| נשלח ב-17/6/2004 11:38 |
|
| |
זהות וירטואלית - חידה פילוסופית ומעשית
זה סיפור אמיתי. וזה עלול לקרות לכל אחד.
מעשה באחד מבכירי הכותבים בפורומים האלו (באמת), שכולם מכירים אותו, שגילה יום אחד שעקב בעיה לא מזוהה הוא אינו מצליח להיכנס להייד פארק עם הניק שלו.
מה הוא יעשה?
ההודעות בתיבה האישית, מילא.
הוא יכול גם ליצור לעצמו ניק חדש.
אבל מה עם הפורום הפרטי שהצליח להיכנס אליו בדי עמל?
ומה עם המוניטין שהוא קנה לעצמו בסגנונו המיוחד?
איך הוא יוכיח לעולם, למנהל הפורום הפרטי, לחברים שקוראים את דבריו ומגיבים לו - שהוא החדש הוא גם הישן?
אין לי תשובה ברורה (אולי בעצם יש שתי תשובות, אבל לא מוחלטות).
אז בבקשה, חידה. ושימו לב שהחידה הזו נוגעת לכמה נקודות יסודיות מאד במושגי הזהות שלנו. איך אנו מכירים מישהו? ואיך אנו עושים זאת בוירטואליה?
(סיפור מהחיים הוירטואליים: היה מקרה בפורום שמישהו השתמש בשני ניקים, וכתב לי שהוא זה גם הוא - איני מפרט, כמובן, למרות שהוא למעשה ציין כבר שהוא זה הוא - איך הייתי יכול לדעת שזה באמת כך? נניח שכל ניק מאשר שהוא גם השני. אבל אולי אלו שני אנשים שהחליטו לסדר אותי?).
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
|
|
|
|
| נשלח ב-17/6/2004 11:49 |
|
| |
הממ.. אכן שאלה מעניינת. אני חושב שאפשר לבקש ממנו שיכתוב הודעה חדשה, ואז להשוות אותה לסגנון הכתיבה שלו. הבעיה היא שאם הוא ניחן בכשרון כתיבה טוב, הוא יוכל לחקות את הסגנון המבוקש.
אופציה אחרת היא, שיבקשו ממנו לענות על 'בוחן פתע' בו ישאלו אותו שאלה שקשורה לדמות המבוקשת. השאלה תהיה מבוססת על אינפורמציה שנכתבה על ידי הדמות המקורית בעבר הרחוק, ובמידה ולא מדובר על 'אוהד שרוף' שטרח לקרוא כל מה שאי פעם פורסם בשם אותה דמות, מסתבר מאוד שרק האדם האמיתי ידע את התשובה לשאלה.
|
|
|
|
| נשלח ב-17/6/2004 12:01 |
|
| |
רב צעיר
כן.
גם אני חשבתי כך.
ואפשר להוסיף לזה שבתיבה האישית אנשים מגלים יותר ממה שהם מגלים בציבור. אז אלו שיש ביניהם קשר קרוב יכולים בדרך לזהות את הכותב.
אבל שימו לב מה קורה כאן.
בדרך כלל אנו איננו טורחים כלל להתלבט בשאלה הזו. איננו חושדים שמי שכותב בניק מסויים התחלף. רק בשעה שנוצר החשד, או בשעה שאנו מתבקשים לזהות ניק חדש כגלגול - וירטואלי - של הישן, אז אנו מתחילים לחפש ראיות, או פירכות.
אני סבור שיש כאן שתי רמות בהנהגה שלנו. בדרך כלל אין אנו עוסקים בוידוא השערות הבסיס היומיומיות שלנו. רק אם קורה משהו חריג שסותר אותן, אנו מנסים לברר מה קרה ואיפה הטעות. כלומר, הדגם הפופריאני חל גם על האדם הרגיל, לא רק על המדען.
(אולי המדען בעצם אמור לבחון את התיאוריה כל העת, אבל בזאת צדק קוויין, אם זה היה הוא, שכתב שאין תיאוריה נבחנת בפני עצמה, אלא כל רשת התיאוריות נבדקת בו זמנית, ואכ"מ).
ושאלה חדשה, למרות שגם הישנה ממתינה עדיין לתורה.
איך מזהים שמאחורי שני ניקים עומד אותו מחבר?
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
|
|
|
|
| נשלח ב-17/6/2004 12:03 |
|
| |
בכלל, הקשר בין האדם לזהותו הוירטואלית הינה נושא למחקר פסיכולוגי מרתק.
עובדה שאנשים נהנים ממחמאה ונפגעים מהתייחסות שלילית על אף שהאנשים הם אנונימיים והמחמאה או הפגיעה מתייחסים לניק לא מזוהה.
שמעתי שיש כאלה הכותבים בשני ניקים שלעיתים אף מתווכחים זה עם זה...
האם זה מורה על פיצול אישיות ?

|
|
|
|
| נשלח ב-17/6/2004 12:09 |
|
| |
בהייד פארק קיים פורום בשם חרדים-אלעד, שמנהל אותו בימים אלה צורםדוידוב המוכר לרבים מחדרי חרדים.
לפני זמן מה נכנס אדם בשם צורםדודוב, וכתב דברים בשם הנהלת הפורום.
אותה י' קטנה ונעדרת בילבלה את הגולשים, שלא הבינו מה קרה לצורם שככה התהפך בדעותיו ובסגנונו, עד שעלה מי מהגולשים על ההטעיה...
כמה צדק ההוא סבא, ורבי עקיבא בן יוסף שמו, שדרש קוצו של יו"ד לאלפי פנים...
אוי לשכן ואוי לשכנו
|
|
|
|
| נשלח ב-17/6/2004 12:11 |
|
| |
.
בד"כ זה מעיד על נסיון לייצר רייטינג...
|
|
|
|
|
| נשלח ב-17/6/2004 12:32 |
|
| |
מיימוני
באופן שבו אדם משתמש בשני ניקים ומודיע לך באמצעות ניק אחד שהוא השני , נראה לי שלא מדובר בשאלה פילוסופית אלא יש לבדוק אם יש רווח כלשהו מנקיטת דרך הפעולה הזאת , בהנחה שהשני הוא מתחזה והראשון משתף פעולה אתו . שהרי אם שיתוף פעולה יש כאן , הרי שהראשון יכול לבקש ממך את המידע הרגיש ולמסור אותו לשני או לחילופין למסור לשני את הסיסמא שלו .
יש לחלק בין בקשה חד פעמית לקבלת מידע שבו נראה לי שאתה יכול לסמוך על הניק השני לא פחות מאשר על הניק הראשון , לבין בקשה להצטרף לפורום סודי , למשל , שבו אין בעל הניק הראשון חפץ להעביר סיסמתו לשני אלא לתת לו גישה עצמאית . ודו"ק .
|
|
|
|
| נשלח ב-17/6/2004 12:33 |
|
| |
שאלת תמה: מדוע צריך להיות לי עניין לגלות שמאחורי שני ניקים עומד אדם אחד?!
אם בחרה מישהי (אישציפ - נדרש פה "תרגום" ) לכתוב בשני ניקים, אני מניחה שיש לה סיבות לכך, ולכן נראה לי, שיש לכבד את רצונה, ולא לחקור בעניין.
אחד היתרונות הבולטים בוירטואליה, היא האנונימיות שהיא מאפשרת. אני, מצידי, בוחרת לנצלה עד תום, ולכבד את אלה הבוחרים בה.
לשם הבהרה: איני משתמשת בשני ניקים, וגם איני מסתירה את זהותי מפני חשש כלשהו. פשוט, במקרה שלי, הזהות הוירטואלית שלי חכמה, נחמדה ומוכשרת הרבה יותר מן הזהות "המציאותית" שלי... 
|
|
|
|
| נשלח ב-17/6/2004 13:14 |
|
| |
בשלושה דברים אדם ניכר, בניקו, נקיונו וקנינו
|
|
|
|
| נשלח ב-17/6/2004 13:14 |
|
| |
.
אמשלום
מיימוני:
שכחת להוסיף בין האפשרויות:
" ... או שהוא יושב ומעלה לינקים לדיונים דומים וקודמים."
|
|
|
|
| נשלח ב-18/6/2004 03:25 |
|
| |
אני קצת חולק על ההגדרה "זהות וירטואלית" אדרבא לדעתי הזהות האנונימית היא הזהות האמיתית
תחת מעטה החשאיות אדם חושף את צפונות ליבו את הגיגיו מחשבותיו והשקפתו האמיתית,
והזהות הוירטואלית היא הזהות שבה הוא מופיע בגלוי שם הוא צריך להסתיר את מה שהוא באמת חושב ולהתאים את עצמו לסביבה
|
|
|
|
| נשלח ב-18/6/2004 03:44 |
|
| |
קרופניק
בפורום זה אתה צודק אולי ביחס ליותר אדוקים,אלה "משחררים לחץ" תחת מעטה האנונימיות,
אבל יש לי תחושה שהפחות אדוקים דוקא מרסנים את עצמם בפורום זה, ובביתם הם תקיפים ומשוחררים יותר.
|
|
|
|
| נשלח ב-18/6/2004 03:55 |
|
| |
בכל מקרה כשהם מסתובבים בין אנשים (בזכרון משה או באיצקוביץ וכו' או שיש כאלה שהשיבה המקורית שלהם אינה מקובלת על הסביבה הטבעית בה נגזר עליהם לחיות) הם מסתירים את דעותיהם ולאו דוקא מתוך חשש ולעיתים סתם בשביל "לא לפגוע ברגשות" כמו שאומרים.
תוקן על ידי - קרופניק - 18/06/2004 3:56:14
|
|
|
|
|