בית פורומים עצור כאן חושבים

שו"ת בנושאים הקשורים לחב"ד [להלבן]

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-2/9/2008 13:01 לינק ישיר 

דורש
קראת את ההקדמה למורה נבוכים?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/9/2008 13:08 לינק ישיר 

בעל

ראיתי שלמדת מקצת מדברים אלה מפי זולתי, ואתה נבוך, מוכה תדהמה, ונפשך הנאצלת תובעת ממך למצֹא דברי חפץ

שהבין - או הוסבר לו - ממשמעויות אותם שמות משותפים או מושאלים או מסופקים, וכתוצאה מכך הוא נשאר נבוך ונדהם. או שילך בעקבות שׂכלו וישליך מעליו מה שידע מאותם שמות, בחושבו שהוא משליך מעליו את יסודות התורה, או שיישאר עם מה שהבין מהם ולא יימשך אחר שׂכלו, ונמצא שהוא פנה עורף לשׂכלו וסר ממנו ויהיה סבור עם זאת שהזיק לעצמו ופגם בדתו. הוא יישאר עם אותן אמונות מדומות, פוחד וחולה, ולעולם בכאב לב ומבוכה רבה17.

תוקן על ידי דורש_אמת ב- 02/09/2008 13:08:30

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/9/2008 22:22 לינק ישיר 

קליקס,
הספקתי לראות את התגובה המכוערת שלך, ולא היתה שם ולו מילה אחת לעניין! שליח חב"ד הוא שהחל את תהליך התקרבותי לתו"מ, ומשנת חב"ד מהווה אחת ממקורות ההשקפה שלי ולכן חשוב לי ללבן אותה. האשכול הזה הוא מהארוכים בפורום דווקא משום שרבים כאן חשים שחב"ד היא תנועה חשובה. בניגוד לחסידויות (ואי חסידויות) אחרות לחב"ד יש גישה מעניינת להתמודד עם המודרנה.

בעל,
אתה קורא מחשבות?
שמת לב שהרבי מלובאוויטש למעשה משתמש באותו טיעון של הרמב"ם בפרק י"ז כנגד אריסטו שאי אפשר להשליך מההווה אל העבר.

דורש אמת,
1. זה שיש מחלוקות ידוע גם ידוע, אך מדוע הרב סופר (ולצורך הענין חב"ד) יוצא מגדרו לישב מחלוקות בהשקפה ואף לומר שהרמב"ם והרב קוק לא באמת חשבו כפי כתבו.
אגב הטענה שמאכלות אסורות גופא (ולא החטא עצמו) גורמות לנזק נפשי היא טענה מדעית ויש להביא ראיות ברורות לכך, ולא מכתובים המתפרשים לכאן ולכאן.

2.הרמב"ם "הוכיח" שהתורה מתיישבת עם המדע האריסטוטלי, אך מה עם המדע המודרני שלנגד עינינו מגיע להישגים לא מבוטלים. עצם מציאות ה"נבוכים" הינה הצורך הלגיטימי ליישב את התורה עם המדע העדכני ביותר. הרמב"ם לא ראה ב"נבוכים" אלו קטני אמונה אלא דורשי אמת, ולא מן הנמנע שאף עצמו היה נבוך תקופת מה בזמן שלמד פילוסופיה (כמו רובנו בפורום זה).

3. רק לטובת דיון זה אטען שאין לי בעייה עם יהודים שנצמדים לפשט הכתובים. אך יש לי בעיה כזאת עם חב"ד שמנסים לאחוז בחבל בשתי קצותיו. כידוע השקפתם היסודית נובעת מרובד הסוד- צא וראה כמה רמיזות בנוסח "כידוע ליודעי ח"ן" יש בתניא. אני שב אל הדוגמה מפשט בראשית ב' לפיה יש נפש אלקית לכל בן אדם, אך חב"ד טוענים שיש אותה רק בישראל. הפרק הראשון של בראשית הינו מעשה המרכבה ונחשב לתורה איזוטרית, אך דווקא כאן חב"ד נצמדים לפשט!

מדוע ברור שהתהילים שלא כפי פשוטה?  כאן אתה דווקא רוצה ליישב? ואתה לא אומר כל בוקר רוקע הארץ על המים?

למה לי קרא, סברא הוא

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-2/9/2008 22:44 לינק ישיר 

מי שאינו נבוך, כלומר שאין לו מקורות מידע אחרים מלבד התורה והמדרשים וכו', באמת אין לו צורך במו"נ, והכל מבורר אצלו וכמ"ש הרמב"ם :"וראיתי עוד שאותם הדרשות כאשר רואה אותן הסכל מצבור הרבנים לא יקשה לו מהם מאומה ,כי אין הסכל הפתי הריק מידיעת טבע המציאות מרחיק את הנמנעות" (בהקדמה למו"נ).

אך מי שיש לו מקורות מידע נוספים, כלומר מי שהתודע למדע המודרני, וחווה סתירות לכאורה בין התורה למדע, הוא זה הקרוי "נבוך" בלשון הרמב"ם ולמענו חיבר את חיבורו , וכמ"ש (שם) "מטרת הספר הזה להעיר לאדם דתי, אשר נקבעה  בנפשו והושׂגה באמונתו  אמיתת תורתנו, ואשר הוא שלם בדתו ובמידותיו, והוא עיין במדעי הפילוסופים וידע את משמעויותיהם, והשׂכל האנושי משכו והביאו לתת לו  את מקומו (הראוי לו), אך מנעוהו מכך פשטי התורה, ומה שהבין - או הוסבר לו - ממשמעויות אותם שמות משותפים או מושאלים או מסופקים, וכתוצאה מכך הוא נשאר נבוך ונדהם. או שילך בעקבות שׂכלו וישליך מעליו מה שידע מאותם שמות, בחושבו שהוא משליך מעליו את יסודות התורה, או שיישאר עם מה שהבין מהם ולא יימשך אחר שׂכלו, ונמצא שהוא פנה עורף לשׂכלו וסר ממנו ויהיה סבור עם זאת שהזיק לעצמו ופגם בדתו. הוא יישאר עם אותן אמונות מדומות, פוחד וחולה, ולעולם בכאב לב ומבוכה רבה ".

הדברים האלה אקטואליים גם כיום לא פחות ואולי אפי'  יותר מימי הרמב"ם. רק במקום שהרמב"ם כתב שדבריו יאותו ל"שלם מעולה אחד" ולא "לעשרת אלפים סכלים," כיום היחס הוא כנראה אחד מול מאה אלף...

מי שלדעתי מתמודד היטב באופן הרציונלי ביותר עם נושאים אלה, ללא אפולוגטיקה וללא עשיית שקר בנפשו, הוא רבי גדליה נדל זצ"ל ,שדבריו בעניני ספר בראשית, הם לדעתי ממש מורה נבוכים לנבוך המודרני בהגדרתו של הרמב"ם.

תוקן על ידי בר_בי_רב ב- 02/09/2008 22:46:12

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/9/2008 07:27 לינק ישיר 

אנסאזי

1. לא רק חב"ד טוענים כך כבר אמר זאת הדברי חיים והא קיבל זאת מרבותיו , כשקוראים את ההקדמה של הרמב"ם ראוים שהרמב"ם עצמו כותב שמעשה  בראשית ומעשה מרכבה  אין אפשרות להסביר לכל אחד , ואם כן הרמב"ם מה הרמב"ם בא להסביר בהספרו , הרי הוא עצמו אומר שהדברים האלו לא נתנים להסבר.

2. הרמב"ם כותב שהתורה מתיישב עם אריסטו את אותם מילים אפשר גם ללמוד בצורה שונה , חלקם טוענים שהרמב"ם ראה צורך ליישב את התורה עם פילוסופית אריסטו שכאילו תורת אריסטו ברורה והתורה אינה ברורה , גדולי ישראל ראו להיפך את הדברים , התורה היא ברורה , אבל לנו חסר את הכלים השכליים לקלוט את התורה , היות והיא חכמה אלוקית , אבל את תורת אריסטו אנו יכולים לקלוט כי היא תורה אנושית , לכן הרמב"ם ניצל את תורת אריסטו האנושית ככלי לסביר את התורה , אבל ברור שהרמב"ם עצמו סבר שהתורה יותר עמוקה מתורת אריסטו , ואת זה הוא כבר כתב בהקדמה שאין כלים להסביר זאת למי שלא מבין אלא אדם צריך להבין זאת מדעתו.

ולכן אילו שאינם מבינים את פנימיות התורה נקראים נבוכים , כי נראה להם שיש סתירה בין המדע לתורה , אבל הלומדים את פנמיות התורה לא רואים שום סתירה בין המדע גם המודרני לתורה , וכבר אמר הרמב"ם שהיא אפשר להסביר זאת.

ומי שלומד את הרמב"ן ומהר"ל שהם מצטטים הרבה את המ"נ , והם גם למדו את תורת הקבלה מבין שמי שלומד את תורת הקבלה אין לו קושיות ממדע.

3. ברור שלא רק חב"ד אלא כל מקובלי עולם כתבו דברים שראוים או מנגלות התורה או מנסתרות התורה שיש בקלבלה.

בר בי רב

כשלומדים מעשה מרכבה ומבינים את עומק הבריאה , אפשר ללמוד הרבה מקורות חיצוניים ולא יהיו שום קושיות .
הנבוכים שהרמב"ם כתב עליהם לא למדו את תורת הקבלה , אבל לנו שיש כהיום את תורת הקבלה , אין לנו שום מבוכה גם לאחר שלומדים חוכמות חיצוניות.

אני לא מבין למה אף אחד לא מצטט את הרמב"ם שכותב רבות בספרו שמושגים אלוקים אין אפשרות להסביר , אלא כל אחד שמבין מדעתו מבין ומי שלא לא , את זה כותב הרמב"ם ולא משיהוא אחר \ אם הרמב"ם חושב שיש להתאים את התורה למדע , למה הוא מדגיש שאת מעשה מרכבה אי אפשר להבין.

תוקן על ידי דורש_אמת ב- 03/09/2008 7:45:47

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/9/2008 08:42 לינק ישיר 

דורש
מנין לך שהמהר"ל למד קבלה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/9/2008 09:19 לינק ישיר 

כשלמדתי ספרי מהר"ל בצעירותי , היה לי קושי בהבנה של דברים מסוימים , שהיו מאוד מופשטים מבחינתי , אבל הכנסתי אותם למח.
לאחר שהתעמקתי בקלבלה , וחזרתי ללמוד את המהר"ל ראיתי שבעצם כל דבריו דברי קבלה הם.

אם תעיין במהר"ל דרך חיים על מסכת אבות , איך שהוא מסביר את כל הנושא של המספרים , ובפרט המספר 6 שהמהר"ל קורא לו מספר שלם היות וכל מרכיביו סוכמים את עצמם ל 6 היות ו 1+2+3 = 6 , וכו' , וכן איך שהוא מסביר את תפילות השבת , וכן נושאים שונים , שמובנים רק על דרך הקבלה.

הסיבה שהדבר אינו בולט כ"כ הוא כי המהר"ל מביא את הקבלה בשפה שונה , מהמקובלים , הייתי אומר המהר,ל הוא מאבות הפשטת הקבלה לשפת אנוש.

אחד הדברים שזהיתי הוא שתניא מהר"ל ושפת אמת בנוים באותם לשונות , ושמעתי שמה שכת התניא מפי ספרים הכוונה מהר"ל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/9/2008 09:23 לינק ישיר 

דורש אמת,

אפשר שתבהיר את הדברים המובאים מטה, תתרגם לנו לשפה אנושית עד כמה שניתן כדי שנבין כולנו באותה הבהירות המופלאה את האמת שאתה משיג בפניומיות הדברים, ושאין אחר זולתך?!

רמב"ם הלכות יסודי תורה פרק ב'

טז  [יא] דברים אלו שאמרנו בעניין זה בשני פרקים אלו, כמו טיפה מן הים הן ממה שצריך לבאר בעניין זה.  וביאור כל העיקרים שבשני פרקים אלו--הוא הנקרא מעשה מרכבה.

יז  [יב] ציוו חכמים הראשונים שלא לדרוש בדברים אלו אלא לאיש אחד בלבד, והוא שיהיה חכם ומבין מדעתו.  ואחר כך מוסרין לו ראשי הפרקים, ומודיעין אותו שמץ מן הדבר; והוא מבין מדעתו, ויודע סוף הדבר ועומקו.

יח  ודברים אלו דברים עמוקים הם עד למאוד, ואין כל דעת ודעת ראויה לסובלן.  ועליהן אמר שלמה בחכמתו דרך משל, "כבשים ללבושך" (משלי כז,כו); כך אמרו חכמים בפירוש משל זה, דברים שהן כבשונו של עולם יהיו ללבושך, כלומר לך לבדך, ואל תדרוש אותן ברבים.  ועליהם אמר "יהיו לך, לבדך; ואין לזרים, איתך" (משלי ה,יז).  ועליהן אמר "דבש וחלב תחת לשונך" (שיר השירים ד,יא); כך פירשו חכמים הראשונים, דברים שהן כדבש וחלב, יהיו תחת לשונך

הלכות יסודי תורה פרק ד'

[יג] וענייני ארבעה פרקים אלו שבחמש מצוות האלו--הם שחכמים הראשונים קוראין אותן פרדס, כמו שאמרו ארבעה נכנסו לפרדס:  ואף על פי שגדולי ישראל היו וחכמים גדולים היו, לא כולם היה בהן כוח לידע ולהשיג כל הדברים על בוריין.

כא  ואני אומר שאין ראוי להיטייל בפרדס, אלא מי שנתמלא כרסו לחם ובשר; ולחם ובשר זה, הוא לידע ביאור האסור והמותר וכיוצא בהן משאר המצוות.  ואף על פי שדברים אלו, דבר קטן קראו אותם חכמים, שהרי אמרו חכמים דבר גדול מעשה מרכבה, ודבר קטן הוויה דאביי ורבא; אף על פי כן, ראויין הן להקדימן:  שהן מיישבין דעתו של אדם תחילה, ועוד שהן הטובה הגדולה שהשפיע הקדוש ברוך הוא ליישוב העולם הזה, כדי לנחול חיי העולם הבא.  ואפשר שיידעם הכול--גדול וקטן, איש ואישה, בעל לב רחב ובעל לב קצר.

http://kodesh.snunit.k12.il/i/1104.htm

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/9/2008 09:33 לינק ישיר 

נאחז
לא הבנתי את כוונתך הרי  הרמב"ם אומר שאין להעביר את הדברים.

יש הרבה זולתי שמבינים את הדברים , אבל הם אינם מהגולשים.

תוקן על ידי דורש_אמת ב- 03/09/2008 9:33:58

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/9/2008 09:40 לינק ישיר 

נאחז

קטע מהקדמת הרמב"ם למ"נ.

אין אני אומר שספר זה מסלק כל קושי למבין אותו, אלא אומר אני שהוא מסלק את רוב הקשיים ואת הגדולים שבהם. אדם נבון לא ידרוש ממני, ולא יצפה, שבהזכירי עניין מסוים אשלים אותו, או שכאשר אתחיל לבאר משמעותו של משל מן המשלים אמצה את כל הנאמר באותו משל. דבר זה אי-אפשר לבר דעת לעשׂות בלשונו בשביל מי שהוא מדבר עמו פנים אל פנים, לא כל שכן שיכתבנו בספר, פן ייהפך מטרה לכל סכל חכם-בעיניו שישלח בו את חִצי סכלותו. בחיבורינו ההלכתיים20 ביארנו משהו מעניין זה והעירונו על עניינים רבים. הזכרנו שם שמעשֹה בראשית הוא חוכמת הטבע21, ומעשֹה מרכבה הוא חוכמת האלוהות22. הסברנו את דבריהם [של חז"ל: אין דורשין בעריות בשלושה, ולא במעשֹה בראשית בשניים,] ולא במרכבה ביחיד אלא אם כן היה חכם ומבין מדעתו... מוסרין לו ראשי הפרקים23.
לכן

http://press.tau.ac.il/perplexed/chapters/chap_1_00P.htm

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/9/2008 09:42 לינק ישיר 

ומה זאת אומרת שאין להעביר דברים? ומה זה אומר לגבי ההודעות שלך למעלה?
למה שלא תתרגם הלכה הלכה וחסל!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/9/2008 09:45 לינק ישיר 

נאחז

אולי תבהיר יותר ברור את דבריך.

אני לא מבין את כוונתך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/9/2008 09:54 לינק ישיר 

נדמה לך שאני מתחיל עכשיו במלחמת ציטוטים, הבאתי דברים עקרוניים שבהם מתנגד הרמב"ם ללימוד הקבלה ולאופן שאתה מציגו בכלל כשאתה אומר דברים בשמו שסותרים הלכות מיסודי התורה - איך אפשר שהתנאי להבנת המו"נ יהיה לימוד קבלה באופן שבו הוא נלמד במחוזותיך! בעוד שההתנגדות של הרמב"ם היא עקרונית, והיא,  כי בלתי אפשרי לאדם להעביר לאדם אחר אמת מן המוכן!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/9/2008 10:09 לינק ישיר 

נאחז

מהיכן אתה יודע איך מלמדים קבלה במחוזותי?

אולי לומדים כהרמב"ם שמעבירים ראשי פרקים , והחכם מבין מדעתו.
זכותך לטעון שאני לא מבין ואני לא יתווכח על כך , אבל כדי להוכיח שאני לא מבין אתה צריך ידע בקבלה מעבר לידע שלי.

אני לא מבין מה מפריע לך המחשבה שאני יודע קבלה , הרמב"ם איננו נגד הידע , הוא רק מציב תנאים , ולכן אני לא מבין כלל על מה תלונתך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/9/2008 10:49 לינק ישיר 

מצחיק אתה, אסביר לך כמו שאני מסביר לילד:  אתה לומד מהקבלה הכתובה ועל פי הרמב"ם אין ללמוד קבלה מן הכתוב אלא בע"פ -  אחד על אחד -כל ספרי הקבלה הם גילוי הסודות אמת מן המוכן שאי אפשר שיגיע אליהם האדם בכוחות עצמו- בזוהר שאתה כה מתפאר שאתה יודע - הדברים כתובים בראשי פרקים?

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > שו"ת בנושאים הקשורים לחב"ד [להלבן]
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 83 84 85 ... 94 95 96 לדף הבא סך הכל 96 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.