ידועים (? גם דומני שדיברו על) דברי כותבת הנאומים של רונלד רייגן המנוח, פעגי נואנאן.
היא כתבה שהיא נגד ההפקרות המינית של שנות ה-60, אבל לשמרנות של שנות ה-40 לא היתה חוזרת ולכן היא סך הכל מברכת על ההתפתחות אם כי היא סבורה שצריכים ליצור לה רסנים.
הנמשל מובן. מישהו הביא באשכול הרב נדל מטבע לשון של 'משיחיות ההלכה' וכיוון אותה לעבר החזון איש והרב נדל. ניתן לשער שהתכוון לאידיאל של ניהול חיים של 'דינים העוילים' על כל דבר ודבר גם אם חסר משמעות עקרונית. זו מנטליות הקשורה לבית הכנסת של החזוינישניקים 'לדרמן' בבני ברק.
ברור שישנה התפתחות בבית מדרש וירטואלי זה ומחוצה לו ושהסגירות המשיחית הזו של הדור החולף לא תעמוד בתוקפה ובהקיפה. אבל כאן לפחות לא רוצים התקדמות לכיוון הפקרות ומחפשים דרכים לשפיכת המים ללא התינוק. יש לכן להתנגד מצד אחד להפקרות השבבניקית של היוצאים לשאלה (מישהו זוכר את ההבדל בין גיל ה'בא לי' לעומת גיל ה'נו אז מה'), אבל מצד שני אסור לחזור למנטליות ימי הביניים שכל סיפור וכל מיתוס חייב להיות 'כפשוטו' וכו'.
שיחה מענינת היתה לי באישי עם אחד הכותבים כאן על ציור קהילת קדושית, שהיאך שייך שתהיה קהילה של בני אדם פתוחים ומשכילים שלכל אחד תורתו בידו ותישאר האחדות הקהילתית?
הגענו למסקנה מתוך דוגמאות ממצבים קיימים אי פה ואי שם שנקודת הכובד של קהילה כזו תהיה המגמה הלימודית הרצינית. המטרה הראשית המאחדת את בני הקהילה תהיה הרצון שלא להתעלם מליבון כל נושא שיש בו השלכות לחיים היומיומיים גם אם לא נוצר לו סימן בשולחן ערוך. כן, אמורה קהילה כזו לשמור על קונצנזוס בנוהגים המתבצעים בתחום המשותף או אפילו בתחום המודעות המשותפת, בפאראפרזה מדברי וטו (או בתרגומם המעשי המדויק): היה אדם באוהלך ויהודי בצאתך!
נשלח ב-17/6/2004 14:05
בוג"ע,
כפי שאני שומע יותר ויותר, יש המון יהודים טובים [בעיקר בחו"ל כי בארץ יש יותר ציניות, שנאה ויאוש כלפי הדת] הצמאים ליהדות רצינית אבל לא מפגרת ואין מי שמוכן להזינם. מצד אחד יש להם את הרדידות של ה"מתקדמים" למיניהם שלא מוכרים הרבה מעבר ליהדות של "מפטיר ונפטר" ואילו מצד שני יש את החרדים הבאים עם קונטיינרים של יהדות עם הרבה תינוקים אבל עם עוד הרבה הרבה יותר מים [לשפיכה] שכמעט [או בכלל] לא רואים בהם את התינוקים!
אולי בין השפנים הנמצאים בכובעו של מנהלנו רבינו געציל שליט"א ישנו כזה שיקראו לו משהו כמו "רשת שיעורי תורה - עצור כאן חושבים"?
ויה"ר....
נשלח ב-17/6/2004 14:25
אוי, בוגי - יחי הקונצנזוס ברשות הרבים!
בתור מועמדת (מטעם עצמי) לקדושית זו, אני מבקשת לדעת האם אורך השרוול שלי (חצי אצבע מעל המרפק...) תואם את הקונצנזוס, והאם עמדותי הפמיניסטיות (אוי לאזניים...), או לחלופין, הרפורמיות (עד כאן!...), יפריעו לקונצנזוס בתחום המודעות המשותפת.
ווטו,
אני מתנצלת על רדידות השאלה שלי. אתה יודע, ככה זה אצלנו "המתקדמים"...
ועכשיו ברצינות,
הנני לצאת מן הארון: איני אוהבת קהילות! מאז עמדתי על דעתי לא חברתי לקהילה מסוג כלשהו. אחת הסיבות העיקריות לכך היא רצונה של כל קהילה לקבוע לעצמה גדרות והגדרות, שבמוקדם או במאוחר לא יאפשרו ליקרים ולאהובים לי להצטרף אליה. להנחתי, עיקרון הקונצנזוס הוא עקרון שגוי ממהותו, שמסתיר תחתיו רבבות וויכוחים ואי-הסכמות, המושתקים חזור והשתק בידי בעליו של הקונצנזוס.
קהילה וירטואלית, אולי בשל האוקסימורון של מהותה, מאפשרת דילוג מעל גדרות, והרחבה של הגדרות. אולי בגלל זה אני כאן.
נשלח ב-17/6/2004 14:35
אמשלום,
אינני חושב שהכוונה לקונצנזוס מכוון אלא לקונצנזוס אוטומטי כמו שכאשר מסבים לשיחה מתקרבים אוטומטית אלה השייכים לה ומתרחקים הבלתי שייכים. כך אני גם רואה את המושג "קהילה" בהקשר זה (ואני מניח שגם בוגי לא השתמש במונח אלא בתור דרמטיזציה להתעמתות בשאלה "איך יסתדרו?") במובן של "קהילה בינלאומית" עם אולי "כיסים" מרוכזים יותר!
לגבי ה"מתקדמים" כמובן לא התכוונתי למיוחדים שבהם וראי נא את דבריי בהקשר הבתר-זרמיות באשכולות הנוגעים לעניין זה!
נשלח ב-17/6/2004 14:41
בוגי,
הבעיה,אינה כיצד תישאר ה"אחדות הקהילתית",אלא,עוד קודם לכן,
כיצד לא תתפרק,האישיות התורנית-פתוחה עצמה,שהרי "ריבוי האורות",גורם כידוע,ל"שבירת הכלים",
השאלה,למשל,על גבולות הפרשנות של מקראות ואגדות,צריכה להעשות במשנה זהירות,טיפין טיפין,עד שהמסקנות,יאומצו על ידי הקהילה הפרשנית המוסמכת.
נשלח ב-17/6/2004 15:31
אםשלום וספרן,
"ריבוי אורות" אינו גורם ל"שבירת כלים" לטעמי. ריבוי אורות גורם לכך שיהיה אור גדול ונפלא יותר!!
אני סבורה דווקא שקהילת אמת לא תדרוש מאנשיה אחידות מוחים ואחידות דעין. איני סבורה שקהילה ראויה תכפה על אנשיה לקבל את מסקנות הלימוד של "הקהילה הפרשנית המוסמכת". קהילה קדושה תוכל להכיל בתוכה ריבוי אנפין בלי להיות מאוימת ממנו.
בניה ובנותיה של קהילת אמת ידעו להבחין בין עיקר ותפל - בקהילת אמת לא ייווצר מצב שבו מקפידים על הכשרים מפוארים ועל חומרי חומרות ובה בשעה מלבינים פנים ונוהגים זב"ז בחוסר הגינות ובחוסר הוגנות!!
במילים אחרות: הייה בן מגזר זה או אחר בביתך, ויהודי ואדם בצאתך!
נשלח ב-17/6/2004 17:10
שחרית,
אני חייבת להודות, שקהילתך שלך מוצאת חן בעיני יותר מזו של בוגי, אולם הרשי לי להקשות מעט:
כתבת: "היה בן מגזר זה או אחר בביתך, ויהודי ואדם בצאתך!", האם תוכלי להסביר לי מיהו/מהו "יהודי"?
(אני מניחה, שיש החושבים כעת: נו, בטח שלא הצטרפה לקהילה - הרי אין קהילה שתקבל נודניקית שכזו!... )
נשלח ב-17/6/2004 17:13
ספרן
אני חושב שדי דחוף להקים קהילה פרשנית שתיהיה מועצת גדולי החושבים , וכדאי להתחיל לקבוע את הקריטריונים
העיקר שהצבור יקבל אותה בתור דעת תורה .
נשלח ב-17/6/2004 17:19
על כך כבר אמרו חכמינו" להביא לימות המשיח"
או כדברי המשוררת "לו יהי, אנא לו יהי, כל שאבקש לו יהי"
או כדברי שכני KEEP ON DREAMING MAN,
נשלח ב-17/6/2004 17:22
ועל כך כבר אמר רבינו נחמן " דע כי אין יאוש בעולם כלל "
או כדברי רבינו הקוצקאי ייאוש , שלא מדעת .
נשלח ב-17/6/2004 19:47
בוגי,
חן חן על ההקדשה ועל האשכול.
ווטו,
איפה הם? אולי תביא אותם בשלב הראשון אל הפורום?
שחרית ואמשלום,
אנחנו בני התמותה עדיין חיים בעולם הזה. עבורינו (ש)אחרית הימים עדיין עוד לא התחילה. אם היינו מאמינים עד כדי כך בבני האדם הרי לא היינו צריכים מקום כמו קדושית ולא היינו צריכים חברה מאורגנת. דווקא בגלל הצורך בגבולות מוגדרים (גם אם הם לא משקפים את מקומו האישי של כל אחד ואחד) חייבים ארגון והלכה עקרונית אפילו בדברים כמו שהצביע עליהם ספרן ().
אחרת בקלות רבה התינוק נשפך עם המים. ומה הועילו חכמים בהקמת קדושיתם?
קעלעמר ותתקדש,
אנחנו לא אופטימיים מדי גם ללא החיזוק והתמיכה...
נשלח ב-17/6/2004 20:10
כפי המשתמע מקריאת אשכול זה, הקהילה תהיה בנויה על טהרת הגבריות. רק חסר אויזן זוקן ונוכל לפתוח שטיבל.
נשלח ב-17/6/2004 22:54
רוני גרין היקר,
למה לצאת ממקום של כפייה כדי לעבור למקום אחר של כפייה?
אני סבורה שבכל הקשור באספקטים הריטואליים של החיים צריך לנקוט גישה של צדיק באמונתו יחיה, ואילו בכל הקשור בהסדרת חיי החברה, כאן יש לקהילה לומר את דברה. לכך התכוונתי אמשלום באומרי "היה יהודי ואדם בצאתך".
זו הבנתי, אבל אשמח אם תסביר יותר מדוע צריך לדעתך גבולות ברורים ומוגדרים.
[אנקדוטה: היום בירכתי את אחד הפרופ' באוניברסיטה ששב משנת שבתון במלים: "ושבו בנים לגבולם". ענה לי הפרופ': "אני אוהב לעבור גבולות דווקא" ועל כך נענה: "כדי לעבור גבולות, צריך שיהיו גבולות לעוברם"]
נשלח ב-18/6/2004 08:59
בעברי על הצדדים שהועלו כאן, מתעוררת אצלי שאלה שנראית יסודית:
האם קדושית נועדה לציבור החושבים, או לציבור הרחב?
מדברי ספרן, למשל, אני למד שהוא מקווה שמה שייעשה בקדושית ישפיע גם החוצה (אני פוחד לכתוב: אור לגויים...).
מדברי אחרים, מרוני ועד שחרית, אני למד שמדובר בקהילה עבור חבריה.
ואם נחזור לנושא האשכול, רבנו גדליה זצ"ל, האם הלקח שניתן להילמד מהאופן בו חי הוא שאפשר לחיות גם בלב הציבור החרדי, ולהיות אדם פתוח, והקדושית נמצאת בתוך הדעת, ולא בחוץ?
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
נשלח ב-18/6/2004 09:14
כל הנושא של ציבור חושבים נועד לכשלון כי דרך של ציבור להיות מגוון ותמיד יהיו כאלו שלא ברי הכי וכל הענין של להגות ולחשוב לא ימשוך אותם וידחו מהמוסר בגלל זה חוץ מזה שזה יגרום לבידוד חברתי מאנשים אחרים.
גם חז"ל היו חושבים בבית המדרש אך חיו עם כל סוגי האנשים . ושדרו את המסר והרגש עצמו לכלל הציבור. היתה אווירה מוסרית שנדפה מהם לכלל הציבור בלי להעיק על הציבור בהגיגים כבדים.וזו הצורה הראויה - שיש מפגש לחושבים אך בתוך עמם יושבים ומזרימים אווירה מוסרית על פי המסקנות שיצאו להם בבית המדרש של החושבים.
נשלח ב-18/6/2004 09:20
כתבת:
"דברי ספרן, למשל, אני למד שהוא מקווה שמה שייעשה בקדושית ישפיע גם החוצה (אני פוחד לכתוב: אור לגויים...)"
ברשותך השמטתי את הסמיילי.
אשרי אדם מפחד תמיד, אבל חן חן שהואלת לחשוף את דעותיך ברבים. טוב לאדם לדעת מיהם באמת בני השיח שלו.