|
|
| נשלח ב-27/6/2004 12:53 |
|
| |
הם עמדו אחד ליד השני, המשיחיסט והנחמניסט. זה ב"ביחי" וזה ב"נ נח". הדילמה הייתה קשה ימין או שמאל, כל עובר ושב הסתפק בלבו במה לבחור, האם בדרך פעלתנות בלולה במעורבות פוליטית וחברתית תוך החדרת האמונה השלימה והאמיתית, או בדרך של הזילזול במששי"ם (מפורסמים של שקר) ולהצטרף לריקודי הפשוטים המאמינים אף הם בדרך האמונה השלימה והאמיתית.
עמדו הם בשמש הקופחת, השליח והמפיץ.
נו.. ומה לעשות ועדיין השליח שליח אין כאן לא מלאך ולא שרף כי אם שליח, ונזקק השליח לצרכיו. חכך בדעתו מה לעשות, הלהשאיר את מרכולתו של משיח ללא שומר. חכך בדעתו והחליט. אולם מה לעשות והמפיץ העדיף שלא לשמור על מרכולתו של מש"ש, המשיח התורן, נאלץ לבקש השליח את עזרתו של סתם אחד שעדיין לא החליט למי הוא שייך.
רק פנה השליח לדרכו, והנה נח שלא רצה להצליף ישירות בשליח, אמר לשומר, "מה לעשות, אני עם משוגעים לא מתעסק".
|
|
|
|
| נשלח ב-27/6/2004 19:02 |
|
| |
חחחחחח, כמה שצחקתי. אוי, אתם כרישים, אין ספק שעם הכשרון שלכם אתם יכולים להצטרף לאחד ממוספי הסטירה בעיתוני הקודש. גם שם אני קורא לפעמים סוג של הומור דק, משכיב, ולנוכח רמת הבדיחות - גם דורש אטבים לסתימת האף.
ובקיצור: זה נורא קל לצחוק על כל נושא האמונה, שמעצם הגדרתו, הוא לא פעם מנוגד להגיון. תחשבו רגע על הטקס הפרימטיבי של הקרבנות, על הקרבת הדם, האיברים הפנימים, המזבח, על בגדי הקודש, על הטבילה במקווה, תחשבו על השעיר לעזאזל ביום הכיפורים, על אקט ה"כפרות". כל אחד מהם הוא, (ובכל מיני מקומות הוא גם עכשיו) פוטנציאל ליצירת קטעי סאטירה, שכאמור, הייתם יכולים להשתלב בה, אם כי חייבים לציין, יש כמה דברים שהם יכולים ללמוד מכם.
להיות ציני זה קל. זה לא דורש מאמץ מיוחד. אף אחד לא הכריח אתכם להצטרף אל המאמינים בזהות המשיח. זכותכם לא להאמין לגיטימית, בדיוק כמו זכותם של המאמינים לחלוק עליכם. יתכן שאתם צודקים, יתכן שהם. רק העתיד יוכיח מי צדק. מה שבטוח, יתכן שאתם תהיו אלה שתצטרכו לאכול את הכובע. במקרה כזה, שיהיה לכם לבריאות. ואם זה הם, נו, הם כבר התרגלו.
|
|
|
|
| נשלח ב-27/6/2004 19:11 |
|
| |
ההערה הבאה נכתבת בלי שעברתי על הדפים האחרונים באשכול. לפיכך, היא נאמרת באופן כללי, אך סבורני שבכל זאת יש לה ערך.
אני מצטרף לי. כוכבי בהתנגדות לכתיבה סאטירית כתחליף לדיון עניני.
לא רק שזה מעליב, זה גם מאפשר למותקף להתחמק מדיון עניני!
מי שרוצה להוכיח לשני שהוא טועה, או לכל הפחות לשמוע ממנו מדוע הוא מחזיק בדעה שנראית ממבט ראשון, למבקר, כטעות מוכחת - ייטיב לעשות אם יציע דיון עניני, ויבקש לברר מה הן הטענות שהוא טוען ומה ההצדקה שלהן.
ציניות רק גורמת לסתימת פיות, ואחר כך לחילופי דברים קשים. אז למה לי כולי האי?
אנסה להשיב את הדיון לצורתו הענינית.
י. כוכבי, אני מבין שאתה סבור שהרבי האחרון מחב"ד היה ראוי לתואר המשיח. כמו כן, מתוך דברים שנזכרו באשכול הבנתי שיש מחלקים בין "משיח", "בחזקת משיח" ועוד.
אחד המגיבים העיר, לדעתי בתבונה רבה, שבעינים חבדיות יש כבר את הראיות הנצרכות לכך. משפט זה מצא חן בעיני מאד, מפני שהוא הבהיר
א. שיש כאן דיון רציונלי, שניתן ללימוד.
ב. שהדיון מתבסס על הנחות יסוד שמקובלות בתוך חבד, אך לדעת חבדניקים עצמם, לא מחוצה לה. (זה כמובן יכול להיות באשמת מי שאינו בפנים).
לכן, אשמח לדעת
מה פשר הרמות השונות של "היות-משיח".
מה הם המקורות לחלוקות אלו. (אולי מדובר רק ברמות שונות של בירור או ודאות).
מה הראיות והנחות היסוד שמצדיקות לייחס לרבי האחרון היות-משיח.
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-27/6/2004 20:09 |
|
| |
מיימוני, הרבה ממה שאתה מבקש, אכן כבר נטחן פה ובמקומות אחרים, ואין טעם לחזור שוב על הטיעונים, מה גם שאני בשום פנים לא רואה את עצמי מוסמך לייצג את העמדה של האמונה הזאת, שבניגוד לרושם שאולי נוצר, אני רק טוען ללגיטימציה שלה, ולא בהכרח להיותה צודקת ונכונה.
אתה, לדעתי, צודק בהבחנה שלך, שבתוך תנועת חב"ד עצמה ישנם רבים המתנגדים לפעילות המשחיסטים, בגלל ההשלכות שלה על תדמית התנועה, ובכל זאת, בחוג סגור,יתנו ביטוי לאמונתם, שהרבי הוא המשיח.
הסיבה לכך, ראשית כל - ושוב, רק לדעתי - היא העובדה שמבחינתי כל חסיד, הקשור אל רבו, אמור להאמין שרבו יכול להתגלות כמלך המשיח. מהבחינה הזאת זה כלל לא משנה אם הוא חסיד חב"ד או לא. חסיד "נורמלי" אמור לחשוב שתנועתו היא הכי נכונה, ורבו הוא הכי גדול, ומכיוון שמובא בספרים שבכל דור ודור ישנם צדיקים, ראשי בני ישראל, שבאמצעותם נמשכת החיות אל כלל ישראל, ומכיוון שכאמור, זה רק טבעי שחסיד יחשוב שרבו הוא הכי גדול, זה רק מתבקש, שחסיד יאמין שמדובר ברבי שלו. וככזה, הוא לדעת החסיד המועמד הכי טבעי להתגלות כמשיח.
למה להתעסק עם זה בכלל, שואלים? מכיוון שכך הורה לנו הרבי. ביאת המשיח, אחרי הכל, מביא לידי מיצוי את תכלית כוונת ה' בבריאת העולם, בבחירה בעם ישראל ובנתינת התורה. כל אחד מהמושגים הללו הוא ארוך, ואני לא בטוח שכאן ועכשיו הוא המקום להאריך בנושא, אבל בתמצית, מדובר במימוש "התאווה" של ה' בבריאת העולם הזה, התחתון דווקא, שנראה נפרד ממנו. דווקא פה הוא רצה בית, לעצמותו. עניין זה נוצר באמצעות המצוות שאנו מקיימים פה, בעולם, ולימוד התורה שלנו, אבל בגלל המיגבלות שהוא טבע בנו, אנו לא מבחינים בכך. כשיבוא המשיח, שאז "לא יהיה עסק כל העולם אלא לדעת את ה' בלבד. ולפיכך יהיו ישראל חכמים גדולים ויודעים דברים הסתומים וישיגו דעת בוראם כפי כח האדם. שנאמר כי מלאה הארץ דעה את ה' כמים לים מכסים" (רמב"ם מלכים י"ב, ה'). זה יתגלה. כך שמעבר לעובדת היות הציפיה לבואו עיקר באמונה, זה גם חלק בלתי נפרד מהשקפת החסיד בראייתו הכוללת את הבריאה ואת מקומו בה.
הרבי, שבעיני החסידים הוא בודאי סמכות מכרעת בעניינים אלו, הודיע לנו, שהסתיימה ממזמן עבודת ה"ברורים", שאין כל סיבה הגיונית להתמהמותו של המשיח, ועוד הוא הוסיף, שעצם האמונה והציפיה לבואו תזרז את התגלותו. לגבי חסיד, עצם המילים הללו אמורות להספיק כדי שהוא יהפוך למאמין, בלי כל קשר לזהות המשיח. הרבי אמר והורה לחסידיו להפיץ בכל העולם את בשורת הגאולה המתקרבת. זה אכן לא קשור לאמירה על זהות המשיח, אבל לחסיד, כאמור, זה אמור להיות מספיק.
אפשר עוד להרחיב בנושא הזה, אפשר לחלוק על האמצעים למלא את הוראת הרבי נוכח הנסיבות, אבל אלו שאלות טקטיקיות, היעד האסטרטגי אמור להיות ברור וחד משמעי.
משיח עומד להגיע! ומי שרוצה לצחוק - לבריאות!
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-28/6/2004 00:49 |
|
| |
ברצוני להבין, ואיני שואל על מנת לקנטר, כיצד אלו התולים את כל משיחיות הרבי בדברי הרמב"ם מתעלמים לחלוטין מדבריו האחרים של הרמב"ם בהלכות מלכים פרק י"ב הלכה ב', ואלו דבריו:
ויש מן החכמים שאומרים שקודם ביאת המשיח יבא אליהו וכל אלו הדברים וכיוצא בהן לא ידע אדם איך יהיו עד שיהיו שדברים סתומין הן אצל הנביאים גם החכמים אין להם קבלה בדברים אלו אלא לפי הכרע הפסוקים ולפיכך יש להם מחלוקת בדברים אלו ועל כל פנים אין סדור הויית דברים אלו ולא דקדוקיהן עיקר בדת ולעולם לא יתעסק אדם בדברי ההגדות ולא יאריך במדרשות האמורים בענינים אלו וכיוצא בהן ולא ישימם עיקר שאין מביאין לא לידי יראה ולא לידי אהבה וכן לא יחשב הקצין אמרו חכמים תפח רוחם של מחשבי הקצים אלא יחכה ויאמין בכלל הדבר כמו שבארנו:
וכיצד העיסוק האובססיבי בביאת המשיח ובפרטי הדברים מתיישב עם דברים אלו של הרמב"ם.
|
|
|
|
| נשלח ב-28/6/2004 00:56 |
|
| |
אני מבין שאנשים נפגעו כאן מהסגנון שלי, למרות שראיתי כאן בפורום ביטויים הרבה יותר קשים על גדולי עולם כהרמח"ל, ר' יונתן אייבשיץ, ר' חיים ויטאל, והאר"י ז"ל, שלא לדבר על הביטויים המרומזים על ראשי הישיבות ומנחי הדרך של יתד נאמן, וכו' והדברים עתיקים.
לתומי חשבתי שגם על שאלות כבדות משקל בעולמה של יהדות זמנינו ניתן פה חופש הדיבור, מתברר שטעיתי.
ומהודעותי נמחקו כל מיני ביטויים שאם הייתי ח"ו כותב אותם כאן בפורום על הרבוש"ע לא היו מוחקים אותם.
אי לכך אני אנסה בכל זאת לחדד פה את הנקודה,
א. הויכוח שלי עם חב"ד זה לא האם האדמור האחרון שלהם היה או הינו משיח, הויכוח הוא האם יש להם הסמכות והכוח להחליט משהו עבור עם ישראל.
ב. האם כפי שכוכבי אומר הרבי האמין והורה לחסידיו להאמין בדרכים ישירות ועקיפות כי הוא האיש, האם זוהי דעה לגיטימת אך שגויה או שהיא דעה שאין לה כל מקום בקונצנזוס היהודי,
ג. האם דברו של הרבי לחסידיו נכלל בגדר אמונה פשוטה, או בגדר אמונה טפילה,
ד. האם דברים המבוססים על הבנה לקויה בדברי הרמב"ם הם דברים שצריך להתווכח בכלל עליהם?
ושוב הרב סיינפלד לא ראיתי צנזורה כזאת בפורום הזה מעולם, לא על הבורא עולם ית' ולא על גדולי עולם, וקשה להבין על מה הקנאות הגדולה לכבודו של אדם שלדעת הרבנים (הלא אהודים כ"כ כאן) ר' אהרן קוטלר והגרא"מ שך זצוק"ל ועוד, היה דומה לש"צ.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-28/6/2004 01:11 |
|
| |
י. כוכבי,
כתבת:
"...מבחינתי כל חסיד, הקשור אל רבו, אמור להאמין שרבו יכול להתגלות כמלך המשיח. מהבחינה הזאת זה כלל לא משנה אם הוא חסיד חב"ד או לא. חסיד "נורמלי" אמור לחשוב שתנועתו היא הכי נכונה, ורבו הוא הכי גדול, ומכיוון שמובא בספרים שבכל דור ודור ישנם צדיקים, ראשי בני ישראל, שבאמצעותם נמשכת החיות אל כלל ישראל, ומכיוון שכאמור, זה רק טבעי שחסיד יחשוב שרבו הוא הכי גדול, זה רק מתבקש, שחסיד יאמין שמדובר ברבי שלו. וככזה, הוא לדעת החסיד המועמד הכי טבעי להתגלות כמשיח. "
אמנם נתקלתי בטיעון זה בעבר, אך הוא עדיין מפליא אותי.
א. כל תלמיד מחזיק מרבו. אך האם הוא אמור להאמין שרבו הוא הגדול מכולם? מנלן?
ב. האם באמת בהיסטוריה של החסידות היו ביטויים לתפיסה כזו כפי שאתה מציג?
ג. האם מי שמחזיק שרבו הוא הגדול מכולם, יחסית לבני הדור, צריך רק להגיע מזה למסקנה הנוספת שרבו הוא המשיח?
כמדומה שיש כאן אי עקיבות לוגית. כלומר דילוג משלב לשלב, שיכול להתבאר לפי ההתלהבות היתרה שניכרת בחלק מתנועת חב"ד, אפילו חלק שבו נתקלתי אישית. אך האם המצוי הזה הוא גם הראוי?
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
|
|
|
|
| נשלח ב-28/6/2004 01:52 |
|
| |
מיימוני
לגבי ב' , אינני יודע אם היו ביטויים לתפיסה שכוכבי מציג , אבל בפירוש היו ביטויים הפוכים גם בתוך חסידות חב"ד עצמה . יעויין בהקדמה לספר בית רבי .
|
|
|
|
| נשלח ב-28/6/2004 02:29 |
|
| |
יהושע יהושע
אני לא חבדני''ק ואילו הייתי כזה היו שורפים את ביתי כפי שהיו עושים לי בכל קבוצה מאורגנת אחרת שלא אוהבת ביקורת.
1) בפורום זה משתדלים להתייחס בכבוד לכל אדם כולל רבנים.
2) כל מעשי ודברי הגדויילים מהווים נושא דיון לגיטימי בפורום זה כולל לגיטימיות מעמדם כגדוילים.
3) בפורום זה משתדלים שלא להכשל בטיעוני אד הומינום אם כי אין באפשרתנו לנפות את תוכן הדיונים מהדגשת נקודת מבט אישית (אם לשבח או לגנאי) שכן בני אדם אנו ולא מחשבים.
4) כדובר הראשי נגד תופעת יתד נאמן וגדוליו אני מזמין אותך להראות לי היכן השתמשתי בביטויים קשים שלא ממן הענין בעת דיון עניני בתופעה החברתית הנ''ל.
5) כמו כן כל כתיבתו של הרב המימוני וחבריו שנסובה סביב האישים המוזכרים בכתיבתך נעשתה בעניניות מבלי להגרר לסוג הטיעונים הזולים בהם השתמשת. כתיבתם של החברים כאן לא התמקדה בנושא רדידותו של X, הנוירוטיות החולנית של Y, או המגלומניות המוסולינית של Z אלא ביצירתם התורנית ודרך הנהגתם הרוחנית. לפעמים דיון מעמיק בהיבטים של אישיות הגות\הנהגת פלוני מביא למסקנות בלתי נמנעות על המאפיינים הנפשים שלו, אך כל זה נעשה באגביות ענינית מבלי להסיט את מוקד הדיון.
6) נושא הדיון באשכול כפי שהגדרתיו היה ברור למדי ואתה גררת אותו למחוזות אחרים וע''כ היו ראויים דבריך להמחק אך ורק בשל אי ענינם לאשכול זה.
7) יתר על כן, בדבריך עשית שימוש בטיעונים מהסוג הירוד שאינם מאפיינים את פורומינו (ציטוט אמירתו של ישעיהו ליבוביץ וההתייחסות האד הומינית שלך לענין חיילי בית דוד) וע''כ מקומם בפח האשפה של פורומינו - כמו כן מחקתי ביטויים מעליבים כלפיך ועל כן אל תלין כי מדובר במדיניות מערכת סלקטיבית נגד מעתיקי השמועה.
8) הבנת הנקרא בסיסית של האמור כאן תבהיר לכבודו את העדר הצנזורה על דיון עניני העוסק בהשי'ת על גדוליך וגדולינו ואת קנאותינו לדיון עניני גם כאשר מדובר בשנוא נפשם של ר' אהרן קוטלר נ''ע והרב שך נ''ע. כבודו מבסס את דבריו על הדוקטרינה לפיה על גדולים מסויימים אסור להרהר ואילו את שאר האנשים ובכללם את הליובוויטשער רבי נ''ע מותר ואף מצווה להשמיץ ולבזות בחוסר עניניות. לעומת זאת בפורום זה אין מבדילים בין הרב קוטלר לבין רס''ג וחיים נחמן ביאליק נשמתם עדן. כל האישים הללו, אתה, שרה שנירר, ר' חיים ויטל, הרמח''ל, השויגער שלך, ונהג האוטובוס השכן מהווים מטרת ביקורת מכובדת וענינית.
9) בפורום זה איננו חשים לכבודם של אחרים כמו שאנו חשים לכבודינו אנו ולדמותינו המוסרית כפי שהנה משתקפת בראי, וסגנון דבריך כמו זה של אלו שהחליפו עמך מהלומות לא כיבד את תרבות הדיון הנוהגת בפורום זה ועל כן הם נמחקו.
כל דיון נוסף בנושא מקומו בפורום השכן המתמחה בהתגוששויות מסוג זה.
תוקן על ידי - רב_סיינפלד - 28/06/2004 3:06:21
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-28/6/2004 04:16 |
|
| |
(רק מלה אחת בסוגריים ליהושע. טרם ראיתי בפורום זה שום מלה של ביקורת ובוודאי לא קטילה אישית וציטוט חריף של לייבוויץ, לא על ר' אהרן קוטלר ולא על הרב שך. ואיני יודע על מה אתה מתלונן. להיפוך דברי הרב שך הובאו פעמים רבות על ידי מרת איקא בכבוד גדול בלי שום תגובה כלל.ועל הביקורת על חב"ד. אם רק זו היתה נגד חסידות ששמה אסור להזכיר פה, כבר היו מאיימים בהליכה לבית המשפט. עוד נקודה, מוזר שיש אנשים שמופיעים רק בדיונים קונטראוורסלים. לפני שמיהו משתתף בדיון נוקב כדאי לדעת, אם קבעת עיתים לתורה? או רק לקנאות)
תוקן על ידי - מסתברא - 28/06/2004 4:19:40
|
|
|
|
| נשלח ב-28/6/2004 09:28 |
|
| |
אמנם ייתכן שהסיפור אודות המפיץ והשליח יותר ממה שהוא מדבר אל החכמה שבשכל פונה הוא אל הציניות שבנו. אולם מה לעשות וכמי שאוהב לשמוע את כולם שוחחתי גם עם שליח וגם עם מפיץ ולשניהם ראיות הכתובות ראיות מובנות בתורה ראיות וסימוכין מההיסטוריה היהודית, ובעיקר שניהם מדברים אל הלב. בחרתי לי אני ללכת בדרך אבותי מימים ימימה ולא להגרר לאמונה חדשה שאיני יודע את תחילתה ואת סופה, הלא אין ספק שהעניינים נסחפים הלאה מפעם לפעם, "ייתכן שבצדק", לכן נקטתי בדרך של שמעקן דא און דא. (להריח פה ופה).
ואכן ייתכן והסיפור לא היה מקומו כאן כי כאן הדיון הוא שכלי, אך מאחר ויצאתי מנקודת הנחה שבכל זאת מטעינו לבינו וגורר אל השכל מעט מן הרגש, הרשיתי לעצמי לכתוב הדברים.
|
|
|
|
| נשלח ב-29/7/2007 15:22 |
|
| |
|
|
| נשלח ב-10/1/2010 10:36 |
|
| |
לספרן
תודה על הקישור.
לדעתי הרעיונות של פרופ' אליוט מופרכים לחלוטין (ומיותר לצטט מקורות)אבל לזכותו ,יש להודות,הם מעניינים.
|
|
|
|
|