בית פורומים עצור כאן חושבים

שאלה הלכתית בציווי אב לרוץ בשבת

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-22/6/2004 13:04 לינק ישיר 

מצו"נ,

תודה על תשובתך המאשרת את שהבנתי ש"קטלת" [הכוונה להתעלמות טוטאלית כי קטילה ממש לא שייכת כי אין "טראש" במודעות] את האינטואיציה ותלית את מסקנותיך לגבי "הראוי להיות" אך בחשבונות הכללים היבשים של ההלכה ולא במקורה הראשוני האינטואיטיבי ממנו נבנית כל חכמה מילולית. לכן לא שייך להתווכח וכל שאומר אני יהיה לך "לא לעניין" כי העיקר שהוא "רצון הווה העקרוני לעומת רצון האב" חסר מספרך.

לכן אודה לך שלפי גישתך הנך צודק בהחלט ולפיה ראוי היה למחוק את האשכול כי אין כאן שאלה וס"ד בכלל, שהרי ברגע שהאב מצווה הופך ציוויו למצוה, אלא שמצוה זו בדרך כלל "נדחית" בפני מצות אחרות משא"כ לגבי מצות אי הריצה בשבת!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/6/2004 13:11 לינק ישיר 

אתה מסוגל להביא ראיה לדבריך או שיש לך השגה נבואית ?

זה לא מוזר ? נשאלת שאלה הלכתית ובמקום לנתח את הצדדים השונים , אתה נתלה באיזשהו אינטואיציה שיש לך ומצפה שגם לאחרים יהיה אותה אינטואיציה .

לא , לא קטלתי את האינטואיציה שלי , האינטואיציה שלי מראה לי כמה צדדים בשאלה הזאת , והיא מראה לי שהדרך הנכונה לפתרונה , איננה על ידי קבלת חוקים בלי טעם ממי שטוען שיש לו אינטואיציות שאינן זקוקות להצדקה .

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/6/2004 13:15 לינק ישיר 

מצו"נ,

הסברתי אך אולי קצרה ידי מלהסביר ולא ידך מלהבין ולרצות להבין. א"כ אבקשך שתסביר "לטעמך" למה בכלל יש כאן מקום לדון והו"א שלא ירוץ?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/6/2004 14:19 לינק ישיר 

למרות שאין דרכי בכך אהפוך באופן זמני ל'חושב על פי עקרונות' בכדי 'להכות אותך במגרש שלך' .

הבה נתבונן בכמה הסברים אפשריים ביחס לעקרונות העומדים מאחורי האיסור לרוץ , ההיתר לרוץ לדבר מצווה , והדין ד'אתה ואביך חייבים בכבודי' . קודם אציג שני הסברים אפשריים לגבי האיסור לרוץ וההיתר לרוץ לדבר מצוה ואח"כ אדון עפי"ז ביחס לשאלה אודות כיבוד אב.

א) האיסור לרוץ קשור לעניין של עונג שבת . החכמה העליונה קבעה שיום אחד בשבוע צריך אדם לנוח מכל עמלו . כאשר אדם רץ , הרי שבמדת מה הוא מפר את עקרון המנוחה . עם זאת מאחר ובעיקרון המנוחה הוא על ידי שביתה ממלאכה יוצרת , הרי שריצה בשבת איננה איסור חמור וכאשר יש צורך מצווה , הרי שהצורך הזה חשוב יותר מהחיוב לנוח על ידי הליכה איטית . במדה ויש צורך מצווה , יש כאן סתירה מסויימת בין מצוות המנוחה לבין הצורך מצווה , אלא שהצורך מצווה גובר על עניין המנוחה הזה .
ב) השבת במהותה היא היום שבו האדם שובת מענייני העולם הזה ועוצר את מהלך החיים בכדי להיכנס למצב ואוירה של קדושה . כאשר האדם רץ לצורך דבר רשות הרי שהוא שוב שוקע בענייני החולין ומסיח את דעתו מעיקרו של יום . אבל אם רץ לדבר מצווה הרי שהוא עדיין שקוע באותה אוירה של קדושה שהשבת באה ליצור . ממילא אין שום סתירה בין האיסור לרוץ לבין צורך המצווה . כי כאשר יש צורך מצווה בכך , אין שום עניין שלא לרוץ .

עכשיו , הבה נבדוק את השאלה לגבי מצוות כיבוד אב לפי שני ההסברים האלה .

קודם כל יש להבהיר שאין המדובר במצב שבו האב רוצה שהבן ירוץ במטרה להפר את מצוות הבורא . באופן כזה , פשוט לכאורה שגם ביום חול יהיה אסור . המדובר הוא במצב שבו האב יש לו עניין כלשהו שבנו ירוץ והוא מביע את רצונו זה למרות שיודע שלצורך רשות אסור .

עכשיו , אם נבין את האיסור לרוץ כאופן השני , לכאורה אין שום שאלה בכך שיהיה מותר . האב רוצה שבנו ירוץ וממילא כאשר הבן רץ כדי לקיים מצוות כבוד אב , אין הוא רץ ריצה של רשות אלא ריצה של מצווה . אין הוא פורש מעניין הקדושה לענייני החולין ,אלא תוכו רצוף קדושה לקיים מצוות . ואם כך , כגם האב מצדו אינו עושה שום דבר שלילי בכך שמביע רצונו שבנו ירוץ . אין כאן שום סתירה בין כבוד השם לכבו האב ושניהם עולים בקנה אחד במקרה כזה .

אבל אם נבין כאופן הראשון יהיה צורך להיכנס להבנת העיקרון של 'אתה ואביך חייבים בכבודי' . ההסבר הפשוט בעיקרון הזה הוא שמכיון שהציות לאב נמשך מעיקרון של כבוד הרי שאם דוחה מצוות השם , זה נראה כאילו מקדים כבוד אביו לכבוד קונו . למרות שאליבא דאמת גם זה וגם זה הוא כבוד קונו שכן הפה שאסר הוא הפה שהתיר , עם כל זה דחיית מצוות הבורא מפני מצוות כיבוד אב מבטא הקדמת כבוד האב .

ולפי זה אם האמת כהסבר הראשון , לכאורה מכיון שבמהותה הריצה היא אסורה , אלא שנדחית בפני דבר מצווה , הרי שבכה"ג שנראה כמקדים כבוד אביו לכבוד קונו יהיה אסור .

אלא שגם בזה צריך עיון לכאורה . שהרי מצוות כיבוד אב אפשר לקיים בשני אופנים .
1)על ידי קיום ציוויו .
2)על ידי האכלתו והשקאתו וכו' גם בלי ציווי .

והנה בגמרא ראינו שהעיקרון של 'אתה ואביך חייבים בכבודי' מופעל באופן שבו האב אומר לבנו 'היטמא לי' וכדומה דהיינו באופן שמצווהו לעבור על מצוות הבורא . אבל מה יהיה הדין במי שצריך לעבור עבירה בכדי להאכיל ולהשקות את אביו , האם גם בזה יש את העיקרון הנ"ל ?

ולמעשה פשוט שאסור , אלא שייתכנו שני הסברים בזה :

א) שבכה"ג אין האיסור נדחה , כי אין המדובר בגוף המצווה אלא בהכשר המצווה (כ"כ התוס' ביבמות)
ב) שגם בכה"ג מכיון שהמצווה בעיקרה נמשכת מעניין הכבוד , הרי שיש להקדים כבוד הבורא לכבוד האב .

ואם נחזור לענייננו , הנה לכאורה אין מחלוקת שאם צריך לרוץ כדי להאכיל ולהשקות לאב שיהיה מותר בשבת . כל השאלה היא רק באופן שבו האב מצווהו . עכשיו אם נפרש את הגדר של 'אתה ואביך חייבים בכבודי' כאופן השני , הרי שהגדר בזה אינו מחמת הציווי אלא עצם זה שמכבד את האב על ידי שעובר על איסור . אבל מכיון שיהיה מה שיהיה , בנידו"ד מצוות כיבוד אב דוחה את איסור הריצה כאשר אין המדוב באופן של ציווי ול"ש בזה הגדר של 'אתה ואביך וכו' למרות שבעלמא שייך בכה"ג , אם כך מהיכי תיתי שכאשר מדובר בכבוד שעל ידי ציווי יהיה הדין שונה ? (אלא שיש לדון אם האב מותר לו לצוות מלכתחילה כמשכ"ל ועיין)

אבל אם נאמר כאופן הא' עדיין יש לומר שיהיה אסור , שכן כאשר האב מצווה לעבור על איסור יש עניין מיוחד של 'אתה ואביך ' שאינו שייך באופנים אחרים של כיבוד אב . ודו"ק היטב בכל זה .

הנה , חשבתי על פי עקרונות ונתברר לי שישנם שלושה אפשרויות שונות . האם יש לך ראיה כלשהי על פי עקרונות , שהאמת היא כאחד מהאופנים ?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/6/2004 14:30 לינק ישיר 

מו"נ
הנה נכנסתי עתה לפורום וחלשה דעתי,
לא הייתי יכול לכתוב דברים ברורים כאל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/6/2004 15:10 לינק ישיר 

מצו"נ,

אני מבין מדבריך שמעולם לא סברת שאם האב מבקש את הריצה רק מפני חוסר החשבת המניעה מריצה בשבת, שיהיה צד שעל הבן לשמוע לו, ובכה"ג הרי זה בכלל אני ואתה חייבים. באופן שהאב מבקש ממנו למהר ולהביא לו לאכול וכדומה, גם אני לא סברתי מעולם שיהא בכלל אני ואתה חייבים. ברוך שכיונתי.

הריני מוסיף את שקיבלתי באישי - "קב ונקי":

"כל הנידון תלוי אם לנקוט כהצד הפורמאלי או בהתאם לרוח הדברים. ראה, להבדיל, מזוז-ארבל."

תוקן על ידי - ווטו1 - 22/06/2004 20:16:37

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > שאלה הלכתית בציווי אב לרוץ בשבת
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 סך הכל 3 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.