בית פורומים עצור כאן חושבים

בליעה ופליטה אצל חז"ל: מציאות או גדר הלכתי?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-17/6/2004 13:55 לינק ישיר 

.

מימוני:

חוששני שאני חולק על ההנחה כי הלכות טומאה קשורות במשהו לעניין שאיננו רוחני.

שום דבר פיסי לא יכול להסביר לי איך שלש אבנים שהן כיריים ונטמאו, אני יכול להשליך אבן - ואז להחזירה לכיריים החדשים המטוהרים.

ואם לא כך, תבוא טומאת הבית ותוכיח.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/6/2004 14:51 לינק ישיר 

מואדיב

לא הבנתי מה הקושי.

אתה עצמך חילקת בין שתי תקופות בהתפתחות הלכה.

התקופה הראשונית, שבה ההלכה מתבססת על התבוננות במציאות תוך שימוש בהנחות יסוד מקובלות בתקופה.

התקופה השניה, בה ההלכה נקבעת באופן תיאורטי, לפעמים באופן שמתנתק מן הדינים הפשוטים, תוך בנית שיטות.

לפי זה, הדין שפירוק התנור והחזרת האבן לאחר מכן מספיק כדי לסלק את הטומאה הוא בן התקופה השניה.

כפי שניתן לזהות שתי תקופות במעבר, נניח, בין ימי האמוראים לימי הראשונים והאחרונים, מדוע לא נניח שהיו שתי תקופות גם בימי התנאים עצמם?

כמובן, זו הנחה שצריך לברר היטב אם יש בה ממש ואם היא מעוגנת במקורות שלפנינו. אבל היא נשמעת סבירה ביותר. ואתה הוא אביה מולידה. אני רק יישמתי אותה לכאן.

שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/6/2004 15:23 לינק ישיר 

.

.

אתחיל שלב שלב, משום שאין זמני בידי כרגע לענות על הכל, אשתדל מאד להשלים הערב, או מחר.

הרואה "כנגע" בקיר ביתו, מצווה עליו התורה ללכת אל הכהן. קביעתו של הכהן היא היא ההופכת טהור לטמא, ולכן יכול לשלוח הכהן את האיש לביתו ולהורות לו להוציא את חפציו לבל יטמאו.

ממה נפשו של המטריאליסט? אם נגע הוא, טמא ומטמא הוא, וכל אשר בבית יטמא, בין אם הוציאו האיש לפני בוא הכהן (אך לאחר שראה את הנגע), ובין אם לא.

אלא שכאן מדובר בנומינאליזם מוחלט. קביעתו של הכהן, הכרזתו, היא המטמאת, ולכן ניתן לחוס על ממונו ולשלחו להוציא מהבית.

הואיל ודברים אלו, כידוע, הם מדאוריתא, קשה לי לקבל את ההנחה כי מדובר כאן באבולוציה הלכתית התלויה בזמן. כבר במצוות דאוריתא רואה אני הפרדה כזו.

לעומת זאת, בדיני תערובות, או "כבולעו כן פולטו" , כפי שהביא יפה מצו"נ, ניתן לראות, כנראה, אבולוציה מעין זו ששיער מצו"נ.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/6/2004 15:28 לינק ישיר 

התוכלו להסביר את הדין של "תתאה גבר"?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/6/2004 15:31 לינק ישיר 

מיימוני

לענ"ד אין הנידון דומה לראיה . במאכלות אסורות יש לנו איסור על אכילה של דברים פיזיים מסויימים .בשאלות של תערובות השאלה היא האם יש כאן הכנסה לפה של הדבר האסור או לא ? זו שאלה במציאות .ההלכות עוסקות בשאלה מה מן האיסור עובר לדבר המותר על ידי בישול בכלי , מגע בין גופים חמים בלי רוטב או עם רוטב , על ידי סכין , על ידי דבר חריף וכו' וכו' .

אבל בטומאה לא מצינו שפרטי הלכותיה ניתנים להעמדה על עקרונות ראשוניים בצירוף עם הנחות אודת המציאות . פרטי הלכות טומאה אינם מתפרשים בכך שיש דרך X להעביר טומאה והנחה אודות המציאות שבכל פעם שמתקיים Y מתקיים גם X .

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/6/2004 17:47 לינק ישיר 

מואדיב

בר מינה דההיא...

אבהיר דברי. אתה ודאי צודק שיש מקום לפרש כמותך. ואז הייתי יכול לומר שזו באמת דוגמא יוצאת דופן, ושונה מכל דיני טומאה האחרים.

כלומר מן התורה דין נגע הריהו בחינת "דרוש וקבל שכר". באמת איני יודע אם היה כזה דבר, נגע בבית, בתקופה ההיא, או שמא זהו חידוש גמור של התורה. וצריך בירור של הנושא.

אך אפשר שאני רשאי, על סמך הנתונים ההיסטוריים שצריך לברר, להתעקש ואומר שהמצב של נגע בבית גם הוא אינו מטמא מיידית. הרי קודם צריך הסגר. כלומר, זו מעין מחלה שאם היא נתפסת בשלב מוקדם, עדיין אין היא מדבקת.

והמושג של הידבקות במחלה כנראה היה קיים גם בזמנם. שוב, זה יכול להיות בחינת RULE OF THUMB בלי לדעת תיאוריות על מעבר מחלות. (ראה את הניתוח של הרמב"ם בפירוש המשנה להידבקות במחלת הכלבת ולהינצלות ממנה).

לפיכך, שמא בכל זאת אין ראיה ממה שהבאת.

מציץ

התנאי שהעמדת הוא יסודי. יש באמת לעבור על כל דיני טומאה בתורה ולראות אם הם מתמודדים עם טומאה שהיתה קיימת בתודעה או מחדשים אותה.

למשל, יתכן שהתורה באה לאפק, לעדן ולהגביל את דיני טומאה שנהגו עוד לפני מתן תורה, כגון בטומאת נידה. במקרה זה, יש כאן צימצום על דרך ההגדרה כבר בתחילת נתינת הדין.

אמנם, בנית קטיגוריות לפני בחינת הנתונים היא שגויה. הצעתי קטיגוריות שמוכרות לנו מדברי המפרשים, אך צריך קודם כל לבחון את הדינים שנאמרו בתורה, ואז להציע השערות, וגם זה בזהירות הראויה.

שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/3/2007 06:39 לינק ישיר 

מואדיב,

שמא אף הלכה זו שהכל תלוי בראות עיני הכהן נתחדשה ב"תקופה השניה" של התפתחות ההלכה? 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/3/2007 07:57 לינק ישיר 

.

מלמד - דאוריתא היא, עיין בספר ויקרא.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/3/2007 09:44 לינק ישיר 

Urikan?:

דיווחתי היום לחברותא שלי הרבני החסיד המפואר שליט"א על הדיון שהעלתי אמש בפורום

הוא סיפר לי שהוא שמע אי פעם שיעור מהרב נדל מנוחתו עדן בנושא תתאה גבר, אך דא עקא הוא אינו זוכר את ההסברים הפיזים והמדעיים בנושא.

האם יש כאן צורבא דרבנן שיוכל להחכימנו?

ווטו1:

הבהרה לשאינם מכירים את האמרות הארמיות של "עילאה" [עליון] ו"תתאה" [תחתון] לגבי איזה גובר על איזה, אבהיר.

מדובר בסוגית הש"ס בפסחים ועוד כאשר נשפך מים חמים/קרים על מים קרים/חמים, איך ההתייחסות? שהעליונים חיממו/קיררו את התחתונים או להפך?

כשלמדתי את הסוגיא נאמר לי בשם הגרג"נ שאין המחלוקת על ההשפעה הפיזית שיש בה צד לכאן מחמת הכובד של ה"עילאה" וצד לכאן מחמת אדים העולים מה"תתאה" או בליעתה את ה"עילאה".

המחלוקת היא כאשר אין הכרעה מצד הנתונים הפיזיים האמורים וייתכן שלעולם אין הכרעה. היא נסובה סביב שני הצדדים ונקודתה היא בשאלה ממה אמורה ההסתכלות האובייקטיבית המופשטת להיות מושפעת [או מורשמת] יותר ולהכריע לפיה? זו ש"עילאה" גבר או זו ש"תתאה" גבר. [מסתבר כפי שהעיר מצו"נ שהקדמונים לא חשבו בנוסחאות כאלה אבל התחושה "שלא מדעת" היתה עוצמתית ואותה ביטא כ"א לפי תחושתו זה שתתאה וזה שעילאה גבר. ייתכן והיו חכמים שחשו ש"שקולים הם", אך דעתם לא הגיעה אלינו.]

[כך גם במחלוקת אם אפשר או א"א לצמצם, שאין להניח שפיזית יש צמצום מדויק. השאלה אינה אלא איך נתייחס בהכרעה אובייקטיבית מופשטת שהיא כעין המושג "חזקה" מה החזק יותר במודעותנו.]

תוקן על ידי עצכח ב- 09/09/2008 23:21:07

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/3/2007 09:47 לינק ישיר 

Urikan:

לא הבנתי מה התכוונת לאמר. קצת מזכיר לי את טענתו של אחד המשתתפים בפורום שהטענה שכדור הארץ שטוח היא נכונה, משום שמבחינה מסוימת הוא שטוח. (מנקודת המבט של הדרים בו).

הרי חייב להיות טיעון פיסי. משום שמדובר בפיסיקה נטו. הרי אנחנו מציבים 2 עובדות הלכתיות. אדם מניח שניצל קר על גבינה צהובה רותחת. השניצל נאסר. - הוא מתבשל. ואילו, אדם מניח שניצל רותח על גבינה צהובה קרה השניצל מותר, הוא לא התבשל. האם ההסבר המדעי כרוך בטבעו של החום לעלות למעלה?

ווטו1:

אור"ק,

מצטער שלא הובנתי.

התכוונתי למצב כאשר אין הכרעה מדעית-פיזית מחוסר אפשרות לעמוד על הדבר או שהצדדים שקולים [שבעצם היינו הך] שאז דרכי ההכרעה הם כלליים כמו שסומכים על רוב וחזקה. מכלל "חזקה" כל שמסיבה אובייקטיבית יש לנקוט בקו כזה במצבי הספקות. אלו הם שני הצדדים בעילאה או תתאה, מהו הצד האובייקטיבי לנקוט במצב של ספק.

אני מקוה לפתוח היום אשכול על "מדעי, אובייקטיבי וסובייקטיבי" להבהיר נקודה זו ונקודה הנוגעת להערה שהעיר מיימוני באשכול על מהגרג"נ ז"ל.

והנה נפתח,

http://www.hydepark.co.il/hydepark/topic.asp?topic_id=992453

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/3/2007 09:48 לינק ישיר 

שנרב_נ:

אנו עומדים לפני הגעלת  הכלים לפסח, ובהזדמנות זו אעלה תמיהה.

בישובנו נהוג כי הרב מדבר כמה דקות לאחר תפילת ערבית, בדרך כלל על הלכות הקשורות לעניינא דיומא. במסגרת זו הוא דיבר על הכשרת כלים לפסח, והזכיר את הקולא מצד "היתרא בלע", היינו, הקולות באופן ההכשר הנובעות מכך שכאשר החמץ נבלע בכלי היה הוא חפצא של היתר ולכן ניתן להחליף ליבון בהגעלה וכדומה. אמנם בחמץ ישנן דעות לפיהן דינו כ"איסורא בלע", אבל עצם העניין שהיתרא בלע מועיל להקל בדיני הכשר הכלי הוא בודאי נכון, ומקורו בגמרא (סוף ע"ז) שדנה בהכשרת כלי המקדש מ"נותר" שנבלע בהם כשעדיין היה היתר, בהבדל בין הכשרה כזו להכשרת כלי שבלע איסור כמו נבלות וטרפות.

למחרת סיפר הרב כי לאחר השיעור בא אליו יהודי ובפיו שאלה: אם אכן אנו מניחים שבליעה ופליטה הן כפשוטו, כלומר חלק מן החומר המתבשל נכנס לדופן הכלי, שוהה שם, ואחר כך בבישול השני נפלט מן הדופן לתוך התבשיל, מה לי היתרא מה לי איסורא בלע? סוף סוף בישלתי בכלי לחם והוא נבלע בדופן, ובפסח נפלט מהדופן לתוך התבשיל, נמצא שהתבשיל מכיל לחם, ואיך אפשר להתירו בפסח?

מה שהמם אותי בשאלה התמימה הזו הוא שלא שמעתי אותה עד היום. שמעתי הרבה דברים מעניינים על השאלה אם כלים שלנו באמת בולעים ופולטים, אבל את ה"גדר ההלכתי" מקבלים כולם כפשוטו, עד שבא הבעלבת וצועק שהמלך עירום ....

מדי דברי בו גיליתי גם נושאים אחרים שמראים על יחס לבליעה ופליטה שאינו "ברצינות" (כלומר שמתיחסים אל הבליעה כאל פיקציה הלכתית ולא כאל מציאות ממשית). לדוגמה פסק השו"ע שהולכים אחרי "רוב תשמישו" של כלי - אם באמת אני מבשל בו רק פעם בשנה, אבל הפעם הזו היתה בערב פסח ובישלתי בו חמץ, למאי נפק"מ מה עשיתי בו כל השנה, הרי החמץ בלוע בכלי ומה שאבשל בו בפסח מכיל לחם.

כל הנ"ל עומד בסתירה די בוטה ל"אווירה" הכללית של הלכות כף וקדרה, עם ה"ששים בדפנות הכלי כנגד התבשיל" וכיוצ"ב הלכות שנראות כמקבלות את הבליעה והפליטה בתור מציאות גמורה. 

ושוב אדגיש שאינני בא לדון כעת בשאלה אם הכלים אכן בולעים ופולטים, אלא איך חז"ל הסתכלו על השאלה הזו. מהלכות מסוימות נראה שקבלו את הבליעה והפליטה כמציאות גמורה, בעוד ההלכות שהזכרתי מרמזות על פיקציה הלכתית.   

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/3/2007 09:49 לינק ישיר 

מציץ_ונפגע:

נדב

עיין בדף האחרון של מסכת עבודה זרה, שם מקשה את קושייתו של אותו יהודי פשוט, לא אחר מאשר האמורא רבא.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/3/2007 09:50 לינק ישיר 

מלמד_לאדם:

אוסיף מזוית נוסף. האם מה שאנו מבחינים בכלים שלנו שאינם בולעים, האם זה בגלל חומר של הכלים (או 'נשתנו הטבעים'...), או זה בגלל שהאופן בו אנו מנקים את כלים שלנו עובד בדיוק כמו הגעלה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/3/2007 09:51 לינק ישיר 

נישטאיך:

לאחרונה נשאלתי בקשר להגעלת שיש, וכשעיינתי בהלכה מצאתי  דיבורים אם כלי שיש בולע כחרס  או דינו ככלי מתכת, היתכן לומר שהשאלה היא של מציאות?

עולם הפוך אני רואה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/3/2007 14:01 לינק ישיר 

המקור לדיני בליעה בכלים הוא מציאותי-נסיוני, עם הבנה פיזיקלית עכשוית ברורה. כפי שכל אחד יודע, ויפורט יותר להלן, יש הבדלים גדולים בכמות החומר הנבלע והנפלט. הבדלים אלה תלויים בהרכב החומר הנבלע, במבנה ובהרכב של החומר הבולע, בטמפרטורה שלהם, וכדומה.

מאחר והגורם הקובע מבחינה הלכתית, הוא נתינת הטעם, היתה בעבר מצויה בדיקה מקצועית של "קפילא" – טועם מקצועי – גוי. הטועם המקצועי קבע, וקביעתו היתה מוסמכת גם מבחינה הלכתית, באם קיים באוכל הבולע טעם אמיתי של האיסור. הקפילא שימש פוסק גם בתערובת של מין בשאינו מינו, וקבע אם מורגש טעם האיסור והאוכל נאסר, או שלא מורגש טעם האיסור והאוכל נשאר בהיתרו.

ברגע שמוסד הקפילא הנאמן חלף מן העולם – הוחלפו הכללים הפשוטים בכללים חשבונאים, כדוגמת הכלל הרגיל של "בליעה של יותר מאחד בשישים – הריהי בחזקת שיש בה טעם האיסור, ולכן אסורה, לעומת בליעה של כמות הפחותה מאחד בשישים (דהיינו שההיתר כמותו פי יותר משישים מהאיסור) שהיא בחזקת חסרת טעם איסור, לכן היא מותרת".

הפוסקים המתירים בליעה בכל זכוכית סוברים בצדק שבגלל המבנה "החלק" של דופן הזכוכית היא איננה בולעת, כלומר כמות הבליעה היא כל כך זניחה שברור לנו שאין טעם איסור בדפנות ובאוכל המתבשל אחר כך בכלי הזכוכית.

ואם ישאל השואל, שהרי מכאן יוצא שכל כללי הבליעה האמורים בהלכה אינם יותר מאשר ספק נתינת טעם וממילא הם רק ספק איסור. ולספק איסור יש כידוע משמעות רבה בהלכה, והקלה בספיקא דרבנן, דיני ספק ספיקא וכדומה.

התשובה לכך היא שחז"ל, במקרים מסויימים, נתנו לספק דין איסור ודאי מדרבנן.

לדוגמא, הדמאי הוא אפילו פחות מספק. ובכל זאת נתנו לו חכמים דין ודאי, מדרבנן, ואסרו במקרים מוגדרים גם ספק דמאי, כמבואר במשנה.

כעין זה גם בענייננו. חז"ל והפוסקים נתנו לכללי הבליעה דין ודאי נתינת טעם, כמבואר בפוסקים.

קצת פיזיקה בסיסית

לגופה של פיזיקת הבליעה, יש להבדיל בין שני סוגים של חדירת חומר אחד לתוך חומר מוצק אחר. מדובר בשני סוגים של "בליעה" שיש להבנתם משמעות גם בדיני איסור והיתר:

א. חדירה פורית (Phoric) חילחול של אטומים ומולקולות קטנות וגדולות לתוך חריצים מַקרוסקופיים קטנים בין הגבישונים מהם מורכבת דופן הכלי.

ב.      דיפוזיה תוך גבישית מיקרוסקופית של אטומים לתוך הגבישים עצמם, גבישים מהם מורכבת דופן הכלי.

"יתרונותיה" של החדירה הפורית שהיא כוללת אטומים ומולקולות גדולות יחסית, זמן החדירה קטן יותר ועומק החדירה גדול יותר בכמה סדרי גודל מזמן החדירה ועומקה בתהליך הדיפוזיה.

ה"חסרונות" הם: ראשית, המבנה של החריצים הינו חסר חוקיות ידועה, והאינפורמציה עליו קטנה; שנית, במשך השנים חדירה פורית יכולה להישטף ולהעלם בקלות יחסית.

למרות החסרונות, ראוי לבצע עבודות מחקר רלבנטיות על החדירה הפורית.

יתרונות הבדיקה של החדירה הדיפוזית הם:

ראשית, ברמה התיאורטית ידועים לנו משוואות ההתפלגות של החדירה;

שנית, החומר החודר נשמר זמן רב יחסית בתוך הגבישים אליהם חדר, ואינו נפלט כמעט החוצה פרט למצבי גבול מסויימים;

להעמקה נוספת יש ללמוד את חוקי הדיפוזיה הבסיסיים.

העקרונות הפיזיקליים של תהליך הדיפוזיה

כאשר קיימת פאזה אחת ובה הבדלים בריכוז חומר, אזי יכולים להתקיים תנאים המאפשרים תהליך של דיפוזיה. תהליך הדיפוזיה מוביל לשויון של הריכוז כסופו של התהליך האסימפטוטי. חוקי הדיפוזיה מקשרים בין קצב הזרימה של החומר הנודד לבין גרדיינט הריכוז (מפל הריכוזים) שלו בתווך.

במקום אחר סקרתי בקצרה חוקי החדירה של אטומים מחומר מוצק אחד לתוך תווך של חומר מוצק אחר (מ' הלפרין, האם ניתן להיעזר בחוקי דיפוזיה-במוצקים לזיהוי שרידי המזבח? בשנתון חידושי תורה@NDS 2004, עמ' 12-25). רקע בסיס ניתן ללמוד גם מהמקורות הבאים:

a.       C. Kittel, Introduction to Solid State Physics, 4th edition, pp. 646-649;

b.       A.J. Dekker, Solid State Physics, London, Macmillan, 1962, pp. 168-175;

c.       W. Jost, Diffusion in Solids, Liquids, Gases, Academic Press, N.Y., 1962.

השאלה המעניינת והמעשית היא,
האם בדיקות מעבדת של בליעה ונתינת טעם יוכלו להחליף את מוסד הקפילא שאבד זכרו?

לשאלה מימד עקרוני,
וכמובן גם מימד מעשי, התלוי בגורמים נוספים.

למיטב זכרוני כבר דשו רבים בשאלות הללו. בתחומין וכמדומני שגם באתרא הדין (לינקזעצער?)

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > בליעה ופליטה אצל חז"ל: מציאות או גדר הלכתי?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 לדף הבא סך הכל 4 דפים.

bholext