|
|
| נשלח ב-20/7/2004 13:29 |
|
| |
בוגי
כפייתיות דתית-חבדית-בלעדית?
חב"ד היתה תמיד תנועה ברמה גבוהה ביותר של חסידות על פי חכמה בינה ודעת.
נשיאי חב"ד היו תמיד אישים אשר משכמם ומעלה מכל העם והעומדים בראשו, הן בתורה והן בעבודת ה' והן בהדרכה למסירות נפש.
איני חושב שהלהיטות של אנשי חב"ד לתנועה ולעומדים בראשה יכולה להכנות בשם: כפייתיות דתית-חבדית-בלעדית.
|
|
|
|
| נשלח ב-27/7/2004 16:21 |
|
| |
הלבן
אם הלהיטות הזו היתה מבוססת רציונלית (ולא משנה כרגע איזה מינוח נעניק לה), היא לא היתה מתבטאת בכזה יחס של בוז ושנאה לכל מי ששונה (כמובן רק לכזה שאין סיכוי ל'קרבו' כי כל שיש עדיין סיכוי שיחסה תחת כנפי חב"ד, הוא זוכה למלוא חופניים כבוד ואהבה).
בהקשר זה יש לי עוד שאלה. האם הרבי בתור אדמו"ר הלך אי פעם לבקר רבנים אחרים ו/או התיחס אליהם כאל שוים?
|
|
|
|
| נשלח ב-1/8/2004 08:05 |
|
| |
ועוד, הלבן
האם בחב"ד היו 'טישים' כמו בחסידויות אחרות? ואם לא למה?
האם יש ומה הסיבה לנוהג של חולצה בחוץ דודקא?
|
|
|
|
| נשלח ב-1/8/2004 08:50 |
|
| |
בוגי, תסלח לי שאני מתפרץ ככה, באורח לא קרוא, לשאלות המופנות ללבן, אבל קצת משעמם לי, בשעה הזאת הערב.
שאלת למה חסידי חב"ד בזים ושונאים את כל מי ששונה מהם, והתחלתי להרהר: הכצעקתה. הנה אתה, למשל, ורק לצורך העניין, כמובן. ברור לי לגמרי, שאין לי כל סיכוי לקרב אותך, ולמען האמת, אני גם לא ממש רוצה. ואעפ"כ, למרות המאמץ שאני עושה, אני לא מצליח לשנוא אותך. וגם לבוז לך, נראה לי, משום מה, מיותר לחלוטין.
על השאלה השניה שלך, בעניין הטיש, אדלג. אם כי יש עליה תשובה פשוטה. אבל להניח שיש בהבדלות הזאת מחסידויות אחרות, משום התנשאות, זה כמו להניח, שאתה מתנשא על כל העולם, רק משום שאימצת לך דפוסי חשיבה והתנהגות משלך. גם ההערה האחרונה שלך, על החולצה בחוץ, ועוד בטון לגלגני שטמון כאילו בר"ת של התנועה, כמו קוד של איזה יחידה סודית בצה"ל, מעידה בעיקר על בורות. על כל חבדני"ק שהולך עם החולצה בחוץ, אני יכול להראות לך עשרה שהולכים עם חולצה תחובה בתוך המכנסיים. מצד שני, אולי תגיד לי אתה, למה אנשים מהחוג שלך, קונים חליפות של וורסצ'ה, כשכל תינוק יודע, שמה שהולך היום זה...
מצטער, אבל לא מכיר שמות כל כך.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/8/2004 09:16 |
|
| |
כוכב ערב
אתחיל מהסוף. ה'חוג שלי' 'ורס'צה'??? אין לי חוג!!! ואם היה לי חוג מועדף מבחינת הביגוד, יש סיכוי שזה היה חוג שבכלל לא מתאים לדתיים.
לעצם הענין, לא התכונתי ללגלג. רק השתמשתי בבדיחה ששמעתי כדי להדגיש את התופעה השונה ולא ענית לי בצורה ברורה. זה שישנה כמות גדולה של חבדניקים עם החולצה בפנים, לא מבטלת את הנטיה הזו שהשתרשה ושלא היתה משתרשת בחסידות אחרת או בחוג חרדי אחר. אולי זה בא מתוך רצון להיות יותר 'רחובי' מפני מלאכת הקירוב המוטלת? או כדי להיות 'שונה' מהליטאים?
לגבי ה'טיש' אמנם חלפה במוחי האפשרות שיחסת לכונתי, אבל סיקרן אותי לדעת מה גרם להבדל בלי קשר ל'התנשאות'.
את ה'שנאה' לשונה ניתן לראות מכמות ואיכות השופכין והבוז שנשפכים לעבר כל מי שנתפס כ'מתנגד' לחב"ד. הצבעתי על ביטוי טיפוסי שהיה באשכול הזה על 'זיבורית שלנו טובה מעידית שלהם'. (לאחרונה אפשר לראות בפארק הזה שגם במריבות פנימיות בין הפלגים בחב"ד אין כבוד הדדי ויש דה-לגיטימציה של השני-השונה.)
|
|
|
|
| נשלח ב-1/8/2004 10:24 |
|
| |
בוגי,
באמת הפעם הקשית לשאול שאלה עמוקה וקשה. אך לפני זה יש לברר מדוע בסטמר יש ההולכים בכובע סיר ויש ההולכים בכובע נמוך. ולמה בבעלזא הולכים בפאות מגולגלות על האזניים ובגור תחת הכיפה. ולמה בגור ההויזין זאקין הם שחורים ועל המכנסים ובויזניץ הן גרביים לבנות. וכשנבין היטב כל הדברים העמוקים הנ"ל נוכל להמשיך הלאה.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/8/2004 10:50 |
|
| |
מסתברא
אם עבורך חולצה בחוץ לעומת בפנים זה כמו הבדל בצבע הגרביים, הרביתי לשאול ממך ואני מקוה שלהלבן יהיה קל יותר. אשאל שאלה אחרת ואם התשובה שלילית, היא תקל על הבנתך. האם בתפילה ובפני הרבי הם גם הלכו עם החולצה בחוץ?
|
|
|
|
| נשלח ב-1/8/2004 15:02 |
|
| |
בוגי
אשתדל להשיב לשאלותיך בסגנון פשוט, עד כמה שידי יד כהה מגעת:
א) בוז ושנאה לכל מי ששונה? איני חושב שזה נכון. הרגשת עליונות? אולי כן. לענ"ד יש ממה. אולי כשאתה כותב בוז ושנאה אתה מתכוין לבוז לאלו ששמו להם למטרה ללחום בליובאוויטש, כדוגמת הרב שך. בזה אתה אולי צודק.
ב) האם הרבי הלך לבקר רבנים אחרים?
אשיב לך מזוית אחרת: במשך קרוב ליובל שנות נשיאותו, ידועים לי כמה נסיעות של הרבי מחוץ לביתו (770, האוהל, התוועדויות): פעם נסע ללויה של אדמו"ר. פעם נסע לניחום אבלים אצל אדמור. אני מנסה להזכר. אולי היתה עוד איזו נסיעה, ויצא לי מהראש.
במילים אחרות, במשך קרוב ליובל שנים לא נסע אף פעם, אפילו לא ליום אחד, לא לנופש ולא לביקורים ולא לאספות, פשוט כל יום ויום, מהבוקר עד הערב ישב במשרדו ועבד, או למד, או קיבל אנשים ליחידות, או כתב מכתבים. כל ערב היה הולך מאוחר מאד הביתה, ובידו חבילת עבודה (מכתבים לענות או שיחה להגיה וכיו"ב), ובבוקר היה חוזר עם העבודה המוכנה. כך שנשארו לו שעתים שלוש לשינה. וכך קרוב ליובל שנים בלי הפסק של יום אחד.
אתה באמת רוצה לדעת מדוע לא היה נוסע לבקר רבנים אחרים?
ג) האם בחב"ד היו "טישים"?
אם הכוונה להתוועדויות, בהם הרבי יושב שעות ארוכות ומדבר לפני הקהל (לפעמים 8 שעות רצופות, בהפסקי נגינה בין שיחה לשיחה), מעורר את הקהל לעניני תורה ומצוה, ומבאר נושאים בהלכה ואגדה וחסידות. כמדומה שבמשך קרוב ליובל שנות נשיאותו היו לערך אלפיים כאלה. וכמעט כולם נדפסו והתפרסמו.
ואם אתה מתכוין על מנהג השיריים; זה לא נהוג בחב"ד. חב"ד פירושה חכמה בינה ודעת, כלומר שיחות ומאמרים והתעוררות להוספה בלימוד התורה וקיום המצוות.
ד) חולצה בחוץ דוקא?
האומנם? דומני ברור שהרוב הגדול בחב"ד (ואני וחבריי בתוכם) אין הולכים עם החולצה בחוץ. הסיבה שיש כאלה שהולכים כך, איני יודע ברור. זה ודאי לא דומה לדוגמאות שהביא מסתברא, ששם הוא לבוש אחיד ומנהג.
האם בתפלה ובפני הרבי הלכו כך?
זו לא שאלה מעשית, שהרי בפני הרבי ובתפלה עומדים עם חליפה שמכסה על החולצה.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-1/8/2004 15:39 |
|
| |
הלבן
אשמח אם תכתוב איך הגיב הרבי, [אם בכלל] להתקפות הפומביות של הרב שך עליו
אף אין יש רוח בפיהם
|
|
|
|
| נשלח ב-1/8/2004 15:59 |
|
| |
עורבא
הרבי בד"כ לא הגיב להתקפות אישיות כ"א עניניות, ובנידון זה הרי יצא נגד החזרת שטחים, שאפשר להמשיך לחיות 2000 שנה בלעדם, ועל זה הרבי צווח מרוב כאב לב, באחת השיחות שדיבר בנושא, ואמר שיש לבדוק את התפילין שלו אם הם כשרות.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/8/2004 16:12 |
|
| |
לא הבנתי האם זה ביטוי רווח ,וא"כ מה משמעותו?
אם לא, מה היתה כוונתו בזה?
אף אין יש רוח בפיהם
|
|
|
|
| נשלח ב-1/8/2004 16:20 |
|
| |
לא, זה לא ביטוי רווח, והוא אמר זאת בכל הרצינות, שפלא על יהודי שידבר על עוד 2000 שנה בלי ביאת המשיח. וכיון שהוא מדבר כך, יש חשש שהתפילין שלו אינן כשרות, וכדאי להציע לו שיבדוק אותם.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-1/8/2004 16:51 |
|
| |
הלבן
תודה
הדביקות במשימה שהציב לעצמו ללא פניה להתעסקויות צדדיות, מעוררת הערכה.
לגבי החולצה די נראה שיש את הנקודה עליה הצבעתי. האם הרבי שם לב לתופעה?
עוד שאלה. האם ידוע לך על רעיון מקורי, הגדרה מקורית שהוא עמד עליהם או שהוא רק הסביר את רעיונות קודמיו באדמורות חב"ד?
(קראתי באיזה שהוא מקום או בפורום אפילו, שהתיחס לפירוש רש"י כפירוש שנכתב עבור 'בן חמש למקרא'. זה אמנם רעיון מקורי יפה -למרות שלא בדקתי ולכן איני בטוח בצדקת ההנחה- אבל אני מתכוין לרעיונות גורפים יותר על נושאים יסודיים יותר.)
קראתי מה שכתבת לעורבא. הענין הזה של תלית טעות בפסול בתפילין נראה מוזר. אדם שהתפילין שלו כשרות לא יכול לטעות? באמת היה נראה לו שראש ישיבה וכו' גם אם אינו עושה לשם שמים אלא לשם שיניים, שהוא לא יזהר שהתפילין שלו יהיו כשירות? הסיפור דוקא מלמד שסבר שר' שך הוא אדם עשר וכל הבעיה היא בתפילין שלו!! אני מבין שזה ביטוי כזה גם אם לא מתכונים לכך שהתפילין באמת פסולות אלא שזה יהודי או ראש -המסומל בתפילין- שהוא 'לא בסדר' (כמו טענת עורבא)!
|
|
|
|
| נשלח ב-1/8/2004 17:31 |
|
| |
בוגי
בקשר לחולצה:
איני בטוח אם הצלחתי להבין כוונתך; אמנם אני משער שבמקורה היתה זאת תנועה של כמה בחורים, תנועה של אי הקפדה על גיהוץ וסידור הבגדים. ואח"כ זה הפך לתנועה לחיקוי, של אלו שרוצים להיות מה שנקרא "חסידישע בחורים". אמנם תאמין לי שאין זה חזון נפרץ, ומדובר אולי ב2 או 3 אחוזים מאנשי שלומינו.
בקשר להמשך וחידוש אצל הרב:
הסגנון שלו היה תמיד סגנון של המשך, כלומר שהוא בנה את הכל על דברי קודמיו. אמנם כל כולו אמר חידוש. איני יודע אם אתה שואל על רעיונות חסידיים, שזאת אפשר למצוא למכביר במאמריו ושיחותיו שהתפרסמו.
אך אולי כדאי להזכיר את העובדה, שהוא היה זה שהתחיל לעשות מהחסידות מערכת כללית, ועוד בצעירותו ערך מפתח ענינים לכל ספרי החסידות חב"ד היסודיים, וקבע להם ערכים, ואח"כ הדריך ודרש מהחוזר הראשי שלו, הרב יואל כהן שליט"א, שיערוך ויכין לדפוס סדרת "ספר הערכים – חב"ד".
הרבי חידש ודרש מישיבות חב"ד להתקין את לימוד החסידות בעיון כסדר לימוד הגמרא וההלכה, ואף התקין שתלמידי הישיבה יכתבו ביאורים לנושאים בחסידות.
עוד בצעירותו בנה הרבי מערכת שלמה של "מנהגי חב"ד", הדפיס אותם בקונטרסים, בתור הוספה למאמרי חסידות, ואח"כ נדפסו בכרך בפני עצמו בשם "ספר המנהגים – חב"ד".
ומה יש לנו עוד לומר בקשר לכל מערכת השליחות, ופתיחת מרכזי חב"ד בכל עיר ומדינה, לקרב יהודים לאבינו שבשמים, שהוא חידוש שאין כדוגמתו. עד שהיום ישנם קרוב ל3000 מרכזי חב"ד (בתי חב"ד) בעולם.
פירוש רש"י לבן חמש למקרא:
את הנושא הזה לקח הרבי על עצמו בשנת תשכ"ה, אחרי פטירת אמו הצדקנית. לזכרה קבע התוועדות בכל שבת, במשך כל שנת האבלות, שבה הסביר פירוש רש"י אחד על פרשת השבוע.
יסוד הדברים היה, שרש"י כתב את פירושו באופן שיהיה מובן גם לבן חמש למקרא, שלומר חומש, כאמור במסכת אבות. אמנם רש"י כתב זאת בדיוקים והוספות, כדי לתרץ גם קושיותיו של הגאון המעמיק. ובד"כ היה זה דרך ביאורו של הרבי, שהיה מבאר את הפירוש רש"י בפשטות, והוכיח איך שרש"י מתרץ כמה קושיות עמוקות – דוקא בפירוש הפשוט הזה.
בקשר לתפילין. תמיד היה הרבי מעורר לבדוק את התפילין ומזוזות לאדם שכתב לו על בעיה מסויימת, והרבי הסביר שתפילין כשרות ומזוזה כשרה פועלת על חיי האדם ופעולותיו. הרבי הביא לזה במשך הזמן הוכחות מש"ס ופוסקים.
מפורסם בעיקר ה"מבצע תפילין" שהתחיל מיד בתקופת מלחמת ששת הימים, בטענה שזה יביא לנצחון במלחמה, כאמור: וראו כל עמי הארץ כי שם ה' נקרא עליו ויראו ממך – אלו תפילין שבראש.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-1/8/2004 18:12 |
|
| |
הלבן
זאת נפלאת ממני דעת לא אוכל
איך אתה מסביר אדם שנחשד ע"י רבבות מישראל מהם ת"ח יראים ושלמים ככופר,ומשיח שקר
והם שמאמינים בזה לא מפני דבר בעולם אלא שסבורים שכך הוא האמת וצווחים כנגדו בריש גלי לא טורח להפיס דעתם
לצאת ידי אלוקים ואדם?
ודאי שכלפי זה לא נאמר שומעין חרפתן וכו'
ואף הרבי הזקן בעל התניא נו"ע הקביל פעמיים פני הגאון החסיד להפיס דעתו כמו שבירר באגרתו מתקנ"ז "בודאי אין לך מצוה גדולה מזו לעשות שלום בישראל אך מה לנו לעשות ולא עשינו,והרבה מאד טרחנו בזה ולא עלתה בידינו ...הנה מראשית זאת הודענו והלכנו אל הגאון החסיד וכו'"
ובאגרת הנדפסת[איגרות בעל רלא אסר בבל יראה את החסידים המדברים נגד תופסי התורה לומר כי העדה שלנו לבדה קדושה
וכמה הרחיק החסידים הדוברים נגד הגר"א
ואילו כהיום ששמו של הרב שך מדרס לקטנים שבחסידים אין פוצה פה?
ומדוע לא ניסה להשיב על הטענות נגדו,או לפחות לסכור פיות הדוברים על צדיק,ולעצור את תרבות הוצאת הספרים ע"מ לקנטר דחיות ופרכות לספרי אבי עזרי
תנוח דעתך לכשתניח דעתי
תוקן על ידי - עורבא_פרח - 01/08/2004 18:21:32
|
|
|
|
|