בית פורומים עצור כאן חושבים

שו"ת בנושאים הקשורים לחב"ד [להלבן]

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-7/4/2008 12:04 לינק ישיר 

ולסיכום בעניין הידיעה: אף שמפשט פ"ב מיסוה"ת משמע שיש ידיעה גם בפרטי דצ"ח וכדיוק "הלבן", הרי הדבר מוזכר שם רק דרך אגב, ולא כ"כ ברור שהרמב"ם אכן התכווין לכך. ומצינו כזאת רבות ברמב"ם, כגון בפ"ה ממכירה שמביא כמה דוגמאות לעניין קנייני מטלטלין שצריך משיכה, ובין השאר מזכיר גם עבד, וכתב שם הרש"ש שעבד כדי נקט שהרי בלא"ה נקנה בכסף, ע"ש, וכהנה עוד. ובנ"ד, הרמב"ם כותב בפירוש שאין השגחה בפרטי דצ"ח, וזה אצלו ענין עקרוני. אילו לדעתו היה עקרוני לחלק בזה בין השגחה לידיעה בפרטי דצ"ח, הוא היה כותב זאת בפירוש, וגם מסביר למה זה חשוב שידיעה כן תהיה (וכפי שכתבתי אף אחד עדיין לא ענה לי למה זה חשוב). אבל כל מה שהרמב"ם מאריך בו בחשיבות ידיעת ה' ודלא כאריסטו, הוא לענין ידיעתו במעשי האדם, שזהו כמובן יסוד התורה, אבל לידיעה בפרטי דצ"ח לא הקדיש שום דיבור בפרטות, ומכאן שלא ייחס לכך כל חשיבות, בניגוד לחב"ד שאחרי ששמעו שאין השגחה, מתעקשים שלפחות תהיה ידיעה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/4/2008 14:36 לינק ישיר 

אני ודאי מסכים אתך, שעיקר מטרתו בה"ט הוא לבאר שהכל מכח אמתתו נמצאו, ואח"כ מוסיף עוד קטע מיוחד, שכל מטרתו היא לבאר, אשר "לפי שהוא יודע עצמו .. הוא יודע הכל ואין דבר נעלם ממנו".
ומבאר זאת יותר בה"י (בחלק השני שבו) אשר "הוא היודע והוא הידוע ... לפיכך מפני שהוא יודע עצמו יודע הכל".
כיון שכך, חסכנו בדיון "למה זה חשוב שידיעה כן תהיה", שהרי הרמב"ם עצמו ביאר כאן למה זה חשוב, וכותב על "לפי ... לפיכך".
ואת ביאור הדבר ביאר בתניא (שער היחוד והאמונה פ"ז): "אני ה' לא שניתי פירוש שאין שום שינוי כלל ... בלי שום שינוי בעצמותו ולא בדעתו כי בידיעת עצמו יודע כל הנבראים שהכל ממנו ובטל במציאות אצלו וכמ"ש הרמב"ם ז"ל שהוא היודע והוא הידוע".
וביארתי לעיל את דבריו שהוא מפרש, ש"הידוע" הוא העולם שנברא "ממנו ובטל במציאות אליו", וא"כ מוכרח הדבר "כי בידיעת עצמו יודע כל הנבראים". וא"כ מובן גם כי "הוא יודע הכל ואין דבר נעלם ממנו".

לא ברור לי אם אתנחתא מסכים למה שפירשתי כאן בדברי הרמב"ם ובדברי התניא. אמנם איני חושב שזה ניתן לדיון, כי דומני שפירשתי את דבריהם בפשוטו של מקרא.
ואקוה שבזה סיימנו את נושא הידיעה.
וכיון שעיקר ההתקפה שלך היתה בנושא השגחה פרטית, וכיון שכתבתי לעיל ששיטת גדולי החסידות בהשגחה פרטית בבעלי חיים היא שיטת חז"ל והגאונים, אשר הרמב"ם אינו מקבלם. בקשתי לשמוע אם אתה מסכים לדבריי בזה.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-7/4/2008 18:50 לינק ישיר 

, "הלבן": א)בענין ידיעה, דברי הר"מ בפ"ב מיסוה"ת כתובים באריכות במו"נ ח"ג פט"ז ואילך, וכל הרואה שם יראה שהוא נלחם באריסטו בגלל שהיווני שולל ידיעת ה' במעשי האדם, ומפני שזו הריסת התורה לגמרי יוצא הרמב"ם למלחמה נגדו בכל תוקף ועוז, אבל את הידיעה בפרטי דצ"ח אין הר"מ מזכיר כלל, כי לא ראה בזה שום חשיבות. אתה דיקדקת מפ"ב מיסוה"ת שיש ידיעה בפרטי דצ"ח, ומפני שאיני אוהב דחקים - הודיתי לך, אבל אני עדיין טוען שאתה מציג זאת באופן בלתי הוגן, מפני שאפי' יהיבנא לפירושך, הר"מ כתב זאת דרך אגב ולא כמשהו עקרוני, ואילו אצלכם הידיעה וההשגחה בדצ"ח היא עיקר גדול, "שיטת הבעש"ט". ב) לענין השגחה, איני מסכים כלל לניסוח שכתבת שדעת החסידים היא דעת חז"ל ("הגאונים" שהזכרת איני יודע מי הם). יש ראיות לכאן ולכאן והכל כתוב במו"נ שם ח"ג פי"ז, ומי זוטר הראיה שמביא הרמב"ם לשיטתו מפסוקי ותעשה אדם כדגת הים, וכיוצא בהם?! ואני טענתי רק על רצונכם לערער לגיטימיות הרמב"מיסטים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/4/2008 19:21 לינק ישיר 

עוד הערת אגב לדבריך האחרונים - מעבר לכל ההוכחות בחז"ל כדעת מה שמכונה כשיטת הבעש"ט, אם כבר לדייק בלשון הרמב"ם אז עד הסוף:

"וההשקפה החמישית היא השקפתנו, כלומר השקפת תורתנו, ואני אודיעך בזה מה שנאמר בספרי נביאנו, והיא הדעה שקיבלוה רוב חכמנו"... [מורה נבוכים שם שם]

וכיון דאטינן להכי, מלמדנו הדבר עוד, כי בניגוד אליך, הרמב"ם אינו מביא את 'תוארי' השיטות [שיטה האשארעית והמועתזלית וכו'] להורות שהדבר הוא כגנאי לישראל רק כיון שאותם כתות תופסים בשיטה זו, וכן לא להורות שמפיהם יצאה שיטה זו ולהם זכות יוצרים עליה - אלא תפס לשון ותוארים אודות תנועות וכתות שהיו קיימות בחייו והכירום בני דורו המעיינים בספרו ויכלו ביתר קלות להזדהות ולהבין על מה הוא שח. [שהרי אם גנאי הדבר בעצם זה שזו השיטה המועתלזית ואם זוהי שיטה שהומצאה על ידי הכתות הנ"ל, כיצד כותב על השיטה החמישית שהיא כדעת רוב חז"ל? מיעוטם ודאי לא סברו כאפיקורס ולא כאריסטו, ורק חמישה השקפות ישנם, בהכרח שתפסו או כשיטת האשארעים או כשיטת המועתלזים]...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/4/2008 19:34 לינק ישיר 

מה שהזכרתי את הגאונים, כוונתי לדעת הד' שבמו"נ שם:
שהריגת הפרעוש והכינה יתחייב שיהי' להם בעבורה גמול מאת השם, וכן זה העכבר בלתי אשם אשר טרפו חתול או נץ, אמרו שכן גזרה חכמתו בחק זה העכבר והוא יגמלהו על שקרה אותו בעולם הבא ... ענין זה הגמול לבעלי חיים שאינו מדבר, לא נשמע כלל באמונתינו לפנים, וגם חכמי התלמוד לא זכרוהו כלל, אבל קצת האחרונים מן הגאונים ז"ל ... ישר בעיניהם והאמינוהו.

והנה מה שכותב הרמב"ם ש"חכמי התלמוד לא זכרוהו כלל", כותב על זה אדמו"ר הצמח צדק (יהל אור פל"ו):
בחולין פא"ט דס"ג ע"א רבי יוחנן כי הוה חזי שלך אמר משפטיך תהום רבה. כי הוה חזי נמלה אמר צדקתך כהררי אל. ופירש"י דאפילו נמלה אית לה חיותא כגדולה ומשפטיך אף בתהום רבה שזמנתה שלך לשפוט ולעשות נקמתך בדגת הים להמית המזומנים למות. לשון מורי. ומכאן הביא אאזמו"ר נ"ע תשובה לדברי האומרים שהשגחה פרטית אינו רק במין האדם שהרי אף פרטי הדגים מושגחים כו' וכן איתא ברבות וישלח פע"ט צפור מבלעדי שמיא לא מיתצדא כו'.

ומ"ש שכן הוא דעת קצת האחרונים מן הגאונים, בודאי שגם הם למדו כן מגמרא וממדרש הנ"ל.
ואולי כוונתו לכוזרי, שמבארו ביהל אור שם:
וכמ"ש בכוזרי מ"ג ססי' י"א וז"ל ואם יבא שנון מחשבה הנראות לו העול על הארנבת באשר היא מאכל לצבועים והזבוב לעכביש ישיב עליו השכל ויגער בו כו' עד כאשר זמן הרבה מדגי הים לדגים אחרים האומר על זה שיהיה אלא חכמה שאינני משיגה. ואצדיק מי שנקרא הצור תמים פעלו עכ"ל. הרי שכל זה הכל בהשגחה. וא"כ שפיר הוא ג"כ השגחה פרטית.

אלא שאעפי"כ מסתפק הרבי במכתבו אם זוהי אותה שיטה ממש, וכותב שם:
וצ"ע אם זהו מכוון לשיטת הבעש"ט, כיון דלשיטה זו מוכרח ענין הגמול לבע"ח בעוה"ב, וע"פ המבואר בדא"ח, ענין השכר אינו שייך כ"א בבנ"א בעלי בחירה.

וע"פ כל הדברים האלה כתבתי לעיל:
ששיטת גדולי החסידות בהשגחה פרטית בבעלי חיים היא שיטת חז"ל והגאונים, אשר הרמב"ם אינו מקבלם

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-7/4/2008 19:52 לינק ישיר 

ואחרי ככלות הכל אסיים בלשון אדמו"ר הזקן בתניא (ס"פ כה):
הנה אתם ראיתם פי' מאמר אחד מספרים הידועים לדוגמא ולאות כי גם כל המאמרים התמוהים יש להם פירוש וביאור היטב ליודעי חן. אך לא יקוו מעלתם אלי לבאר להם הכל במכתב כי היא מלאכה כבידה ומרובה ואי אפשר בשום אופן.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-7/4/2008 21:10 לינק ישיר 

אילו לא בא אשכול זה אלא להוכיח שאפשר ללמד בע"ח שידבר כמו בנ"א - דיינו...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/4/2008 03:21 לינק ישיר 

עברתי שוב על דבריך, וראיתי שאתה כותב:
כתוב במו"נ שם ח"ג פי"ז, ומי זוטר הראיה שמביא הרמב"ם לשיטתו מפסוקי ותעשה אדם כדגת הים, וכיוצא בהם?!

אמנם נזכרתי מה שמשיב על כך אדמו"ר הצמח צדק, ביהל אור שם:
ומה שכתוב ותעשה אדם כדגי הים בחבקוק סי' א' י"ד, וארז"ל פ"ק דעכומ"ז דף ד' ע"א מה דגים שבים כל הגדול מחבירו בולע את חבירו אף בני אדם כו', אין רוצה לומר דבולע את חבירו בלי גזירה מלמעלה, דהא קאמר אף בני אדם אלמלא מוראה של מלכות כל הגדול מחבירו בולע את חבירו, ובבני אדם ודאי ההשגחה פרטית לכו"ע, אלא על כרחך צריך לומר שהוא על דרך מ"ש כי ה' אמר לו קלל, וכמ"ש מזה באגה"ק סי' כ"ה, ואם כן גם בדגי הים יש לומר כן, שהכל בהשגחה, זה גופא שיהי' זה הגדול מחבירו בולע את חבירו דוגמת השלך כו'.

ומה שמציין לאגה"ק שבתניא סי' כ"ה, היינו מה שכתב שם:
ואף שבן אדם שהוא בעל בחירה מקללו או מכהו או מזיק ממונו, ומתחייב בדיני אדם ובדיני שמים על רוע בחירתו, אעפי"כ על הניזק כבר נגזר מן השמים, והרבה שלוחים למקום. ולא עוד אלא אפילו בשעה זו ממש שמכהו או מקללו מתלבש בו כח ה' ורוח פיו ית' המחייהו ומקיימו, וכמ"ש כי ה' אמר לו קלל, והיכן אמר לשמעי, אלא שמחשבה זו שנפלה לשמעי בלבו ומוחו ירדה מאת ה' ורוח פיו המחי' כל צבאם החיה רוחו של שמעי בשעה שדיבר דברים אלו לדוד, כי אילו נסתלק רוח פיו ית' רגע אחד מרוחו של שמעי לא יכול לדבר מאומה (וזהו כי ה' אמר לו בעת ההיא ממש קלל את דוד ומי יאמר לו וגו', וכנודע מ"ש הבעש"ט ז"ל ע"פ לעולם ה' דברך נצב בשמים שצירוף אותיות שנבראו בהן השמים שהוא מאמר יהי רקיע כו' הן נצבות ועומדות מלובשות בשמים לעולם להחיותם ולקיימם...).

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-8/4/2008 10:56 לינק ישיר 

"ישקני": כשמך כן אתה, רק חשוב היכן בדיוק תשולח לנשק. "איש ערבות": אתה הוא שנעלבת מכך שכתבתי שהבעש"ט חזר לדעת האשעריה, ובכך פיקפקתי אם אמנם גילתה החסידות אור כה גדול. לדידי כמובן אין כל עלבון בהסכמה לדעת פילוסוף מוסלמי, משא"כ לדידכו שכולכם גאווה בשלכם ובוז לאחר, ודאי לנכרי. "הלבן": בכלל לא מעניין אותי לשאת ולתת ב"דחיות" הצ"צ את הרמב"ם. הוא רוצה דווקא השגחה גם לג'וקים?! יערב לו ויבושם לו!! אני רק ביקשתי שהגה"ח שלכם לנדא, יואיל בטובו להשאיר משהו מזנב הלויתן גם למי שחשק בשיטת הרמב"ם דווקא, ולא ממש התפעל מאור החסידות. ומה שציינת לדברי הגאונים שבמו"נ, הכוונה לדעת רב סעדיה שיש גמול בעוה"ב לבע"ח, כמו שמציינים בהערות שם גם הרב קאפח וגם הפרופ' שוורץ. ודווקא בזה אתה כותב שהצ"צ לא מסכים לחלק מהלויתן לבעלי חיים. למה השגחה כן ולויתן לא?! מילא, שלא יתן לעיזים מהלויתן, אבל מהגה"ח לנדא אני שומע שלא רק את העיזים הוא מגרש, אלא גם את האנשים!!!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/4/2008 11:44 לינק ישיר 

מוצי, כתיבתך הפתלתלה, המבולבלת, הגסה והמשתלחת, היא סוג של כתיבה המנסה להסוות בעיה עצומה של הבנת הנקרא בדבריו של הלבן.

או במילים אחרות: כתיבתך קשורה עם עם-הארצות נוראה בנושא השגחה פרטית.

ומכיון שאתה כבר "מודה במקצת" ללבן, הרי כיון שהחלות וכו'.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/4/2008 12:39 לינק ישיר 

ברצוני להבהיר שאשכול זה נועד לת"ח בלבד. אמנם לאו דווקא ללמדן גדול כמוני, אלא אף ליודעי ספר מן השורה כ"הלבן", "איש ערבות", וכיוצא בהם, שביכולתם לתרום משהו לדיון הענייני; אבל סתם דרעקעס כ"דארער" זה שמעלי, אין מקומם כאן. אמנם בדרושי חסידות חב"ד מדובר רבות במעלת "האנשים הפשוטים", וחלילה לי לזלזל בהם, אך אלו, כמו בסיפורי הריי"צ, מקומם עם אומרי התהילים בבית המדרש (כעת יש להם גם ג' פרקים), ובל יתערבו בין המידיינים בחקירות באלוהות, כי הם רק מפריעים. גמרו הם את החת"ת?! יגשו איפוא לסדר את ההערינג בצלחות לקראת הפארבריינגען, אך, למען השם, בל יפריעו כאן!!!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/4/2008 12:47 לינק ישיר 

מוציגן
מדוע אינך רוצה לדון בדחיות הצ"צ את ראיות הרמב"ם?
הרי אתה הוא זה שכתבת בצורה מאד לא מכובדת על הצ"צ בספר החקירה.
הרי אתה הוא שכתבת:  ומי זוטר הראיה שמביא הרמב"ם לשיטתו מפסוקי ותעשה אדם כדגת הים.
הרי אתה הוא שלעגת על שיטת גדולי החסידות, שכאילו לא ידעו מה שכותב בזה הרמב"ם במורה נבוכים.
אמנם כעת, אחרי שהראיתי לך כי אדמו"ר הזקן ואדמו"ר הצמח צדק והרבי כולם דנים בדברי הרמב"ם האלו, ומבארים מדוע לא קיי"ל כוותיה בזה, כי אם כמבואר בתלמוד ובמדרש, וכפירוש רש"י בשם מורו, וכדברי הכוזרי והגאונים האחרונים.
פתאום אתה עונה לי שאינך רוצה לדון בזה? אתמהה.

אני דוקא רוצה להבין, אם יש לך להשיב על דברי הצמח צדק, מה שמקשה על ראי' זו של הרמב"ם מדגי הים, בשעה שבאותו פסוק ובאותו מארז"ל מדובר גם על בני אדם, שאלמלא מוראה איש את רעהו חיים בלעו.

מוציגן
חביבים עלי דבריך, ואיני רוצה שתברח לי באמצע המערכה.
אחת מהשנים: או תחזור בך מהדברים הזולים והגסים שכתבת בתחלת דבריך על רבותינו בנושא השגחה פרטית, או תענה לדברי בזה.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-8/4/2008 12:54 לינק ישיר 

" ובל יתערבו בין המידיינים"

יפה כתבת מוצי, אכן מדובר כאן במדיין. איך שייכת אותי לחב"ד?

והרי ההערה שכתבתי לעיל מוכיחה כאלף... שאכן בקי אני בסוגיא האמורה ולכן כתבתי את אשר כתבתי בעניין העם-הארצות.

אין זמני חופשי כזמנך, אשר על כן לא אכנס עכשיו להוכיח לך את הנ"ל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/4/2008 14:56 לינק ישיר 

"הלבן": כיוון שחיבבתני, אמתן אף אני לשוני, ולא אכתוב שאתה שקרן, אלא שאינך אומר אמת. כיצד מעז הינך לכתוב שאני כתבתי שאדמו"רי חב"ד ובפרט אדה"ז והרבי לא הכירו את המו"נ?! אמנם איני בקי בספרות חב"ד כמוך, אך יש לי בביתי הספר "שערי אמונה", ועוד בגיל 14 קראתיו מכריכה לכריכה, ואת שיחת הרבי בנושא המועתקת שם כולה אני מכיר כמוך. וכל הרוצה לראות מה כתבתי לעיל, יקרא שוב את הודעותי. ועל מה שכתבת על שאיני רוצה לדון בשקו"ט שבין הצ"צ לרמב"ם, תשובתי: הדיון בכגון דא עמך ועם שכמותך הינו חסר תוחלת, שכן אתה כחסיד חב"ד לא תודה לעולם שאחד האדמו"רים לא צדק בפרט כלשהו, ולו הזעיר ביותר, כך שהמטרה אצלך מסומנת מראש ולא נותר לך אלא לצייר את העיגול. כל אחד יכול לראות שקושיית הצ"צ לק"מ, אך דיון בנושא עצמו אפשר לנהל רק עם מישהו שאינו מחוייב מראש לכלום, כגון אני שלא היתה לי בעיה להודות לך בפרט הטכני של הידיעה, אחר שהבאת רמב"ם מפורש. נ.ב. לא אתייחס ל"דארער" להבא.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/4/2008 15:06 לינק ישיר 

המשך ל"הלבן": ולכן אני כלל לא נכנסתי באשכול זה לנושא עצמו, ולא הבאתי כל העניין אלא כלפי דברי לנדא שהרמב"מיסט בדורנו הוא אפיקורס, ולמדתי מכך על בריונותכם הרוחנית. ועתה, "הלבן", מה היה לנו?! הרי לדברינו נוצרה מעין סקאלה: להרמב"ם יש ידיעה בפרטי בע"ח ואין השגחה, לחב"ד יש השגחה ואין לויתן, ואילו לרב סעדיה נ"ע יש גם ידיעה, גם השגחה, וגם לויתן. אני תמה איפוא, מה כוחה של החסידות לבחור לעצמה העמדה האמצעית דווקא, וכל המהרהר אחריהם כמהרהר אחר השכינה?! ועתה, "הלבן", עצתי אמונה לך, כי תאחז היטב בלויתן שבידך, לבל יישמט ממך. כי כשם שכמו ר"נ שנים לפנינו זרח פתאום אור החסידות וכל הרמב"מיסטים גורשו לפתע מגן העדן, מי יערוב לך ומי לידך יתקע שבמוקדם או במאוחר לא יזרח פתאום שוב עוד איזה אור חדש, וייעשו כולם עוד יותר אדוקים ויצא הפסק שאף כל שאינו נוטה לקצה האחרון לגמרי כדעת רב סעדיה, גם הוא אפיקורס?! אני במקומך, "הלבן", כלל לא הייתי בטוח בלויתן שלי.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > שו"ת בנושאים הקשורים לחב"ד [להלבן]
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 72 73 74 ... 94 95 96 לדף הבא סך הכל 96 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.