|
|
| נשלח ב-3/9/2009 00:45 |
|
| |
אם אינני טועה בש"ש יש חילוק בין רובא דאיתא קמן, שם אכן אין הסתברות ורוב זה הוא חידוש דין של התורה, דאזלינן בתר רובא, לבין רובא דליתא קמן שהוא מבוסס על סברא, דהיינו על הסתברות.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/9/2009 07:18 |
|
| |
ראה בשיעורי ר' שמואל ב"ב ח"ב ס"ט ד"ה בהא.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/9/2009 08:57 |
|
| |
אבי ל. חילוק זה מקורו ברעק"א כתובות יב. אבל מכיון ששניהם עובדים בשטח גם א"ק וגם ל"ק, יל"ע מה נפ"מ כאן בסברות מופשטות.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/9/2009 09:29 |
|
| |
דינוזאורוס
החילוק בש"ש הוא בש"ב פט"ו, עיי"ש. [הש"ש קשיש טפי מרעק"א, ובזכרוני שרעק"א מצטט מהקצוה"ח. לעומת זאת לא ידוע לי שהש"ש יצטט מהרעק"א].
מה שכתבת על נפק"מ - הנה במקור שציינת ברעק"א יש נפק"מ שע"א גובר על רובא דל"ק אך לא על רוב דא"ק.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/9/2009 19:25 |
|
| |
[בעל הש"ש נולד ב1745 ורעק"א נולד בשנת 1761, כך שבעל הש"ש היה קשיש מרעק"א ב16 שנים. את הספר שב שמעתתא כ' ראי"ל בצעירותו ממש, אך פרסמו רק בסוף ימיו].
בקשר לתמיהה על סברא זו, עי' שערי ישר ו' ב'. ולגבי הדיון שהזכרת אם עד אחד גובר על רוב, הוא בעצמו תמוה מאד, שכן העד אינו מתנגש עם הרוב, העד טוען שפרט זה הוא מן המיעוט, והרי ברור שיש בעולם מיעוט, וכל עדות שבעולם היא נגד רוב, אם אני מעיד שפלוני עשה כך וכך, הרי זה נגד הרוב שלא עשו באותו זמן כך וכך, אם אני מעיד שעישרתי את הפירות, זה נגד רוב הפירות שבעולם שאינם מעושרים וכך הלאה.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/9/2009 22:56 |
|
| |
[ימחל לי מר שאשיב על דבריו למרות שאיני מונח כלל בסוגיא]
ע"א אינו נאמן לכל דבר, אלא לדברים עליהם האמינתו התורה. כך שאם ע"א אומר שפלוני עשה כך וכך אכן לא נאמין לו להוציא ממון או להלקות וכדו' למרות שהוא לא מתנגש עם ראיה אחרת, אבל סוף סוף הוא בא לחדש דבר. כלומר השאלה היא ממה (ולא ממי, כוונתי מאיזו מציאות) הוא בא להוציא, איזו מציאות הוא בא לחדש, וכאן בענייני רוב, הוא נאמן להוציא מרובא דל"ק בדיוק בגלל הסיבה שכתבת, אך לא מרובא דא"ק בגלל שלהוציא מדין תורה חזק יותר אין לו כח.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/9/2009 23:24 |
|
| |
נדב,
אתה מערב כאן דיון הלכתי עם דיון של שכל ישר.
בשכל הישר דומני שאתה לא צודק. על השאלה מאיזה קן היונה פרשה, סביר יותר לענות שמהקן הגדול כמו שכ' דינוזאור. שני ניסוחים אפשריים לנימוק: 1. של דינוזאור - שהספק הוא על כל יונה. 2. האם היונה הזו שייכת כמו שאר רוב היונים לקן הגדול הולכים אחר רובא שכמו שרוב היונים שייכות לשם גם היא שייכת לשם (מרצונה לחיות בקן ההוא כמו שרוב היונים כנראה רצו. או מחמת שהבעלים הוא בעלים גם עליה). הדבר דומה לגמרי לרוב חנויות עם חתיכת בשר שפרשה.
אם אתה חי בעולם שבו יש שתי ערים: באחת גר אדם אחד ובשנייה גרים אלף. כעת אתה רואה אדם מתקרב אליך, האם לא תניח שהוא גר בעיר עם אלף התושבים?
השאלה האם מדובר ברוב של פרישה או לא, זו שאלה של גדר הלכתי (ראה שע"י שער ה שהאריך בזה, בעיקר בדברי המרדכי חולין התמוהים על פרישת הקול בבי"ד).
|
|
|
|
| נשלח ב-3/9/2009 23:26 |
|
| |
עד אחד נאמן לכל דבר לענין איסור, אין לו הכח להוציא מאחר ממון או לענשו, אבל לכל ענין שיש לנו שאלה מה היה אנו סומכים עליו. וכל עדות של עד אחד או לכל הפחות רוב המקרים של עדות עד, הם נגד הרוב, אם התערבבו לך מליון חתיכות של חזיר בחתיכה אחת של פרה, והעד אומר: אני ראיתי שזו החתיכה שהיא פרה, הוא אינו מתנגד לרוב, אלא אומר לך שראה שזו הפרה, הרי ברור שיש כאן גם פרה, האם הרוב אומר שהכל כאן רק חזיר ואין פרה? ולכן העד לא מתנגש כלל עם הרוב. (אני מתכוין במקרה שאין ביטול כגון חתיכה הראויה להתכבד וכדו'). וכן כל עדות של ע"א הרי מוציאה מרוב מסויים (אם הרוב היה כשר לא היינו צריכים את העד ועדותו).
|
|
|
|
| נשלח ב-3/9/2009 23:27 |
|
| |
כעת ראיתי את תגובת מיכי, אבל דברי הקודמים הולכים על דברי אבי ל. דלעיל
|
|
|
|
|
| נשלח ב-16/9/2009 12:33 |
|
| |
ולכבוד ראש השנה הבעל"ט ידועה שיטת הירושלמי שבגבולין אין תקיעת שופר בשבת מהתורה. מה הסברא להבדיל בין גבולין למקדש מהתורה? בפרט שעיקר המצווה אינו במקדש?
|
|
|
|
| נשלח ב-16/9/2009 16:21 |
|
| |
בעל
גם בבלי ההבדל קיים , ביבנה תקעו בר"ה שחל להיות בשבת, וכן בכל מקום שהיה בית דין.
וזאת כי ב"ד היו מתריעים ומזהירים שלא ללכת להתלמד בתקיעה בשבת. מה שאין כן במקומות שלא היה ב"ד.
הרי אין איסור מהתורה לתקוע בשבת, אין גם איסור לטלטל את השופר המיועד לתקיעות.
נכון שאסור לטלטל בשבת- אבל היות ויש מצווה לתקוע, ובלי הטלטול אי אפשר לקיים את המצווה, העשה של התקיעות דוחה את הלאו של הטלטול.
אלא חכמים גזרו- שמא ילך לחכם להתלמד - ועל הלימוד הרי אין מצוות עשה, ולכן מחשש זה אסרו התקיעות בשבת.
אבל במקומות של ב"ד ובמקומות שחכמים רבים מצויים, חשש זה לא קיים, כי החכמים יאסרו ויתריעו מלימוד כזה בשבת.
|
|
| נשלח ב-16/9/2009 17:15 |
|
| |
ירוחם דבריך בבבלי נכונים, אני שאלתי על הירושלמי
|
|
|
|
| נשלח ב-17/9/2009 12:54 |
|
| |
בעל
וכי למה שלא יהיו גם נכונים לירושלמי? כרעיון ודאי.
|
|
| נשלח ב-17/9/2009 15:52 |
|
| |
שאלה למחשבה- חכמים ביטלו תקיעת שופר בר"ה החל בשבת- שמא יטלטל את השופר בשבת. כשילך לחכם להתלמד בתקיעות.
למה לא בטלו גם מהסיבה שהמתלמד- ישמיע קולות מכלי בשבת-
|
|
|