסכמה.(בידיעה שכל מכה שלנו גוררת אחריה מכה בבית הספר ובעתיד מכה לבן/בת הזוג).האם אנחנו רוצים לחיות בחברה שבה יתהלכו בינינו אנשים כרותי יד בידיעה שמישהו,יהיה מי שיהיה ,קטע את ידם באופן חוקי בהחלט.
נדמה לי שבימינו התשובה ברורה .
|
|
|
|
|
| נשלח ב-10/6/2009 16:02 |
|
| |
אומרים שזה סיפור אמיתי.
פושע מפורסם הואשם במעשי פשע ורצח, ונגזר דינו לתליה, בקשתו אחרונה לפני ההוצאה להורג- היתה. לראות את אמו.
כשאמו הובאה . הבן הפושע ירק עליה. ואמר- את האשמה!!! תמיד הגנת אלי מידו- של אבא, -כשתפס אותי בגניבה הראשונה.
כשהגנת עלי מרחמים ושיקרת בשבילי לשוטרים, וכו וכו
זה מה שרחמים עושים לפעמים.
|
|
| נשלח ב-10/6/2009 17:02 |
|
| |
לירוחם
כששומעים סיפור כדאי להקשיב לכל הפרטים שלו ולא רק למה שאומר הפושע גיבור הסיפור.
סביר להניח שאותו פושע ירק על האדם הלא נכון.
את הכעס שלו היה עליו להפנות כלפי אביו האלים שמן הסתם הוא הוא שדחף אותו לדרך הפשע .
|
|
|
|
| נשלח ב-10/6/2009 17:10 |
|
| |
על איסור האלימות בחינוך
http://www.daat.ac.il/mishpat-ivri/skirot/167-2.htm
"...כל אמצעי כפיה בכוח עלול להביא לידי תוצאות הפוכות מהרצוי. וכבר הוכיחו הפדגוגים המודרנים שהכפיה או ביצוע רצון בכוח מעורר בנער בגיל מבוגר עקשנות יתר ונטיה למרידה" (הרב יעקב יחיאל ויינברג, שו"ת שרידי אש, חלק ג, סימן צה).
"אנו נהיה האחרונים להמליץ על עונשים גופניים... והדברים אמורים במיוחד כלפי בית ההורים. אם הילד ירגיל את עצמו להתרשם מהערה ביקורתית של ההורים רק אם יחוש אותה על גופו, ולציית לפקודות רק מתוך פחד מפני מכות, הרי יתקהה חושו המוסרי וממילא יזלזל גם בהערותיו של המורה" ( הרב רפאל שמשון הירש, על יסודות החינוך, חלק ב, עמ' סה).
|
| נשלח ב-10/6/2009 20:27 |
|
| |
צענע
חסדי ה', ואני זוכר מה היה המצב של האלימות של הנוער לפני מעל חמישים שנה ויותר, ואיך הוא התדרדר ומתדרדר עד היום.
לפני חמישים שנה, בחינוך הילדים עונש גופני היה דבר לגיטימי ומקובל, והאלימות בין הילדים היה מזערי,
ככל שהשיטה הליברלית התקדמה, יותר ויותר- כך האלימות בקרב בני הנער התקדמה יותר,
באם תעייני בסטיסטיקות,
תגלי יחס ישר בין ירידת העונשים הגופנים, לעלית האלימות הגופנים של הילדים,, והם כתובים על ספר דברי הימים של מערכת החינוך הישראלית,
דקלרציות ליברל פטגוגיות, הם- אין-, וזה נשמע ונקרא יפה, אבל המציאות העגומה מעידה אחרת.
אבל מה הן העובדות שיעררו על התאוריות ? המציאות והעובדות - לא יבלבלו את יפי הנפש.
|
|
|
|
| נשלח ב-10/6/2009 21:42 |
|
| |
ירוחם, לפני חמישים שנה, כמעט שלא חוסנו ילדים נגד פוליו. בד בבד עם התפשטות השימוש בחיסון הזה, חלה עליה דרמטית באלימות בקרב בני נוער.
הויכוח אם ענישה גופנית מועילה או מזיקה, הוא נואל משום שאין קריטריון מוסכם להצלחה. הסיבה להתמעטות התופעה הזו, בשכבות מסויימות של החברה, היא לא מחמת איזו הכרה אמפירית שמדובר באמצעי לא יעיל, אלא כחלק מתפיסת עולם שלאדם יש אוטונומיה על גופו. בחברה שבה האקסיומה הזו ניבטת מכל רובדי השיח הציבורי, האומנות, המשפט והפנאי, אי אפשר להשאיר את הענישה הגופנית כמאובן חינוכי. ילד בר דעת שגדל בחברה ליברלית, לא יקבל סטירה מהוריו באותה הכנעה של בני גילו לפני שני דורות, זה יעורר אצלו הרבה יותר זעם, אנטגוניזם ומיאוס כלפי בעלי הסמכות.
סמכות בחברה ליברלית היא אכן בעיה, שפתרונה מצריך השקעה מסיבית של זמן ומחשבה מצד גורמי החינוך, הורים ואחרים. בהעדר השקעה כזו, נולדות התופעות שירוחם מייחס, בעצלות מחשבתית לא טיפוסית, לירידת קרנה של החגורה כאמצעי דידקטי.
|
|
|
|
| נשלח ב-10/6/2009 22:37 |
|
| |
דפל
למרות הדמגוגיה שלך עם- חיסון הפוליו- אתה הרי מבין, לצורת ושיטת חינוך, יש קשר ישיר להתנהגותו של אדם- ולא הפוליו.
אבל יתר דבריך בהגיון נכתבו- למרות שהמטרה סומנה, לאחר פגיעת החץ ,
תפיסת והשקפת עולמם של אנשים, מושפעת משטיפת מח, ,לפעמים מיליטריסטים ספרטאים, ולפעמים הומניסטים ליברלים אתונאים.
לפעמים הקפיטליזם למעלה לפעמים הקומוניזם,לפעמים הלאומיות, ולפעמים הקוסמופוליטיות וכו, תמיד זוכה להכרה ציבורי רחבה, מה ש-אין-, והאידייה שהצליח דמגוג זה או אחר, לשכנע בו את ההמונים,
אבל זה לא הופך את הרעיון הפופולרי, לאמת או לנכון, הרעיון הופך למקובל. וזה באמת הרבה מאד, כפי שנאמר קול המון כקול שדי.
שיטת לימוד במתמטיקה או בספרות. נמדדת בהצלחת התלמידים בבחינות, ובהבנת החומר לאחר הבחינות.
הצלחת שיטת חינוך נמדדת -אם המתחנכים- מחונכים. . היתר זה יפה מאד לכתיבת מאמרים והגות של כל מיני אנשי רוח וסלון אינטלקטואלים.
בעייני העובדות חזקות יותר מהדיבורים היפים .- אבל גם זה לא מקובל היום זה לא -אין-, אז לא.
|
|
|
|
|