ראיתי בספר " עמוד העבודה " לר' ברוך מקאסוב ,שראוי לו לאדם לאכול בצנעה חוץ מסעודת מצווה משום הפחיתות שבמעשה האכילה ,
ובכן מה תאמרו לחתן ביום נישואיו , שהמעשה ההוא עוד יותר פחות בעיני בני אדם איך יתגבר הוא על רגש הבושה ,,,
ולמעשה הכל בהמי אצל האדם גם השכל הוא דבר בהמי , שגם הוא הנאה , כמו שאר ההנאות , ובמה שונה הנאה שכלית מהנאה מעוגת דבש טעימה , רבותי מה השוני ביניהם
עוד שאלה לי אליכם , למה מתבייש אדם לבטאות את ההנאה שיש לו מחתיכת עוגה טעימה , משא"כ באיזה השגה שכלית הוא מתגאה הרי גם כאן הוא מבטא את תאוות ההשכלה שבו
נשלח ב-17/6/2004 06:29
איזו שאלה? הוא מתגאה בהיותו אדם, אבל לא בחלק הבהמי שבו.
נשלח ב-17/6/2004 09:12
תתקדש
לשאלתך האחרונה בלבד - אכן, כך סברתי גם אני. כפי שיש תאווה לדברים שבגוף, יש תאווה גם לדברים שברוח.
ובכלל, החלוקה בין רוח לגוף אינה בהכרח יהודית.
אני מצטט את חלוקתו של פלוסר, "הדואליזם בשר רוח במגילות מדבר יהודה ובברית החדשה" תרביץ כז תשיח, 145-150. מובא ב"צלם א-להים", ספרו החדש של לורברבוים, הערת שולים 8 במבוא, עמ' 15:
פלוסר מציג ארבע תפיסות שרווחו בתקופה הזו [ימי התנאים] לגבי היחס בשר-רוח:
המקרא, הגורס מוניזם אנתרופולוגי.
וכנגדו שלוש תפיסות דואליסטיות שונות:
זרמים בחשיבה היוונית, אפלטון וממשיכיו, הדוגלים בשניות חומר-רוח.
הגנוזיס, הרואה ניגוד בין החומרי לרוחני ומזהה את החומר עם השטן.
כת מדבר יהודה והברית החדשה, בעיקר באגרות פאולוס, הסבורים שהאדם הוא "בשרי" אך אם הוא נבחר, בחסד האל, הרוח מעלה אותו כולו ומעניקה לו גוף מזוכך.
אם הגישה האחרונה נראית תואמת ליהדות לאחר פרוץ הקבלה, אני סבור שאכן כך הוא. וחשיבה זו, שהינה אפלטונית או כיתתית, היא אכן זרה במקורה ליהדות, אם גם נקלטה לתוכה לפני ולפנים!
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
נשלח ב-17/6/2004 09:17
מיימוני,
לפי המקרא, אליבא דפלוסר, מה משמעות השארת הנפש, אם בכלל, באיזה מובן שלא תפרש אותה.
נראה שגם הרמב"ם סבר את השניות הזו, אלא שהקבלה הוסיפה את האופציה לזכך את החומר, אפ כי בעבודה ולאו דווקא בחסד, כמבואר בפרק האחרון של מסילת ישרים.
נשלח ב-17/6/2004 09:25
אריק
א. לורברבוים טוען, איני זוכר בעקבות מי (אולי רעיון שלו?), שהתנאים אימצו את הרעיון של תחית המתים בגלל שעבורם המשך הקיום הוא רק בגוף ונשמה יחד, כי לשיטתם אין קיום עצמאי ואין כאן בכלל שתי ישויות! והשווה, לדוגמא, המעשה בהלל, שהלך לעשות חסד עם הנשמה (!) בשעה שהלך להתרחץ לכבוד שבת. עם הנשמה ולא הגוף!
ב. הרמב"ם כבר הושפע מהפילוסופיה האריסטוטלית הארורה, וקיבל את ההפרדה בין גוף לנשמה, אם כי פירש כנראה את הנשמה במובן האריסטוטלי של צורה וידיעה שצריך להוציא מהכוח לפועל, ולא - אין עולם הבא ואין כלום.
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
נשלח ב-17/6/2004 10:22
.
פטורים בלא כלום? וכי אפשר במחצית הדיון?
ראשית אשמח לראות משהו המגדיר מהי "הנאה".
לגבי, הרי שבפראפראזה לאותו משפט מפורסם, אינני יודע להגדיר בצורה טובה מהי הנאה, אך אני יודע בפירוש מתי אני נהנה ומתי אני סובל.
לאחר שמישהו יגדיר עבורי את ההנאה, ויחסוך ממני את העבודה הקשה, אאלץ לומר כי אינני בטוח כי קיים הבדל בין הנאה גשמית לבין הנאה רוחנית. ההנאה, היא אנושית.
העובדה כי אני גורס כך, אינה סותרת את העובדה כי גם אם אין הבדל בין "הנאה גשמית" לבין "הנאה רוחנית" , הרי שודאי וודאי שיש הבדל בין הסיבה להנאה רוחנית לבין הסיבה להנאה גשמית. וכפי שיש הבדל בין הגשמי לבין הרוחני, כך ימצא מי שידרג את ההנאות לא בשל השוני בין ההנאה, אלא בשל החשיבות השונה שהוא מעניק לסיבה לאותו תענוג.
נשלח ב-20/11/2011 09:23
כדי לא לפתוח אשכול חדש אתפוס טרמפ על הישן
בספרי מוסר רבים מדובר שעל אדם למעט את הנאתו מהעולם הזה, הן מגדר 'כל מעשיך יהיו לשם שמים' כפירוש הרמב"ם, הן מגדר 'קדושים תהיו' וכפירוש הרמב"ן, הן מכך שהוא אוכל את חלקו בעולם הבא ע"י הנאתו בעולם הזה (מובא בשערי העבודה לרבנו יונה ועוד, ושי אולי מקור בדברי חז"ל). ואני הקטן תוהה, האם בתורה נביאים וכתובים יש רמז לכך? האם העולם הזה כ"כ רע שמוטב שלא ליהנות ממנו, והלא בוראו מעיד שטוב הוא. האם יד ה' תקצר לתת לאדם פירות בעולם הזה וקרן קיימת לעולם הבא?
נשלח ב-20/11/2011 09:30
ויהי כי-זקן יצחק, ותכהין עיניו מראת; ויקרא את-עשו בנו הגדל, ויאמר אליו בני, ויאמר אליו, הנני. ב ויאמר, הנה-נא זקנתי; לא ידעתי, יום מותי. ג ועתה שא-נא כליך, תליך וקשתך; וצא, השדה, וצודה לי, צידה (ציד). דועשה-לי מטעמים כאשר אהבתי, והביאה לי--ואכלה: בעבור תברכך נפשי, בטרם אמות
גם על זה אפשר להגיד מעשה אבות סימן לבנים.
נשלח ב-20/11/2011 10:20
האם מישהו התכוין לומר שיש לעשות מעשה כדי להמנע מהנאה (נניח להמליח עוגה המשמשת לצרכי מצוה? חושבני שיש כאלו אבל זה נראה מוגזם.
חושבני ששורת ההגיון רק יכולה לומר שלא ליזום הנאה, בהנחה כי כל יוזמה כזו היא על חשבון משהו (זמן, אמצעים, כח) היכול לשמש לעבודת ה'. וזה עולה בקנה אחד עם הפסוק בתנ"ך - "בכל לבבך" וכו' הדורש שכל הווייתך תהא לשם שמים
נשלח ב-20/11/2011 10:30
ת"ט הלכת לאכול פירות גינוסר?
ומה עם התניא הטוען שעל כל הנאת היתר צריך להזדכך בחיבוט הקבר?
נשלח ב-20/11/2011 13:29
מן הסתם ההולכים הצטדקו שכוונתם ךשבח פירות א"י
לעניין בעל התניא - אמשכן עצמי עליו?
נשלח ב-20/11/2011 13:43
ת"ט הבה ונבחין בין הדיון העקרוני לדיון הקיומי.
נשלח ב-20/11/2011 14:01
.
הממממ
"...דתניא ר' אלעזר הקפר ברבי אומר מה ת"ל (במדבר ו) וכפר עליו מאשר חטא על הנפש וכי באיזו נפש חטא זה אלא שציער עצמו מן היין וק"ו ומה זה שלא ציער עצמו אלא מן היין נקרא חוטא המצער עצמו מכל דבר על אחת כמה וכמה"
(בבלי, מסכת נזיר)
נשלח ב-20/11/2011 14:26
תרצת או האלמת את הקושיה?
(היה לי בקבוק טוב השבת)
נשלח ב-20/11/2011 14:32
אפשר לדון בעניין מצד תפיסות שונות של גן העדן: 1. יש גמרא בע"ז דף סה ע"א שלפי פשוטה נראה כי בגן העדן יזכו (גם) להנאות שהם אסורות בעולם הזה ואדרבה ההנאה תהיה גדולה יותר. 2. יש אמירה על "שור הבר ויין המשומר" שלכאורה נראה שנזכה להנאות העולם הזה שגם כעת אנחנו יכולים לזכות בהם אלא שזה יהיה בעוצמה הרבה יותר גבוהה. 1 ו2 מבטיחים הנאות גשמיות, 1 מבטיח הנאות אסורות ו2 הנאות מותרות. 3. "צדיקים יושבים ועטרותיהם בראשם ונהנים מזיו השכינה", זה לכאורה מבטיח הנאה רוחנית. 1, 2 ו3 מבטיחים הנאה ויש לדון האם יש חילוק מהותי בין הנאה להנאה ובין הנאה גשמית לרוחנית. 4. מהרמב"ם נראה לכאורה שגן עדן אינו הנאה אלא מקום שבו פשוט יגיעו (מי שראוי לכך) לשלמות, להכרת השם במדרגה העליונה וכל מה שהופך את האדם לשלם (לפי הרמב"ם).