|
|
| נשלח ב-6/8/2004 13:50 |
|
| |
מוחרקה
אני חייב להודות שאינני ליטוואק (וגם יצא לי ללמוד הרבה בספר התניא , אך לא בספרי חב"ד האחרים). אינני יודע איך מתנהגים בישיבות ליטאיות , עם תלמידים 'סוררים' המעיזים ללמוד תניא. הרושם שלי הוא , שלמעט גרעין קשוח של ליטאים, לרובם אין בעייה עם זה.
הסבה ספרי חב"ד אינם נלמדים בהיקף שבו היית רוצה , הוא פשוט מחוסר עניין בהיקף כזה. מי שלא חונך כחסיד , טבעי שלא ירגיש משיכה לזה.
אני חונכתי כחסיד ולכן לא הרגשתי אף פעם משיכה לספרי מחשבה ליטאיים(מכתב מאליהו יוצא מכלל זה). בשלב מסוים בחיי גיליתי שכשם שאני חושב שהליטאים האלה שחסרים להם מושגי יסוד בקבלה וחסידות , הם בורים , הם חושבים שהחסידים שאין להם מושג בספרים שלהם הם בורים.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-6/8/2004 17:15 |
|
| |
למציץ ונפגע
ובכן אני גר בעיר אירופאית עם קהל מגוון וחוגים רבים
ולפעמים אנשים חשובים ובני תורה באים אלי ואומרים: אני צריך ללמוד אתך תניא!- אבל לא פה בביהכ"נ... בבית! בשקט.
ואני תמהה מדוע לא בביהכ"נ? הרבה אנשים כאלו יעיינו ביחידות או בסתר אך לא ברבים.
אתה כותב על "ההיקף" שהייתי רוצה לראות, אני לא מדבר על ההיקף כלל (כי דווקא ההיקף הוא כנראה גדול)
אני דווקא מדבר על הליגיטמציה של האדם הבודד לעיין כאוות נפשו בספר קדוש המעניין אותו.
אתה כותב שאתה לא ליטאי, ואני כבר חשבתי שאיזה ליטאי נכבד סוף סוף יאיר את עיני "מבפנים"... התאכזבתי...
בסוף יתברר שאין כאן אף ליטאי... ואנו מקיימים דיון באותה חצר?... שלח לכאן ליטאי כבד לרפואה.
הלבן,
מתנצל אם הייתי אגריסיבי, כנראה שזה בגנים של יוצאי רוסיה... נעבוד על זה.
עכ"פ נמשכתי לתחילת האשכול בו היתה ביקורת על התנשאות וחוסר עיון בספרים חוץ חב"דיים
|
|
|
|
| נשלח ב-6/8/2004 21:56 |
|
| |
מוחרקה
הסיבה המרכזית שאין הליטאים [בחורי הישיבה] לומדים את התניא, היא כי אין הם נוהגים ללמוד בכלל ספרי חסידות הנושקים לקבלה.
אתה לא תמצא אותם[רובם] גם יותר מידי לומדים את ספרי ר צדוק הכהן, או מהר"ל. וכו ' ואפילו לא נפש החיים (אם אתה יודע מי חיבר הספר)
ואגב גם החבדניקים לא יתפסו עם הספרים האלה. וכבר השיב לך מו"נ יפה.
שלא לדבר שבעת האחרונה כדי ללמוד תניא צריך "עזרה" מחבדניק, וכאן יש כבר סכנה אמיתית ,שהרי כל חבדניק כמעט בלי יוצא מן הכלל הוא שליח[מסיונר בלע"ז],והוא עלול במתק שפתיו להפוך את הבחור לחבדניק. והחסרון בזה ידוע.
אגב עוד לא קיבלתי ממך תשובה לשאלתי [על פתיחת המכתבים של הרבי] מה קרה? אין באירופה את מי לשאול?
הוי,עם השפנים עד מתי תהיו לשפנים?!
|
|
|
|
| נשלח ב-7/8/2004 22:02 |
|
| |
קעלמער
מקווה ששלומך טוב
מהסוף להתחלה, כבר עניתיך ברמז בתגובתי הראשונה כששאלתי אם את נשמה דב"ן, (וכנראה שאינך מכיר את המושג) נשמה דב"ן זהו גם כינוי לנקיבה, וכיידוע אין שואלין בשלום אישה, ולכן לנשים תמיד כתב הרבי ברכה ושלום ולגברים שלום וברכה (שאלתך פשוטה לכל מי שקורא אג"ק ולא בכך ייבחן מישהו אם יש לו ידע כלשהו באג"ק או במשנת חב"ד)
ולגוף שאלתי, גם אתה כמו"נ לא השבת והתייחסת לכמות אם ישנם או אינם לומדים ליטאיים בתניא, אך כבר הדגשתי שאני שואל בעיקר על הלגיטימציה של האדם הליטאי הבודד, איך מתייחסים לבחור או אברך הלומד תניא בביהמ"ד ברבים?
ומכיוון שאתה מחוג חסידי (?) אתעניין גם אין היחס בבימ"ד חסידי לא חבדי למי שלומד לעצמו תניא ברבים?
וברור לי שיש דה לגיטימציה ומחסום חברתי בזה, ואשמח לקבל את התייחסותך.
"שלא לדבר שבעת האחרונה כדי ללמוד תניא צריך "עזרה" מחבדניק, וכאן יש כבר סכנה אמיתית ,שהרי כל חבדניק כמעט בלי יוצא מן הכלל הוא שליח[מסיונר בלע"ז],והוא עלול במתק שפתיו להפוך את הבחור לחבדניק. והחסרון בזה ידוע. "
נא הסבר לי את החיסרון "הידוע".
שבוע טוב
|
|
|
|
| נשלח ב-7/8/2004 22:12 |
|
| |
מוחרקה
לגבי העולם החסידי ברור שאתה טועה. ספר התניא נחשב לאחד מספרי היסוד כמו נועם אלימלך וקדושת לוי(ואצל מי שרוצה להציג את עצמו כעמקן ובעל מחשבה , זה נלמד הרבה יותר מהם). בכל בימ"ד חסידי יש עותקים רבים של הספר והוא נלמד על ידי זקנים ונערים בחבורות וביחידות.
|
|
|
|
| נשלח ב-8/8/2004 01:23 |
|
| |
מו"נ
טוב יישר כח כנראה מיצינו את הנושא
(ללא תשובה על המצב בחוגים הליטאיים)
|
|
|
|
| נשלח ב-15/8/2004 14:25 |
|
| |
הלבן
ידוע שלרבי האחרון ז"ל היתה התנהגות יומיומית מאד אחידה (מונוטונית) כפי שמעידים עליו. האם היתה לו כונה מסוימת בקו הזה והאם זה לא בא ממגבלה נפשית? (הרעיון בא לי דוקא מחבדי שמזכיר רעיון דומה ללא הרף - כמובן בהקשר לאחרים )
האם גם לאדמורים הקודמים היה סדר יום כזה?
|
|
|
|
| נשלח ב-15/8/2004 16:23 |
|
| |
למה מונוטוני?
לפעמים היה הולך לביתו ב10-11 בערב ולפעמים היה נשאר לקבל אורחים (יחידות) עד השעה 6 בבוקר, ואח"כ הולך לביתו. ולפעמים מתוועד ברבים עד לפנות בוקר, ואז הולך לביתו.
כן, הנהגה אחידה בקשר לפרט אחד, שהיה עסוק בעבודת הקודש 24 שעות ביממה, וגם כשהיה הולך לביתו לנוח בלילה היה לוקח אתו חבילת עבודה. כל היום מהבוקר עד הערב משיב לאנשים על מכתביהם ופתקיהם (הפתקים הם המכתבים שהיו כותבים לו אנשים הגרים בשכונה זו, והיו מניחים הפתקה בתיבה מיוחדת במזכירות, והיה עונה עליהם בכתב ידו בקצרה, והמזכיר הי' מעתיקו עבור השואל ומבאר לו התוכן. כל יום היו מתקבלים לפחות עשרות, ולפעמים מאות פתקאות כאלו, שהיה משיב עליהם מדי יום ביומו).
אם לזה אתה מכנה הנהגה אחידה (כלומר עבדות מוחלטת לשרת את הצבור, בעניני תורה ויראת ה', ניהול מוסדות וניהול המדינה, כולל עניני בטחון, ומה לא?), מבלי לקחת יום חופש. המענה הוא: כן!
|
|
|
|
| נשלח ב-16/8/2004 23:44 |
|
| |
אחרי רפרוף באשכול נאה .
אפשר לסכם: עוד כיבוש ליובאוויטשי.
למעשה נותר קעלמער א' בודד במערכה.
וגם זהותו אינה ברורה די צרכה.
באם אכן שייך הוא ל... הייתי מעוניין להסב את מבטו (אולי אשכול?)לתפנית שחלה בעולם התורה.
לענ"ד כל ספרי המחקר, תולדות, אישים שיטות, הסגנון שכיום שייך לממסד המזרחי, ומקורו בבית המדרש הברלינאי.
חשובים כטמאים אצל "בן תורה". ומקומם מחוץ לבית המדרש. הנחה פשוטה ולאו דווקא צודקת. אף שודאי עסק זה אינו נכלל בלימוד תורה לשמה.
נראה שבמוסף "קולמוס" שנוחל-ע"פ השמועות-הצלחה בקרב בני תורה. עלול להסב את לבו של בן הישיבה לכל אותם נושאים מרוחקי הגישה.(שים לב למקורות שבסוף, ספרים זרים לחלוטין)
(אני אישית בעד, אבל מתענין האם השקפתי נכונה)
נשמטה שורה שאינה שייכת לנו!
תוקן על ידי - עצכח - 25/08/2004 11:32:38
|
|
|
|
| נשלח ב-17/8/2004 00:01 |
|
| |
בהקשר לדברי דוושה.
כנראה ששגג בהשוואה בין האחים קארליבך,ואיך שיהי' פרישתו של המובחר שביניהם, אינה דומה -ל"מ ול"מ- לנדון.
כמדומני ערך המדובר את המפתחות של הלקו"ש (עכ"פ חלקם) ועוד שאר עבודות זוטות. וכל כשרונותיו בתחום זה - כשרגא בטיהרא נחשבו.
ובהסבה שעשה, הוזכר שם לאיזה "שטעלע" נתעלה.
אגב, בגליונות של המכון "כרם החסידות" יש סקירה נחמדה שכתב על הרבי השישי של חב"ד. שווה לקרוא.
|
|
|
|
| נשלח ב-17/8/2004 02:57 |
|
| |
הלבן או אחר מחברינו החבדי"ם
היוכל מישהו להעלות כאן את הדברים המודפסים בספר תורת מנחם תש"נ חלק ד עמוד 325 .
אין לי ה"ת להשיג הספר אך ראיתי קישור לדברים המודפסים שם לעינין שהעלתי למעלה
תודה!
|
|
|
|
| נשלח ב-17/8/2004 15:42 |
|
| |
למציץ,
כתבת שהנך אוהב ללמוד את הספר "מכתב מאליהו", האם זה מפני שהוא למד ספרי חסידות חב"ד, כפי שמשמע ממכתבו לרי"מ בענין הצמצום, (מכתב מאליהו ח"ד, שעליו הגיב כ"ק אדמו"ר).
|
|
|
|
| נשלח ב-25/8/2004 02:51 |
|
| |
מחהמוציא
אולי תפתח על זה אשכול?
|
|
|
|
| נשלח ב-25/8/2004 03:20 |
|
| |
לכל באי הפורום תנוח דעתכם בעוד מאה שנה כל דעותיכם יוכשרו לבא בקהל השם שהרי עברו מאה שנה..
מותר לו לאדם לומר אני מצטער יש אור המקיף בסוכה ואיני יכול לישון בה נגד דעת כל גאוני הדורות שבודאי ידעו מאור המקיף, [או שלא!]
אבל למימוני אסור לדלג על המלאכים בתפילה כי הוא "מצטער" ואין זה מטבע שטבעו חכמים, וזה נוגד את אמונתו הטהורה מכל שיירי מיסטיקה.
למה? ככה כי כך בא למסתברא והלבן.
אגב אולי תואיל בטובך להביא את המשך הדיון יש שם קטע מענין ששוה לדון עליו.
|
|
|
|
|