בית פורומים עצור כאן חושבים

בא לחשוב אצלנו!

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-20/6/2004 19:54 לינק ישיר 

מציץ,

המסקנה שלי היא די מפתיעה ..

יש כנראה יותר מ"עולם חרדי" אחד ..

אתה מתאר את ה"אידיליה" החרדית שהיא אכן די בעייתית, אבל
אף אחד לא מתייחס אליה מדי ברצינות, כשם שלא מתייחסים ברצינות למודעות של "אוי לה לספינה" ו"צדיק בא לעיר".
חלק גדול מאד ממי שאני מכיר מתעלם מהנורמות האידיאליות, חי באופן שונה ואיננו חי תחת אימת ה"פרוזדור".

חלק אחר ממי שאני מכיר חי חיי נפש עשירים מבחינה דתית.
האם חסרה ספרות דתית נפלאה שיכולה לספק את זה למי שחפץ בכך?

שים לב אגב, שכשאתה מתייחס לחברה החרדית אתה מעלה טענות שמתייחסות בעיקר לפניה של היהדות החרדית ב - 20 שנה האחרונות (למשל הזוית הכלכלית).

אלו אינן טענות על "עקרונות החרדיות".

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/6/2004 20:33 לינק ישיר 

דומני שבדיון הזה חייבים להבחין בין המצב הרצוי והמצב המצוי .

במצב הנוכחי א"א לחנך לערכים/דת , שהתועלת מהם לא ניכרת באופן מייד ב"כאן ועכשיו" בלי יצירת איזושהיא חממה שתגן על הנמצאים בה ותאפשר להם להתפתח , באופן בריא ומבוקר .

במובן מה החברה החרדית מצליחה לעשות את זה . (אם כי רק במובן מה ... כפי שהאשכול הזה [לדוגמא] יוכיח)
דומני שלאורך כל תקופת הגלות הארוכה , זו היתה פחות או יותר מגמת הציבור היהודי לשמר את דרך התורה בשביל שלעתיד יהיה אפשר לשוב ... (בבחינת "הציבי לך ציונים" וכפי שמבאר למשל הרמב"ן)
הענין הוא שזה לא המצב הרצוי לכתחילה (אני מדבר מבחינה תורנית , למרות שבודאי יש עוד בחינות שיוכיחו את זה) חיים בחממה/גטו הם אילוץ , שהיום לא קיים עוד , מה שהופך את ההתעלמות מכך , לכמעט (?!) פשיעה להבנתי ...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/6/2004 21:21 לינק ישיר 

האזרח ק.

אכן יש יותר מעולם חרדי אחד, ועל כן חילוקי הדעות עם מייציץ. אך לא מדובר במערכת גלקסיות החגות מסביב לנקודה מבלי להתנגש ביניהן, אלא בסטרוקטורה רב קומתית ואשר זרמי המעמקים המלחכים את יסודותיו משפיעות על מכלולו.

גישותיכם השונות משקפות פרספקטיבות שונות של אותה מציאות, אלא שאני מעדיף את זו של מייציץ מהסיבה הבאה:

שאננות החרדיות הנאורה מבוססת על ניתוק ואי הבנה של טיב זרמי המעמקים ומאופיינת בזחיחות של חוגגי מסיבת הרגע האחרון על סיפון הטיטאניק השוקע. לעומת זאת, תיאורו של מייציץ מהווה תיאור ריאלסטי ומפוכח של זרמי המעמקים אשר מטפסים במהירות לעבר הסיפון.

ובעוד שעולמך החרדי שייך לאתמול הנימוג וגווע, העולם החרדי המתואר בפי מייציץ הוא מוקד הגרביטיציה של מגמות השינוי ומסמל יותר מכל את עולם המחר החרדי.

ומשום שגורלה של החרדיות הנאורה נגזר ההסכמה ביניכם היא רק ענין של זמן.

ואכן כדברי האזרח ק., מייציץ מתאר את פניה של החברה החרדית בעשרים השנה האחרונות והמשקפות מגמת כיוון ברורה. אלא שהאזרח ק. רואה את התפתחויות העשורים האחרונים כמנותקים מ''עקרונות החרדיות'' וטריויאלים לה.

ואגב מהם עקרונות החרדיות האמורים? והאם ישומם המלא\חלקי מותנה בצלילה לעבר מרתפו המוצף של מייציץ?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/6/2004 22:47 לינק ישיר 

נו, סיינפלד

סגנונך שובה כתמיד, אך מה לעשות שאני אופטימי הרבה יותר.

המציאות הנוכחית בלתי אפשרית ולכן נמוגה למול עינינו ועל כך דומה שאין מחלוקת.

איך תראה חרדיות המחר ?

אני רואה סימנים חיוביים. היא תהיה מן הסתם יצרנית יותר ופתוחה יותר (למעט אי אלו כלובים אותנטיים).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/6/2004 00:50 לינק ישיר 

ר' געצל,

תאר לך שכל יושבי חלד היו חרדים כמוך (...), האם ניתן היה להכיר בהם את החרדים?

כוונתי לומר, שאותם שוליים קיצוניים של החרדיות דאתמול, מהווים סמן חרדי לחרדיות המחר. נקודת ההתייחסות של כל דיון על פני החרדיות, תהווה החרדיות האבסולוטית.

אני מסכים איתך שחרדיות זו איננה הדרך הנכונה לחיות. אלא שעדיין היא היא החרדיות הצרופה, כפי שהם אוהבים לראות את עצמם, והיא זו המהווה עבורנו אמת מידה, מודל לרכיב החרדי בתמהיל חיינו.

אראה בכך ברכה וסייעתא דשמיא מיוחדת, אם תיוולד מהות חרדית אבסולוטית, שתהא הדרך הנכונה לחיות מצד עצמה, ללא קיצוניות מצד אחד וללא פשרות מצד שני.

אך מאידך גיסא, הן הדבר לא יתכן בהגדרה. שהרי דרך הזהב עוברת במרחק הגדול ביותר בין שני קטבים, וממילא, בהגדרה, הריהי מיצוע שתי הדרכים.

תן לי יבנה וחכמיה

אצה - צמח חסר פרחים ופירות

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-26/6/2004 21:37 לינק ישיר 

כולם עורגים על 'מחוייבות ללא כל פשרה' שתדור בחדא מחתא עם מתינות וסובלנות.

דא עקא, סקירת המחנות התורניים 'ללא פשרה' בעם ישראל כיום, מלמדת שהדרך היחידה לגבש ציבור 'מחוייב ללא פשרה' היא על-ידי הקצנת ערכים ממערכת התרבות היהודית עד כדי הקצנה הנוגדת את הלך הרוח המקובל ב'עולם'. צא ולמד:

א. הליטאיות - תוירה, תוירה ותוירה. מי שיוצא לעבוד, ר"ל, הוא סוג ד'. מכך משתלשלת תפיסת עולם המזלזלת בכל מעשה אנושי שאינו מסירות טוטאלית לתורה. כך למשל לגבי מסירות נפש (במובן הפשוט של המונח) של חיילי צה"ל. כזאת שמעתי אף ביחס לפעילות של גורמים חסידיים שאינה לומדעס, אפילו תהא בגדר מצווה.

ב. חב"ד - משיח, משיח ומשיח. הכל תלוי במשיח ובגאולה. כל התורה היא קירוב הגאולה. מי שלא 'מאמין ברבי' (ביטוי מצמרר לדעתי, ששמעתי לא אחת) הוא סוג ד'. הליטאים יהיו לנצח 'מתנגדים'.

ג. עדה חרדית/נטו"ק - אנטי ציונות, אנטי ציונות ואנטי ציונות מהולה בלוחמה בכל חדש האסור מן התורה.

ד. חסידים - גלותיות, גלותיות וגלותיות. כמה טוב היה לנו בהרי הקארפטים או בגלילות וואלהין עם האידיש, הלבוש המקומי, האוכל וכו'. בחלק מבתי המדרש ניתן למצוא את מאפייני קבוצות א' ו - ג'.

ה. חרד"ל - א"י-אתחלתא דגאולה-תורת הרב. אנחנו במהלך של גאולה, כל העולם מייחל להתגלות רוח האומה. "מי שלא מאמין בכך, הוא כופר" סח בפני בחור בישיבה חרד"לית מובילה. גם האינטרס הלאומי או ניהול המדינה התקין נדחה מפני הקונספציה.

ו. חרדיות ספרדית - ליטאיות בח' וע'. התורה בגלגולה הספרדי היא התורה האמיתית וכולם חייבים ללכת לאורה, הברתה, שיטת הלימוד והפסיקה.

בד"כ, הקצנת הרעיון מלווה במסיטיפקציה קיצונית שלו.

באף זרם לא ניתן למצוא את היהודי שסתם מקיים מצוות מתוך מחויייבות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/6/2004 23:25 לינק ישיר 

ממללא ,
הבעיה היא שאתה מקדש (?!) את העדריות בחברה הדתית.
ורואה בזה "מגדיר חברתי" ראוי .
ו...גם מניח אפריורית (בניגוד לרוב ואולי כל המקורות שבידינו) שדתיות משמעה "סתם מחויבות למצוות" .

לדעתי החברה הדתית ובעצם במובן מה החברה היהודית כולה עוברת תהליכים של בירור (גם אם זה לא תמיד ניכר מעל פני השטח) ברצותה ושלא ברצותה...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/6/2004 07:28 לינק ישיר 

ממללא,
אולי יש קושי מהותי (מהותני?) בשילוב בין "ללא פשרה" לבין "מתינות וסובלנות"?! שמא,גם אם, לכאורה, אין הביטויים מדברים על אותו מישור, בכ"ז כל אחד מהם דורש מבנה אישיות והלך רוח מסוים, הסותרים מהותית זה את זה?!

אתה מוזמן להגיב גם באשכול הקנאות...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/6/2004 13:02 לינק ישיר 

ממללא

כנראה שאנחנו במלכוד. מה שארשה לעצמי לשאול הוא האם המלכוד הזה החל בדורנו או שהוא כבר מאות ואלפי שנים.
נא לא להביא את הרמב"ם הפילוסוף כראיה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/6/2004 13:32 לינק ישיר 

אריק ,
ממש לא .
בחז"ל ובמקרא , ניכר שהמחויבות נמצאת במקום יותר כללי והרבה הרבה פחות קונקרטי ...

שואפים למחויבות עד הסוף לה' ולתורתו , מעמידים איזושהיא היררכיה לגבי מה יותר חשוב ומה פחות .
אבל לא "ננעלים" על קונספציה אחת ומבטלים את כל שאר המציאות בהינף יד .
זה שהאמת נעדרת דהיינו נעשית עדרים עדרים ,באופן כ"כ גורף , הוא בהחלט תופעה מודרנית ...
אני תמה על כך שנצרכת לשאול על זה בכלל . (אם תוכל להסביר "מה ראית לשאול" אשמח...)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/6/2004 20:11 לינק ישיר 

אמשלום,

חלק מאבות אבותי אותם זכיתי להכיר ואשר הגיעו מקהילות מסויימות שאינן במזרחה של אירופה, הקפידו על כל המצוות קלה כבחמורה והיו אנשים סובלניים ופתוחים, ובודאי שלא כרכו כל מיני תיאוריות קיצוניות ומנוגדות להלך החיים התקין כמניע לקיום המצוות שלהם.

לא בכדי, כוחות פוליטיים מסויימים אשר כיום מזוהים בד"כ עם הדאגה לזכויות הפרט וחופש הדת, ניתלו את אותה סובלנות ופתיחות של אותו ציבור לצורך העברת חלק ניכ רמדור ההמשך שלו על ערכיו הדתיים הישנים.

החרדיות הספרדית, שאותה אני לא אוהב במיוחד, היא העונש של התהליך הזה.

אני חושב שגם ביהדות גרמניה למשל, ובקהילות מערביות נוספות בימינו, ניתן למצוא את השילוב הזה של הקפדה על מצוות-סובלנות-אי היאחזות באידאולוגיות קיצוניות.

מאמריו של הרב של יהדות אנגליה, למשל, שכוללת יהודים חרדיים רבים, לא היו נכתבים כנראה בישראל דהיום. ולא בכדי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/6/2004 07:00 לינק ישיר 

ממללא,
ייתכן ואני טועה, ובהחלט יכול להיות שהדברים נובעים מהיותי תוצר של המודרנה, אבל ראייתך נדמית לי נגועה קצת בנוסטלגיזם. אני מאמינה כי מחוייבות ללא סייג למשהו (ותהא זו האידיאולוגיה הקומוניסטית, או כל דת אחרת) אינה מאפשרת באמת פתיחות וסובלנות מחשבתית. אגב, זה נכון, לטעמי, גם לגבי מחוייבות ללא סייג לפתיחות ולסובלנות (שנראה לי כי אליהן כיוונת בדבריך).

לגבי הנוסטלגיה - לעתים אני חושבת, שכאשה, פשוט אין לי אפשרות לנוסטלגיה: למרות הקשיים והבעיות בימינו, מצבי מעולם לא היה טוב יותר, ולא הייתי מתחלפת עם סבתותי בעד שום הון שבעולם (נראה לי שהדבר נכון גם לגבי סבתותי , המטאפוריות, מצפ' אפריקה).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/7/2004 00:09 לינק ישיר 

אמשלום,

כאשר עסקינן באידאולוגיות שבאות 'לפתור' את מכאובי ותחלואי העולם תוך כפייתן על הכלל, בודאי שגם אני די נרתע ממחוייבות ללא פשרות של הדבקים בהם.

מאידך, אני מקווה שאף את תסכימי איתי שבחלקים מחיינו יש מקום למחוייבות ללא פשרות. זוגיות ומשפחה, למשל.

כשאני מדבר על המחוייבות ללא פשרות במובן ההלכתי, אני מדבר על יהודים שראו עצמם מחוייבים לאורח החיים ההלכתי בחיי היום יום, במובן הלא 'אידאולוגי'שלהם, אלא במובן של הא-להים שנמצא בכל הפרטים הקטנים בחיינו.

לצערי, מה שיש לנו לרוב זה יהדות ברוח ה'איזם' שכרוכה כאמור בכל מיני תיאוריות מנותקות מהפרקסיס לגאולת העולם שלא כדרך הטבע (ותהא זו יהדות המאחז בלב השומרון, המשיח החי בברוקלין או תוירה ורק תוירה לכולם בזכרון מאיר, ב"ב). או יהדות מכורסמת במודע.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/7/2004 08:02 לינק ישיר 

ממללא,
עצה לי אליך (ממקום של שותפוּת ולא ממקום מתנשא):
בוא נדבר על מה שנרצה שיהיה ולא על מה שהיה או לא היה, כי -
א. זה מתאים ל"איזם" הפרטי שלי (): להסתכל על העכשיו ועל המחר, מתוך האתמול, אבל בלי צורך להיכבל אליו.

ב. נראה לי שזה יותר יעיל ונכון.

ג. על העבר, איני בטוחה שנסכים, ואילו על פתרונותיך לעתיד - יש עוד סיכוי...

יום טוב ושבוע טוב.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/7/2004 08:02 לינק ישיר 

רב סיינפלד,

"גורלה של החרדיות הנאורה נגזר" משום שאין עיסוקה אלא בקיטורי סלונים ופורומים. לו היו בני אדם כמו רבים שבכאן מוכנים למצוא את שכמוהם הנמצאים הרבים מחוץ להיידפארק, בהקרבה עצמית למען מושג קדושית ולא היו חוששים [כמוני ] בקשריהם והכרויותיהם, היתה גזירה זו בטילה.

יתר על כן, אם הדבר היה נעשה במקום שזה מקרב את אלה שמיאוש התרחקו כליל מהחרדיות ולא רק מהחשוכה, היה לזה סיכוי נוסף וכהצלחת הרש"ר.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > בא לחשוב אצלנו!
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 6 7 8 לדף הבא סך הכל 8 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.