ראשית, זה הנושא הראשון אותו אני מביא כאן בפארק – כאן בעכ"ח, וברצוני להודות להנהלת הפארק ולהנהלת עצכ"ח על הבית על יצירתו של חיק מחשבה, תא לאדם החושב היוצר והמבקש להשכיל ולהבין.
שנית - לשבחנו ייאמר, העיון בפורום, באשכולות הישנים והחדשים, (תודה למיימוני על אשכול המומלצים), חשף בעיני פן נסתר שלנו – החרדים, ככל שאנו מנסים להיות אינטלקטואלים אנחנו נשארים, "מאמינים שבלב" מנותקים מהאינטלקט. ייתכן שפיספסתי אשכולות מספר העוסקים בנושא, אולם מדבריהם של החלק הארי בפורום, ניכר כי כל העיון והעיסוק השכלי בנושאי אמונה ויהדות, הנם ע"מ להבין לא ע"מ להאמין.
וכאן אני מגיע אל הנושא בו אני מתחבט, החזרה ההמונית בתשובה או הפלופ הגדול של ערכים ושאר ארגוני החזרה בתשובה.
חוזרים בתשובה או חוזרים ליהדות ומפנטזים שיש להם תשובה, אלו הם שני הצדדים אותם תמצתתי מתוך שלל מחשבותי בנושא.
הצצתי אל תוך אולם ההרצאות של הסמינר, המרצה אינטלקט בשנות הארבעים או יותר מעונב וממושקף, עמד והסביר דברים ברומו של עולם, בתנועות ידיים יהודיות הוא הקיף את העולם בהסבריו ובהוכחות על קיומו של אלוקים, על ההוויה האלוקית המתמדת בכל אטום ואטום. כשהקשבתי לו הוא הסביר כי אם היו מוציאים את כל האויר מהעולם, כל מה שהיה נשאר בעולם זה גוש דומם בגודל של 800 מטר. הם כולם הנהנו בראש לאות הבנה, ובמבט של "מבין" הסתכלו על חבריהם, הוא הנהן בראש וחבריו הנהנו בראש. ואף אני הנהנתי בראשי כאומר "אל תהנהנו (תבלבלו) בראש".
אח"כ כשההרצאה הסתיימה שאלתי אותו, את המהנהן, מה היה נושא ההרצאה, הוא שוב הנהן בראשו ואמר, "מדהים, יש אלוקים, תאר לך – הוא אמר – בכל אטום יש אלוקים, הם חושבים שהם עושים את האטום יושבים כל מיני אליטות ומדענים רשעים וחושבים שהם עושים משהו, הכל אלוקים". הנהנתי שוב בראשי.
אני מקווה שלא חשדתם כי הסיפור נכון. נכון שהייתי שם, הסיפור עצמו לא ממש קרה, אולם ע"מ לחדד את הדברים הבאתי אותם בצורה של סיפור.
לא הייתי נדרש לדברים אילולי השתתפתי אני בקורס מרצים של ערכים. כמובן שנערכה התרמה ביום השלישי לקורס למען "ערכים", וכמובן שבינות להרצאות על היקום והסובב אותו, או על גידי השחיטה של הבהמה וההיסטוריה במשקפיים המאמינות, בינות להם השחילו לנו פה ושם הרצאה על איך לשכנע, על אומנות השיכנוע המיוחדת של ערכים, וכך סיפר לנו דני נשיא:
זה היה באחד הסמינרים, היה לנו אחד שפשוט לא נפתח, הוא לא שאל לא צעק לא התרגז, כלום ישב הקשיב ושתק. ניסינו מספר שיטות לפתוח אותו ולא הצלחנו, עד שניגשתי אליו ואמרתי לו: אתה נראה אדם כל כך משכיל ומבין, מה אתה אומר על...?. באותו רגע, מספר נשיא, הוא נפתח. וההמשך תנחשו לבד, ציצית, תפילין, תשובה, תפילה, שבת, טהרה ואידך זיל וגמור.
ואני כולי "משתאה" ומשתומם,
אלו הם החוזרים בתשובה שבדורנו? זה חזר בגלל חנופה כזו, זה חזר בגלל ששיכנעו אותו שהוא משתתף בקורס לאינטלקטואלים? הכל עניין של עטיפה? מה נעשה אם יום אחד תופיע כת כזו או אחרת ותגיש לנו עטיפה עם פרחים יפים יותר, היעברו כל אלו אליה??
התשובה לשאלה היא: לא ולא. היהודים הללו הם יהודים בנפש שלהם, בנשמה שלהם, השכלה מחשבה והגות לפח וחסל. היהודים האלו לא צריכים בכלל את כל מנועי השכנוע, היהודים שהניצוץ היהודי התעורר בלבם מסיבה כלשהיא, כל מה שהם צריכים, זה זריקת חבל לעברם, ותו לא.
כיהודי מאמין דעתי היא שיש להרבות יהדות, המטרה של החוזרים בתשובה היא חשובה בפני עצמה, אולם כל המשאבים שמשקיעים בהבנת הווית ברוך הוא, כל האנרגיות המוזרמות לכיוונים האינטלקטואליים, הם משניים בתנועה של החזרה בתשובה. המטרה היא להרבות יהדות, להרבות יהודים זה דבר אחר.
יותר טוב היה לו היו כל המרצים האלו, יושבים אל מול תלמידי ישיבה העוסקים השכם והערב בהוויות אביי ורבא, ולהם היו מרחיבים את ידיעתם אמונתם בה' ובתורתו. אלא שכאן אנו מגיעים לסוגיית "סיפורי רשעים", כפי שהתבטא פעם הרב שולזינגר על כל החוזרים שבאים "לפתוח את העיניים" לציבור החרדי, אולם זהו כבר עניין למקום אחר.
עם סיום הכתבה אני מדגיש
אין בדברים אלו לפגוע בערכים או בכל ארגון חזרה בתשובה, ברצוני אך להעלות את נושא החזרה בתשובה, שעטפו אף אותו בעטיפה ומנסים להגיש לנו אותה.
תוקן על ידי - משתאה - 28/06/2004 14:13:15
תוקן על ידי - משתאה - 28/06/2004 14:17:59
נשלח ב-28/6/2004 15:03
אני לא מסכים לביקורת הזאת. רוב האנושות אינם מסוגלים לחשוב. הם חילונים על בסיס שטויות, ועל כן הוגן להחזיר אותם בתשובה על בסיס של שטויות. ואדרבה אם ננסה להחזיר אותם בתשובה על בסיס שכלי, זה לא יועיל וגם יכול מאד להזיק.
האינטלקטואל החילוני, אם הוא רוצה לחזור בתשובה, והיו הרבה כאלה, יכול למצוא מספיק חומר ביהדות שיגרה את המחשבה שלו, ולגרום לו לחשוב ברמה שלו.
נשלח ב-28/6/2004 15:10
שוב פעם מגיעים מבקשי השלמות, ומנסים להרוס פרנסה של יהודים.
נשלח ב-28/6/2004 15:35
נראה ששוב חזרנות לסוגיית ה'שקרים הקדושים', הווה אומר: האם מותר לשקר כדי להחזיר בתשובה ?
לפי פשוטם של דברים נראה שהתשובה היא חיובית, הן על פי ההלכה והן על פי המוסר האנושי. על פי ההלכה אנחנו יודעים ששקר ואמת הם עניינים מאוד יחסיים. לפעמים יש איסור גמור לומר את האמת, כמו לדוגמה במקרה של לשון הרע ורכילות. ולפעמים יש מצווה לומר שקר, כמו שחז"ל למדו מכך שהקב"ה "שינה" בדיבורו לאברהם כשהוא אמר לו ששרה אמרה רק על עצמה שהיא זקנה (ע' רש"י על אתר, אבל השווה למפרשים על פי פשוטו של מקרא).
וכן גם על פי המוסר האנושי, הרי כבר אפלטון הסתפק בשאלה זו. הוא ניסח אותה כך, כולנו מודים ששקר הוא דבר לא מוסרי. אולם נניח שישנו רוצח שאיבד את החרב שלו, והוא בא אלינו ושואל היכן היא נמצאת. האם זה מוסרי לשקר לו כדי שלא יזיק לאחרים, או שאסור לעשות זאת ?
אמנם ע' קאנט למרבה הפלא 'פסק' שמכיוון שהמוסר הוא אבסולוטי אסור לשקר גם במקרה זה, אולם נראה לי שדעתו כאן היא דעת יחיד, וכל אדם יעדיף לשקר במקרה כזה במקום לומר את האמת ולהיות מסיע לעבירה.
מכל האמור נראה שלכאורה אין בעיה מוסרית ודתית לשקר כאשר אנחנו מאמינים שאנחנו עושים בכך מעשה מוסרי, מעין 'המטרה מקדשת את האמצעים'.
ברם, אני אישית לא מרגיש בנוח עם גישה זו בכל הנוגע להחזרה בתשובה. ייתכן שכאן הרגש גובר על השכל, אבל בכל זאת אציין שאני סבור שלא זו הדרך, ולא זו העיר. כאשר מחזירים בתשובה על ידי שימוש ב'שקרים קדושים', הדבר עלול לעורר בהמשך בעיות חמורות מאוד, מה יקרה כאשר אותו אדם יגלה את השקר הקדוש ?
לדוגמה, הרבה מחזירים בתשובה טוענים שלחז"ל היה ידע מדעי שהקדים את זמנו, לא ייתכן שהם ידעו דברים אלא על פי השכל, ולכן מתחייב מכך שהייתה בידם מסורת שניתנה מהשמים.
אולם, לאמיתו של דבר גם אם נמצא דברים כאלה אצל חז"ל, הרי שהם בטלים בשישים לעומת הדברים המדעיים שהם לא ידעו. המחזירים בתשובה מצטטים, למשל, את הגמרא במסכת ברכות נח ע"ב על כך שמערכת כימה כוללת 'כמאה כוכבים', אולם באותם דפים ממש בגמרא נאמרים דברים בתחום האסטרונומיה שנראים כיום כחסרי שחר.
http://kodesh.snunit.k12.il/b/l/l1109.htm#058b
יתר על כן, גם המצרים הקדמונים, והבבלים הקדמונים, למשל, היו בעלי ידע מדעי שהקדים את זמנם, לא פחות מחז"ל וכנראה שאף יותר. האם מכך עלינו להסיק שהייתה להם 'תורה מן השמים' ?
מה יקרה כאשר אדם חוזר בתשובה בעקבות כך, ובסוף מגלה את האמת ? הרי הוא יסיק מכך שכמו שמה שלימדו אותו בסמינר הוא שטויות, כך גם אפשר לומר לגבי הדת ככללה. ועל כך כבר אמרו חכמינו: "הווה מחשב שכר מצווה כנגד הפסדה".
תוקן על ידי - רב_צעיר - 28/06/2004 15:39:00
נשלח ב-28/6/2004 15:53
קולגות יקרים
לא נכנסתי כלל לעניין ההטפה לחזרה בתשובה כן או לא, נגענו רק בשאלה של העטיפה הלא נכונה.
גם לא העברתי ביקורת על אנשים שחוזרים בגלל הלב הקורא להם לשוב, הדבר לגיטימי, כל עוד הם לא הופכים להיות מביני דעת עליון, וכל עוד לא בלבלו להם במוח שהם משתתפים בסמינר "לאינטלקטואלים".
ולעניין החזרה השקרית, איני יודע לומר מה דינו של שקרן ע"מ להחזיר בתשובה, גם איני יודע מה דינו של חוזר בגלל שקר. רק להעלות את הבלון הנפוח של ערכים, על אינטלגנציה גבוהה, על הגעה לדעת אמת בגלל הכרה שכלית בהוויה האלוקית, וכהנה וכהנה.
ולטוענים כי להפריע לפרנסה של יהודים באתי, אומר, לא להפריע כי לספר להם כי הונאה במסחר, גניבה היא.
נשלח ב-28/6/2004 15:55
צ'וטנג, מדבריך ברור מדוע יש החוזרים בתשובה על בסיס של שטויות (אם להשתמש בביטוי שלך). אך האם תוכל להסביר מה האינטרס של המחזירים בתשובה על בסיס זה? האם זהו סוג היהדות אותו חפצים המחזירים בתשובה לעודד? מדוע ולמה?
נשלח ב-28/6/2004 16:17
עדיין אני משתאה לדעת מה בדיוק הביקורת. שהמרצים אינם יודעים את האמת לפי דעתם? שהם שטחיים? שהם לא מחדירים אמונה לבחורי ישיבה? שהם משווקים את הדת כמו שמשווקים קוקה קולה ומחר כת אחרת יעשה כך? (העולם החילוני כבר משווק את עצמו באין ספור דרכים של המדיה הכתובה והחזותית, וכן כל הכתות אינן משווקים את עצמן? רק היהדות תישאר עטופיה בקונכיא כי היהדות עדינה מדי לשווק את עצמה?)
נשלח ב-28/6/2004 16:23
ראשית , מה מקום יש לשיווק אמונות ודעות בכלל ?
שנית , מה מקום יש לשיווק אמונות ודעות באמצעות הטעיות ?
נשלח ב-28/6/2004 16:34
רב צעיר.
לדעתי השקר בכגון דא הוא בלתי מוסרי כלל, כי אתה מושך אדם בשקר לתוך אורח חיים מסוים ואח"כ כשהוא מגלה את השקר הוא כבר כבול ואין לו אפשרות לחזור.
חוץ מזה שבכלל הדרישה לחיות לפי הדת אינה דרישה מוסרית ואין שום מוסריות בעצם שמירת הדת, מוסר הם יחסים בין בני אדם ולא בין אדם לעצמו, בדת יש גם כן חובות שאפשר לכנותן "מוסריות" ולידעת החובות האלה אין צורך בדת,
אם כן השקרים של המטפים אינם נופלים תחת "החדוש" של אפלטון בענין "השקר הקדוש" והם משקרים לצרכי עצמם.
נשלח ב-28/6/2004 16:37
צ'וטנג (או איך שמבטאים את ה- chouteng),
אני מסכים עם כל מילה. קב ונקי.
אידך גיסא
נשלח ב-28/6/2004 16:43
הטענה היא אחת ועיקרית
תפסיקו למסחר היהדות
ומכאן כל תולדותיה של תמיהה זו, מדוע מבלבלים את המוח על הבנה עמוקה של היהדות, מדוע לא פונים אל הציבור החרדי פנימי ומרחיבים את הידיעה אודות ההוויה ברוך הוא (מה? לא עושים מזה מספיק כסף).
אני מסכים איתך בהסתיגות הכללית מהחזרה בתשובה על ידי 'שקרים קדושים', כפי שניתן להבין בקלות מדברי לעיל [ומסגנון הכתיבה שלי בעכ"ח ...]
אולם אני עדיין חלוק עליך בנקודה זו שאינני רואה באקט זה מעשה לא-מוסרי. הגע בעצמך, הרי המחזירים בתשובה מאמינים באמת ובתמים שהדרך שלהם היא ה'אמת'. הם באמת משוכנעים בכך שטוב לחילוני לחזור בתשובה, שהם מצילים אותו מדינה של גיהנום וכו' וכו'.
הרי ממש כמו שכולנו נסכים על כך שמותר לשקר 'שקר קדוש' כדי להציל את חייו של מישהו - לדוגמה, אם אדם רוצה להתאבד בגלל סיבה מסויימת, ואנחנו משקרים ואומרים לו שהדבר אינו נכון - כך גם המחזירים בתשובה משוכנעים שהם מצילים (במובן הרוחני של המילה) את חייו של אותו אדם.
תוקן על ידי - מנהלי_משנה - 28/06/2004 19:18:32
נשלח ב-28/6/2004 20:09
בעברית : מתחזים
אני לא מבין למה אתם מתייחסים רק למחזירים בתשובה מלאים
למה לא התיחסתם לארגונים - עזרך מקוידש - לב שומע - ועוד ארגונים שמטפלים באותם אלפי נערים ונערות חרדי/ות מידי חודש בחודשו ומידי שנה בשנה ותאמינו לי זה היום מסחרה פי כמה מעולם התשובה [ החרדי ] שלדעתי כמעט לא קיים
נשלח ב-28/6/2004 20:30
צ'וטנג
תינח אותם רפוסי המח שיתכן שבעצמם מאמינים בהטפותיהם . אבל התנצלות כזאת במצח נחושה מפי מי שמכיר בכך שמדובר ברמאות ונוכלות אינטלקטואלית , מעידים על התדרדרות לדיוטא התחתונה של הציניות והאטימות . מי שמך להחליט מי חי את חייו על בסיס שטויות ומי לא ? איפה ציוויי המוסר הבסיסיים של מאי דעלך סני לחברך לא תעביד ? וכי אתה מוכן שאנשים אחרים יעבדו עליך כך , בעניינים כל כך גורליים ? ומה דעתך לגבי מסיונרים נוצריים ? ומה אילו גם החילונים יאמצו שיטות פעולה כאלה ?
אף אחד אינו חילוני על בסיס שטויות , כשם שאף אחד אינו חרדי על בסיס שטויות . לכל אדם יש את בית גידולו הטבעי וכשעוקרים אותו משם יש לדעת אם אכן אפשר לנטוע אותו היטב בקרקע החדשה . מדובר בצעד קיצוני שהנסיון מורה שאינו מיטיב כלל ועיקר .
ההגינות הבסיסית מחייבת לכבד את היותו של אדם יצור אוטונומי . אם רוצים להחזירו בתשובה , יש להציג לפניו את היהדות כמות שהיא בלי מניפולציות רגשיות או אחרות וגם להסביר לו את משמעות בחירתו (בדיוק כמו שמסבירים לגר) ואחר כך לתת לו להחליט באופן אוטונומי .
אבל מובן מאליו שציידי הנפשות כלל אינם מעוניינים בהפצת אור היהדות . הם הרי לא ינקפו אצבע כדי להביא לכך שעוד יהודים יכירו יותר מקרוב את מורשתם מבלי לעשות צעד קיצוני בחיים כמעבר אל החברה החרדית .
נשלח ב-28/6/2004 20:37
מציץ,
מנין לך מה שחושבים? ומה רע במיסיונרים כעקרון? ומה ההבדל בין מכירת נעליים לאדם אוטונומי לבין מכירות דעות?