בית פורומים עצור כאן חושבים

הסבר סוגיא ע"פ דרכו של רג"נ ז"ל

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-31/8/2009 21:34 לינק ישיר 

דינו
לא צפיתי לתרוץ אחר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/8/2009 21:35 לינק ישיר 

דינו
לגבי דבריך הראשונים, יש גינה של מלפפונים ויש גינה של כורכום.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/8/2009 21:40 לינק ישיר 

אגב, מה שכתבת שהגמרא יצאה מהנחה שגינה חמורה משום שנמצאת כל השנה בזרעוניה, אינו מפורש בגמרא אלא סברא אחת מתוך כמה שמביא הרמב"ן, וסברא אחרת הוא מציע בדומה לדבריך: מפני שיש בה אילנות שנפשו של אדם מחמדתן (בגינה).
ולעיקר הדיוק שלך נגד פירוש הגמרא, ברמב"ן משמע שיש להבין אחרת, כי בעיניו דברי רבא הם "כפשטה", וכנראה הבינו כי "גינה מקום שנהגו לגדור" אין הכוונה להתחכם ולומר שסתם גינה אין גודרין, אלא להיפך, בכל נושא יש חילוקי מקומות, אבל תופסים את המנהג הראוי יותר, ולכן החליקו את גינה יחד עם המנהג שנהגו לגדור, ואת בקעה עם המנהג שנהגו שלא לגדור, המסר העיקרי הוא שהכל כפי המנהג, ועל הדרך הביאו את המנהגים הראויים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/9/2009 09:21 לינק ישיר 

בבא בתרא כג ע"ב

<ניפול הנמצא בתוך חמשים אמה הרי הוא של בעל השובך חוץ מחמשים אמה הרי הוא של מוצאו נמצא בין שני שובכות קרוב לזה שלו קרוב לזה שלו מחצה על מחצה שניהם יחלוקו: >
הגמרא מקימה את הרישא במדדה דווקא, שכל המדדה אינו מדדה יותר מחמשים אמה.

הגמרא מקימה את נמצא בין שני שובכות בתנאים הבאים:
1. ששני השובכים שווים במספר היונים שבאים, אחרת, רוב וקרוב אזלינן בתר רוב.
2. בשביל של כרמים. מבלי להכנס לפרוש המדויק של המושג, הרי שמדובר במקום מבודד יחסית, כי אחרת אזלינן בתר רובא דעלמא.

מדוע המשנה דברה בסתם והביאה אותנו לחשוב שרוב וקרוב קרוב עדיף? מדוע המשנה לא צייה בפירוש שמדובר במדדה ובשביל נידח?

ולהשלמה הנושא, פסקו של הרמב"ם:
<

טו,כ  [יח] גוזל הנמצא קרוב לשובך--בתוך חמישים אמה, הרי הוא של בעל השובך; חוץ לחמישים אמה, הרי הוא של מוצאו, שאין הגוזל מדדה יתר על חמישים אמה.  נמצא בין שני שובכות, הרי הוא של קרוב; מחצה למחצה, יחלוקו.

טו,כא  במה דברים אמורים, בשהיו יוני שני השובכות שווים במניינן; אבל אם היו יוני האחד רבים--הלך אחר הרוב, אף על פי שהוא רחוק. >
הרמב"ם פסק שרוב וקרוב רוב עדיף וגם הביא את האוקימתא של מדדה, אך מדוע הוא לא הביא את האוקימתא של שביל של כרמים?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/9/2009 10:14 לינק ישיר 

נדמה לי שהמשנה לפי גזירת הכתוב הלכה,
בדין חלל הנמצא באדמה- מודדים זקני העיר -לעיר הקרובה יותר- ולא לעיר שתושביה מרובים יותר,

מודה ועוזב

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/9/2009 10:32 לינק ישיר 

ירוחם
ע"ש בסוגיא שגם בעגלה ערופה רוב וקרוב רוב עדיף.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/9/2009 12:12 לינק ישיר 

המשנה נוסחה בראשיתה כקזואיסטית ומקומית ורק בהמשך נעשתה לכללים, המשנה לא באה אלא להשמיע דין "קרוב", וכמובן לא דיברה כשמספר היונים שוה בדיוק, אבל בלי שיש איזה שובך גדול הרבה יותר, נראה לי שאף אחד לא יתווכח שאם יש לי שובך ובו יונה אחת, ולך שובך ובו מאה יונים, שסביר שהגוזל הוא שלך.
וכן לגבי שביל של כרמים הדבר תלוי במציאות, ברור שגוזל ברשות הרבים יכול להיות של אלף סוחרים ואנשים וזה שהבית שלך במרחק 30 מטר ויש בו שובך לא מחייב שהוא שלך, אלא שהמשנה לא דיברה בכלל על מציאות עירונית כזו אלא על דרך העולם שכפרי מגדל לו שובך בחוה שלו או בין הכרמים.
אני לא יודע אם לפי הגמרא שובך של 1001 יונים יזכה מול שובך של 1000 יונים, אולי לנצח את הקרוב צריכים רובא דמינכר. אבל לא ברור שזה נתון כל כך חשוב שהיה צורך להדגישו.

בעל בעמיו:
דינו
לא ציפיתי לתירוץ אחר

הנה, חסכתי לך

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/9/2009 12:31 לינק ישיר 

"אף אחד לא יתווכח שאם יש לי שובך ובו יונה אחת, ולך שובך ובו מאה יונים, שסביר שהגוזל הוא שלך"

אני מתווכח.

הרי הגוזל נמצא בחוץ. כלומר אם יש  לך  כרגע 100 יונים ולי אחת, השאלה האמיתית על המציאות היא מה סביר יותר:
א. שאתמול כשהלכנו לישון היו לך 101 יונים לי אחת, או
ב. שלך היו 100 יונים ולי שתים.

תסביר לי למה אפשרות א' סבירה יותר מאפשרות ב'.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/9/2009 12:43 לינק ישיר 

דינו
אני שואל שגם אם המשנה נוסחה כקטזואיסטית, מדוע היא נוסחה ללא התנאים המגבילים שברוב הפעמים ישנו את הדין.
מתוך הסוגיא ומההקשר לעדלה ערופה מסתבר ש1001 מול 1000 הוא הדין ואם לא תציין לי היכן הגבול, אא"כ תגיד לי שגם הגמרא קזואיסטית.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/9/2009 12:51 לינק ישיר 

בעל
אני מסביר טעמא של משנה- ואתה  מקשה עלי שוב מהגמרא.

מודה ועוזב

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/9/2009 12:55 לינק ישיר 

ירוחם
אני לומד סוגיות

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/9/2009 13:11 לינק ישיר 

בעל

שאלת על המשנה- עניתי מה היתה טעמא של משנה.

שאלה - הגמרא תמיד שואלת- מאי טעמא דתנא קמא??? למה - אף פעם -לא - מאי טעמא דתנא בתרא?

מודה ועוזב

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/9/2009 13:19 לינק ישיר 

שנרב, הפילוסופיה של הסטטיסטיקה היא מקצוע מסובך, וההלכה הרבה פעמים מסתמכת על הרגשה הקובעת התייחסות גם אם אין הצדקה לוגית.
אבל אפשר לנסח זאת כך: כל יונה ההולכת לישון, מוטלת בספק שמא באמצע הלילה חטפה כריזה או חלמה חלום רע וברחה החוצה בבהלה.
בשובך הגדול היו המון יונים כאלו, ועל כל אחת ואחת יש ספק האם ברחה. בשובך הקטן היו קצת יונים, ולכן יש פחות סיכויים. 
זה הכלל ההלכתי של כל דפריש מרובא פריש. ובודאי לא על זה בא בעל בעמיו להתווכח.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/9/2009 01:54 לינק ישיר 

לא ברור שהרוב של רובא פריש הוא רוב של אפשרויות פרישה כפי שאתה מציג זאת. ראה בפ"ת יו"ד ק"י סק"ב ובפמ"ג בשפתי דעת שם סקכ"ד.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/9/2009 21:30 לינק ישיר 

מדוע באמת רוב וקרוב רוב עדיף? סברא, גזה"כ?
מצאנו שרוב ובתרא בתרא עדיף, פסחים דף ז ע"א.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > הסבר סוגיא ע"פ דרכו של רג"נ ז"ל
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 לדף הבא סך הכל 5 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.